Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to:
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. 2 3,13%
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy 12 18,75%
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! 8 12,50%
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! 8 12,50%
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają 4 6,25%
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja 4 6,25%
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. 22 34,38%
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest 0 0%
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. 1 1,56%
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje 3 4,69%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-02, 21:03   #4891
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Nie wiem, czy widac, ale na tym zdjeciu Antos reaguje usmiechem na siostre:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0998.jpg (105,7 KB, 77 załadowań)
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 21:03   #4892
patik87
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
co tu tak cicho??
jak Ty to robisz?
no, wiesz, wstawiasz w ten prostokąt to co chcesz powiedzieć/napisać?

Cytat:

PATIK ratuj
! Jak ściągasz budę-materiał z TAKO do prania? Ja nigdy tego nie robiłam, a teraz chciałam wyprać i nie umiem trzyma mi się na środku na tym zgięciu i nie widzę nic abym mogłą coś odczepić
Ja jeszcze nie prałam! Nie wiem jak to zdemontować
Ale muszę, bo jest brudny już.
Pies oślinił, zakurzone ( mieszkam obok polnej drogi...- tam spacerujemy)
Żenada ten wózek.
Co ja w nim widziałam?
Zwłaszcza białe obicie w środku.

Natka wow ale kawaler. Gustowny kaszkiet

Crazy za tygodniówkę kolejną Zuzki.
Jak z tz? i sprawą którą opisywałaś w klubie?

Dziubek również za next week

Crazy za to, że takie piękne dziewcze masz a pokazać nie chciałaś wcześniej. Śliczna jest.

Madzia 26 stopni? nieźle. U nas 18 ale słoneczko poświeciło.

Sweet współczuję mieszania z taką wariatką. Chory umysłowo człowiek.

Moja maruda za dużo wrażeń dzisiaj miała.
Goście i 1,5 roczna Julka -zdemolowała nam matę.
Potem zakupy, włączyła się syrena i nie dała matce zjeść placka spod marketowskiej budki.
I odwiedziny u moich parents'ów. Skrzeczała ajj na rękach non stop,
w domu w swoim pokoju po powrocie nagle dziecko anioł i aguu agiii do lampy sufitowej...
Teraz wykapana śpi.
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 21:14   #4893
Natka_
Zakorzenienie

Sweet ja bym chyba na Waszym miejscu sama stamtąd szybko się wyprowadziła, bo nie mogłabym żyć z taką kobietą...
A było tak od początku odkąd tam mieszkacie?

Cytat:
Napisane przez CrazyMachine Pokaż wiadomość
A jakiego Ty masz przystojniaka
Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Natka alez przystojniak!
Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
Natka Dominik boski
Dzięukuję w imieniu Domka

Cytat:
Natka śliczna czapeczka Jaki masz czas karmienia Domka? w jakich odstępach ? Moja chyba zaczyna jeść co 4h...
Czapeczka z H&M
U nas różnie, w dzień to są odstępy 3-4h, a w nocy 6-7.

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki.
Myślałam, że po całym dniu będę mieć mnóstwo postów do czytania, a tu dzisiaj cisza.

Crazy, ale Ida ma piękne duże oczyska.

Natka, jaki Domek elegancki, po prostu do schrupania.

Sweet, faktycznie sytuacja z babką nieciekawa. Zawsze mieliście z nią takie problemy, czy to na starość dopiero wyszło?

U nas weekend minął baaardzo miło- tż miał wolne od niepamiętnych czasów więc spędziliśmy go w trójkę. Wczoraj poszliśmy na obiad do restauracji, a później spacer nad Wartą gdzie między placem zabaw, a boiskiem zobaczyliśmy w krzakach spokojnie jedzącego żołędzie wielkiego... DZIKA! Powiem szczerze, że trochę się wystraszyłam więc szybko stamtąd uciekliśmy. Dzisiaj z kolei wybraliśmy się do lasu na grzyby gdzie po raz pierwszy miałam Hanię w chuście (dwa poprzednie razy były krótkie i zakończone wielkim płaczem przez co się zniechęciłam) i wreszcie się udało- Hania przez 2 godziny w niej pięknie spała .
I zamówiłam dla Hanuszki huśtawkę chociaż, przez jej cenę do zakupu podchodziłam kilkakrotnie- ale co tam raz się żyje.
Dziękujemy

Ojej dzik w takim miejscu
Huśtawka u nas jest genilana! Nie wiem jak to działa, ale Domek się w niej tak rozluźnia, że zawsze jest kupka
Jak bolał go brzuszek to też huśtawka dawała ukojenie.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

AgaG jak uroczo Naprawdę Wam się udały te dzieciaczki

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Natka wow ale kawaler. Gustowny kaszkiet
Moja maruda za dużo wrażeń dzisiaj miała.
Goście i 1,5 roczna Julka -zdemolowała nam matę.
Potem zakupy, włączyła się syrena i nie dała matce zjeść placka spod marketowskiej budki.
I odwiedziny u moich parents'ów. Skrzeczała ajj na rękach non stop,
w domu w swoim pokoju po powrocie nagle dziecko anioł i aguu agiii do lampy sufitowej...
Teraz wykapana śpi.
Hihi mój mąż ma ubaw z tego kaszkiecika

Zafundowaliście dzisiaj Sarce za dużo wrażeń, może padnie przez to zmęczona
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 22:02   #4894
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Na dole zdjęcie co wczoraj kupiliśmy, a co na chrzest pokażę po chrzcinach
super!

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
my to samo, przed obiadami u teściówki bronię się jak mogę.
Jak nam ostatnio ględziła zebyśmy w końcu przyjechali na obiad bo ona chce wnuki zobaczyć, to stwierdziliśmy że na obiad nie pojedziemy a jak chcą się z małymi spotkać to spotkaliśmy się w parku na placu zabaw.
Dla mnie to żadna radocha siedzieć z dwójką dzieci za stołem w małym mieszkanku, szczególnie jak była pięna pogoda, to szkoda dnia..
O, dokładnie po obiedzie mogę jechać delikatnie mówiąc, teściowej kuchnia... nie dla mnie

Cytat:
ale super! widać

Zaneta, ja chciałam o to samo spytać - jak robisz takie fajne emotki?

Zmykam do spania, dobrej nocy dziewczyny!

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 22:09   #4895
youyou
Zakorzenienie

Aga dzieci Ci się naprawdę udały, śliczną gromadkę masz

Natka Domek to już kawał faceta

Lilka zasnęła dziś już ok 19.30, ciekawe o której bedzie piewsza pobudka.

Ja jutro jadę do gina w końcu na kontrolę poporodową, pogadam o tym krążku z nim
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 22:41   #4896
brumek
Zakorzenienie

U nas dzień jak marzenie
Pół dnia spędziliśmy z Tymkiem w ogrodzie mojej mamy (wykorzystaliśmy to że jej nie ma i mogliśmy być sami ), więc się chłopaczyna porządnie wyspał na powietrzu
A potem pojechaliśmy w trójkę na sushi. I tym razem Tymek jadł "na bieżąco", że tak powiem, bo niestety musiałm go tam nakarmić No i mi mąż wkładał kawałki do buzi, bo ręce miałam zajęte, więc Tymcio ssał mleczko o sushi-smaku
A teraz, po kąpieli, pięknie zasnął w łóżeczku w ... 10 sekund Kocham tego chłopca na zabój!!!!!

A jutro kończymy 6 tygodni (w związku z czym ten mój niby-połóg też się oficjalnie kończy .

Cytat:
Napisane przez SweetAngel1984 Pokaż wiadomość
... a ona mowi że :

Stala pod drzwiami naszego pokoju i ze widziala jak moj Tż popchnal mnei na szafe ze upadlam stracilam przytomnosc a on mnei dalaje okladal !!!!!!!!!!!!!!
Ze ona tolerowac tego nie ma zamiaru!
JA oczy w słup i sie jej pytam gdzie te slady po pobiciu i czy bym o tak wstala jak mnei tak pobil i przylad do niej jakby nigdy nic gadac?
Sweet, ta Twoja babcia to chyba niestety jest chora psychicznie Tak naprawdę. Nie uważasz?

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Dziewczyny, karmicie maluszki z jednej piersi czy z dwoch? Malwinka je coraz wiecej i dopomina sie drugiego cysia.
U nas różnie - przeważnie z jednej, ale są takie okresy, że kilka dni pod rząd obie opróżnia

Cytat:
Chyba mówimy o tych samych grudkach.
To nawet gdzieś czytałąm opis takiej "najlepszej", najzdrowaszej kupki i brzmiał tak: "żółta, o konsystencji ściętej jajecznicy z BIAŁYMI GRUDKAMI" Coś pięknego po prostu

Cytat:
Napisane przez aania_20;29748274[COLOR=DarkGreen
]
A u nas dzień fajnie mija, mały wesolutki, rozrabia właśnie z tatą, a za chwilę jedziemy odwiedzić Adasiowego pradziadka [/COLOR]
Nasz synek nie ma żadnego pradziadka Anie prababci

Cytat:
Zaraz po chrzcinach napewno pokażę Domka
Ale to jeszcze TYYYYYLEEEEE czasu
A Domek na tym zdjęciu cudny!!! Jak taki angielski dżentelmen, co właśnie wybiera się na golfa

Cytat:
my to samo, przed obiadami u teściówki bronię się jak mogę.
Jak nam ostatnio ględziła zebyśmy w końcu przyjechali na obiad bo ona chce wnuki zobaczyć, to stwierdziliśmy że na obiad nie pojedziemy a jak chcą się z małymi spotkać to spotkaliśmy się w parku na placu zabaw
No to się rozumiemy
A pogrubione - genialny tekst

Cytat:
U nas weekend minął baaardzo miło- tż miał wolne od niepamiętnych czasów więc spędziliśmy go w trójkę. Wczoraj poszliśmy na obiad do restauracji, a później spacer nad Wartą gdzie między placem zabaw, a boiskiem zobaczyliśmy w krzakach spokojnie jedzącego żołędzie wielkiego... DZIKA!
Uwielbiam dziki Są piękne :loveS

Cytat:
Widać Jakie to urocze

Cytat:
Ja jutro jadę do gina w końcu na kontrolę poporodową, pogadam o tym krążku z nim
No to kciuki
Stary 2011-10-02, 22:47   #4897
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Crazy za to, że takie piękne dziewcze masz a pokazać nie chciałaś wcześniej. Śliczna jest.
Oj chciałam, chciałam. Dziękujemy za komplement.

Cytat:
Crazy, ale Ida ma piękne duże oczyska.

U nas weekend minął baaardzo miło- tż miał wolne od niepamiętnych czasów więc spędziliśmy go w trójkę. Wczoraj poszliśmy na obiad do restauracji
Dziękujemy.
Mi się marzy wyjście do restauracji, ale jakoś tego nie widzę z mała. Pewnie by się rozpłakała i nie dała uspokoić. Raczej poprosimy babcie żeby została z Kropką, a my sobie wyskoczymy coś przekąsić w miłej atmosferze.

Cytat:
Cudowną masz parkę.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-02, 23:09   #4898
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
super!

Cytat:
Natka Domek to już kawał faceta
Oj kawał, kawał... Czuć na rękach
Koniecznie daj znać co Ci lekarz powiedział o krążku

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Ale to jeszcze TYYYYYLEEEEE czasu
A Domek na tym zdjęciu cudny!!! Jak taki angielski dżentelmen, co właśnie wybiera się na golfa
Tylko tydzień
Dziękujemy

Mojej teściowej też trudno zrozumieć, że niedziela jest NASZA. To jedyny pełny dzień, który możemy spędzić w trójkę i nie w smak nam gdziekolwiek u kogoś go marnować...
A jak słyszę "przyjedźce na obiad, stęskniliśmy się za Dominikiem" to w ogóle mnie szlag trafia
Ostatnio mi mówi teściowa, że mam przyjechać z całym wózkiem, bo ona musi się przejść z Dominikiem po sąsiadach pochwalić
I że któregoś dnia MUSZĘ przyjechać o 13 do niej do pracy, bo ona chcę Domka tam pokazać :/
Już pędzę...

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:
U nas dzień jak marzenie
Pół dnia spędziliśmy z Tymkiem w ogrodzie mojej mamy (wykorzystaliśmy to że jej nie ma i mogliśmy być sami ), więc się chłopaczyna porządnie wyspał na powietrzu
A potem pojechaliśmy w trójkę na sushi. I tym razem Tymek jadł "na bieżąco", że tak powiem, bo niestety musiałm go tam nakarmić No i mi mąż wkładał kawałki do buzi, bo ręce miałam zajęte, więc Tymcio ssał mleczko o sushi-smaku
A teraz, po kąpieli, pięknie zasnął w łóżeczku w ... 10 sekund Kocham tego chłopca na zabój!!!!!
No proszę nawet Tymek już sushi jadł
A wiesz, że ja nigdy nie jadłam? Chętnie bym spróbowała

Edytowane przez Natka_
Czas edycji: 2011-10-02 o 23:11
Stary 2011-10-02, 23:24   #4899
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
No proszę nawet Tymek już sushi jadł
A wiesz, że ja nigdy nie jadłam? Chętnie bym spróbowała
Polecam z całego serca, nie ma na ziemi pyszniejszego jedzonka

A teraz proszę o radę - chcę wreszcie kupić Tymnkowi karuzelę nad łóżeczko, bo wydaje mi się że już do niej dorósł. Jaką byście poleciły? Najlepiej w necie piszą o Rainforest (FisherPrice) albo Symfonia w ruchu (Tiny Love)... Ma któraś takie? A może jakieś inne?
I na co zwrócić uwagę? Warto żeby miały lampki/melodyjki/pilota/obracające się zabawki? Czy lepiej coś prostego?
Stary 2011-10-02, 23:32   #4900
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
A teraz proszę o radę - chcę wreszcie kupić Tymnkowi karuzelę nad łóżeczko, bo wydaje mi się że już do niej dorósł. Jaką byście poleciły? Najlepiej w necie piszą o Rainforest (FisherPrice) albo Symfonia w ruchu (Tiny Love)... Ma któraś takie? A może jakieś inne?
I na co zwrócić uwagę? Warto żeby miały lampki/melodyjki/pilota/obracające się zabawki? Czy lepiej coś prostego?
My mamy Tiny love wyspa marzeń, ma 4 melodyjki, lampkę, pilota i obracające się kolorowe maskotki. Więc tak: melodyjki jak najbardziej super, Domkowi się podobają, każda melodia u nas coś znaczy tzn. jedna po kąpieli wtedy wiadomo,że zaraz idziemy jeść i spać, jedna do usypiania, reszta do zabawy, pilota nie użyłam ani razu-uważam za zbędny gadżet, lampki też nie włączam, bo nie widzę potrzeby, kolorowe maskotki jak najbardziej-Dominik wodzi za nimi wzrokiem, uśmiecha się do nich, gaworzy-ogólna euforia na ich widok
Wiem, że wiele osób z tej FP Rainforest są również zadowoleni.
Zwróć szczególną uwagę na żywe kolory i fajne melodyjki, reszta według mnie nieważna
Stary 2011-10-03, 07:24   #4901
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Cześć!
Witam się karmiąc...
Zaraz przyjedzie moja siostra i będzieky prosili ja o chrzczenie Zosi
Wczoraj mąż przytaszczył prezenty od swoich współpracowników dla Zosi (nie odwiedzą nas, bo w innym mieście T pracuje na szczęście, a byłoby to kilanascie osób), a prezenty bajeranckie: Żyrafa Sophie (nawet nie wiedziałam, ze to taka światowa zabawka ), książeczka/puzzle Lamaze i pałąk do wózka/bujaczka. Kot był oczywiście najbardziej zainteresowany...
Zosia nie miała czasu się pobawić bo na 19 zapowiedzieli się teściowie
No czy Ci ludzie głowy nie mają! Przez to nie wykąpaliśmy Zosi, była marudna i prawie nam się system wieczoru rozpierdzielił... Powiedziałam T, ze musimy ustalić zasady, ze do 19 goście max... Niby to wyjątkowa syt była, bo teść już z miesiąc małej nie widział, bo tak pracuje, ale wkurzyłam się. Przywieźli lody i cytrusy do pojedzenia i teściowa wielkie zdziwienie, ze ja nie jem I że niby czemu Teść bardziej rozumny był i jej tłumaczył! Potem jak mała marudziła, to kazała ją nosic - powiedziałam NIE!!!! Ona chcoała spać a nie się nosic. Jak mała leżała na macie, to wychłodziły się jej rączki i stopy,. a tesciowa do mnie - "matka, ona ma zimne rączki!" no i co k....z tego!!!!! Ojaca to dziecko nie ma? Wszyscy siedzieli nad nią, nikt rączek nie zagrzewał.... A winna ja! Wzruszyłam tylko ramionami... Potem stękała że pewnie drudzy dziadkowie to raz albo i 2 razy w tygodniu małą widzą, a teściu powiedział jej że jest w takim razie złą babcią, do dziecka nie przyjeżdza... Nie zdradzałam jej ile razy widze sie z rodzicami No i wypytywała czy już wszystkie ciotki Zosię widziałay - z mojej strony nie wszystkie, to z jej strony tak bardzo sie spieszyli, że nam oddechy nie dali po urodzeniu - u mnie oststnio dzieci się rodziły więc ludzie wiedza jak sie zachować!
No, wyżaliłam się, zjadłabym tą kobietę czasami!
Buziaki! Pewnie dopiero w pon się odezwe.

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość

Kurde a ja od porodu jeszcze ani razu pazurów nie malowałam W sumie czas by się znalazł, ale nie lubię jak odpryskuje i potem zmywać trzeba. Taki ze mnie leniuch Pewnie moje lakiery są już do wyrzucenia
tez tak mam. a przy moim szczesciu musialabym malowac paznokcie co 2 dzień.

Cytat:

Patik na jaki kolor pomalowałaś ? Ja to tylko maluje sobie na bezbarwny
i ja jesli juz to bezbarwny

Cytat:

Dziewczyny, karmicie maluszki z jednej piersi czy z dwoch? Malwinka je coraz wiecej i dopomina sie drugiego cysia.
ostatnio coraz czesciej z obu
Cytat:
ja mam fp i jestesmy zadowoleni.mały rowniez.kolorowe ruszajace sie zwierzatka, składajace sie i rozkładajace liscie. melodyjki:las równikowy+ mozart +bach+bethoven +nocne swiatełko i pilot(u nas sie przydaje bo z łózka naszego właczamy mu karuzelke.)

---------- Dopisano o 06:24 ---------- Poprzedni post napisano o 06:08 ----------

Ile trwa taki skok rozwojowy? bo Emil mnie wykończy. jak go T. bierze na ręce to nie może uspokoic, a ja nawet specjalanych wysiłków nie potrzebuję, wystarczy że go trzymam. szok! ale ile tak można trzymac 5.5 kg.? przejdzie mu to? czy to nie skok? a i do nie dawna miałam poranki dla siebie, tzn, o 5 rano miałam moją kawke i laptopka i śniadanko, a teraz mały zaczął wstawac razem ze mną. w pełni obudzony i gotowy do zabaw. juz nic mi nie zostało z mojej niezależności. dobrze że chcociaż w nocy nie robi żadnych komedii i śpi ładnie budząc się tylko na jedzenie.U was tez dzieci takie dziwne?:confuse d:
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 07:48   #4902
aania_20
Zakorzenienie

dzień dobry

Cytat:

A jutro kończymy 6 tygodni (w związku z czym ten mój niby-połóg też się oficjalnie kończy .
To nawet gdzieś czytałąm opis takiej "najlepszej", najzdrowaszej kupki i brzmiał tak: "żółta, o konsystencji ściętej jajecznicy z BIAŁYMI GRUDKAMI" Coś pięknego po prostu
Nasz synek nie ma żadnego pradziadka Anie prababci
pogrubione
My mamy jeszcze jednego dziadka, babcia zmarła rok temu, a tak chciała doczekać mojego dziecka....

za 6 tygodni!

Cytat:
Ostatnio mi mówi teściowa, że mam przyjechać z całym wózkiem, bo ona musi się przejść z Dominikiem po sąsiadach pochwalić
I że któregoś dnia MUSZĘ przyjechać o 13 do niej do pracy, bo ona chcę Domka tam pokazać :/
Już pędzę...
wcale Ci się nie dziwę, też by mnie trafiało jakby mi tak powiedziała... co to cyrk objazdowy ma być?
[QUOTE=brumek;29757545
I na co zwrócić uwagę? Warto żeby miały lampki/melodyjki/pilota/obracające się zabawki? Czy lepiej coś prostego? [/QUOTE]

Ja mam zwykłą, pluszową, więc w tych nie doradzę, ale zwróć uwagę przede wszystkim na to żeby były żywe kolory, w niektórych są strasznie mdłe, pastelowe.

TŻ jak zwykle o 4.00 do pracy wyjechał, na szczęście mały i tak pozwolił mamie dłużej pospać

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:07   #4903
zanetaa88
Zakorzenienie

Patik bo chciałam wyprać żeby ładny pojechał,
bo muchy go osrały
i nie umiem tego ściągnąć
Wyślę babcie próbkę loveli,bo nawet kurcze mi nie wyschnie

Natka
Ja muszę się wybrać do H&M

Moja wstąła dziś o 3,
napiła się herbatki nawet,
ale to było zdecydowanie za mało.
O 5 znowu cyc a o 7 wywoływanie koopy
I KOMARY -dziady Nas terroryzowały
i nie było spania.

WITAM
-->robi się tak [ tab] Jakieś słowo [/ tab]

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:15   #4904
Vaniliova11
Zadomowienie

Witamy z rana

Krystianek zasnął wczoraj przed 22 i spał do 6 ale nie płakał tylko coś mruczał i stękał no i mamusia pospała jeszcze do 7 a potem przyszedł tatuś bo nie spał z nami w sypialni i trzeba było wstać
A z tego mojego Tża to ostatnio borok nie dość że znowu go kręgosłup boli i robie mu zastrzyki to jeszcze ma katar

Natka Aga śliczne dzieciaczki

Brumek ja też mam karuzelke z tiny love tylko nie wiem jaka nazwa z muzyka klasyczna . Fajna jest ma 3 melodyjki kolorowe maskotki , Krystianek ją lubi . Nie kupuj takiej nakręcanej tylko na baterie
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:28   #4905
iustyna1
Wtajemniczenie

Dzień dobry, tak pięknie jeszcze nie spałyśmy
21 kamienie i pół godziny później spanie
3 zaczęła się kręcić ale dałam smoka
6.30 jeść, jeść, jeść , wciągnęła 150ml i poszła spać
9.00 wstajemy obie uśmiechnięte baaaardzo uśmiechnięte

DaKaro ja też jak się wyśpię od razu jestem szczęśliwsza

A ja miałam taką zwykłą karuzelę po kubie na tę nakręcaną pozytywkę (dostaliśmy jak się urodził) i ostatnio tak nakręcałam pozytywkę, że ją przekręciłam i jest do wyrzucenia

Marzą mi się te o których piszecie, ale chyba sobie odpuszczę i kupię zwykłą. Zbieramy na zmywarkę
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:34   #4906
Zmalowana
Zakorzenienie

Cytat:

to pewnie źle zrobiłaś
Robiłam z przepisu. Dla mnie to nie jest po prostu ten smak. Nie wprowadzę tego do kuchni na stałe.

Dzien Dobry ) U nas nocka super (odpukać) :P

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:43   #4907
Natka_
Zakorzenienie

Dzień dobry

U nas nocka fajna, pobudka o 3 i 9 i teraz dalej śpi.
Dzisiaj mam dużo załawiania, muszę złożyć indeks do dziekanatu, zamowic tor i ciasta na chrzciny, podjechać do ZUS-u (2 m-ce czekam na pieniądze), na 12 jesteśmy umówieni w lokalu na wybór menu...
I to wszystko muszę załatwić z Domkiem, bo moja mama i siostra jak na złość obie w pracy. Się najeździ z mamuśką

Cytat:
wcale Ci się nie dziwę, też by mnie trafiało jakby mi tak powiedziała... co to cyrk objazdowy ma być?
Dokładnie, jakby to jakaś maskotka była...

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Krystianek zasnął wczoraj przed 22 i spał do 6 ale nie płakał tylko coś mruczał i stękał no i mamusia pospała jeszcze do 7 a potem przyszedł tatuś bo nie spał z nami w sypialni i trzeba było wstać
A z tego mojego Tża to ostatnio borok nie dość że znowu go kręgosłup boli i robie mu zastrzyki to jeszcze ma katar

Natka Aga śliczne dzieciaczki
Noo widzisz, a ostatnio tak się martwiłaś, że Krystek nie chce tyle spać
Zdrówka dla męża
Dziękujemy
Stary 2011-10-03, 09:44   #4908
zapałeczka
Zadomowienie

Cytat:
Polecam z całego serca, nie ma na ziemi pyszniejszego jedzonka

My mamy Tiny Love Symfonia w ruchu i karuzela jest super Ma cudowne, mocne kolory, mały jest zapatrzony w nią strasznie Przy kupnie karuzeli właśnie najbardziej zależało mi na takich mocnych, kontrastujących kolorach, jak polecała położna. Także mogę polecić karuzele z tej firmy jak najbardziej
Stary 2011-10-03, 09:46   #4909
jacieeeee
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Co do karuzeli to ja nawet nie wiem jaką mam. Dostałam w spadku od brata Ale jest super. ma kilka melodyjek, jakieś tam odgłosy lasu, czy szumiącej wody. Poza tym można ustawić ją tak żeby zagrała jak się dziecko poruszy albo zakwili.

U Nas noc jak zawsze z pobudką o 2 i 5.30 potem spanie do 9tej
Teraz Domek kłóci się z maskotką w leżaczku a mama pije kawę i baaardzo wolno zbiera się żeby wyjść do sklepu. Oczywiście z synalem bo TŻ pracuje na rano.
Planuje wypad do C&A na zakupy bo mają zniżki teraz. Fajne tam są dzieciowe ciuszki???

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:48   #4910
karolinee1983
Zadomowienie

Witam. U nas noc ładna... Maja zasnęła o 20, obudziła się na jedzenie o 3.40. Później zaczęła kwękać na koopę ok. 4 więc ją do nas do łóżka wzięłam, pospała do 6.30. A jak się obudziła to było rodzenie koopy w końcu się udało, ale mała nie była usatysfakcjonowana - chciała zrobić ewidentnie większą, ale jej się nie udało

Dziewczyny, pomóżcie!!!

Nadal mamy problem z karmieniem. Dostawiam małą do piersi, chwilę possie i jest ryk. Daję drugą - to samo. Przez to jej marudzenie wczoraj w ciągu dnia niewiele zjadła! Boję się, że zamiast przybierać na wadze, będzie waga spadać jeśli to się nie zmieni... Wieczorem, po kąpieli to już w ogóle cyrk. Z dwóch cycków zjadła tyle, co kot napłakał, więc dałam butlę z moim mlekiem niewiele tego było, bo gdzieś ze 40 ml. Zjadła spokojniej, ale też do końca nie chciała dopić. Nie wiem, co się z nią dzieje?!?!?!? A po tym spała 7,5h mam nadzieję, że to skok, bo zaczęło się to ok. tygodnia temu, jak wchodziłyśmy w ósmy tydzień, a czytałam, że kolejny skok to ok. 8-9 tygodnia jest... Już nie wiem, co mam z nią robić... Boję się, że mi się dziecko zagłodzi po tym, jak wczoraj zasnęła w ciągu dosłownie kilku minut ściągnęłam 90 ml mleka, więc w za małej ilości pokarmu to nie jest problem...

Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość

Ile trwa taki skok rozwojowy? bo Emil mnie wykończy. jak go T. bierze na ręce to nie może uspokoic, a ja nawet specjalanych wysiłków nie potrzebuję, wystarczy że go trzymam. szok! ale ile tak można trzymac 5.5 kg.? przejdzie mu to? czy to nie skok? a i do nie dawna miałam poranki dla siebie, tzn, o 5 rano miałam moją kawke i laptopka i śniadanko, a teraz mały zaczął wstawac razem ze mną. w pełni obudzony i gotowy do zabaw. juz nic mi nie zostało z mojej niezależności. dobrze że chcociaż w nocy nie robi żadnych komedii i śpi ładnie budząc się tylko na jedzenie.U was tez dzieci takie dziwne?:confuse d:
No moje ostatnimi czasy bardzo dziwnie się zachowuje

Co do karuzeli... My też mamy z tiny love, ale nie wiem jak się nazywa bo od znajomych dostaliśmy. Są tam 4 melodie (między innymi bach i mozart). Mała bardzo ją lubi, także też mogę ją polecić

Aaa... Jeszcze zapomniałam skomentować Natkowego Domka mały w tym kaszkieciku wygląda przeuroczo taki mały angielski dżentelmen

MAJA 06.08.2011 r.

Edytowane przez karolinee1983
Czas edycji: 2011-10-03 o 09:53
karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:51   #4911
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Hej!

Antos i Zuzia dziekuja za pochwaly!

A mysmy przed chwila cwiczyli podnoszenie glowki, a teraz maluszek zasypia. Ja robie pranie, musze umyc wlosy, no i potem spacerki...
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:05   #4912
mamad1
Zadomowienie

Natka ale masz przystojniaka

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość
U nas skok jedzeniowy ciąg dalszy, Dominik bardzo różnie je, ale też zauważyłam, że jak jesteśmy dłużej poza domem to cały cykl się rozregulowuje, bo zawsze kazdy mi wmawia, że jest mały głodny, a ja w końcu kapituluje i robię mleczko, chociaż wiem, że to jeszcze nie pora..Ale weekend się kończy i wszystko wróci do normy mam nadzieje, nie ma to jak jesteśmy sobie sami w domku, to mamusia zawsze wie co Dominikowi i kiedy trzeba.
Ja też zauważyłam, że gdy zostaję w domu sama z Małym, to zupełnie inaczej się czuję i on też spokojniejszy...
A większość ludzi myśli, że jak dziecko marudne albo płacze, to zaraz głodne...

Marzena z dzikiem niezła historia

Aga dzieciaki super!

Cytat:

Zdrówka dla tatusia!
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:10   #4913
agni82
Zadomowienie

kurcze co wy tym dzieciom robicie ze spia u was jak zaklęte?:confus ed::c onfused:
mój co 2h je, czasem czesciej. wymiekam po mału. niech go ktos przygarnie i przetrzyma przez 2 miesiace
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:20   #4914
SweetAngel1984
Zadomowienie

witam po upiorny mwekendzie

dziekuej za wszsytkie slowa otuchy od Was

wczoraj wieczorem dostalismy list od babki
juz nie mowi do nas tylko pisze na kartce ............

tak, z cala pewnoscia ona jest nienormalna!!!!!!

Igus troche mi marudzil z rana ale teraz lezy w lozeczku
po porannej toalecie i patrzy na karuzele

ogolnie jestem zenrwicowanai wykonczona i zaczelam popalac papierosy
a tak sie cieszylam ze rzucilam.... zle te nerwy mnie wykanczaja
musze sie zebrac w sobie odstawic popalanie i zmagazynowac troche pozytywnej energii bo sie wykoncze.............:pro si:

co do maty my mamy TINY LOVE o taką i jestem z niej bardzo zadowolona Igorek najbardziej lubi papuge i uderza sobie w jej ogon zeby sie bujala
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4631227_1_644x461_mata-edukacyjna-tiny-love-zoo-zdjecia.jpg (46,8 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez SweetAngel1984
Czas edycji: 2011-10-03 o 10:25
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:42   #4915
83monia
Zakorzenienie

kinga ma trzy prababcie i jednego pradziadka. wiec calkiem sporo jeszcze.

nadrabiam, wczoraj pol dnia na placu zabaw i spacerze, mimo że do 12:00 byla mgla...

kinga dzis ma mega atak ciemieniuchy bo matce sie nei chcialo jej wczoraj wyczesywac i kąpać

my nie spimy od 5:58 - bo karmienie a zaraz potem syn zawolal ze "mamo, juz sie wyspalem!". no wiec czas sniadania zaraz byl, mala walnela w lezaczku kupe i przykimala, potem odjazd do przedszkola, krotki sen, zarcie i teraz sie bawimy i gadamy

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-10-03 o 10:43
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:01   #4916
Kajool
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Witam. U nas noc ładna... Maja zasnęła o 20, obudziła się na jedzenie o 3.40. Później zaczęła kwękać na koopę ok. 4 więc ją do nas do łóżka wzięłam, pospała do 6.30. A jak się obudziła to było rodzenie koopy w końcu się udało, ale mała nie była usatysfakcjonowana - chciała zrobić ewidentnie większą, ale jej się nie udało

Dziewczyny, pomóżcie!!!

Nadal mamy problem z karmieniem. Dostawiam małą do piersi, chwilę possie i jest ryk. Daję drugą - to samo. Przez to jej marudzenie wczoraj w ciągu dnia niewiele zjadła! Boję się, że zamiast przybierać na wadze, będzie waga spadać jeśli to się nie zmieni... Wieczorem, po kąpieli to już w ogóle cyrk. Z dwóch cycków zjadła tyle, co kot napłakał, więc dałam butlę z moim mlekiem niewiele tego było, bo gdzieś ze 40 ml. Zjadła spokojniej, ale też do końca nie chciała dopić. Nie wiem, co się z nią dzieje?!?!?!? A po tym spała 7,5h mam nadzieję, że to skok, bo zaczęło się to ok. tygodnia temu, jak wchodziłyśmy w ósmy tydzień, a czytałam, że kolejny skok to ok. 8-9 tygodnia jest... Już nie wiem, co mam z nią robić... Boję się, że mi się dziecko zagłodzi po tym, jak wczoraj zasnęła w ciągu dosłownie kilku minut ściągnęłam 90 ml mleka, więc w za małej ilości pokarmu to nie jest problem...

No moje ostatnimi czasy bardzo dziwnie się zachowuje

Co do karuzeli... My też mamy z tiny love, ale nie wiem jak się nazywa bo od znajomych dostaliśmy. Są tam 4 melodie (między innymi bach i mozart). Mała bardzo ją lubi, także też mogę ją polecić

Aaa... Jeszcze zapomniałam skomentować Natkowego Domka mały w tym kaszkieciku wygląda przeuroczo taki mały angielski dżentelmen
jak leci mleko, bo moze nie nadaza zpiciem?? jak jest wszystko ok ze strony piersi, to druga mozliwosc nietolerancja laktozy i jelitka przy piciu mleczka jej przeszkadzaja?? a jak karmienia nocne??

Cytat:
witam po upiorny mwekendzie

dziekuej za wszsytkie slowa otuchy od Was

wczoraj wieczorem dostalismy list od babki
juz nie mowi do nas tylko pisze na kartce ............

tak, z cala pewnoscia ona jest nienormalna!!!!!!

Igus troche mi marudzil z rana ale teraz lezy w lozeczku
po porannej toalecie i patrzy na karuzele

musze sie zebrac w sobie odstawic popalanie i zmagazynowac troche pozytywnej energii bo sie wykoncze.............:pro si:

co do maty my mamy TINY LOVE o taką i jestem z niej bardzo zadowolona Igorek najbardziej lubi papuge i uderza sobie w jej ogon zeby sie bujala
kurcze ja bym zaczela bac sie babci. ile ona ma lat???
Stary 2011-10-03, 11:31   #4917
SweetAngel1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
kurcze ja bym zaczela bac sie babci. ile ona ma lat???
78 lat wiec za mloda nie jest..........

zauwazylam delikatnie luszczaca sie skore na glowce i brwiach Igora..czyżby to ciemieniucha?????
jak pojdziemy dzis na spacer to lece po krem na ciemieniuche!!!!!!

co dzis macie na obiad?

ja mam ochote na gulasz ziemniakami i ogorkiem kiszonym..........
wszystko mam tylko nie mam narazie kiedy ugotowac gulaszu bo Igor cos nie chce kimac............

ah i chodza za mna ............flaki
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:45   #4918
brumek
Zakorzenienie

Kochane moje, ślicznie dziękuję za podpowiedzi karuzelkowe No i pewnie tak się skończy, że kupię właśnie TinyLove, bo ufam tej firmie Mamy matę od nich i jest świetna Tylko cholerka, drogie te rzeczy jak nie wiem co!

Cytat:
My mamy Tiny love wyspa marzeń, ma 4 melodyjki, lampkę, pilota i obracające się kolorowe maskotki. Więc tak: melodyjki jak najbardziej super, Domkowi się podobają, każda melodia u nas coś znaczy tzn. jedna po kąpieli wtedy wiadomo,że zaraz idziemy jeść i spać, jedna do usypiania, reszta do zabawy, pilota nie użyłam ani razu-uważam za zbędny gadżet, lampki też nie włączam, bo nie widzę potrzeby, kolorowe maskotki jak najbardziej-Dominik wodzi za nimi wzrokiem, uśmiecha się do nich, gaworzy-ogólna euforia na ich widok
Wiem, że wiele osób z tej FP Rainforest są również zadowoleni.
Zwróć szczególną uwagę na żywe kolory i fajne melodyjki, reszta według mnie nieważna
No właśnie, ia ta polecana i ta... Więc jestem w punkcie wyjścia
(ale, jak już wspomniałam, skłaniam się do TL)

Cytat:
Ja mam zwykłą, pluszową, więc w tych nie doradzę, ale zwróć uwagę przede wszystkim na to żeby były żywe kolory, w niektórych są strasznie mdłe, pastelowe.
A to wiem! Też się naczytałą, jeszcze w ciąży, że to akurat najważniejsze, bo pasteli maluch nie widzi

Cytat:
Brumek ja też mam karuzelke z tiny love tylko nie wiem jaka nazwa z muzyka klasyczna . Fajna jest ma 3 melodyjki kolorowe maskotki , Krystianek ją lubi . Nie kupuj takiej nakręcanej tylko na baterie
Tak jest! Dzięki, kochana

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Marzą mi się te o których piszecie, ale chyba sobie odpuszczę i kupię zwykłą. Zbieramy na zmywarkę
Zmywarka też dla dziecka jest niezła Nasz lubi dźwięk i zmywarki, i odkurzacza (nie wspominając o tej magicznej suszarce) - od razu zasypia

Cytat:
Napisane przez zapałeczka Pokaż wiadomość
My mamy Tiny Love Symfonia w ruchu i karuzela jest super Ma cudowne, mocne kolory, mały jest zapatrzony w nią strasznie Przy kupnie karuzeli właśnie najbardziej zależało mi na takich mocnych, kontrastujących kolorach, jak polecała położna. Także mogę polecić karuzele z tej firmy jak najbardziej
No to genialnie! Coraz więcej argumentów za Tiny

Cytat:
Napisane przez karolinee1983;29759502[B
]Nadal mamy problem z karmieniem. Dostawiam małą do piersi, chwilę possie i jest ryk. Daję drugą - to samo. Przez to jej marudzenie wczoraj w ciągu dnia niewiele zjadła! Boję się, że zamiast przybierać na wadze, będzie waga spadać jeśli to się nie zmieni... Wieczorem, po kąpieli to już w ogóle cyrk. Z dwóch cycków zjadła tyle, co kot napłakał, więc dałam butlę z moim mlekiem niewiele tego było, bo gdzieś ze 40 ml. Zjadła spokojniej, ale też do końca nie chciała dopić. Nie wiem, co się z nią dzieje?!?!?!? [/B]
Przede wszystkim spokojnie - normalne dziecko zagłodzić się nie da
A z tym płaczem przy piersi to z tego co wiem, może być różnie. Często słyszy się, że takie zachowanie może być wywołane zbyt szybkim wypływem mleka w pierwszej fazie ssania. Maluch nie nadąża pić, krztusi się więc musi oderwać się od piersi, a jednocześnie denerwuje się tym, więc zaczyna płakać. Sposobem może być więc spuszczenie części mleka i podanie mu piersi jak już leci to gęste mleczko, powoli

Druga sprawa, że np. je łapczywie, nałyka się powietrza i boli ją brzuszek. I też płacz. Ale to by było już po chwili ssania raczej, a nie tak od pierwszej minuty

Przed chwilą też znalazłam inny powód płaczu podczas jedzenia - zapalenie ucha u maluszka. Nie może wtedy ssać, bo źle leży mu się na tej stronie, gdzie jest chore ucho. Podobnie ból gardła może działać.

No i w końcu, jeśli dziecko np. przyzwyczaiło się do picia z butli (bo kilka razy tego zaznało) lub do smoczka uspokajacza, to może się po prostu wkurzać, że podajesz pierś, którą ssie się dużo trudniej. I płaczem wyraża swój protest. I poniekąd wymusza to, że tę swoją butlę upragnioną dostaje

Ale najczęściej są to dwa pierwsze powody, więc na początek radziłabym odciągać trochę mleka przed karmieniem i dopiero przystawianie malutkie

Cytat:
O nie To Ci łatwo nie przejdzie z mojej strony, bo uważam że nic rodzić dziecku gorszego nie może zafundować Koniec z papierochami kochana!!! Od zaraz!

A moje dziecko wyspane, najedzone i ... boskie
Stary 2011-10-03, 12:09   #4919
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
jak leci mleko, bo moze nie nadaza zpiciem?? jak jest wszystko ok ze strony piersi, to druga mozliwosc nietolerancja laktozy i jelitka przy piciu mleczka jej przeszkadzaja?? a jak karmienia nocne??

No właśnie karmienie nocne jest idealne - je spokojnie, mimo, że wtedy leci mnóstwo mleka bo teraz śpi dłużej w nocy więc i cycki mam nabrzmiałe jak wstaje. Je, spokojnie się odrywa jak już nie chce jeść, po czym zasypia

Cytat:

Przede wszystkim spokojnie - normalne dziecko zagłodzić się nie da
A z tym płaczem przy piersi to z tego co wiem, może być różnie. Często słyszy się, że takie zachowanie może być wywołane zbyt szybkim wypływem mleka w pierwszej fazie ssania. Maluch nie nadąża pić, krztusi się więc musi oderwać się od piersi, a jednocześnie denerwuje się tym, więc zaczyna płakać. Sposobem może być więc spuszczenie części mleka i podanie mu piersi jak już leci to gęste mleczko, powoli

Druga sprawa, że np. je łapczywie, nałyka się powietrza i boli ją brzuszek. I też płacz. Ale to by było już po chwili ssania raczej, a nie tak od pierwszej minuty

Przed chwilą też znalazłam inny powód płaczu podczas jedzenia - zapalenie ucha u maluszka. Nie może wtedy ssać, bo źle leży mu się na tej stronie, gdzie jest chore ucho. Podobnie ból gardła może działać.

No i w końcu, jeśli dziecko np. przyzwyczaiło się do picia z butli (bo kilka razy tego zaznało) lub do smoczka uspokajacza, to może się po prostu wkurzać, że podajesz pierś, którą ssie się dużo trudniej. I płaczem wyraża swój protest. I poniekąd wymusza to, że tę swoją butlę upragnioną dostaje

Ale najczęściej są to dwa pierwsze powody, więc na początek radziłabym odciągać trochę mleka przed karmieniem i dopiero przystawianie malutkie

O nie To Ci łatwo nie przejdzie z mojej strony, bo uważam że nic rodzić dziecku gorszego nie może zafundować Koniec z papierochami kochana!!! Od zaraz!
Dzięki Brumku za podpowiedzi. Mnie się, kurcze, wydaje, że to w tym gęstszym mleku jest problem. Bo mała zaczyna płakać, jak to rzadsze mleko zleci już, po kilku minutach, tak jakby to gęstsze trudniej byłoby wyssać (karmię przez nakładki więc może być jej trudniej). Tylko, jeszcze tydzień temu nie miała takiego problemu, jadła spokojnie bez marudzenia, a teraz coś jej się poprzestawiało

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 12:18   #4920
jacieeeee
Wtajemniczenie

Matko czy tu zawsze już będzie tak cicho???

Nażarłam się cukierków .... to się nazywa kryzys w diecie

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości