Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona czwarta! - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-05, 20:53   #4921
delicadeza
Raczkowanie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona czwarta!

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
bardzo lubi ( ooooooooooooooooooooooo ja cie właśnie na macie przewróciła się z brzuszka na plecki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! )
no proszę jaka gibka Gabrynia

moria, eve i andziot
dziękujemy za zyczenia

Spróbuję Wam opisać na podstawie czego pan pediarta - rehabilitant właśnie uznał konieczność wykonywania ćwiczeń na wzmocnienie mięśni i to, że Wikuś ma jedną stronę bardziej rozwiniętą.
Zacznę od tego, iż wczoraj przed wiziytą u pana doktora spał smacznie w foteliku i musieliśmy go wyjąc z niego i rozebrać do nagusieńka - co mu się już nie spodobało, wybudził się z płaczem.
Na początku wizyty pan doktor postawił nas przed taką dużą tablicą pokazującą rozwój dziecka miesiąc po miesiącu i umiejętności nabywane z każdym miesiącem życia i poprosił o pokazanie na tej tablicy synka umiejętności, ma się rozumieć subiektywnym okiem rodziców . No więc ja pokazywałam a pan doktor uważnie słuchał. Po czym przystąpił do obserwacji będącego akurat w histerii głębokiej Wiktora (wybudzenie+golizna+ zimne podłoże). Jak na złość chłopak nic nie chciał zrobić tylko się darł w niebogłosy. Ale i tak pewnie zdołał poczynić pewne obserwacje, w końcu praktykuje od ponad 20 lat. Od zawsze Wikuś niechętnie leżał na brzuszku a przyczyną jest to, iż nie potrafi się podpierać na łokciach, tylko po chwili rozkłada ręce i wyciąga je na boki albo do przodu pracuje grzbiet i szybko się męczy - dlatego go to tak denerwuje. Ponadto lekarz powiedział nam, że ma czesto zaciśnięty kciuk własnie w tej słabszej stronie a normalnie powinien kciuk mieć wyciągnięty po 2 miesiącu życia. U pana doktora też nie zainteresował się przesuwanym mu przed oczami przedmiotem leżąc na tym brzuszku (w sumie przesuwany szarobury pęk kluczy na sznurku nawet nie zainteresowałby pewnie kota), wiem też, że jak ma coś przed soba kolorowego to reaguje no ale nie chciał chłopak pokazać co potrafi. Później zapytana zostałam czy karmię piersią, powiedziałam że od jakiegoś czasu już nie z powodu histerii przy UU i dodałam, że synek jest leniem, bo mu się nie chce ciągnąc. Pan na to, iż mozna powiedzieć o dorosłej osobie, że jest leniem ale nie o takim małym dzieciaku, bo on po prostu nie potrafi. Dodam jeszcze, że wypadł mu smok z dziobka ze 3 razy i pan powiedział, iz ma zaburzenia ssania a to rzutuje na jego rozwój. Poza tym nie łączy rączek jak leży w taki młoteczek (co robi w domu jak leży i się bawi) coż jeszcze pozytywnego usłysząłam...niech się zastanowię..aa no i że rzekomo te obroty z brzuszka na plecki to są tu takich maluchów nieświadome jeszcze i mają miejsce na skutek przeciążenia główki. Sama nie wiem co o tym wszystkim mysleć ale skoro i on uznał (może ciut na wyrost, może nie), że potrzebujemy rehabilitacji, to postaram się jak najszybciej coś zrobić w tym kierunku, może jeszcze w tym tyg. się uda smutno mi trochę, bo pan doktor obcesowy był raczej ale i rzeczowy mocno. Wszak to nie ja mam go lubić tylko ma pomóc

Jeszcze mi się przypomniało, że podczas takiego ataku płaczu ponoć Wiktor powinien mieć uniesione cały czas zgięte nóżki w kolankach no i wygina się ciągle w odwrócone "C";

Martwi mnie to, iż wcześniej nie wiedziałam, że trzeba nosić takiego malucha przodem do świata a nie przytulonego do siebie, bo może mu tym też zaszkodziłam.

Andziotku a co Ty myslisz o metodzie Vojty?? pamiętam, że chyba monique też uczestniczy z dzidziolem w takich zajęciach;

Ja wiem, że każdy dzidziuś rozwija się indywidualnie, wszystko w swoim czasie ale skoro to już druga osoba, która podobnie mówi, to może coś w tym jest...no i może ta moja rejonowa pediatra jednak nie jest taka zła jak mi się wydawało skoro zasygnalizowała problem już wcześniej ??? dużo tych może mi się pojawiło w ostatnich dniach.

Nie marudzę Wam już, jak mi się coś przypomni dopiszę
Wiktor śpi, podparty różowym panem świniakiem, bo mu się nie odbiło

anula a takim gadaniem niby wszystko wiedzących ludzi z zewnątrz się nie przejmuj, bo to nie ma sensu, łatwo kogoś krytykować. A skąd niby mieliście z TŻ wiedzieć i reagować??? Postarajmy się nie smutać, bo dzieciaczki to wyczują, ściskam Cię mocno (baardzo baardzo)

Koniec i kropka mojego wywodu
Stary 2011-10-05, 20:56   #4922
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
Aguś jak dietka ?
dobrze
dzisiaj jem same smakolyki

m in serek wiejski na slodko z cynamonem
nalesniki z makrelą yummy yummy
Cytat:
Napisane przez atiz Pokaż wiadomość
enchantres a co się dziwisz, nie słyszałaś o tym jak sroczka kaszkę ważyła? A wogóle to jestem pierd.olnięta jesli chodzi o wazenie produktów od kiedy mam fajna wagę kuchenną hehe

Siasiek Szacun dla Nikosia

Byłyśmy dziś na długim spacerze, podobno od jutra jesień, zimno i szaroburo będzie.

Polka dzis malutko spała w ciągu dnia i o 18 zjadła kolację, wykapałam ją i śpi od 18.30 szooook, boje się co to będzie w nocy.

Gdzie można dostać najtaniej słoiczki ? Zrobiłyście jakiś wywiad? I jakie są najtańsze, mi się wydaje że bobovita.

Moje dziecko staje się coraz droższe w utrzymaniu

Napieralski o cenach pieluszek na TVN24

Bolą mnie nogi, głowa i jestem jakaś taka padnięta idę sobie, paaaa
ja czesto kupuje w rossmanie
bo tanio mi sie wydawaja
ale jak musze to nie patrze na cene tylko na to co ola lubi
a uwielbia purre ziemniaczane z indykiem gdzie sloiczek ten powiekszony 270g za 5zl
potrafi go na raz wciagnac
Stary 2011-10-05, 20:56   #4923
matallewar
Zakorzenienie

mon1ka

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 20:59   #4924
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
MoniaK jak po kaszce ??? dałaś mm w nocy ???
dzisiaj przed południem było pierwsze podejście do kaszki (na gęsto) i teraz na noc dałam butlę też z kaszką. Wsypałam na oko ale wydaje mi się, że mogłam zrobić gęściejszą, bo Tymi się trochę krztusił i za szybko mu leciało. Wypił w trymiga i na koniec pociumkał trochę piersi. Jestem bardzo ciekawa co ta noc nam przyniesie Boję się, że zaszalałam z tą kaszką dzisiaj no ale trudno
Andziot, możesz coś doradzić odnośnie tych kupek? Tymek od wczoraj robi ze cztery dziennie, takie rzadkie jak noworodek. Martwić się czy to normalne?
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:00   #4925
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m0n1ka Pokaż wiadomość
Hej,
Przymierzam się żeby do Was dołączyć już od tak dawna , że nawet nie pamiętam od kiedy…
Chciałabym w końcu też pisać a nie tylko czytać, ale najpierw czuję się zobowiązana do opowiedzenia w skrócie o sobie- bo ja Was znam, a Wy mnie nie.
Mam 33 lata, mieszkam na Śląsku (blisko Weredki – w Wodzisławiu), z wykształcenia jestem nauczycielem, ale pracuję (a raczej pracowałam bo w trakcie macierzyńskiego skończyła mi się umowa i mi jej nie przedłużyli) w banku.

Znalazłam Was zaraz po zrobieniu testu, na którym wyszły dwie kreseczki i obliczeniu, że termin porodu jak wszystko dobrze pójdzie będę miała na 01.06.2011.

Bałam się cieszyć za wcześnie bo kilka miesięcy wcześniej byłam już w ciąży - w 8 tyg. okazało się, że serduszko płodu nie bije i musiałam mieć zabieg.
Tym razem na szczęście było inaczej i 29.05 urodziła się Zuzia – spełnienie moich marzeń o córeczce( odkąd pamiętam bardzo chciałam mieć córkę). Zuzia ma starszego brata- Kubusia- który ma już 8 lat , chodzi do 2 klasy.

Całą ciążę czułam się dobrze- raz było lepiej raz gorzej- wiadomo, przytyłam 15 kg - poród sn- 2 dni przed terminem. Trwał tylko 1,5 godz- od momentu odejścia wód o 21.30 w domu do 23 kiedy to urodziła się Zuzka ( 3385 kg, 58 cm), ale ból był mega ekstra , aż prawie wymiotowałam- krótko ale intensywnie. W porównaniu do pierwszego porodu powiem tak – bolało bardziej ale było sporo krócej.

Oboje moje dzieci są „cyckowe”- jak ja to mówię, Kubę karmiłam do 1,5 roku a Zuzię chciałabym tak do wczesnej wiosny( aż się skończy sezon grypowy)- bo Kuba póki był na UU to nie chorował.
Tylko że pamiętna przykrych doświadczeń z Kubusiem (czytaj pobudki w nocy na UU równo co 2 godziny aż do zakończenia karmienia czyli przez całe 1,5 roku) wprowadziłam Zuzi jak miała niecałe 3 m-ce butlę mm na noc, a teraz jest już to mm z kaszką ryżową.
Nie dało to praktycznie nic bo moje dzieci widocznie już są takie często budzące się, Zuzia wypije 180 ml o godz. 19, śpi mniej więcej do 23 a później pobudki co 2 godz, a czasami i częściej.

Doszłam do wniosku że niektóre dzieci karmione piersią mają tak silną potrzebę possania UU, że mimo że nie są głodne to będą się budziły żeby chociaż chwilę pociumkać i dalej spać. Półtora roczny Kuba budził mi się co 2 godz, a już 2 noce po odstawieniu od UU zaczął przesypiać do rana bez żadnej pobudki. Już się pogodziłam z tym że z Zuzką będzie tak samo i tu żadne mm ani kaszki nie pomogą.
A na dodatek okazało się po kilku dniach że Zuzia nie może pić normalnego mm , więc teraz dostaje na noc butlę pepti z kaszką.
Innych rzeczy jeszcze Zuzka nie jada, jabłuszko które próbowałam jej dać nie zostało przyjęte entuzjastycznie i jeszcze troszkę poczekamy.
Zuzka waży teraz 7200, jest wesoła i najpiękniejsza na całym świecie (tak jak Wasze dzieciaczki ), kocham ją baaaardzo , tak jak jej brata zresztą, ale wydaje mi się że teraz dużo bardziej nadaję się na mamę niemowlaczka niż jak Kubuś był malutki , nie wiem dlaczego ale tak jest.
Nie będę na razie więcej pisać bo nie chcę nikogo zanudzić , przypomniało mi się jeszcze tylko że miałam napisć że musimy chodzić na rehabilitację bo Zuzia ma lekką asymetrię i zmienne napięcie???? i będzie od przyszłego tygodnia rehabilitowana metodą Vojty chyba.

Pozdrawiam Was wszystkie mamusie i dzieciaczki

Monika mama Zuzki-29.05.2011
:Hej:
Stary 2011-10-05, 21:01   #4926
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

MoniaK trzymam kciuki za Wasza dzisiejsza nocke ja ululalam Duske niestety cycem o 19:10, o 20 placz w poszukiwaniu cyca i narazie spokoj. Oby bylo dobrze

lece sie myc i nynac dobranoc

Teraz czekamy na Karolinkę - 27/40
JanuszAgnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:03   #4927
spice1985
Zadomowienie

mon1ka hej miło Cię poznać, długo w krzaczorach siedziałaś Rozgość się u nas i zostań z nami. Moja Hania w nocy chce ssać smoczek, niestety nie karmiłam piersią. Wstaję czasem 5 razy podawać smoczek, ale często śpi mi od 19 do 8 rano (przeważnie )

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:04   #4928
zosiaaa
Zadomowienie

Mon1ka

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:06   #4929
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JanuszAgnieszka Pokaż wiadomość
MoniaK trzymam kciuki za Wasza dzisiejsza nocke ja ululalam Duske niestety cycem o 19:10, o 20 placz w poszukiwaniu cyca i narazie spokoj. Oby bylo dobrze

lece sie myc i nynac dobranoc
dzięki ja też trzymam kciuki za was

Witam nową koleżankę
Stary 2011-10-05, 21:07   #4930
Paulizia
Wtajemniczenie

Dziewczyny szarlotka wyszla p r z e p y c h a

Troszke za malo jablek, ale jak na pierwszy raz to jest lux!!!

Wybaczcie, bo przeczytalam pobieznie.

Siasiek kocham wage Niko!

Agus87 oby ja nie swedzialo po tym syropku. Ja pozeram takie tabletki przeciw swedzeniu i powiem Ci, ze dzialaja

Ide napic sie lampki wina. nalezy mi sie po zrobieniu TAKIEJ szarloty
Stary 2011-10-05, 21:07   #4931
Weredka
Zadomowienie

Cytat:
Hej,
Przymierzam się żeby do Was dołączyć już od tak dawna , że nawet nie pamiętam od kiedy…
Chciałabym w końcu też pisać a nie tylko czytać, ale najpierw czuję się zobowiązana do opowiedzenia w skrócie o sobie- bo ja Was znam, a Wy mnie nie.
Mam 33 lata, mieszkam na Śląsku (blisko Weredki – w Wodzisławiu), z wykształcenia jestem nauczycielem, ale pracuję (a raczej pracowałam bo w trakcie macierzyńskiego skończyła mi się umowa i mi jej nie przedłużyli) w banku.

Tym razem na szczęście było inaczej i 29.05 urodziła się Zuzia – spełnienie moich marzeń o córeczce( odkąd pamiętam bardzo chciałam mieć córkę). Zuzia ma starszego brata- Kubusia- który ma już 8 lat , chodzi do 2 klasy.

Witaj, Zuzie dwie dzielą tylko dwa dni różnicy A gdzie rodziłaś?? W Wodzisławiu?? Fajnie, że tak blisko
Zuzia 31 maja 2011

Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:09   #4932
violisia
Zadomowienie

dobry wieczór Miłe Panie, i mam nadzieje ze juz śpiące bąbelki

sie ja przyznam bez bicia ze nei nadrobiłam nic oprocz ostatniej strony...

Cytat:
Napisane przez wieka22 Pokaż wiadomość
no a mój Lulek na widok fridy otwiera szeroko buzię bo myśli że do jedzenia coś dostanie....i tak się siłujemy żeby trafić do nosa
haaaaaa mam z Olą tak samo, a dzis jadłam musli i Ola leżała obok mnie i jak zobaczyla lyżeczke to patrzła i otwierała buzinke:P a mama jadła sama hehehe:P

Cytat:
Napisane przez Siasiek Pokaż wiadomość
Nie wiem czy jest się czym chwalić
ale ale.....

Mamy 9,2 kg

Pobije nas ktoś???
brawooooooooo my co prawda, mamy dopiero 6700g ,ale gratulujemy wagi
Cytat:
Napisane przez atiz Pokaż wiadomość

Gdzie można dostać najtaniej słoiczki ? Zrobiłyście jakiś wywiad? I jakie są najtańsze, mi się wydaje że bobovita.

Moje dziecko staje się coraz droższe w utrzymaniu
najtaniej to w rossmanie jak sa promocje, lub w realu np czasem na payback'u,

moja dziecina tez coraz droższa w utrzymaniu hehe, bo niedosc ze rozszerzamy papu , to i ciuszki jakies ciasne sie robią..

a co do smaku to jabłka z bobovity smaku jakblek nieprzypominaja, tak samo ja złociste jabłko (soczek) wiec ja sie tam niedziwie ze Oli nie smakowało..

u nas króluje hipp

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zrobił się straszny burdel na forum. Po co ten kolejny wątek w klubie? Że niby ktoś czyta nasze forum poza nami? I odkryłyście to po 14 miesiącach...? Proszę mnie nie załamywać Nawet w klubie wątki się pomieszały i zwyczajnie jest burdel. I na co i po co to wszystko Nie lepiej po prostu poważniejsze rzeczy pisać w klubie, a tu ogólne?
zgadzam sieeeeeeeeeeeeeeeeeeee, nieogarniam, nawet jak mam czas to i tak za malo by to ogarnać..
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:12   #4933
gusiagatko
Zakorzenienie

mon1ka Witaj Ciesze sie, ze tyle o sobie napisalas Milo Cie poznac

Paulizia za udana szarlotke. Chetnie bym zjadla

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:13   #4934
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Mon1k witamy jaki poród ekspresowy
delicadeza wiesz co ale z tego co piszesz to mój Piotruś tez ma podobne zachowania...wydaje mi się, że ten lekarz trochę przesadził...jak nie chciał smoka to wypluwał i tyle...mój jak się na coś zapatrzy to tez pluje smokiem...nie wszystkie go zabawki interesują...często mu się ręce rozjeżdżają na boki jak leży na brzuszku....i tez go męczy jak za długo wierzga leżeć na brzuchu...to może ja tez powinnam zacząć się martwić
???
aguś trzymam kciuki za dukanie same smakołyki wcinasz
Pauliza
Stary 2011-10-05, 21:16   #4935
delicadeza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lolka1212 Pokaż wiadomość

Jutro musimy wybrać się na zakupy.. nie mam podkoszulków dla Antusia.. a podtrzeba mi takich bodziaczków z krótkim rękawem pod stód..
bodziaczki u nas pod spód bluzy, bądź sweterka też rządzą

Cytat:

Mamy 9,2 kg
no no siasku słuszna waga Niko

Cytat:
Mi to wręcz nakazano.. nie żeby tam pozwolono heh
Ponoć ze względu na marchewkę i jej wartości odżywcze mafefka już po 4 miesiącu "must be"..

..ale i tak twierdzę, że nie ma lepszej pani doktor niż nasza ukochana wątkowa pani doktor!! Bez której ja juz dawno bym zginęła!! - Andziot
my do pediatry na szczepienie dopiero 17 go

mam takie pytanie i bardzo ale to bardzo proszę o pomoc Dziewczyny czy zatem skoro Wiktor dziś skończył 4 miesiące mam mu już wprowadzać jedzonko dodatkowe, bo ostatnio po wypiciu około 150 - 22o ml mojego odciągniętego mleczka budzi się albo raz w nocy koło 2 albo jak dziś 5.30 czyli przesypia nockę ładnie.

z drugą częścią Lolciu się również zgadzam

mon1ka witaj to sobie za miedzą mieszkamy niemalże

idę właczyć tv na tap madl może przestanę oglądając głupoty myśleć tak intensywnie o Wikusiu i tej rehabilitacji;
Stary 2011-10-05, 21:16   #4936
gusiagatko
Zakorzenienie

delicadeza Nadia tez czasem kciuki zaciska

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:17   #4937
MoniaK
Zakorzenienie

Siasiek, waga elegancka jak zdrówko?

Spadam do łóżka, bo nie wiadomo ile moje dziecko pośpi Dobrej nocy

ps. delicadeza, mój Tymek też długo nie poleży na brzuchu i rączki mu się rozjeżdżają. Nie wiem czy pan dr trochę nie przesadza, tym bardziej że mały płakał i był niespokojny więc też inaczej zachowywał się w gabinecie. Sama zresztą mówisz że w domu robi wiele rzeczy. Ja tam się nie znam ale oby pan dr pomógł

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2011-10-05 o 21:20
Stary 2011-10-05, 21:18   #4938
andziot
Zakorzenienie

m0n1ka to po części Cię już znamy
i dajesz nadal tą butle na noc ???

delicadeza dzięki za dokładny opis wizyty
Vojta jest dość kontrowersyjną metodą rehabilitacji, dzieci raczej jej nie lubią, bo wymusza odpowiednie pozycję przez stymulacje różnych punktów, często dość mocno,
dzieciaczki płaczą, ale postępy robią ...

MoniaK na razie się nie przejmuj kupami, może coś zjadłaś co mu nie podeszło ...
ciekawa jestem jak Tymuś będzie spał trzymam

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:19   #4939
spice1985
Zadomowienie

delicadeza Hance też się czasem ręce rozjeżdżają jak leży na brzuszku, nie wiedziałam, że to jakaś patologia. Generalnie umie leżeć na brzuszku,patrzy na zabawki itd.,ale nie lubi. Chyba przez to, że jej nie kładłam. Rwie się bardzo do siadania, mam wrażenie,że jak wreszcie opanuje tą sztukę, to będę miała więcej czasu

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:21   #4940
anula_81
Zakorzenienie

Uff doczytalam...dopiero teraz bo Zoska dawala czadu przez ten katar caly dzien, 10 minut zabawy i ryk, zmiana miejsca ryk, jesc nie, spac po 20 minut, potem ryk na raczkach dobrze, a najlepiej spac na raczkach, ale teraz na szczescie po 20 stej zasnela, ale wczesniej na mnei zwymiotowala przy UU, przebralam, nos wyczyscilam wiec histeria i usypianie, ale dalo rade i spi.... ciiiiiiiii)

catia88 no ostatnio jak miala taki katar to lekarz nic mi nie przepisal i powiedzial ze przejdzie i tyle, poczekam jeszcze jutro zobaczymy, jak nie przejdzie to w piatek pojedziemy dolekarza, pokasluje troche ale chyba odkaszluje katarek..sama nie wiem...

camomile moja tez uwielbia lapkami eksplorowac moja twarz i jak dziewczyny pisaly tez zrzuca mi okulary non stop
na szczescie mam dwie pary bo cos czuje ze jedne szybko skoncza zywot przy tylu upadkach

matall ja mam to samo, patrze na Zoske i nie wierze ze juz ma prawie 5 miesiecy..kiedy to zlecialooo no kiedy??!

zosiaa uspokoilas mnie kochana ze twoj synus tez niewielki, moz etaka faktycznie ich uroda, ja tez zawsze bylam malenka jako dziecko. a co do zamartwiania sie to chyba sie nasluchalam zbyt wiele tych terapeutow wszelkich. plus pelno wokol zlych doradcow co jak uslysza ze mala chodzi na fizjoterapie i dlaczego to od razu maja milion komentarzy.. dlatego wole pisac o tym z wami

andziotku
1. primo ja tez daje codziennie bo tak jak ty widze, ze mam mniej mleczka w UU i boje sie ze by sie nie najadala..jak gdzies wychodze to biore sloiczek, albo tak organizuje sie z karmieniami zeby dac sloiczek przed wyjsciem albo po powrocie
2. ty to mnie zawsze umiesz ladnie ochrzanic, za to cie wielbie okrutnie mowie mam jakies kiepskie dni ostatnio i moja pamiec wyszukuje co ja zlego moglam zrobic ze ta biedna Zosia ta strone prawa ma mocniejsza i sie tak wygina i juz sobie wmowilam ze od noszenia, ze to ze tamto. i niby wiem ze glupoty sobie wmawiam, ale ja jestem mega irracjonalna i emocjonalna i gleboko w glowie siedzi i tak, ze moja wina
taka juz jestem udreczona Matka Polka Norweska

delicateza doczytalam, u nas podobnie z tym kciukiem i zaciskaniem dloni, ze ten refleks powinien juz zaniknac wlasciwie, Zoska za przedmiotami dobrze wodzi wzrokiem i na brzuszku radzi sobie super i ma kontrole nad ruchami ale na pleckach gorzej..ale masz racje, nie mozemy sie przejmowac, przeciez wszystko bedzie dobrze prawda?
ale lekarz wasz bardzo wynika z opisu..hmmm oziebly?

lolus Zoska nie miala takiego uczulenia na fride dopoki teraz nie ma kataru i z 10 razy dziennie jej wyciagam te glutki, mysle ze to po prostu bardzo nie przyjemne...
ja tez sie boje ze jej do oka wsadze neichcacy albo co, dlatego wole jak razem z TZ ja trzymamy i zabawiamy,
wiem, ze nie powinnam sobie wmawiac ze to nasza wina, ale moze za wczesnie ja w pionie nosilismy a nie powinno sie? moze wtedy sie wykrzywila? nie moge sobie darowac...

siasiu 9,2 kg??????????????? slodziaczek musi byc okraglaczek z Nikosia! a jak on sie czuje? lepiej??

hmmm tyle mialam zacytowane i co? zniknelo?

kasienko lodzka dziekuje za ochrzanianie mnie! potrzebuje tego!

Moniak dobrze wiedziec ze nie tylko Zosia taki maluszek, jeju co ja bym bez was zrobila, spokojnej nocy Moniczko, oby nie bylo tylu pobudek dzisiaj
'
moria Zoska w lezaczku tez sie wykrzywia w bananka. wiem, wiem, ale tak mi opowiadaja takie cuda na tych terapiach i ja to bralam tak spokojnie ale jakos teraz tak nie widze poprawy i ciagle mowia to samo i cos tam tej mojej Zosi nastawiaja...ale masz racje juz nie bede wymyslac, AJ Law U!!!

uciekam zaraz spac tylko nakarmie jeszcze Zoske na spiocha..
i tak chyba wszystkim nei odpisalam, ale pisze tego posta jakies pol godizny juz, wiec chyba spasuje..

spokojnej nocki

ps. mnie tez zyczcie coby znow nie bylo miliona katarowych pobudek pleeeasseee

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:28   #4941
delicadeza
Raczkowanie

Cytat:
delicadeza wiesz co ale z tego co piszesz to mój Piotruś tez ma podobne zachowania...wydaje mi się, że ten lekarz trochę przesadził...jak nie chciał smoka to wypluwał i tyle...mój jak się na coś zapatrzy to tez pluje smokiem...nie wszystkie go zabawki interesują...często mu się ręce rozjeżdżają na boki jak leży na brzuszku....i tez go męczy jak za długo wierzga leżeć na brzuchu...to może ja tez powinnam zacząć się martwić
???
antropia absolutnie nie powinnaś zacząć się martwić, nie po to napisałam aby wprowadzać niepokój, u nas wszystkie te cechy ponoć łącznie występują, mam nadzieję, że trochę na wyrost pan doktor powiedział pewne rzeczy, tak andziotku ????

a i jeszcze dodam, że powiedział, iż jesli nie podejmę terapii z małym to te niedociągnięcia się wyrównają z czasem ale utrwalą w synku zachowania na przyszłość i murowaną wadę postawy w wieku przedszkolnym, którą będzie trzeba korygować parę lat więc chyba lepiej metodą mniejszego zła popracować teraz ze 2 - 3 miesiące

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
delicadeza Nadia tez czasem kciuki zaciska
Kochana ale Nadeńka jest o cały miesiąc młodsza

oj anula pewnie, że będzie dobrze przecież po to jest rehablitacja, wprowadzam Ci BAN na SMUTOWANIE
a pan doktor ...hmmm no cóż mocno oziębły...ale jak trzeba, to trzeba nawet do takiego pójść

Edytowane przez delicadeza
Czas edycji: 2011-10-05 o 21:32
delicadeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:34   #4942
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez delicadeza Pokaż wiadomość
antropia absolutnie nie powinnaś zacząć się martwić, nie po to napisałam aby wprowadzać niepokój, u nas wszystkie te cechy ponoć łącznie występują, mam nadzieję, że trochę na wyrost pan doktor powiedział pewne rzeczy, tak andziotku ????
nie jestem rehabilitantem, tak bardzo się na tym nie znam,
poza tym nie widziałam Wiktorka, żeby zobaczyć czy dobrze sobie radzi na brzuszku itp
wiem tylko, że teraz bardzo dużo dzieci jest rehabilitowanych, choć moim zdaniem czasem wcale tego nie potrzebują ...
jedno wiem - ćwiczonka mu nie zaszkodzą

idę na tap madl

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:34   #4943
niebieska.lwica
Rozeznanie

Cytat:
ale ale.....

Mamy 9,2 kg

Pobije nas ktoś???

m0n1ka

----
byliśmy w smyku
nic nie kupiliśmy
Ania pierwszy raz w nosidełku
niebieska.lwica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:36   #4944
m0n1ka
Przyczajenie

Dziękuję dziewczyny za przywitanie

Spice no faktycznie trochę w krzaczorach posiedziałam , ale lepiej późno niz wcale

Weredka rodziłam w Wodzisławiu i bardzo sobie to chwalę (Kuba urodził się w Jastrzębiu i nie ma porównania wogóle) a całą ciążę chodziłam do Rybnika do dr.Grudnia.

Andziot no daję cały czas tę butlę pełna nadzieji ,że którejś pięknej nocy Zuzia będzie po niej spała np. do 4.00- ale tak naprawdę to już w to nie wierzę- póki nie przestanę karmić czekają mnie pobudki co 2 h i koniec.

Delicadeza moja Zuzia tez zaciska czasem kciuki , chociaż już coraz rzadziej- u nas też to ma być ok.3 m-cy rehabilitacji.

m0n1ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:41   #4945
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Dziewczyny szarlotka wyszla p r z e p y c h a

Troszke za malo jablek, ale jak na pierwszy raz to jest lux!!!

Wybaczcie, bo przeczytalam pobieznie.

Siasiek kocham wage Niko!

Agus87 oby ja nie swedzialo po tym syropku. Ja pozeram takie tabletki przeciw swedzeniu i powiem Ci, ze dzialaja

Ide napic sie lampki wina. nalezy mi sie po zrobieniu TAKIEJ szarloty

Cytat:
Mon1k witamy jaki poród ekspresowy
???
aguś trzymam kciuki za dukanie same smakołyki wcinasz
Pauliza
Stary 2011-10-05, 21:45   #4946
wieka22
Rozeznanie

Cytat:
ale ale.....

Mamy 9,2 kg

Pobije nas ktoś???

no to masz 9,2kg szczęścia

coming soon lipiec'2016
wieka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:47   #4947
Zytus
Rozeznanie

delicadeza, u mnie podobnie bylo z Igorkiem i pani doktor dala nam skierowanie na cwiczenia. Powiedziala ze to nic strasznego, ze bardzo duzo dzieci to ma i ze cwiczenia nie sa koniecznoscia, bo z czasem przejdzie, ale bez tych cwiczen moze niektore rzeczy takie jak obracanie czy siadanie zaczac wykonywac pozniej. My cwiczymy metoda bobath.

I dzis dotarla do nas paczka z Bobovity, tylko ktos sobie na poczcie sloiczek zabral
10.04.2014

Zytus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:49   #4948
wieka22
Rozeznanie

Cytat:
..poza tym ja mam bardzo przemądzałą pediatrę hehe Bardzo ją lubię i szanuję, ma też ma bardzo dobrą opinię w mieście.. ale ona taka smiesza nawet czasem jest - jak cos powie tak ma być.. i nie dopuszcza myśli, że rodzic mógłby zrobić inaczej niż ona mówi..
to zazdroszczę...moja pani dr jak jej powiedziałam, że maść którą przepisała nie przynosi poprawy to powiedziała - "smarować dalej, nie pomaga, ale nie zaszkodzisorry...

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez k190172 Pokaż wiadomość

wieka22- ja skończyłam karmić UU tak całkowicie z miesiąc temu a jak nacisne na piersi to mleko dalej leci (UU mam miękie caly czas) czy to normalne Jak Igorkowi czyszcze nosek to też otwiera busie bo myśli że jedzonko
moja bratowa skończyła karmić rok temu, a pokarm szczątkowo ma nadal...

coming soon lipiec'2016
Stary 2011-10-05, 21:55   #4949
matallewar
Zakorzenienie

Zytus a do mnie cały czas nie dotarła moja paczka!
Obrażam się i nie będę kupować

(ciekawe, co Edzik będzie jadł )

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 21:55   #4950
wieka22
Rozeznanie

Cytat:
Hej,

Znalazłam Was zaraz po zrobieniu testu, na którym wyszły dwie kreseczki i obliczeniu, że termin porodu jak wszystko dobrze pójdzie będę miała na 01.06.2011.

Bałam się cieszyć za wcześnie bo kilka miesięcy wcześniej byłam już w ciąży - w 8 tyg. okazało się, że serduszko płodu nie bije i musiałam mieć zabieg.

Całą ciążę czułam się dobrze- raz było lepiej raz gorzej- wiadomo, przytyłam 15 kg - poród sn- 2 dni przed terminem. Trwał tylko 1,5 godz- od momentu odejścia wód o 21.30 w domu do 23 kiedy to urodziła się Zuzka ( 3385 kg, 58 cm), ale ból był mega ekstra , aż prawie wymiotowałam- krótko ale intensywnie. W porównaniu do pierwszego porodu powiem tak – bolało bardziej ale było sporo krócej.

Oboje moje dzieci są „cyckowe”- jak ja to mówię, Kubę karmiłam do 1,5 roku a Zuzię chciałabym tak do wczesnej wiosny( aż się skończy sezon grypowy)- bo Kuba póki był na UU to nie chorował.
Tylko że pamiętna przykrych doświadczeń z Kubusiem (czytaj pobudki w nocy na UU równo co 2 godziny aż do zakończenia karmienia czyli przez całe 1,5 roku) wprowadziłam Zuzi jak miała niecałe 3 m-ce butlę mm na noc, a teraz jest już to mm z kaszką ryżową.
Nie dało to praktycznie nic bo moje dzieci widocznie już są takie często budzące się, Zuzia wypije 180 ml o godz. 19, śpi mniej więcej do 23 a później pobudki co 2 godz, a czasami i częściej.

Doszłam do wniosku że niektóre dzieci karmione piersią mają tak silną potrzebę possania UU, że mimo że nie są głodne to będą się budziły żeby chociaż chwilę pociumkać i dalej spać. Półtora roczny Kuba budził mi się co 2 godz, a już 2 noce po odstawieniu od UU zaczął przesypiać do rana bez żadnej pobudki. Już się pogodziłam z tym że z Zuzką będzie tak samo i tu żadne mm ani kaszki nie pomogą.
A na dodatek okazało się po kilku dniach że Zuzia nie może pić normalnego mm , więc teraz dostaje na noc butlę pepti z kaszką.
Innych rzeczy jeszcze Zuzka nie jada, jabłuszko które próbowałam jej dać nie zostało przyjęte entuzjastycznie i jeszcze troszkę poczekamy.
Zuzka waży teraz 7200, jest wesoła i najpiękniejsza na całym świecie (tak jak Wasze dzieciaczki ), kocham ją baaaardzo , tak jak jej brata zresztą, ale wydaje mi się że teraz dużo bardziej nadaję się na mamę niemowlaczka niż jak Kubuś był malutki , nie wiem dlaczego ale tak jest.
Nie będę na razie więcej pisać bo nie chcę nikogo zanudzić , przypomniało mi się jeszcze tylko że miałam napisć że musimy chodzić na rehabilitację bo Zuzia ma lekką asymetrię i zmienne napięcie???? i będzie od przyszłego tygodnia rehabilitowana metodą Vojty chyba.

Pozdrawiam Was wszystkie mamusie i dzieciaczki

witaj Monika
moja bratowa też rehabilitowała metodą Vojty i sobie chwaliła. Pierwszy synek miłą za małe napięcie, a drugi za duże
chociaż niektórzy mówią, że przesadzają z tym napięciem, że u wielu dzieci wyolbrzymia się ten problem...

Andziot czy Ty jesteś może lekarzem,pedriatrą czy coś w ten deseń? Wszyscy piszą - "co na to Andziot?" to i ja też skrzętnie notuję Twoje bezcenne rady

coming soon lipiec'2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości