|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki
Dołączam do Was, drogie Wizażanki!
![]() Od poniedziałku zaczynam studia licencjackie z pedagogiki, spec. edukacja medialna i informatyczna W tym roku też obroniłam licencjat z filologii polskiej i robię z tego magisterkę. Mam nadzieję, że dam radę z dwoma kierunkami i jestem bardzo ciekawa tego kierunku Powiedzcie mi proszę, czy jest dużo nauki na tych studiach (mam na myśli ogólnie pedagogikę)
|
|
|
#2522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kat dużo teorii, która nie zawsze przekłada się na praktykę ![]() Chwalę się albumem. |
|
|
|
|
|
#2523 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli jak wszędzie
Ogólnie słyszałam, że pedagogika to łatwe studia i w miarę przyjemne -w końcu będę mogła to sama zweryfikować
|
|
|
#2524 | ||
|
Idiotka
|
Cytat:
Jakie śliczne rysunki! Cudo normalnie! Cytat:
![]() A czy łatwe? Zależy na jakich wykładowców się trafi ![]() ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Anlejka a powiedz mi jeszcze.. tzn uspokój mnie (mam nadzieję) ![]() W szkole przed prowadzeniem lekcji , wiadomo dostałaś temat.. ale czy dostałaś coś na czym mogłaś sie opierać , tzn co robić itp. ? Taki jaki konspekt zajęć ? Bo w przedszkolu dostałam "przewodnik metodyczny" w którym były przykładowe zajęcia, mogłam je realizować, ale mogłam też sama wymyślać coś innego byleby nie odbiegać tematycznie.. I zastanawiam się jak to jest w szkole.. Tak czytam twojego bloga, świetnie się czyta! Piszesz tak "lekko" cud, miód i orzeszki!
|
|
|
#2525 |
|
Rozeznanie
|
To ja sie też pozwole przyłączyc , zaczynam w tym roku studia pedagogiczne
Dziewczyny co kryje sie pod "przedmiotem" biomedyczne podstawy rozwoju ? Jakoś tak strasznie to brzmi .
|
|
|
|
|
#2526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale odbiegałam od tematu, zmieniałam, dodawałam i czarowałam I przed każdym dniem kiedy miałam mieć lekcję obgadywałam zajęcia z opiekunką żeby wiedziała co chcę zrobić Ok, ok, przez pierwsze dwa dni tak było, potem mnie puściła na żywioł A co do bloga to dziękujęęęę Mam straszny styl pisania
Edytowane przez anlejka Czas edycji: 2011-09-30 o 17:23 |
|
|
|
|
|
#2527 | ||
|
Idiotka
|
Cytat:
![]() Co się pod tym kryje? Ja miałam budowe człowieka, podstawy rozwoju , układy mięśniowe, kostne itp. itd. Wpływ różnych czynników na rozwój człowieka coś w ten deseń Cytat:
Mam nadzieję,że ja też takie coś dostanę ![]() A odnośnie bloga, to bardzo fajnie mi się go czyta, na prawdę! I mi się Twój styl pisania podoba! ![]() A odnośnie mojej pracy. Wczoraj zaczęłam wstęp pisać.. ![]() Aż wstyd się przyznać... Skleciłam 3 zdania i zrezygnowałam.. Odłożyłam to na później
|
|
|
#2528 | |||
|
Zakorzenienie
|
anlejka, album prześliczny
![]() Cytat:
ale dziwnie teraz, co?Cytat:
Ja bym mogła te wpisy czytać i czytać i jak już dojdę do końca jakiegoś to... smutno mi, bo... już koniec, nie ma dalszego ciągu. Świetne, lekkie pismo, sama przyjemność dla czytającego Cytat:
I to w głównej mierze dzięki dr. Zaliczenia i egzamin - banalne, także nie ma się czego bać Taka rozszerzona biologia, haha.
|
|||
|
|
|
|
#2529 |
|
Zakorzenienie
|
Też teraz będę miała biomedykę
![]() I próbuję ogarnąć IOSa. Nie wiem czy wpisywać przedmioty tylko z animacji czy ze zintegrowanej też. Czy wykłady wpisywać skoro są nieobowiązkowe, a jak wpisywać to osobno z ćwiczeniami czy w tej samej rubryczce. Aaaa! |
|
|
|
|
#2530 |
|
Idiotka
|
Jest strasznie dziwnie...Nigdy w piątek (jak chodziłam na praktyki) nie czułam takiej pustki, bo zawsze już nie mogłam doczekać się poniedziałku. A teraz.. wiem,że w poniedziałek już tam nie idę, i czuję się na prawdę dziwnie..Nie umiem nawet tego nazwać, a jak oglądam niektóre prace (dla mnie od dzieci) to łzy mi same napływają do oczu.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Odnośnie biomedyki - u mnie też straszyli.. wiedziałam z opowiadań jaka jest ta babka, ale mówiłam sobie "zawsze straszą a potem okazuje się ,że nie taki diabeł straszny". Ale już po pierwszych zajęciach wiedziałam,że nie będzie przyjemnie i lekko ![]() Baba miała jakiś system punktowy (za nieobecność stawiała punkty ujemne) , wszystko było na punkty... a oceniała tak jak jej się podobało Jedną pracę robiłam z koleżanką, słowo w słowo miałyśmy tak samo Ja dostałam 5 pkt a moja koleżanka -3 pkt ![]() No tragedia była Cieszę się,że już tej kobiety nie muszę oglądać
|
|
#2531 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#2532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powtórka z rozrywki ![]() Może się jednak skuszę na poprawę matury z biologii |
|
|
|
|
|
#2533 |
|
Zakorzenienie
|
A że tak zapytam -jest ktoś z UZetu?
|
|
|
#2534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie to był jeden z najprzyjemniejszych przedmiotów, więc i nauka była czystą przyjemnością
|
|
|
|
|
|
#2535 |
|
Przyczajenie
|
Potrzebuje ksiązkek na studia może ktos jest w posiadaniu elektronicznej wersji:
Kwieciński, Śliwerski-Pedagogika. Podręcznik akademicki PWN Sliwerski-Pedagogika GWP Gutek-Filozoficzne i ideologiczne podstawy wdukacji Mietzel-Wprowadzenie do Psychologii Ziembardo-Psychologia i życie Strelan-Psychologia. Podręcznik akademicki Gryby ktos posiadał którąś z tych pozycji to prosze o przesłanie na maila agata8881@wp.pl Odwdzięcze sie ![]()
|
|
|
|
|
#2536 |
|
Rozeznanie
|
Adziorku nie płacz. Jak skończysz studia to pewnie załapiesz się do pracy w przedszkolu i spędzanie czasu z dzieciakami będzie dla Ciebie codzienną przyjemnością .
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc czuję, że chyba faktycznie prędzej trafię do szkoły. A jak tam trafię to przepadnę |
|
|
|
|
|
#2538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2539 |
|
Rozeznanie
|
U mnie biomedyka to był najtrudniejszy chyba przedmiot w I semestrze. Zaliczenie z ćwiczeń jeszcze w miarę, mieliśmy też test wejściowy na drugich zajęciach, rzekomo z wiedzy z liceum, ale ja musiałam dokupić sobie książkę z genetyki, bo nie miałam biologii na tym poziomie w liceum. A egzamin u słynnego już chyba prof. Cieślika - dla mnie masakra, chociaż obejmował tylko treść wykładów. Z tym, że tak jak mówicie - na tym przedmiocie powinny być poruszane kwestie wszystkich układów narządów, budowy organizmu ogólnie, genetyki i wpływu środowiska na rozwój organizmu, a nasz profesor (zresztą pan dr z ćwiczeń w zasadzie też) położył nacisk tylko na genetykę. I to naprawdę na genetykę na akademickim poziomie, którego mój mózg nie pojmował kompletnie na początku. Potem jak się wdrożyłam, załapałam podstawy to było lepiej, ale i tak ostatecznie egzamin był bardzo ciężki, a pytania nie były takie na "odwzorowanie" tylko na myślenie - naprawdę trzeba było logicznie pomyśleć, zanim się coś napisało.
Te 30h ćwiczeń i 30h wykładów to był hardkor ![]() No to się wyżaliłam Ale muszę też dodać, że prof. tak prowadził wykłady, że chociaż to było 3 lata temu, do tej pory je pamiętam.
|
|
|
#2540 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i dopiero w następnym semestrze zaczynamy zajęcia ze specjalności, a pierwsze praktyki bedą pod koniec kwietnia
|
|
|
#2541 | |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje dziewczyny za oświecenie mnie ,mam nadzieje ,że mój wykładowca nie będzie jakiś nawiedzony
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2542 | ||
|
Idiotka
|
Cytat:
Cytat:
Odnośnie kadry...U mnie jest dokładnie tak samo jak u Ciebie. Wszystkie Panie które są w przedszkolu, były za moich czasów. Jedna z nich wczoraj mi powiedziała coś takiego : "Powiem Ci szczerze, uwielbiam dzieci (widać po niej było bo dzieci też ją lubiły), lubię z nimi spędzać czas, ale chciałabym żeby tutaj kadra się zmieniła -na młodszą, ja mogłabym odejść na emeryturę gdybym miała taką możliwość i zwolnić miejsce np. Tobie bo jesteś młoda, masz pełno siły, pomysłów, a ja mam już swoje lata.No,ale do emerytury jeszcze mi brakuje" . ![]() A odnośnie znajomości, to prawda, teraz wszędzie trzeba mieć plecy. Ale z drugiej strony , ja jestem taką osobą,że chciałabym zostać przyjęta do pracy, nie dlatego,że mam znajomości, ale dlatego,że jestem dobra w tym co robię. To na pewno jest bardziej motywujące aniżeli to,że mam prace dzięki znajomości. ![]() pozdrawiam!
|
|
|
#2543 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W końcu bardzo lubie swój kierunek
|
|
|
#2544 | |
|
Idiotka
|
Cytat:
Tak jak napisałaś, całkowitą satysfakcję z pracy ma się tylko wtedy, kiedy się pracuje za to,że jest się w czymś dobrym..
|
|
|
#2545 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy by chyba chciał zostać przyjęty do pracy, bo dobrze to robi. Problem jest taki, że oni przyjmują i nie wiedzą kto jak pracuje. Siedzi z tymi dziećmi i póki się rodzice nie skarżą to niech jest. A przecież nie zwolnią przedszkolanki trzylatków i dają im nową, jak już do tamtej przywykły.
|
|
|
|
|
#2546 | |
|
Idiotka
|
Cytat:
Jedną wielką pomyłką jest przyjmowanie od razu do pracy.Bo potem wychodzi szydło z worka i okazuje się jakie podejście do dzieci mają niektóre przedszkolanki (np. ta o której pisałam kilka postów wyżej..). A dzieci to tylko dzieci, one wyczuwają kto jaki jest.. Sama widziałam jak dzieci lgnęły do mojej opiekunki .. czego nie mogłam powiedzieć o dzieciach z grupy Pani, która na widok dzieci już się denerwowała... Kilka razy zdarzyło się tak,że dziecko podbiegało do mnie i mówiło,że nie lubi Pani X , ale poza rozmową z tym dzieckiem, nie mogłam nic innego zrobić. A odnośnie tego,że każdy chce pracować bo robi to dobrze. Anlejka są osoby, które chcą pracować obojętnie gdzie, może to być praca w której nie będą dobre, byleby tylko mieć pracę i zarabiać (niekiedy) nie wąskie pieniądze.Ja osobiście 'znam' osoby,które na prawdę są fatalne w tym co robią, ale nie zostają zwolnieni bo żyją w bliskim ( i to dosłownie) kontakcie z szefem/ szefową. Każdy ma swoje priorytety i swoje życie z którym robi co chcę. Szczerze Wam powiem coś odnośnie moich praktyk... Pewna osoba z mojej rodziny mogła (czyt.chciała) mi załatwić praktyki takie, na które nie musiałabym chodzić,ale oczywiście miałabym papierek.(Nie czarujmy się większość osób właśnie tak odbywa praktykę, przynajmniej w moich regionie...) Oczywiście ja jak to ja, nie zgodziłam się a wręcz oburzyłam.. Poszłam sama do przedszkola i szkoły i załatwiłam sobie praktyki..chodziłam na nie, bo chciałam się sprawdzić, chciałam wiedzieć czy dam sobie radę, jak dzieci będą mnie odbierać i jak wypadnę w oczach opiekunki. Wychodziłam z założenia,że jeśli to nie będzie to co chcę robić, to po licencjacie zmienię kierunek (na drugi, który był w rezerwie). Ale spodobało mi się to co robię... i dowiedziałam się od pewnych osób, że zarówno dyrektorka jak i przedszkolanki (u których miałam nie tylko hospitacje ale i zajęcia) były ze mnie zadowolone.Strasznie mnie to zmotywowało i utwierdziło w przekonaniu ,że ZEWiP to jest odpowiedni kierunek No nic rozpisałam się Przepraszam![]() Miłej niedzieli !
|
|
|
#2547 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwięcej chyba w BUŁ (podciągając pod to wydziałową) Myślałam, że pytasz bo masz znajomości i mogłabyś mi anulować karę. Cytat:
![]() Cytat:
I wkurza mnie to, że u mnie 60% osób z roku poszło na pedagogikę tylko dlatego, że to są łatwe studia. Cytat:
Cytat:
I z jego synem też... ![]() |
|||||
|
|
|
|
#2548 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(przy okazji - podziwiam tych wszystkich którzy robią więcej niż jeden kierunek, a znam takich co robią 2 i jeszcze pracują; ja nie ogarniam czasami jednego... )Wow, Śliwerski to normalnie jak taka gwiazda w świecie pedagogiki A co z jego synem? Że taka reakcja? ![]() Aaa, Agaciaaa - "Filozoficznych..." też szukam bo nigdzie nie ma. I lipa. W necie też nie znalazłam. Mam jeszcze do zalatwienia książkę "Wprowadzenie do systemowego rozumienia rodziny" (jeśli nic nie pokręciłam), której też nie mogę znaleźć, i "Osobowości rodzinne" D. Fielda - tej to już kompletnie nigdzie nie ma, chyba skończy się na kupnie...
Edytowane przez xestrellax Czas edycji: 2011-10-03 o 12:29 |
|
|
|
|
|
#2549 |
|
Rozeznanie
|
IOS to chyba dziewczynom chodziło o indywidualną organizację studiów czy coś w tym stylu
|
|
|
|
|
#2550 |
|
Idiotka
|
Hej laseczki
![]() Pierwszy dzień praktyk w szkole podstawowej za mną. Miałam hospitacje w klasie III, jutro bede miec w klasie II i I a w środę zaczynam prowadzić zajęcia, również w 1,2,3 klasie.. Jestem lekko przerażona Dzieci są teraz straszne, nic ich nie interesuje.. są niegrzeczne... Zajęcia zaczynam w klasie III gdzie 2 chłopców jest nadpobudliwych, jeden ten ma jakieś zaburzenie (nazwy nie pamiętam), dwie dziewczynki są wiecznie znudzone bo one "już wszystko umieją".. Jakieś rady może macie? ![]() Pozdrawiam
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.

W tym roku też obroniłam licencjat z filologii polskiej i robię z tego magisterkę.
i jestem bardzo ciekawa tego kierunku
Powiedzcie mi proszę, czy jest dużo nauki na tych studiach (mam na myśli ogólnie pedagogikę)

Eh.. Będzie mi tych dzieciaków brakować 
Mam straszny styl pisania 

ale dziwnie teraz, co?