|
|
#151 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: TVP a Religia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Są osoby, których postępowanie nie da się obronić, nie tłumaczy tego ani licentia poetica, ani bycie artystą. I tyle.
I tyle komentarza ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- ps: akurat w Polańskiego to ja średnio wierzę, nie chcę tutaj zacząć jakiejś dyskusji tylko na ten temat
|
|
|
#153 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pedofilia powinna być tępiona i tyle. Dla mnie to nie jest ważne czy zrobiłby to wczoraj czy 40 lat temu, w moim mieście czy w Afryce. Pedofil to śmieć społeczny i kropka. Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem Nergal żadnym satanistą nie jest, ponoć nawet jest chrzestnym swojego bratanka? czy tam kogoś, ma swoją kreację sceniczną (czy ona mądra czy niebardzo to już każdy sobie może ocenić) i tyle. Wie, że dzięki tej aferze jest o nim wielkie bum i się z tego cieszy, pewnie go to wszystko bawi. |
|||
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ma swojego 5 minut celebryckiej sławy- czy on jeden? |
|
|
|
|
|
#155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że zmierzę.
Zła jest kradzież lizaka i złe jest pobicie innego człowieka. I kradzież lizaka jest mniej złym czynem wg mnie, po prostu. Cytat:
Tylko, że gwałt! niszczy dziecku psychikę do końca życia, a zniszczenie świętej księgi określonej religii obraża uczucia religijne osób, wyznających tą religię. Dalej nie widzisz różnicy w "poziomach" zła? Cytat:
---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Pewnie jest. Tylko ciekawe dlaczego tylu księży nie jest karanych za pedofilię, tylko przenoszonych z parafii do parafii po cichutku? Ale nie o tym temat, więc nie róbmy offtopu. |
||
|
|
|
|
#157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wojna i zabójstwo jego żony było też x lat przed tym "incydentem" a usprawiedliwiali go bo miał ciężkie życie. A co mnie to obchodzi? Ilu ludzi przeżyło wojnę i nie zgwałciło dziecka? Co z tego że to było parędziesiąt lat temu? Poniósł karę? Nie. Powinien? Tak. Uciekł bo niby sąd był stronniczy. Boże sama mam 14 letnią siostrę i choćby 50 lat uciekał wsadziłabym mu kij w zad i zaprowadziła do ambasady albo zarżnęła jak prosię. Polański jest żydem fakt, ale i oni mają etykę podobną do naszej. Zresztą Nergal jest ateistą to po cholerę biskupi się go czepiają? Polański bywa w Polsce. I ma 2 obywatelstwa w tym nasze - piękne i cudowne. Co jak co ale gdyby wyższe instancje kościelne z taką zajadłością pisały listy o jego haniebnym, plugawiącym człowieczeństwo czynie nasze władze 2 razy zastanowiły by się gdy zaciekle pisali żeby wypuścili go z aresztu w którym siedział swego czasu. I tu widać hipokryzję. Plugawienie i wyszydzanie biblii jest złe, gwałt przechodzi bez echa. Po co są biskupi jak nie od tego żeby krzewić w nas katolicką podstawę? To że ktoś jest żydem, muzułmaninem itp. nie zwalnia ich z wyrażenia opinii. Płynęły listy pochwalne co do jego zasług i dorobku przez cały czas jego "odsiadki", u nas fakt sprawa gwałtu się przedawniła, (ale to dlatego że żyjemy w chorym kraju bo za to powinni ścigać dożywotnio) więc nikt nie może czuć się oburzony gdy widząc jego wywiad z dawnych lat słyszy: -Lubisz młode dziewczyny? -A który facet nie lubi...? Reasumując Polański good i będą jego dzieła puszczać w TVP i jeszcze do znudzenia polecać na miesiąc przed a Nergala w VOP będą chcieli zdjąć z anteny mino że i tak nie mogą
|
|
|
|
#158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#159 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Też nie rozumiem jak takiego śmiecia mozna usprawiedliwiać A jesli wracamy do Nergala to nie możemy oceniac tylko jego czynu , ale bierzmy pod uwagę konsekwencje jakie mogą z niego płynąć |
||
|
|
|
|
#160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie 1 świętością jest człowiek, a dalej przedmioty. Tak czy inaczej w naszym mocherowym świecie najpierw potępia się ofiarę, tym bardziej jeśli to dotyczy księży, bo sama się podstawiła, bo chciała, sprowokowała... A czy popierają? A słyszałaś kiedyś list otwarty ks. biskupów o piętnowaniu gwałcicieli? O tym że oprawcy zasługują na karę a ofiary na pomoc? Ja nie. A w sprawie podarcia biblii oj jest ich parę.
|
|
|
|
#161 | |
|
Raczkowanie
|
Nergal nie jest ateistą ale satanistą. Sataniści wierzą w Boga. Ateiści w niego nie wierzą.
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Oni sobie zdają sprawę, że w szeregach duchownych pojawiały się takie przypadki. Muszą najpierw załatwić ten problem na swoim podwórku. Gdyby powiedzieli coś w sprawie Polańskiego to media by ich zaszczuły, że przyganiał kocioł garnkowi a potem dłuuuuuga lista win i przykładów. Nic by na tym ofiary gwałtów i pedofilli nie zyskały.
|
|
|
#162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Konsekwencją jest teraz podzielenie się społeczeństwa. Na 100 osób ile zacznie drzeć biblię i słuchać jego wrzasków? Co najwyżej będzie parę osób którym do tej pory katolicyzm zwisał i powiewał, ale że byli wychowywani w tej wierze głupio było im się od tego odciąć a teraz jawnie mówią że ta religia i ten system im nie odpowiada.
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wobec "obrońców" Nergala i Polańskiego mam tylko jedną odpowiedź: kupcie mi moherowy berecik, jakoś mniej będzie mnie uwierał niż taka "otwartość", możliwość takiej swobody w używaniu ciała 13-latki ("no sama chciała"- tak przecież aktorka Dorota Stalińska tłumaczyła Polańskiego) czy "ekspresji artystycznej", jaką będzie rwanie Biblii. |
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.pardon.pl/artykul/13003//4
|
|
|
|
#165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardziej przerażające jest jednak tłumaczenie światłych i wykształconych ludzi, którzy znajdują usprawiedliwienie czynów Polańskiego niż grupy prostaków, którzy pewnie w tej swojej wsi boją się, ze "ksiądz dobrodziej nie pochowają, kiej zemrę". Edytowane przez madana Czas edycji: 2011-09-30 o 21:43 |
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
Więc mają prawo wytykać palcami ofiarę? Nawet po wyroku skazującym myślisz że nie trafi się ktoś kto uzna wyrok za bezzasadny i dalej będzie wierzył w kryształowo czystą opinię o byłym proboszczu? Albo że ofiara nie będzie znana w okolicy jako ta co się wypięła a potem oskarżyła dobrego człowieka?
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Robią teraz szum o bezczeszczenie symbolu jakim jest biblia, a na bardziej przyziemne sprawy nie ma miejsca? Tak jak w Sodomie przyszedł gość do domu a gospodarz podesłał do "wyżycia" się swoje córki?
|
|
|
|
#170 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I wiesz takie sprawy, że ofiary gwaltów cierpią są niestety typowe nawet w kontekście zupłenie oderwanym od kościoła- była taka pisenka na ten temat znana "Co się stało z Magdą K" - http://www.youtube.com/watch?v=WVCSu4sRrsk
http://www.radiownet.pl/ Edytowane przez ElRita Czas edycji: 2011-09-30 o 22:33 |
|
|
|
|
|
#171 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie to skandal i tyle. Polański powinien nawet na stare lata odsiedzieć swoje. Teraz przytaczasz przykłady jakiś patologii. Nikt normalny i trzeźwo myslący nie stwierdzi,że ktoś się prosił Jeśli chodzi o Darskiego-to nie chodzi jedynie o obrażenie uczuc religijnych. Jego zachowanie zakrawa na satanizm. Myslisz,że taki idol nie znajdzie naśladowców? I ne chodzi o to,ze również będą drzeć świete księgi, ale posuna się dużo dalej jak przystało na satanistów ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Cytat:
Obydwaj są siebie warci. Póki co Polański wg mnie dokonał bezpośrednio rzeczy gorszej, jednak pośrednio więcej zła może wyrządzic Nerguś |
||
|
|
|
|
#172 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdyby aż tak bardzo starano się o parafian każdy proboszcz (nawet wbrew sobie, a mój ma 2 dzieci i nikt sobie z tego nic nie robi) powinien przeczytać oświadczenie o tym że wszelkie zachowania księży nie zgodne z normami chrześcijańskimi powinny być podwójnie piętnowane. i jeszcze jedno gdybym teraz napisała że podtarłam się biblią, a potem zgwałciła analnie wibratorem dziewczynkę co uznałybyście za większą zbrodnię przeciw nauce KK? Czy jedno i drugie jest taką samą zbrodnią? Zbezczeszczenie symbolu kontra zbezczeszczenie człowieka? Czy gdybym mówiąc konkretnie miała Pismo Święte koło tyłka miałabym miejsce w TVP albo jako pasterz ludzi? A gdybym dokonała niemoralnego, haniebnego czynu jakim jest gwałt powinnam pojawiać się gdziekolwiek? Ktoś mimo moich zasług mógłby z czystym sumieniem mnie bronić? Dziecko się wypięło miałam przy sobie "sprzęcik" to sobie wsadziłam. A co mi tam...
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Nergal darł Biblię w dobrej dla niego intencji - dła podniesienia swojej popularności. Chciał szokowac, przecież to sprawdzone - tak zaistniała Madonna i wielu, wielu innych.
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Perfekcyjnie napisane, zgadzam się w zupełności. |
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#176 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednego nie chcą w TV, o drugiego aż proszą się bo to prestiż pokazać takiego "artystę". W swoim "areszcie" Polański nagrał dokument w którym m.in. opowiada dlaczego go zatrzymano,(z tego co czytałam o tym) nazwał dziewczynkę co prawda ofiarą ale mediów a nie jego...
|
|
|
|
#177 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie wiem czy czytasz co ja piszę |
||||
|
|
|
|
#178 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli jest satanistą to wierzy w Boga. To wynika z definicji satanizmu.
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
to pewnie zalezy co on uznaje za Boga. W każdym razie propaguje szatana a to nie jest zachowanie z dystansem do kosciola i ludzi.
To tak jakby ktoś mówił na koncertach jak to fajnie kochać sie z małymi dziewczynkami i krzyczał"ave pedofile" le sam nim nie był. Też ok? tylko,że jedno może prowadzić do drugiego |
|
|
|
|
#180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.