Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r. - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-07, 08:50   #2821
Lucy1111
Zakorzenienie

Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.

ile Wy piszecie
jestem chora i nie nadrabiałam nawet...

dziś w DDTVN będzie o wyprawce dla dziecka. Co jest nam najbardziej potrzebne
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 08:51   #2822
bambusiek
Zakorzenienie

Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.

Aaaa... wczorajsze śledzie wytrzymały po otwarciu niecałe 5 minut Mąż mi pomógł, ale wcale się nie dziwię, bo były zaj...ste
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 09:01   #2823
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość
jeśli chcecie sprawdzić opinie o szpitalu w którym będziecie rodzić ---> http://www.rodzicpoludzku.pl/szukaj.php

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

hmm... to może to zależy od kościoła.. w sensie indywidualnie od proboszcza... nie wiem dowiemy się jak będziemy naszej córeczce załatwiać chrzest

Ja przed chwilą miałam jakiś "odlot" tzn takie uderzenie gorąca i w momencie mi się spać za chciało, ale poleżalam i przeszło... a mała szaleje twardo w brzuchu.... coś tak bardzo rytmicznie... chyba ma czkawke po tym TWIX ie co go zjadłam z 2 godz temu

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

teraz nie bardzo chce mi się spać i sobie czytam o szpitalach powiedzcie mi czy u was w szpitalach jest możliwość aby mąż towarzyszył nie tylko przy porodzie SN ale i CC.. w moim w Gliwicach to niewiem ale wiem, że w szpitalach w Łodzi, w Poznaniu, w Katowicach, w Oławie, Knurowie czy Pyskowicach jest to możliwe, z tych wymienionych to blisko mnie jest Knurów (tam chyba mój lekarz pracuje) i Pyskowice... z tego co wiem za to się nie płaci (tylko za ten zielony kitel parę złotych) - na stronie Knurowskiego szpitala - tzn na tej rodzićpoludzku.pl tam w opisie szpitala jest zaznaczone, że można CC z mężem mieć :P, a wy słyszałyście już może o kimś kto miał CC i mąż towarzyszył?
ja rodziłam w Rybniku i u nas na 100% przy cesarce nie może być mąż

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
w końcu odważyłam się do was zajrzeć, pewnie większość mnie nie pamięta, część jest ze mną na innym forum. nie myślałam, że coś jeszcze u was napiszę, ale zachęciła mnie prośba o odezwanie się w pierwszych postach. we mnie znowu zaczyna rosnąć nadzieja, okres nie przyszedł w terminie, testy pokazały II kreseczki, teraz czekam na wyniki bety, czy urosła. trzymajcie kciuki, żeby moje maleństwo przyszło na świat w czerwcu 2012. pozdrawiam was wszystkie serdecznie.
jasne że Cię pamiętamy bardzo się cieszę że się udało i mam nadzieję że tym razem będzie wszystko dobrze trzymam

Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
a my już mamy 26tygodni!!!! ale czas leci!!!masakra
zbieram sie powoli do gina tylko musze się ogarnąć żeby mnie z gabinetu nie wyrzuciła...macie tez takie dni deprechy? dzisiaj sie obudziłam i mi się płakac chciało od rana w ogóle to nie pisałam wam ale najprawdopodobniej nie dostanę urlopu dziekańskiegojest nas troje(jednak) na roku i nie wiadomo czy w przyszłym roku otwórza kierunek i czy bedę miała gdzie wrócić...więc przeraża mnie myśl od wczoraj że moja śliczna malutka kruszynkę bede musiała tak wczesnie zostawiać samą no i nie wiem czy nie zrezygnować(to było moje marzenie te studia ale Lilka jest jeszcze większym marzeniem i nie chce żeby sie czuła opuszczona )to w sumie tylko2 dni w tyg ale zawsze 2 dni w tyg z życia mojego maleństwa buuu
Renata ja wczoraj miałam taką małą depresję a dziś już o wiele lepiej a raczej bez porównania jeśli chodzi o studia to musisz to sobie dokładnie przemyśleć ale tak jak już dziewczyny pisały to będą tylko 2 dni a uwierzcie mi że z czasem będziemy marzyć żeby się gdzieś na chwilę wyrwać i odpocząć od wszystkiego no i przede wszystkim też już tu ktoś napisał że możesz żałować że nie zrealizowałaś swoich marzeń a szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko

Cytat:
Ja właśnie od października teraz zaczynam mgr zaocznie, bo nie przypuszczałam, że fasolka nas tak szybko zaskoczy :P- no ale póki co to do lutego będę chodzić, a zajęcia tylko w pt i sob więc jak już będę musiała wrócić po urodzeniu małej to będzie siedziała z TŻtem w domku, chyba, że będzie miał nadgodziny to wtedy chyba z babcią... zobaczymy, ale skończyłam studium i studia dzienne z syneczkiem, także na zaocznych myślę, że też dam radę

A do pracy po jakim czasie zamierzacie wracać po urodzeniu ?
po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego starego (prawie cały) i nowego więc myślę że nastąpi to mniej więcej we wrześniu jeśli wszystko oczywiście będzie dobrze a nie ma innej opcji
Stary 2011-10-07, 09:03   #2824
Angelika_26
Raczkowanie

Cytat:
zbieram sie powoli do gina tylko musze się ogarnąć żeby mnie z gabinetu nie wyrzuciła...macie tez takie dni deprechy? dzisiaj sie obudziłam i mi się płakac chciało od rana w ogóle to nie pisałam wam ale najprawdopodobniej nie dostanę urlopu dziekańskiegojest nas troje(jednak) na roku i nie wiadomo czy w przyszłym roku otwórza kierunek i czy bedę miała gdzie wrócić...więc przeraża mnie myśl od wczoraj że moja śliczna malutka kruszynkę bede musiała tak wczesnie zostawiać samą no i nie wiem czy nie zrezygnować(to było moje marzenie te studia ale Lilka jest jeszcze większym marzeniem i nie chce żeby sie czuła opuszczona )to w sumie tylko2 dni w tyg ale zawsze 2 dni w tyg z życia mojego maleństwa buuu

Nic się nie przejmuje! Dasz rade nie rezygnuj ze studiów. Ja w lipcu obroniłam licencjat i od razu się zapisałam na magisterke, więc rozumiem Twoje obawy, ale szkoda rezygnować ze studiów. Później jeszcze bardziej Ci się nie bedzie chciało iść spowrotem na studia. Dasz rade. Przecież nie na wszystkie zajęć trzeba zawsze chodzić

Anabelita gratulacje córeczki
Angelika_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 09:05   #2825
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropeczka1984 Pokaż wiadomość

Mężowi też podoba się Mateusz. A jakie jest zdrobnienie od tego imienia? Ja znam tylko Mateuszek...
u nas Aleksander jest tak na 60-70% ale wszystko może jeszcze się zmienić potem Mateusz

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
ja znam Mati, Mateo, Teo
fajny ten Mati

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
A jak był mały(teraz ma 9lat) mówiliśmy do niego Matiś
Matiś też słodko
Cytat:
Napisane przez n1kotynka Pokaż wiadomość
mi akurat to siostra mówiła ( mega kościelna - codziennie chodzi na msze), że dzieci w wielkanoc chrzci się nie w niedziele a w poniedziałek ja też byłam chrzczona w poniedziałek wielkanocny

raaaany ale mam meega zgage
mój tż już coś mówił o Wielkanocnych chrzcinach ale sama nie wiem bo tak odrywać ludzi od świąt....wolałabym zwykłą niedzielę i wyjście do restauracji, bo nie wiem jak w Wielkanoc czy są wszystkie otwarte

Cytat:
w końcu odważyłam się do was zajrzeć, pewnie większość mnie nie pamięta, część jest ze mną na innym forum. nie myślałam, że coś jeszcze u was napiszę, ale zachęciła mnie prośba o odezwanie się w pierwszych postach. we mnie znowu zaczyna rosnąć nadzieja, okres nie przyszedł w terminie, testy pokazały II kreseczki, teraz czekam na wyniki bety, czy urosła. trzymajcie kciuki, żeby moje maleństwo przyszło na świat w czerwcu 2012. pozdrawiam was wszystkie serdecznie.
witaj
cieszę się, że tak szybko Wam się udało. Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie w czerwcu

Cytat:
haha no te sa ślicznebo tamte zielone to jakies takie dziwne mi sie wydawały ale nie chciałam nic pisać
no no sama się zdziwiłam co ja tam wkleiłam
jeszcze nie upadłam na ryj żeby dziecku sprawiać tak wściekłą zieleń do pokoju ha ha
Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Dzien dobry
U nas zimnica, dzis ma byc tylko 15' a teraz to chyba 0' jest . A tydzien temu byly 30' upaly
u nas dziś dzeszcz i 11 stopni jesień na całego

Cytat:
a my w weekend 27 już
Hmm a twoje studia wiążą się z nocowaniem czy dwugodzinnymi dojazdami? Czy możesz jednego dnia po zajęciach wrócić do domu do dziecka?
Sama tchórzę i nie idę na moją podyplomówkę ale to tylko roczna podyplomówka a nie dłuższe studia, jak twoje.

Cytat:
A do pracy po jakim czasie zamierzacie wracać po urodzeniu ?
jeśli urodze w terminie (1 tydz stycznia), to jak wyliczyłam z macierzyńskiego i mojego zaległego i częsci nowego urlopu to wróce w trzecim tyg lipca. I zostanę jeszcze z połową urlopu. Ewentualnie później, jeśli wykorzystam jeszcze jakąś część urlopu - ale coś chcę cos sobie zostawić więc prędziej ten lipiec.
Cytat:

U nas na drugim roku studiów dziennych koleżanka urodziła synka i bez dziekanki się obyła Naprawdę ją podziwiałam, bo wróciła na uczelnię chyba po 2 tygodniach. Miała bardzo dobre wyniki na uczelni. Myślę, że spokojnie dasz radę, bo to w sumie tylko 2 dni w tygodniu. Będzie dobrze
u nas też była taka dziewczyna, z tym że dojazd na zajęcia to kwadrans, miała mamę która jej pilnowała dziecka w tym czasie więc naprawdę super się jej złożyło że mogła studiować bez przeszkód. Wszystko zależy od warunków jakie masz...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 09:14   #2826
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Witajcie !Dzisiaj zaczynam 6 miesiąc !

A co wziąć do ubrania dla dzidzi do szpitala?

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 09:28   #2827
likas
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
Cytat:

Bratanek tż ma tak na imię i dokładnie te 3 zdrobnienia są używane( na 1miejscu Mati) ale wszystkie są super.

A jak był mały(teraz ma 9lat) mówiliśmy do niego Matiś
Hmm, podoba mi się ten Matiś szczególnie, że na córkę wołam Aliś.
Muszę to omówić wieczorem z TŻ

A widziałyście mój suwaczek pokazuje 100 ale czas leci
likas jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-07, 09:39   #2828
Mijus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
właśnie dostałam wylicytowaną pakę ubrań dla małej jest super!
http://allegro.pl/zestaw-super-paka-...839856725.html
Cudowne

Cytat:
Napisane przez raqla Pokaż wiadomość
Witam po raz pierwszy!
Podczytuję ten wątek, więc czas się przedstawić: mam na imię Ania, a mój t.p. wypada na 19.02.2012r. Czekam na pierwsze dziecko, więc wszystko jest dla mnie nowe. Fajnie jest wiedzieć, z czym zmagają się dziewczyny na podobnym etapie ciąży i zawsze można coś wynieść dla siebie
Witamy

Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Helloooł!
Właśnie wróciłam z usg połówkowego, oczywiście oprócz badania musiałam odwiedzić kilka osób (w tym rodziców) i przekazać dobrą nowinę
będzie kolejna lutowa dziewuszka!
Super! Gratulacje!

Cytat:
Nie będę tego śpiewała... Kiedyś była taka reklama o hospicjum i tam wykorzystali tą piosenkę jako przenośnię do umierania i niestety teraz tylko tak mi się kojarzy :/
Mi też się tak kojarzy :-(

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=dyoSUkw36iU polecam jak ktoś lubi Republikę- szacun
Uwielbiam

Cytat:

_________________________ __

Dzień Dobry kochane
Muszę się zebrać do pakowania drugiej tury rzeczy do wywiezienia, niechce mi się Nie spałam w nocy bo Gabi postanowiła zrobić przemeblowanie i czułam ją poprostu wszędzie
No ale zaraz sobie wypiję kawusię bo pogoda też nastraja tylko do snu i biore się do pakowania Jutro oglądamy kolejne mieszkania - mam nadzieję, że tym razem się uda
Poniżej moje nowe "nabytki"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0549.jpg (102,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0551.jpg (74,4 KB, 18 załadowań)
Stary 2011-10-07, 09:54   #2829
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość

Chyba gryka-kokos, bo najbardziej popularny, chociaż widziałam też gryka-kokos-pianka
Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
ja tez stawiam na gryka-kokos
Cytat:
z tego co czytałam najczęściej kupowane to gryka-kokos i ja takie kupuję
dzięki za odpowiedź

Cytat:
Napisane przez Lucy1111 Pokaż wiadomość
dziś w DDTVN będzie o wyprawce dla dziecka. Co jest nam najbardziej potrzebne
tak podgrzewacz do wilgotnych chusteczek to nasze 'must to have'
Cytat:
Napisane przez Mijus Pokaż wiadomość
Muszę się zebrać do pakowania drugiej tury rzeczy do wywiezienia, niechce mi się Nie spałam w nocy bo Gabi postanowiła zrobić przemeblowanie i czułam ją poprostu wszędzie
No ale zaraz sobie wypiję kawusię bo pogoda też nastraja tylko do snu i biore się do pakowania Jutro oglądamy kolejne mieszkania - mam nadzieję, że tym razem się uda
udanego pakowania
super nabytki

Stary 2011-10-07, 09:57   #2830
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość

heh, ciekawy patent, nie powiem
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:01   #2831
annyonne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Ja nawet nie wiem, czy u nas można sobie położną wybrać. Skąd wiedziałaś, że masz iść wybrać?
Nie wiedziałam, poszłam zapytać jakie należy spełnić formalności przy przyjęciu do szpitala. Dla mnie to też było zaskoczeniem.

Cytat:
mam pytanie - jaki materacyk do łóżeczka kupujecie?
- kokosowy
- gryczano-piankowy
- gryczano-kokosowy
- lateksowy
bo ja zgłupiałam totalnie
Gryka - kokos podobno najzdrowszy dla maleństwa.

Anabellita - gratulacje!!

Cytat:
Oczywiście, że pamiętamy I z całych sił trzymamy kciuki!!

----------------
U nas nie wiem jak będzie z jakimkolwiek wolnym dla małża Od najbliższego poniedziałku rusza z własną działalnością (spółka cywilna) i w styczniu może być bardzo ciężko z jakimkolwiek wolnym... Eh przybija mnie to trochę, no bo jak sama zostanę z małym dzieciątkiem zero wsparcia czy porady? Jakoś nie jestem sobie tego w stanie wyobrazić I w ogóle marudna jakaś dziś jestem, deprecha czy co? Za oknem zimno, mokro i ogólnie mało zachęcająco do czegokolwiek...
annyonne jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-07, 10:04   #2832
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:

Co do chrzcin, to u nas będzie pewien problem, ale mam nadzieję, że proboszcz jak zawsze nam pomoże.
Każde z nas jest zameldowane u rodziców... Mąż pochodzi z parafii X, w której mieliśmy ślub, gdzie chodzimy od lat, zresztą on prowadzi tam sporo czasu zespół, nauki do bierzmowania itp., no i tam chcemy ochrzcić nasze dziecię
Z kolei ja jestem zapisana w parafii Y, na terenie której obecnie mieszkamy, ale nie chodzimy tam
Teoretycznie chrzest powinien się odbyć w parafii Y, a tego nie chcemy

No i jeszcze kwestia taka, że obiad (jeśli chrzest w niedzielę)/kolacja (chrzest w sobotę) odbyłby się koło kościoła X. Zresztą tam też mieliśmy wesele
A to chcrzciny muszą być tam gdzie się mieszka? Idziesz tam gdzie chcesz i ksądz Ci zapisuje dziecko ... Przynajmniej u nas tak jest

Cytat:
mój tż już coś mówił o Wielkanocnych chrzcinach ale sama nie wiem bo tak odrywać ludzi od świąt....wolałabym zwykłą niedzielę i wyjście do restauracji, bo nie wiem jak w Wielkanoc czy są wszystkie otwarte
Zuzia, ale jakie odrywanie od Świąt? W święta i tak się siedzi, je i trzeba iść do kościoła .. Więc goście zamiast na normalna mszę pójdą na tą z chrzcinami, i jeść będą w restauracji a nie w domu
A w restauracji, w której chcesz zrobić obiad możesz wcześniej zapytać, czy będzie czynne czy nie, i jak nie to poszukasz innej

tylko po to, żeby w niej wszystko było

Edytowane przez agawoo
Czas edycji: 2011-10-07 o 10:05
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:04   #2833
pearpearl
Wtajemniczenie

Ok, Tofik (moj chrzesniak) wyprawiony do szkoly. A teraz mam kawusie zbozowa i knoppersa i nie zawaham sie ich uzyc przy nadrabianiu.

Dzien dobry, Mordki !!!

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:07   #2834
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annyonne Pokaż wiadomość
----------------
U nas nie wiem jak będzie z jakimkolwiek wolnym dla małża Od najbliższego poniedziałku rusza z własną działalnością (spółka cywilna) i w styczniu może być bardzo ciężko z jakimkolwiek wolnym... Eh przybija mnie to trochę, no bo jak sama zostanę z małym dzieciątkiem zero wsparcia czy porady? Jakoś nie jestem sobie tego w stanie wyobrazić I w ogóle marudna jakaś dziś jestem, deprecha czy co? Za oknem zimno, mokro i ogólnie mało zachęcająco do czegokolwiek...
U nas też paskudna pogoda, mokro nawet nie jest, rano tylko padało, ale za to jest ciemno i zimno

Stary 2011-10-07, 10:13   #2835
pozycja77
Zadomowienie

Cytat:
dzięki za odpowiedź

udanego pakowania
super nabytki
oj, żałuje że tego podgrzewacza nie wiedziałam, i że mąż przegapił

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
Ok, Tofik (moj chrzesniak) wyprawiony do szkoly. A teraz mam kawusie zbozowa i knoppersa i nie zawaham sie ich uzyc przy nadrabianiu.

Dzien dobry, Mordki !!!
Tofik to od Teofil ??
Smacznego nadrabiania

Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.L&Ł
pozycja77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:15   #2836
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
A to chcrzciny muszą być tam gdzie się mieszka? Idziesz tam gdzie chcesz i ksądz Ci zapisuje dziecko ... Przynajmniej u nas tak jest
Wg prawa kanonicznego chrzest powinien być w aktualnej parafii zamieszkania rodziców u nas się raczej tego trzymają
G. 9.1O.18
Stary 2011-10-07, 10:15   #2837
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

siemano mamity

Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Helloooł!
Właśnie wróciłam z usg połówkowego, oczywiście oprócz badania musiałam odwiedzić kilka osób (w tym rodziców) i przekazać dobrą nowinę
będzie kolejna lutowa dziewuszka!

Dzidzia jest zdrowiutka i doskonale się rozwija, waży 401g a serducho bije z częstotliwością 142/min. Jest bardzo ruchliwa, podczas badania ciągle się wierciła, machała nóżkami i rączkami, kręciła główką

Nooo już się pochwaliłam, a teraz muszę Was nadrobić
super gratulacje
Cytat:
gratuluję i trzymam kciuki
Cytat:
moze to jeszcze nic pewnego i jakoś się ułoży?
Cytat:
Napisane przez likas Pokaż wiadomość
Za to odebrałam wyniki cukru i o dziwo dobre
no to super
Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość

a co do ubranek to tysz nie wiem.... ile i czego zabrac
Cytat:

Dzień Dobry kochane
udanego pakowania

fajne ubranka
Cytat:

Zuzia, ale jakie odrywanie od Świąt? W święta i tak się siedzi, je i trzeba iść do kościoła .. Więc goście zamiast na normalna mszę pójdą na tą z chrzcinami, i jeść będą w restauracji a nie w domu
A w restauracji, w której chcesz zrobić obiad możesz wcześniej zapytać, czy będzie czynne czy nie, i jak nie to poszukasz innej
my bylismy raz na chrzcinach w poniedziałek wielk... w sumie bylismy zadowoleni bo mniej roboty na swieta w domu a i tak spotkanie z całą rodziną
my nie będziemy się spieszyc na wielkanoc...poczekamy az się cieplej troszke zrobi...
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:23   #2838
MartuNiunia87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość

Zasadniczo pobyt w szpitalu po porodzie to ok 2-3 doby, więc ja zamierzam wziąć:
4 x pajac
4 x śpiochy
4x kaftanik
4/5 x bodziaki
skarpetki 3 pary
łapki niedrapki 2 pary
3-4 czapeczki bawełniane
rożek
pieluchy tetrowe 3 szt
oliwka
krem na pupcie
pampersy + chusteczki

Generalnie to tak oczywiście wstępnie bo wiadomo, że TŻ będzie codziennie u nas więc w razie W to zawsze coś może do nieść, wszystkiego jest trochę więcej niż dni (ale lepiej mieć o 2 pary śpiochów za dużo niż nie mieć), bo jak pamiętam, jak leżałam z synusiem to tak 2 ubranka na dzień zużywał, bo wiadomo, że takiemu niemowlaczkowi to się ulewa często (i wtedy nawet czapeczka do prania była bo sznureczki mokre). Ja z synusiem leżałam 10 dni w szpitalu także ubranka wymieniałam codziennie - brudne oddawałam do prania a wyprane z dnia poprzedniego mi przynosili... tyle, że zimą wiadomo ze schnięciem szybkim ubranek może być problem

Ubranko na wyjście + kombinezon + śpiworek + fotelik samochodowy przygotuję TŻowi w domu żeby wziął jak będzie po nas jechał, bo wiadomo, że samemu jemu na początku może być ciężko ocenić w co ubrać takiego noworodka.

Zresztą w internecie też pełno jest tych list co trzeba posiadać.
np. http://www.planujemydziecko.pl/index...ka-do-szpitala
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...

Edytowane przez MartuNiunia87
Czas edycji: 2011-10-07 o 10:27
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:25   #2839
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam anemię non stop przed ciążą miałam lekką a teraz mam taką sporą, biorę żelazo codziennie ale nic sie nie poprawia tylko leci w dół dalej...podobno taka uroda więc sie nie martwburaczki dobre
To i tak dobrze, że przynajmniej możesz brać żelazo, bo ja mam obniżoną hemoglobinę z podwyższoną zawartością żelaza i na to dopiero trudno jest dobrać jakieś leki :/ więc na razie nic nie eksperymentuje, wyniki nie są jeszcze takie najgorsze (hematolog je widział), ale po ciąży pewnie będą mnie czekać wizyty u hematologa, zresztą to u mnie chyba dziedziczne, bo moja mama od dawna jeździ do hematologa żeby to unormować i jest problem

Cytat:
Właśnie najgorsze jest to jak ktoś obiecuje, ale nie śpieszy się z daniem tego czegoś. W końcu jak już mamy coś dostać, to wolimy wcześniej, żeby wiedzieć, co mamy dokupić, a nie w 8 m-cu
No właśnie, nakupuje się, a później się okaże że czasem od kogoś dostaniemy i będzie za dużo nie żebym narzekała, bo chętnie bym przyjęła jakieś ubranka, ale też bym chciała wiedzieć co i ile...

Cytat:
U nas też paskudna pogoda, mokro nawet nie jest, rano tylko padało, ale za to jest ciemno i zimno
Pogoda masakra, zmienia się jak w kalejdoskopie. Chyba już idzie prawdziwa jesień, albo od razu zima

Co do chrztu, to u my nie mamy pojęcia, kiedy zrobimy. Będziemy czekać na naszego przyjaciela księdza, który nie pracuje w Polsce, tylko 1-2 razy do roku i przyjeżdża tu i to od jego przyjazdu uzależnimy termin chrztu. Pewnie będziemy niezłą przeprawę przez to z teściową, że nie ochrzczone dziecko mamy w domu

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-07, 10:25   #2840
*Agatek*
Zakorzenienie

Hej lasunie

Kurka ale się cieszę! Sprzedałam wosk + dodatki do robienia świec już dawno się w to nie bawię, poza tym brak gazu, dziecko w drodze to postanowiłam sprzedać komuś, komu się bardziej przyda kasa wpadnie, a dziś jeszcze do elizy zajrzę i chcę sprzedać srebro moje nieużywane i pojedyncze sztuki, bo pogubiłam kolczyki i tak se leży bez sensu... Ciekawe ile mi zaproponują komplety wtedy były warte koło 70 zł a ja mam troszkę tego sreberka mam nadzieję, że będzie to 'warte'

Cytat:
ja pamiętam super, że się tak szybko udało!! Trzymam kciuki aby tym razem wszystko było ok i dotrwała do końca!!
Cytat:
ja mam mdłości codziennie rano ostatnio moja księżniczka to mała głodomorraaaa
haha to sie przejęłas tym że facet się homo zrobił
to współczuję mdłości masakra, ja miałam od rańca do wieczora... caaały dzień do 14 tygodnia... eh, męczarnia
Nie? Nie wiem no A. nie ma to mi się już znowu chyba zaczyna 'chcieć' i podświadomie o takich rzeczach śnię
Cytat:
Aaaa... wczorajsze śledzie wytrzymały po otwarciu niecałe 5 minut Mąż mi pomógł, ale wcale się nie dziwię, bo były zaj...ste
też mam ochotę na śledzie ale kupiłam wczoraj wątróbkę więc... daaaawno nie jadłam dziś wątróbka a na jutro kupię troszku śledzi i dużo cebuli! co by zdrowo zionąć
Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
mam kawusie zbozowa i knoppersa
<zielenieje z zazdrości> no wiesz???? takie rzeczy na forum pisać!!!! wstydź się!! a ja bidna wstałam i głodna i nie mam takich fajnych rzeczy a zajczyk kopie bo mu wspomniałaś o knoppersie wyrodnia ciotka!!
Cytat:
Cudowne
szkoda, że lider już nie żyje dobrze sobie powspominać... jak byłam małolatą to ich słuchałam, jeju miałam z 13-14 lat! a od kilku dni nie mogłam przypomnieć sobie nazwy zespołu ale znalazłam na necie i się podniecam piosenkami

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:27   #2841
Emilia211
Zakorzenienie

GG do Emilia211 Send a message via Skype™ to Emilia211

cześć dziewczyny
mi niestety nie rusza się cały brzuszek ,ale mam pytanko czy jest możliwe ,że można mieć brązowe plamienia przed okresem i jest szansa jeszcze na to ,ze mogę być w ciąży???
biorę luteinę ostatni dzień
to mój wykres http://enpr.pl/1534

Emilia211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:31   #2842
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Wg prawa kanonicznego chrzest powinien być w aktualnej parafii zamieszkania rodziców u nas się raczej tego trzymają
no co Ty gadasz??? ja nie brałam u nas w Lubiczu bo jest nie za fajny ksiądz poza tym kościół brzydki itp itd. Wybraliśmy taki co mamy do niego 4 min autem - tam też braliśmy ślub! piękny, malutki- a proboszcz rewelka!! i ja bym też tam chciała ochrzcić... i komunie i wszystko kurczę...

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Emilia211 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny
mi niestety nie rusza się cały brzuszek ,ale mam pytanko czy jest możliwe ,że można mieć brązowe plamienia przed okresem i jest szansa jeszcze na to ,ze mogę być w ciąży???
biorę luteinę ostatni dzień
to mój wykres http://enpr.pl/1534
Cześć Emilko!! myślałam, że pomyliłaś wątki z żonkami
Otóż ja miałam plamienia brązowawe jakoś 2-3 dni przed terminem miesiączki, przez cały tydzień i @ nie dostałam, a było to plamienie implantacyjne, więc b. możliwe

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:34   #2843
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Zasadniczo pobyt w szpitalu po porodzie to ok 2-3 doby, więc ja zamierzam wziąć:
4 x pajac
4 x śpiochy
4x kaftanik
4/5 x bodziaki
skarpetki 3 pary
łapki niedrapki 2 pary
3-4 czapeczki bawełniane
rożek
pieluchy tetrowe 3 szt
oliwka
krem na pupcie
pampersy + chusteczki

Generalnie to tak oczywiście wstępnie bo wiadomo, że TŻ będzie codziennie u nas więc w razie W to zawsze coś może do nieść, wszystkiego jest trochę więcej niż dni (ale lepiej mieć o 2 pary śpiochów za dużo niż nie mieć), bo jak pamiętam, jak leżałam z synusiem to tak 2 ubranka na dzień zużywał, bo wiadomo, że takiemu niemowlaczkowi to się ulewa często (i wtedy nawet czapeczka do prania była bo sznureczki mokre). Ja z synusiem leżałam 10 dni w szpitalu także ubranka wymieniałam codziennie - brudne oddawałam do prania a wyprane z dnia poprzedniego mi przynosili... tyle, że zimą wiadomo ze schnięciem szybkim ubranek może być problem

Ubranko na wyjście + kombinezon + śpiworek + fotelik samochodowy przygotuję TŻowi w domu żeby wziął jak będzie po nas jechał, bo wiadomo, że samemu jemu na początku może być ciężko ocenić w co ubrać takiego noworodka.

U mnie nie można mieć swoich ubranek dla dziecka, tylko te co dają w szpitalu, bo niby nie wiadomo w czym wyprane, czy dziecko nie dostanie uczulenia. Poza tym nie raz położne przebierają dzieciątko i nie zawsze by takie ubranko do nas trafiło. Więc chyba to zależy od szpitala

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:35   #2844
bambusiek
Zakorzenienie

U mnie dziś na obiad miruna mam nadzieję, że wyjdzie zjadliwa
A na te śledzie muszę jeszcze raz zapolować, bo aż mi ślinka cieknie na samą wyśl... o tak...
G. 9.1O.18
Stary 2011-10-07, 10:36   #2845
anankee
Rozeznanie

co do materaca ja dla Emi kupiłam gryka pianka kokos i w zyciu nie kupiłabym ponownie tego materaca, więc i wam nie polecam.
Kupcie materac który ma z wierzchu piankę. Mata kokosowa jest bardzo twarda, a na gryce też nie da się spać, bo to normalnie ziarenka są powsypywane do takich małych kieszonek! Nie wierzę że ktoś chciałby na tym spać.
Moim zdaniem najlepsze są materace z pianki termoelastycznej (drogie) lub tańsze z pianki wysokoelastycznej. Lub po prostu sprężynowe lub lateksowe (te z kolei znowu drogie).
teraz kupiliśmy Emi łóżko już takie normalne (bo pod koniec roku będzie musiała się przenieść z łóżeczka i udostępnić je braciszkowi) i kupiliśmy jej materac sprężynowy pokryty 2cm pianką (razem ma 16cm grubości).
Najlepszy materac to taki który się dostosowuje do krzywizn ciała a mata kokosowa w życiu tego nie zrobi.
ja też kupiłam ten materacyk kierując się popularnością i opiniami że to niby zdrowe, ale popełniłam błąd bo sama nie chciałbym spać na tym materacu.
link do artykułu:
http://www.twoja-sypialnia.pl/materace_dla_dzieci/

Emi!

Edytowane przez anankee
Czas edycji: 2011-10-07 o 10:37
anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:39   #2846
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
no co Ty gadasz??? ja nie brałam u nas w Lubiczu bo jest nie za fajny ksiądz poza tym kościół brzydki itp itd. Wybraliśmy taki co mamy do niego 4 min autem - tam też braliśmy ślub! piękny, malutki- a proboszcz rewelka!! i ja bym też tam chciała ochrzcić... i komunie i wszystko kurczę...
Myślę, że to jest kwestia dogadania się
Część parafii tego przepisu pilnuje, mam nadzieję, że w naszych wybranych się uda

Dobra, obejrzę powtórkę "Brzyduli" i spadam do rybnego, papa
G. 9.1O.18
Stary 2011-10-07, 10:39   #2847
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
my nigdy nie byliśmy w swoim kościele, bo jest brzydką metalową kaplicą chodzimy do pięknego zabytkowego, kwadrans na piechotke od nas zresztą nie co tydzień

Cytat:

u nas nie będzie problemu ze zrobieniem ich tam gdzie już nie mieszkamy
proboszcz bardzo nas lubi więc luzik
ja jeszcze o tym nie myślę - to tż już coś zaczął wspominać o wielkanocy i chrzcie ja myślę o wyprawce, porodzie i opiece nad dzieckiem jaka mnie czeka
Cytat:
4 x pajac
4 x śpiochy
4x kaftanik
4/5 x bodziaki
skarpetki 3 pary
łapki niedrapki 2 pary
3-4 czapeczki bawełniane
rożek
pieluchy tetrowe 3 szt
oliwka
krem na pupcie
pampersy + chusteczki

jezuu dużo tego trzeba wziąć ja nawet nie planowałam takich ilości miec na 56
a po co kombinezon i jeszcze śpiwór, nie za dużo
ehhs nie mam pojęcia jak własne dziecko ubrać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-07, 10:41   #2848
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
O widzisz, na szczęście u nas nie (a przynajmniej do tej pory tak nie było, bo się chyba przemelduję jak mi kazą dziecko w mojej parafii ochrzcić )

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
my bylismy raz na chrzcinach w poniedziałek wielk... w sumie bylismy zadowoleni bo mniej roboty na swieta w domu a i tak spotkanie z całą rodziną
my nie będziemy się spieszyc na wielkanoc...poczekamy az się cieplej troszke zrobi...
Ja też się waham cały czas między Wielkanocą a weekendem majowym (ale wtedy u nas są już komunie ) Uzależnię to od tego, kiedy urodzi się Dzidziuś

Cytat:

np. http://www.planujemydziecko.pl/index.php/Porod/Co-zabrac-do-szpitala-Wyprawka-do-szpitala

Matko, ja się jeszcze nawet nie zastanawiam, co zabrać do szpitala, chyba jeszcze trochę na to za wcześnie Zresztą, nie mam nad czym myśleć, bo nie mam jeszcze ubranek zbyt wielu

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Co do chrztu, to u my nie mamy pojęcia, kiedy zrobimy. Będziemy czekać na naszego przyjaciela księdza, który nie pracuje w Polsce, tylko 1-2 razy do roku i przyjeżdża tu i to od jego przyjazdu uzależnimy termin chrztu. Pewnie będziemy niezłą przeprawę przez to z teściową, że nie ochrzczone dziecko mamy w domu
No ciekawa jestem, jak moja teściowa - u nich jest tak, że dziecko chrzci się, jak ma miesiąc A ja się na to w życiu nie zgodzę Ja byłam chrzczona jak miałam 3 miesiące, i żyję, jakoś diabeł za mną nie gania, mojemu dziecku też nic nie będzie Ale pewnie będzie gadania, jak dziecko brata Tzta, które ma się urodzic miesiąc później niż nasze zostanie ochrzczone wczesniej

Stary 2011-10-07, 10:43   #2849
Emilia211
Zakorzenienie

GG do Emilia211 Send a message via Skype™ to Emilia211

Cytat:

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Cześć Emilko!! myślałam, że pomyliłaś wątki z żonkami
Otóż ja miałam plamienia brązowawe jakoś 2-3 dni przed terminem miesiączki, przez cały tydzień i @ nie dostałam, a było to plamienie implantacyjne, więc b. możliwe
hihi, nie pomyliłam
to trzymaj kciuki Kochana

Emilia211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 10:44   #2850
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

u mnie w rodzinie dzieci się chrzci jak są większe i zazwyczaj same siedzą. moja chrzesnica miala 9 miesięcy..nikt nic nie marudził ani nic moj chrzesniak tez jakos tak mial.....nie pamietam dokładnie...
i nie ma przymusu w swojej parafii
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości