|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#41701 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
gdzie ona ma proteiny? tu analiza i wiedze same ekstrakty i emolienty... Jakiś błąd się wkradł?
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-09-14 o 10:57 |
|
|
|
|
#41702 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam dziwny problem z włosami
otóż pare ładnych lat tleniłam włosy na jasniutki blond, dreczylam je prostownica itd. oczywiscie po uzyciu suszarki czy zostawieniu samym sobie mialam na głowie wate, ale po nałożeniu serum pantene/pianki-albo ubitego białka jaja kurzego/jedwabiu i wysuszeniu dyfuzorem moim oczom ukazywały sie piękne równomierne sprezynki. Zainspirowana wizażem zaczęłam bardziej dbać o włosy, najpierw przerzuciłam się na ciemną farbę(teraz wogóle nie farbuje i wracam do naturalnych) używam szamponu z mydlnicy lekarskiej do włosów tłustych, nafty kosmetycznej+żółtko na skalp, WaXa, mgiełki radicala, serum pantene, raz na jakiś czas olejuje oliwa z oliwek, nie prostuje, uzywam dyfuzora bo jest mi niezbedny wszystko z umiarem od około 3 miesiecywłosy są mięciutkie i lśniące i stała sie dziwna rzecz kiedy suszę je suszarką, robią się prawie zupełnie proste , suszone dyfuzorem kręcą się nierównomiernie pod spodem są sprężynki, z przodu mam własciwie proste pasma a na zewnątrz część sie faluje część kręci. Jeden wielki bałagan ciężko mi to ogarnąć. Wychodzi na to ze przesuszone zniszczone włosy lepiej mi sie kręciłyczy ktokolwiek mial podobna sytuacje? czytalam w FaQ o sytuacjach kiedy włosy przestaja sie krecic, ale żeby przestały się krecic będąc nareszcie w normalnym stanie? i to nie całość tylko połowa?? ![]() poratuje któras radą?
|
#41703 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cycek tez ma takie
![]() Cytat:
A Skuter wyglada jakby byl ciagle zdziwiony, moj maz mowi na niego 'zaskoczona blondynka' bo pyszczek mu sie uklada w takie wielkie 'O' plus te wielkie pytajace oczy, ten to sam przychodzi zeby go glaskac, a spi w nocy wtulony w moja szyje A wlosy masz PRZEPIEKNE, nie marudz bo zrobimy nalot na Ciebie i sie ich pozbedziesz ![]() Cytat:
tak, kalafior, maz jest niepocieszony ze znow sa tak strasznie krotkie, nie podziela mojego entuzjazmu ze sa juz podrownane i teraz dlugo nie bede podcinac bo jak sie nie przygladac az tak bardzo to wygladaja na rowne. Cytat:
ja dzisiaj pierwszy raz od wiekow uzylam garniera karite i wiecie ze bylam zalamana przy splukiwaniu, mycie bylo isana z babassem a potem garnier, jak plukalam to mialam zyletki nie wlosy, wprawdzie z roczesaniem nie bylo problemu ale byly przy splukiwaniu takie twarde, sztywne i ostre ze myslalam ze do pracy pojde z szopa, dalam potem duzo odzywki bs, duzo wiecej niz daje normalnie i zel Aloe Fix i jakos skonczylo sie dobrze choc wlosy nie sa do konca gladkie. No i teraz jestem w kropce, w weekend bede w Polsce i chcialam odziedzic Rosmana zeby kupic isane, i myslalam o karite a tu tak nie bardzo.
|
|
#41704 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
To nie takie dziwne. Raczej normalne. W kilka tygodni/miesięcy po zmianie pielęgnacji przychodzi zniechęcenie i pojawia się sporo takich wniosków jak Twój. ale i to da się zmienić
![]() Trochę krótko nad nimi pracujesz, daj im więc nieco więcej czasu. Na dodatek nie napisałaś, czy włosy już zdążyły odrosnąć po latach traumy. Które to konkretnie miejsca, co nie chcą się skręcić. Poza tym jeśli to wszystkie kosmetyki, to masz braki pielęgnacyjne. I - najistotniejsze - nie podajesz konkretnych nazw tych kosmetyków - linków do składów itp. Bez tego nie popchniemy sprawy dalej. ach - mgiełka Radicala na włosy to nie jest dobry pomysł Zdjęcia przed i po tez się przydadzą.
|
#41705 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam trochę z innej beczki pytanie teoretyczne...
Czy to w ogóle jest możliwe, żeby osoba, która zawsze miała cienkie, delikatne włosy, wyhodowała coś gęstnego i mocnego na głowie? Wiadomo, że stan można poprawić, ale czy tutaj da sie dorobić czegoś faktycznie zachwycającego
|
|
|
|
#41706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#41707 | ||||||||
|
|
się przywróci do porządku ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja jestem do tyłu z wątkiem, alem niezmiernie ciekawa, co Cię skłania do zastosowania strychniny na włosach?Cytat:
![]() I siebie i mieszkanie To wszystko się niemiłosiernie ciągnie, a dopiero od poniedziałku wejdziemy z podłogami i robieniem ścian. Teraz folie w płynie i taśmy uszczelniające są na tapecie. Nie jest źle, ale nawet nie wiem, kiedy dzień mi mija. Cytat:
Za to ja mam dziś tłuszczak nie włosy Powtórzę dziś mycie i to szamponem, bo nie mogę na to patrzeć. Acha - w temacie suplementacji kwasami omega - biorę już miesiąc kapsułki zawierająca 3, 6 i 9
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-09-14 o 12:00 |
||||||||
|
|
|
#41708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 1. włosy odrosły, historia z blondem jest sprzed 2 lat, ale dopóki mialam tlenione włosy pod ciemną farbą wszystko ładnie się kreciło. teraz mam ok 2 cm odrostu i farbowane na czarno włosy do ramion 2. nie chcą się kręcić tzw baki i kosmyki okalające twarz oraz pojedyncze pasma z tyłu głowy, spód pieknie sie kreci 3. Fitomed, Mydlnica Lekarska Skład: Aqua, Herbal Extract, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, Peg-7-Glyceryl Cocoate, Lactic Acid, Fragrance, Methyldibromoglutaronitri le, Phenoxyethanol (myje codziennie, bardzo mi służy ten szampon) Pantene Pro V , Sprężyste Fale i Loki, odżywka bez spłukiwania i tu skład : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html (po kazdym myciu wgniatam niewielką ilość w jeszcze ociekające wodą włosy nastepnie wycieram "harmojnikowo" w koszulkę) NAFTA KOSMETYCZNA z wit A+E chyba z firmy ANNA (??)+ prawdziwe wsiowe żółtko jaja ( co drugi dzień)maska Henna Treatment WAX (napewno Wam znana )(2 razy w tygodniu) olejuję raz w tyg na cala noc olejem lnianym+oliwa z oliwek Mgiełkę Radicala zaczęlam używać tydzień temu, wiem, że ma alkohol i może wysuszać ale calkiem niezle sie sprawdza przy "wczorajszych" włosach rano zamiast wody Zdjęcia za jakies pol godzinki (mam nadzieje)
|
|
#41709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tzn. miałam cienkie włosy i było ich mało. Po jednym obcięciu (miałam wtedy ok. 8 lat), kiedy zostałam z naprawdę krótkimi włosami (długość do ucha) włosy mi zgrubiały i zrobiło ich się więcej. Potwierdza to moja mama, bo sama nie pamiętam za bardzo tych cienkich włosów (jedynie ze zdjęć). |
|
|
|
|
#41710 | |||
|
|
Oj, chyba tak, skoro na zdjęciach wyglądają naprawdę dobrze. Z każdym dniem, z każdą godziną wygląd włosów się zmienia. Jedyne, co wynika dla mnie ze zdjęć, to widoczna utrata wody. póki włosy nie będą odpowiednio zabezpieczone (trzeba uważać też, by z tym nie przesadzić), póty tak będzie się działo. Zresztą to też naturalna cecha naszych włosów - z łatwością oddają wilgoć, więc szybko przechodzą ze stanu "och" i "ach" do "miotły na której głowa może odlecieć na sabat czarownic"
![]() Na prostownice nie patrzymy Wyprostowane kręcone wcale nie są takie znów eleganckie. jak dla mnie ktoś na siłe próbuje nam to wtłoczyć pod czaszki. Piękne jest to, co zdrowe i zdrowiem błyszczące. Patrzymy pozytywnie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#41711 |
|
Zakorzenienie
|
Po dzisiejszych zmaganiach z proteinami włosy są chyba całkiem fajne, z pewnymi "ale" ale juz chyba lepiej nie będzie.... No i pomijając dziwne uczucie jak były mokre (rozgotowany klusek) jak na nie patrze tak z bliska bliska to one nawet wyglądają na zdrowsze niz kiedys
![]() tutaj zdjecia z codziennika Aha a tutaj wkleję wam zdjecia z wczorajszego poranka. Na noc postanowiłam dać żel lniany i pojsc tak spac... W efekcie wczoraj musiałam zwiąać włosy bo to co ujrzały moje oczy W woli ścisłości to juz odgniecione włosy - dobrze odgniecione (Malinko u ciebie ten patent z zelen na noc sprawdzil się niebo lepiej). Myśle poważnie nad suplementami i jakas wcierka na wypadajace moze. Chyba wypada ich trochę za duzo... bez wzgledu co uzyję wyjmuje z odpływu kosmata kulkę... (na pewno duzo wiecej niz programowe 100) a ze mam wlosów mało to nie moge sobie pozwolic na nadprogramowa utrate.Jeszcze nie wiem co sobie wybrac, bo z kasa szalec nie moge za bardzo. Ale zaczynam powoli lekkture watków o wypadaniu (a jest ich ho ho i jeszcze troche...)
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-09-14 o 13:08 |
|
|
|
#41712 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Np ja To może oznaczać nieruchawe łuski bądź niską porowatość (ale nie musi).Co do kosmetyków - jesteś w dobrych rękach Eloe. Maskę daj pod folię i pomyśl o kwaśnej płukance. Nawilżanie: (cytryna), miód jak się nie boisz o kolor, aloes, żel lniany. I tak, jest szansa że masz na głowie tysiąc rodzajów skrętu i różnica będzie zawsze ;] Taki urok natury Cytat:
Hę?? ![]() Łoj niedobrze ;] Na dłuższą metę wysuszy Ci włosy a końce zabije całkiem. |
||||
|
|
|
#41713 | |||||||||||||||
|
|
Cytat:
A tu nie mamy do czynienia z silikonem.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zależy od tego, jak zdefiniujesz delikatność. Alko w przeciwieństwie do silnych detergentów protein nie wyrywa, więc siła myjąca jest delikatna. Za to jest potencjał podrażniająco-wysuszający. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Samo zabezpieczanie. Czy to nie obciąża Ci włosów? Nie są pozbawione wigoru?Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
jak widać doświadczenia są różne. Z moich wynika, że to mało prawdopodobne. Fakt, są mocne i zdrowe, grubsze dzięki zaniechaniu rozjaśniania i hennowaniu.
|
|
#41714 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze nigdy (choć bywało, że o nie dbałam) nie udało mi sie wzmocnić. Cytat:
) robią po żelu, ciekawi mnie właśnie jaka na to rada
|
||
|
|
|
#41715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie tęskno mi za czasami z trwałą
|
|
|
|
|
#41717 |
|
|
Prowadzę ambitnie 2 akcje:
- poszukiwanie Tigi LP&P b/s - denko. Już miałam rozpakować nową-starą odżywkę lidlową, ale przypomniałam sobie, że mam jeszcze odlewkę. Otworzyłam i poczułam swąd zjełczałej odżywki. Postanowiłam jednak zaryzykować i mam to, co mam - tłusty przyklap
|
#41718 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, a z tutejszych przykladow blizszych AjriszMarta)---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
(ale przynajmniej zuzywam do konca to co mi sluzy
|
|
#41719 |
|
Strażnik Wizażu
|
No widzisz, jakbym wiedziała to bym wzięła 2
|
|
|
|
#41720 |
|
Rozeznanie
|
Eloe super Cię widzieć z powrotem
![]() Dzisiaj zrobiłam sobie najpierw kurację proteinową potem nawilżającą. Włosy niezwykle miękkie ( jak po każdym głębszym odżywianiu u mnie, też tak macie?? ) ale za to lepszy skręt, kręcą się od nasady i boki, które dotychczas były ledwo falowane teraz są zdecydowanie lokowane! Zobaczymy czy jak jutro tylko wypłukam włosy, to też będzie taki efekt...
|
|
#41721 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie wrażliwa skóra potrzebuje bardzo delikatnych kosmetyków i niestety, ale obecność emolientów nie przekonuje mnie do kosemtyków z akoholem. Być może emolienty potrafią zniwelować wysuszenie, ale nie wierzę, że potrafią zapobiec podrażnieniu skóry. Jakby nie było, to ten alkohol ciągle jest w kosmetyku, obecność emolientu wcale tego nie zmienia. |
|
|
|
|
#41722 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oj jakbyście mnie dzisiaj widziały straszę :P Zdrowe, błyszczące i czarownica Ale falowana czarownica ![]() Cytat:
Z niepasujących zaczęłam wreszcie rozdawnictwo (kuzynka dostała już Joaśkę i nawet obiecała spróbować mycia)---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
A osobiście nie lubię ich strasznie za ten alkohol ;] Taka piękna sałatka i nie możem ;/ |
||||
|
|
|
#41723 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam, na razie cała 38 strona.
Cytat:
Ja hegronem myłam, ale rzadki i nie bardzo go lubiłam. Albo jako bs. Cytat:
U mnie na odwrót - paznokcie rosną bardzooo wolno, włosy dużo lepiej ![]() Cytat:
Żebym ja miała takie piękne na drugi dzień Naprawdę wyglądają ślicznie, jak dokładnie wygląda u Ciebie reanimacja?Cytat:
![]() Najpierw się leją, a potem liżą - uroczo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja ostatnio namiętnie kręcę różne proste sera do twarzy z mazideł, uzależniłam się ![]() |
|||||||
|
|
|
#41724 | |||
|
|
Ponownie dziękuję za miłe powitanie
Cytat:
Cóż, będzie do golenia Ojć, o tak szybkiej reakcji nie pomyślałam I obiecuję, zjełczałych już używać nie będę (choć zjełczały lniany tez dawał radę )We Wro otworzyli w sobotę drugi TKMaxx. Byłam, bo blisko nowego mieszkanka Z tej serii TIGI oglądałam sprej. Jednak 30 zł za 150 czy 200 ml nie miałam ochoty płacić. I skład taki sobie. Lekki w porównaniu z b/s.Cytat:
Piecze i może nawet łezka polecieć, ale jeśli trzeba, to przemywam.Cytat:
|
|
#41725 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak myję włosy w naszym przyszłym domu - są mięciutkie i dużo ładniej się kręcą, u mnie jest bardzo twarda i ogólnie zła jakościowo woda i nigdy tak ładnie nie wyglądają, ale jeszcze gdzieś niecały rok i zamieszkamy tam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Eloe - też używałam jakiegoś zjełczałego oleju do włosów i działał dobrze ![]() Też macie takie miękkie i lekkie włosy po dodaniu miodu do maski? Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2011-09-14 o 14:46 |
|||
|
|
|
#41726 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tez musze sobie kogos upatrzyc i mu zaczac wpychac, bo wlosy jednej kolezanki (tej od trwalej) lubia i nie lubia dokladnie to samo co moje ![]() Cytat:
Cytat:
a wracajac do tematu, jest tu ktos kto moze sie wypowiedziec o dwoch polyquaterniach? dokladnie pq-6 i pq-22. zaraz sama bede szukac ale moze ktos je spotkal i mial przyjemnosc uzywac w jakis kosmetykach?
|
|
#41727 | |
|
Zadomowienie
|
Ja wiem
Piszę tylko odnoście wrażliwych skalpów. Chociaż wydaje mi się, że akurat alkohol może każdego podrażnić. Dla mnie to jeden z tych składników, na które każdy powinien zwrócić uwage - czy nie wysusza i czy nie podrażnia. Jeśli nie, to można spokojnie stosować. Cytat:
Najpierw nakładam na skalp dużo oliwy z oliwek, myślę, że to będzie ok. 10 ml. Nakładam dokładnie strzykawką tak, aby była na całym skalpie. Wtedy na resztę włosów albo sam olej, albo olej + odżywka (może być Alterra). Później zmywam 2x szamponem. Zdarza się, że 1-2 razy zaswędzi mnie (po umyciu) skalp, ale to wszystko. Nie robię tego codziennie, a przynajmniej nie codziennie z tym samym olejem/odzywką na długości włosów. Wszystko nakładam na suche włosy. Na razie tak odżywiam i natłuszczam włosy, bo nie stosuję w ogóle odzywek ds. Tylko szampon + odzywka bs (joanna Naturia) i włosom się tak podoba
|
|
|
|
|
#41728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale to była trwała na długich włosach (za łopaty). Teraz na krótkich wolę nie ryzykować. Zresztą, trochę się bałabym tego, czy ktoś mi faktycznie dobrze zrobi trwałą. Wcześniej miałam taką znajomą fryzjerkę, odkąd wybyła, to włóczę się po różnych salonach i efekty takie jak teraz - chciałam podciąć końce, a mam włosy za ucho
|
|
|
|
|
#41729 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#41730 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.

wszystko z umiarem od około 3 miesiecy
pod spodem są sprężynki, z przodu mam własciwie proste pasma a na zewnątrz część sie faluje część kręci. Jeden wielki bałagan ciężko mi to ogarnąć. Wychodzi na to ze przesuszone zniszczone włosy lepiej mi sie kręciły
Cyccek z tym arystokratycznym "rasowym"umaszczeniem jest piękny. Skutr mnie rozczula niezmiennie swoją "bazylkowatością"(kie dyś jak zeskanuję wrzucę fotki mojego śp. Bazyla)

ja jestem do tyłu z wątkiem, alem niezmiernie ciekawa, co Cię skłania do zastosowania strychniny na włosach?
a kogo wykańczasz?
To wszystko się niemiłosiernie ciągnie, a dopiero od poniedziałku wejdziemy z podłogami i robieniem ścian. Teraz folie w płynie i taśmy uszczelniające są na tapecie. 

Wyprostowane kręcone wcale nie są takie znów eleganckie. jak dla mnie ktoś na siłe próbuje nam to wtłoczyć pod czaszki. Piękne jest to, co zdrowe i zdrowiem błyszczące. Patrzymy pozytywnie
bez wzgledu co uzyję wyjmuje z odpływu kosmata kulkę... (na pewno duzo wiecej niz programowe 100) a ze mam wlosów mało to nie moge sobie pozwolic na nadprogramowa utrate.

. z czego to ????????!!!!!!!!1
jak widać doświadczenia są różne. Z moich wynika, że to mało prawdopodobne. Fakt, są mocne i zdrowe, grubsze dzięki zaniechaniu rozjaśniania i hennowaniu.