Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1384 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-11, 14:07   #41491
Aoirghe
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a jak bylas obcinana? wielu fryzjerow tnie wlosy jakby je szarpali, niby maja w rece nozyczki ale tna takimi krotkimi cieciami i mnie to przypomina takie kasanie, moje wlosy po czyms takim nigdy nie sie krecily potem na koncach przez pare dni

ja zawsze po samodzielnym cieciu mam lepszy skret niz przed cieciem, po fryzjerskim cieciu nie, nawet po ostatniej wizycie u fryzjera choc ta fryzjerka jest najlepsza jaka spotkalam, owszem umylam i bylo ok ale jak sama sie podetne to zawsze mam rezultat 'wow'

tak mysle ze skoro fryzjer tnie nasze wlosy jak wlosy proste to ta technika ciecia jakos narusza strukture naszych skretow i dlatego potem wlosy musza dojsc do siebie po takich szoku, to takie luzne myslenie ale musi cos w tym byc skoro tak wiele z nas wychodzi od fryzjera w prawie prostych wlosach i depresji
No właśnie ta fryzjerka cięła mnie mniej więcej tak, jak opisujesz. A drugi fryzjer z kolei ciął, takim ślizgiem, znaczy jechał nożyczkami od góry i szło po skosie. No ale on tylko docinał resztki po pierwszym.

Hmm... to wychodzi na to, że będę musiała przywyknąć do samopodcinania Na razie włosy zachowują się lepiej, chociaż mi łyso w szyję
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 14:09   #41492
april_20
Zadomowienie

Witam, pewnie mnie nie kojarzycie bo bardzo rzadko się odzywam, lecz od ponad pół roku śledzę wątki i stosuję CG. Potrzebuję Waszej rady bo chyba coś nie tak jest z moją stylizacją ponieważ po wyschnięciu włosy są "nie świeże" i potargane. Wyglądają jakby nie były myte z tydzień. A oto co robię: myję je szamponem alterra, następnie nakładam odżywkę garnier avokado lub waxa, po 20 minutach spłukuję, odciskam włosy w koszulkę, nakładam odżywkę b/s nivea fc i żel rossmann styling gel. Wszystkiego nakładam jak najmniej, więc nie mam pojęcia czemu moje włosy tak brzydko się układają.
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 14:16   #41493
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje za komplemencik, niestety moj maz nie podziela zachwytu, nie znosi krotkich wlosow i wczoraj jak zobaczyl podciecie to sie zdenerwowal i mowi ze ja jestem niezdecydowana niby zapuszczam a tu ciagle tne, probowalam mu wyjasnic ze trudno znalezc fryzjera ktory wie jak ciac krecone, nawet ta fryzjerka z Dublina tnie na mokro, potem suszy na szczotce aby sprawdzic czy sciela dobrze, a ja nie bede suszyc na szczotce bo to bez sensu, chce umyc i zostawic do wysuszenia lub ewentualnie dosuszyc suszarka z dyfuzorem, a wtedy juz uloza sie inaczej, jakbym teraz poszla podciac znow bede miec podcieniowane itd itd. Moj maz patrzyl na mnie po tym wywodzie i mowi: no to trzeba je ciac na sucho. Wyjasnilam ze problem w tym ze fryzjerzy nie umia i sie nie zgadzaja ciac na sucho. Podsumowalam ze w koncu to ja mam sie czuc dobrze wiec temat zakonczony ale chwilowo maz sie na boczy za ciecie

A Twoje wloski sa bardzo ladne tylko wydaje mi sie ze jest susz i dlatego puch na czubku, i wydaje mi sie ze prawa strona kreci sie lepiej niz lewa, w ogole tyl lepiej sie kreci niz boki. Jak je prostujesz? Prostownica czy jakos bezpieczniej?
Ja bym popracowala nad nawilzeniem, one moga duzo ale sa jak po torturach i skret jest taki nieregularny, balaganiarski. Ale ogolnie mnie sie podobaja (przypominaja mi moje przed cieciem i CG)

Mąż kocha więc przestanie sie boczyć

Czasami prostownicą ale bardzo rzadko, zazwyczaj to je skręcam wokół własnej osi,a wcześniej daję dużo jedwabiu(biosilk), metoda cg w ogóle mi nie służybył wielkiiiiiiiiiiiiiiiiiii puuuuuuuuuuuuuch, omo nawet dawało radę, ale właśnie zawsze moje włosy były skręcone, w niewiadomo jaką stronę do tego się strasznie puszyły, i włąśnie dlatego miaąłm dość kręconych..... teraz znów powróciłam, i niestety to samo...

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 14:42   #41494
little.b.blue
Zakorzenienie

Witajcie Przyszłam po poradę, mam nadzieję że mnie przyjmiecie
Otóż od około 2 lat nie prostuję włosów, stwierdziłam że nie ma się co męczyć (no dobra, prostuję grzywkę żeby wyglądać jak człowiek).
Staram się o nie dbać, ale z systematycznością u mnie ciężko

Mam problem, otóż nie wiem co z nimi zrobić, żeby wyglądały fajnie. Od jakiegoś czasu włosy ścinałam sama, ale nie robiłam tego od ponad pół roku, w ogóle nie zbliżam do nich nożyczek. Chcę zapuścić, zależy mi na długości ale też na lokach. Nie chcę żeby tak smętnie wisiały i kręciły się dopiero przy końcach.
Chciałabym was prosić o rady co z nimi zrobić - konkretnie czy ściąć trochę, jeśli tak to w jaki kształt (cieniowałam ale dawno, jednak różnica w długości warstw na pewno jest), co generalnie z nimi zrobić żeby ta fruzyra miała jakąś formę, bo teraz jest hmm... smętnie?
Po drugie - tu na zdjęciach nie widać, poza tym sporo kosmetyków dziś nałożyłam ale zazwyczaj mam problem z puszeniem - czy jedyne wyjście na puszenie to nakładanie tyle tego wszystkiego?

Zdjęcia z dziś.
- na noc olej kokosowy na całości
- mycie: na końce Isana z babassu a skalp szamponem dla dzieci
- maseczka Kallos al Latte na 20 minut
- spłukiwanie i nałożenie Isany z babassu (wiem że jest do spłukiwania ale nie mam odżywki bez spłukiwania)
- odcisnęłam w koszulkę
- po 10 minutach odżywka Pantene do kręconych plus ugniatanie i dyfuzor
- pod koniec suszenia żel aloesowy

Mimo suszenia dyfuzorem włosy są przyklapnięte, może je obciążyłam za bardzo, za dużo kosmetyków na raz

Pomóżcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (88,4 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (93,8 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 44.jpg (92,2 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 55.jpg (137,7 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 66.jpg (103,0 KB, 63 załadowań)

Invisalign od 20/03/2016

Edytowane przez little.b.blue
Czas edycji: 2011-09-11 o 14:44
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 14:59   #41495
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
... Efekt byłby powalający gdybym przed CG włosy czesała, nie używała stylizatora itd. Wtedy dopiero różnica powalałaby na kolana
Świetnie napisane
A różnica z przed jest naprawdę powalająca. Dotarłaś tu ze zdrowymi włoskami
Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
Po drugie - tu na zdjęciach nie widać, poza tym sporo kosmetyków dziś nałożyłam ale zazwyczaj mam problem z puszeniem - czy jedyne wyjście na puszenie to nakładanie tyle tego wszystkiego?

Zdjęcia z dziś.
- spłukiwanie i nałożenie Isany z babassu (wiem że jest do spłukiwania ale nie mam odżywki bez spłukiwania)
- odcisnęłam w koszulkę
Po pierwsze nie tnij, są piękne
Obiektywnie zestaw wygląda nieźle, acz... Isana z babassu jako b/s? Ona ma prawo obciążać każde włosy, mimo że nadaje się do mycia to jest ciężka... Jeśli używasz Pantene to już nie dawaj Isany jako b/s wcześniej.
Pantene mają b dużo silikonu - masz prosty szampon z SLS do oczyszczania? Może być taka potrzeba.
Ugotuj sobie żel lniany - można go nałożyć baardzo dużo, nie obciąża i chroni przed puszeniem.
Próbowałaś plunking? Na tak długich włosach trzeba przeszkodzić grawitacji

Przed puszeniem ochroni najlepiej dobra kondycja włosów, czyli dobre kompleksowe pielęgnowanie.

Nie pomogłam Ci zbytnio, musisz poczekać na mądrzejsze

Za to podrzucam dla Ciebie i DORCI artykuł o przyczynach puchu, może coś Wam zaświta?

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-09-11 o 15:06
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 15:07   #41496
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
bardzo ładnie ale jako blondyneczka też mi się podobałaś Maja taka słodziuchna albo cherubinka
Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Przesliczny skręt
dziękuję jestem bardzo zadowolona z tej zmiany

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Katie100 bardzo ladnie wygladaja Twoje wloski, ciemny kolor jakos tak zawsze zdrowiej wyglada. Nie sa suche? Bo choc ladnie sie skrecily to na fotkach bez lampy tak jakbym suchosc widziala. No ale po farbie zawsze tak jest (albo przewaznie).
dziękuję (bałam się, że mnie ochrzanisz ) wiesz, właśnie są w lepszym stanie niż przed farbowaniem, ciemne farby mają jednak faktycznie to do siebie, że otaczają włos takim jakby filmem. Są trochę suche, ale mniej niż przed przyciemnieniem W sumie są teraz podobne w dotyku do moich naturalnych (niewiele suchsze). To co widać na zdjęciach bez lampy, to nie tyle suchość, ile po prostu mat, bo są dość matowe... na ale czego się spodziewać po włosach, które tyle przeszły...
Mam zamiar sobie dziś po raz pierwszy ukręcić żel lniany, żeby dodać im trochę połysku macie jeszcze jakieś sposoby? bo to co sklepowe i ma nabłyszczyć, to wszystko na alkoholu denat. (nie, dziękuję)
Stary 2011-09-11, 15:15   #41497
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Po pierwsze nie tnij, są piękne
Obiektywnie zestaw wygląda nieźle, acz... Isana z babassu jako b/s? Ona ma prawo obciążać każde włosy, mimo że nadaje się do mycia to jest ciężka... Jeśli używasz Pantene to już nie dawaj Isany jako b/s wcześniej.
Pantene mają b dużo silikonu - masz prosty szampon z SLS do oczyszczania? Może być taka potrzeba.
Ugotuj sobie żel lniany - można go nałożyć baardzo dużo, nie obciąża i chroni przed puszeniem.
Próbowałaś plunking? Na tak długich włosach trzeba przeszkodzić grawitacji

Przed puszeniem ochroni najlepiej dobra kondycja włosów, czyli dobre kompleksowe pielęgnowanie.

Nie pomogłam Ci zbytnio, musisz poczekać na mądrzejsze

Za to podrzucam dla Ciebie i DORCI artykuł o przyczynach puchu, może coś Wam zaświta?
Dziękuję za odpowiedź
Z tym cięciem właśnie nie chcę jakoś bardzo ścinać z długości, ale kurczę nadać im jakąś formę bo teraz ten tył bardzo mi się nie podoba.
Pewnie masz rację z tą Isaną, chyba muszę kupić Joannę z lnem. Mam jeszcze Nivea FC ale nie pasuje mi w ogóle, takie sztywne strąki robi z włosów, i żel różowy z Rossmana ale mam wrażenie że tylko wzmaga puch.

Co do żelu lnianego miałam do niego podejście kilka razy i chyba jednak nie umiem się nim posługiwać bo też tobi mi takie sztywne strąki jak Nivea, włosy wyglądają na otłuszczone (próbowałam różne ilości, ale znając życie na pewno robię coś nie tak )
Plunking czyli głowa w dół, włosy na koszulkę, zawiązanie i chodzenie tak trochę? Próbowałam i przestałam to robić od kiedy odkryłam dyfuzor...

Właściwie suszę dyfuzorem po każdym myciu, bo to szybko...

Invisalign od 20/03/2016
Stary 2011-09-11, 15:24   #41498
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Mam jeszcze Nivea FC ale nie pasuje mi w ogóle, takie sztywne strąki robi z włosów
Próbowałaś wygniatać? To i żel lniany jak wyschnie?
Cytat:
Co do żelu lnianego miałam do niego podejście kilka razy i chyba jednak nie umiem się nim posługiwać bo też tobi mi takie sztywne strąki jak Nivea, włosy wyglądają na otłuszczone (próbowałam różne ilości, ale znając życie na pewno robię coś nie tak )
Lniany jak i pewnie inne stylizatory można nakładać na kilka sposobów, na suche, wilgotne, mokre i ociekające. U mnie się nie sprawdzał aż nałożyłam na ociekające. Wyschły same i poszłam spać w "strąkach", wykruszyły się same przez noc a rano już było fajne i miękkie w dotyku
Cytat:
Plunking czyli głowa w dół, włosy na koszulkę, zawiązanie i chodzenie tak trochę? Próbowałam i przestałam to robić od kiedy odkryłam dyfuzor...
Dziewczyny jakoś łączą jedno z drugim. Poszukaj w codzienniku.

BTW: Rzeszowianka Mieszkasz na stałe? Szukam kogoś do wymianek

Stary 2011-09-11, 15:33   #41499
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Próbowałaś wygniatać? To i żel lniany jak wyschnie?

Lniany jak i pewnie inne stylizatory można nakładać na kilka sposobów, na suche, wilgotne, mokre i ociekające. U mnie się nie sprawdzał aż nałożyłam na ociekające. Wyschły same i poszłam spać w "strąkach", wykruszyły się same przez noc a rano już było fajne i miękkie w dotyku

Dziewczyny jakoś łączą jedno z drugim. Poszukaj w codzienniku.

BTW: Rzeszowianka Mieszkasz na stałe? Szukam kogoś do wymianek
Cośtam wygniatałam ale ta Nivea chyba serio nie dla mnie. A szkoda bo mam pełną butelkę użytą zaledwie kilka razy.
Lniany nakładałam na wilgotne albo mokre włosy, na ociekające nawet nie przyszło mi do głowy bo jak to tak, nakładać coś na włosy przed odciśnięciem ich chociaż - moja żelazna logika
Czyli nałożyć na ociekające a potem odcisnąć, pougniatać i zostawić do wyschnięcia? Takie strąki Ci się zrobiły po całkowitym wyschnięciu i dopiero potem poszłać spać?

Mieszkam w Rzeszowie w czasie roku akademickiego

Invisalign od 20/03/2016
Stary 2011-09-11, 15:37   #41500
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
Mąż kocha więc przestanie sie boczyć
w grudniu jak znow beda zakrywac szyje
Cytat:

Czasami prostownicą ale bardzo rzadko, zazwyczaj to je skręcam wokół własnej osi,a wcześniej daję dużo jedwabiu(biosilk), metoda cg w ogóle mi nie służybył wielkiiiiiiiiiiiiiiiiiii puuuuuuuuuuuuuch, omo nawet dawało radę, ale właśnie zawsze moje włosy były skręcone, w niewiadomo jaką stronę do tego się strasznie puszyły, i włąśnie dlatego miaąłm dość kręconych..... teraz znów powróciłam, i niestety to samo...
nic nie doradze, musialabys je zostawic i poczekac az sobie przypomna skret w 100%, jak ciagle zmuszasz je aby byly proste to jak mozna oczekiwac ze nagle ladnie sie skreca? i tu niestety czas potrzebny. ile - sprawa indywidualna.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 15:51   #41501
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli nałożyć na ociekające a potem odcisnąć, pougniatać i zostawić do wyschnięcia? Takie strąki Ci się zrobiły po całkowitym wyschnięciu i dopiero potem poszłać spać?
Tak. Na ociekające, odcisnąć, pielucha, pougniatać i sobie schły na strąki.
Dopóki strąki są mokre nie ma co wygniatać
Cytat:
Znajdę Cię jak będę porządki robić w kosmetykach

Stary 2011-09-11, 17:10   #41502
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
a jak bylas obcinana? wielu fryzjerow tnie wlosy jakby je szarpali, niby maja w rece nozyczki ale tna takimi krotkimi cieciami i mnie to przypomina takie kasanie, moje wlosy po czyms takim nigdy nie sie krecily potem na koncach przez pare dni

ja zawsze po samodzielnym cieciu mam lepszy skret niz przed cieciem, po fryzjerskim cieciu nie, nawet po ostatniej wizycie u fryzjera choc ta fryzjerka jest najlepsza jaka spotkalam, owszem umylam i bylo ok ale jak sama sie podetne to zawsze mam rezultat 'wow'

tak mysle ze skoro fryzjer tnie nasze wlosy jak wlosy proste to ta technika ciecia jakos narusza strukture naszych skretow i dlatego potem wlosy musza dojsc do siebie po takich szoku, to takie luzne myslenie ale musi cos w tym byc skoro tak wiele z nas wychodzi od fryzjera w prawie prostych wlosach i depresji
święta racja , widzę to po moich końcówkach, które są przez fryzjera "usiepane" prostopadle, więc jak na mój gust dlatego mają problem z ładnym skręceniem się, niby jest ok, ale to dlatego, że skupiam się, żeby je jakimś produktem "podlepić", na pewno po ścięciu ich pod skosem do ich długości efekt byłby lepszy

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
wczoraj po raz pierwszy nałożyłam joanne b/s z mlekiem i miodem...efekt? dziś rano obudziłam się z włosami jakby trochę ciemniejszymi i "nieświeżymi" (znaczy nie brudnymi ani tłustymi, po prostu nie wyglądają jak świeżo po praniu ) przylizem (mimo podpinania) do połowy włosów (falują dopiero od połowy długości) i część z nich jest w strąkach. tak sobie myślę, że albo nałożyłam nierównomiernie odżywkę (starałam się jak mogłam, ale niczego nie można wykluczyć, dlatego też nie rezygnuję z niej od razu, tym bardziej, że ma pięęęęękny zapach) albo jest dla mnie za ciężka. ktoś jeszcze ma takie doświadczenia z tą odżywką?
mam podobne doświadczenia
ale jak użyję jej metodą Rybiorka, czyli najpierw tej Joaśki na ociekające, potem odciskanie i chwila plunkingu w koszulkę, potem dużo żelu i suszenie z dyfuzorem, to efekty są super
mam wrażenie, że ta odżywka kiedy jest solo to po prostu ma tendencję do tworzenia dziwnych efektów na włosach, a w duecie z żelem działa już fajnie

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
Otóż od około 2 lat nie prostuję włosów, stwierdziłam że nie ma się co męczyć (no dobra, prostuję grzywkę żeby wyglądać jak człowiek).

Mam problem, otóż nie wiem co z nimi zrobić, żeby wyglądały fajnie. Od jakiegoś czasu włosy ścinałam sama, ale nie robiłam tego od ponad pół roku, w ogóle nie zbliżam do nich nożyczek. Chcę zapuścić, zależy mi na długości ale też na lokach. Nie chcę żeby tak smętnie wisiały i kręciły się dopiero przy końcach.
Chciałabym was prosić o rady co z nimi zrobić - konkretnie czy ściąć trochę, jeśli tak to w jaki kształt (cieniowałam ale dawno, jednak różnica w długości warstw na pewno jest), co generalnie z nimi zrobić żeby ta fruzyra miała jakąś formę, bo teraz jest hmm... smętnie?

Zdjęcia z dziś.
- odcisnęłam w koszulkę

Mimo suszenia dyfuzorem włosy są przyklapnięte, może je obciążyłam za bardzo, za dużo kosmetyków na raz

Pomóżcie
cudowne włosy
ach gdybym wiedziała, jak je pielęgnować, kiedy miałam taką długość
Stary 2011-09-11, 17:37   #41503
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny Mam takie offtopowe pytanie,bo juz nie wiem co mam robic. Wiecie moze gdzie w Szczecinie albo ogolnie jakichs sieciowych marketach, hipermarketach,mniejszych drogeriach (szczegolnie w Szczecinie)mozna znalezc szampon Bialy Jelen Premium z naturalnym chlorofilem? Obskoczylam juz sporo sklepow i na prozno. Jest mozliwosc zamowienia ze strony,ale przesylka 15 zl,wiec wole poszukac. A szampon byl zbawienny dla mojej skory glowy i wlosow.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 18:08   #41504
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
święta racja , widzę to po moich końcówkach, które są przez fryzjera "usiepane" prostopadle, więc jak na mój gust dlatego mają problem z ładnym skręceniem się, niby jest ok, ale to dlatego, że skupiam się, żeby je jakimś produktem "podlepić", na pewno po ścięciu ich pod skosem do ich długości efekt byłby lepszy

podobno najlepsza metoda ciecia to taka jak na dolaczonym obrazku, pochodzi on z pierwszego watku, ja tak wlasnie sie cielam, uzywam tej metody rowniez przy podcinaniu

Gosh a czemu fotki niet? Ten watek jest do pokazywania wlosow nie tylko jak sa pieknie ulozone, potem nowe dziewczyny mysla ze jak sie ktos nauczy CG to zawsze ma piekne i one robia cos zle, prosta droga do depresji wlosowej. Ja swoje dawalam nawet jak zle wygladaly (niestety po awarii niewiele zostalo a ja nie zachowalam ich bo wiekszosc robilam telefonem)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ciecie.jpg (41,4 KB, 44 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-09-11 o 18:13
Stary 2011-09-11, 18:48   #41505
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
podobno najlepsza metoda ciecia to taka jak na dolaczonym obrazku, pochodzi on z pierwszego watku, ja tak wlasnie sie cielam, uzywam tej metody rowniez przy podcinaniu

Gosh a czemu fotki niet? Ten watek jest do pokazywania wlosow nie tylko jak sa pieknie ulozone, potem nowe dziewczyny mysla ze jak sie ktos nauczy CG to zawsze ma piekne i one robia cos zle, prosta droga do depresji wlosowej. Ja swoje dawalam nawet jak zle wygladaly (niestety po awarii niewiele zostalo a ja nie zachowalam ich bo wiekszosc robilam telefonem)
No dobrze, przekonałaś mnie, zaraz dodam
Stary 2011-09-11, 19:22   #41506
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
O ja właśnie w ten sposób sobie podcinałam, chociaż nie mam loków Nie do końca mi to wyszło, ale chyba działa, bo jak pisałam, lepiej mi się układają i łapią jakiś skręt. Nawet co ciekawe, to pasmo, które uparcie pozostawało proste, teraz wprawdzie falować to niet, ale zaczyna się wywijać. Dobre i to

Cytat:

No właśnie ja ciągle mam wrażenie, ze tylko ja mam masakrę na łbie i wiecznie mi coś nie wychodzi

Hmm czyli taktyka taka, że odżywki, które są dla mnie za ciężkie jako d/s, mogę nakładać przed myciem? Znaczy czy to w ogóle ma sens i da jakiś efekt? Bo to by był dobry pomysł na wykorzystanie tego, co mi zalega np. Isany z babasu
Stary 2011-09-11, 19:48   #41507
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Hej

Dużą włosową różnicę można zobaczyć jedynie porównując włosy z czasów kiedy dopiero co przestałam katować je 24 na dobę gumką
oooo... a co jest złego w związywniu włosów gumką ?

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość

mam podobne doświadczenia
ale jak użyję jej metodą Rybiorka, czyli najpierw tej Joaśki na ociekające, potem odciskanie i chwila plunkingu w koszulkę, potem dużo żelu i suszenie z dyfuzorem, to efekty są super
mam wrażenie, że ta odżywka kiedy jest solo to po prostu ma tendencję do tworzenia dziwnych efektów na włosach, a w duecie z żelem działa już fajnie

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------
muszę spróbować...właśnie po raz pierwszy pichcę żel.. wyszedł trochę brązowy i baaaardzo rzadki, czy on gęstnieje w trakcie studzenia? a może czegoś nie doczytałam i tą wodę się odlewa a żel uzyskuje jakoś tak wyciskając te ziarenka ?

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

[QUOTE=Rybiorek;29339622]podobno najlepsza metoda ciecia to taka jak na dolaczonym obrazku, pochodzi on z pierwszego watku, ja tak wlasnie sie cielam, uzywam tej metody rowniez przy podcinaniu

QUOTE]
taką? to nie "3 kucyków"...bo właśnie przymierzam się do samodzielnego obcięcia pierwszy raz w życiu i trochę się stresuje... dzisiaj kupiłam nożyczki, takie jak radziłyście, w naturze, elite. mam nadzieję, że dobre...
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 20:27   #41508
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
No dobrze, przekonałaś mnie, zaraz dodam

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
O ja właśnie w ten sposób sobie podcinałam, chociaż nie mam loków Nie do końca mi to wyszło, ale chyba działa, bo jak pisałam, lepiej mi się układają i łapią jakiś skręt. Nawet co ciekawe, to pasmo, które uparcie pozostawało proste, teraz wprawdzie falować to niet, ale zaczyna się wywijać. Dobre i to
bo je poprostu ucielas, fryzjerzy jak dla mnie tna naruszajac strukture, slizg czy szarpanie dla mnie to jedno

Cytat:
No właśnie ja ciągle mam wrażenie, ze tylko ja mam masakrę na łbie i wiecznie mi coś nie wychodzi
bez obrazy ale Ty kochana jestes okropnie wymagajaca i do konca nie wiesz co chcesz
Cytat:
Hmm czyli taktyka taka, że odżywki, które są dla mnie za ciężkie jako d/s, mogę nakładać przed myciem? Znaczy czy to w ogóle ma sens i da jakiś efekt? Bo to by był dobry pomysł na wykorzystanie tego, co mi zalega np. Isany z babasu
jak najbardziej polecany sposob, Jessie - tworczyni serii Jessicurls tak poleca stosowac jej maske nawilzajaca w przypadku cienkich, latwych do obciazenia wlosow, ta maska jest super nawilzajaca i troche ciezkawa

Cytat:

taką? to nie "3 kucyków"...bo właśnie przymierzam się do samodzielnego obcięcia pierwszy raz w życiu i trochę się stresuje... dzisiaj kupiłam nożyczki, takie jak radziłyście, w naturze, elite. mam nadzieję, że dobre...
o rany jak mame kocham, cokolwiek co dobre dla wlosow konkretnej osoby jest dobre, mozna kucykowo bo kucyki sa do robienia warstw, ja nie potrzebuje kucykow bo wiem dokladnie jak chce sie obciac i obcinam na prosto jak na rysunku

dziewczyny ja Was prosze poczytajcie troche, ja ostatnio przeczytalam 3 pierwsze czesci watku i wszystko o co pytacie jest tam, super informacje o wszystkim, w sumie ja sie niewiele nowego dowiedzialam bo czytam duzo poza wizazem (glownie anglojezyczne strony), jasne ze nasze watki sa obszerne, ale mozna sobie podzielic i poczytac na raty, jak ktos teraz powie ze nie ma czasu to sorki ale jak sie cos chce miec super to trzeba poswiecic troszke czasu, zgadza sie?

Pamietajcie ze nie nikt tu nie jest wyrocznia, podpowiadamy ale kazda z Was ma inne wlosy i same musicie podjac decyzje.

Przepraszam ale takie dzieciece pytanie mnie rozwlaja, nic osobistego Piechniak, jednak np o gumce to pare stron wczesniej AjriszMarta link podawala, i nie tylko o gumce
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-11, 20:30   #41509
blackeye79
Raczkowanie

hej ho dziewczyny
która używa z Was TIGI Catwalk Curlesque AMPLIFIER KREM DO LOKÓW , napiszcie jak sie sprawuje, można na allegro kupic i tak coś mi sie obiło o uszyszka że jakieś TIGI tu gdzieś było.

a no już wiem że Basia do analizowego dawała właśnie widziałam.

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-09-11 o 20:34 Powód: dopisek
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 20:54   #41510
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:

bo je poprostu ucielas, fryzjerzy jak dla mnie tna naruszajac strukture, slizg czy szarpanie dla mnie to jedno
bez obrazy ale Ty kochana jestes okropnie wymagajaca i do konca nie wiesz co chcesz
No przepraszam, ostatnio bardzo mało narzekam Choć nie zaprzeczam, no ale jak tu nie wymagać patrząc na Was

Eeee no ja wiem, czego chcę - Waszych (także Twoich) loków Ale mi nie dane, toteż pozostaje mi się próbować dogadać z tymi falami, a one takie jakieś niekomunikatywne

Ale powiedzmy, że już przynajmniej nie miewam porannej tragedii (odpukać, bo może jutro nerwica mnie weźmie), więc jak dla mnie postęp i żadnych kombinacji nie planuję.

Cytat:
jak najbardziej polecany sposob, Jessie - tworczyni serii Jessicurls tak poleca stosowac jej maske nawilzajaca w przypadku cienkich, latwych do obciazenia wlosow, ta maska jest super nawilzajaca i troche ciezkawa
Uff, dzięki, bo wiem, że to głupie, ale wykminiłam sobie, że być może nie każdą odżywkę tak można zastosować Mniejsza o moją pokrętną logikę...

A co do mleka migdałowego, to hmm jest dziwne, ale myślałam, że będzie gorsze. Trzeba się oswoić chyba i dopracować. Zrobiłam też mleko z orzechów włoskich, ale że ze skórek nie da się obrać, to jest gorzkawe. Myślę, że to jednak ciekawa opcja
Stary 2011-09-11, 20:58   #41511
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
hej ho dziewczyny
która używa z Was TIGI Catwalk Curlesque AMPLIFIER KREM DO LOKÓW , napiszcie jak sie sprawuje, można na allegro kupic i tak coś mi sie obiło o uszyszka że jakieś TIGI tu gdzieś było.

a no już wiem że Basia do analizowego dawała właśnie widziałam.
Eloe go ma i ja. Kto jeszcze nie wiem.
Teraz na moje włosy za bardzo nic nie działa.
Ale na Tigi zawsze mogę liczyć. Loki są świetnie utrwalone, ładnie zdefiniowane i długo się trzymają w niezmienionym stanie. Swój kupowałam na allegro.

3 tygodnie temu pisałam, że bardzo wypadają mi włosy. Kuracja Seboradinem i Vitapilem bardzo pomogła. Zamierzam ją kontynuować. Jednak odczuwam bardzo mniejszą ilość włosów (przy myciu, farbowaniu). Tyle jeszcze nigdy nie wypadło (w ciągu miesiąca).
Dalej nie układają się za dobrze. Jednak stres robi swoje.

Dziękuję za słowa otuchy
Nie jestem w stanie sama zmienić zaistniałej sytuacji. Już nie...

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 21:03   #41512
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
mówiłam, że pokażę bez względu na to jak będą wyglądać wyglądają przyzwoicie nawet, chociaż chyba już bywało lepiej
Ależ śliczne i jak błyszczą mniam!

Cytat:
Już zapomniałam jakie śliczne

Wysuszyłam wczoraj dyfuzorem In plus - skalp nie marudzi! A rok musiałam się bez suszarki obyć WRESZCIE

A wizualnie tp nie jestem zbyt zadowolona :P Pod spodem wyszły błysczące sprężyny, na wierzchu spuszone krzywe coś Plus płaska głowa z tyłu :P
Nie umiem obsługiwać dyfuzora ;(
Ładne, nie marudź Sprężyny mnie urzekły Podobają mi się

Cytat:
Hej
Chciałam wam coś powiedzieć mianowicie na początku zmiany pielęgnacji oglądałam zdjęcia włosów dziewczyn sprzed CG i efekty, jakie osiągnęły dzięki zmianie pielęgnacji i większość robiła niesamowite wrażenie, różnica była bardzo widoczna. Przez to, że widziałam jak zmieniły się niektórym z was włosy, tego samego oczekiwałam od swoich, no i czekałam na to i czekałam... Ale się nie doczekałam, dlaczego? Z prostej przyczyny, po prostu ja przed przyjściem tu miałam już wiele dobrych nawyków, np: czesałam włosy jedynie kiedy były mokre, nie suszyłam ich suszarkę, nie tarłam ich ręcznikiem tylko odciskałam, ostatnie płukanie robiłam zimną wodą, na koniec nakładałam żel i nie dotykałam włosów do wyschnięcia. W sumie zmieniłam tylko kosmetyki i przerzuciłam się na koszulkę do odciskania zamiast ręcznika. Efekt jest taki, że włosy ładniej się teraz kręcą, na pewno są zdrowsze no i można ich dotknąć (wcześniej były sztywne i szorstkie od żelu). Efekt byłby powalający gdybym przed CG włosy czesała, nie używała stylizatora itd. Wtedy dopiero różnica powalałaby na kolana

Dużą włosową różnicę można zobaczyć jedynie porównując włosy z czasów kiedy dopiero co przestałam katować je 24 na dobę gumką i zaczęłam je akceptować, nosić rozpuszczone i uczyć się je układać
Dlatego też pokażę wam zdjęcia sprzed jakiś 3-4 lat -> 4 pierwsze zdjęcia, później moje włosy stopniowo wyglądały trochę lepiej, co widać na zdj 5 i 6, potem zdj.7 czyli sam początek CG (przekłamane, bo z fleszem) , no i zdjęcie najbardziej aktualne, czyli 8 (tu już włosy i tak któryś dzień po myciu)
Bardzo dobrze napisane Piękne włoski, uwielbiam Twój skręt

Cytat:

Zdjęcia z dziś.
- odcisnęłam w koszulkę

Pomóżcie
Ajrisz już Ci wszystko powiedziała ale muszę pochwalić Twoje włoski Bardzo ładne i długość... ostatnio wszystkie dobijacie mnie swoją długością śliczne włosy

Cytat:
Cośtam wygniatałam ale ta Nivea chyba serio nie dla mnie. A szkoda bo mam pełną butelkę użytą zaledwie kilka razy.
Lniany nakładałam na wilgotne albo mokre włosy, na ociekające nawet nie przyszło mi do głowy bo jak to tak, nakładać coś na włosy przed odciśnięciem ich chociaż - moja żelazna logika

Również polecam żel lniany. Na początku mi nie pasował i w sumie poszedł w zapomnienie. Ale Ajrisz odświeżyła mi pamięć i dziękuję jej za to bo teraz bardzo mi przypasował ale właśnie na ociekające włosy

Cytat:
Dobrze jest pokazywać nie tylko te idealne włosy. Wtedy zawsze możemy zwołać naradę i temu zaradzić

09.09 myłam włosy więc dzisiaj było płukanie, odżywka d/s, potem na ociekające włosy b/s i stylizator. Jako odżywkę d/s użyłam isany z bobasem ale jest dla mnie zbyt lekka jako odzywka d/s. B/s była joaśka z lnem a jako stylizator Nivea FC zmieszana z joaśką. Zrobiłam do nivei drugie podejście bo zauwazyłam, że zielony żel artiste zaczął wysuszać mi włosy i po nałożeniu jego miałam murowany puch a wierzchnia warstwa była wręcz sztywna a już dawno nie miałam takiego nieprzyjemnego efektu więc to na bank od żelu. Nawet dodanie do niego paru kropel oleju kokosowego nic nie dało. Postanowiłam więc dać jeszcze raz szanse nivei i w sumie nie jest źle choć myślałam, że mi mocno obciąży jak wcześniej. Ale nie obciążyła, nawet podkreśliła falki. Niestety miałam dziś puch. Podejrzewam, że przez isanę bo jednak za słaba dla mnie jako d/s. Przy następnym myciu dam jeszcze raz szanse nivei. Może moim włosom coś się odmieniło i może im przypasowała ale zobaczymy czy to nie złudne

Edytowane przez pati_bc
Czas edycji: 2011-09-11 o 21:07
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 21:14   #41513
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:

o rany jak mame kocham, cokolwiek co dobre dla wlosow konkretnej osoby jest dobre, mozna kucykowo bo kucyki sa do robienia warstw, ja nie potrzebuje kucykow bo wiem dokladnie jak chce sie obciac i obcinam na prosto jak na rysunku

dziewczyny ja Was prosze poczytajcie troche, ja ostatnio przeczytalam 3 pierwsze czesci watku i wszystko o co pytacie jest tam, super informacje o wszystkim, w sumie ja sie niewiele nowego dowiedzialam bo czytam duzo poza wizazem (glownie anglojezyczne strony), jasne ze nasze watki sa obszerne, ale mozna sobie podzielic i poczytac na raty, jak ktos teraz powie ze nie ma czasu to sorki ale jak sie cos chce miec super to trzeba poswiecic troszke czasu, zgadza sie?

Pamietajcie ze nie nikt tu nie jest wyrocznia, podpowiadamy ale kazda z Was ma inne wlosy i same musicie podjac decyzje.

Przepraszam ale takie dzieciece pytanie mnie rozwlaja, nic osobistego Piechniak, jednak np o gumce to pare stron wczesniej AjriszMarta link podawala, i nie tylko o gumce
ja się tam ciągle dowiaduję masę nowych rzeczy i próbuje je sobie uporządkować. i czytam ,zaręczam . tyle, że już w samej tej części wtku pojawiły się 4 sposoby cięcia, na FAQu są kolejne dwa i zaczynam się gubić... ok, wszystko jest dobre co się sprawdza na konkretnych włosach, ale skąd mam wiedzieć, co akurat skoro nigdy nie cięłam i się stresuję, że coś zrobię nie tak...
co do gumki, to z ręką na sercu, ten wątek przeczytałam W CAŁOŚCI. najwidoczniej musiało mi umknąć albo byłam zmęczona i mózg nie zarejestrował . wybaczcie, postaram się poszukać jeszcze raz . a zdziwiło mnie to, bo wszystkie fryzjerki. u których byłam w swoim życiu (fakt, że całe trzy) utrzymywały, że włosy należy wiązać, aby uchronić je od tarcia oraz warunków atmosferycznych i że noszenie cały czas rozpuszczonych jest najgorszym, co można im zrobić...

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość

A co do mleka migdałowego, to hmm jest dziwne, ale myślałam, że będzie gorsze. Trzeba się oswoić chyba i dopracować. Zrobiłam też mleko z orzechów włoskich, ale że ze skórek nie da się obrać, to jest gorzkawe. Myślę, że to jednak ciekawa opcja
a jak jest z solą zawartą w takich mlekach? bo sól to jest dopiero złoooo a spożywamy jej i tak za dużo to po co sobie dodawać mlekiem? za to zachęcona Waszymi postami poszłam sobie dzisiaj do Almy i kupiłam mleko sojowe (waniliowe na początek, żeby nie doznać szoku ). Pyyyyyyychota . słodziutkie, uwielbiam je . żeby jeszcze nie wychodziło tak drogo ...
Stary 2011-09-11, 21:18   #41514
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
oooo... a co jest złego w związywniu włosów gumką ?[COLOR="Silver"]
A co jest dobrego w gumce ciasno trzymanej cały czas na włosach? Bo wad mogę Ci kilka wymienić.

Ogólnie miałam na myśli czas kiedy:
-myłam włosy szamponem i czasami potraktowałam je odżywką,
-czesałam je na sucho (kilka razy dziennie, mama kazała mi je szczotkować szczotką z włosia),
-związywałam najciaśniej jak się dało gumką do włosów (apropo, gumki zawsze były całe we włosach, które się w nią wplątywały -> wyrywałam sobie włosy w ten sposób).

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-11, 21:33   #41515
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Na wiązanie włosów zwróciła mi uwagę dermatolog - generalnie ciasne upinanie osłabia cebulki i może wzmagać wypadanie.
Stary 2011-09-11, 21:35   #41516
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
a zdziwiło mnie to, bo wszystkie fryzjerki. u których byłam w swoim życiu (fakt, że całe trzy) utrzymywały, że włosy należy wiązać, aby uchronić je od tarcia oraz warunków atmosferycznych i że noszenie cały czas rozpuszczonych jest najgorszym, co można im zrobić...

Ja coś wrzucałam? Nie pamiętam ;P Ale chodzi pewnie o odę do warkocza?
To jest złe, że w ypowym kucyku włosy się naciąga od głowy i ciasno związuje gumką włosy się odkształcają, łamią a jak masz wrażliwą skórę lub osłabione cebulki to mogą od tego wypadać itd. (Jakby to ująć - odkąd mam za krótkie włosy i nie związuję to mnie mniej skóra na czubku głowy piecze?)
Związywanie owszem jest ważne, np na noc, ale: w warkocza, koczka, zaplatańca i nie gumką a najlepiej miękką frotką, bez ciągnięcia, z czułością
A linka mogłam podawać do zeszłego wątku, bo miałyśmy prawdziwy festiwal warkoczy i zaplatańców, gdzieś od połowy lipca...

Bosz, słonia bym zjadła z okazji PMS, też tak macie? :P

Stary 2011-09-11, 21:41   #41517
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
A co jest dobrego w gumce ciasno trzymanej cały czas na włosach? Bo wad mogę Ci kilka wymienić.

).
hm, według mojej fryzjerki: nie plącze ich wiatr, jak są podpięte albo związane w kitka to nie ocierają się o ubrania, oparcia krzeseł itd. nie trze się nimi kiedy się zakłada kurtki... no nie wiem, wiem, że pierwsza fryzjerka do której weszłam z rozpuszczonymi włosami prawie krzyknęła z przerażenia, że długich włosów nie wolno ciągle rozpuszczać, bo to szkodzi końcówkom i elektryzuje (bo wcześniej też chodziłam w rozpuszczonych), potem próbowałam podpinać o tak : Zdjęcie0334.jpg

Zdjęcie0336.jpg

Zdjęcie0337.jpg
to są oczywiście poszczególne stadia upinania. ale tu to sama zauważyłm, że mam połamene włosy w połowie ich długości, poza tym przestały się mieścić w spinki, bo mam je już do pasa, więc od pewnego czasu zamiast upinać, wiąże.
i nie robię tego dla przyjemności, bo dużo lepiej się czuję w rozpuszczonych, po prostu tak mi się wydawało zdrowiej dla włosów.
Stary 2011-09-11, 21:43   #41518
Piechniak
Rozeznanie

a w imię zdrowia włosów gotowa byłam wycierpieć nbawet ten paskudny przyklap i utratę objętości, które powoduje u mnie wiązanie włosów...dlatego tak mnie zszokowało, bo wychodzi na to, że lata całe cierpię za nic
Stary 2011-09-11, 21:44   #41519
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:

[/COLOR]Bosz, słonia bym zjadła z okazji PMS, też tak macie? :P
ZAWSZE tak mam przy PMS
Stary 2011-09-11, 21:51   #41520
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Dobrze jest pokazywać nie tylko te idealne włosy. Wtedy zawsze możemy zwołać naradę i temu zaradzić
To może mi zaradzicie Bo znowu parę godzin po wysuszeniu mam totalny przyklap na głowie. Na początku było ok, ale teraz włosy smętnie wiszą. Ja podejrzewam, że jednak mycie samą odżywką jest nie dla mnie i jednak trzeba wrócić do OMO. Bo to raczej nie kwestia odżywki b/s, bo stosowałam ją w obu metodach i przy OMO objętość była lepsza

Cytat:

Ogólnie miałam na myśli czas kiedy:
-myłam włosy szamponem i czasami potraktowałam je odżywką,
-czesałam je na sucho (kilka razy dziennie, mama kazała mi je szczotkować szczotką z włosia),
-związywałam najciaśniej jak się dało gumką do włosów (apropo, gumki zawsze były całe we włosach, które się w nią wplątywały -> wyrywałam sobie włosy w ten sposób).
Jak sobie pomyślę, że ja miałam dokładnie tak samo to po prostu mi się słabo robi Przeglądałam ostatnio stare zdjęcia i w sumie przez ostatnie parę lat włosy miałam non stop związane ciasno (albo splątane w a'la koczek) albo wyprostowane

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości