Żonki 2009 cz. XXX - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-23, 14:46   #301
ania20m
Wtajemniczenie

Dot.: Żonki 2009 cz. XXX

Już na szczęście mam 3 miesiąc i 2 tygodnie.
A jeszcze będzie problem z zastępstwem jak pójde na zwolnienie, chyba będe musiała kogoś sobie załatwić na zastępstwo.

Kubusiowy zakątek zapraszam
http://jakubowskiimama.blogspot.com/
ania20m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 14:54   #302
bzyczka1
Zakorzenienie

Anika ale ona na odwrót robi w akuku tez się bawimy

odebrałam zdjęcia od fotografa ale nie mam jak zeskanować bo komputer nei podłączony do skanera jest

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 15:04   #303
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania20m Pokaż wiadomość
A jeszcze będzie problem z zastępstwem jak pójde na zwolnienie, chyba będe musiała kogoś sobie załatwić na zastępstwo.

co się będziesz martwić niech sami sobie szukają za taką umowę

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 18:16   #304
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
baja jaki miałaś epizod na studiach?
byłam w grupie teatralnej- najpierw byliśmy kabaretem, a potem wystawiliśmy przedstawienie dla dzieci i niestety skończyłam studia, zaczęłam pracę i zrezygnowałam z teatru

Cytat:
Napisane przez klion78 Pokaż wiadomość
Witajcie kochane
Zanim obmyślę strategie jak mam nadrobic te wszystkie strony melduję że chwilowo jestem w domu po 2-tygodniowym pobycie w szpitalu. pisałam Wam wcześniej, że znacznie podskoczylo mi ciśnienie i lekarka skierowała mnie do szpitala. Ciśnienie się unormowało, biorę leki i w przyszły czwartek mam się ponownie zgłosic do szpitala, chyba że wcześniej zacznie się cos dziac.
Zabieram się za nadrabianie ....
witaj wielki dzień zbliża się coraz to szybciej- dla dzidziusia wszystko gotowe?

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
laski nie nadrobie juz wczoraj chcialam pisac, ale nie zdazylam.

pies jest w ciezkim stanie. nie wiem czy dociagnie do przyszlego tygodnia - znajoma weterynarz jest dobrej mysli.
zrobilismy wczoraj szybko psu badania krwi - ma zatruty organizm bo nerki jej siadaja.
dostala wczoraj kroplowke, zrzygala mi sie po niej tylko raz, a jka jej dalam w nocy pic to znowu wymiotowala. od 5 dni nic nie je. No i po kroplowce posikala sie w domu - ale madra psina poszla na kafelki sie zsikac.
Dzis znowu kroplowka. i dzis juz bedziemy sie budzic w nocy by co 2h ja wystawic na dwor na trawnik.
Lezy w sumie tylko, juz nawet po domu nie chodzi.
biedna psinka

Cytat:
Ale sie zdenerwowałam odechciało mi sie wszystkiego pamiętacie jak pisałam o mojej sytuacji w pracy że mam umowe do 30 września i nie moge powiedzieć szefowi że jestem w ciąży bo mi nie przedłuży? dzisiaj wpadł do biura po wyjeździe zagranicznym i do mnie mówi że mnie wyśle na kursy językowe angielskiego i duńskiego bo zaczynamy sprzedawać towary za granicę i nawet że mi sfinansuje te kursy. a za chwile sobie przypomniał że mi sie za tydzień kończy umowa i mówi tak "to przedłożę pani jeszcze na 3 miesiące" a ja zdziwiona i pytam ale dlaczego nie na stałe? a on znowu że nie wie jaka będzie sytuacja finansowa, że przedstawiciele przechodzą na swoja działalność i pozbywa sie pracowników i nie chce zatrudniać na stałe. A ja mówie to chociaż na rok niech mi przedłuży a on do mnie "pani jest młoda i wszędzie znajdzie pracę" normalnie myślałam że tam spadne z krzesła
szef i jego podejscie-porażka, ile można miec tych umów odnawianych co 3 m-ce. Ale z drugiej strony skoro chce w ciebie zainwestować to chyba tak szybko nie zamierza się z tobą żegnać
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 18:19   #305
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Baja ooo fajnie

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 19:08   #306
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Baja ooo fajnie
ano fajne to były czasy Miałam przyjemność pracować z fajnymi ludźmi, byliśmy naprawdę zgrani. Nie zdajecie sobie sprawy jakie akcje odchodziły za kulisami tuż przed wyjściem na scenę- to dopiero był kabaret
Stary 2011-09-23, 19:12   #307
iwka28
Wtajemniczenie

Kliwia - przykro mi z powodu psiaka, mam nadzieję, że będzie tylko lepiej.

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
co się będziesz martwić niech sami sobie szukają za taką umowę
To samo sobie pomyślałam

Never regret something that once made you smile
iwka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 20:58   #308
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
(...)
Moje dziecko ma chyba skłonności samobójcze zarzuca sobie pieluchę na buzię i tak siedzi, ja ją ściągam a ona dawaj to samo
Asior mały

Cytat:
Napisane przez kolanka Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie, dlaczego piszecie, że umowa na 3 miesiące Anię ratuje? Skoro ona już tearz jest w ciazy, to umowa automatycznie się przedłuża do czasu porodu bez względu, czy dostanie to przedłuzenie na kolejne 3 m-ce?
Owszem, ale Ani szef jeszcze o ciąży nie wie, a przed podpisaniem umowy Ania mu nie powie, no chyba, że skończyła już 12 tydzień
Stary 2011-09-23, 22:17   #309
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
wyszpiegowałam na wątku mamuś wrześniowych i już wiem
MAGiALENA urodziła wczoraj przez cc

Magialenko jeśli do nas zajrzysz - serdecznie Ci gratuluję i życzę dużo zdrówka dla Kacperka!
Cudnie! Magialenka gratulacje!

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość

Uratowalam zeba
na przeswietleniu wyszlo ze jest OK i dzis mi go dentystka zaplombowala! musze brac jeszcze do konca antybiotyk - a juz mnie od niego zoladek boli ale wole pocierpiec zeby dokonczyc leczenie a nie miec wyrwanego zeba.

Malo mam czasu ostatnio do was zagladac, bo czesto jestem w pracy. Ostatnio kolezanka zadzwonila o 9 zebym przyjechala ich ratowac bo 3 panie chore! zebralam sie w 10 min, Tomka ze soba i do pracy. Fajnie z moge z nim jezdzic.

Szykujemy powoli roczek-zaproszenia dzis dostalam-fajnie wyszly.
Planuje mala dekoracje sali i ustalam menu w restauracji.

Jak sadzicie-mamy msze na 10.30 potem obiad na 12, potem ok 14 tort, ciasta, kawa. Czy robic jeszcze kolacje?? wszystko jest w restaracji. Roznica w cenie 65 z kolacja 40 bez! a nie wiem czy bedzie sie chcialo gosciom tyle siedziec tym bardziej ze bedzie tam 4 malych dzieci...
super, że ząbek uratowany

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Hej,
Mam podły nastrój...wczoraj nie poszłam do pracy, bo źle się czułam - liczyłam na to, że pójdę do lekarza i wezmę zwolnienie, ale nie było miejsca i co dziś jestem w pracy i się męczę. Do tego nowa koleżanka naskarżyła na mnie do szefa, że jej nie pomagam i ten mi wystosował takiego maila, że mało z krzesła nie spadłam. Lada dzień mnie zwolni - jak nic ! Sytuacja jest kiepska. Jak tu nawet zostanę, to co z tego jak na papierze mam najniższą krajową. Jak będę chciała być w ciąży i będę na zwolnieniu, to dostanę 1000 zł, a tyle nam nie wystarczy na wynajem i życie...aaaaa ...maskara.
ehhśśś... jeżeli szef Jej kazał to "niby" nie Jej wina... ale sytuacja nieciekawa

Cytat:
wróciłam do domu padam

ale było boskoooo na początku byłam zestresowana a potem mówię olać to - zaczęłam tańczyć na scenie z dzieciakami szaleć, nawet mikrofon mi nie przeszkadzał

wu się śmiał że chyba to polubiłam
co ważne dzieci i pani dyr - zadowoleni

idę spać
bosko wiedziałam a co to za okazja była, bo nie doczytałam

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
o jaaaa czekałam aż w końcu się komuś przyśnię
cóż to za piękny koszmar?

Cytat:
Witajcie kochane
Zanim obmyślę strategie jak mam nadrobic te wszystkie strony melduję że chwilowo jestem w domu po 2-tygodniowym pobycie w szpitalu. pisałam Wam wcześniej, że znacznie podskoczylo mi ciśnienie i lekarka skierowała mnie do szpitala. Ciśnienie się unormowało, biorę leki i w przyszły czwartek mam się ponownie zgłosic do szpitala, chyba że wcześniej zacznie się cos dziac.
O kurka... ale chyba termin goni

Cytat:
laski nie nadrobie juz wczoraj chcialam pisac, ale nie zdazylam.

pies jest w ciezkim stanie. nie wiem czy dociagnie do przyszlego tygodnia - znajoma weterynarz jest dobrej mysli.
zrobilismy wczoraj szybko psu badania krwi - ma zatruty organizm bo nerki jej siadaja.
dostala wczoraj kroplowke, zrzygala mi sie po niej tylko raz, a jka jej dalam w nocy pic to znowu wymiotowala. od 5 dni nic nie je. No i po kroplowce posikala sie w domu - ale madra psina poszla na kafelki sie zsikac.
Dzis znowu kroplowka. i dzis juz bedziemy sie budzic w nocy by co 2h ja wystawic na dwor na trawnik.
Lezy w sumie tylko, juz nawet po domu nie chodzi.

Poprzednia noc, moje dziecko przespalo calusienika! ale mnie budzila choroba psa, wiec i tak sie nie wyspalam.

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

gold fish macalam te foraneczki z ikea co pokazywalas, i sa masakryczne - okropna tkanina, raczej ich nie polecam te co masz sa ok
biedna psinka

Dziewczyny UMOWA
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 23:28   #310
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzięki za dobre rady - jesteście niezastąpione !!!
A mój szef jak to Hiszpan, to jest dopiero krętacz. Jak spytałam czy chce mnie zwolnić, to nie nie, chciałem, żebyś tylko pomagała nowej dziewczynie, ale i tak wiem swoje. Poza tym kolega mówił, ze szef coś przebąkiwał do niego, ze chce mnie zwolnić, zresztą nie pierwszy raz w mojej pięcioletniej kadencji. Uwziął się na mnie strasznie. Teoretycznie mam 3 m-ce wypowiedzenia, więc mogłabym olać robotę, ale za coś musimy żyć i nie mogę tak zaryzykować. Muszę po prostu intensywnie szukać pracy.
to 3mam kciuki, zebys szybciutko cos znalazla

wlasnie zrobilam 63 gołąbki
Stary 2011-09-24, 06:45   #311
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie kochane
fajnie ze jestes

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
wlasnie zrobilam 63 gołąbki
to dla wojska?

Wrocilam wlasnie do domu .. padam na twarz wyszlam do pracy o 6:30 rano i wrocilam przed chwilka cos po 12stej w nocy bylo .. 9 godzin z dziewczynkami a pozniej bylam obslugiwac impreze ... nog nie czuje wogole ale warto bylo za taka kase isc

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 09:20   #312
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość

Wczoraj tak rozmawiałam z tż to on to już wogóle nie znosi mojej mamy i mówi, że obserwując tą relacje to widzi więcej złego niż dobrego po każdym moim spotkaniu z nią Doszłam do wniosku, że o ile zrobiłam błąd że odwlekałam szczerą rozmowę ,,na gorąco" po wyprowadzce to teraz muszę ja po prostu uświadomić co czuję, bo ona sobie tego nie wyobraża. Jedna z zasad będzie brzmieć- możesz przyjść do mnie do pracy, ale tylko na moment, jeżeli coś ważnego, żadnej kawki, herbatki i gadanie o pierołach itp. Chyba sie weekend do niej wybiorę ale wcześniej będę musiała sie przygotować
nie dziwie się twojemu mężowi..
trzymam kciuki za rozmowę z mamą

Cytat:
Moje dziecko ma chyba skłonności samobójcze zarzuca sobie pieluchę na buzię i tak siedzi, ja ją ściągam a ona dawaj to samo
cudna jest

Cytat:
czyli 12 tyg za tobą? to tak czy inaczej musi ci przedłużyć do końca ciąży
a czemu ty masz kogoś szukać?

Cytat:
[
odebrałam zdjęcia od fotografa ale nie mam jak zeskanować bo komputer nei podłączony do skanera jest
a jakie fotki bo chyba przegapiłam

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
byłam w grupie teatralnej- najpierw byliśmy kabaretem, a potem wystawiliśmy przedstawienie dla dzieci i niestety skończyłam studia, zaczęłam pracę i zrezygnowałam z teatru
ale rewelacja
super

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
bosko wiedziałam a co to za okazja była, bo nie doczytałam
piknik rodzinny - integracja rodziców z grup etc, no i zbieranie kasy na przedszkole - sprzedaż ciast loteria fantowa aukcja etc

wczoraj siedziałam do 17 w pracy.. i na koniec przyjechał facet całkiem przystojny po dzieci - syna i "bratanka" i do mnie z tekstem że widział że sie świetnie bawiłam na pikniku i zaczyna się szczerzyć to mu mówie że owszem a ten że dla niego było cudownie i się cieszy to mu mówię że dziękuję i że przekaże pracownikom a on że już nie trzeba buhahaha co za koleś,
obawiałam się że zostanę rozpoznawana bo tak to mało mnie widzą szczególnie ze miesiąc tam jestem to teraz.. na co mi to było

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-09-24 o 09:21
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 09:31   #313
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cześć

Aguś o matko.... a czemu aż tyle gołąbków??

Melduję, że na angielskim było super

Stary 2011-09-24, 09:37   #314
bzyczka1
Zakorzenienie

Marta z chrzcin od fotografa

w ogóle doliczyłam się w domu 13 zdjęć a miało być 9 (3 ujęcia po 3 zdjęcia). Jest dodatkowe ujęcie razy 3 i jedno ujęcie na jednym zdjęciu.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 09:46   #315
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
wczoraj siedziałam do 17 w pracy.. i na koniec przyjechał facet całkiem przystojny po dzieci - syna i "bratanka" i do mnie z tekstem że widział że sie świetnie bawiłam na pikniku i zaczyna się szczerzyć to mu mówie że owszem a ten że dla niego było cudownie i się cieszy to mu mówię że dziękuję i że przekaże pracownikom a on że już nie trzeba buhahaha co za koleś,
obawiałam się że zostanę rozpoznawana bo tak to mało mnie widzą szczególnie ze miesiąc tam jestem to teraz.. na co mi to było
dobre no lepsza taka sława niż żadna
Stary 2011-09-24, 09:49   #316
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 09:50   #317
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Marta z chrzcin od fotografa

w ogóle doliczyłam się w domu 13 zdjęć a miało być 9 (3 ujęcia po 3 zdjęcia). Jest dodatkowe ujęcie razy 3 i jedno ujęcie na jednym zdjęciu.
ooo pochwal się koniecznie
oo ale nie płaciłaś więcej?

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
dobre no lepsza taka sława niż żadna
buhahah no tak

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ho!
Stary 2011-09-24, 09:54   #318
kliwia
Zakorzenienie

hello

ps. choc ja tez raz chce byc oszczedna i sie od razu nie rozpisywac, a co!
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 10:04   #319
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
nie dziwie się twojemu mężowi..
trzymam kciuki za rozmowę z mamą

cudna jest

czyli 12 tyg za tobą? to tak czy inaczej musi ci przedłużyć do końca ciąży
a czemu ty masz kogoś szukać?

a jakie fotki bo chyba przegapiłam

ale rewelacja
super

piknik rodzinny - integracja rodziców z grup etc, no i zbieranie kasy na przedszkole - sprzedaż ciast loteria fantowa aukcja etc

Cytat:
Cześć

nie zasnęłaś?
ja już drugi dzień czuję się lepiej z rana, dziś zjadłam nawet frankfurterki na śniadanie teraz wchłonęłam merci dwie czekoladki

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-24, 10:07   #320
kliwia
Zakorzenienie

martucha czyli branie mialas!!
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 10:13   #321
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-09-24, 10:16   #322
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Śliweńko zajęcia tak mi sie podobały, że minęły jak 5 minut.

Stary 2011-09-24, 10:28   #323
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:

jak nie w przedszkolu to na żyrafę

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Śliweńko zajęcia tak mi sie podobały, że minęły jak 5 minut.

mam nadzieję że nie będziesz miała problemów później ze spaniem

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-24, 10:43   #324
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
się nie śmiej ja przerażona byłam gdyby to tylko rodzice a to jeszcze ludzie z osiedla już teraz jak idę na plac zabaw to spotykam dzieciaki, w sklepie rodziców.. wiec wiesz.. wu się śmieje ze będzie chodził sam bo ze mną niebezpiecznie,
uroki mieszkania 3 minuty od przedszkola
;D

Cytat:
no ba!

Cytat:
jak nie w przedszkolu to na żyrafę
każdy chwyt jest dobry
Stary 2011-09-24, 10:48   #325
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
się nie śmiej ja przerażona byłam gdyby to tylko rodzice a to jeszcze ludzie z osiedla już teraz jak idę na plac zabaw to spotykam dzieciaki, w sklepie rodziców.. wiec wiesz.. wu się śmieje ze będzie chodził sam bo ze mną niebezpiecznie,
;D

no ba!

każdy chwyt jest dobry

no tak

co do przedszkola to moich rodziców sąsiadka pracuje na tym samym osiedlu w przedszkolu to ona pod blokiem, w sklepie wszędzie jest osaczana przez dzieci wszędzie jej dzień dobry mówią

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-24, 10:55   #326
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
no tak

co do przedszkola to moich rodziców sąsiadka pracuje na tym samym osiedlu w przedszkolu to ona pod blokiem, w sklepie wszędzie jest osaczana przez dzieci wszędzie jej dzień dobry mówią
to mam tak samo, w tym samym bloku mam 2 dzieci, a w bloku obok takim długim z którym mamy wspólny plac z 5-cioro w tym 2 z mojej grupy - wszędzie oo Paniii Paniiii dzień dobry! w sklepie też na taki duży plac zabaw przestaliśmy chodzić bo się nie dało bo mnóstwo dzieci pytań - jak coś to idzie tam sam wu z Patem, jak ja idę to idziemy na inny - dalej ale spokojniej
Stary 2011-09-24, 11:54   #327
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
;D
pracować w swoim środowisku jest strasznie. Jak ja zaczynałam pracowac w przedszkolu miejscowym to się bałam na festynach i imprezach lokalnych piwo pić, bo wszędzie dzieciaki mnie widziały, no mówię Wam masakra.Chociaż przedszkolaki to jeszcze nie są złe, kumpela pracuje w gimnazjum, młoda babka, często chodzi na różne imprezy na których nieraz spotyka swoich uczniów i biedna musi się maskować z alkoholem, żeby jej potem nie wygadali, że popija- chociaż wiadomo, że każdy Polak lubi przy imprezie coś sobie wypić dla relaksu.Kiedyś jeden z jej uczniów na lekcji palnął, że widział ją na Wiankach jak była ze znajomymi i wszyscy mieli piwo, a tylko ona piła sok. Z tym,że w butelce po soku miała to piwo dla niepoznaki
Stary 2011-09-24, 12:12   #328
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
fajnie ze jestes

to dla wojska?
Cytat:
Cześć

heheh

za tydzien wyprawiam urodziny i imieniny meza
i bedzie 18 osob z dziecmi

a reszte chce zamrozic

piekna pogoda u mnie ale zimnoo

rodzice byli na grzybach i uzbierali 4 wiadra

jutro jada jeszcze raz a ja razem z nimi
Stary 2011-09-24, 12:14   #329
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-09-24, 12:19   #330
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
to mam tak samo, w tym samym bloku mam 2 dzieci, a w bloku obok takim długim z którym mamy wspólny plac z 5-cioro w tym 2 z mojej grupy - wszędzie oo Paniii Paniiii dzień dobry! w sklepie też na taki duży plac zabaw przestaliśmy chodzić bo się nie dało bo mnóstwo dzieci pytań - jak coś to idzie tam sam wu z Patem, jak ja idę to idziemy na inny - dalej ale spokojniej
teraz musisz rolety zasłaniać

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości