|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20
Cytat:
co do laktatora to ja kupie po porodzie jak juz. Zobacze czy cycki w ogole mleczne bede miala. A na allegro mozna kliknac szybciutko a kurier w max 2dni dostarczy ![]() Mola ja jutro ide oddac mocz... jeerryyy ale mi sie nie chce ![]() mszpilka oj wiem, jak matki moga wyprowadzic z rownowagi. Nie denerwuj sie Dziewczyny transakcja jakos przeszla i juz nie mam problemu z zaplata |
|
|
|
|
#3482 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20
wit K zaczynasz w 8 dobie zycia dzieciaczka, a D3 w 12stej. Nie zaczynasz równocześnie, bo jeśli np. byłoby coś nie tak: np. wymioty, wysypka, to nie bedziesz wiedziec po której to witaminie. D3 daje się długo- pół roku, a nawet rok- kiedy odstawić decyduje pediatra. Wit. K do 3 miesiąca. Podajesz dizecku przed karmieniem do 12:00.
|
#3483 | |
|
Rozeznanie
|
ja nie, choc mi kolezanka zaoferowala tylko musialabym sobie ta ssaca nakladke dokupic ale to i tak poczekam chyba do porodu
Cytat:
ja chyba kupie wczesniej, bo podobno niektore dzieci jak sie je pozniej wsadza to nie chca siedziec, ale tak na prawde to nie wiem od kiedy mozna wkladac malucha |
|
|
|
|
#3484 |
|
Wtajemniczenie
|
Nam na SR powiedzialy położne, że łapki niedrapki to najgorsza krzywda jaką można dziecku zrobić, bo paluszki to sensory temperatury i dzidzia dzieki nim wie, czy jej cieplo czy nie i zeby zamiast lapek ubierac dluzszy rekaw- tak zeby łapki byly schowane, nie wystawaly- ale nie są zamkniete wtedy.
|
#3485 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
a dzidzia się nie podrapie? |
|||
|
|
|
#3486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie znam się, ale słyszałam, że jak maluszek od początku się nie przyzwyczai to potem nie chce w leżaczku przebywać... zresztą któraś z mam juz tu chyba pisała
|
|
|
|
|
#3487 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja chyba będę musiała w końcu wysłać
Bo codziennie prawie piszę, że będę prasować, a robie 1000 innych rzeczy... dziś jeszcze deski nie rozstawiłam i w sumie to dziś już nie mam kiedy prasować...
|
#3488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a rożek w szpitalu jest obowiązkowy? nie mają szpitalnych? |
|
|
|
|
#3489 |
|
Wtajemniczenie
|
z tego co wiem sa leżaczki od pierwszych chwil... ja mysle ze i tak dop. po 3ch tyg. jak cos, ale raczej od małego bede małą sadzać
|
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
wreszcie mam chwilkę
![]() Elu-ja też myślałam,ze gin wie co się dzieje-też uważam,że zdecydowanie powinnaś pojechać chocby do innego lekarza lub an IP. Aniu -trzymam kciuk byś urodziła ![]() o tych łapkach niedrapkach też słyszałam niezbyt ok opinie i podobno jak już to wyatarczą zwykłe skarpetki to jeszcze musze kupić wit K i D3 i czopki glicerynowe i dla maleństwa paracetamol w czopkach.. do pupki mam zamiar używać bambino-mam nadzieję,że wystarczy zamiast linomagu
|
#3491 |
|
Zakorzenienie
|
Również witam się po weekendowo
![]() Dopiero teraz mam chwilkę, od rana jestem we Wrocku, z tym, że latałam po sklepach bo chrześniak ma dzisiaj 6 urodzinki...już nie dla mnie takie maratony (mimo, że odpoczywałam co chwilkę) Pisałyście o rajstopkach z Lidla - też je polecam, mam parę par jak w Sierpniu był tydzień maluszka, teraz też są. Jakościowo bd ![]() Mam chyba 5 par więc już szaleń nie będę
|
|
|
|
#3492 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chciałam zapytać o ta wit. K bo tutaj to zaraz po porodzie dzidzia dostaje zastrzyk z wit. K ( wpływa na krzepliwość krwi więc jakby sie coś działo w pierwszych dobach to jest juz zabezpieczona ) i juz nie trzeba podawać później - może w PL tez tak jest czy nie A wit. D nie ma zalecenia, bo niby kraj bardziej nasłoneczniony np. w porównaniu z PL ale mi się wydaje, że nie i Julci podawałam tylko zimą, bo bardzo mi się pociła podczas ssania ( niby objaw niedoboru wit. d ) i teraz tez tak zrobię jeśli Lenka będzie miała jakies objawy.
|
|
#3493 |
|
Zakorzenienie
|
goldika- z tego co kojarzę to Ty kupowałas te majtasy jednorazowe firmy Horizon??jesli tak to jak to z rozmiaramia wygląda?lepiej kupić M czy L-sa tam jakieś obwody podane?
a hartmann też kupowaś?
|
#3494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam te niedrapki, najwyzej zaraz po urodzeniu kilka dni sie pomeczy w niedrapkach, jak bedzie miala dlugie pazurki, wole to niz obcinac w szpitalu. W ogole bylam dzis zajrzec do lumka i patrzylam na skarpetki, rajstopki itd i wszytsko bylo sprane oprocz wlasnie niedrapkow. Chyba wiekszosc kupuje a potem nie uzywa, albo uzywa raz
|
|
|
|
|
#3495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciekawe ile może w tym leżeć maksymalnie? ja mam upatrzony, ale kaski brak póki co
Edytowane przez elf27 Czas edycji: 2011-10-03 o 14:23 |
|
|
|
|
#3496 |
|
Wtajemniczenie
|
Też się zdziwiłam i mam kupione te łapki
Podobno nie, dlatego powiedziano nam żeby kupić pilniczek papierowy najzwyklejszy, bo jesli faktycznie beda dlugie pazurki, to z lekka sie piluje. Ale podobno plytka jest mięciutka i dzidzia sama sobie krzywdy nie zrobi, a jak rodzice sie boja, to niech wlasnie naciagną rękawek na dłoń. ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- u mnie nie, ja nie biore w ogóle rożka.
|
#3497 |
|
Zakorzenienie
|
Co do pazurków niemowlaka, to zgadza się są bardzo mięciutkie na początku, ale twarz dziecka też jest delikatna i wiem z doświadczenia w rodzinie, że niemowlaki już w szpitalu potrafiły wyglądać jak by je tygrys napadł
![]() Więc do torby spakuję ochraniacze na łapki + nożyczki. Może się nie przydadzą, ale wezmę |
|
|
|
#3498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3499 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje za rade dziś spróbuję
|
#3500 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko zależy od Twojego organizmu. A kiedy masz zacząć brać i jaką dawkę? No i myślę że jeśli przepisali Ci fenoterol to znaczy że masz skurcze i szyjka się skraca więc ja osobiście pracę bym sobie odpuściła. Ja mam wskazane dużo odpoczynku i leżenia
Edytowane przez kasiowa4 Czas edycji: 2011-10-03 o 14:25 |
|
|
|
|
#3501 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mysle, ze 1 para profilaktycznie moze byc, zwlaszcza, ze w lumpku np to koszt 1 zl, a w ogole nie zniszczone.ja na samym poczatku zakupow kupilam 3 pak w smyku za 10 zl, bo taki slodki byl, wiec w moim rprzypadku to byl zbedny wydatek, ale coz
|
|
|
|
|
#3502 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ile kobiet tyle opinii co do łapek - niedrapek. Mnie na SR mówili, żeby zabrać, ze sobą bo owszem paznokcie miękkie, ale dzieci się drapią. Ja mam kupione, jakiś spory wydatek to nie był, najwyżej się nie przydadzą
![]() A przy cięciu pazurków trzeba uważać bo można opuszki uszkodzić, także wolę się zabezpieczyć w ten sposób.
Edytowane przez Ona231 Czas edycji: 2011-10-03 o 14:34 |
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja z kolei dawałam od 8 doby do ukończenia 3mies wit K, ale wit D3 od urodzenia do ukończenia karmienia piersią o żadnych godzinowych restrykcjach nie słyszałam |
|
|
|
|
#3504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie. Jestem tego samego zdania. Ja mam o tyle dobrze, że dostałam 3 pary, ale sądzę, że nic by się nie stało, jak zamiast tych niedrapek, mamuśki założą zw skarpetki. |
|
|
|
|
#3505 | ||
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
Nadrabiałam Was trochę, bo przez weekend jakoś nie zajrzałam. Załamałam się - przytyłam ok. 16-17 kg!! A jutro zaczynam 32 tydz. Mam nadzieje, że szybko to zrzucę. Dzisiaj mam wizytę u gina, jutro spotkanie z położną, w środę SR. Wczoraj byłam na małych zakupach, kupiłam 5 bluzek w rozmiarze gł. L, takie zwykłe BASIC, które będą dobre i po porodzie. Druga pranie już się kręci, ale rzeczy dziecięcych jeszcze nie ruszyłam. Dalia - nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Czasami lepiej podjąć trudną decyzję, niż mieć ciężkie życie. Na pocieszenie dodam, że jutro zaczynam ósmy miesiąc, a pierścionka zaręczynowego jak nie było, tak nie ma. Darusia, mnie te otulaczki też się strasznie podobają, tylko te otulaczki z Motherhood nie mają okrycia na główkę Cytat:
Cytat:
Myślicie, że w ósmym miesiącu można już zakupić biustonosz do karmienia, w którym będę teraz chodziła? Bo te które mam, już mnie cisną, uwierają i biust mi z nich wychodzi. Witam nową mamusię. Aniu - spokojnie czekamy na dobre wieści |
||
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
Myszeczko, moja teściowa jak się ur miała ponad 5kg....
|
|
|
|
#3507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tuszka może miałaś na początku niedowagę, wtedy można przytyć więcej Spokojnie jeden biustonosz kupić możesz, biust nie lubi za małych biustonoszy Bo przy karmieniu jeszcze lubi urosnąć takie opinię słyszałam
|
|
|
#3508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3509 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupiłam bo ostatnio w szpitalu był mi potrzebny a nie miałam i byłam zła że nie kupiłam. ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
Te 2 dni to moga byc wiecznoscią wiem cos o tym ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- ![]() ![]() : mdleje:
|
|
|
#3510 | |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wsparcie.
Doszłam do wniosku, że chyba lepiej się rozumiem z teściową niż z mamą. Cytat:
Zresztą sama widziałam jak dzieciątka na oddziale miał pozakładane właśnie skarpetki na rączki. My na SR mieliśmy ćwiczenia z położna co ma 40 lat doświadczenia i więcej nam radziła i opowiadała niż kazała ćwiczyć. Mówiła że po szyciu krocza nie wolno siadać na całej pupie tylko na boczku, polecała mydełko rumiankowe do pielegnacji krocza. Pokazywała jak chodzić żeby rana się nie rozeszła, jak schodzić z łóżka - trzeba się przekręcić na brzuch, spuścić nogi i stanąć na ziemi ![]() Jak mi się jeszcze coś przypomni to napisze. ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- ja kupiłam 2 w HM takie zwykłe bawełniane i chodzę w nich już teraz po domku, żeby nie uciskać sobie pod biustem. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

A wit. D nie ma zalecenia, bo niby kraj bardziej nasłoneczniony np. w porównaniu z PL ale mi się wydaje, że nie i Julci podawałam tylko zimą, bo bardzo mi się pociła podczas ssania ( niby objaw niedoboru wit. d ) i teraz tez tak zrobię jeśli Lenka będzie miała jakies objawy.
dziś spróbuję