|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#42601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
też tak chcę <tupie nóżką>
|
|
|
#42602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#42603 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko że ja dziś prostowłosa, bo mnie naszło na szczotkowanie, ale to tylko chwilowe! Nigdy po ułożeniu na szczotkę nie miałam tak gładziutko Maliniarko, włosy masz dzisiaj super ![]() pati, bardzo ładny kolor, sama bym taki chciała, bo ten który mam wydaje mi się trochę za jasny Piechniak, widzę progres ![]() Zmartwiłyście mnie tą keratyną, bo u mnie niespłukiwana działa koszmarnie. Może to znaczy że w ogóle nie powinnam jej używac? Bo skoro spłukiwana nie działa, a niespłukiwana źle mi robi
|
|
#42604 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam plan działania, poprawcie jeżeli coś źle napiszę: 1. Myję raz włosy szamponem z SLS-em lub SLES-em (wybiorę coś z tej listy: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=452423 ) 2. Używam jakiegoś delikatnego szamponu (też wybiorę coś z powyższej listy lub z tej: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5041) 3. Nakładam odżywkę do spłukiwania 4. Nakładam odżywkę bez spłukiwania (po spłukaniu wcześniej oczywiście) A w którym momencie mam dać wcierkę? Mam kupić zwykły żel aloesowy i go wcierać? Czy są jakieś specjalne preparaty? I ostatnie pytanie, co to jest szampon dla dzieci BD (nigdzie nie znalazłam rozwinięcia skrótu) |
||
|
|
|
#42605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja chciałam wracać do naturalnego, ale jak widzę Wasze śliczne w farbie lub hennie to tracę silną wolę ![]() a co się dzieje po keratynie?
|
|
|
#42606 |
|
Wtajemniczenie
|
Używaj tak jak możesz, nic na siłę. Może Twoje włosy akurat nie potrzebują protein. Nie pamiętam już dokładnie ale zdaje się, że zależy to od porowatości. Mnie problem nie dotyczy bo moje włosy kochają keratynę.
|
|
|
|
#42607 |
|
Rozeznanie
|
Miss Transept,
hm, ale Lady Madalena pisała tylko, że lepiej działa, jeśli się nie spłucze keratyny, a nie, że spłukana w ogóle nie działa, nie ma się co załamywać , jak komuś nie służy nie spłukana, to przecież może nakładać d/s, tyle że częściej niż gdyby nakładał b/s, bo działanie keratyny jest wtedy mniejsze i po sprawie
|
|
|
|
#42608 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli wcierka nie zlepia Ci włosów i nie powoduje przetłuszczenia skóry głowy możesz aplikować ją po myciu. Jeśli jednak włosy nie wyglądają po niej zbyt pięknie zrób masaż z jej użyciem przed myciem. Jakieś 15 minut przed wystarczy. Szczególnie jeśli przenikanie jest wspomagane alkoholem. 1)Raz na jakiś czas(sama wyczujesz kiedy Twoje włosy się przeciążą, to będzie ten moment) użyj prostego szamponu z SLES. Wiadomo, że wtedy włosy będą idealnym gruntem dla czegoś wartościowego, po szamponie więc maska z keratyną i olejem np. kokosowym. Jeśli silikony Ci służą, nie rezygnuj z nich. Czy służą sama zobaczysz po skręcie. Później użyj odżywki bez spłukiwania. Ja używam odżywki, która mi pasuje, a nie takiej, która ma napis "bez spłukiwania", np. często używam zwykłego balsamu Mrs. Potter's. Ja kładę dość obficie bo uważam, że to ważny punkt przeciwdziałający utracie wody z włosów. 2)Codzienne mycie Tu masz parę wariantów a)Delikatny szampon np. Babydream choć ja preferuję żele Alterra pod prysznic-inny detergent. Dalsze postępowanie-maska i odżywka b/s. b) OMO, (nie pamiętam dokładnie bo nie stosuję) nakładasz prostą odżywkę od wysokości ucha w dół. Na partię włosów przy skórze głowy nakładasz delikatny szampon. Zmywasz wszystko, dalsze postępowanie maska i odżywka b/s. c) Mycie odżywką- do kubeczka, np. na mocz z apteki, wlewasz trochę prostej odżywki z kationowymi surfaktantami, bez silikonów zmywalnych szamponami, bez parafiny. Dodajesz do niego wody, mieszasz, nakładasz na całe włosy. Robisz masaż skóry głowy, odżywka lekko powinna się spienić. Spłukujesz. Nakładasz odżywkę d/s, tutaj może być lżejsza niż z olejami bo zależnie od Twoich włosów może być zauważalne obciążenie loków. Po tym odżywka b/s- rodzaj wedle gustu. Nieźle się rozpisałam ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Keratyna wnikając ma mieć działanie odbudowujące zniszczone włosy-tego nie zauważyłam. Pięknie wspomaga skręt włosów-to działanie jak najbardziej jest u mnie widoczne. Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2011-09-24 o 20:44 |
|
|
|
|
#42609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a u Ciebie może nie odbudowuje, bo nie masz znacznych ubytków w strukturze włosa
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-24 o 21:01 |
|
|
|
|
#42610 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wracaj do naturalnego, ja bym do swojego wróciła, gdyby nie to, ze jest szary ![]() Po keratynie b/s mam sztywne szorstkie i matowe niewiadomoco, muszę dodac ją do mocno emolientowej odżywki d/s i wtedy jest najlepiej. Ale skoro spłukiwana też działa tylko słabiej to nadal będę używac tak jak mi służy Ale zimno na świecie.
|
|
#42611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też mam taki myszowaty kolor, ale lepszy niż to zrudział-o-żółtawe coś co mi zostaje po wypłukaniu się każdej (KAŻDEJ!) farby chyba, żeby henny spróbować....sama nie wiem
|
|
|
#42612 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I jak Lady M wspomniała, to zależy od porowatości - przy niskiej mogą tak reagowaćCytat:
Cytat:
Myślałaś o Cassi? Tzw bezbarwna Henna, nadaje złoty połysk a poza tym działa odżywczo jak Henna ![]() Kochane, pocieszcie ![]() Wygląda na to, że podrażniłam sobie skalp farbą Tydzień mija a skalp z dnia na dzień ma się coraz gorzej Dzisiaj rano była czerwona skóra, teraz po myciu mam strasznego suchara i łupież=grudki :/ Zrobiłabym peeling cukrowy gdyby nie to czerwone...Wtarłam żel aloesowy (Gorvita, ryzyk fizyk) i tak nie wiem co robić :/ |
||||
|
|
|
#42613 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Właśnie pokojarzyłam że miałam kiedyś buteleczkę keratyny. Tylko że wtedy nie wiedziałam z czym to się je i wyrzuciłam Suszenie mokrych włosów z nałożonym żelem lnianym to była mordęga :| Strasznie długo to zajęło a na koniec i tak wyszłam z wilgotnymi.
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2011-09-24 o 22:58 |
|||
|
|
|
#42614 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#42615 |
|
Zakorzenienie
|
Niet, śmierć na miejscu :/
|
|
|
|
#42616 | |||
|
Rozeznanie
|
Piechniak jest coraz lepiej
postęp![]() Cytat:
będzie ciekawie![]() Cytat:
No ale ja nie planowałam rudego, samo tak chwyciło brązowawo-rudawo Ale podoba mi się![]() A Twoje błyszczące i takie gładkie Cytat:
Daj znać jak się czujesz.
|
|||
|
|
|
#42617 |
|
Zakorzenienie
|
Ajrisz, tak mi przyszlo do glowy nagle... na podraznienia skory pomagaja czasem wody termalne, Vichy, Avene. Ja uzywam wody Avene zamiast toniku, i czasem spryskuje tez nia wlosy
moze by i pomogla na podrazniony skalp. Kiedys po fryzjerze mialam caly karczek czerwony od podgalania brzytwa jak mnie obcinal na chlopaka, i ciocia mnie pryskala woda Vichy przez reszte dnia - pomoglo. Ja chodze upieta w loose bun znowu, dzis bede sie myla odzywka i nakarmie wlosy Biowaxem, moze go podleje olejem z avokado. Wciaz mysle, ze moje piora sa niedokarmione proteinowo, i juz sie nie moge doczekac, kiedy sie dorwe do keratyny. Od czola i kolo uszu rosna partiami nowe, krotkie wlosy, i sterczy to wszystko dookola, istna grzywa ruszaja po skrzypokrzywie i Jantarze, tak mysle.
|
|
|
|
#42618 | |
|
Zakorzenienie
|
witam , dawno tu nie zaglądałam , moje włosy mają się świtnie no ale ten sam problem powraca - łupież i swędzenie skóry głowy , myje szamponami bez SLS bo po SLS to już był tragizm do kwadratu
teraz to tylko hipp najlepiej się sprawdza ale jak myje nim zbyt długo to problem powraca tak jakby skóra się przyzwyczaiła ,a nie znalazłam drugiego na zmianę który by nie podrażniał odżywki prawie wszystkie mnie podrażniają , nawet alterra niby ekoligiczna , to samo szampony alterra - tragiczne są , odzywka garnier też początkowo była ok a teraz już powoduje łupież . ostatnio próbuje natur vital - jak na razie jest całkiem dobra ale nie idealna, niestety problem tkwi w tym że moje włosy szybko sie przetłuszczają tzn myje co 2 dzień i na drugi dzień po myciu robi się ten tłusty łupież i występuje to swędzenie , a przecież gdyby to była wina szamponu to swędzenie było by od razu chyba ? sama nie wiem ? stosowałam też seboradin lotion i on też pomagał ale teraz już nie pomaga a nawet wysusza bo jest na alkohou i na dłuższą metę się nie sprawdza szampony apteczne to jakaś pomyłka - prawie wszystkie mają SLS Cytat:
ja nie farbuje od grudnia - kiedy to maska koloryzyjąca henna (kolor do 5 myć teraz trochę opanowałam to wypadanie ale moje włosy nie są już tak gęste jak kiedyś , rośnie sporo maluszków to jest nadzieja nie wiem czy z moją tarczycą będę mieć takie włosy jak kiedyś , wyniki mam dobre a tarczyca i tak robi swoje , pewnie to wszystko się sumuje - słaba tarczyca i nie odpowiednie kosmetyki ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- przepraszam coś mi posta 2 razy edytowało
blog Edytowane przez losek78 Czas edycji: 2011-09-25 o 09:28 |
|
|
|
|
#42619 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale mnie rozpieszczacie komplementami ![]() Kobiecie nie dogodzisz z kolorem włosów, prawie zawsze coś jest nie tak, albo chociaż mogłoby byc lepiej Siedzę właśnie z sokiem z rzepy i olejem babassu na głowie, zaraz mycie
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2011-09-25 o 10:41 |
||||
|
|
|
#42620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziś było mycie po piątkowej hennie. Minęło 48h więc umyłam. Ku mojemu zaskoczeniu kolor jest znów inny bo jaśniejszy Za to moja mama uważa, że ciemniejszy![]() I pojawiło się sporo puchu co mi dało do myślenia bo kiedy po spłukaniu henny nie nakładałam nic na włosy puchu było dużo mniej. Może winna jest u mnie odzywka bs Przy następnym myciu spróbuje jej nie dawać, zobaczymy jak włosy zareagują.
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-25 o 10:32 |
|
|
|
|
#42621 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czy może one się wtedy tak nie skręcą jak mogłyby się skręcić schnąc z żelem?Edytowane przez ojala Czas edycji: 2011-09-25 o 10:38 |
||
|
|
|
#42622 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brałam to pod uwagę, ale z drugiej strony była obawa bo to wszystko sól :/ Wygląda na to że jest lepiej ![]() Cytat:
Dobrze byłoby wcierać coś w skalp - Jantar, żel aloesowy, żel lniany? Nawilży, załagodzi i będzie wiadomo co z tym robić dalej Btw: szampon z SLS można rozcieńczyć żelem lnianym lub aloesowym, jest łagodniejszy. Cytat:
Dobrze że ten aloes działa
|
|||
|
|
|
#42623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w ogóle zaczęłam stosować od 2 dni żel lniany. Mmmmm...... Marzenie
|
|
#42624 |
|
Zakorzenienie
|
Proteiny
|
|
|
|
#42626 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziś
![]() Nałożyłam na łepek mieszankę shea, olejów:kokosa, winogrona i rycyny. Pytanie - zmyć SLSem czy chwycić za BD, który mam, ale nigdy nie używałam? Chciałabym dobrze rycynę zmyć, bo nie chcę znów jutro myć głowy
|
#42627 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę dziewczyny jak was tak czytam to jestem w szoku ile osób ma wrażliwy skalp, podrażnienia po wielu produktach czy jakieś problemy ze skórą głowy
![]() Nigdy nie miałam żadnych problemów, co bym nie kładła na głowę, obojętnie jaki szampon, farba czy cokolwiek innego to nigdy nic się nie działo, nawet głupiego łupieżu nie miałam czy ani razu nawet nie zapiekło i nie zaswędziało. Dopóki nie znałam tego wątku myślałam że taki problem to jest rzadkość. Nie przeglądałam innych wątków włosowych na forum fryzjerskim ale czy takie problemy to jest jakaś tendencja kręconowłosych? I najważniejsze pytanie - czy takie problemy miałyście od zawsze czy to problem że tak powiem nabyty?
|
#42628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak przestała mieć kontakt ze skalpem ( czyli jak zaczęłam z powrotem traktować ją jak zwykłą odżywkę do włosów ) wszystko minęło i teraz nie ma problemu
|
|
#42629 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale ten park koło Jasnej Góry piękny, te fontanny, super było Ehh, tak to czasem jest, najgorsze jest takie mijanie i brak nawet godzinki, żeby wspólnie spędzić czas ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#42630 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj bidula Cytat:
a tak to też jestem jakaś gruboskórna ![]() co do tego farbowania: popatrzyłam sobie zdjęcia pozapisywane (te co wrzucam z makijażami na mm) i nie wiem w jakich włosach mi najlepiej, w każdych wyglądam inaczej ale w naturalnych jakoś tak najlepiej. tylko teraz nie wiem, czy po malowaniu będzie taki sam kolor jaki był kiedyś Wczoraj na całą noc był kokosek i odwrócony plunking, teraz schnę, ale nie wiem co będzie, jakieś szorstkawe mi się włosy wydawały, dałam więcej b/s niż zazwyczaj, chyba będę musiała podsuszyć (bo nie zdążę wyschnąć) a nie mam dyfuzora, w ogóle jakąś badziewną suszarkę kupioną z 6 lat temu
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-25 o 14:01 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.

zauważyłam zdecydowanie zmniejszenie wypadania włosów, myślę, że całkiem fałszywe bo nie wypadały, a łamały się.

pokazuj!!!
Tylko że ja dziś prostowłosa, bo mnie naszło na szczotkowanie, ale to tylko chwilowe! Nigdy po ułożeniu na szczotkę nie miałam tak gładziutko
) może w tym tyg się uda

Za to moja mama uważa, że ciemniejszy
Śliczne