|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#41491 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Hmm... to wychodzi na to, że będę musiała przywyknąć do samopodcinania Na razie włosy zachowują się lepiej, chociaż mi łyso w szyję
|
|
|
|
|
#41492 |
|
Zadomowienie
|
Witam, pewnie mnie nie kojarzycie bo bardzo rzadko się odzywam, lecz od ponad pół roku śledzę wątki i stosuję CG. Potrzebuję Waszej rady bo chyba coś nie tak jest z moją stylizacją ponieważ po wyschnięciu włosy są "nie świeże" i potargane. Wyglądają jakby nie były myte z tydzień. A oto co robię: myję je szamponem alterra, następnie nakładam odżywkę garnier avokado lub waxa, po 20 minutach spłukuję, odciskam włosy w koszulkę, nakładam odżywkę b/s nivea fc i żel rossmann styling gel. Wszystkiego nakładam jak najmniej, więc nie mam pojęcia czemu moje włosy tak brzydko się układają.
|
|
|
|
#41493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż kocha więc przestanie sie boczyć ![]() Czasami prostownicą ale bardzo rzadko, zazwyczaj to je skręcam wokół własnej osi,a wcześniej daję dużo jedwabiu(biosilk), metoda cg w ogóle mi nie służy do tego się strasznie puszyły, i włąśnie dlatego miaąłm dość kręconych..... teraz znów powróciłam, i niestety to samo...
|
|
|
|
|
#41494 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Przyszłam po poradę, mam nadzieję że mnie przyjmiecie ![]() Otóż od około 2 lat nie prostuję włosów, stwierdziłam że nie ma się co męczyć (no dobra, prostuję grzywkę żeby wyglądać jak człowiek). Staram się o nie dbać, ale z systematycznością u mnie ciężko ![]() Mam problem, otóż nie wiem co z nimi zrobić, żeby wyglądały fajnie. Od jakiegoś czasu włosy ścinałam sama, ale nie robiłam tego od ponad pół roku, w ogóle nie zbliżam do nich nożyczek. Chcę zapuścić, zależy mi na długości ale też na lokach. Nie chcę żeby tak smętnie wisiały i kręciły się dopiero przy końcach. Chciałabym was prosić o rady co z nimi zrobić - konkretnie czy ściąć trochę, jeśli tak to w jaki kształt (cieniowałam ale dawno, jednak różnica w długości warstw na pewno jest), co generalnie z nimi zrobić żeby ta fruzyra miała jakąś formę, bo teraz jest hmm... smętnie? Po drugie - tu na zdjęciach nie widać, poza tym sporo kosmetyków dziś nałożyłam ale zazwyczaj mam problem z puszeniem - czy jedyne wyjście na puszenie to nakładanie tyle tego wszystkiego? Zdjęcia z dziś. - na noc olej kokosowy na całości - mycie: na końce Isana z babassu a skalp szamponem dla dzieci - maseczka Kallos al Latte na 20 minut - spłukiwanie i nałożenie Isany z babassu (wiem że jest do spłukiwania ale nie mam odżywki bez spłukiwania) - odcisnęłam w koszulkę - po 10 minutach odżywka Pantene do kręconych plus ugniatanie i dyfuzor - pod koniec suszenia żel aloesowy Mimo suszenia dyfuzorem włosy są przyklapnięte, może je obciążyłam za bardzo, za dużo kosmetyków na raz ![]() Pomóżcie
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2011-09-11 o 14:44 |
|
|
|
#41495 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetnie napisane ![]() A różnica z przed jest naprawdę powalająca. Dotarłaś tu ze zdrowymi włoskami ![]() Cytat:
![]() Obiektywnie zestaw wygląda nieźle, acz... Isana z babassu jako b/s? Ona ma prawo obciążać każde włosy, mimo że nadaje się do mycia to jest ciężka... Jeśli używasz Pantene to już nie dawaj Isany jako b/s wcześniej. Pantene mają b dużo silikonu - masz prosty szampon z SLS do oczyszczania? Może być taka potrzeba. Ugotuj sobie żel lniany - można go nałożyć baardzo dużo, nie obciąża i chroni przed puszeniem. Próbowałaś plunking? Na tak długich włosach trzeba przeszkodzić grawitacji ![]() Przed puszeniem ochroni najlepiej dobra kondycja włosów, czyli dobre kompleksowe pielęgnowanie. Nie pomogłam Ci zbytnio, musisz poczekać na mądrzejsze ![]() Za to podrzucam dla Ciebie i DORCI artykuł o przyczynach puchu, może coś Wam zaświta? Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-09-11 o 15:06 |
||
|
|
|
#41496 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestem bardzo zadowolona z tej zmiany ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
(bałam się, że mnie ochrzanisz ) wiesz, właśnie są w lepszym stanie niż przed farbowaniem, ciemne farby mają jednak faktycznie to do siebie, że otaczają włos takim jakby filmem. Są trochę suche, ale mniej niż przed przyciemnieniem Mam zamiar sobie dziś po raz pierwszy ukręcić żel lniany, żeby dodać im trochę połysku )
|
||
|
|
|
#41497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym cięciem właśnie nie chcę jakoś bardzo ścinać z długości, ale kurczę nadać im jakąś formę bo teraz ten tył bardzo mi się nie podoba. Pewnie masz rację z tą Isaną, chyba muszę kupić Joannę z lnem. Mam jeszcze Nivea FC ale nie pasuje mi w ogóle, takie sztywne strąki robi z włosów, i żel różowy z Rossmana ale mam wrażenie że tylko wzmaga puch. Co do żelu lnianego miałam do niego podejście kilka razy i chyba jednak nie umiem się nim posługiwać bo też tobi mi takie sztywne strąki jak Nivea, włosy wyglądają na otłuszczone (próbowałam różne ilości, ale znając życie na pewno robię coś nie tak )Plunking czyli głowa w dół, włosy na koszulkę, zawiązanie i chodzenie tak trochę? Próbowałam i przestałam to robić od kiedy odkryłam dyfuzor... Właściwie suszę dyfuzorem po każdym myciu, bo to szybko...
|
|
#41498 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
BTW: Rzeszowianka Mieszkasz na stałe? Szukam kogoś do wymianek
|
|||
|
|
|
#41499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lniany nakładałam na wilgotne albo mokre włosy, na ociekające nawet nie przyszło mi do głowy bo jak to tak, nakładać coś na włosy przed odciśnięciem ich chociaż - moja żelazna logika Czyli nałożyć na ociekające a potem odcisnąć, pougniatać i zostawić do wyschnięcia? Takie strąki Ci się zrobiły po całkowitym wyschnięciu i dopiero potem poszłać spać? Mieszkam w Rzeszowie w czasie roku akademickiego
|
|
#41500 | |
|
Zakorzenienie
|
w grudniu jak znow beda zakrywac szyje
![]() Cytat:
|
|
#41501 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopóki strąki są mokre nie ma co wygniatać Cytat:
|
||
|
|
|
#41502 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
ale jak użyję jej metodą Rybiorka, czyli najpierw tej Joaśki na ociekające, potem odciskanie i chwila plunkingu w koszulkę, potem dużo żelu i suszenie z dyfuzorem, to efekty są super mam wrażenie, że ta odżywka kiedy jest solo to po prostu ma tendencję do tworzenia dziwnych efektów na włosach, a w duecie z żelem działa już fajnie ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
ach gdybym wiedziała, jak je pielęgnować, kiedy miałam taką długość
|
|||
|
|
|
#41503 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
Mam takie offtopowe pytanie,bo juz nie wiem co mam robic. Wiecie moze gdzie w Szczecinie albo ogolnie jakichs sieciowych marketach, hipermarketach,mniejszych drogeriach (szczegolnie w Szczecinie)mozna znalezc szampon Bialy Jelen Premium z naturalnym chlorofilem? Obskoczylam juz sporo sklepow i na prozno. Jest mozliwosc zamowienia ze strony,ale przesylka 15 zl,wiec wole poszukac. A szampon byl zbawienny dla mojej skory glowy i wlosow.
|
#41504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gosh a czemu fotki niet? Ten watek jest do pokazywania wlosow nie tylko jak sa pieknie ulozone, potem nowe dziewczyny mysla ze jak sie ktos nauczy CG to zawsze ma piekne i one robia cos zle, prosta droga do depresji wlosowej. Ja swoje dawalam nawet jak zle wygladaly (niestety po awarii niewiele zostalo a ja nie zachowalam ich bo wiekszosc robilam telefonem)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-09-11 o 18:13 |
|
|
|
|
#41505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#41506 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie do końca mi to wyszło, ale chyba działa, bo jak pisałam, lepiej mi się układają i łapią jakiś skręt. Nawet co ciekawe, to pasmo, które uparcie pozostawało proste, teraz wprawdzie falować to niet, ale zaczyna się wywijać. Dobre i to ![]() Cytat:
No właśnie ja ciągle mam wrażenie, ze tylko ja mam masakrę na łbie i wiecznie mi coś nie wychodzi ![]() Hmm czyli taktyka taka, że odżywki, które są dla mnie za ciężkie jako d/s, mogę nakładać przed myciem? Znaczy czy to w ogóle ma sens i da jakiś efekt? Bo to by był dobry pomysł na wykorzystanie tego, co mi zalega np. Isany z babasu
|
||
|
|
|
#41507 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
?---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
?---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- [QUOTE=Rybiorek;29339622]podobno najlepsza metoda ciecia to taka jak na dolaczonym obrazku, pochodzi on z pierwszego watku, ja tak wlasnie sie cielam, uzywam tej metody rowniez przy podcinaniu QUOTE] taką? to nie "3 kucyków"...bo właśnie przymierzam się do samodzielnego obcięcia pierwszy raz w życiu i trochę się stresuje.. . dzisiaj kupiłam nożyczki, takie jak radziłyście, w naturze, elite. mam nadzieję, że dobre...
|
||
|
|
|
#41508 | ||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dziewczyny ja Was prosze poczytajcie troche, ja ostatnio przeczytalam 3 pierwsze czesci watku i wszystko o co pytacie jest tam, super informacje o wszystkim, w sumie ja sie niewiele nowego dowiedzialam bo czytam duzo poza wizazem (glownie anglojezyczne strony), jasne ze nasze watki sa obszerne, ale mozna sobie podzielic i poczytac na raty, jak ktos teraz powie ze nie ma czasu to sorki ale jak sie cos chce miec super to trzeba poswiecic troszke czasu, zgadza sie? Pamietajcie ze nie nikt tu nie jest wyrocznia, podpowiadamy ale kazda z Was ma inne wlosy i same musicie podjac decyzje. Przepraszam ale takie dzieciece pytanie mnie rozwlaja, nic osobistego Piechniak, jednak np o gumce to pare stron wczesniej AjriszMarta link podawala, i nie tylko o gumce
|
|
#41509 |
|
Raczkowanie
|
hej ho dziewczyny
która używa z Was TIGI Catwalk Curlesque AMPLIFIER KREM DO LOKÓW , napiszcie jak sie sprawuje, można na allegro kupic i tak coś mi sie obiło o uszyszka że jakieś TIGI tu gdzieś było. ![]() a no już wiem że Basia do analizowego dawała właśnie widziałam.
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-09-11 o 20:34 Powód: dopisek |
|
|
|
#41510 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Choć nie zaprzeczam, no ale jak tu nie wymagać patrząc na Was ![]() Eeee no ja wiem, czego chcę - Waszych (także Twoich) loków Ale mi nie dane, toteż pozostaje mi się próbować dogadać z tymi falami, a one takie jakieś niekomunikatywne ![]() Ale powiedzmy, że już przynajmniej nie miewam porannej tragedii (odpukać, bo może jutro nerwica mnie weźmie), więc jak dla mnie postęp i żadnych kombinacji nie planuję. Cytat:
Mniejsza o moją pokrętną logikę...A co do mleka migdałowego, to hmm jest dziwne, ale myślałam, że będzie gorsze. Trzeba się oswoić chyba i dopracować. Zrobiłam też mleko z orzechów włoskich, ale że ze skórek nie da się obrać, to jest gorzkawe. Myślę, że to jednak ciekawa opcja
|
||
|
|
|
#41511 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Teraz na moje włosy za bardzo nic nie działa. Ale na Tigi zawsze mogę liczyć. Loki są świetnie utrwalone, ładnie zdefiniowane i długo się trzymają w niezmienionym stanie. Swój kupowałam na allegro. 3 tygodnie temu pisałam, że bardzo wypadają mi włosy. Kuracja Seboradinem i Vitapilem bardzo pomogła. Zamierzam ją kontynuować. Jednak odczuwam bardzo mniejszą ilość włosów (przy myciu, farbowaniu). Tyle jeszcze nigdy nie wypadło (w ciągu miesiąca). Dalej nie układają się za dobrze. Jednak stres robi swoje. Dziękuję za słowa otuchy Nie jestem w stanie sama zmienić zaistniałej sytuacji. Już nie... |
|
|
|
|
#41512 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mniam!![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piękne włoski, uwielbiam Twój skrętCytat:
Bardzo ładne i długość... ostatnio wszystkie dobijacie mnie swoją długością![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 09.09 myłam włosy więc dzisiaj było płukanie, odżywka d/s, potem na ociekające włosy b/s i stylizator. Jako odżywkę d/s użyłam isany z bobasem ale jest dla mnie zbyt lekka jako odzywka d/s. B/s była joaśka z lnem a jako stylizator Nivea FC zmieszana z joaśką. Zrobiłam do nivei drugie podejście bo zauwazyłam, że zielony żel artiste zaczął wysuszać mi włosy i po nałożeniu jego miałam murowany puch a wierzchnia warstwa była wręcz sztywna a już dawno nie miałam takiego nieprzyjemnego efektu więc to na bank od żelu. Nawet dodanie do niego paru kropel oleju kokosowego nic nie dało. Postanowiłam więc dać jeszcze raz szanse nivei i w sumie nie jest źle choć myślałam, że mi mocno obciąży jak wcześniej. Ale nie obciążyła, nawet podkreśliła falki. Niestety miałam dziś puch. Podejrzewam, że przez isanę bo jednak za słaba dla mnie jako d/s. Przy następnym myciu dam jeszcze raz szanse nivei. Może moim włosom coś się odmieniło i może im przypasowała ale zobaczymy czy to nie złudne
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-11 o 21:07 |
||||||
|
|
|
#41513 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. tyle, że już w samej tej części wtku pojawiły się 4 sposoby cięcia, na FAQu są kolejne dwa i zaczynam się gubić... ok, wszystko jest dobre co się sprawdza na konkretnych włosach, ale skąd mam wiedzieć, co akurat skoro nigdy nie cięłam i się stresuję, że coś zrobię nie tak...co do gumki, to z ręką na sercu, ten wątek przeczytałam W CAŁOŚCI. najwidoczniej musiało mi umknąć albo byłam zmęczona i mózg nie zarejestrował . wybaczcie, postaram się poszukać jeszcze raz . a zdziwiło mnie to, bo wszystkie fryzjerki. u których byłam w swoim życiu (fakt, że całe trzy) utrzymywały, że włosy należy wiązać, aby uchronić je od tarcia oraz warunków atmosferycznych i że noszenie cały czas rozpuszczonych jest najgorszym, co można im zrobić...---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
). Pyyyyyyychota . słodziutkie, uwielbiam je . żeby jeszcze nie wychodziło tak drogo |
||
|
|
|
#41514 |
|
Zadomowienie
|
A co jest dobrego w gumce ciasno trzymanej cały czas na włosach? Bo wad mogę Ci kilka wymienić.
Ogólnie miałam na myśli czas kiedy: -myłam włosy szamponem i czasami potraktowałam je odżywką, -czesałam je na sucho (kilka razy dziennie, mama kazała mi je szczotkować szczotką z włosia), -związywałam najciaśniej jak się dało gumką do włosów (apropo, gumki zawsze były całe we włosach, które się w nią wplątywały -> wyrywałam sobie włosy w ten sposób).
|
|
#41515 |
|
Wtajemniczenie
|
Na wiązanie włosów zwróciła mi uwagę dermatolog - generalnie ciasne upinanie osłabia cebulki i może wzmagać wypadanie.
|
#41516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja coś wrzucałam? Nie pamiętam ;P Ale chodzi pewnie o odę do warkocza?To jest złe, że w ypowym kucyku włosy się naciąga od głowy i ciasno związuje gumką włosy się odkształcają, łamią a jak masz wrażliwą skórę lub osłabione cebulki to mogą od tego wypadać itd. (Jakby to ująć - odkąd mam za krótkie włosy i nie związuję to mnie mniej skóra na czubku głowy piecze?) Związywanie owszem jest ważne, np na noc, ale: w warkocza, koczka, zaplatańca i nie gumką a najlepiej miękką frotką, bez ciągnięcia, z czułością ![]() A linka mogłam podawać do zeszłego wątku, bo miałyśmy prawdziwy festiwal warkoczy i zaplatańców, gdzieś od połowy lipca... Bosz, słonia bym zjadła z okazji PMS, też tak macie? :P
|
|
|
|
|
#41517 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zdjęcie0336.jpg Zdjęcie0337.jpg to są oczywiście poszczególne stadia upinania. ale tu to sama zauważyłm, że mam połamene włosy w połowie ich długości, poza tym przestały się mieścić w spinki, bo mam je już do pasa, więc od pewnego czasu zamiast upinać, wiąże. i nie robię tego dla przyjemności, bo dużo lepiej się czuję w rozpuszczonych, po prostu tak mi się wydawało zdrowiej dla włosów. |
|
|
|
|
#41518 |
|
Rozeznanie
|
a w imię zdrowia włosów gotowa byłam wycierpieć nbawet ten paskudny przyklap i utratę objętości, które powoduje u mnie wiązanie włosów...dlatego tak mnie zszokowało, bo wychodzi na to, że lata całe cierpię za nic |
|
|
|
#41519 |
|
Wtajemniczenie
|
ZAWSZE tak mam przy PMS
|
|
|
|
#41520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przeglądałam ostatnio stare zdjęcia i w sumie przez ostatnie parę lat włosy miałam non stop związane ciasno (albo splątane w a'la koczek) albo wyprostowane
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.

Na razie włosy zachowują się lepiej, chociaż mi łyso w szyję 

Przyszłam po poradę, mam nadzieję że mnie przyjmiecie 

Świetnie napisane
)

) przylizem (mimo podpinania) do połowy włosów (falują dopiero od połowy długości) i część z nich jest w strąkach. tak sobie myślę, że albo nałożyłam nierównomiernie odżywkę (starałam się jak mogłam, ale niczego nie można wykluczyć, dlatego też nie rezygnuję z niej od razu, tym bardziej, że ma pięęęęękny zapach) albo jest dla mnie za ciężka. ktoś jeszcze ma takie doświadczenia z tą odżywką?

ostatnio wszystkie dobijacie mnie swoją długością