|
|
#4921 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona czwarta!
Cytat:
![]() moria, eve i andziot ![]() Spróbuję Wam opisać na podstawie czego pan pediarta - rehabilitant właśnie uznał konieczność wykonywania ćwiczeń na wzmocnienie mięśni i to, że Wikuś ma jedną stronę bardziej rozwiniętą. Zacznę od tego, iż wczoraj przed wiziytą u pana doktora spał smacznie w foteliku i musieliśmy go wyjąc z niego i rozebrać do nagusieńka - co mu się już nie spodobało, wybudził się z płaczem. Na początku wizyty pan doktor postawił nas przed taką dużą tablicą pokazującą rozwój dziecka miesiąc po miesiącu i umiejętności nabywane z każdym miesiącem życia i poprosił o pokazanie na tej tablicy synka umiejętności, ma się rozumieć subiektywnym okiem rodziców . No więc ja pokazywałam a pan doktor uważnie słuchał. Po czym przystąpił do obserwacji będącego akurat w histerii głębokiej Wiktora (wybudzenie+golizna+ zimne podłoże). Jak na złość chłopak nic nie chciał zrobić tylko się darł w niebogłosy. Ale i tak pewnie zdołał poczynić pewne obserwacje, w końcu praktykuje od ponad 20 lat. Od zawsze Wikuś niechętnie leżał na brzuszku a przyczyną jest to, iż nie potrafi się podpierać na łokciach, tylko po chwili rozkłada ręce i wyciąga je na boki albo do przodu pracuje grzbiet i szybko się męczy - dlatego go to tak denerwuje. Ponadto lekarz powiedział nam, że ma czesto zaciśnięty kciuk własnie w tej słabszej stronie a normalnie powinien kciuk mieć wyciągnięty po 2 miesiącu życia. U pana doktora też nie zainteresował się przesuwanym mu przed oczami przedmiotem leżąc na tym brzuszku (w sumie przesuwany szarobury pęk kluczy na sznurku nawet nie zainteresowałby pewnie kota), wiem też, że jak ma coś przed soba kolorowego to reaguje no ale nie chciał chłopak pokazać co potrafi. Później zapytana zostałam czy karmię piersią, powiedziałam że od jakiegoś czasu już nie z powodu histerii przy UU i dodałam, że synek jest leniem, bo mu się nie chce ciągnąc. Pan na to, iż mozna powiedzieć o dorosłej osobie, że jest leniem ale nie o takim małym dzieciaku, bo on po prostu nie potrafi. Dodam jeszcze, że wypadł mu smok z dziobka ze 3 razy i pan powiedział, iz ma zaburzenia ssania a to rzutuje na jego rozwój. Poza tym nie łączy rączek jak leży w taki młoteczek (co robi w domu jak leży i się bawi) coż jeszcze pozytywnego usłysząłam...niech się zastanowię..aa no i że rzekomo te obroty z brzuszka na plecki to są tu takich maluchów nieświadome jeszcze i mają miejsce na skutek przeciążenia główki. Sama nie wiem co o tym wszystkim mysleć ale skoro i on uznał (może ciut na wyrost, może nie), że potrzebujemy rehabilitacji, to postaram się jak najszybciej coś zrobić w tym kierunku, może jeszcze w tym tyg. się uda smutno mi trochę, bo pan doktor obcesowy był raczej ale i rzeczowy mocno. Wszak to nie ja mam go lubić tylko ma pomócJeszcze mi się przypomniało, że podczas takiego ataku płaczu ponoć Wiktor powinien mieć uniesione cały czas zgięte nóżki w kolankach no i wygina się ciągle w odwrócone "C";Martwi mnie to, iż wcześniej nie wiedziałam, że trzeba nosić takiego malucha przodem do świata a nie przytulonego do siebie, bo może mu tym też zaszkodziłam. Andziotku a co Ty myslisz o metodzie Vojty?? pamiętam, że chyba monique też uczestniczy z dzidziolem w takich zajęciach; Ja wiem, że każdy dzidziuś rozwija się indywidualnie, wszystko w swoim czasie ale skoro to już druga osoba, która podobnie mówi, to może coś w tym jest...no i może ta moja rejonowa pediatra jednak nie jest taka zła jak mi się wydawało skoro zasygnalizowała problem już wcześniej ??? dużo tych może mi się pojawiło w ostatnich dniach. Nie marudzę Wam już, jak mi się coś przypomni dopiszę Wiktor śpi, podparty różowym panem świniakiem, bo mu się nie odbiło anula a takim gadaniem niby wszystko wiedzących ludzi z zewnątrz się nie przejmuj, bo to nie ma sensu, łatwo kogoś krytykować. A skąd niby mieliście z TŻ wiedzieć i reagować??? Postarajmy się nie smutać, bo dzieciaczki to wyczują, ściskam Cię mocno (baardzo baardzo) Koniec i kropka mojego wywodu
|
|
|
#4922 | |
|
Zakorzenienie
|
dobrze
![]() dzisiaj jem same smakolyki m in serek wiejski na slodko z cynamonem nalesniki z makrelą ![]() Cytat:
bo tanio mi sie wydawaja ale jak musze to nie patrze na cene tylko na to co ola lubi a uwielbia purre ziemniaczane z indykiem gdzie sloiczek ten powiekszony 270g za 5zlpotrafi go na raz wciagnac |
|
|
|
|
#4923 |
|
Zakorzenienie
|
mon1ka
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj przed południem było pierwsze podejście do kaszki (na gęsto) i teraz na noc dałam butlę też z kaszką. Wsypałam na oko ale wydaje mi się, że mogłam zrobić gęściejszą, bo Tymi się trochę krztusił i za szybko mu leciało. Wypił w trymiga i na koniec pociumkał trochę piersi. Jestem bardzo ciekawa co ta noc nam przyniesie
Boję się, że zaszalałam z tą kaszką dzisiaj no ale trudno Andziot, możesz coś doradzić odnośnie tych kupek? Tymek od wczoraj robi ze cztery dziennie, takie rzadkie jak noworodek. Martwić się czy to normalne?
|
#4925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4926 |
|
Wtajemniczenie
|
MoniaK trzymam kciuki za Wasza dzisiejsza nocke
ja ululalam Duske niestety cycem o 19:10, o 20 placz w poszukiwaniu cyca i narazie spokoj. Oby bylo dobrze![]() lece sie myc i nynac dobranoc
|
#4927 |
|
Zadomowienie
|
mon1ka hej
miło Cię poznać, długo w krzaczorach siedziałaś Rozgość się u nas i zostań z nami. Moja Hania w nocy chce ssać smoczek, niestety nie karmiłam piersią. Wstaję czasem 5 razy podawać smoczek, ale często śpi mi od 19 do 8 rano (przeważnie )
|
|
|
|
#4928 |
|
Zadomowienie
|
Mon1ka
|
#4929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witam nową koleżankę
|
|
#4930 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny szarlotka wyszla p r z e p y c h a
![]() ![]() Troszke za malo jablek, ale jak na pierwszy raz to jest lux!!! ![]() Wybaczcie, bo przeczytalam pobieznie. Siasiek kocham wage Niko! Agus87 oby ja nie swedzialo po tym syropku. Ja pozeram takie tabletki przeciw swedzeniu i powiem Ci, ze dzialaja Ide napic sie lampki wina. nalezy mi sie po zrobieniu TAKIEJ szarloty
|
#4931 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A gdzie rodziłaś?? W Wodzisławiu?? Fajnie, że tak blisko
|
|
|
#4932 | ||||
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór
Miłe Panie, i mam nadzieje ze juz śpiące bąbelki![]() sie ja przyznam bez bicia ze nei nadrobiłam nic oprocz ostatniej strony... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
moja dziecina tez coraz droższa w utrzymaniu hehe, bo niedosc ze rozszerzamy papu , to i ciuszki jakies ciasne sie robią.. a co do smaku to jabłka z bobovity smaku jakblek nieprzypominaja, tak samo ja złociste jabłko (soczek) wiec ja sie tam niedziwie ze Oli nie smakowało.. u nas króluje hipp Cytat:
|
||||
|
|
|
#4933 |
|
Zakorzenienie
|
mon1ka Witaj
![]() Paulizia za udana szarlotke. Chetnie bym zjadla
|
|
|
|
#4934 |
|
Wtajemniczenie
|
Mon1k witamy
jaki poród ekspresowy ![]() delicadeza wiesz co ale z tego co piszesz to mój Piotruś tez ma podobne zachowania...wydaje mi się, że ten lekarz trochę przesadził...jak nie chciał smoka to wypluwał i tyle...mój jak się na coś zapatrzy to tez pluje smokiem...nie wszystkie go zabawki interesują...często mu się ręce rozjeżdżają na boki jak leży na brzuszku....i tez go męczy jak za długo wierzga leżeć na brzuchu...to może ja tez powinnam zacząć się martwić ??? aguś trzymam kciuki za dukanie same smakołyki wcinasz![]() Pauliza
|
#4935 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no no siasku słuszna waga Niko ![]() ![]() Cytat:
mam takie pytanie i bardzo ale to bardzo proszę o pomoc Dziewczyny czy zatem skoro Wiktor dziś skończył 4 miesiące mam mu już wprowadzać jedzonko dodatkowe, bo ostatnio po wypiciu około 150 - 22o ml mojego odciągniętego mleczka budzi się albo raz w nocy koło 2 albo jak dziś 5.30 czyli przesypia nockę ładnie. z drugą częścią Lolciu się również zgadzam mon1ka witaj ![]() idę właczyć tv na tap madl może przestanę oglądając głupoty myśleć tak intensywnie o Wikusiu i tej rehabilitacji;
|
|
|
#4937 |
|
Zakorzenienie
|
Siasiek, waga elegancka
jak zdrówko?Spadam do łóżka, bo nie wiadomo ile moje dziecko pośpi Dobrej nocy ps. delicadeza, mój Tymek też długo nie poleży na brzuchu i rączki mu się rozjeżdżają. Nie wiem czy pan dr trochę nie przesadza, tym bardziej że mały płakał i był niespokojny więc też inaczej zachowywał się w gabinecie. Sama zresztą mówisz że w domu robi wiele rzeczy. Ja tam się nie znam ale oby pan dr pomógł
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1117911 Edytowane przez MoniaK Czas edycji: 2011-10-05 o 21:20 |
|
|
|
#4938 |
|
Zakorzenienie
|
m0n1ka
![]() i dajesz nadal tą butle na noc ??? delicadeza dzięki za dokładny opis wizyty Vojta jest dość kontrowersyjną metodą rehabilitacji, dzieci raczej jej nie lubią, bo wymusza odpowiednie pozycję przez stymulacje różnych punktów, często dość mocno, dzieciaczki płaczą, ale postępy robią ... MoniaK na razie się nie przejmuj kupami, może coś zjadłaś co mu nie podeszło ... ciekawa jestem jak Tymuś będzie spał
|
|
|
|
#4939 |
|
Zadomowienie
|
delicadeza Hance też się czasem ręce rozjeżdżają jak leży na brzuszku, nie wiedziałam, że to jakaś patologia. Generalnie umie leżeć na brzuszku,patrzy na zabawki itd.,ale nie lubi. Chyba przez to, że jej nie kładłam. Rwie się bardzo do siadania, mam wrażenie,że jak wreszcie opanuje tą sztukę, to będę miała więcej czasu
|
|
|
|
#4940 |
|
Zakorzenienie
|
Uff doczytalam...dopiero teraz bo Zoska dawala czadu przez ten katar caly dzien, 10 minut zabawy i ryk, zmiana miejsca ryk, jesc nie, spac po 20 minut, potem ryk na raczkach dobrze, a najlepiej spac na raczkach, ale teraz na szczescie po 20 stej zasnela, ale wczesniej na mnei zwymiotowala przy UU, przebralam, nos wyczyscilam wiec histeria i usypianie, ale dalo rade i spi.... ciiiiiiiii
)catia88 no ostatnio jak miala taki katar to lekarz nic mi nie przepisal i powiedzial ze przejdzie i tyle, poczekam jeszcze jutro zobaczymy, jak nie przejdzie to w piatek pojedziemy dolekarza, pokasluje troche ale chyba odkaszluje katarek..sama nie wiem... camomile moja tez uwielbia lapkami eksplorowac moja twarz i jak dziewczyny pisaly tez zrzuca mi okulary non stop ![]() na szczescie mam dwie pary bo cos czuje ze jedne szybko skoncza zywot przy tylu upadkach ![]() matall ja mam to samo, patrze na Zoske i nie wierze ze juz ma prawie 5 miesiecy..kiedy to zlecialooo no kiedy??! zosiaa uspokoilas mnie kochana ze twoj synus tez niewielki, moz etaka faktycznie ich uroda, ja tez zawsze bylam malenka jako dziecko. a co do zamartwiania sie to chyba sie nasluchalam zbyt wiele tych terapeutow wszelkich. plus pelno wokol zlych doradcow co jak uslysza ze mala chodzi na fizjoterapie i dlaczego to od razu maja milion komentarzy.. dlatego wole pisac o tym z wami ![]() andziotku 1. primo ja tez daje codziennie bo tak jak ty widze, ze mam mniej mleczka w UU i boje sie ze by sie nie najadala..jak gdzies wychodze to biore sloiczek, albo tak organizuje sie z karmieniami zeby dac sloiczek przed wyjsciem albo po powrocie![]() 2. ty to mnie zawsze umiesz ladnie ochrzanic, za to cie wielbie okrutnie mowie mam jakies kiepskie dni ostatnio i moja pamiec wyszukuje co ja zlego moglam zrobic ze ta biedna Zosia ta strone prawa ma mocniejsza i sie tak wygina i juz sobie wmowilam ze od noszenia, ze to ze tamto. i niby wiem ze glupoty sobie wmawiam, ale ja jestem mega irracjonalna i emocjonalna i gleboko w glowie siedzi i tak, ze moja winataka juz jestem udreczona Matka Polka Norweska ![]() delicateza doczytalam, u nas podobnie z tym kciukiem i zaciskaniem dloni, ze ten refleks powinien juz zaniknac wlasciwie, Zoska za przedmiotami dobrze wodzi wzrokiem i na brzuszku radzi sobie super i ma kontrole nad ruchami ale na pleckach gorzej..ale masz racje, nie mozemy sie przejmowac, przeciez wszystko bedzie dobrze prawda? ale lekarz wasz bardzo wynika z opisu..hmmm oziebly? lolus Zoska nie miala takiego uczulenia na fride dopoki teraz nie ma kataru i z 10 razy dziennie jej wyciagam te glutki, mysle ze to po prostu bardzo nie przyjemne... ja tez sie boje ze jej do oka wsadze neichcacy albo co, dlatego wole jak razem z TZ ja trzymamy i zabawiamy, wiem, ze nie powinnam sobie wmawiac ze to nasza wina, ale moze za wczesnie ja w pionie nosilismy a nie powinno sie? moze wtedy sie wykrzywila? nie moge sobie darowac... siasiu 9,2 kg??????????????? hmmm tyle mialam zacytowane i co? zniknelo? kasienko lodzka dziekuje za ochrzanianie mnie! potrzebuje tego! Moniak dobrze wiedziec ze nie tylko Zosia taki maluszek, jeju co ja bym bez was zrobila, spokojnej nocy Moniczko, oby nie bylo tylu pobudek dzisiaj ![]() ' moria Zoska w lezaczku tez sie wykrzywia w bananka. wiem, wiem, ale tak mi opowiadaja takie cuda na tych terapiach i ja to bralam tak spokojnie ale jakos teraz tak nie widze poprawy i ciagle mowia to samo i cos tam tej mojej Zosi nastawiaja...ale masz racje juz nie bede wymyslac, AJ Law U!!! ![]() uciekam zaraz spac tylko nakarmie jeszcze Zoske na spiocha.. i tak chyba wszystkim nei odpisalam, ale pisze tego posta jakies pol godizny juz, wiec chyba spasuje.. spokojnej nocki ps. mnie tez zyczcie coby znow nie bylo miliona katarowych pobudek pleeeasseee |
|
|
|
#4941 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a i jeszcze dodam, że powiedział, iż jesli nie podejmę terapii z małym to te niedociągnięcia się wyrównają z czasem ale utrwalą w synku zachowania na przyszłość i murowaną wadę postawy w wieku przedszkolnym, którą będzie trzeba korygować parę lat więc chyba lepiej metodą mniejszego zła popracować teraz ze 2 - 3 miesiące ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Kochana ale Nadeńka jest o cały miesiąc młodsza oj anula pewnie, że będzie dobrze przecież po to jest rehablitacja, wprowadzam Ci BAN na SMUTOWANIE a pan doktor ...hmmm no cóż mocno oziębły...ale jak trzeba, to trzeba nawet do takiego pójść
Edytowane przez delicadeza Czas edycji: 2011-10-05 o 21:32 |
|
|
|
|
#4942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym nie widziałam Wiktorka, żeby zobaczyć czy dobrze sobie radzi na brzuszku itp wiem tylko, że teraz bardzo dużo dzieci jest rehabilitowanych, choć moim zdaniem czasem wcale tego nie potrzebują ... jedno wiem - ćwiczonka mu nie zaszkodzą idę na tap madl |
|
|
|
|
#4943 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() m0n1ka ---- byliśmy w smyku nic nie kupiliśmy ![]() Ania pierwszy raz w nosidełku |
|
|
|
|
#4944 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję dziewczyny za przywitanie
![]() Spice no faktycznie trochę w krzaczorach posiedziałam , ale lepiej późno niz wcaleWeredka rodziłam w Wodzisławiu i bardzo sobie to chwalę (Kuba urodził się w Jastrzębiu i nie ma porównania wogóle) a całą ciążę chodziłam do Rybnika do dr.Grudnia. Andziot no daję cały czas tę butlę pełna nadzieji ,że którejś pięknej nocy Zuzia będzie po niej spała np. do 4.00 .Delicadeza moja Zuzia tez zaciska czasem kciuki , chociaż już coraz rzadziej- u nas też to ma być ok.3 m-cy rehabilitacji. Monika mama Zuzki-29.05.2011 |
|
|
|
#4945 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4946 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no to masz 9,2kg szczęścia
|
|
|
#4947 |
|
Rozeznanie
|
delicadeza, u mnie podobnie bylo z Igorkiem i pani doktor dala nam skierowanie na cwiczenia. Powiedziala ze to nic strasznego, ze bardzo duzo dzieci to ma i ze cwiczenia nie sa koniecznoscia, bo z czasem przejdzie, ale bez tych cwiczen moze niektore rzeczy takie jak obracanie czy siadanie zaczac wykonywac pozniej. My cwiczymy metoda bobath.
I dzis dotarla do nas paczka z Bobovity, tylko ktos sobie na poczcie sloiczek zabral
|
|
#4948 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#4949 |
|
Zakorzenienie
|
Zytus a do mnie cały czas nie dotarła moja paczka!
Obrażam się i nie będę kupować (ciekawe, co Edzik będzie jadł
|
|
#4950 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() moja bratowa też rehabilitowała metodą Vojty i sobie chwaliła. Pierwszy synek miłą za małe napięcie, a drugi za duże chociaż niektórzy mówią, że przesadzają z tym napięciem, że u wielu dzieci wyolbrzymia się ten problem... Andziot czy Ty jesteś może lekarzem,pedriatrą czy coś w ten deseń? Wszyscy piszą - "co na to Andziot?" to i ja też skrzętnie notuję Twoje bezcenne rady
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

no i wygina się ciągle w odwrócone "C";

) wprowadziłam Zuzi jak miała niecałe 3 m-ce butlę mm na noc, a teraz jest już to mm z kaszką ryżową.
Rozgość się u nas i zostań z nami. Moja Hania w nocy chce ssać smoczek, niestety nie karmiłam piersią. Wstaję czasem 5 razy podawać smoczek, ale często śpi mi od 19 do 8 rano (przeważnie 

i tak się siłujemy żeby trafić do nosa
Nie lepiej po prostu poważniejsze rzeczy pisać w klubie, a tu ogólne?

same smakołyki wcinasz
Dobrej nocy