![]() |
#151 | |||
Konto usunięte
|
Dot.: Najgorsze wesele na jakim byłaś/ byłeś..
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
Poza tym też ciekawe jest to założenie, że ślub i wesele to tylko jak już się jest (dobrze) ustawionym. Może ja w dziwnym miejscu mieszkam, ale obserwowałam w te wakacje 3 huczne wyjścia na ślub i wesele na moim osiedlu, i zawsze schemat ten sam - para młoda na studiach, albo lekko po, a całą organizacją i finansami zajęli się rodzice
![]()
![]() |
#153 | ||
.
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() uwazam, ze nie ma co brac wielgachnych kredytow, bo mozna nie zdarzyc ich splacic jako malzenstwo. niestety - znam takie przypadki ![]()
![]() |
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
Ja byłam na weselu co zmarł chrzestny panny młodej. Na wielu weselach byłam z racji, że jestem kelnerką na takich imprezach, ale to się przydarzyło 1 raz, a złego co czytam to takie przypadki są częściej..
Ja sama osobiście nie planuję brać kredytu ani nic z tych rzeczy, nie mam zamiaru robić wiejskiej przytupajki dla rodziny tylko zabrać najbliższych w Bieszczady i tam w małym kościołku ślubować miłość, zjeść obiadek w restauracyjce i coś dalej muszę zaplanować ![]()
![]() |
#155 |
Zadomowienie
|
Wesele mojej siostry
![]() ![]() ![]() Dzień wcześniej ślub brał jego brat, nie przepadamy za sobą, ale zabawa była tak udana i sympatyczna, że śmiało mogę powiedzieć, że chciałabym też mieć takie wesele ![]()
![]() |
#156 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I ostatnie... Nie zmuszajcie się do chodzenia na wesela, jeśli tak bardzo się bronicie przed tym... "Bo wypada" to nie jest argument, a ja wolałabym ,żeby mi ktoś odmówił i nie przyszedł niż żeby męczył się w najważniejszy dzień mojego zycia bo po prostu nie lubi wesel... ![]() ![]() PS. Aaale mam nadzieję, że to nie zabrzmiało, że ja robię wielkie wesele, b nawet nie jesem zaręczona,nic z tych rzeczy ![]() ![]() ![]() Edytowane przez chryja_bez_ryja Czas edycji: 2011-09-12 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
A jedzenie, rachunki, ubranie, benzyna, wakacje i ogólnie środki na codzienne życie, to za co sie kupuje, jak nie za zarobione pieniądze, bo chyba cała wypłata na konto oszczędnościowe nie idzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
Mnie kiedyś kolega zaprosił na wesele, poszłam z nim, choć prawie wcale go nie znałam. Było dziwnie. Ani razu nie zatańczyliśmy ze sobą, ciągle chciał siedzieć na dworze i gdzieś łazić, a na koniec okazało się, że nie ma mnie kto odwieźć do domu, a blisko to nie było ;O A najlepsze było to, że potem koleś chodził za mną i błagał żebym z nim była. Jezu, jak sobie o tym przypominam to aż mnie skręca ;D
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Chyba, że rodzice za wszystko płacą, albo masz faktycznie zarypiaście dużą pensję z Partnerem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem można mieć bogatych rodziców, ale trochę realizmu wystarczy, żeby wiedzieć, że odłożenie w wieku dwudziestukilku lat 50 tysięcy z własnej uczciwej roboty (nie w firmie rodziców
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale skonczmy juz te offy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (nie mogłam się powstrzymać)
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
No cóż pomijając fakt, że my braliśmy tylko ślub cywilny to weselicha nie robiliśmy, jakoś te pieniądze które miały być przeznaczone na nasze wesele ( od rodziców oczywiście ) woleliśmy wpłacić na lokate taka była nasza decyzja.
Dla nas te 40 tys to są dość duże pieniądze i wiem że rodzice je odkładali ciężko na to pracując i odmawiając sobie pewnych rzeczy, a my wychodzimy z założenia że przeturbanić tą kase na jedną noc weselną po której pewnie i tak pare osób obsmaruje nam tyłki a bo muzyka, nie taka,a bo jedzenie nie dobre to wole je uśpić na koncie i w odpowiednim momencie z osetek jechać na wakacje pożądne ![]() A jak ktoś mówi, że 50 tys to wcale nie tak dużo to albo jest dobrze sytuowany, albo nie zna wartości pieniądza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Pani Buka
|
to prawda. dla mnie 40-50 tysięcy to kosmiczna i niewyobrażalna kwota, dla moich rodziców zapewne też... i nie mam co marzyć o dostaniu własnego samochodu (nawet używanego za 5 tysięcy), o kupnie mieszkania nie wspominajac
![]()
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "niechodzenia na wesele". Miło, że Ty byś zrozumiała, że ktoś się na weselu męczy i nie chce być. Niestety są też tacy, którzy uważają, że powinno się w tym dniu schować własne widzimisię do kieszeni i przyjść uczcić PM. I odmowę odbiorą jako: "wali mi, co sobie o mnie pomyślicie, mam was i wasz ślub gdzieś". I co w tym wypadku, mam nie iść by obrazili się na mnie, bo tak właśnie zrozumieją moją odmowę i na nic tłumaczenia, "to nie ma nic z wami wspólnego, ja po prostu nienawidzę wesel"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#169 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja za zrobienie prawka dostałam "ooo, fajnie że zdałaś", a na osiemnastkę "masz, kup sobie spodnie" ![]() Mój TŻ za zrobienie prawka dostał "fajnie", a na osiemnastkę "duży rośnij" ![]() Kilka miesięcy temu moi rodzice zmieniali samochód i chcieli mi oddać swój stary samochód, wciąż wart kilkanaście tysięcy złotych i nie wzięłam tego prezentu, mimo że moim rodzicom powodzi się bardzo dobrze. Powód- to IM się powodzi, to są ich pieniądze, a nie moje i nie uważam, że mam prawo przyjmować takie drogie prezenty. Okazuje się więc, że skoro uważam, że 50 tysięcy to BARDZO duża kwota, to jestem nędzarzem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=skazana_na_bluesa;2 9351762]sadzilam, ze takie rzeczy to tlyko w filmach
![]() hahaha no my tak się też śmialiśmy, normalnie filmy akcji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a jeszcze jeżeli chodzi o zaciąganie tych kredytów to mogę tyle dopisać, no to niestety spotkałam się z taką sytuacją: 1. pm, obydwoje pracują i nawet nieźle zarabiają, ale i tak rodzice pani młodej zapożyczyli się w banku na jakieś 40tys ![]() ![]() 2. koleżanka, która ani razu pracą się nie skalała,- bo od utzrymywania jej są rodzice, którzy nawet siłą zapchali ją na studia i opłacali je za nia ![]() ![]() ![]() ja tam nic nie mam nic do instytucji małżeństwa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Konto usunięte
|
Nie na darmo w Polsce nadal funkcjonuje przysłowie :
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Wtajemniczenie
|
Raczej "niech rodzice się zastawią, a postaw się".
Może ja jestem z kosmosu, ale zawsze myślałam, że małżeństwo zawarte jest wtedy, kiedy dwoje ludzi przysięga sobie miłość i wierność przed księdzem (tudzież, dla niektórych, Bogiem), lub urzędnikiem, a nie wtedy, kiedy trzysta osób przeje i przepije pieniądze ich rodziców, żeby potem ich obgadać, kiedy tylko odór alkoholu wywietrzeje z grubsza z ciał weselników. Dlatego osłabia mnie takie myślenie, że "trzeba się pokazać przed rodzinką". bo małżeństwo musi przetrwać próbę czasu, niezależnie od tego, czy przy jego zawieraniu będzie pierdyliard osób, czy dwie (chociaż chyba do zawarcia małżeństwa potrzebny jest tylko jeden świadek). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A dla mnie ślub był najmniej istotny to tylko sformalzowanie związku i ważniejsze od tego jest dla mnie później wspólne zycie, (na szczęście bez spłacania kredytów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Komplikatorka
|
Mam nadzieję że moje przyszłe dziecko nie będzie miało takich oporów. Od urodzenia mam zamiar założyć mu książeczke lub konto oszczędnościowe i co miesiąc przelewać tam 100-200 zł. Na 18-nastke uzbiera się ładna sumka. Gorzej jak podejdzie do tego "nie mam prawa przyjmować takich prezentów"
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Komplikatorka
|
Współczuje rodziców jeśli by Twoi tak mówili. Ja pierwszy samochód dostałam na 18-nastke. Następne sama już kupiłam. Minęło od tego czasu 6 lat ani nigdy mi tego nie wypomnięli, nie kazali okazać "wdzięczności" ani nic z tych rzeczy.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.