|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
Wizyty u ginów miałam tydzień później. Specjalnie prywatnie się umawiałam, żeby być po @, a tu psikus - @ brak a w zamian za to dwie kreski ![]() Cytat:
Cytat:
Zwłaszcza że to czasami będą dość długie podróże ![]() Miłej nocy Dziewczyny
Edytowane przez aneczka240 Czas edycji: 2011-10-02 o 21:25 |
|||
|
|
|
#752 |
|
Rozeznanie
|
praktycznie wszystkie z was piszą, że w 5tc widziały już na usg pęcherzyk
ja byłam na usg dokładnie w ostatnim dniu 5tc i jeszcze nic nie było widać i beta z tego dnia też niska - czy któraś z was też tak miała? moje cykle ostatnio się trochę wydłużyły i trwały 29 - 31 dni poza tym najczęściej wymienianym objawem są bolące piersi a u mnie nic, ale na @ też mnie nigdy jakoś specjalnie nie bolały a jak u was z bólem brzucha? ja kilka razy w ciągu dnia czuję takie ukłucia w dole brzucha i to mnie specjalnie nie niepokoi, bo wiem, że wszystko się musi tam porozciągać itp bardziej martwią mnie bóle takie, jak przed i w trakcie @, które u mnie zazwyczaj zwiastowały biegunkę ... za każdym razem jak je czuję boję się, że zaraz przyjdzie @ ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- A u mnie w 5tc (oczywiście licząc od ostatniej @) beta wynosiła 40,5 tak jak pisałam, co wg norm wskazywałoby na 3-4 tydz. Nie mam teraz pod ręką swojego wyniku, ale z tego co pamiętam norma dla 5tc była od 9 do 750. |
|
|
|
#753 | |
|
Raczkowanie
|
Powiem wam, że nie wiem jak mam interpretować tą betę. Na moim wyniku podane były następujące normy:
1 tydz: 5 - 50 1 - 2 tydz: 50 - 500 2 - 3 tydz: 100 - 5000 3 - 4 tydz: 500 - 10000 4 - 5 tydz: 1000 - 50000 5 - 6 tydz: 10000 - 100000 6 - 8 tydz: 15000 - 200000 2 - 3 mc: 10000 - 100000 więc w sumie się łapie na ten 4-5 tydz. Zobaczymy co powie pani doktor po usg. Cytat:
|
|
|
|
|
#754 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Z tego co czytałam to ból taki jak na @ i w trakcie to macica, która się przygotowywuje - rozciaga. Edytowane przez marao Czas edycji: 2011-10-02 o 22:35 |
|
|
|
|
#756 |
|
Rozeznanie
|
no to u mnie normy były takie same jak u aneczki wypisane
tylko dlaczego u mnie tak niski poziom ![]() chyba muszę zrobić jeszcze raz, żeby sprawdzic przyrost a tymczasem dziś prawie cały wieczór boli mnie brzuch, to taki sam ból jak przed @, tylko słabszy |
|
|
|
#757 | |
|
Przyczajenie
|
centipede dobrze, ze wszystko w porządku! Wypoczywaj, "bycz się" i dbaj o siebie i maluszka
![]() Ja 35 PLN, wynik mam po paru godz. aneczka240 dokładnie taki sam zakres dostalam z labo. Natalontko - u mnie też w rodzince nikt nie wiem, czekamy z oznajmieniem po wizycie u gina; najśmieszniej jest wsród znajomych, pytanie czemu nie pije, nie pale (wcześniej paliłam), no zaczyna się kręcenie, żem przeziebiona troche, że leki jakieś wzięłam i znaczące spojrzenia między mną a K ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, macie jakiś pomysł na uhm... wzdęcia? Ja czuje się przez to fatalnie, aż mi głupio w łóżku obok K spać, w ogóle to brzuch mam jakbym byla w 5 mcu, taki wzdęty i wielgachny
Edytowane przez Karla_1982 Czas edycji: 2011-10-03 o 01:42 |
|
|
|
|
#758 | |||||
|
Raczkowanie
|
O wow dziewczyny szalejecie
Mam co czytać walcząc z bezsennością Cytat:
Cytat:
, że zarówno test i bete robiłam przed datą spodziewanej miesiączki, więc wiedziałam o ciąży już w "normalnym" 4tc Cytat:
![]() Cytat:
A tak w ogóle to duża wartość bety jest przy ciążach bliźniaczych więc może aneczka240 ? ![]() Cytat:
To ja idę obiad gotować
|
|||||
|
|
|
#759 |
|
Rozeznanie
|
niestety mój ból brzucha nie zwiastował nic dobrego
rano zorientowałam się, że krwawię wciąż boli mnie brzuch - czuję się, jak podczas 1 dnia @ próbuję się dodzwonić do mojego lekarza jeśli mi się nie uda, jadę do szpitala ale wydaje mi się, że to już po wszystkim
|
|
|
|
#760 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no i czekam aż skończy się pierwszy trymestr by spać spokojnie Cytat:
mi odkąd zaczęłam brać duphaston nudności wróciły nie z taką siłą zanim poszłam do szpitala ale zamdli mnie kilka razy ale na szczęście wymiotów nie ma kurcze to już tak szybko będzie można buzie zobaczyć?ile kosztuje usg w 3D?? Cytat:
![]() zacznij się oszczędzać Cytat:
Twoje ubrania: Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę. Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da. Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami. _________________________ _________________________ ___ Przygotowanie do porodu: Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy. Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku. Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży. _________________________ _________________________ ____ Ciuszki dziecięce: Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę. Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami. Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego? _________________________ _________________________ ____ Płacz: Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie. Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko. Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku. _________________________ _________________________ ____ Gdy upadnie smoczek: Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu. Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi. Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi. _________________________ _________________________ ____ Przewijanie: Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta. Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby. Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan. _________________________ _________________________ ____ Zajęcia: Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp. Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer. Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej. _________________________ _________________________ ____ Twoje wyjścia: Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki. Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki. Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew w domu: _________________________ _________________________ ____ Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko. Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka. Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi. _________________________ _________________________ ____ Połknięcie monety: Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia. Drugie dziecko: Czekasz aż wysra. Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego. _________________________ _________________________ ___ Prześlij to wszystkim, którzy mają dzieci lub znają kogoś, kto ma dzieci lub sami byli dziećmi! WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci. szybko do lekarza nie ma co czekać jak nie odbiera to do szpitala
|
|
#761 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na USG widać jedną fasolkę - małą, bo małą, ale jedną ![]() Cytat:
I dziś znalazłam u kici w transporterze 10 groszy i się zastanawiałam, czy mam jej robić rentgen, czekać aż odda czy potrącić z puszek jedzeniowych ![]() Dziś jedziemy do męża babci w odwiedziny. Mam leciutkie mdłości i mam nadzieję, że wytrzymam i nie będzie niespodzianek. Wezmę moje dwa skierowania na badania i pojadę do przychodni zapytać, które badania są płatne, a które nie. Cały tydzień od południa siedzimy z kicią same, więc mam nadzieję, że się nie zanudzę ![]() Lecę się ogarnąć Obiadu dziś nie gotuję, bo mi jeszcze zostały kotlety mielone z sobotniej imprezy A ja sobie zrobię może krem groszkowy ![]() Miłego dnia
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
ja pytałam w laboratorium czy lekarz wypisałby mi skierowanie na te badania to powiedziała babeczka że grupa krwi i ft3 są płatne że na to nie
tak jak na toxo czy cyto zależy od lekarza ginekologa
|
#763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak mam iść od rana na badania, to mnie rzuca - ludu tyle, że miejsca nie ma, babeczki w okienku jakby wyjęte z akcji są. Dobrze, że już w laboratorium idzie w miarę szybko i miłe babeczki są.Właśnie pochłaniam płatki migdałowe. Zjadłam śniadanie i zaraz mykam z mężem
|
|
#764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zapisałam się do polecanego lekarza na 3D to 200 zł (we Wrocławiu, prywatnie oczywiście) Dzisiaj znowu byłam w poradni PC, mały krwiak mi się zrobił nie idę do pracy. Dalej duphaston mam brać. Podobno 2-3 tygodnie mogę plamić. Jutro mam wizytę u gina, pewnie mi L4 da, na szczęście szefowa tylko zdrowieć kazała jak do niej zadzwoniłam - bardzo w porządku jest.Widziałam dzisiaj znowu moje Maleństwo, ruszało się nóżki, rączki wszystko latało, 2,77 cm ma, czyli od środy całe 51 mm urosło |
|
|
|
|
#765 |
|
Zadomowienie
|
Witam.
Chciałam nieśmiało się dopisać do listy mamuś czerwcowych. Jestem w 4 tyg (licząc od ostatniej @) - o ciąży dowiedziałam się z testu zrobionego w dzień, w którym miała przyjść @. Do ginia idę w czwartek Według moich wyliczeń didzi przyjdzie na świat 06.06.2012r Zapomniałam dodać że jest to moja drugą ciąża. Mam 2 letnią córeczkę Maję
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20080607650113.html 21.08.2009 23.09.2013 Edytowane przez marysia_258 Czas edycji: 2011-10-03 o 10:49 |
|
|
|
#766 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#767 |
|
Zadomowienie
|
Ślimaczku, a możesz mi napisac gdzie będziesz robiła to usg 3D? W którym tygodniu można je robić żeby można było zobaczyć ślicznego bobaska??? Życzę miłego leniuchowania i odpoczywania
![]() conslusion, informuj nas co u Ciebie. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2011-10-03 o 11:16 |
|
|
|
#768 | ||
|
Zakorzenienie
|
u mnie byl bol taki lekki jak przy poczatkach @, nigdy tak przed @ nie mialam, wiec myslalam, ze zaraz przyjdzie, moze mialam go z tydzien
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam wszystkie nowe mamusie Czesc chyba i mnie dopadly mdlosci poki co nie witalam sie z kibelkiem, ale caly czas czuje ciezar w brzuchu nie wiem czy na szczescie czy nie ale co chwile mi sie odbija
Edytowane przez natalontko Czas edycji: 2011-10-03 o 11:42 |
||
|
|
|
#769 |
|
Wtajemniczenie
|
hej. Ja jutro znow ide do lekarza
moze ten mnie zbada jak nalezy
|
#770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dziś się dowiem na ile dostanę kolejne chorobowe
|
|
#771 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja płacę 150 zł za wizytę prywatnie - w cenie jest USG, cytologia i badanie. Nie orientuję się, czy do 3D/4D trzeba dopłacić, bo u mnie robią takie USG. Jak będę na najbliższej wizycie to się dowiem
![]() Byłam w przychodni zapytać o ceny badań i tak się to kształtuje: Toxo IgG i Toxo IgM po 39 zł każde, CMV IgG i CMV IgM po 39 zł każde, TSH 28 zł, FT$ 25 zł, grupa krwi 30 zł. Tak więc troszeczkę kasy na to pójdzie Już wróciliśmy z miasta. Przez ok. 30 min. czułam takie ciągnięcie jak na @. Teraz jest już lepiej. Leżę pod kołderką, mąż mi zrobił śledzia w śmietanie , a teraz leży obok mnie, kicia tak samo Dziś nigdzie nie wychodzę, nic nie robię - byczę się w łóżku. Książki już sobie przyniosłam, pestki słonecznika i płatki migdałowe też mam pod ręką. Później tylko pomidorówkę wczorajszą podgrzeję.
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
no u mnie też jest 150 i w tym usg i badanie no i to cena w mieście wojewódzkim
|
#773 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
macie jakiś pomysł by uzupełnić braki mięsa w organizmie tzn. dziś znów mdłości mnie męczą i kurczaka ani rusz a wczoraj to jadłam szynkę i kurczaka aż mi się uszy trzęsły
namoczyłam właśnie kiełki soczewicy i kupiłam ostatnio kotlety sojowe ale jakoś nie umiem się do nich zabrać
|
#775 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Mam zrobić usg w 12, 22 i 32 tygodniu. Zapisałam się do dr Fuchsa, w przychodni na ul. Rajskiej - w internecie można znaleźć nr telefonu bez problemu chyba, że chcesz nr to na priv Ci wyślę, bo znalazłam bezpośrednią komórkę do niego. Też słyszałam, że najczęściej robi się w 22 tygodniu, wtedy faktycznie ładnie buzia powinna być widoczna teraz liczę, że też zobaczę + lekarz zrobi wszystkie pomiary i obejrzy czy z Maluchem wszystko dobrze.Jeszcze Wam napiszę, jak potrafią zachować się studenci medycyny ginekologii/położnictwa. Byłam w tej poradni dzisiaj i żeby zrobić usg lekarz zabrał mnie do całkiem innego gabinetu. Wracamy już po usg z powrotem, a w gabinecie 3 studentów-facetów (to jest poradnia przy szpitalu Klinicznym, przy AM), no ok, tyle, że zajęli wszystkie krzesła tylko dla lekarza przy biurku wolne zostawili. Pytam jednego czy mogłabym usiąść, to mi z wielką łaską i obrażoną miną miejsca ustąpił no masakra. Spodziewałam się po studentach większej empatii, a tu nic
|
||
|
|
|
#776 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny!
Śliweńka tak wogóle to uswiadomiłaś mi jak ten czas leci bo u mnie to też 11 tydz. |
|
|
|
#777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Współczuję Ci, nie dość, że masz leżeć to jeszcze mięska nie zjesz |
|
|
|
|
#778 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny w też tak się denerwujecie przed wizyt? Niby wyniki które ginekolog mój kazał mi zrobic mieszczą się w tych normach ale i tak się denerwuje co tam z moim maleństwem. Jeszcze coś plecy na dole zaczęły mnie bolec i tez nie wiem czy to normalne czy nie niby gdzieś wyczytałam ze mogą byc takie bóle wcześniej zwłaszcza jak ma się krzywy kręgosłup ale nie wiem. Mam nadzieje ze dziś na wizycie się wszystkiego dowiem i będzie ok
|
|
|
|
#779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie też bolały, powiedz o tym lekarzowi no przemogłam się i zjadłam bez mdłości nóżkę z kurczaka a co do kiełków to nie chodzi mi o potrawy z kiełków ale czym innym można jeszcze uzupełnić braki w organizmie
|
|
#780 |
|
Raczkowanie
|
Witam witam wszystkich
Dziś wieczorem zabiorę się za czytanie całego wątku, mam nadzieję Was lepiej poznać, dzięki temu też nie będę musiała pisać tylko o sobie, ale także i do Was A widzę, że mam co nadrabiać, naskrobałyście, że ho ho!Ja dziś byłam u gina po skierowanie na betę, niestety dostałam tylko jedno skierowanie, czyli będę mogła tylko potwierdzić to, co w teście ciążowym, niestety nie zobaczę przyrostu. Ale na czwartek jestem umówiona u swojej lekarki, więc poproszę ją też o skierowanie. Póki co u mnie na wszystko jest za wcześnie, tak mi powiedział ten lekarz, u którego byłam. Na badanie za wcześnie, na USG za wcześnie. Na USG mam się stawić najwcześniej za tydzień, bo teraz to dopiero 4 tydzień z haczykiem. No i tak też zrobię. Póki co stwierdzam, że druga ciąża, to już nie jest taki hajlajf jak pierwsza. W pierwszej wysypiałam się do południa, nic nie musiałam poza pracami domowymi robić. A teraz, przy fruwającej wokoło 2-latce spokoju już nie zaznam. Nawet zastanawiam się, czy nie zapisać się na jakieś zajęcia jogi dla kobiet w ciąży, żeby się choć trochę wyciszyć i mieć taki czas tylko dla siebie. Myślała ktoraś z Was o zajęciach tego typu? Życzę miłego dnia wszystkim, a ja odezwę się jeszcze wieczorkiem, jak już nadrobię wątkowe zaległości ![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- A właśnie! Dziewczyny, która z Was jest z Warszawy? Chętnie bym zapoznała się na żywo
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.

Wizyty u ginów miałam tydzień później. Specjalnie prywatnie się umawiałam, żeby być po @, a tu psikus - @ brak a w zamian za to dwie kreski
To znaczy mam je zamiast uczucia głodu. Jak sobie zjem konkretny posiłek to mijają, a potem za jakiś czas znowu są i wtedy znowu muszę coś zjeść (choć czasami to na siłę, bo ciężko się w siebie wpycha jedzenie jak czujesz, że cię mdli). Mam tak przez cały dzień, nie tylko z rana. 

Zosia 

I zaczęłam jeść kolację - wcześniej mój ostatni posiłek był ok. 17-18 i potem już nic nie jadłam do rana - a teraz muszę coś zjeść na noc, bo inaczej mnie rano skręca. Ale mam tak, że jem tylko jak czuję głód, jak nie czuję to mnie odrzuca od jedzenia, więc nie ma mowy o podjadaniu.
Już widzę, że zaczyna nam lecieć ten czas. To już przecież można powiedzieć 1/4 ciąży za Tobą. U mnie zaczął się wczoraj 9 i też się cieszę