Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1392 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-14, 14:58   #41731
myszka2020
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość

To będzie słodki mały lokasek
Mnie się robią twardsze kiedy dodam miodu.

Właśnie słyszałam, że miód usztywnia, a ja mam chyba na odwrót
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 15:03   #41732
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

A co powiecie na temat kosmetyków Bilba?

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 15:03   #41733
Rybiorek
Zakorzenienie

znalazlam tylko ze oba pq sa w grupie rozpuszczalnych polimerow

rozpuszczalne polimery :Polyquaternium-6, Polyquaternium-7, Polyquaternium-22, Polyquaternium-39, DMDAAC/AM Copolymers, AA/MA Copolymer, Acrylic acid Polymers, Amphoteric polymer, AA-AMPS, Polydichloroethyl ether tetramethyl ethylene diamine, Poly[(dimethylimino)(2-hydroxy-1,3-propanedily)chloride])

pq-6 jest stosowany do neutralizowanie wody z ujemnymi ladunkami

chyba ten post powinnam dodac to dyskusji analizowych
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 15:36   #41734
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
To ja mam delikatniejsze sposoby na odkażenie
Raczej tak
Po moich przejściach skalpowych sprzed obecnej pielęgnacji - a jutro to będą już 2 lata - nie obawiam się już takich problemów. Nie lubię ich, fakt, ale wiem, że gorzej od tego, co było nie będzie
Cytat:
Tak ogólnie, bo dokładnego składu Parfumfrei nie pamiętam (ale wiem, że alkohol ma dopiero na którymś z kolei miejscu).
A skoro ogólnie to mogę się zgodzić
Co do Perfumfrei to ten alkohol jest daleko, ale to nie oznacza, że po dłuższym użytkowaniu skalp się nie burzy. Przepił się
Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość

Właśnie słyszałam, że miód usztywnia, a ja mam chyba na odwrót
Nie wiem, czy któraś z nas może dzielić Twoje doświadczenia Jesteśmy w niebłogosławionym stanie, więc wiele dzieje się inaczej
Ech... Lokasek
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
znalazlam tylko ze oba pq sa w grupie rozpuszczalnych polimerow
teraz to ja nie kumam paczangi.
Problem w tym, że rozpuszczalność nie musi oznaczać zmywalności z włosa. Mamy w tych polimerach często ładunek dodatni, więc tworzy się silne wiązanie.

Edit: ach... chodzi o ten post w analizowym?
Numer przy q lub pq nie decyduje o niczym, niestety. A szkoda.

Przyjemnego popołudnia

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-09-14 o 15:39
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 15:36   #41735
kascysko
Zakorzenienie

Witajcie
Fajnie, że jesteś, Eloe

Jak dorwę aparat fotograficzny z prawdziwego zdarzenia to pochwalę się tym, co teraz mam na głowie. Cudo! Praktycznie nie zdarza się, żebym miała włosy takie, że widzę w nich jakiś problem Zasługa jest chyba w domowych maskach przed myciem, myciu odżywką, d/s, b/s i stylingu, czyli w zmianie całej pielęgnacji. Nałożenie dużej ilości żelu na noc chyba powstrzymuje roztrzepanie moich kudełek.

Jestem zachwycona

I zachwycona także pięknymi włoskami, które widziałam po drodze przeglądając wątek
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 15:41   #41736
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy któraś z nas może dzielić Twoje doświadczenia Jesteśmy w niebłogosławionym stanie, więc wiele dzieje się inaczej
Ech... Lokasek

Przyjemnego popołudnia
Ach, no tak Zauważyłam, że teraz moje włosy zachowują się zupełnie inaczej, niż przed ciążą

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Witajcie
Fajnie, że jesteś, Eloe

Jak dorwę aparat fotograficzny z prawdziwego zdarzenia to pochwalę się tym, co teraz mam na głowie. Cudo! Praktycznie nie zdarza się, żebym miała włosy takie, że widzę w nich jakiś problem Zasługa jest chyba w domowych maskach przed myciem, myciu odżywką, d/s, b/s i stylingu, czyli w zmianie całej pielęgnacji. Nałożenie dużej ilości żelu na noc chyba powstrzymuje roztrzepanie moich kudełek.

Jestem zachwycona

I zachwycona także pięknymi włoskami, które widziałam po drodze przeglądając wątek
Po takim poście czekam z niecierpliwością na zdjęcia
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 15:46   #41737
chocolate_monster
Zakorzenienie

Witam, dopiero dziś miałam chwilkę żeby zajść do apteki i kupić żel aloesowy. Jak mam go używać gdy mam przesuszony skalp ? Wmasować w skórę głowy, a następnie umyć włosy?

Kupiłam dziś ekspresową odżywkę mrs. potter's imbir i jedwab... Mam bardzo mało czasu, ale z tego co widziałam to jej skład nie był analizowany. Wie ktoś coś o tej odżywce?

z góry dziękuję za pomoc
chocolate_monster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 16:01   #41738
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
teraz to ja nie kumam paczangi.
Problem w tym, że rozpuszczalność nie musi oznaczać zmywalności z włosa. Mamy w tych polimerach często ładunek dodatni, więc tworzy się silne wiązanie.
no ja wiem to, chodzilo mi o zmywalnosc po uzytku na wlosach, jednak tylko o rozpuszczlnosci znalazlam informacje, dlatego dalej szukam

Cytat:
Edit: ach... chodzi o ten post w analizowym?
Numer przy q lub pq nie decyduje o niczym, niestety. A szkoda.
nom
Cytat:
Przyjemnego popołudnia
wzajemnie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-14, 16:05   #41739
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
właśnie zamierzam go szukac dzisiaj przegonię kilka aptek może... bo w sumie w sieciowkach typy carrefiu e.leclerc czy kaufland nie widziałam... (jak go wycofali czy cos takiego to dajcie znac bo to beda poszukiwania jednorożca w takim wypadku )
Mają w aptekach Dozu, jeśli go nie będzie można zapytać o płyn do kąpieli + szampon, ma identyczny skład co sam szampon

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Jego też nie mogę stosować
Pamiętam, że podrażniał nie tylko mnie, ale też Basia nie była z niego zadowolona.
No to klops

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Amfoteryczne surfaktanty też nie są takie super delikatne. Patrz Eloe, a i siebie podejrzewam o nielubienie
Jeśli nie amfoteryczne, to pewnie też nie anionowe (SLS), co pozostaje? Niejonowe typu coco glucoside, ale z mojego researchu wynika, że praktycznie surfaktanty niejonowe nie występują w szamponach bez towarzystwa czegoś anionowego O przepraszam, znalazłam jedną odżywkę
Kationowe surfaktanty ponoć drażnią najbardziej ze wszystkich, więc przestałam się dziwić, czemu mycie głowy odżywką spowodowało u mnie problemy.
Stary 2011-09-14, 16:57   #41740
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Malina Ty masz Effuniaka Perełkę czy mi się wydaje?

Wniosek taki, że w Poznaniu mam paskudną wodę, twarda strasznie
a mam CH, ale przymało, z przedłużką noszę, ostatnio wszystko za małe na mnie :x

pokazuj foty!
Cytat:
I siebie i mieszkanie To wszystko się niemiłosiernie ciągnie, a dopiero od poniedziałku wejdziemy z podłogami i robieniem ścian. Teraz folie w płynie i taśmy uszczelniające są na tapecie.
Nie jest źle, ale nawet nie wiem, kiedy dzień mi mija.
dasz radę! dla mnie urządzanie mieszkania to czarna magia...
Cytat:
Dlaczego mało wymagająca? Jest pięknie! Ależ Ci włosy urosły! I skręt poszedł wyżej Nie zgadłabym że to drugi dzień.
:
jeju, rzeczywiście urosły nawet nie zauważyłam
dam foto do porównania

dzięki Tobie przekonałam się do mycia odżywką (pamiętasz to moje jojczenie na temat piany? ) a jednak teraz mi się zdarza umycie pottersem aloesowym, ostatnio zmieszałam go z szamponem (metoda kubeczkowa) i też fajnie, bo poślizg
Cytat:
Tak to jest, jak się nie potrafi czegoś wyrzucić.

Cytat:
(Malinko u ciebie ten patent z zelen na noc sprawdzil się niebo lepiej).

Jeszcze nie wiem co sobie wybrac, bo z kasa szalec nie moge za bardzo. Ale zaczynam powoli lekkture watków o wypadaniu (a jest ich ho ho i jeszcze troche...)
no musiałam trochę rano poprawiać, ale się udało

napisałaś w codzienniku, że mała objętość? w ogóle na zdjęciach tego nie widać jest super!
Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Żebym ja miała takie piękne na drugi dzień Naprawdę wyglądają ślicznie, jak dokładnie wygląda u Ciebie reanimacja?

Jak z mazideł, to może jeszcze mleczko migdałowe, owsiane, NMF, hydromanil, niacynamid
Ja ostatnio namiętnie kręcę różne proste sera do twarzy z mazideł, uzależniłam się
pisałam w codzienniku

dałam na suche trochę żelu lnianego, jak wyschły związałam w ananasa (czyli kucyk na czubku głowy), rano głową w dół dołożyłam lnianego i wygniotłam falki, potem nie odgniatałam, tylko poszłam na dwór i same się ładnie ułożyły

ale ja zwykle nie reanimuję, to był pierwszy raz w ten sposób (wcześniej wiązałam w ananasa, ale końce włosów do środka)

nie kuś mnie na mazidła, bo nie mam pieniążka, a chciejstwo mi się odzywa (chyba wezmę piling z bromelainą czy jak mu tam )

Eloe wspomniała, że mi urosły włosy, aż z ciekawości porównałam z początkiem CG czyli 19 czerwca (lewe zdjęcie, pierwsze OMO) a teraz (prawe)
i naprawdę urosły

chyba mam trochę bardziej głowę do przodu na pierwszym i bardziej do tyłu na drugim, ale i tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg czerwiec-wrzesień.jpg (52,0 KB, 49 załadowań)
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-09-14 o 17:08
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 17:12   #41741
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Jeśli nie amfoteryczne, to pewnie też nie anionowe (SLS), co pozostaje? Niejonowe typu coco glucoside, ale z mojego researchu wynika, że praktycznie surfaktanty niejonowe nie występują w szamponach bez towarzystwa czegoś anionowego
W szamponach niekoniecznie. Ale np w żelach do higieny intymnej się zdarzyło
Cytat:
Kationowe surfaktanty ponoć drażnią najbardziej ze wszystkich, więc przestałam się dziwić, czemu mycie głowy odżywką spowodowało u mnie problemy.
Tadam, różnorodność ;]
Mnie pierońsko drażni sól
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Eloe wspomniała, że mi urosły włosy, aż z ciekawości porównałam z początkiem CG czyli 19 czerwca (lewe zdjęcie, pierwsze OMO) a teraz (prawe)
i naprawdę urosły
Mierzyłaś może przed i po? :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 17:23   #41742
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:

Mierzyłaś może przed i po? :P
no właśnie nie wpadłam na to
ale przez ten czas i trochę wcześniej piłam sporo pokrzywy/skrzypu (przez ok 2m-ce z przerwami), zjadłam ze 4 opakowania merza (z przerwą)
ostatnio przyjmuję lecytynę i glukozaminę i MS (na cellulit)

pewnie to te suplementy

cholera, miałam podcinać i nagle zrobiło mi się szkoda
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-09-14 o 17:29
Stary 2011-09-14, 17:34   #41743
little.b.blue
Zakorzenienie

O matko ale pędzicie
Przeczytałam wszystko ale już sama nie wiem do czego mam się odnosić więc spuszczę na to zasłonę milczenia

Ag Rafko masz piękne fale!
Malina no progres jest

Słyszałyście może coś o żelu aloesowym firmy Virdepol - Relaxfit z d-panthenolem? Mam taki właśnie na stanie i zastanawiam się czy będzie dobry. W internecie nie mogę znaleźć składu, najwyżej przepiszę. Tylko gdzie to wrzucić? Może być na analizowym dla kręconych? Bo w sumie nie jest to kosmetyk stricte do włosów

Invisalign od 20/03/2016

Edytowane przez little.b.blue
Czas edycji: 2011-09-14 o 17:45
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 17:46   #41744
Piechniak
Rozeznanie

[QUOTE=Eloe77;29394643A zestawów za ciężkich nie robisz?
Uuu... coś może nie służyć, bo zwykle tak się objawia kosmetyczny łupież. Trzeba odstawiać kolejno i sprawdzać. Na pewno to coś, co nakładałaś bezpośrednio na skórę.
.[/QUOTE]
nie wiem... nic nie zmieniałam w zestawie, a nigdy mi się z nim nic nie działo...myślę, że może go być po prostu za dużo: no bo skoro codziennie płuczę włosy i nakładam odżywki a zwykle myłam co 4 dni i od mycia do mycia nic, najwyżej może mgiełka... na długości jeszcze nie jest tak źle, gorzej przy skalpie... myślę, że on też dostał za dużo odżywki, chyba po łukaniu powinnam nakładać odżywkę tylko od połowy długości włosów i omijać skalp, bo tak to dostawał pokażną dawkę wmasowanj odżywki dzień w dzień...
a co do mycia nizoralem...sam nizoral wystarczy? czy po umyciu nim skalpu powinnam jeszcze umyć włosy innym szamponem?
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 17:53   #41745
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
Malina no progres jest
poczekaj niedługo Cię dopędzę (żarcik oczywiście )
Cytat:
Słyszałyście może coś o żelu aloesowym firmy Virdepol - Relaxfit z d-panthenolem? Mam taki właśnie na stanie i zastanawiam się czy będzie dobry. W internecie nie mogę znaleźć składu, najwyżej przepiszę. Tylko gdzie to wrzucić? Może być na analizowym dla kręconych? Bo w sumie nie jest to kosmetyk stricte do włosów
na pewno na analizowym kręconym będzie dobrze, skoro są tam olejki antycellulitowe, to przecież żel też może
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-09-14, 18:00   #41746
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
a co do mycia nizoralem...sam nizoral wystarczy? czy po umyciu nim skalpu powinnam jeszcze umyć włosy innym szamponem?
Wystarczy

Malina, pewnie że dogonisz, moje włosy od lat mają zawsze prawie taką samą długość

Invisalign od 20/03/2016
Stary 2011-09-14, 18:06   #41747
Piechniak
Rozeznanie

aha i pojechałam dzisiaj za daleko autobusem, bo się zagapiłam, patrzę a tu na pętli wieeeeeeeelka natura. i....był i jedwab artiste różówy i masło shea mypy...ogólnie znowu wydałam fortunę...
kupiłam jeszcze keratynę w sprayu tego artiste (pomarańczowa) co o niej możecie powiedzieć? i tak się zastanawiam...bo obie: i jedwab i keratyna mają dość wysoko alkohol, czy to nie przeszkadza? a może właśnie dlatego polecacie mieszać je pół na pół z jakąś nawilżającą odżywką?
kupiłam też nivea flexible care, to chyba jest zgodne z cg bo sporo osób na tym wątku tego używa? co prawda ma parabeny, a ja się z nimi nie lubię, ale jak będę stosować tylko na długość to chyba nic mi nie będzie?
no i kupiłam to shea...i dopiero po wyjściu ze sklepu zorientowałam się, że chyba mu zmienili skład, bo ma w sobie dilikon - dimethicone...i co zrobić z tym fantem? może jak będę stosować go jako maskę na mokre włosy na pół godziny przed myciem a potem zmywać szamponem to będzie dobrze? oczywiście tylko raz na tydzień...
i kupiłam szampon mypy z aloesem...wiem, ma sls, ale dopiero po coco betaine, to chyba łagodzi...? no i miał aloes i w ogóle...i był w promocji. (jakby co mogę wkleić jego skład, same ocenicie).

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Rybiorku, piękne kotki aż może ja wstawię jakieś zdjęcia swojego słodziaka? tylko poszukam .... i urządziłaś im super teren
Stary 2011-09-14, 18:15   #41748
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez uzywam do skory na skalp i wlosy my nie patrzymy na to co pisze producent tylko na sklad (moj tez ma panthenol, chyba wiekszosc ma)

Cytat:

Rybiorku, piękne kotki aż może ja wstawię jakieś zdjęcia swojego słodziaka? tylko poszukam .... i urządziłaś im super teren
wstaw, wstaw, koty i loki/fale to zestw bardzo pozadany (przynajmniej jakby co to jeszcze ktos bedzie winny za ukacanie watku)

w sumie maja caly dom dla siebie, nic nie jest przed nimi zamknietet (no poza szafami z ubraniami, raczej wygladalabym malo profesjonalnie w garniturze z kocim futrem na nim, jak wracam do domu z pracy zaraz sie przebieram)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-14, 18:25   #41749
little.b.blue
Zakorzenienie

Rybiorku tak zapytałam bo ten żel ma podejrzanie długi skład

Piechniak widzę że zrobiłaś mega zakupy i teraz sama nie wiesz, czy dobrze zrobiłaś Może następnym razem jak widzisz coś czego nie jesteś pewna to odłóż na półkę i przejrzyj analizowy albo zapytaj i później wróć do sklepu. Nie będziesz miała takich rozkmin czy używać, jak używać i jak często.

Invisalign od 20/03/2016

Czas edycji: 2011-09-14 o 18:29
Stary 2011-09-14, 18:53   #41750
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

wstaw, wstaw, koty i loki/fale to zestw bardzo pozadany (przynajmniej jakby co to jeszcze ktos bedzie winny za ukacanie watku)

w sumie maja caly dom dla siebie, nic nie jest przed nimi zamknietet (no poza szafami z ubraniami, raczej wygladalabym malo profesjonalnie w garniturze z kocim futrem na nim, jak wracam do domu z pracy zaraz sie przebieram)
zgadzam się, no bo jak tu czegoś zabronic, kiedy się taki na Cibie patrzy : ? owszem...i sporo bym dała, żeby mieć tak zdrową i błyszczącą sierść jak mój Amber ... może powinnam łykać jego żel wyrównujący elektrolity

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Piechniak widzę że zrobiłaś mega zakupy i teraz sama nie wiesz, czy dobrze zrobiłaś Może następnym razem jak widzisz coś czego nie jesteś pewna to odłóż na półkę i przejrzyj analizowy albo zapytaj i później wróć do sklepu. Nie będziesz miała takich rozkmin czy używać, jak używać i jak często.
może trochę... ale nie do końca. kupiłam tylko dwie rzeczy w ciemno : keratynę (pojawiała się tu wielokrotnie, tyle że ta z mazideł, ja tylko chcę wiedzieć, czy ta też jest ok - oczywiście w zmieszaniu z odżywkami, podobnie zresztą jak wymieniany tutaj jedwab artiste - mieszany oczywiście ze względu na denat - i czy dodanie do odżywki zniweluje działanie owego denatu, no bo denat to mi szkodzi ) i druga: szampon z aloesem mypa do włosów suchych ( ale tu z kolei było dużo uwag na temat obroczynnego wpływu aloesu domieszanego do szamponu, więc pomyślałam: czemu nie kupić gotowego, na kwc ma dobre recenzje analizy nie znalazłam).
no i jeszcze to shea...o nim to już było mnóstwo. tylko kurczę, skład im się chyba zmienił, bo ten silikon..i dlatego faktyvznie, nie wiem co z nim teraz zrobić, przyznaję
Stary 2011-09-14, 18:55   #41751
AjriszMarta
Zakorzenienie

Piechniak - może daj linki albo zrób zdjęcie tego co kupiłaś? Bo nie jestem pewna jak czytam :P

Maska z shea z Mypy nie szkodzi skoro i tak masz szampon z SLS. Ta maska nie jest zła, to nie sam silikon jak w np timotei

Little b blue - żel się nada. Tylko zrób próbę na małym kawałku, jak skóra i włosy go zniosą. Jakby co to ja chętnie przygarnę :P

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-09-14 o 18:56
Stary 2011-09-14, 18:56   #41752
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Uf
Jak najmniej protein i jak najmniej olejów, zwłaszcza ciężkich (indywidualne :/) czyli garnier niekoniecznie, biovax może innym razem.
Może dla Ciebie być Lemon Aid - mycie odżywką zmieszaną z sokiem z cytryny, nawet całej bo długie włoski.
W FAQ jest post o objawach przedawkowania protein i emolientów, może znajdź się tam?
Już tam właśnie wczoraj grzebałam, gdy wrzuciłaś ten link Mgiełce. Szukałam też wszędzie jakiegoś spisu odżywek typowo nawilżających. Ale nigdzie nie znalazłam, nawet w tym linku są z podziałem na proteinowe i bezproteinowe-ale bezproteinowe jest jednoznaczne z nawilżające? Może by tak u Ciebie na blogu taką listę dodać? (myślę, ze nie tylko ja byłabym wdzieczna). Wiem,że to ogrom pracy, ale małymi kroczkami z pomocą innych ekspertek może by się udało...
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 19:15   #41753
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Już tam właśnie wczoraj grzebałam, gdy wrzuciłaś ten link Mgiełce. Szukałam też wszędzie jakiegoś spisu odżywek typowo nawilżających. Ale nigdzie nie znalazłam, nawet w tym linku są z podziałem na proteinowe i bezproteinowe-ale bezproteinowe jest jednoznaczne z nawilżające? Może by tak u Ciebie na blogu taką listę dodać? (myślę, ze nie tylko ja byłabym wdzieczna). Wiem,że to ogrom pracy, ale małymi kroczkami z pomocą innych ekspertek może by się udało...
Pomysł dobry, ale sprawa trudniejsza.
Mało jest prostych odżywek typowo nawilżających i już. Trzeba by ustalić, do kiedy jest nawilżanie a od kiedy natłuszczanie, bo oleje też grają ważną rolę w wiązaniu wody... Dużą rolę tu odgrywają też ekstrakty a ja nie jestem specem, wg mnie prawie wszystkie uczulają i tyle wiem :P
Jak mi trzeba wersji minimum to myję SLS, na to żel aloesowy/ lniany zmieszany z kropelką oliwki, typu migdał, słonecznik, soja (BD / BD fur mama / kokos) - i tyle.
Jak się pojawią pomysły to zbiorę do posta
Świta mi aż odżywka aloesowa Cien Med z Lidla (limitowana)...
Mypy aloesowe są brzydkie bo mają alkohol.

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-09-14 o 19:17
Stary 2011-09-14, 19:17   #41754
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Raczej tak
Po moich przejściach skalpowych sprzed obecnej pielęgnacji - a jutro to będą już 2 lata - nie obawiam się już takich problemów. Nie lubię ich, fakt, ale wiem, że gorzej od tego, co było nie będzie
Mamy rocznicę

Ja na szczęście mam Hippa, ale dla mnie to za mało. Bo co zrobię, jak się moim włosom odwidzi? Z resztą nie chcę używać ciągle tego samego szamponu...

Myszko, usztywnia chyba głównie miód nie spłukiwany z włosów - w postaci psikadła np. U mnie akurat po miodzie włosy są miękkie, ale za to z loków robią się fale.
Widać u Ciebie dużą zmianę, na plus oczywiście Bardzo ładne masz fale i loki

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 19:26   #41755
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Oj, chyba tak, skoro na zdjęciach wyglądają naprawdę dobrze. Z każdym dniem, z każdą godziną wygląd włosów się zmienia. Jedyne, co wynika dla mnie ze zdjęć, to widoczna utrata wody. póki włosy nie będą odpowiednio zabezpieczone (trzeba uważać też, by z tym nie przesadzić), póty tak będzie się działo. Zresztą to też naturalna cecha naszych włosów - z łatwością oddają wilgoć, więc szybko przechodzą ze stanu "och" i "ach" do "miotły na której głowa może odlecieć na sabat czarownic"
Na prostownice nie patrzymy Wyprostowane kręcone wcale nie są takie znów eleganckie. jak dla mnie ktoś na siłe próbuje nam to wtłoczyć pod czaszki. Piękne jest to, co zdrowe i zdrowiem błyszczące. Patrzymy pozytywnie
Wiem doskonale,że piękne jest to, co zdrowe i błyszczące. Sama o tym niedawno pisałam-nie dalej jak tu. Ale właśnie o to chodzi, że kiedy wydawało mi się, ze już osiągnęłam(zaledwie po miesiącu pielęgnacji) w miarę zadowalający stan, one po paru godzinach wyglądają jakby były niezdrowe i nieświeże. To mnie najbardziej zdołowało, bo pamiętam,że jak prostowałam to i na 3 dzień w miarę wyglądały(ewentualnie ciasny kucyk i ok). Wiem, że to "zdrowie" było złudne, a blask uzyskany silikonami i prostownicą, ale było. Teraz już myję o jeden raz więcej w tygodniu (kiedys dwa, teraz trzy razy)-wprawdzie odżywką, ale chodzi o to schnięcie 3-godzinne, a efekt niezbyt już na drugi dzień... Wiem też, że ktoś może powiedzieć, że nic na siłę i zawsze mogę wrócić do poprzednich metod (oprócz Ciebie, DMkAniu, mam nadzieję, że to chwilowa slabość i mi przejdzie ta prostownica), ja właśnie nie chcę wracać, wiem,zę to morderstwo dla włosów i może teraz jeszcze za krótko o nie dbam wlaściwie, by oczekiwać,żeby zawsze lśniąco wyglądały...
Może też bardziej muszę się z psychiką uporać. Przypomniało mi się odczucie Maliniarki, gdy początkowo myła odżywką-że ma niedomyte wlosy. Ze mna chyba podobnie w kwestii czesania: jak nieprzeczesane raz na godzinę- to potargane. Trzeba przestawić myślenie, ale to takie trudne po latach przyzwyczajeń...
Zabezpieczam b/s Joaśką z zieloną herbatą lub bawełną oraz sporą ilością żelu lnianego. Raz w tygodniu jakiś olej przed myciem. Jak jeszcze by można?
Przepraszam za przydługi post.

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-09-14 o 19:29
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 19:29   #41756
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Piechniak - może daj linki albo zrób zdjęcie tego co kupiłaś? Bo nie jestem pewna jak czytam :P

Maska z shea z Mypy nie szkodzi skoro i tak masz szampon z SLS. Ta maska nie jest zła, to nie sam silikon jak w np timotei
Oto skład szamponu z aloesem, strasznie mi się spodobało, że kkstrakt z aloesem jest zaraz po wodzie
Skład: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Seed Extract, Sine Adipe Lac (Nonfat Dry Milk), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Panthenol Niacinamide, Glycol Distearate, Laureth-4, Pentylene Glycol, Propylene Glycol, Polyquaternium-7, Parfum, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Trideceth-9, Citric Acid, Linalool, Phenoxyethanol, Methyldibromo Glutaronitrile, CI 19140 (FD&C YELLOW No 5), CI 42090 (FD&C BLUE No 1) (25.06.2009)
tę maskę z mypy to stosować jak napisałam? raz na tydzień na pół godziny przed myciem?
keratyna jest w analizach...chodzi mi tylko jak zniwelować wpływ denatu (podobnie w jedwabiu). wystarczy zmieszać ją pół na pół z inną odżywką na przykład isana babassu albo glorią i użyć jako d/s?
Stary 2011-09-14, 19:30   #41757
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
W zasadzie tylko dlatego myslalam ze warto poszukac czegos innego, ale to chyba nie taka prosta sprawa znalezc delikatny szampon do codziennego stosowania...

Myślę, ze jak skoncze Alterre migdał kupię następna ale nie bede jej uzywac do kazdego mycia. I może spróbuje albo Fitomedu albo ktoregos ziolowego z Farmony.
Ja mialam osobiscie straszny klopot ze znalezieniem dobrego szamponu. Hipp i Babydream ( czytaj Cocamidopropyl Betaine) dawaly mi wsciekle szorstkie i suche wlosy. O SLS nawet nie wspomne. Szampon z samym Coco-Glucoside w ogole nie chcial myc. Sama odzywka odpadala, bo przetluszczanie.
Teraz od prawie roku jestem wierna ziolowemu szamponikowi z Decylpolyglucose (detergent ''cukrowy'' pochodny kukurydzy i kokosa), zdaje sie ze amfoteryczny surfaktant choc pewnosci nie mam. Nie wysusza, nie podraznia i cudnie sie pieni. Porzadna dunska produkcja.
Choc ogolnie moj skalp jest bardzo odporny na podraznienia.
Dzis mam na glowie wynik wczorajszych prob spania z wlosami upietymi w ananasa, i wcierania zelu aloesowego, oraz cwiczenia po kilka razy zaplatanca. Wlosy sie nadaja tylko do mycia, co tez uczynie jutro rano.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 19:36   #41758
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Little b blue - żel się nada. Tylko zrób próbę na małym kawałku, jak skóra i włosy go zniosą. Jakby co to ja chętnie przygarnę :P
Dzięki Spoko, tylko że zostało tylko pół butelki (kupiłam ciotce na poparzoną skórę po wczasach w Tunezji)

Ja właśnie siedzę z Kallosem mlecznym na łbie. Dziś cały dzień chodziłam w koczku z grubej frotki którą zakryłam nieładem włosów podpiętym wsuwkami. Ja muszę rozczesać włosy przed myciem, na sucho bo inaczej jest masakra i przy rozczesywaniu TYLKO na mokro z odżywką męczę się 10 minut i włosów leci jeszcze więcej niż zwykle. No ale do brzegu... rozpuściłam włosy i rozczesałam a tu taaaaaaaaakie fantastyczne włosy, normalnie jak z reklamy
W ogóle moje włosy bardziej mi się podobają rozczesane, wtedy tak ładnie, miękko wyglądają, takie łagodne falo - loki

Ale zdaję sobie sprawę że to niedobre dla nich więc nie czeszę ich codziennie. No i ciągle mam nadzieję, że dojdę w końcu do takiego efektu nawilżonych błyszczących zdefiniowanych loków.

Invisalign od 20/03/2016

Czas edycji: 2011-09-14 o 19:37
Stary 2011-09-14, 19:40   #41759
Piechniak
Rozeznanie

aha, no i na analizowym jest odżywka Nivea Flexible Curls, opisana jako niezgodna z cg, ale albo ja mam jakąś nową wersję albo coś, bo na moje oko to tu silikonów nie ma:
aqua, glycerin, C12-15Alkyl Benzoate, Polyglyceryl-3 methylglucose distearate, PVP, Panthenol, Niacinamide, aloe barbadensis, sorbitan stearate, sodiumcarbomer, cetyl alcohol, trisodium edta, phenoxyethanol,methylpara ben, propylparaben, parfum.
martwią mnie te parabeny, ale stosowany na długość nie powinien chyba przeniknąć przez skórę no bo jak?
Stary 2011-09-14, 19:46   #41760
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Oto skład szamponu z aloesem, strasznie mi się spodobało, że kkstrakt z aloesem jest zaraz po wodzie
On jest dużo łagodniejszy za ten aloes ale to nadal SLS. Tu chlip bo ja go nie mogem ;( Ale obiektywnie dobra rzecz.
Cytat:
tę maskę z mypy to stosować jak napisałam? raz na tydzień na pół godziny przed myciem?
Możesz normalnie po myciu na zmianę z czymś innym. Przy tej ilości silikonu wystarczy szampon dla dzieci raz czasem.
Cytat:
keratyna jest w analizach...chodzi mi tylko jak zniwelować wpływ denatu (podobnie w jedwabiu). wystarczy zmieszać ją pół na pół z inną odżywką na przykład isana babassu albo glorią i użyć jako d/s?
Nie wiem, nie próbowałam.
Cytat:
Ja muszę rozczesać włosy przed myciem, na sucho bo inaczej jest masakra i przy rozczesywaniu TYLKO na mokro z odżywką męczę się 10 minut i włosów leci jeszcze więcej niż zwykle.
Walnij odżywkę na te suche żeby grzebień się ślizgał
Cytat:
No ale do brzegu... rozpuściłam włosy i rozczesałam a tu taaaaaaaaakie fantastyczne włosy, normalnie jak z reklamy
A zdjęcie??
Cytat:
W ogóle moje włosy bardziej mi się podobają rozczesane, wtedy tak ładnie, miękko wyglądają, takie łagodne falo - loki
Też swoje tak lubię, czasem są tak tragiczne że nic tylko rozczesać... i bywa właśnie lśniąca fala, takie holywood
Cytat:
No i ciągle mam nadzieję, że dojdę w końcu do takiego efektu nawilżonych błyszczących zdefiniowanych loków.
Troszkę dbania i będą się lepiej czesać

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości