Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1375 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 06:22   #41221
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
ojjj boje sie poczatku semestru.... bede miala to samo co ty. Ale nie zalamuj sie, moze to przejdzie (oby szybko)

Ide robic zel lniany zebralo mi sie o 12 w nocy ;D
Przejdzie, jak mi włosy urosną A nie wiem czy wytrzymam tyle

A propos żelu, nałożyłam go dużo wieczorem żeby się odgniótł i żeby włosy były w dobrym stanie, ale chyba przesadziłam bo teraz mam poste pogniecione druty z łuszczącą się białą warstwą

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 06:25   #41222
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
ojjj boje sie poczatku semestru.... bede miala to samo co ty. Ale nie zalamuj sie, moze to przejdzie (oby szybko)
Dacie radę, już Eloe kiedyś pisała, wystarczy się zorganizować
Pocieszę Was (i siebie ) że odkąd pracuję (a to moja pierwsza praca na etat i jestem nieprzytomna jeszcze) dzisija pierwszy raz idę w spiętych włosach, tak to jakoś dawały radę
Tylko na oleje nie mam czasu

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 07:41   #41223
Stefannia
Wtajemniczenie

Hej,
jestem załamana po wczorajszym fryzjerze. Wyciął je tak strasznie, że wyglądam jakbym miała dwa włosy na głowie. I jeszcze na dodatek za bardzo je skrócił, sczzególnie na wierzchniej warstwie, zostawiając takie kosmyki na dole. I dziś jeszcze nie chcą mi się kręcić. Dół gigant

zastanwaim się czy wrócić do czesania na sucho i rozprostowania fal
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0045.jpg.jpg (48,2 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0046.jpg.jpg (56,9 KB, 65 załadowań)
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 08:10   #41224
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Hej,
jestem załamana po wczorajszym fryzjerze. Wyciął je tak strasznie, że wyglądam jakbym miała dwa włosy na głowie. I jeszcze na dodatek za bardzo je skrócił, sczzególnie na wierzchniej warstwie, zostawiając takie kosmyki na dole. I dziś jeszcze nie chcą mi się kręcić. Dół gigant

Kurcze, jestem podobnie wypitolona, mam dokładnie takie same odczucia jak Ty i własnie dziś rano przeżywałam kolejny dzień włosowej nerwicy A ten dół za nic mi się nie chce kręcić, okropność. Testowałam już milion opcji i każda jest kiepska :/
Ale u Ciebie nie widać, żebyś miała dwa włosy Przeciwnie. I pewnie jak Ci się skręcą, to będzie całkiem spoko

Myślałam też o falach, ale teraz to już nie wiem, jak się za nie zabrać
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 08:28   #41225
Stefannia
Wtajemniczenie

Dzięki Aoirghe, ale ja czuję straszną różnicę. Ja mam naprawdę bardzo dużo włosów, a teraz jest taki smutny przyklap z wiszącymi ogonkami
Stary 2011-09-07, 08:31   #41226
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki Aoirghe, ale ja czuję straszną różnicę. Ja mam naprawdę bardzo dużo włosów, a teraz jest taki smutny przyklap z wiszącymi ogonkami
Rozumiem, bo czuję to samo. A moich to się na dodatek nie da za bardzo spiąć
Stary 2011-09-07, 08:38   #41227
paulownia
Zakorzenienie

Widac golym okiem ze fryzjer partaczjak widze takie kwiatki, to jeszcze bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze wole wlosy obcinac sama. Moze powinnac sprobowac nawilzyc je mocno, to te kosmyki nie beda tak odstawaly. Od czesania na sucho moze ci sie wszystko spuszyc. Albo rozczesuj zmoczonym grzebieniem.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 08:50   #41228
Ag Rafka
Rozeznanie

Stefannia, Aoirghe- naprawdę u żadnej z Was nie jest tragicznie. Rozumiem to uczucie, jak było dużo włosów, a teraz nagle mniej-nie jest to na pewno przyjemne. Pamiętam jak chciałam na długaśnych równych włosach wycieniować same końcówki, a fryzjer całą głowę pocieniował tak,że na czubku miałam 5-10 cm. Rano wstawałam z każdym włosem w inną stronę i musiałam pół godziny je układać. A przed feralnym obcięciem nic nie robiłam, mogłam nawet iść w mokrych spać, rano były gladkie, proste. Wtedy poddałam się i scięłam na chłopaka Było dużo lepiej i wygodniej. Mam nadzieję,że Wy się nie poddacie i będziecie wytrwale zapuszczać. Pocieszajace jest to ,ze odrosną zdrowsze, jeśli podtrzymacie pielęgnację CG lub zbliżoną

Po tych przygodach fryzjerskich utwierdzam się w przekonaniu, aby się samej obciąć metodą kucyków, tzn. podciąć końcówki. Nożyczki już mam
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 08:55   #41229
Aoirghe
Raczkowanie

Właśnie cały czas próbuję sobie wytłumaczyć, że za 3 miesiące będzie lepiej i trza wytrzymac, ale tak mnie świerzbi, zeby się przystrzyc krócej ugh
Chciałam wymyślić coś tymczasowego i jakoś nie mam weny, jak z tymi kłakami wytrzymać w międzyczasie ;/
Stary 2011-09-07, 09:06   #41230
Ag Rafka
Rozeznanie

Paulownia, widzę,że się podobnie "utwierdziłyśmy w przekonaniu"
Zmykam do pracy. Pa, lokaski>

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-09-07 o 09:07
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 09:08   #41231
Stefannia
Wtajemniczenie

Macie rację, za jakiś czas będzie lepiej. Tylko dzis mi źle i smutno, ale się ogarnę.

Wkurza mnie to że będzie mi to rano psuło humor przez najbliższe pół roku.
Stary 2011-09-07, 09:22   #41232
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Paulownia, widzę,że się podobnie "utwierdziłyśmy w przekonaniu"
Zmykam do pracy. Pa, lokaski>

Noc spedzilam w oleju winogronowym, umylam wlosy po sniadaniu, standardowo OMO/metoda Rybiorka. Maslo shea pieknie sie rozpuscilo w piecyku, pomieszalam z miodem i odzywka bananowa i jeszczze cieple nalozylam na wlosy, siedze w czepku i reczniku na glowie. I zaraz zaparze sobie skrzypokrzywy, a drozdze po poludniu bo nie mam w domu mleka.
Odespalam sie do osmej, slonce swieci, wolny dzien...zycie jest piekne. Jeszcze zeby loki dopisaly.
Stary 2011-09-07, 09:23   #41233
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez spadam_z_dachu Pokaż wiadomość
Pomóżcie mi coś wybrać, żebym nie zakatowała włosów suszarką
Znacie jakieś spraye/kremy "na mokro", któe by chroniły przed gorącym powietrzem? Ewentualnie mogłabym stosować te kosmetyki do prostownic może? Bo i tak mam mocny skręt, więc wątpię, żeby przylizało :P

/dałam wpis w Dzienniku
Jakie włosy! a za prostownicę

Cytat:
Napisane przez martusia1234 Pokaż wiadomość
Z podkładami jest o tyle prościej, że można poprosić o próbkę w aptece czy w douglasie, więc nie trzeba zaraz kupować całego opakowania. Korektor gorzej, choć ostatnio pani w douglasie zaproponowała żebym przyszła kilka razy (!), to mi nałoży korektor i zobaczę czy nie uczula. Na co dzień używam pokładu Vichy Normaderm, jestem mu wierna już kilka lat, bo nie bardzo mam na co zmienić, nawet nieźle kryje, jest też dość tłusty, więc na takie rumieniowo-złuszczające grudki się nadaje (przynajmniej w moim wypadku).
A minerały próbowałaś?

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Przetresowałam kilku chłopaków, że przed randką ze mną golą się mydłem i smarują Nivea bo inaczej nie ma buziaków

Cytat:
Hej,
Niczego nie prostuj, nawilżaj chyba za mocno pocieniował? Odrosną, nie martw się Teraz Twoje włoski przypominają mi trochę moje własne

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 09:27   #41234
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Mnie się już daje brak czasu we znaki, a to dopiero początek roku...
Przeczytałam wszystko, ale nie mam siły cytować, dziękuję za miłe słowa
Wczoraj umyłam odżywką, ale poszłam spać z wilgotnymi, bo padałam. Rano potargane, trochę pogniecione. Wobec czego nagrzeszyłam... rozczesałam na sucho, wprawdzie szerokimi zębami delikatnie od dołu, przytrzymując resztę, ale jednak. Nawaliłam sporo lnianego, odgniotłam i moglam wyjść do ludzi.
Jako pokutę pracowałam dzielnie cała popołudnie i spreparowałam materiał do dziennika regeneracji loków i fal. Sporo wyszło, ale chciałam sumiennie opisac i pokazać wszystkie grzechy jakie popełniłam na włosach przez ostatnie lata. I jak szybko (mimo wszystko) się zregenerowali moi dzielni żołnierze

A dzisiejszy efekt po meczeniu grzebieniem wstawiam i tu. Ciemne jakieś... jesień idzieJuż mam katar i gardło boli... ech
Ag Rafka Twoje włosy... Twoja zmiana... Ja też chcę takie...
Wracaj szybciutko do zdrowia
No nie mogę się napatrzeć na Twoje włosy

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Już jestem... uff, ale mnie nie ma Ktoś tęskni
Dziekuję
Obrobiłam PW i inne takie, ale jeśli coś pilnego (a podejrzewam, ze tak), to pisz na PW. Odpowiem pewnikiem jutro, bo łącze z netem z domu mam liche Zanim ja Was nadrobię

Przyjemnego popołudnia

PS. Henna ma się świetnie, podobnie jak włosy po odżywce hinduskiej z miodem i shikkai. A ile cięcia trzeba będzie zrobić..
Tęsknimy!!!! Wracaj

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Haha, ale miałam dzisiaj akcję po pierwsze jakoś lunatykując chyba w nocy znowu zdjęłam spinkę i miałam szopę rano, ale jakoś ją reanimowałam W każdym razie wracałam z pracy autobusem i przede mną siedział chłopak ktory miał identyczne włosy jak moje Ten sam tyo skrętu, ta sama długość i kolor Normalnie siedziałam i nie mogłam wyjść z podziwu
Ostatnio miałam podobną akcję w rossmanie. Przyszła dziewczyna z tak pięknymi korkociągami, że zaczęłam łazić za nią po sklepie aby się przyjrzeć jej włosom Miałam ochotę zapytać czy stosuje CG ale jak zobaczyłam w jej koszyku cały zestaw kosmetyków gliss kura stwierdziłam, że raczej nie.

Spadam Ile masz włosów I jaki skręt! Fantastyczne

Stefania, Aoirghe kiedy czytam Wasze doświadczenia z fryzjerami to jestem na prawdę przerażona wiedzą większości. Trzeba chyba chodzić z wielką tabliczką - nie mam prostych włosów, więc nie ścinaj mnie tak jakbym była prostowłosa.
Stefania teraz koniecznie nawilżaj.

Moje włoski ostatnio płatają mi figle i zdecydowanie nie chcą wyglądać. Mam wrażenie, że przestały reagować na odżywki

Edytowane przez pati_bc
Czas edycji: 2011-09-07 o 09:29
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 10:10   #41235
paulownia
Zakorzenienie

Ja juz sie susze i czekam na efekty koncowe, zeby osadzic czy sie polubie z olejem winogronowym. Teraz musze sie bardzo solidnie nawilzac, korci mnie zeby sobie dzis dokupic olej z awokado i zaczac klasc, jojoba nastepna w kolejce. I chyba ugotuje nastepna porcje zelu lnianego, bo moj Grafitti nie daje nadzyczajnych rezultatow. Wyprobowalabym z checia Artiste, ale nie ma go tu chyba ze poprosze mame zeby mi kupila i zapakowala do paczki, juz zamowilam tez w ten sposob Alterre morelowa, i czekam az rodzicielka skompletuje przesylke.
Stary 2011-09-07, 10:33   #41236
Piechniak
Rozeznanie

hej, nie chcę się narzucać, ale może mi ktoś w końcu wytłumaczy zasady tej pielęgnacji z nakładaniem odżywki codziennie a myciem co tydzień ? jakoś mnie kusi...chociaż z drugiej strony nie wiem czy eksperymentować, bo dzisiaj (po raz pierwszy od lat, serio ) wstałam z takim cudem na głowie, że aż postanowiłam zrobić swój pierwszy wpis w codzienniku (tylko muszę najpierw wrócić do domu - jestem na uczelni - poprawki i znaleźć kabel do kmórki). a to wszystko dxięki Wam kochane .
niemniej chętnie poznam odpowiedź, może jakieś wrażenia z autopsji i ci ma dać taka pielęgnacja
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 10:37   #41237
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Niczego nie prostuj, nawilżaj chyba za mocno pocieniował? Odrosną, nie martw się Teraz Twoje włoski przypominają mi trochę moje własne
Dzięki Zgadza się, są zdecydowanie za mocno pocieniowane. Ty chyba aż takich pocieniowanych nie masz? W sumie jakby zaczęły wyglądać jak Twoje to bym nie miała nic przeciwko

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Stefania, Aoirghe kiedy czytam Wasze doświadczenia z fryzjerami to jestem na prawdę przerażona wiedzą większości. Trzeba chyba chodzić z wielką tabliczką - nie mam prostych włosów, więc nie ścinaj mnie tak jakbym była prostowłosa.
Stefania teraz koniecznie nawilżaj.
Będę nawilżać. Muszę tylko poszukać informacji, co dodać do swojej pielęgnacji, żeby je dobrze pielęgnować. Może coś podrzucicie, takiego "must have" nawilżania

I dziękuję za słowa otuchy i zrozumienie
Stary 2011-09-07, 10:57   #41238
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
hej, nie chcę się narzucać, ale może mi ktoś w końcu wytłumaczy zasady tej pielęgnacji z nakładaniem odżywki codziennie a myciem co tydzień ? jakoś mnie kusi...chociaż z drugiej strony nie wiem czy eksperymentować, bo dzisiaj (po raz pierwszy od lat, serio ) wstałam z takim cudem na głowie, że aż postanowiłam zrobić swój pierwszy wpis w codzienniku (tylko muszę najpierw wrócić do domu - jestem na uczelni - poprawki i znaleźć kabel do kmórki). a to wszystko dxięki Wam kochane .
niemniej chętnie poznam odpowiedź, może jakieś wrażenia z autopsji i ci ma dać taka pielęgnacja
faq i pigułka Ci w końcu odpowie na Twoje pytania
po to te wątki są podwieszone żeby były na wierzchu, zostały zauważone i przeczytane przez początkujące wszystko jest tam zrozumiale napisane, niemalże jak krowie na rowie.
owocnego chłonięcia wiedzy

Edytowane przez anoska
Czas edycji: 2011-09-07 o 10:58
anoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 11:00   #41239
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
faq i pigułka Ci w końcu odpowie na Twoje pytania
po to te wątki są podwieszone żeby były na wierzchu, zostały zauważone i przeczytane przez początkujące wszystko jest tam zrozumiale napisane, niemalże jak krowie na rowie.
owocnego chłonięcia wiedzy
Ale jej chyba chodziło o jakąś dziwną metodę, że myje się czymkolwiek (szampon/odżywka) tylko raz w tygodniu a przez resztę dni włosy spłukuje się samą wodą, o ile dobrze zrozumiałam
Stary 2011-09-07, 11:09   #41240
Piechniak
Rozeznanie

dokładnie o taką . i o tym nie ma w pigułce ani w FAQu, przeczytałam to gdzieś w codzienniku, teraz nie mogę znaleźć, żeby zacytować ...a zastanowiła mnie bardzo, bo mi się super ładnie kręcą włoski po zmoczeniu, a potem, jak je zwiążę, robią się coraz bardziej oklapnięte...(a nie mogę ich nie wiązać, bo potem nie rozczeszę, są już za długie...) takie codziennie moczenie byłoby więc rozwiązaniem, tylko boję się brudu i tłuszczu na włosach po tygodniwym niemyciu z jednej strony, z drugiej wysuszenia włosów ciągłym moczeniem...no i czekam na kogoś kto może rozwieje moje wątpliwości ...
Stary 2011-09-07, 11:09   #41241
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Ale jej chyba chodziło o jakąś dziwną metodę, że myje się czymkolwiek (szampon/odżywka) tylko raz w tygodniu a przez resztę dni włosy spłukuje się samą wodą, o ile dobrze zrozumiałam
No tak, tego nie ma w pigułce ani w FAQ, a to chyba metoda Rybiorka, ale nie dam sobie głowy uciąć, czy mi się nie pomerdało.
Ale to chyba chodzi o to, żeby nie myć włosów codziennie, nawet odzywką, tylko płukać, dawać odżywkę d/s, a potem standardowo, to, co zwykle b/s. Myć włosy natomiast niekoniecznie może raz na tydzień, ale po prostu rzadziej (podejrzewam, że to zalezy od potrzeb własnych). Czym to już mi umknęło, ale stawiam na OMO lub szampon (w zależności od potrzeb )

Generalnie jest to logiczne, bo wszystkie produkty z CG powinny spłynąć z wodą, brudku trochę pewnie też spłynie Poza tym, tak sobie myślę, że jak się nakłada niektóre produkty b/s (przykładowo Joaśka z lnem), które też do mycia sie nadają, to mogą przy tym płukaniu być pomocne, jesliby najpierw włosy namoczyć, trochę je poprać w tym sosiku b/s
Ja myję codziennie, ale mam plan przetestować takie płukanie na mniejszą skalę, że tak powiem
Stary 2011-09-07, 11:12   #41242
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Nazwijmy to 'nawilżaniem' musiałabyś poszukać posty Rybiorki i poczytać...nie jest dużo stron, szybko znajdziesz

Cytat:
Dzięki Zgadza się, są zdecydowanie za mocno pocieniowane. Ty chyba aż takich pocieniowanych nie masz? W sumie jakby zaczęły wyglądać jak Twoje to bym nie miała nic przeciwko
Moje są pocieniowane, ale chyba faktycznie nie aż tak bardzo. Za mało włosów mam, wyglądałoby to strasznie...zdecydowanie. Moje tylko się dobrze kamuflują objętościowo jest ich mało...chociaż wcierka działa, bo widzę mnóstwo małych włosków [śmiesznie stoją na baczność przy przedziałku ]

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Ale to chyba chodzi o to, żeby nie myć włosów codziennie, nawet odzywką, tylko płukać, dawać odżywkę d/s, a potem standardowo, to, co zwykle b/s. Myć włosy natomiast niekoniecznie może raz na tydzień, ale po prostu rzadziej (podejrzewam, że to zalezy od potrzeb własnych). Czym to już mi umknęło, ale stawiam na OMO lub szampon (w zależności od potrzeb )

Generalnie jest to logiczne, bo wszystkie produkty z CG powinny spłynąć z wodą, brudku trochę pewnie też spłynie Poza tym, tak sobie myślę, że jak się nakłada niektóre produkty b/s (przykładowo Joaśka z lnem), które też do mycia sie nadają, to mogą przy tym płukaniu być pomocne, jesliby najpierw włosy namoczyć, trochę je poprać w tym sosiku b/s

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 11:14   #41243
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
dokładnie o taką . i o tym nie ma w pigułce ani w FAQu, przeczytałam to gdzieś w codzienniku, teraz nie mogę znaleźć, żeby zacytować ...a zastanowiła mnie bardzo, bo mi się super ładnie kręcą włoski po zmoczeniu, a potem, jak je zwiążę, robią się coraz bardziej oklapnięte...(a nie mogę ich nie wiązać, bo potem nie rozczeszę, są już za długie...) takie codziennie moczenie byłoby więc rozwiązaniem, tylko boję się brudu i tłuszczu na włosach po tygodniwym niemyciu z jednej strony, z drugiej wysuszenia włosów ciągłym moczeniem...no i czekam na kogoś kto może rozwieje moje wątpliwości ...
Może zaczep Rybiorka, dokładniej Ci powie, natomiast ja tak myślę, że wcale nie musi to być raz na tydzień. Wystarczy obserwować włosy, zobaczysz przecież, jak będą absolutnie potrzebowały mycia
Moczenie raczej włosów nie wysuszy... Przynajmniej tak mi się wydaje Powiedziałabym, że przeciwnie, wszak nawet paszczę można nawilżyć okładami z wody Wodę włos traci chyba raczej z powodu metod suszenia, czy stosowanych do mycia środków, ewentualnie może jakoś wody tutaj ma wpływ.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli źle kminię
Stary 2011-09-07, 11:26   #41244
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Ja myję odżywką zazwyczaj, a raz na dwa/trzy tygodnie szamponem z sls. Ostatnio zaczęłam robić tak, że następne mycie to tylko płukanie i odżywka b/s. (sprawdza się super - dzięki Rybiorku)

Pozwolę sobie przytoczyć sposób Rybiorka, z tym, że ona używa szamponu bez sls.

Cytat:
dokladnie, zamiast mycia robie dokladne plukanie, w czasie plukanie tez masuje skalp aby zmyc zel aloesowy ktory klade na noc, na takie wlosy daje odzywke ds]w sumie mam taki cykl:
olejowanie i mycie szamponem bez sls
plukanie
plukanie
mycie odzywka
i tu zazwyczaj znow olejuje wiec cykl sie powtarza
Pokaże wam, jak zmieniło się napuszenie włosów w ciągu tego miesiąca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0519.jpg (112,4 KB, 83 załadowań)

Edytowane przez nez123
Czas edycji: 2011-09-07 o 11:31
nez123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 11:30   #41245
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Będę nawilżać. Muszę tylko poszukać informacji, co dodać do swojej pielęgnacji, żeby je dobrze pielęgnować. Może coś podrzucicie, takiego "must have" nawilżania

I dziękuję za słowa otuchy i zrozumienie
Wg pieknego artykulu ''Piec najlepszych skladnikow nawilzajacych i nie tylko'' jest to maslo shea, roslinna gliceryna, olej z jojoby, olej z awokado, i aloes. Z gliceryna i aloesem trzeba uwazac w zaleznosci od punktu rosy, natomiast reszta to, jak ja w myslach okreslam ''swieta trojca nawilzania'' ktora sobie skompletuje i bede uzywac. Dzis za to po porannej masce z shea moge z czystym sumieniem powiedziec, ze naprawde redukuje puszenie, wlosy mi sie skrecily - po dwa loki z kazdej strony, i ladnie wygladaja. Pierza sie tylko krotsze straki, niestety.
Oczywiscie, po pierwszym uzyciu trudno dostac oszalamiajace efekty, wiem ze ten proces wymaga czasu, ja tez bym chciala piekne i dlugie, zdrowe loki od jutra, ale sie nie da.
Stary 2011-09-07, 11:45   #41246
Piechniak
Rozeznanie

dzięki Wam wszystkim, brzmi ciekawie, wypróbuję na pewno...ale chyba poczekam z tym do jakiejś przerwy, może nawet świątecznej dopiero, bo teraz to po prostu fizycznie nie mam czasu (praktyki, studia i praca naraz) - wychodzę 8 wracam 22...atak prztestuję w śięta jak mi posłuży to poćiwiczę i wejdę we wprawę, może będzie łatwiej chyba, że może można płukać co drugi dzień, myć na przykłąd co piąty?
w ogóle ta metoda bardziej się nadaje na zimę, czy na lato? bo według FAQa to w zimię potrzeba więcej odżywek (no i tu niby nakłada się ich więcej, bo częściej...ale z drugiej strony często się spłukuje...), ale w lecie częstszego mycia (no a tu płuczemy codziennie)...mam trochę mętlik, wybaczcie
Stary 2011-09-07, 11:53   #41247
spadam_z_dachu
Rozeznanie

No nieeeee, ja nie prostuję włosów, tylko chciałam kosmetyków chroniących przed gorącem prostownicy spróbować
Bo silikony jakoś tak mi matowią włosy w sumie.
No cóż, będę olejować dużo, może się nie zniszczą.

Dziękuję za komplementy jeszcze
Stary 2011-09-07, 11:53   #41248
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Ja myję odżywką zazwyczaj, a raz na dwa/trzy tygodnie szamponem z sls. Ostatnio zaczęłam robić tak, że następne mycie to tylko płukanie i odżywka b/s. (sprawdza się super - dzięki Rybiorku)

Pozwolę sobie przytoczyć sposób Rybiorka, z tym, że ona używa szamponu bez sls.

Pokaże wam, jak zmieniło się napuszenie włosów w ciągu tego miesiąca
Śliczne włosy, jak zwykle zazdraszczam

A to faktycznie od tej metody z płukaniem, czy może po prostu ogólnie pielęgnacja daje znac o sobie?

Tak się jeszcze tylko zastanawiam nad tym, czy z tym płukaniem to będzie dobre dla każdego typu włosów, czy aby nie okaże się, iż jedynie włosy z mocniejszym skrętem lepiej zareagują, a słabiaki, jak moje, jednak się zaczną tym przeciążać jakoś hm. Taką mam obsesję z tym obciążaniem
Spróbuję tak czy inaczej

W ogóle waham się, czy nie dociąć sobie dołu kłaków, tak mnie kuusiii... Może lepiej zamiast mordować się z nim i zmuszać go do kręcenia, przyciąć i mieć spokój...
Stary 2011-09-07, 12:01   #41249
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Wg pieknego artykulu ''Piec najlepszych skladnikow nawilzajacych i nie tylko'' jest to maslo shea, roslinna gliceryna, olej z jojoby, olej z awokado, i aloes. Z gliceryna i aloesem trzeba uwazac w zaleznosci od punktu rosy, natomiast reszta to, jak ja w myslach okreslam ''swieta trojca nawilzania'' ktora sobie skompletuje i bede uzywac. Dzis za to po porannej masce z shea moge z czystym sumieniem powiedziec, ze naprawde redukuje puszenie, wlosy mi sie skrecily - po dwa loki z kazdej strony, i ladnie wygladaja. Pierza sie tylko krotsze straki, niestety.
Oczywiscie, po pierwszym uzyciu trudno dostac oszalamiajace efekty, wiem ze ten proces wymaga czasu, ja tez bym chciala piekne i dlugie, zdrowe loki od jutra, ale sie nie da.
Dziękuję serdecznie
Stary 2011-09-07, 12:02   #41250
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Śliczne włosy, jak zwykle zazdraszczam

A to faktycznie od tej metody z płukaniem, czy może po prostu ogólnie pielęgnacja daje znac o sobie?

Tak się jeszcze tylko zastanawiam nad tym, czy z tym płukaniem to będzie dobre dla każdego typu włosów, czy aby nie okaże się, iż jedynie włosy z mocniejszym skrętem lepiej zareagują, a słabiaki, jak moje, jednak się zaczną tym przeciążać jakoś hm. Taką mam obsesję z tym obciążaniem
Spróbuję tak czy inaczej

W ogóle waham się, czy nie dociąć sobie dołu kłaków, tak mnie kuusiii... Może lepiej zamiast mordować się z nim i zmuszać go do kręcenia, przyciąć i mieć spokój...
Dziękuję
U mnie ogólnie mycie odżywką znacznie wpłynęło na puch, płukanie trochę krótko stosuję, ale efekty też są super. Włoski bardziej nawilżone.
Co do obciążania, to musisz sama spróbować. Mi akurat na obciążaniu zależy.
I na efekt wpłynęła też jeszcze jedna metoda ( oczywiście guru - Rybiorka) - nie spłukuje do końca odżywki d/s, a jeśli mi się przypadkiem spłuka to biorę troszkę i nakładam na włosy.
A co jeszcze miało wpływ na włosy?Hmm.. Keratyna, miodek - i chyba tyle
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości