Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-14, 21:10   #3331
ania p
Zakorzenienie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
U znajomych najczęściej się dziela na jedno mama, na drugie tata, lub babcia. Ale na tych zebraniach i tak nic ciekawego przynajmiej masz wymówkę. Najlepiej dzisiaj spytaj się wychowawczyni co bedzie, i że nie przyjdziesz powiedz, i ja bym pewnie na żadne nie poszła

ja idę bo to wogóle pierwsze zebranie w tym przedszkolu . także musze się dowiedziec czy systemu płatności np mi nie zmienią

U nas słoiki robi TZ, ale robi tylko ogórki , grzybki , robimy tez soki z winogron ale tego to mam zawsze tyle że prawie całą zimę potem dzieciaki taki sok piją .
Stary 2011-09-14, 21:16   #3332
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

Ja dzisiaj kupilam kilka kg malin,chyba okazyjnie bo po 5zl za kg. Nawet erwin co za malinami nie przepada.sporo zjadl. Wiekszosc zamrozilam.a co zostalo to siedzimy i jemy
izazula i jak aukcje?ja sobie tez budzet podreperowalam.
Jeszcze kilka dni i biegne ;-)jestem najstarsza biegajaca kobieta w tego typu zawodach :-|tak babcinie sie czuje.ze po 30zaczelam startowac

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 21:24   #3333
evitka21
Zakorzenienie

drcron, lenucha uwielbia zupki dyniowe od ok.5-6 miesiąca życia-może jula też polubi?
podstawa to dynia, jabłko ziemniak i mięsko/ryba. Można też dodać jakieś inne rzeczy w mniejszej ilości. Żadnych przypraw do tego nie daję-jabłko z dynią to super duet-taki kwaskowo słodkie wychodzi.
Do tego można dodać np. kaszki czy kleiku żeby zagęścić (choć ja to zawsze na gęsto robię) lub makaron (ja daję czasem orkiszowy lub jakiś ta inny razowy). a no bo to zupa-krem, do zblendowania potem.

Nienapoczęta dynia może chyba ze 3 miechy stać. U nas jak mamy miejsce, to tż obiera dynię kroi w kostki i ją pakujemy do zamrażary i wtedy hop siup i zupka jest.

bao, znam ból jak dziecię nie chce leku przyjmować . My młodej dawaliśmy antybiotyk na siłę prawie. najpierw też nim rzygała od razu. NA trzeci dzień zaczęliśmy jej podawać zwykłą strzykawką-jedno (ja) ją trzymało, a drugie (tż) po kropelce niemalże dawało jej w policzek do buźki lek. Płakała przy tym okropnie, ale wyjścia innego nie było.
A oprócz antybiotyku jeszcze trzeba było dać inne rzeczy-tantum verde, syrop, probiotyk, na gorączkę syrop (po czopach zaraz kupę waliła...)...masakra to była.

Syropy do tej pory fajnie podaje mi się jej z takiej łyżeczki http://allegro.pl/lyzeczka-z-miarka-...786481745.html

---
a u nas zaś akcja zęby-w-natarciu. najpierw przez dwie noce plącze i krzyki malodzieciowe, dziś doszedł katarek (już trzeci raz przy zębolach) i znów będzie noc armagedon....już się co naście minut budzi.... ech......

z pieluch ja osobiście odradzam dada i babydream (mega odparzenia i beznadziejna chlonność), natomiast polecam gorąco lidlowe toujours i kaufaldowe wickies flexi comfort(czerwono-niebieskie)-rewelacja i taniocha do tego

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 21:49   #3334
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Ja dzisiaj kupilam kilka kg malin,chyba okazyjnie bo po 5zl za kg. Nawet erwin co za malinami nie przepada.sporo zjadl. Wiekszosc zamrozilam.a co zostalo to siedzimy i jemy
Jeszcze kilka dni i biegne ;-)jestem najstarsza biegajaca kobieta w tego typu zawodach :-|tak babcinie sie czuje.ze po 30zaczelam startowac
Na razie kiepsko. Wczoraj jak wrzucałam to dałam na tablicę bo mi napisało ze będzie tu i tu no i okazuje się że na all nie ma.
Znowu przygotowałam sobie kolejną porcję ale musze zdjęcia zmniejszyć
Stary 2011-09-14, 21:50   #3335
libra777
Zakorzenienie

Witam
Evitka według mnie to właśnie lidlowe i kauflandowe sa gorsze lepsze są rosmanowe i dady
Drcron ja tez przecieram maliny przez sito ale dodaję jeszcze żelfix i taka galaretka wychodzi głównie do ciast to uzywam

Co do buraków to robię trochę inaczej , moje są po ugotowaniu starte na tarce o grubych oczkach , cebula i papryka w kostkę wymieszane wszystko razem i do tego zalewa wlana i jeszcze trochę soli daję i to do słoików i gotuję ok. 10 min. ja nie lubie takiej papki

KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW
4kg kapusty czerwonej
1,5 kg jabłek
0,75 kg cebuli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
3 listki laurowe
2 łyżki gorczycy(niekoniecznie)
4 ziarnka ziela
pieprz ,sól
wszystko poszatkowac ,posolić ,popieprzyć,zalać gorącą zalewą , przełozyć do gara i dusić 15 minut, gorące przekładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW
3kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól

zalewa:
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju
pieprz w ziarnkach ,ziele, listek

kapustę poszatkować , ogórki pokroić w plasterki, marchew zetrzeć na grubej tarce,paprykę pokroić w paski,cebulę w półplastry
wymieszać ,posolić , zalać gorącą zalewą można zostawić na kilka godzin do przegryzienia ja zostawiałam na noc wieczorem robiłam i rano dopiero do słoików i pasteryzować 10-15 minut

Ja warzyw nie warzę daję wszystko na oko i tez wychodzi.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 22:22   #3336
ania p
Zakorzenienie

JA ostatnio kupiłam dade bo nie było zadnego promo na pampki a nie dam 56 zeta . I niezłe są. i teraz na dzień ma te dada a na noc pampka bo jeszcze mi troszkę zostało . lepsze niż te co były kiedyś . przy pampkach się chowa ale nie są złe
Stary 2011-09-14, 22:34   #3337
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
z pieluch ja osobiście odradzam dada i babydream (mega odparzenia i beznadziejna chlonność), natomiast polecam gorąco lidlowe toujours i kaufaldowe wickies flexi comfort(czerwono-niebieskie)-rewelacja i taniocha do tego
u nas te z lidla się nie sprawdziły, Zosia miała odparzoną pupę po nich. Czasami używamy babydream i są ok.

Kupiłam ten tusz zielony z rosmana, też super, ale mi bardziej odpowiada ta szczoteczka, która jest w tym różowym

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 22:53   #3338
libra777
Zakorzenienie

Ja już w ogóle nie kupuje oryginalnych pampków , tez na dzień mam dady (bez porównania do tych sztywnych dech co były) a na noc rosmanki bo wydaje mi się że trochę lepsze

Zdechła mi mysz za regipsami smród nie do opisania odświeżacze nie dają rady nie wspominając o tych wielkich muchach
a niby wszystkie trutki są mumifikujące
Stary 2011-09-15, 07:53   #3339
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

oj libra wiem co to za smród .. szwagierce pod panelami zdechła.. OBRZYDLIWY nie do wytrzymania.... bleeeeee

a my własnie robimy zawsze p[rzez maszynkę.. a na grubych oczkach buraki tylko tak do zup albo na smażenie do obiadku i tez w słoiki i pasteryzujemy.

Odpukac ale Michalina przesypia prawie całe noce ostatnio.. jej słownik słów sie znacznie powiekszył.. praktycznie codziennie cos nowego... gorzej z sikaniem na nocnik.. ale nie chce jej zmuszac. Przyniosłąm kilka duzych kartonów najpierw wchodziła do nich i miała domek.. miała tez tunele.. a wczoraj wszystkie zostały slicznie pomalowane przez Michaśke i tatusia.. tatus ma zdolnosci plastyczne ładnie maluje wiec Michalina siedzi i potrafi tak długo wpatrywac sie co tatus maluje. Teraz mnie ciagnie za reke aby iśc z nia na karton. już jej balonika pomalowałam.. jakies oczy i usta potrafie

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 08:31   #3340
libra777
Zakorzenienie

witam
smród okropny ,żywa padlina pozostaje mi czekać aż się wysmrodzi

a ja dzisiaj miałam 500 pobudek w nocy , czuję się jakbym balowała całą noc
nie wiem czy to ta ostatnia 5 co wyłazi czy co , zresztą jakiś katar się znowu przyplątał , zaczyna się smarkanie parskanie

Z sikaniem u nas nie jest źle jak go posadze to sika do nocnika, nie zawsze z entuzjazmem co prawda siada ale jak już usiądzie to nie ucieka przynajmniej, no i nie woła czasem sporadycznie się zdarzyło że w trakcie robienia kupy zawołał

zaczęłam dzień od narzekania , ale z dobrych rzeczy to to że już mam posprzatane
a co tu tak wszystkich wywiało?
Stary 2011-09-15, 08:53   #3341
megi-megi
Zakorzenienie

Z rzeczy o kupach - Igor jest niemal na etapie nocnika "niemal" bo nie woła, nie lubi i wczoraj ostentacyjnie zrobił kupę na spacerze w piaskownicy :P

A ja za 4 godziny jadę na integrację z pracy - wrócę popołudniu w sobotę Nie wiem, jak P0P to co tydzień przeżywa. Ja chyba będę musiała pić i pić, żeby nie uschnąć ze zgryzoty i tęsknoty.
Dzisiaj mam imreze hawajską, jutro szkolenie - gra w golfa i dyskoteka... jak ja to przeżyję...
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 09:00   #3342
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

hej dzieuszki ale się zimno robi

Zosi i Lenusi katar pracz

Dzięki Madziwnia i Libra za przepisy
jak po piątkowej imprezie nie będę chorowała to w sobotę się zabieram za słiczki

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
ja idę bo to wogóle pierwsze zebranie w tym przedszkolu . także musze się dowiedziec czy systemu płatności np mi nie zmienią

U nas słoiki robi TZ, ale robi tylko ogórki , grzybki , robimy tez soki z winogron ale tego to mam zawsze tyle że prawie całą zimę potem dzieciaki taki sok piją .
Ania właśnie czytałam dzisiaj w metro,ze opłaty jednak zmalały za te płatne godziny w przedszkolu w Wawie

Cytat:
.
nie liczy się wiek tylko efekty jeszcze będziesz pierwsza przed tymi małolatami hehe

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
praca i dużo roboty

nie zazdroszczę tej myszki

Megi dasz radę
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 09:21   #3343
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

U nas tez bardzo zimno juz.. nawet w piecu juz palimy popoludniami.

O DŻEM któras pytała !!!
Więc jak robimy ze sliwek to bardzo prosto ale długo..
drylujemy sliwki i smazymy w takim aluminiowym prodiżu na gazówce ale konieczna jest podkładka taka aby sie nie przypalało koszt 4,5 zł.. wiec tanio a sosy i inne rzeczy na tym robione sie nie przypalaja.

smazymy bardzo długo a im dłużej tym smaczniejsze i nie dodajemy żalfiksów dziemiksów itd.. długie smażenie własnie sparwia że dżem/powidła same gestnieją... po ok 5 godzinach dodajemu cukier czyli na sam koniec gotujemy jeszcze troche i do słoików.

cukier wedle gustu my mamy i słodkie i mniej słodkie.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 09:21   #3344
blistex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wielki szacun dla Was za te wszystkie przetwory.
Ja niestety należę do tej grupy która lubi jeść a nie je robić
Z kuchni jak jest tam coś robione to ja najchętniej wychodzę

Wszystkich chorym maluchom dużo zdrowia.
Drcron - ja w domu mam ten sytrop ale dopiero jutro wieczorem mogę go spróbować i Ci powiem jaki on w smaku. JA nie próbowałam u mnie od tego jest TZ
bedę wdzięczna za sprawdzenie i napisanie
na forum jakims tam wyczytałam, że to powinno być kożkawe ale nie kwaskowe a nasz był kwaskowy i na wszelki wypadek zaczęłam podawać jej eurespal, bo to to samo tylko pod inną nazwą

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
nie wiem czy aktualne bo pisałam ze do 18 pradu u nas nie ma.. ale maliny maja te pestki.. i my robimy tak że maliny przez metalowe bardzo geste sito co sie mąke przesiewa tez przecieramy. Czyli wsypujesz maliny na to sito i takim drewnianym czyms do ucierania z okragła głowka ucieramy do gara pestki wyrzucamy.. potem te maliny przetyarte w słoiczki i gotujemy. Na zime w sam raz do kaszek budyniów itd.!! I BEZ PESTEK.. oczywiscie zagotowujesz potem te słiki i do góry nogami jak weki.

DZIEWCZYNY przepis NA BURACZKI wrzuce jak tylko babcia wróci do domu.. niedługo bedzie. Ale bardzo łatwo sie robi.

byłam dzis z mamą CH miała mi dorzucić do jaKIEGOS płaszczyka na jesien ale nic mi sie nie spodobało poza jednym w Reserved za abgatela 279 zł!!!!
trochę zadużo roboty przy tych burakach mi koleżanka podesłała jeszcze inny przepis, gdzie buraki gotujemy scieramy na tarcee grubej cebulke z papryką podsmazamy na patelni dodajemy buraki i smazymy z oliwa i przyprawami i to do słoikow i wekujemy 5 minut potem dnem do dolu. Część zrobiłam już z przepisu Libry część zrobię takich, bo te Jula też może jeść jej córcia się nimi zajada a w wieku naszych dzieciów

ja tez musze się wybrać za jakimś płaszczykiem narazie dorobiłam sie dwóch sukienek na jesień do kozaczków tylko czemu obie mam czarne ?! i wczoraj nabyłam jeszcze tunikę i w końcu przywieźli mi koszulę ze stujką jedną z kwiatkami ale musiałam oddać, bo w niej pływałąm, ale druga w krateczkę różowo fioletowo niebieską w sam raz do mojej spódniczki

dziewczyny jak oderwałam metki od tuniki i zauważyłam na niej dziurki dwie jedna na rękawie tak jakby od tego zaczepu zabezpieczającego a druga w miejscu metki to przyjma mi w sklepie i wymienią ?
u nas w dalszym ciągu nie ma kozaczków na jesień są juz na zimę brak

Cytat:

mój Tż też robił zawsze grzybki ale w tamtym roku mu nie wyszły przesłodził je w tym roku nie był ani razu zbierać więc grzybków nie mamy

Cytat:
u nas też maliny są po 5 złotych za kilogram a ja kupowałam po 3,5

Cytat:
Witam
Evitka według mnie to właśnie lidlowe i kauflandowe sa gorsze lepsze są rosmanowe i dady
Drcron ja tez przecieram maliny przez sito ale dodaję jeszcze żelfix i taka galaretka wychodzi głównie do ciast to uzywam

Co do buraków to robię trochę inaczej , moje są po ugotowaniu starte na tarce o grubych oczkach , cebula i papryka w kostkę wymieszane wszystko razem i do tego zalewa wlana i jeszcze trochę soli daję i to do słoików i gotuję ok. 10 min. ja nie lubie takiej papki

KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW
4kg kapusty czerwonej
1,5 kg jabłek
0,75 kg cebuli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
3 listki laurowe
2 łyżki gorczycy(niekoniecznie)
4 ziarnka ziela
pieprz ,sól
wszystko poszatkowac ,posolić ,popieprzyć,zalać gorącą zalewą , przełozyć do gara i dusić 15 minut, gorące przekładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW
3kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól

zalewa:
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju
pieprz w ziarnkach ,ziele, listek

kapustę poszatkować , ogórki pokroić w plasterki, marchew zetrzeć na grubej tarce,paprykę pokroić w paski,cebulę w półplastry
wymieszać ,posolić , zalać gorącą zalewą można zostawić na kilka godzin do przegryzienia ja zostawiałam na noc wieczorem robiłam i rano dopiero do słoików i pasteryzować 10-15 minut

Ja warzyw nie warzę daję wszystko na oko i tez wychodzi.
zrobie jeszcze ta biała kapustę brzmi smakowicie :P aż ślinka leci

ja maliny wczoraj z żelfixem zagotowałam i wyszedł pyszny drzemik popakowałam w słoiki ale nie przecierałam przez sitko mi pestki nie przeszkadzają. Jula dorwała się do gara i zaczęła go wylizywać cała się umorusała i trzeba było jeszcze raz ją kąpać
porobiłam też sosy pomidorowe przesmażyłam cukinie i kabaczka i pomroziłam bedzie na zimę baza pod leczo, i zrobiłam 10 słoiczków z piklami tez na zimę Dynię zrobiłam tak jak pisze Evitka pokroiłam w kostkę zblanszowałam i zamroziłam będzie na zimę na zupki i kremy a cześć upiekłam i wpakowałam w słoiki będzie na ciasto
siedziałam do 4 rano i walczyłam ze słoikami Jula o 4 się obudziła i pokazywala paluszkiem, że ona chce tam jak pytałam gdzie to mówiła omu <domu> dodam, że to wszystko robiłam u Tżta no i ja o 4 poszłam spać a on się z małą bawił do 7.00 a dzisiaj i tak zostajemy u babci

Cytat:
Ja już w ogóle nie kupuje oryginalnych pampków , tez na dzień mam dady (bez porównania do tych sztywnych dech co były) a na noc rosmanki bo wydaje mi się że trochę lepsze

Zdechła mi mysz za regipsami smród nie do opisania odświeżacze nie dają rady nie wspominając o tych wielkich muchach
a niby wszystkie trutki są mumifikujące
współczuję smrodu myszy ponoć po dwóch tygodniach przestaje śmierdzieć albo jeszcze można znaleźć i jesli to jest w małowidocznym miejscu wyciąć regipsa i ja wyciągnąć
my teraz tez mamy dady ale jak dla mnie to są mało chłonne w porównaniu do pampków, ale stosujemy je na zmianę z pampkami paczka pampków i dad starcza nam na 1,5 - 2 miesiące jak babci się chce wysadzać Jule na nocnik, bo w domu tylko na spacery pampki są u nas i na noc jak jest ze mną to biega bez pampka
Cytat:
witam
smród okropny ,żywa padlina pozostaje mi czekać aż się wysmrodzi

a ja dzisiaj miałam 500 pobudek w nocy , czuję się jakbym balowała całą noc
nie wiem czy to ta ostatnia 5 co wyłazi czy co , zresztą jakiś katar się znowu przyplątał , zaczyna się smarkanie parskanie

Z sikaniem u nas nie jest źle jak go posadze to sika do nocnika, nie zawsze z entuzjazmem co prawda siada ale jak już usiądzie to nie ucieka przynajmniej, no i nie woła czasem sporadycznie się zdarzyło że w trakcie robienia kupy zawołał

zaczęłam dzień od narzekania , ale z dobrych rzeczy to to że już mam posprzatane
ja też juz mam posprzatane śniadanko Tż mi zrobił do pracy <nawet moje ulubione francuskie rogaliki kupił nie wiem skąd, bo w wioskowym sklepie już ich nie mają, ale nie ważne skąd ważne, że zrobił > teraz zanudzam się w pracy czeka na mnie masa rozliczeń ale nie mam ochoty się za to zabierać
Stary 2011-09-15, 09:24   #3345
libra777
Zakorzenienie

No właśnie Madzia liczą się efekty a nie wiek, tak nieskromnie powiem ,że mój syn 12letni przy mnie wymięka , także Ty też pewnie zakasujesz młodszych
Stary 2011-09-15, 09:25   #3346
blistex
Rozeznanie

Megi dasz radę

Plmadzia zapomniałam napisać trzymam kciuki za miejsce w pierwszej czołówce
u nas po wiosce biega taki pan koło 70 jest zamierzam do niego dołączyć, bo zawsze to raźniej tylko jeszcze muszę zdecydować się na powrót tam narazie biegam sama wieczorami jak Jula śpi po osiedlu, ludzie jak na wariata na mnie patrzą, bo w niektórych miejscach jest dość ciemno a ja mam latarkę na głowie
Stary 2011-09-15, 09:39   #3347
libra777
Zakorzenienie

Drcron no widzisz a Ty mu wędki łamiesz , on Ci rogaliki z pod ziemi wyciąga

Właśnie nie potrafię dokładnie zlokalizować wiem która ściana a raczej to jest tak w kącie to 2 ściany wchodzą w grę musiałabym rozwalić pół chaty , na razie wietrzę i odświezacze powłanczane
zapomniałam napisać że dynia i cukinia czy kabaczek ale musi być dojrzały z twardą skórką to poleży w chłodnym miejscu kilka miesięcy nawet nienapoczynany ,zostawiłam sobie przez to ostatnie cukinie i później je schomikuję Ty widzę też masz zapędy słoikowe

Madziwnia ja też robię bez żelfiksu dżemy , smażę kilka dni aż się zrobi tak gęsty że łyżka staje , w tym roku wyjątkowo zrobiłam z truskawek z żelfiksem na życzenie syna bo chciał galaretkę.
Ja mam piec w kuchni i na nim się najlepiej robi a te podkładki co pisałaś to niezastąpione czy nawet do bigosu, gołąbków itp. ja mam żeliwne jeszcze takie stare po mojej babci

Obejrzyjcie sobie tego bloga , raj na ziemi
http://chatamagoda.blogspot.com/

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
Megi dasz radę

Plmadzia zapomniałam napisać trzymam kciuki za miejsce w pierwszej czołówce
u nas po wiosce biega taki pan koło 70 jest zamierzam do niego dołączyć, bo zawsze to raźniej tylko jeszcze muszę zdecydować się na powrót tam narazie biegam sama wieczorami jak Jula śpi po osiedlu, ludzie jak na wariata na mnie patrzą, bo w niektórych miejscach jest dość ciemno a ja mam latarkę na głowie

nie dziwię im się

na mnie za dnia patrzą jak na wariata co dopiero z latarką na głowie
Stary 2011-09-15, 09:39   #3348
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
A ja za 4 godziny jadę na integrację z pracy - wrócę popołudniu w sobotę Nie wiem, jak P0P to co tydzień przeżywa. Ja chyba będę musiała pić i pić, żeby nie uschnąć ze zgryzoty i tęsknoty.
Dzisiaj mam imreze hawajską, jutro szkolenie - gra w golfa i dyskoteka... jak ja to przeżyję...
Ja w następnym tygodniu w weekend mam wyjazd więc dzicka nie będę widziała prawie 2 tygodnie. Ja to już mam praktykę i wiem że Oliwka jest pod bardzo dobrą opieką w tym czasie więc daję radę. Oczywiście że czasami jest mi smutno i tęsknię ale najgorzej jest jak sie często dzwoni. Więc ja nie dzwonię. Wieczorami tylko na laptopie siedzę i rozmawiam z Oliwką.
A Igorem kto się będzie zajmował?

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 10:05   #3349
megi-megi
Zakorzenienie

Babcia (moja mama została dłużej u nas ze względu na ten wyjazd) i Adaś w końcu przeżyje porządną inicjację.
Igor będzie niespokojny. On o 15 czeka już na mnie, jak wracam, a co dopiero jak mamy nie będzie tak długo.
Planuję dzwonić jak najmniej.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 10:31   #3350
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

megi czas najwyzszy!!!!
moj tz jak wyszlismy w piatek ze szpitala to w poniedzialk zostal prawie caly dzien sam, bez zadnej pomocy bo ja musialam porzadnie wlosy w koncu zrobic i doprowadzic sie do porzadku, to oczywiscie nie caly weekend ale jednak dosc szybko byl rzucony na glebsza wode i moze dlatego nie ma problemu teraz zeby zajmowac sie mala.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 10:45   #3351
mloda1989
Zakorzenienie

drcron robie dziewczyny teraz takie kozaczki http://www.tandem-obuwie.pl/admin/files/0246_wrz.JPG
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 11:40   #3352
blistex
Rozeznanie

Cytat:
Drcron no widzisz a Ty mu wędki łamiesz , on Ci rogaliki z pod ziemi wyciąga

Właśnie nie potrafię dokładnie zlokalizować wiem która ściana a raczej to jest tak w kącie to 2 ściany wchodzą w grę musiałabym rozwalić pół chaty , na razie wietrzę i odświezacze powłanczane
zapomniałam napisać że dynia i cukinia czy kabaczek ale musi być dojrzały z twardą skórką to poleży w chłodnym miejscu kilka miesięcy nawet nienapoczynany ,zostawiłam sobie przez to ostatnie cukinie i później je schomikuję Ty widzę też masz zapędy słoikowe

Madziwnia ja też robię bez żelfiksu dżemy , smażę kilka dni aż się zrobi tak gęsty że łyżka staje , w tym roku wyjątkowo zrobiłam z truskawek z żelfiksem na życzenie syna bo chciał galaretkę.
Ja mam piec w kuchni i na nim się najlepiej robi a te podkładki co pisałaś to niezastąpione czy nawet do bigosu, gołąbków itp. ja mam żeliwne jeszcze takie stare po mojej babci

Obejrzyjcie sobie tego bloga , raj na ziemi
http://chatamagoda.blogspot.com/

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

nie dziwię im się

na mnie za dnia patrzą jak na wariata co dopiero z latarką na głowie
ja nie mam jak inaczej jeszcze wchodziloby w grę bieganie o 5.00 rano ale wtedy bym zasypiała w pracy i tez jeszcze szaro jest
a tak to wieczorem wyglądam jak ufolud :P
a jakie buty na zime do biegania ? bo ja nie mam zamiaru przestawać biegać zimą

ja uwielbiam robić słoiki co prawda potem obdarowywuję wszystkich nimi do okoła ale ile mam przy tym frajdy :P tyle mojego Jula coraz wieksza i też mi zaczyna pomagac w wyjadaniu owoców i warzyw < zwłaszcza ogórków >

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
drcron robie dziewczyny teraz takie kozaczki http://www.tandem-obuwie.pl/admin/files/0246_wrz.JPG
już doczytałam cene na wątku
Młoda ale to Ty vbędziesz robiła to zamówienie czy dziewczyny robią, bo jeśli dziewczyny to ja się nie piszę, bo jak się zapiszę to i tak nie załapię sie na zamówienie takiego mam pecha

a dzisiaj musze mojego niejadka pochwalic na śniadanie zanim pojechalismy do babci zjadła dwa gryzy paróweczki i gryza chlebka dosłownie byłam pewna podziwu dla niej

Edytowane przez blistex
Czas edycji: 2011-09-15 o 11:50
blistex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 11:53   #3353
mloda1989
Zakorzenienie

niee dziewczyny robia ja szukam poki co krotszej cholewki
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 11:58   #3354
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ja do biegania w zimie mam te same buty, tylko ubieram inne skarpety. Biegałam w największym mrozie to -12, i nic mi nie było, tylko ciężko po śniegu się biegaale też dawałam rade. No i jeden plus to w zawodach zimowych o połowe mniejsza konkurencja .Jeden gostek tez biegał zimą, to zawsze w kominiarce, ciarki mi przechodziły jak obok przebiegał
Ja biegam około godziny 19-20 i nie muszę mieć żadnej lampki, po prostu wybieram drogi oświetlone. Do godziny 19 wybieram taką przy działkach, ale jak już się ciemno robi to i lampka by mi nie pomogła, bo po prostu się boję bezdomnych którzy po pijaku tam łażą

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:26   #3355
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

dla was za te biegania to ordery!
litosci:P
wszystko zniose, kamienie i cegly moge przerzucac, moge caly dzien skakac jak kangur i robic przysiady TYLKO NIE BIEGANIE!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:41   #3356
blistex
Rozeznanie

Plmadzia ja właśnie lubię biegać po takich dróżkach działkowych ale u nas na wiosce to tylko przy głównej drodze jest światło a jest jeszcze taka dróżka między domami gdzie ciemno jak w tyłku jest u mamy wybieram drogę polną i ścieszkę obok osiedla tam co 4 latarnia się świeci a biegam koło 20-21

Daruisa dlaczego tak nie lubisz biegania ? ja mam nadzieję zaszczepić bieganie Juleczce i razem kiedys pobiegniemy w jakimś maratonie

zapisałam tez się do szkoły tenisa tylko ze względu na to, że mają placyk dla dzieci wewnątrz budynku i jak trenuje się na sali to opiekunka pilnuje dzieci i Jula będzie miała kontakt z innymi dziećmi przez zimę
Stary 2011-09-15, 12:42   #3357
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
drcron, lenucha uwielbia zupki dyniowe od ok.5-6 miesiąca życia-może jula też polubi?
podstawa to dynia, jabłko ziemniak i mięsko/ryba. Można też dodać jakieś inne rzeczy w mniejszej ilości. Żadnych przypraw do tego nie daję-jabłko z dynią to super duet-taki kwaskowo słodkie wychodzi.
Do tego można dodać np. kaszki czy kleiku żeby zagęścić (choć ja to zawsze na gęsto robię) lub makaron (ja daję czasem orkiszowy lub jakiś ta inny razowy). a no bo to zupa-krem, do zblendowania potem.

Nienapoczęta dynia może chyba ze 3 miechy stać. U nas jak mamy miejsce, to tż obiera dynię kroi w kostki i ją pakujemy do zamrażary i wtedy hop siup i zupka jest.

bao, znam ból jak dziecię nie chce leku przyjmować . My młodej dawaliśmy antybiotyk na siłę prawie. najpierw też nim rzygała od razu. NA trzeci dzień zaczęliśmy jej podawać zwykłą strzykawką-jedno (ja) ją trzymało, a drugie (tż) po kropelce niemalże dawało jej w policzek do buźki lek. Płakała przy tym okropnie, ale wyjścia innego nie było.
A oprócz antybiotyku jeszcze trzeba było dać inne rzeczy-tantum verde, syrop, probiotyk, na gorączkę syrop (po czopach zaraz kupę waliła...)...masakra to była.

Syropy do tej pory fajnie podaje mi się jej z takiej łyżeczki http://allegro.pl/lyzeczka-z-miarka-...786481745.html

---
a u nas zaś akcja zęby-w-natarciu. najpierw przez dwie noce plącze i krzyki malodzieciowe, dziś doszedł katarek (już trzeci raz przy zębolach) i znów będzie noc armagedon....już się co naście minut budzi.... ech......

tylko widzisz, ona ci płacze, ale jakoś jej te kropelki do brzuszka trafią, a kubuś mi na koniec i tak rzygnie Co do tych pieluch, to z kaflanda jakoś nie próbowałam ale toujours są dla nas za grube

Cytat:
JA ostatnio kupiłam dade bo nie było zadnego promo na pampki a nie dam 56 zeta . I niezłe są. i teraz na dzień ma te dada a na noc pampka bo jeszcze mi troszkę zostało . lepsze niż te co były kiedyś . przy pampkach się chowa ale nie są złe
była promocja w realu ostatnio, ja kupiłam 2 pack za 84,99 zł rozm. 5. Pampersu zawsze na promocjach kupuję i mam spory zapas Teściowa czasem kupi dadę (nie wiem po co, no ale niech jej będzie) i używamy zamiennie, fakt do pampków im daleko, ale złe nie są
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Z rzeczy o kupach - Igor jest niemal na etapie nocnika "niemal" bo nie woła, nie lubi i wczoraj ostentacyjnie zrobił kupę na spacerze w piaskownicy :P

dasz radę, odpoczniesz troszkę, spróbuj się wyluzować i zabawić, należy ci się

A my dzisiaj lepiej, mały przespał całą noc ładnie, oddycha już przez nosek gorączki już nie ma, w nocy nie dostał, teraz też nie ma katar już tylko gęściejszy śpikowaty, nie kicha już, za to pokasłuje co jakiś czas, wciskam mu syrop na ten kaszelek i wsio. W rezultacie antybiotyk nie został użyty tfu tfu, żeby nie zapeszyć. Swoją drogą na antybiotyk wydałam 39,99 i leży w lodówie no ale dobrze, że przechodzi mu bez niego Teraz zjadł obiadek i usnął, a ja robię leczo dukanowe mniaaaaam Wczoraj po zebraniu wróciłam dopiero po 19ej, po drodze kupiłam małemu na półtorej roczku zestaw z wadera z windą i myjnią - szału nie ma i tak woli wyspę sodor i swoje ciuchcie ukochane a no i zapomniałam wam napisać, że moje dziecko fantastycznie laptopa obsługuje - sam go włączy, wsadzi płytę z tomkiem i ogląda tylko głosu nie umie załączyć
sara, jak zosia??co lekarz powiedział??

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:44   #3358
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Witam dzieczyneczki
Ale tu dziś pustki...

Cytat:

asiulek, moja tez lubi stary elementarz (ale nie ten co ty masz), i żeby właśnie jej opowiadać co jest na obrazkach, jak coś do jedzenia to sama mówi am, a jak zwierzątko które zna to j naśladuje, i prawie na każdej stronie dziecko więc się cieszy i woła "dzidzia", a jak ktoś to śpi to "ciiii, aaaaa".
Ale żeby jej czytać to tez lubi, ale teraz to mało czytamy, bo jeszcze ciagle na dworze siedzimy całymi dniami
U nas identyko. Każde zwierzątko naśladuje, jak ktos leży to woła "aaa". Jak drzewo sie ugina to udaje wiatr (dmucha), jak ognisko się pali to woła "siiii" czyli, ze gorące , jak jedzenie to mowi "am...", a najlepsze (nie wiem jak ona to kojarzy) jak widzi pana z broda to mowi "dziadzia" a jak starszą panią to "baba"

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

Jezu ja teżJa ciągle w buzi coś mielęDzisiaj podczas spaceru wciągnęłam 2 wielkie lody z automatui dobiłam się hot-dogiem.Po czym wpadłam na wielką michę maminej pomidorowej i teraz mam przed nosem miskę spagettiTż pojechał do piekarni po cieplutkie rogaliki z dżemem na wieczór
Witaj w klubie przeżuwaczy U mnie w pracy się śmieją, że lepiej mnie ubierać niż żywić i że ich mężowie nie jedzą tyle co ja

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
ja tez sobie nie wyobrażam...

a propo buraczków to my juz mamy 2 pólki ze swoich buraczków z ogródka.. hahhaha a te 30 kg to kupione u znajomego bo tez bez nawozów wyrosły. dawaj przepis na czerwona kapustę!!
My robimy czerwona w zalewie tylko a potem w zimie odcedzamy i dodajemy jabłko i majonez z jogurtem lub smietana pychotka!!!!

a buraczki gotujemy i papryke z cebula podsmazamy potem wszystko mielimy i do słoika z zalewa my z tomkiem potrafimy zjesc pol litra na raz.. znaczy słoik po litrowy!
matko przenajświętsza... po jakiemy wy tu piszecie ja nic nie kapuje a tak serio to ja nic jeszcze nigdy nie zaprawiłam i nie mam zamiaru bo ja raczej nie przepaam za przetworami. Ewentualnie ogórki kiszone, buraczki i jakies surówki ale w to mnie zaopatruje tesciowa i ciocia

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja tez NIC ALE TO NIC nie robie z przetworow, moja mama robi wiec jak cos to dostajemy od niej ale u nas malo tego schodzi.
u nas tak samo. Przynioslam jakieś 3 miechy temu kilka słoików z piwnicy (które dostaliśmy oczywiscie) i z tego jeden słoik ogórków zjedzony... jakoś nie przepadamy za kompotami, sokami, dżemami, powidłami itp rzeczami...

Cytat:
aha i miałam jeszcze was pytać czy któraś z was podawałą dziecku syropek ELOFEN ? możecie powiedzieć mi jaki on ma smak ?, bo nie wiem czy z naszym jest coś nie tak. Julka pierwszego dnia pięknie wypiła i domagała sie jeszcze wczoraj wieczorem juz nie chciała jak spróbowałam, to on był taki kwaśno gorzko cierpki i nie wiem czy to normalny smak czy coś się z nim stało < może się popsuł ?>

Własnie sie poświęciłam i spróbowałam... mój jest taki.... syropowaty bardzo słodki, sam cukier. Nie czuję nic a nic cierpkości ani goryczy. Nic z tych rzeczy

Cytat:
megi czas najwyzszy!!!!
moj tz jak wyszlismy w piatek ze szpitala to w poniedzialk zostal prawie caly dzien sam, bez zadnej pomocy bo ja musialam porzadnie wlosy w koncu zrobic i doprowadzic sie do porzadku, to oczywiscie nie caly weekend ale jednak dosc szybko byl rzucony na glebsza wode i moze dlatego nie ma problemu teraz zeby zajmowac sie mala.
Moj to już zaprawiony w boju. Ja czasem pracowałam nawet cały weekend (sobota i niedziela po 12 i 10 godzin) wiec mój tż umie wszystko przy małej zrobić. I u nas jest tak, ze ona raczej nie faworyzuje żadnego z nas... jakoś nie widać, że na ktoreś z nas bardziej się cieszy... moze i lepiej??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:47   #3359
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Plmadzia ja właśnie lubię biegać po takich dróżkach działkowych ale u nas na wiosce to tylko przy głównej drodze jest światło a jest jeszcze taka dróżka między domami gdzie ciemno jak w tyłku jest u mamy wybieram drogę polną i ścieszkę obok osiedla tam co 4 latarnia się świeci a biegam koło 20-21

Daruisa dlaczego tak nie lubisz biegania ? ja mam nadzieję zaszczepić bieganie Juleczce i razem kiedys pobiegniemy w jakimś maratonie

zapisałam tez się do szkoły tenisa tylko ze względu na to, że mają placyk dla dzieci wewnątrz budynku i jak trenuje się na sali to opiekunka pilnuje dzieci i Jula będzie miała kontakt z innymi dziećmi przez zimę
ale ci super!!!! u nas nie ma żadnych takich atrakcji do kulkolandii może pójdę zimową porą, bo na razie jeszcze za mały

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
dla was za te biegania to ordery!
litosci:P
wszystko zniose, kamienie i cegly moge przerzucac, moge caly dzien skakac jak kangur i robic przysiady TYLKO NIE BIEGANIE!
ja bym może i pobiegała, ale odkąd pamiętam, zawsze mi się słabo robiło zaraz kolka, zaraz omdlenia, brak tchu...a do tego cycki mnie chlastały po brodzie

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:52   #3360
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Współczuję przejść z podawaniem lekarstw. Moja to uwielbia. Daje jej tą specjalną "strzykawką" do leków. jak podam wszystko to muszę chować, bo jak widzi to się drze, że chce jeszcze... A tantum verde sama sobie wpsikuje

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
ale ci super!!!! u nas nie ma żadnych takich atrakcji do kulkolandii może pójdę zimową porą, bo na razie jeszcze za mały

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

ja bym może i pobiegała, ale odkąd pamiętam, zawsze mi się słabo robiło zaraz kolka, zaraz omdlenia, brak tchu...a do tego cycki mnie chlastały po brodzie
Co do pierwszego- dlaczego uważasz, że jest za mały? Moja ostatnio jak byłam z nią bylam to mi z tych kulek wyleźć nie chciała rozłożyla się jak na plazy i lezała zadowolona. A potem pływała w nich jak szalona. Poza tym na tym dmuchanym zamku szalała ze matkę prawie do zawalu dopowadziła

co do drugiego- padłam

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości