Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-02, 21:22   #751
aneczka240
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Cytat:
Napisane przez conslusion Pokaż wiadomość
witam!

jeśli pozwolicie, to chciałabym do was dołączyć

jestem w 5 tyg (licząc od ostatniej @) - o ciąży dowiedziałam się z testu zrobionego w dzień, w którym miała przyjść @. u lekarza byłam 3 dni później, ale na usg nie było jeszcze nic widać, beta wyszła mi 40,5
lekarz określił termin na 31 maja

jest to moja pierwsza ciąża, staraliśmy się o nią 4 cykle - a teraz zamiast się cieszyć, zamartwiam się czy wszystko będzie ok
zwłaszcza, że w lipcu gin stwierdziła brak owulacji, przepisała reklamówkę tabletek, których nawet nie zdążyłam zacząć łykać i masz - jest ciąża

ja póki co nie mam żadnych objawów, może troszkę bolą mnie sutki,
i przez kilka dni miałam mdłości, dlatego właśnie zdecydowałam się na zrobienie testu - ale po teście jakoś dziwnie mdłości ustąpiły ...

a aktualnie mam zapalenie gardła i martwię się podwójnie
To tak jak ja. Też test w dniu @ i pozytywny. Potem kolejny dzień później i trzeci dwa dni później - oba pozytywne Wizyty u ginów miałam tydzień później. Specjalnie prywatnie się umawiałam, żeby być po @, a tu psikus - @ brak a w zamian za to dwie kreski
Cytat:
Napisane przez vivik Pokaż wiadomość
witam!

Ja również chciałabym dołączyć. Jestem w pierwszej ciąży, wg moich obliczeń jest to 5t4d.
Udało się nam w drugim cyklu
Pierwsza wizyta u lekarza już za mną, lekarka powiedziała że 4tydzień, nie wiem jak ona to obliczyla... Zrobilam badanie na bete - wyszło 2744.
Dostałam skierowanie na USG, w przyszłym tygodniu się na nie zapiszę. Jakoś niewiele nawet mówiła, sądziłam, że poda mi mniej wiecej termin porodu. Powiedziała, że szczególną uwagę mam teraz zwracać na plamienia, krawienia czy upławy i jeśli by się takie pojawiły to od razu zaleciła wizytę.
Spodziewałam się więcej po pierwszej wizycie, ale może dopiero po badaniu USG będzie jakoś konkretniej.

Z pierwszych objawów jakie zaobserwowałam to mam dość częste zawroty głowy i kłucie w brzuchu no i oczywiście ból piersi.
Dzisiaj także odczułam po południu jakieś zmęczenie i ogólną niechęć do czegokolwiek

Pozdrawiam was wszystkie i cieszę się na te wspólne 9 miesięcy!
U mnie beta w 5t była 12735, więc Twój wydaje mi się trochę przymały jak na 5t wg Twoich wyliczeń. Ja na pierwszej wizycie państwowej też się niczego nie dowiedziałam, ale jak poszłam prywatnie to i termin porodu mi pani powiedziała i pokazała na USG pęcherzyk dokładnie, powiedziała co wolno, a czego nie, żeby łykać kwas foliowy i żeby dbać o siebie. O plamieniach i krwawieniach też mi pani mówiła.
Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ja płaciłam za betę 22 zł

Co do sikania to nie chodzę częściej w dzień, ale za to zdarza mi się, że mi w nocy pęcherz rozsadza i muszę się przejść do kibelka A wcześniej nigdy tak nie miałam. I w ogóle częściej mi się chce pić w ciągu dnia, praktycznie cały czas mnie suszy.

Chyba zaczęłam mieć lekkie mdłości To znaczy mam je zamiast uczucia głodu. Jak sobie zjem konkretny posiłek to mijają, a potem za jakiś czas znowu są i wtedy znowu muszę coś zjeść (choć czasami to na siłę, bo ciężko się w siebie wpycha jedzenie jak czujesz, że cię mdli). Mam tak przez cały dzień, nie tylko z rana.

A dziś pojechaliśmy sobie na wycieczkę samochodem i w pewnym momencie jak mnie zmuliłooooo... normalnie musieliśmy się w tempie ekspresowym zatrzymywać, bo musiałam po prostu NATYCHMIAST wyjść na powietrze, inaczej by się to skończyło katastrofą...

Ja się też zaczynam trochę głaskać po brzusiu...

U mnie dziś jest 6t4d wg ostatniego USG, ale ponieważ było widać dopiero tylko pęcherzyk, więc lekarz powiedział, że właściwy wiek będzie można ocenić jak już się dzidziuś ujawni, więc podchodzę do tego trochę z rezerwą i czekam na następne USG, które będzie za tydzień we wtorek

No i witam nowe mamuśki
Ja też się obawiam jazd samochodem Zwłaszcza że to czasami będą dość długie podróże

Miłej nocy Dziewczyny Ja już idę spać

15

Edytowane przez aneczka240
Czas edycji: 2011-10-02 o 21:25
aneczka240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 21:34   #752
conslusion
Rozeznanie

praktycznie wszystkie z was piszą, że w 5tc widziały już na usg pęcherzyk
ja byłam na usg dokładnie w ostatnim dniu 5tc i jeszcze nic nie było widać i beta z tego dnia też niska - czy któraś z was też tak miała?
moje cykle ostatnio się trochę wydłużyły i trwały 29 - 31 dni

poza tym najczęściej wymienianym objawem są bolące piersi
a u mnie nic, ale na @ też mnie nigdy jakoś specjalnie nie bolały

a jak u was z bólem brzucha?
ja kilka razy w ciągu dnia czuję takie ukłucia w dole brzucha i to mnie specjalnie nie niepokoi, bo wiem, że wszystko się musi tam porozciągać itp
bardziej martwią mnie bóle takie, jak przed i w trakcie @, które u mnie zazwyczaj zwiastowały biegunkę ... za każdym razem jak je czuję boję się, że zaraz przyjdzie @

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez aneczka240 Pokaż wiadomość

U mnie beta w 5t była 12735, więc Twój wydaje mi się trochę przymały jak na 5t wg Twoich wyliczeń.
A u mnie w 5tc (oczywiście licząc od ostatniej @) beta wynosiła 40,5 tak jak pisałam, co wg norm wskazywałoby na 3-4 tydz. Nie mam teraz pod ręką swojego wyniku, ale z tego co pamiętam norma dla 5tc była od 9 do 750.
conslusion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 22:00   #753
vivik
Raczkowanie

Powiem wam, że nie wiem jak mam interpretować tą betę. Na moim wyniku podane były następujące normy:
1 tydz: 5 - 50
1 - 2 tydz: 50 - 500
2 - 3 tydz: 100 - 5000
3 - 4 tydz: 500 - 10000
4 - 5 tydz: 1000 - 50000
5 - 6 tydz: 10000 - 100000
6 - 8 tydz: 15000 - 200000
2 - 3 mc: 10000 - 100000
więc w sumie się łapie na ten 4-5 tydz. Zobaczymy co powie pani doktor po usg.

Cytat:
A u mnie w 5tc (oczywiście licząc od ostatniej @) beta wynosiła 40,5 tak jak pisałam, co wg norm wskazywałoby na 3-4 tydz. Nie mam teraz pod ręką swojego wyniku, ale z tego co pamiętam norma dla 5tc była od 9 do 750.
a skąd takie rozbieżności w tych normach? bo wg tych co podałam wyżej to u Ciebie wychodzi 1-2 tydz? Może w jakimś innym stężeniu jest podawane? Nie mam pojęcia..
vivik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 22:03   #754
aneczka240
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vivik Pokaż wiadomość
Powiem wam, że nie wiem jak mam interpretować tą betę. Na moim wyniku podane były następujące normy:
1 tydz: 5 - 50
1 - 2 tydz: 50 - 500
2 - 3 tydz: 100 - 5000
3 - 4 tydz: 500 - 10000
4 - 5 tydz: 1000 - 50000
5 - 6 tydz: 10000 - 100000
6 - 8 tydz: 15000 - 200000
2 - 3 mc: 10000 - 100000
więc w sumie się łapie na ten 4-5 tydz. Zobaczymy co powie pani doktor po usg.

a skąd takie rozbieżności w tych normach? bo wg tych co podałam wyżej to u Ciebie wychodzi 1-2 tydz? Może w jakimś innym stężeniu jest podawane? Nie mam pojęcia..
Ja normy miałam takie
U mnie się zgadza w sumie - ponad 12 tys., czyli między 5 a 6t.

15

Stary 2011-10-02, 22:33   #755
marao
Zadomowienie

GG do marao

Cytat:

U mnie beta w 5t była 12735, więc Twój wydaje mi się trochę przymały jak na 5t wg Twoich wyliczeń.
Ale Beta HCG ma bardzo szeroki zakres dla poszczególnych tygodni ciąży i myślę, że bardziej trzeba wziać pod uwagę jej przyrost w odpowiednim czasie a nie wielkość w danym tygodniu. Ja jestem według obliczeń w 6tc bętę robiłam przedostatniego dnia 5tc i wyszło mi 816 mIU/ml a to według zakresów łapie się między 4-5 tc

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:

bardziej martwią mnie bóle takie, jak przed i w trakcie @, które u mnie zazwyczaj zwiastowały biegunkę ... za każdym razem jak je czuję boję się, że zaraz przyjdzie @
Z tego co czytałam to ból taki jak na @ i w trakcie to macica, która się przygotowywuje - rozciaga.

Edytowane przez marao
Czas edycji: 2011-10-02 o 22:35
marao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 22:34   #756
conslusion
Rozeznanie

no to u mnie normy były takie same jak u aneczki wypisane

tylko dlaczego u mnie tak niski poziom
chyba muszę zrobić jeszcze raz, żeby sprawdzic przyrost

a tymczasem dziś prawie cały wieczór boli mnie brzuch,
to taki sam ból jak przed @, tylko słabszy
Stary 2011-10-03, 01:41   #757
Karla_1982
Przyczajenie

centipede dobrze, ze wszystko w porządku! Wypoczywaj, "bycz się" i dbaj o siebie i maluszka

Cytat:
Napisane przez marao Pokaż wiadomość
A ile płacicie za betę?
Ja 35 PLN, wynik mam po paru godz.

aneczka240 dokładnie taki sam zakres dostalam z labo.

Natalontko - u mnie też w rodzince nikt nie wiem, czekamy z oznajmieniem po wizycie u gina; najśmieszniej jest wsród znajomych, pytanie czemu nie pije, nie pale (wcześniej paliłam), no zaczyna się kręcenie, żem przeziebiona troche, że leki jakieś wzięłam i znaczące spojrzenia między mną a K

Cytat:

powtórz sobie bete dla swietego spokoju, na pewno pięknie urosła już!
Dziewczyny, macie jakiś pomysł na uhm... wzdęcia? Ja czuje się przez to fatalnie, aż mi głupio w łóżku obok K spać, w ogóle to brzuch mam jakbym byla w 5 mcu, taki wzdęty i wielgachny

Edytowane przez Karla_1982
Czas edycji: 2011-10-03 o 01:42
Karla_1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 05:07   #758
Olik23
Raczkowanie

GG do Olik23

O wow dziewczyny szalejecie Mam co czytać walcząc z bezsennością

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Jutro mam wizytę i zaczynam 10 tydzień mam nadzieję że się nic nie pokiełbasiło przez to przeziębienie
Dasti80 trzymam kciuki za wizytę! Na pewno będzie ok

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
vivik, witaj
Może lekarka miała na myśli wiek ciąży od poczęcia, czasem na początku tak lekarze mówią. W "normalnym" 4 tc mało która kobieta wie już, że jest w ciąży
Hihihi to ja taka psychopatka, że zarówno test i bete robiłam przed datą spodziewanej miesiączki, więc wiedziałam o ciąży już w "normalnym" 4tc

Cytat:
Napisane przez marao Pokaż wiadomość
Ale Beta HCG ma bardzo szeroki zakres dla poszczególnych tygodni ciąży i myślę, że bardziej trzeba wziać pod uwagę jej przyrost w odpowiednim czasie a nie wielkość w danym tygodniu. Ja jestem według obliczeń w 6tc bętę robiłam przedostatniego dnia 5tc i wyszło mi 816 mIU/ml a to według zakresów łapie się między 4-5 tc

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Z tego co czytałam to ból taki jak na @ i w trakcie to macica, która się przygotowywuje - rozciaga.
Zgadzam się z marao, zakres bety jest tak dziki, że nie ma co się przejmować i porównywać. Ważniejszy jest przyrost i dlatego dziś powtórzę dla spokoju

Cytat:

conslusion, spokojnie bez nerwów, powtórz bete i wszystko będzie okej.

A tak w ogóle to duża wartość bety jest przy ciążach bliźniaczych więc może aneczka240 ?

Cytat:
Napisane przez Karla_1982 Pokaż wiadomość
centipede dobrze, ze wszystko w porządku! Wypoczywaj, "bycz się" i dbaj o siebie i maluszka

Ja 35 PLN, wynik mam po paru godz.

aneczka240 dokładnie taki sam zakres dostalam z labo.

Natalontko - u mnie też w rodzince nikt nie wiem, czekamy z oznajmieniem po wizycie u gina; najśmieszniej jest wsród znajomych, pytanie czemu nie pije, nie pale (wcześniej paliłam), no zaczyna się kręcenie, żem przeziebiona troche, że leki jakieś wzięłam i znaczące spojrzenia między mną a K

powtórz sobie bete dla swietego spokoju, na pewno pięknie urosła już!
Dziewczyny, macie jakiś pomysł na uhm... wzdęcia? Ja czuje się przez to fatalnie, aż mi głupio w łóżku obok K spać, w ogóle to brzuch mam jakbym byla w 5 mcu, taki wzdęty i wielgachny
Na wzdęcia recepty nie znam.

To ja idę obiad gotować
Olik23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 07:39   #759
conslusion
Rozeznanie

niestety mój ból brzucha nie zwiastował nic dobrego
rano zorientowałam się, że krwawię
wciąż boli mnie brzuch - czuję się, jak podczas 1 dnia @

próbuję się dodzwonić do mojego lekarza
jeśli mi się nie uda, jadę do szpitala
ale wydaje mi się, że to już po wszystkim
Stary 2011-10-03, 08:27   #760
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ja też co chwilę jestem głodna I zaczęłam jeść kolację - wcześniej mój ostatni posiłek był ok. 17-18 i potem już nic nie jadłam do rana - a teraz muszę coś zjeść na noc, bo inaczej mnie rano skręca. Ale mam tak, że jem tylko jak czuję głód, jak nie czuję to mnie odrzuca od jedzenia, więc nie ma mowy o podjadaniu.

Dziewczyny, czy jak mdłości nie przyjdą ok. 6 tygodnia to znaczy, że już nie przyjdą? Czy mogą przyjść później? Ja na razie nic nie mam, choć od 2 dni lekko mnie zamula tak do południa, ale nie żebym od razu wymiotowała, raczej tylko taki dyskomfort czuję.
mogą zacząć się później i trwać dłużej albo zacząć późno i szybko skończyć nie ma na to reguły

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Ładnie, ładnie Już widzę, że zaczyna nam lecieć ten czas. To już przecież można powiedzieć 1/4 ciąży za Tobą. U mnie zaczął się wczoraj 9 i też się cieszę To już tylko niecałe 5 tyg. do końca I trym

no i czekam aż skończy się pierwszy trymestr by spać spokojnie

Cytat:
Napisane przez slimaczek19 Pokaż wiadomość
Ewunia_1984 leżę i nic nie robię (poza wizażem ) i zaczyna mnie to wkurzać, bo nawet prania nie mogę powiesić wszystko stoi i czeka aż mąż wróci z pracy, do tego dalej męczymy się z remontem dręczy mnie takie siedzenie na tyłku, jak tyle rzeczy jest do ogarnięcia
Ale oczywiście karnie siedzę, leże... wszystko dla dziecka. We wtorek mam wizytę i liczę, że znowu ładnie urosło i opłaca się mój wysiłek.

Z mdłościami mam dziwnie, odkąd biorę duphaston jakby zniknęły tylko wieczorem jak myję zęby coś mnie łapie na chwilę. I nie wiem, czy się cieszyć i martwić. Skoro były to powinny być do ok 13 tygodnia
Teraz jestem w trakcie 10.

17.10 mam usg 3D, ciekawe czy buzię zobaczę

Witam oczywiście nowe Mamusie fajnie, że nas przybywa

mi odkąd zaczęłam brać duphaston nudności wróciły nie z taką siłą zanim poszłam do szpitala ale zamdli mnie kilka razy ale na szczęście wymiotów nie ma
kurcze to już tak szybko będzie można buzie zobaczyć?ile kosztuje usg w 3D??

Cytat:
Napisane przez mar2sia Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Kism - jestem tego samego zdania co do klubu.

Waniliowa_mama - podłość ludzka nie zna granic niestety

Śliweńko - my jutro zaczynamy 11 tydzień
Masz już brzuszek? Bo mój się zaczyna zaokrąglać, przytyłam 1 kg. Wczoraj babcia stwierdziła, że wyładniałam, buzia mi się zrobiła jakaś inna, a mi się wydaje, że wyglądam niezbyt atrakcyjnie, no cóż...

marao ja płaciłam za betę 38
no ja przytyłam 1kg w końcu jak ze szpitala wyszłam, no a co do brzuszka to teściowa wczoraj stwierdziła że zaokrąglił się już

Cytat:
Napisane przez mar2sia Pokaż wiadomość
Ja już wymiękam... dzisiaj zasłabłam w kościele, nie wiem o co chodzi
zacznij się oszczędzać

Cytat:
A powiedzcie mi, czy macie tzw. "odruch mamy" ? Polega on na tym, że nieświadomie łapiecie/głaszczecie/trzymacie brzuszek Ja sama tego nie zauważyłam, ale właśnie znajomy przyłapał mnie na tym, że gdy siadałam na krześle to trzymałam brzuszek (którego jeszcze nie ma widocznego of kors )
ja nie mam ale coś ci wkleję

Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog
potwierdzi ciążę.

Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.

Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami.
_________________________ _________________________ ___

Przygotowanie do porodu:

Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.

Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły
żadnego skutku.

Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.
_________________________ _________________________ ____

Ciuszki dziecięce:

Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach,
koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.

Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze
swoimi ubraniami.

Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz:

Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.

Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje
niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.

Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające
zabawki w łóżeczku.

Gdy upadnie smoczek:

Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.

Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.

Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna
czy czysta.

Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.

Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży
się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

Zajęcia:

Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do
zoo, do teatrzyku itp.

Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.

Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do
opiekunki.

Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.

Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się
krew w domu:

Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.

Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze
go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.

Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

Połknięcie monety:

Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.

Drugie dziecko: Czekasz aż wysra.

Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

Prześlij to wszystkim, którzy mają dzieci lub znają kogoś, kto ma dzieci
lub sami byli dziećmi!

WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci.

Cytat:

szybko do lekarza nie ma co czekać jak nie odbiera to do szpitala

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:02   #761
aneczka240
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Olik23 Pokaż wiadomość

A tak w ogóle to duża wartość bety jest przy ciążach bliźniaczych więc może aneczka240 ?
Nie Na USG widać jedną fasolkę - małą, bo małą, ale jedną
Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
ja nie mam ale coś ci wkleję

Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog
potwierdzi ciążę.

Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.

Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami.

Przygotowanie do porodu:

Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.

Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły
żadnego skutku.

Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.

Ciuszki dziecięce:

Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach,
koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.

Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze
swoimi ubraniami.

Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz:

Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.

Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje
niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.

Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające
zabawki w łóżeczku.

Gdy upadnie smoczek:

Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.

Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.

Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna
czy czysta.

Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.

Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży
się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

Zajęcia:

Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do
zoo, do teatrzyku itp.

Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.

Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do
opiekunki.

Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.

Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się
krew w domu:

Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.

Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze
go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.

Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

Połknięcie monety:

Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.

Drugie dziecko: Czekasz aż wysra.

Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

Prześlij to wszystkim, którzy mają dzieci lub znają kogoś, kto ma dzieci
lub sami byli dziećmi!

WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci.
Znam to I dziś znalazłam u kici w transporterze 10 groszy i się zastanawiałam, czy mam jej robić rentgen, czekać aż odda czy potrącić z puszek jedzeniowych
Dziś jedziemy do męża babci w odwiedziny. Mam leciutkie mdłości i mam nadzieję, że wytrzymam i nie będzie niespodzianek. Wezmę moje dwa skierowania na badania i pojadę do przychodni zapytać, które badania są płatne, a które nie. Cały tydzień od południa siedzimy z kicią same, więc mam nadzieję, że się nie zanudzę
Lecę się ogarnąć Obiadu dziś nie gotuję, bo mi jeszcze zostały kotlety mielone z sobotniej imprezy A ja sobie zrobię może krem groszkowy
Miłego dnia

15

Stary 2011-10-03, 09:15   #762
śliweńka
Zakorzenienie

ja pytałam w laboratorium czy lekarz wypisałby mi skierowanie na te badania to powiedziała babeczka że grupa krwi i ft3 są płatne że na to nie
tak jak na toxo czy cyto zależy od lekarza ginekologa

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-03, 09:24   #763
aneczka240
Wtajemniczenie

Cytat:
ja pytałam w laboratorium czy lekarz wypisałby mi skierowanie na te badania to powiedziała babeczka że grupa krwi i ft3 są płatne że na to nie
tak jak na toxo czy cyto zależy od lekarza ginekologa
Ja od państwowego dostałam skierowanie na: Hbs, WR-VDRL, morfologia i mocz ogólne. Prywatna lekarka za to dała takie: Toxo IgM i IgG, CMV IgG i IgM, TSH, FT4 i grupę krwi. Spiszę wszystkie na kartce i pójdę do rejestracji, niech mi powiedzą, które płatne i ile Jak mam iść od rana na badania, to mnie rzuca - ludu tyle, że miejsca nie ma, babeczki w okienku jakby wyjęte z akcji są. Dobrze, że już w laboratorium idzie w miarę szybko i miłe babeczki są.
Właśnie pochłaniam płatki migdałowe. Zjadłam śniadanie i zaraz mykam z mężem

15

Stary 2011-10-03, 10:30   #764
slimaczek19
Raczkowanie

Cytat:

mi odkąd zaczęłam brać duphaston nudności wróciły nie z taką siłą zanim poszłam do szpitala ale zamdli mnie kilka razy ale na szczęście wymiotów nie ma
kurcze to już tak szybko będzie można buzie zobaczyć?ile kosztuje usg w 3D??
Nie wiem właśnie, czy buzię zobaczę, wydaje mi się, że tak
Zapisałam się do polecanego lekarza na 3D to 200 zł (we Wrocławiu, prywatnie oczywiście)

Dzisiaj znowu byłam w poradni PC, mały krwiak mi się zrobił nie idę do pracy. Dalej duphaston mam brać. Podobno 2-3 tygodnie mogę plamić. Jutro mam wizytę u gina, pewnie mi L4 da, na szczęście szefowa tylko zdrowieć kazała jak do niej zadzwoniłam - bardzo w porządku jest.
Widziałam dzisiaj znowu moje Maleństwo, ruszało się nóżki, rączki wszystko latało, 2,77 cm ma, czyli od środy całe 51 mm urosło
slimaczek19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:47   #765
marysia_258
Zadomowienie

Witam.
Chciałam nieśmiało się dopisać do listy mamuś czerwcowych.
Jestem w 4 tyg (licząc od ostatniej @) - o ciąży dowiedziałam się z testu zrobionego w dzień, w którym miała przyjść @. Do ginia idę w czwartek
Według moich wyliczeń didzi przyjdzie na świat 06.06.2012r
Zapomniałam dodać że jest to moja drugą ciąża.
Mam 2 letnią córeczkę Maję

MAJA
21.08.2009
BARTOSZ
23.09.2013

Edytowane przez marysia_258
Czas edycji: 2011-10-03 o 10:49
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:52   #766
slimaczek19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam.
Jestem w 4 tyg (licząc od ostatniej @) - o ciąży dowiedziałam się z testu zrobionego w dzień, w którym miała przyjść @. Do ginia idę w czwartek
Witaj
Stary 2011-10-03, 11:14   #767
Ewunia_1984
Zadomowienie

Ślimaczku, a możesz mi napisac gdzie będziesz robiła to usg 3D? W którym tygodniu można je robić żeby można było zobaczyć ślicznego bobaska??? Życzę miłego leniuchowania i odpoczywania

conslusion, informuj nas co u Ciebie. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2011-10-03 o 11:16
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:39   #768
natalontko
Zakorzenienie

Cytat:
a jak u was z bólem brzucha?
u mnie byl bol taki lekki jak przy poczatkach @, nigdy tak przed @ nie mialam, wiec myslalam, ze zaraz przyjdzie, moze mialam go z tydzien
Cytat:

mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze
Cytat:
Dzisiaj znowu byłam w poradni PC, mały krwiak mi się zrobił nie idę do pracy. Dalej duphaston mam brać. Podobno 2-3 tygodnie mogę plamić. Jutro mam wizytę u gina, pewnie mi L4 da, na szczęście szefowa tylko zdrowieć kazała jak do niej zadzwoniłam - bardzo w porządku jest.
Widziałam dzisiaj znowu moje Maleństwo, ruszało się nóżki, rączki wszystko latało, 2,77 cm ma, czyli od środy całe 51 mm urosło

Witam wszystkie nowe mamusie

Czesc

chyba i mnie dopadly mdlosci poki co nie witalam sie z kibelkiem, ale caly czas czuje ciezar w brzuchu nie wiem czy na szczescie czy nie ale co chwile mi sie odbija

Edytowane przez natalontko
Czas edycji: 2011-10-03 o 11:42
natalontko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:45   #769
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

hej. Ja jutro znow ide do lekarza moze ten mnie zbada jak nalezy

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 12:15   #770
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Zapisałam się do polecanego lekarza na 3D to 200 zł (we Wrocławiu, prywatnie oczywiście)

ja dziś się dowiem na ile dostanę kolejne chorobowe

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-03, 12:20   #771
aneczka240
Wtajemniczenie

Ja płacę 150 zł za wizytę prywatnie - w cenie jest USG, cytologia i badanie. Nie orientuję się, czy do 3D/4D trzeba dopłacić, bo u mnie robią takie USG. Jak będę na najbliższej wizycie to się dowiem
Byłam w przychodni zapytać o ceny badań i tak się to kształtuje:
Toxo IgG i Toxo IgM po 39 zł każde, CMV IgG i CMV IgM po 39 zł każde, TSH 28 zł, FT$ 25 zł, grupa krwi 30 zł.
Tak więc troszeczkę kasy na to pójdzie
Już wróciliśmy z miasta. Przez ok. 30 min. czułam takie ciągnięcie jak na @. Teraz jest już lepiej. Leżę pod kołderką, mąż mi zrobił śledzia w śmietanie , a teraz leży obok mnie, kicia tak samo Dziś nigdzie nie wychodzę, nic nie robię - byczę się w łóżku. Książki już sobie przyniosłam, pestki słonecznika i płatki migdałowe też mam pod ręką. Później tylko pomidorówkę wczorajszą podgrzeję.

15

Stary 2011-10-03, 13:30   #772
śliweńka
Zakorzenienie

no u mnie też jest 150 i w tym usg i badanie no i to cena w mieście wojewódzkim

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-03, 13:53   #773
npg88
Raczkowanie

Cytat:

Nawet tak nie myśl! Wszystko jest dobrze. Może to tak jak u mnie, kosmówka się odkleja... Leć do szpitala! Daj znać co i jak! Trzymam mocno kciuki!

Cytat:
Mi się wydaje, że to za wcześnie na usg 3D/4D. Takie usg najlepiej robić ok 20-24 tc. Wtedy jest wszystko na tyle rozwinięte, że można już zbadać i buziulkę ładnie widać.

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam.
Serdeczne gratulacje!

Wenn man sich etwas wirklich wünscht,
wenn man ganz fest dran glaubt,
dass es in Erfüllung geht,
dann passiert es auch!

npg88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 14:08   #774
śliweńka
Zakorzenienie

macie jakiś pomysł by uzupełnić braki mięsa w organizmie tzn. dziś znów mdłości mnie męczą i kurczaka ani rusz a wczoraj to jadłam szynkę i kurczaka aż mi się uszy trzęsły

namoczyłam właśnie kiełki soczewicy i kupiłam ostatnio kotlety sojowe ale jakoś nie umiem się do nich zabrać

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-03, 14:31   #775
slimaczek19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Ślimaczku, a możesz mi napisac gdzie będziesz robiła to usg 3D? W którym tygodniu można je robić żeby można było zobaczyć ślicznego bobaska??? Życzę miłego leniuchowania i odpoczywania
Cytat:
Napisane przez npg88 Pokaż wiadomość

Mi się wydaje, że to za wcześnie na usg 3D/4D. Takie usg najlepiej robić ok 20-24 tc. Wtedy jest wszystko na tyle rozwinięte, że można już zbadać i buziulkę ładnie widać.
Ja nie robię usg bo chce, tylko mam zalecenie od prowadzącej doktórki.
Mam zrobić usg w 12, 22 i 32 tygodniu.
Zapisałam się do dr Fuchsa, w przychodni na ul. Rajskiej - w internecie można znaleźć nr telefonu bez problemu chyba, że chcesz nr to na priv Ci wyślę, bo znalazłam bezpośrednią komórkę do niego.

Też słyszałam, że najczęściej robi się w 22 tygodniu, wtedy faktycznie ładnie buzia powinna być widoczna teraz liczę, że też zobaczę + lekarz zrobi wszystkie pomiary i obejrzy czy z Maluchem wszystko dobrze.

Jeszcze Wam napiszę, jak potrafią zachować się studenci medycyny ginekologii/położnictwa. Byłam w tej poradni dzisiaj i żeby zrobić usg lekarz zabrał mnie do całkiem innego gabinetu. Wracamy już po usg z powrotem, a w gabinecie 3 studentów-facetów (to jest poradnia przy szpitalu Klinicznym, przy AM), no ok, tyle, że zajęli wszystkie krzesła tylko dla lekarza przy biurku wolne zostawili. Pytam jednego czy mogłabym usiąść, to mi z wielką łaską i obrażoną miną miejsca ustąpił no masakra. Spodziewałam się po studentach większej empatii, a tu nic
Stary 2011-10-03, 14:32   #776
Efijy
Rozeznanie

Czesc dziewczyny!

Śliweńka tak wogóle to uswiadomiłaś mi jak ten czas leci bo u mnie to też 11 tydz. wiesz jeśli chodzi ot jak uzupełnic braki mięsa w organizmie to nie stety nie wiem ale jak coś się dowiem to ci dam znac.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 14:33   #777
slimaczek19
Raczkowanie

Cytat:
macie jakiś pomysł by uzupełnić braki mięsa w organizmie tzn. dziś znów mdłości mnie męczą i kurczaka ani rusz a wczoraj to jadłam szynkę i kurczaka aż mi się uszy trzęsły

namoczyłam właśnie kiełki soczewicy i kupiłam ostatnio kotlety sojowe ale jakoś nie umiem się do nich zabrać
Nic CI niestety nie pomogę nie znam się na przyrządzaniu potraw z soi i kiełków.
Współczuję Ci, nie dość, że masz leżeć to jeszcze mięska nie zjesz
Stary 2011-10-03, 14:42   #778
Efijy
Rozeznanie

Dziewczyny w też tak się denerwujecie przed wizyt? Niby wyniki które ginekolog mój kazał mi zrobic mieszczą się w tych normach ale i tak się denerwuje co tam z moim maleństwem. Jeszcze coś plecy na dole zaczęły mnie bolec i tez nie wiem czy to normalne czy nie niby gdzieś wyczytałam ze mogą byc takie bóle wcześniej zwłaszcza jak ma się krzywy kręgosłup ale nie wiem. Mam nadzieje ze dziś na wizycie się wszystkiego dowiem i będzie ok
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 14:49   #779
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Dziewczyny w też tak się denerwujecie przed wizyt? Niby wyniki które ginekolog mój kazał mi zrobic mieszczą się w tych normach ale i tak się denerwuje co tam z moim maleństwem. Jeszcze coś plecy na dole zaczęły mnie bolec i tez nie wiem czy to normalne czy nie niby gdzieś wyczytałam ze mogą byc takie bóle wcześniej zwłaszcza jak ma się krzywy kręgosłup ale nie wiem. Mam nadzieje ze dziś na wizycie się wszystkiego dowiem i będzie ok

mnie też bolały, powiedz o tym lekarzowi

no przemogłam się i zjadłam bez mdłości nóżkę z kurczaka

a co do kiełków to nie chodzi mi o potrawy z kiełków ale czym innym można jeszcze uzupełnić braki w organizmie

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-03, 14:53   #780
waniliowa_mama
Raczkowanie

Witam witam wszystkich Dziś wieczorem zabiorę się za czytanie całego wątku, mam nadzieję Was lepiej poznać, dzięki temu też nie będę musiała pisać tylko o sobie, ale także i do Was A widzę, że mam co nadrabiać, naskrobałyście, że ho ho!

Ja dziś byłam u gina po skierowanie na betę, niestety dostałam tylko jedno skierowanie, czyli będę mogła tylko potwierdzić to, co w teście ciążowym, niestety nie zobaczę przyrostu. Ale na czwartek jestem umówiona u swojej lekarki, więc poproszę ją też o skierowanie. Póki co u mnie na wszystko jest za wcześnie, tak mi powiedział ten lekarz, u którego byłam. Na badanie za wcześnie, na USG za wcześnie. Na USG mam się stawić najwcześniej za tydzień, bo teraz to dopiero 4 tydzień z haczykiem. No i tak też zrobię.

Póki co stwierdzam, że druga ciąża, to już nie jest taki hajlajf jak pierwsza. W pierwszej wysypiałam się do południa, nic nie musiałam poza pracami domowymi robić. A teraz, przy fruwającej wokoło 2-latce spokoju już nie zaznam. Nawet zastanawiam się, czy nie zapisać się na jakieś zajęcia jogi dla kobiet w ciąży, żeby się choć trochę wyciszyć i mieć taki czas tylko dla siebie. Myślała ktoraś z Was o zajęciach tego typu?

Życzę miłego dnia wszystkim, a ja odezwę się jeszcze wieczorkiem, jak już nadrobię wątkowe zaległości

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

A właśnie! Dziewczyny, która z Was jest z Warszawy? Chętnie bym zapoznała się na żywo
waniliowa_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości