|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. Mamy IX/X 2011.
hello wieczorowo..mały Głód jeszcze śpi więc szybko Was przeleciałam
![]() GRATULUJE NOWYM MAMUSIOM SONIU , CALTEA ![]() ![]() ![]() ![]() Stokrotka-przy przeziebieniu można karmić piersią, nawet jest to zalecane. Cytat:
![]() Tak jak dziewczyny pisały,by troszke oddechnąć mozesz podać Filipowi butelke. Cytat:
![]() Co do babciu ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Z odbijanie to Marcelowi dopiero teraz w miare to wychodzi, tak to układam na boczek by nie zakrztusił się w razie ulania. Z jedzenia to jak na razie nie jem smażonego, owoców cytrusowych,kapuścianych. cos nadrobiłam i uciekam do łózka poleżeć, zaraz Marcel wstanie i zaczniemy nocne wojaże.. ![]()
![]() |
#4172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Laktator mam elektryczny, a zmasakrowal mi sutek właśnie jak miałam zastój pokarmu. Jechałam na max i dość długo i bardzo mi to podrażniło sutek ![]()
![]() |
#4173 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() pod spodem fotki z sesji "Projekt 9M" z 15.8 i spacerek po Starym mieście z 19.09
![]() |
#4174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4175 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A mnie po cesarce kazali wstać po niecałych 10 h ![]()
![]() |
#4176 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
karmieniem to tak wlasie jest ze praktycznie dziecko wisi calymi dniami i nocami na cycu ![]() Wiem ze to nie jest pociaszajace ale z czasem bedzie lepiej... Trzeba przetrwac ten okres ![]() Cytat:
Od jednej butelki nawet dziennie nic mu nie bedzie a Ty mozesz sobie troszke odpoczniesz ![]() Cytat:
![]() Bardzo ciekawe te tytuly..sama niewiem ktory najfajnieszy ![]() Cytat:
![]() Jedne mamusie wola bodziaki a inne kaftaniki.... Ja jestem zwolennikiem body bo tak ladnie leza na dzidziusiu, tzn. nie podwijaja sie ![]() Przez to kaftanikow mam malo co.. Ale mam kolezanke co tylko w kaftaniki dziecko ubiera i ona mowi ze ja body denerwuja.... ![]() Cytat:
![]() Ja bylam 3 tygodnie temu w szpitalu bo mnie w nocy zlapaly takie wlasnie ale byly regularne.. Tzn meczyly mnie chyba ze 4 godziny i trwaly po minucie i regularnie co 5-7 min... Takze myslalam ze moze cos sie zaczac dziac od takich regularnych ale u mnie okazaly sie one nie grozne... Po prostu macicy sie zachcialo treningow nocnych ![]() Pojadlam sobie przez tydzien magnesik i juz mnie nie mecza tak regularnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4177 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może być kilka problemów z piersiami podczas okresu karmienia: 1. Zastój Objawy: wyczuwalne grudki pod skórą, pokarm leci z mniejszej liczby kanalików mlecznych, może pojawić się czerwona pręga Porady: dziecko karmimy w pozycji nachylając się tzn. dziecko leży, a my nachylamy się nad nim i tak dostawiamy, by górna szczęka była skierowana w kierunku grudki lub pręgi; ciepły kompres przed karmieniem w miejscu zastoju a po karmieniu zimny kompres lub zamrożone liście kapusty Jeżeli zastój utrzymuje się powyżej 24h - podejrzenie stanu zapalnego piersi 2. Stan zapalny piersi Objawy: a) gule i grudki, których nie można rozładować, wysoka temperatura 38-40 stopni b) nagła czerwona plama, objawy grypowe tj. dreszcze a potem wysoka temperatura Porady: Konieczna wizyta u ginekologa, gdyż musi ginekolog sprawdzić czy nie jest to spowodowane jakimiś problemami "dolnymi". Trzeba mu powiedzieć o objawach a on ustala leczenie. 3. Zatkanie kanału mlecznego Objawy: po naciśnięciu otoczki - na czubku brodawki pojawia się jakby łepek od kolorowej szpilki wypełniony płynem (tak jakby pryszcz) Porady: okład z rumianku, mocniej nacisnąć otoczkę by "pryszcz" pękł lub tż może pociągnąć cyca ![]() 4. Ropień piersi Objawy: Z piersi wydobywa się ropa Porady: Koniecznie zrobić posiew wypływającego płynu i zrobić antybiogram, by lekarz mógł zastosować odpowiednie antybiotyki 5. Bakteryjne zapalenie piersi Objawy: błyszcząca, czerwona, nabrzmiała brodawka; wydzielina ropna z otoczki, bolesne karmienie mimo odpowiedniego nasadzania Porady: przemywamy brodawki wodą z szarym mydłem; możemy smarować detromecyną po umyciu, wietrzenie brodawek 6. Grzybicze zapalenie piersi Objawy: odczucie jakby dziecko miało igły w buzi podczas ssania; dziecko ma pleśniawki Porady: takie same zachowanie jak w przypadku bakteryjnego zapalenia piersi Może moje notatki komuś się przydadzą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4178 | |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam troszkę do str 120
![]() ![]() DZIĘKUJEMY ZA WSZYTSKIE OGROMNIE ![]() i również cieszymy z się z Mesią, że są nowe mamy i maluszki ![]() Celuś, Luluś, Magialena - naprawdę się cieszę i ogromnie gratuluję!! Cytat:
rozbroiłaś mnie tymi podejrzanymi wizytami ![]() a co u nas - karmię piersią i Ameluś od razu załapała o co chodzi. Chyba zaczyna mi się nawał. W żabka szpitalu spała i jadła - była mega grzeczna w przeciwieństwie do innych maluszków z sali. Dziś pierwszy dzień w domku i marudziła pół dnia, ale to takie marudki a nie płacze. Po prostu jak ją wzięłam to spała, a jak odkładałam to się budziła i grymasiła. Chyba coś zjadłam i jej zaszkodziłam. Ja jestem zakochana, mąż też po same uszy. Ma śniadą cerę, byste oczka ![]() Poród miałam ciężkawy, rozwarcie długo nie postępowało mimo skurczy, po całej nieprzespanej nocy nie miałam na nic siły, byłam naprawdę wymęczona, między skurczami o mało nie mdlałam. Mąż okazał się najlepszym wsparciem, był cudowny, wyrozumiały i pomocny. Dziś już nie pamiętam bólu porodowego ... Ameluś wszystko wynagradza ![]() Moja teściowa zaczyna mnie wkur...., bo we wszystko się wtrąca, wszytko wie najlepiej. Dziś się popłakałam już (chyba taki baby blues) i powiedziałam mężowi, żeby jej zwrócił uwagę, bo nie ogarnę jej rad. Mam swoje lata, umiem zająć się SWOIM DZIECKIEM!! ![]() Spadam spać, bo za jakieś 2 h będzie karmienie ![]() Buziaki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4179 |
KWC
|
Aga, pokaż jakieś zdjęcia Amelii.
81gosia fajna sesja. Zazdroszczę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4181 | ||||
Rozeznanie
|
Ja dopiero o tej porze się dzisiaj witam, bo od rana nie miałam prądu w domu, a tym samym internetu
![]() Zaliczyłam wizytę u gina po płd- głownie po zwolnienie i z wynikami badań - już widać, ze mam jakiś stan zapalny w ukł. moczowym, na razie kazał brać Urosept, a co więcej to zdecyduje jak będą juz wyniki posiewu. No i trochę przerażająco się zrobiło, bo to przedostatnia wizyta była... i sam dr powiedział, że TO już niedługo ![]() Poza tym od paru dni mam jakiegoś doła, ryczę co chwila, wszystko mnie wk...wia, najbardziej tż... Tyle u mnie ![]() Sonia, Caltea - gratulacje i buziaki dla Was i maluszków ![]() ![]() ![]() Malgosia1983 Dziewczyny już wszystko napisały a propos porodu- ja tylko przytulę ![]() rabarbar83 Fajnie, że tata przyjechał i pomaga. Widzisz, a tak się martwiłaś, że tż nie zdąży ![]() Co za matoł ![]() Cytat:
![]() ![]() Halo! Kochana! JA tu kolejkę zamykam i nie sądzę, żebyś miała mi ten zaszczyt odebrać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4183 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za wszystkie gratulacje.
Dziś nasza druga noc w domku...jest ciężko, bo karmienie nam nie wychodzi ![]() W wolnej chwili postaram się napisać coś więcej.
#4184 |
Wtajemniczenie
|
Czyżbym była pierwsza
![]() ![]()
#4185 |
Wtajemniczenie
|
hej Mamuśki, wczoraj wszystko poczytałam, pocytowałam no i :pupa: nadusiłąm Esc i wszystko znikło:/ już nie miałam siły drugi raz:/
Witam się, odmeldowuję i zmykam, dziś bojowy dzień, zaraz śmigam do pracy pozałatwiać kilka spraw, na kawkę do koleżanki bo ma imieniny, później do miasta dokupić kwiatki i dzisiaj jedziemy na ślub i chrzciny ![]() ![]() ![]() A jutro kolejna parapetówka-dla rodziny. Więc pewnie dopiero w niedziele się odezwę ![]() Miłego weekendu i ![]() ![]()
![]() |
#4186 |
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() na razie tylko poczytałam, potem poodpisuje bo musze zjeść sniadanko...strasznie mi dzis burczy sporo było o sprawach karmieniowych - tu sie nie odniose ![]() ale Agnieszka super, że jesteś juz z Amelcią w domku i że ładnie je mały ssaczek ![]() ![]() Aneczkaa wam życzę powodzenia w karmieniu ![]() Archi ![]() i gratuluje wizyty udanej ![]() ![]() ![]() Martunia miłego dnia ![]() Edytowane przez danika Czas edycji: 2011-09-23 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4187 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Wpadłam tylko się przywitać pierwszego dnia kalendarzowej jesieni... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4188 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U nas w szpitalu pionizuję po 12 godzinach ![]()
![]() |
#4189 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Daj fotkę, daj daj daj ![]() Cytat:
![]() Asia Misia już przewiozłaś w wózku? ![]() Pokaż pokaż pokaż ![]() Archi ![]() A ciastkami się nie podziele bo nie upikełam - wysprzątałam łazienkę za to ![]() Cotka ![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Agnyś ![]() ![]() Rabarbar Pozdrów tatę ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4190 | |||
Zakorzenienie
|
O matko, co za ulga. Mój szkrab w nocy wstał chyba 3 razy- byłam nieprzytomna jeszcze po szpitalu więc nie pamiętam dokładnie- ale wyspałam się a to znak że nie było źle. Jak tż mnie budził to mówiłam coś "spytaj Pań położnych" i jeszcze inne dziwne rzeczy
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja chyba rozregulowałam się przez tę durną żółtaczkę ![]() Cytat:
Cytat:
Mnie też dopadło jakiś cholerstwo. Normalnie nic nie czuję. Od 3 dni - NIC.Tak mnie zatkał katar. Myślałam że to zatokowe od ryczenia- często tak miałam, ale dzisiaj doszedł kaszel i zaczynałam mieć stresa czy mogę z Filipkiem tak bliziutko być i go karmić... A macie jakieś sprawdzone coś na przeziębienie? Bo ani cytryna, ani czosnek... chyba że lekarz, ale skoro małemu to nie szkodzi to mogę chyba spokojnie wykurować pod kołdrą i herbatą z malinkowym sokiem. Chyba że malinowego soku też nie wolno?? Jeny, ale to wszystko skomplikowane ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ja juz po sniadanku i mysle co tu robic, bo ogolnie to mam dzis strasznego lenia ![]()
![]() |
#4193 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
Ale wczoraj padłam- chyba prze 22- oczywiście mały kryzys senny był o 3, ale zasnełam i wstałam o 9 ![]() Cytat:
![]() Za wagę Bożenki ![]() Mi nogi zawsze babka sprawdza- w ciąży czy nie w ciąży- więc zawsze golę przed wizytą ![]() Cytat:
![]() Ja tez nie ![]() Cytat:
![]() Fajnie ,ze zaglądasz ![]() ![]() oby się nie przydały ![]() Wielkie dzięki!! ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Fajnie,że już w domu i że się dogadujecie z Amelką- ona pewnie teraz marudzi przez tę teściową ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ona zawsze mówi co widać na usg- z resztą sama też wiem i widzę czego szuka albo nad czym się zatrzymuje, ech ![]() Cytat:
![]() coś mi cytaty pozjadało... idę szukać które ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4194 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jak jesteś przeziębiona to niestety przy małym w maseczce trzeba chodzić. Agnyska coś wie na ten temat ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() No i nie wiem co Wy się tak uparłyście z tą Bożenką ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Choć w sumie mi też należą się brawa za moją wagę ![]() ![]() Swoją drogą to dziwne, że dziecko tyje a ja już nie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4195 |
Zakorzenienie
|
spiesze doniesc :
Shafira: Nadia urodziła sie dzisiaj sno 0:28,2170 51 cm poród wywoływany bo na konsutacji stwiedzili ze wody sa zabarwione gratulacje ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co się u agnyski stało? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4197 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja ostatnio tez przybrałam 2 kg w 2 tygodnie ale widze ze jestem spuchnieta jakas taka babica sie zrobiłam na koniec tej ciazy ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() czekamy na zdjecia małej ![]() Cytat:
![]() a nogami sie nie przejmuj ginek napewno uwagi nie zwraca na takie rzeczy bo pewnie wiekszosc tych starszych babek napewt sie tam nie ogoli ![]() Cytat:
![]() ![]() ale z drugiej stronie fajnie by juz było mała zobaczyc bo wy takie śliczne kruszynki macie ![]() a i teraz relacje z wizyty ![]() badanie dzisiaj troche bolało az sie wystraszyłam jak z porodem bedzie ![]() szyjka sie juz skrociła i mam rozwarcie na 1,5 palca ginek powiedział ze do porodu wszystko juz ładnie przygotowane i zostaje tylko czekac ![]() nastepna wizyta za tydzien i wypisze mi juz skierowanie do szpitala ![]() ale jak z doswiadczenia wiemy z rozwarciem mozna jeszcze chodzic i chodzic wiec nie nastawiam sie ze urodze predzej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4198 | |
Zadomowienie
|
śliczny
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4199 | |
Raczkowanie
|
Booooooski!!!
![]() Taka mała słodka kaczuszka... a to zdjęcie z tatą - cudowne!! Cytat:
Gratulacje dla naszych dwóch dzielnych i wspaniałych Pań!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4200 |
KWC
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.