|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wymarzony pierścionek część XXI
Cytat:
Przekopałam trochę net i postanowiłam, że kupię książki. Tą polecaną przez ciebie też (chociaż ja jej w ogóle nie kojarzę) i jakieś standardowe polskie ładnie wydane (bo ojciec dziecka jest Niemcem i w sumie nie wiadomo, czy oni tam nie zamieszkają, to przynajmniej fajnie polskie książki będą mieli). Prezenty typu łańcuszek, medalik czy inne dziwne gadżety do mnie nie przemawiają. A wszystkie większe przedmioty, zabawki i inne potrzebne rzeczy ma. No a książek nigdy za wiele. Mam jeszcze jeden pomysł - otworzyć małemu konto, na które będę wpłacać jakieś małe kwoty co miesiąc i dam mu to na 18 na przykład. Ale to w zasadzie chyba bardziej prezent na 18 by był a nie na chrzest |
|
|
|
|
#3302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miały taką charakterystyczną okładkę z tyłu: http://i.pinger.pl/pgr478/6bf3f1400010375c4b6344e0 i były tam "opowiastki" Brzechwy, Tuwima, Kubiaka, Chotomskiej Fajny pomysł z kontem, ale ja zawsze myślę w kategoriach inflacji, denominacji, kryzysu etc. w perspektywie 10-20 lat
|
|
|
|
|
#3303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedługo ma być druga częśćz takich standardowych bajek to ta jest fajna http://merlin.pl/Zlota-ksiega-bajek-Opowiesci-ze-wszystkich-stron-swiata_Wilga/browse/product/1,874144.html
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2011-09-08 o 16:52 |
|
|
|
|
#3304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miśkowa myślę, że książki to dobry prezent. Do mnie też nie przemawiają te srebrne łyżeczki itp. duperele. Nie wiadomo co z tym robić.
|
|
#3305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postanowione, kupię taką, co polecałać i tą, co wkleiła sanetka.Pogadam jeszcze z mamą, co by mu się tam przydało Dzięki dziewczyny |
|
|
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dobre (dobrze wydane, z artystycznymi, nie disneoywskimi ilustracjami) książki dla dzieci wydaje wydawnictwo Media Rodzina.
W przypadku baśni ja zawsze zwracam uwagę na to kto tłumaczył i redagował, czasem baśnie (szczególnie Grimm, Perroult) są tak poszatkowane, że aż strach. ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Moja też |
|
|
|
#3307 |
|
Zakorzenienie
|
Emilko zgadzam się. Media Rodzina wydaje dużo dobrych książek teraz
Ta "złota księga bajek" którą wkleiłam to takie okrojone bajki, ale na początek dla dziecka w sam raz. I bardzo ładnie ilustrowane. Z powazniejszych wydań czaję się na te: http://merlin.pl/Basnie-Andersen_Han.../1,403203.html http://merlin.pl/Basnie-dla-dzieci-i...?place=suggest
|
#3308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3309 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ale nie pamiętam w tej chwili żadnej bajki ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Pamiętam za to taką książkę, dokładnie w tym wydaniu: http://merlin.pl/Strasznie-wazna-rze.../1,776950.html
|
||||
|
|
|
#3310 |
|
Zakorzenienie
|
Asiuk staram się, chociaż on woli bawić się książeczką, gryźć itp. Chyba że zmieniam tonację głosu, robię głupie miny to jest zainteresowany, zaśmiewa się i mina jakby wszystko rozumiał.
![]() Ale chciałabym go przyzwyczaić do czytania. No i ja mam wymówkę żeby sięgnąć po książki dziecięce ![]() --------------------------------------------------------------------------------------- Mam do Ciebie pytanie, chodzisz jeszcze z Ewą na rehabilitację? Jak się rozwija, siedzi/siada sama, raczkuje?
|
#3311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może też spróbuję.Chodzę 3 razy w tygodniu. Teraz ma fazę pełzania i uwielbia dobierać się do dekodera Siedzi, jak się ją posadzi i się czegoś trzyma, więc średnio. Nie mam z tym problemu - rehabilitantka cały czas mówi, że rozwija się świetnie.Wybieramy się dodatkowo do innego neurologa, dla pewności. Brat TŻ i jego żona nie zamierzali się wybierać z bliźniaczkami do neurologa, bo dwóch pediatrów stwierdziło, że dzieci są cudowne Ja I. namawiałam, że skoro neurologa miałaby za darmo (ma karty z Medicover), to lepiej, żeby z nimi poszła. Jak zobaczyłam jedną z bliźniaczek leżącą na brzuchu, to się trochę zaniepokoiłam, bo bardzo słabo jej szło obracanie głowy, nie mówiąc o podnoszeniu (dzieci mają prawie 4 miesiące!!!).W końcu poszli do neurologa - dzieci mają nierównomierne napięcie mięśniowe. Ok. Poszli potem do rehabilitantki - kierowniczki rehabilitacji w CZD w Katowicach. Ta ich ochrzaniła, dlaczego tak późno z nimi przychodzą? Że obydwie kiepsko sobie radzą, a ta jedna to już w ogóle dno totalne i nie powinna była otrzymywać 10 punktów Apgar. A teściowa jeszcze, gdy I. wspominała ze dwa miesiące temu, że może by z nimi poszła do specjalisty, prychnęła tylko, że szuka problemu tam, gdzie go nie ma Dziś mama TŻ tego w ogóle nie pamięta i nie ma do siebie pretensji, że jej odradzała.A jak tam Bartuś? |
|
|
|
|
#3312 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te srebrne łyżeczki inne badziewie to bez sensu, na nic się to nie przyda, tylko kurz zbiera. Ja miałam łatwiej, bo kupowałam dla dwóch dziewczynek, więc każda dostała złoty łancuszek z wisiorkiem, ale nie religijnym, tylko dziewczęcym. Dla chłopca polecam dopytać rodziców. Moja siostra np. oprócz biżutka zażyczyła sobie elektroniczną nianię i elektroniczny termometr dla maluszka do ucha- przynajmniej wiem, że się przyda. Cytat:
![]() A ja dokupiłam na allegro oryginalne, stare wydanie jednej książeczki z tej serii, ulubionej mojej siostry i mojej - 'Wigilia myszki' - cudne ![]() Jestem dużą zwolenniczką kupowania dzieciom książek. Moja starza siostrzenica ma ich mnóstwo....i bardzo lubi oglądać, czy jak jej ktoś czyta - a nigdy nawet nie podeszła do komputera. Cieszy mnie to, bo rodzice teraz mają tendencje do sadzania dzieci przed monitorem, odpalania gier, byle mieć święty spokój.... |
||
|
|
|
#3313 |
|
Zakorzenienie
|
ja zrezygnowałam miesiąc temu jak po raz 3 rehabilitantka olała sprawę, nie odwołała wizyty, TZ zarwał parę godzin w robocie a ona nie przyszła.
Wiem że nowe centrum rehab otworzyli, może pójdę. Bartek od miesiąca siedzi, ale tylko jak się go posadzi ( przez to nei potrafi się asekurować jak upada ), sam potrafi tylko z pozycji półleżącej usiąść. Nawet nie próbuje raczkować, trochę pełza. Za to ostatnio ciągle chce żeby go za ręce prowadzać, stawia kroczki coraz lepiej. Więc może to raczkowanie ominie![]() Nie gotuję mu już słoiczków, je to co my, sporo już mamy przetestowane.
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2011-09-08 o 19:40 |
|
|
|
#3314 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć,
Cytat:
![]() Nie znałam tego sklepu. Cytat:
W sklepie internetowym przeceniony jest z 675zł na 607,50zł Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o książki to całe dzieciństwo było u nas ich pełno każde z mojego rodzeństwa uwielbia czytać.Od mamy przy jakiejś okazji (święta,urodziny) często jako dodatek dostajemy książki, a jej wnuki (moi siostrzeńcy) praktycznie zawsze do zabawki mają bajkę
|
|
#3315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miskowa też jestem za książkami, co do konta odradzam. Ja miałam książeczkę założoną przez dziadków = prezent na chrzest. Jak dorosłam okazało się że jest g... warta A co do książek uderzyłabym w typowo polskie - Brzechwę, Tuwima itp. Hani kiedyś polecałam zakup takiej ramki na odcisk np. stópki i rączki - moim zdaniem fajna pamiątka. Są też takie na zdjęcia z każdego miesiąca życia w pierwszym roczku. Przykładowe tu http://allegro.pl/listing.php/search...g=ramka+odcisk Tak w ogóle to z książeczek dla dzieci polecam mamom tą serię: http://www.olesiejuk.pl/zobacz/singl...-belineau.html Mój mały nie lubił i nadal nie lubi jak się mu czyta, ale jak opowiada i pokazuje co jest na obrazkach. Sama byłam zaskoczona ile potrafił zapamiętać z tych książeczek, ile rzeczy nauczył się nazywać. Teraz sam mi opowiada po swojemu co jest na obrazkach
|
|
|
#3316 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny!
Zadałam w klubie pytanie, mam prośbę o opinię. |
|
|
|
#3317 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć...
piątek ![]() Gdzie? Nie widzę... |
|
|
|
#3318 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
Hłe hłe... ale jestem niecierpliwa...
![]() Już widzę
|
|
|
|
#3320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
marzą mi się wszystkie Astrid Lindgren, muminki.w ogóle mam taką listę prawię 300 książek dla dzieci które chętnie przeczytam, obok tych 'dorosłych"
|
|
#3321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tą książeczką czy kontem, to po prostu z tego, co ludzie gadają, to jako chrzestna niby powinnam kupić coś większego czy porządnego (taka nagonka od samego początku), dlatego o tym pomyślałam no i cześć tak w ogóle dziś pierwszy dzień w tym tygodniu, kiedy nie pada od rana |
|
|
|
|
#3322 |
|
Zakorzenienie
|
heja,
Co do tych prezentów na chrzest. U mnie w rodzinie i w śród znajomych od lat daje się kasę. Dużo kasy. Jak na wesele. Ewentualnie jakiś mały gadżet coby tak z samą koperta nie iść. Jak byłam chrzestna synka brata dałam kasę ..ale też dokupiłam tą ramkę oraz zabawkę edukacyjną.
|
#3323 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny macie jakiś pomysł na szybkie danie jednogarnkowe na obiad dla dużej liczby osób?
Myślałam o zupie pieczarkowej z kuleczkami mięsnymi i makaronem, zupie gulaszowej z papryką... macie jakieś inne proste pomysły? I pytanie do dziewczyn robiących torty: czym nasączyć biszkopt do tortu śmietanowego z wiśniami? Niestety biszkopt wyszedł mi za słodki. Muszę go nasączyć tak, żeby ta słodycz nie przeszkadzała za bardzo... Mam biały rum, limonki, cytryny, sok z ananasów... Macie jakąś sprawdzoną proporcję na poncz do nasączenia? |
|
|
|
#3324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robię jeszcze taki hmm...powiedzmy coś a'la strogonof. Z filetów z indyka, grzybów suszonych , pieczarek, groszku zielonego i ziemniaków
|
|
#3325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Cytat:
Ewentualnie jak nie chcesz, żeby było za słodko to proponuję tradycyjną przegotowaną wodę z sokiem z cytryny. http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/T...rest-Cake.html Co do dania jednogarnkowego to polecam chilli con carne. Wiecie, że mój TŻ dzisiaj śnił o porodzie i co chwila budził się sprawdzając czy poród mi się nie zaczął
|
|
#3326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do wiśni pasuje na pewno mocny alkohol, nie słodki |
|
|
|
|
#3327 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zielony groszek zarezerwowałam do innego dania już ![]() Cytat:
choć alkoholowa-rumowa nuta pasuje do wiśni. Tylko nie chcę zepsuć... Chilli ostatnio robiłam często, dlatego myślę o czymś innym... A mi się śniło dziś, że miałam urodziny i napisała do mnie smsa z życzeniami Dorinka (mamy urodziny w tym samym dniu).
|
||
|
|
|
#3328 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc!
Dzis lecę do TZ do Pragi |
|
|
|
#3329 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3330 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam parę razy, ale dawno i w sumie nie jestem w stanie tak na szybko polecić coś konkretnego.
Jak jedziecie na tak krótko, skupcie się na chłonięciu klimatu miasta w ogóle. Praga nie jest duża, więc spokojnie zobaczycie miasto |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:40.

Dziś mama TŻ tego w ogóle nie pamięta i nie ma do siebie pretensji, że jej odradzała.

), sam potrafi tylko z pozycji półleżącej usiąść. Nawet nie próbuje raczkować, trochę pełza. Za to ostatnio ciągle chce żeby go za ręce prowadzać, stawia kroczki coraz lepiej. Więc może to raczkowanie ominie