Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1455 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-08, 15:36   #43621
Maliniarka
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Malinko, bardzo ładnie w codzienniku, widać, że mocno nie ucierpiały(pokłony dla pielęgnacji), skręt śliczny. Kolor nie jest idealny, bo wygląda trochę jak wyblakły(choć pewnie w rzeczywistości też inaczej to wychodzi)

Co ja znowu namieszałam przy tym cytowaniu? :myśli:
/ w drugim QUOTE z lewej

no nie ma tragedii po swojemu jak zrobiłam , ale będzie lepiej mam nadzieję

a ten kolor, jeszcze jakby na całej głowie był taki sam to by uszedł, ale tak na czubku...jak słońce zaświeci to aureolka pomarańczowa---i właśnie taka sprana spłukana, oblazła, fuj
ja tam nic do rudego nie mam, ale to to jakaś masakra

teraz daję im dużo jantara żeby odżywić skalp, no na razie nie chcę nerila, bo chyba jest bradziej drażniący
i trochę nie wiem co zrobić, czy umyć mocniejszym szamponem, czy jeszcze poczekać....szkoda mi skóry, ale włoski trochę zestrąkowane, czuć że silikon był w użyciu
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-10-08 o 15:41
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 16:14   #43622
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Tzn jeśli się nie mylę wcześniej farbowałaś na rudo, a teraz trochę ciemniej, z domieszką indygo? Chodziło mi o to, że może ten ciemny jest ciut chłodniejszy i odrosty nie wydają się aż tak "szare" jak przy mocno nasyconym rudym?
Z drugiej strony naturalny kolor też chyba potrafi się delikatnie zmienić, np. dużo blondynek mówi, że po rozjaśnianiu mają ciemniejsze odrosty niż miały(?)
Na rudo farbowałam przez jakieś 2 miesiące, wcześniej długo miałam ciemne ciepłe brązy i zawsze odrosty wydawały mi się szare. A teraz wydają mi się po prostu brązowe
Cytat:
Miss, świetnie,ze płukanka fajnie zadziałąła. Wiem, ze czekasz na fale, ale tak piekne lśniace proste jak Twoje, to tylko pozazdroscić. moze dlatego, ze mimo iż już lubię moje fale i wciaz staram się je pokochać, nadal mam sentyment do prostych (zresztą zniszczone kręcone nadal kojarzą mi się z kiczem i tandeta, dlatego tak mnie denerwowały moje na początku, kiedy ich nie czesałam, a one potargane jak u piosenkarek z lat 80.).
A naturalki są fajne. Sama długo takie nosiłam(z jednym epizodem niby hennowym w liceum-w rzeczywistposci nie mam pojęcia co to było:w papierowej torebce i miało po rosyjsku napis chna) chyba do 26 roku życia juz nie farbowalam. A potem po śmierci mamy pojawiły się siwki... i odtąd non stop farba... od lipca dopiero cudowna henna.
A moze to henna Ci prostuje? Podobno moze tak działać. Ja u siebie nie zaobserwowałam, ale dopiero dwa razy hennowałam(wciaż czekam na trzeci, nie mogę sie zgrać z koleżanką od nakładania)
Się rozpisałam, przepraszam...
Nie, henna mi nie prostuje. Zresztą wcześniej nie miałam prostych, dopiero po tej płukance
Zatem kwestię powrotu do naturalnych zostawiam do namysłu, niech sobie trochę odrosną, zobaczę jakie będą
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
A ja se wczoraj kupiłam na odreagowanie odżywkę z Hegrona ale w ciemnej butelce, miałyście? Podoba mi się skład jako do mycia, nie ma soli jak siostry w białych butelkach
O, nie widziałam nigdy ciemnego Hegrona, pokażesz butelkę?
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
kurczę zainteresowałaś mnie napisz jak efekty!
ile czego dałaś?
Efekt taki że jestem prosta Ale błyszczą cudownie, kolor też pogłębiło ciut. Do tego nareszcie się nie tłuszczą jak zwykle
Dałam łyżeczkę lnu, 2 łyżki kory dębu, garśc liści pokrzywy, 2 torebki skrzypu i łychę sezamu. Gotowałam jakieś 20 min, po czym przecedziłam. A, dodałam do tego łyżkę octu jabłkowego przed użyciem.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 16:16   #43623
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny naprawdę dziękuję Wam za ciepłe słowa i wszelkie rady jesteście nieocenione

Ja teraz jestem na huśtawce: raz sobie myślę, ee tam nie jest tak źle, a potem patrzę w lustro i słabo mi się robi jak widzę ten rudy czubek
ale na uczelni nic nie powiedzieli (nawet jak zauważyli), koleżanka spytała wczoraj czy kręcę włosy na lokówkę
a jakiś obcy facet, na oko ze dwa razy starszy ode mnie wypalił do mnie na przystanku: ale pani pięknie wygląda!
z kolei drugi, młody, ustąpił mi miejsca w autobusie (tak staro wyglądam? )
więc może naprawdę nie ma co się przejmować
Zawsze do usług. Troszkę przejmowania nie zaszkodzi, to normalny odruch w końcu po niepowodzeniu, byle nie popadać w przesadę, zwłaszcza,ze naprawdę nie jest źle.
Cytat:
no właśnie skóra nie jest ani trochę różowa, wręcz bielsza niż zawsze (może to przez kontrast z pomarańczką )
Może ta pomarańczka na zdjęciu tak odbiła się w skórze.

I jantar dobry pomysł myślę (neril na alkoholu, wiec zapewne bardziej podrażnia), może jeszcze zmieszaj go z żelem aloesowym, Eloe chyba tak robi i Ajrisz aloes też
dobrze łagodził. Taką mieszanką psikam skalp i masuję, jak mnie coś zaswędzi.
Cytat:
Ag Rafko zdjęcia w codzienniku
na miejscu Twojego TŻa chyba bym nie mogła rąk oderwać i bym głaskała i głaskała
Dzięki Sęk w tym, że go jeszcze nie ma (dlatego tu siedzę sobie, normalnie już bym czas spędzała z nim)... znów wróci w nocy i tylko niedziela dla nas. Ech...
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 16:31   #43624
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Efekt taki że jestem prosta Ale błyszczą cudownie, kolor też pogłębiło ciut. Do tego nareszcie się nie tłuszczą jak zwykle
Dałam łyżeczkę lnu, 2 łyżki kory dębu, garśc liści pokrzywy, 2 torebki skrzypu i łychę sezamu. Gotowałam jakieś 20 min, po czym przecedziłam. A, dodałam do tego łyżkę octu jabłkowego przed użyciem.
nie chcę być prosta
ale coś dla przyciemnienia będę myśleć
Cytat:
I jantar dobry pomysł myślę (neril na alkoholu, wiec zapewne bardziej podrażnia), może jeszcze zmieszaj go z żelem aloesowym, Eloe chyba tak robi i Ajrisz aloes też łagodził. Taką mieszanką psikam skalp i masuję, jak mnie coś zaswędzi.
zrobiłam 1:1:1 jantar galaretka aloesowa i hydrolat lawendowy psikam włoski i skórę
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 16:52   #43625
milena798
Rozeznanie

Dziś zrobiłam kolejne podejście do mycia włosów odżywką....... i stwierdzam stanowczo NIGDY WIĘCEJ !!! matko kochana co ja mam na łbie jakaś tragedia włosy co prawda już wyschły ale wyglądają jakby nadal były mokre są strąkowate, posklejane i proste
Niby masowałam ok. 20 minut bardzo dokładnie,płukałam dość długo i widocznie mycie odżywką mi nie służy
Wracam do starych nawyków (szampon,odżywka d/s,stylizacja)
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 16:55   #43626
Elaen
Raczkowanie

dziewczyny, odwazam sie pisac do was, jako ekspertek-moje wlosy sa, jakie widac, do tej pory wydawalo mi sie, ze mam proste, ale po zrobieniu zdjec juz sama nie wiem.
Zaczelam sie o nie troszczyc bardziej miesiac temu, gdy garsciami mi wychodzily po powaznej chorobie, teraz mam mase odrostow na glowie, kazdy innej dlugosci.
Wlosy mam cienkie, delikatne, od miesiaca traktuje skalp olejkiem Bringraj,a ostatnio dodalam Sesa i hennara oraz olejek wzmacniajacy wlosy Khadi( na zmiane) przed kazdym myciem, a myje co 2-gi dzien. Olej klade na noc, rano myje wlosy. Na dlugosc daje olej z czarnuszki, na koncowki kokosowy. Glowe myje szamponem z rzepy Joanny, lub Weleda rozmarynowy, potem odzywka Alterra z granatem a dzis dalam Vatika z oliwa z oliwek. Wlosy farbuje ziolowa farba Logona kolor Sahara-mam mase siwych wlosow i juz wlasciwie musze je farbowac, ale najpierw zapodam Cassie z firmy Khadi-zdjecia robilam po to by zauwazyc roznice przed i po cassii..
Teraz moje pytania:
-mam wlosy proste czy krecone?
-co zmienic/dodac w pielegnacji, by wlosy wygladaly na zdrowsze, blyszczace, grubsze, po prostu lepsze?

Prosze poradzcie mi cos...Z gory dziekuje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg elaen-po umyciu.jpg (77,0 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg elaen-po umyciu2.jpg (94,3 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg elaen-po rozczesaniu.jpg (81,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg elaen-po rozczesaniu2.jpg (105,7 KB, 29 załadowań)
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 17:01   #43627
Aoirghe
Raczkowanie

Matko, chwila nieuwagi i nie można się w tym wątku odnaleźć

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Niestety
Jednak w takim wypadku polimer będzie w miarę dobrym rozwiązaniem. Dlaczego go nie chcesz?
Nie, że nie chcę, ale nie umiem stosować i w sumie nie wiem, czego spróbować. No cóż, spróbuję poszukać.

Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było, bo jestem strasznie zabiegana :/
Dbam o włoski, wydaje mi się, że znalazłam optymalną pielęgnację dla nich, na razie już niczego nie kupuję bo jestem spłukana :P
Ale przejdźmy do konkretów, mam problem bo wczoraj zgłupiałam ...

Zanim przeszłam na CG, włosy od wilgoci zaczynały mi się jeszcze bardziej kręcić i było OK, nie narzekałam na to jakoś bardzo.
A wczoraj rano umyłam włosy, wyszłam na miasto coś załatwić dosłownie na pół godziny (tak, tak już z suchymi), było brzydko, kropił deszcz, wracam do domu z myślą, że w lustrze zobaczę jeszcze lepszą burzę loczków niż po myciu, a tu szok! Napuszone, rozprostowane i brzydkie A przecież teraz taka pogoda będzie codziennością, więc co robić?
Mogłybyście na szybko polecić mi jakiś produkt, który zapobiegnie temu "zjawisku"?

Będę wdzięczna
A jak tylko znajdę chwilę czasu to pokażę jaka zmiana u mnie nastąpiła

3majcie się Kręciołki!
No popatrz, dokładnie to samo miałam wczoraj i właśnie miałam o to pytać. Zawsze wcześniej miałam kręcioły w deszczowe dni, a wczoraj może bardzo się nie napuszyły, ale przede wszystkim rozprostowały :/

Cytat:
Dobra b/s, żel naturalny (cóż, albo pomoże albo pogorszy...) bądź sklepowy, oleje i silikony, maski z shea, raczej unikać humektantów
Co to jest "dobra b/s"? :P Mam joaśki, a i tak używam bardzo mało, bo moje kłaki nie lubią obciążania. Samo shea na pewno odpada na moje pióra, no chyba, że tylko jako dodatek. Szkoda, że wcześniej nie przeczytałam, bo już walnęłam sobie olejek z orzechów macadamia, a tak bym może jakąś miksturę z shea upichciła Akurat mam nierafinowane, śmierdzące, które miało być do smarowania łydek
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 17:02   #43628
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość
dziewczyny, odwazam sie pisac do was, jako ekspertek-moje wlosy sa, jakie widac, do tej pory wydawalo mi sie, ze mam proste, ale po zrobieniu zdjec juz sama nie wiem.
Zaczelam sie o nie troszczyc bardziej miesiac temu, gdy garsciami mi wychodzily po powaznej chorobie, teraz mam mase odrostow na glowie, kazdy innej dlugosci.
Wlosy mam cienkie, delikatne, od miesiaca traktuje skalp olejkiem Bringraj,a ostatnio dodalam Sesa i hennara oraz olejek wzmacniajacy wlosy Khadi( na zmiane) przed kazdym myciem, a myje co 2-gi dzien. Olej klade na noc, rano myje wlosy. Na dlugosc daje olej z czarnuszki, na koncowki kokosowy. Glowe myje szamponem z rzepy Joanny, lub Weleda rozmarynowy, potem odzywka Alterra z granatem a dzis dalam Vatika z oliwa z oliwek. Wlosy farbuje ziolowa farba Logona kolor Sahara-mam mase siwych wlosow i juz wlasciwie musze je farbowac, ale najpierw zapodam Cassie z firmy Khadi-zdjecia robilam po to by zauwazyc roznice przed i po cassii..
Teraz moje pytania:
-co zmienic/dodac w pielegnacji, by wlosy wygladaly na zdrowsze, blyszczace, grubsze, po prostu lepsze?

Myślę, że są kręcone i, że można skręt wydobyć jeszcze większy

Przede wszystkim olejowanie. Mówisz, ze masz cienkie włosy. Może spróbuj użyć keratyny hydrolizowanej. Można ją zamówić na mazidla.pl, zrobsobiekrem.pl czy naturalne-piekno.pl

Mi akurat bardzo służy, wydają się takie grubsze

Spróbuj przejść na naturalną pielęgnację, mycie włosów odżywką, unikanie silikonów, alkoholu itp

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 17:05   #43629
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Teraz moje pytania:

Na pierwsze pytanie mogę Ci odpowiedzieć - wygląda na to, że masz falki, czyli najbardziej kapryśny gatunek włosa
Na drugie nie odpowiem, bo już za mało się znam
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 18:05   #43630
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też..gdyby w czasach zwykłego mycia włosów i ich niezdecydowania ktoś dał mi wybór idealnie proste czy super kręcone to wybrałabym proste. Może to herezje tutaj, ale od zawsze mi się bardziej podobały proste..

W ogóle dziś dość mocno eksperymentalny zestaw (na noc trochę maski Bingo z shea i algami, do mycia żel Intimelle, Alterra z morelą i płukanka lniana...to pewnie przez nią), więc nie wiem co pomogło, ale ta uparta strona zaczęła współpracować Aż muszę to pokazać, jakkolwiek

Ajrisz, pocieszam, też lecę dzisiaj do roboty
bardzo ładnie!

Cytat:
Malinko, bardzo ładnie w codzienniku, widać, że mocno nie ucierpiały(pokłony dla pielęgnacji), skręt śliczny. Kolor nie jest idealny, bo wygląda trochę jak wyblakły(choć pewnie w rzeczywistości też inaczej to wychodzi), ale niektóre farbują celowo na taki kolor, nazywając go bursztynem lub karmelem, widziałam farby, które obiecywały podobny kolor na pudełku, więc na pewno "na ulicy" nie razi. Zresztą komplementy od "obcych"(nie mylić z kosmitami) to najlepszy dowód!!!
Moje dzisiejsze-wróciły do normy sprzed kryzysu, jeszcze trochę nawilżenia brak, ale pogoda pewnie też robi swoje (leje u mnie), mimo ze siedzę w domu, wilgoć czuć. No i wołają"Dajcie kolor!", muszą poczekać do poniedziałku.

No to nie wiem, co poradzić. Dobrze, ze choć nie zawsze ten puch jest. I pokaż efekt po oleju koniecznie. Choć kokos może puszyć, jeśli porowatość wysoka(ponoć jeden ze sposobów rozpoznawania porowatosci). Chociaż wydaje mi sie, ża ja mam wysoką porowatosć (sądząc po zniszczeniach jakie przeżyły moje włosy w ciągu 7 lat-dwie trwałe prostujaca i prostownica po każdym myciu, potem codziennie), a kokos jakoś specjalnie mi nie spusza, przynajmniej nie bardziej niż wszystko inne. W ogóle ja nie umiem dostrzec róznicy w działaniu poszczególnych olejów, a kilka już wypróbowałam.
Świetne masz te falki Ag Rafko

Cytat:
Teraz moje pytania:

Proste nie są, ale kręcone na pewno też nie. Masz falki Powinien Ci pomóc post Tulipanny (?) na temat fal. Olejów już używasz, może spróbuj keratyny albo jedwabiu hydrolizowanego. Zabezpieczaj włosy odżywką b/s po myciu, może stylizuj żelem
Ganeralnie polecam wrócić do pierwszego postu, tam będą linki do wątków, które będą pomocne.

U mnie dzisiaj beznadziejnie. Na noc dałam winogronowy, póżniej mycie skalpu BD, na całość Kallos, po spłukaniu godzinkę Isana babassu i trochę miodu. Po spłukaniu odrobinka Garniera awvokado i żele - lniany i bielendy.
Nie jestem pewna ale chyba ten miód mi nie służy. Włosy kiepsko skręcone, właściwie są to fale na całości, rulony na dole jeśli już są to z cienkich kosmyków, zawinięte wokół własnej osi. Przy głowie przyklap.
Wniosek - miodu nigdy więcej.

Invisalign od 20/03/2016

Edytowane przez little.b.blue
Czas edycji: 2011-10-08 o 18:10
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 18:28   #43631
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
większość odżywek zawiera składniki antystatyczne chyba, może warto nakładać więcej

może dziewczyny podpowiedzą za czym się rozglądać
ugniatasz włosy?
Na mnie ugniatanie nie działa... próbowałam, jak na razie najlepsze efekty daje pozwolenie włosom robić co chcą,,, Bo to dało jakiś rezultat...

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Teraz moje pytania:

Jak najbardziej fale
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 18:36   #43632
pati_bc
Rozeznanie

Ajrisz szczerze współczuje. Mam nadzieję, że wszystko szybko wróci do normy. Szkoda tylko, że plany nie wypaliły
Zdanie na zielono - mega

Cytat:
Się rozpisałam, przepraszam...
Nie przepraszać My lubimy czytać
Twoje włoski są cudowne!!! Mogę na nie patrzeć godzinami Chyba jestem uzależniona Też chcę takie piękne włosy

yarrowia ślicznie Bardzo mi się podobają

Dobijacie mnie swoją długością

Maliniarko ślicznie w codzienniku Pielęgnacja zrobiła wiele dobrego Komplementy były więc jest dobrze
A i znowu Ci się zrobił taki uroczy rulonik z tyłu, takie a'la zwierzątko jak kiedyś

Zaczyna się jesień, jest zimno i niestety wilgotno
Po dzisiejszym dniu moje włoski się bardziej skręciły ale i niestety wierzchnia warstwa się spuszyła a napakowałam trochę garniera avokado na suche przed wyjściem. Widać to za mało. Za to zauważyłam, że teraz jak umyję włosy to mają trochę mniejszą objętość. Na początku zwaliłam to na przeciążenie i umyłam slesem ale po wysuszeniu nie zauważyłam zmiany więc podejrzewam, że teraz po prostu są cięższe od kosmetyków i przez składniki odżywcze.
Jutro mycie ale przed tym olej lniany na całość Już sobie go obiecuje i obiecuje a nie mam nawet czasu na olejowanie ale jutro już mus

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
bardzo ładnie!
Nie jestem pewna ale chyba ten miód mi nie służy. Włosy kiepsko skręcone, właściwie są to fale na całości, rulony na dole jeśli już są to z cienkich kosmyków, zawinięte wokół własnej osi. Przy głowie przyklap.
Wniosek - miodu nigdy więcej.
Powiem Ci, że mi miód pierwszy raz nie posłużył, potem posłużył a teraz już znów nie służy i to już dłuższy czas. Nawet w odżywkach b/s moje włosy go nie tolerują więc również go odrzuciłam. Niestety...
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 18:48   #43633
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ani proste, ani loki. Witam w gronie FAL Coś więcej o falach KLIK
Ogólnie dokarmiasz włosy wielorako, stosujesz oleje - plus. Zastanowiłabym się nad zmianą szamponu na łagodniejszy (np Babydream, Hipp), OMO lub mycie odżywką (1szy post -> FAQ).
Cytat:
Zdrowsze i byszczące staną się dzięki olejom chociaż nic od razu. Objętości i wigoru można dodać używając protein (np pszenicy, mleka) albo keratyny. Lista odżywek z proteinami u mnie w podpisie, keratynę najłatwiej dostać w sklepie z półproduktami, adresy padły.
Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Co to jest "dobra b/s"? :P Mam joaśki, a i tak używam bardzo mało, bo moje kłaki nie lubią obciążania. Samo shea na pewno odpada na moje pióra, no chyba, że tylko jako dodatek.
W teorii przydałby się jakiś olej w składzie, jako dodatek. Ewentualnie dodany od siebie, kropelka do b/s. W praktyce to nieprzewidywalne. Może musisz zwrócić uwagę na glicerynę, żeby nie było za dużo?

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Na mnie ugniatanie nie działa... próbowałam, jak na razie najlepsze efekty daje pozwolenie włosom robić co chcą,,, Bo to dało jakiś rezultat...
I to też jest metoda, u mnie się sprawdza Ugniatam tylko ociekające, parę sekund i finito

O puszeniu jeszcze - pisałam że żel ma zabezpieczać? I powinien

Malinka - ładnie jest, wiem że to co my widzimy nijak się ma do tego jak się czujesz, ale widzimy że jest ładnie, zdrowe włosy były i przetrwały a kolor jest całkiem przyjemny

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 18:51   #43634
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
I to też jest metoda, u mnie się sprawdza Ugniatam tylko ociekające, parę sekund i finito

O puszeniu jeszcze - pisałam że żel ma zabezpieczać? I powinien
A jaki żel możesz polecić?? Ja niby mam takie rzeczy do włosów kręconych kiedyś kupiłam, piankę i jakiś krem Nivea... ale próbowałam to wielokrotnie, ale efekty były marne, właśnie ugniatałam,,, wszystko szybko się rozpadało... a niby miało utrwalać;/
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...jacy-loki.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...do-wlosow.html

Edytowane przez sailormaary
Czas edycji: 2011-10-08 o 18:58
Stary 2011-10-08, 19:08   #43635
gohs
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie do tych, które się hennują. Ja planuję dokonać tego jutro, ale nie wiem jak z myciem przed hennowaniem? Tzn mam je umyć samym szamponem i nic do stylizacji nie nakładać czy myć jak zwykle?
Stary 2011-10-08, 19:22   #43636
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
witaj

Cytat:
OK, będę harmonijkować, ale przy harmonijkowaniu muszą same wyschnąć, czy można podsuszyć?? Bo moje jak schną, to ciągnie je w dół i klapią... czy mam je tak harmonijkować z głową w dół aż do wyschnięcia??
heheh no nie no bez przesady ja musiałabym 5 godzin siedziec głowa w dol i harmonijkowac... teraz susze dyfuzorem i objetosc lepsza niz przy naturalnym.

Cytat:

Oj kochane, muszę się Wam pożalić, taka zła jestem! Wczoraj koło 16 szef oznajmił, że dzisiaj pracujemy ;] A miałam tyle planów!
ojoj biedna...

Cytat:
A ja se wczoraj kupiłam na odreagowanie odżywkę z Hegrona ale w ciemnej butelce, miałyście? Podoba mi się skład jako do mycia, nie ma soli jak siostry w białych butelkach
Cytat:
W ogóle dziś dość mocno eksperymentalny zestaw (na noc trochę maski Bingo z shea i algami, do mycia żel Intimelle, Alterra z morelą i płukanka lniana...to pewnie przez nią), więc nie wiem co pomogło, ale ta uparta strona zaczęła współpracować Aż muszę to pokazać, jakkolwiek
super wyszło

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Dziewczyny a ja mam pytanie czy keratyna nadaje sie na zostawienie jej na noc w jakiejś nawilżającej maseczce? Bo mam okropna ochotę cos zrobić fajnego i albo sie na noc zaolejuję, albo własnie dodałabym keratyny do czegoś... ale nie wiem czy wskazane jest na tyle godzin... Niby pisały dziewczyny ze najlepiej działa zostawiona b/s.
No ale wolę zapytać czy taka maska ma sens?
I chciałam tez umyś SLSem i pewnie miałoby to sens "przed" owym olejowaniem czy owa maską na noc, dobrze mysle?

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:46   #43637
paulownia
Zakorzenienie

Oj tak, pracujace soboty sa ciezkie - wiem cos o tym. Mi sie trafiaja tez czasem pracujace niedziele ale za ''szychty''weekendowe jest wiecej kasy.
Probowalam dzis pochodzic z rozpuszczonymi jakis czas - ale kiepsko to wyglada. Dluga, spodnia warstwa jest ok, ale krotsza jest za krotka i fruwa. To mi tez dalo do myslenia - widze wyraznie, ze najdluzsze pasma, te ktore sie juz skrecaja, sa niezmiernie odporne na puch. Te krotsze za to pusza sie i pierza niemilosiernie. Poza tym mysle, ze ja chyba nie jestem tak na 100 procent medium, tylko troche w kierunku medium/coarse. Wlosy sa dosc grube, sztywnawe, jak sie przesusza to robia sie szorstkie, i kochaja sie w emolientach.
Nie wiem, gdzie to czytalam - chyba na naturallycurly, ze wlosy typu coarse potrzebuja malo protein. Ale keratyna chyba im nie zaszkodzi
AgRafka nie przejmuj sie rocznikami - ja jestem np. 80
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:58   #43638
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
piękne

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 20:05   #43639
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość

Proste nie są, ale kręcone na pewno też nie. Masz falki Powinien Ci pomóc post Tulipanny (?) na temat fal. Olejów już używasz, może spróbuj keratyny albo jedwabiu hydrolizowanego. Zabezpieczaj włosy odżywką b/s po myciu, może stylizuj żelem
Ganeralnie polecam wrócić do pierwszego postu, tam będą linki do wątków, które będą pomocne.
Dzieki, pilnie grzebie w forum i notuje to, co istotne..

Cytat:

Jak najbardziej fale
Dzieki za odpowiedz!

Cytat:
Ani proste, ani loki. Witam w gronie FAL Coś więcej o falach KLIK
Ogólnie dokarmiasz włosy wielorako, stosujesz oleje - plus. Zastanowiłabym się nad zmianą szamponu na łagodniejszy (np Babydream, Hipp), OMO lub mycie odżywką (1szy post -> FAQ).

Zdrowsze i byszczące staną się dzięki olejom chociaż nic od razu. Objętości i wigoru można dodać używając protein (np pszenicy, mleka) albo keratyny. Lista odżywek z proteinami u mnie w podpisie, keratynę najłatwiej dostać w sklepie z półproduktami, adresy padły.

W teorii przydałby się jakiś olej w składzie, jako dodatek. Ewentualnie dodany od siebie, kropelka do b/s. W praktyce to nieprzewidywalne. Może musisz zwrócić uwagę na glicerynę, żeby nie było za dużo?

Uzywalam kiedys I BD i Hipp, ale mam bardzo wrazliwa skore glowy i nie wiem dlaczego, ale mi nie sluzyly, musze poszukac innych, lagodnych szamponow.
Dzis probowalam zmyc olej metoda OMO, nawet fajnie sie umyly, ale juz wiem, jakie błedy robie i mi sie wlosy pusza. Przy glowie sa fajnie"ulizane", a im dalej, tym gorzej, ale bede pilnie czytac i stosowac to, co juz zostalo wypraktykowane.

Bede pilnie czytac watki falowe, jak juz wiem, co mam czytac...
Stary 2011-10-08, 20:05   #43640
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Typowy objaw "falowatości"
Dodatkowo jeżeli twoja fryzura w wyniku skręcenia/sfalowania traci nie więcej niż 10cm długości - to znaczy, że to są fale. Loki skracają się mocniej.
http://www.britishcurlies.co.uk/arti...cle/wavy_hair/
http://www.britishcurlies.co.uk/arti...le/swavy_hair/
http://www.britishcurlies.co.uk/arti..._number_chart/

Dumna fala (klik)

Stary 2011-10-08, 20:35   #43641
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie czasmi też się czuje jak heretyczka głoszac taki opinie. Ale wiem,że zadbane kręcone i fale mogą być naprawdę piekne-przekonało mnie o tym to, co widzę tutaj-na naszym wątku, dlatego uwielbiam oglądać Wasze zdjęcia-takie jak Twoje np.
Też do takiego wniosku doszłam, że nie ważne czy proste czy kręcone, każde wyglądają ładnie jak są zdrowe
Bardzo ładne Twoje dzisiejsze, takie drobne pomieszane fale podobają mi się najbardziej, żadna tam regularna fala
Cytat:
Wprost cudnie jest!!!! Zaczynają przypominać włosy Volyovej, podobny skręt się robi.

Volyvej mówisz? A miałam pytać o jakąś podobną głowę do mojej, żeby się powzorować Tylko tym razem po płukance były trochę inne niż zwykle - skręt luźniejszy ale o większej średnicy. Teraz zrobiło się więcej bardziej zwartych kręciołów, ale już nie mam jak pokazać...

Cytat:
robiłam już raz po swojemu, trochę kluchy wyszły ale nie ma tragedii:
KLIK!

włoski
i jak ja mam sie pogodzić z tym rudym paskudstwem jak widzę coś takiego!
Ej, na skręcie po Twojemu na prawdę niewiele tego 'paskudzstwa' widać, wszystko się gubi!
Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Na rudo farbowałam przez jakieś 2 miesiące, wcześniej długo miałam ciemne ciepłe brązy i zawsze odrosty wydawały mi się szare. A teraz wydają mi się po prostu brązowe
To może faktycznie coś im się przekręciło
Cytat:
Hehehe taki przepis brzmi jak z jakiejś średniowiecznej księgi eliksirów
Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
yarrowia ślicznie Bardzo mi się podobają

Dobijacie mnie swoją długością
Przepraszam Ostatnio mnie korci, żeby je obciąć albo wycieniować bardziej Mam wrażenie, że im za ciężko, po myciu falują nawet przy głowie a potem wszystko ciągnie w dół.
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
super wyszło

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Oj tak, pracujace soboty sa ciezkie - wiem cos o tym. Mi sie trafiaja tez czasem pracujace niedziele ale za ''szychty''weekendowe jest wiecej kasy.
Właśnie mi się trafiła pracująca niedziela, a kasa ta sama

Cytat:
Napisane przez Volyova
piękne
Żebym jeszcze wiedziała co tak pomogło, za dużo kombinuję na raz Pewnie to ta magiczna płukanka lniana, tylko widzę, że wy ją dużo słabiej rozcieńczacie. Chyba nagotuję gar żelu i będę testować jaka gęstość płukanki będzie już przesadą

No właśnie, melduję. Trochę deszczu, trochę wiatru i wszystko oklapło, ale też skręciło się bardziej przy końcówkach. Dużo odstających włosków wylazło, ale jak robiłam zdjęcia było ich wyjątkowo mało. Strasznie dużo włosów wyczesuję przy myciu, one się chyba po prostu łamią i tak będą sterczały póki nie odrosną.. W ogóle jakby lubią trudne warunki Wszyscy narzekają na wrocławską wodę, a ja po zmianie z równie kiepskiej śląskiej zawsze widzę poprawę. Skórze wszystko jedno, ale włosom lepiej W ogóle odkąd jestem w akademiku coś się fajnego dzieje, a nie mam aparatu żeby to uwiecznić
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 20:41   #43642
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki żel możesz polecić?? Ja niby mam takie rzeczy do włosów kręconych kiedyś kupiłam, piankę i jakiś krem Nivea... ale próbowałam to wielokrotnie, ale efekty były marne, właśnie ugniatałam,,, wszystko szybko się rozpadało... a niby miało utrwalać;/
próbowałaś gotować żel lniany? Najtańszy, naturalny a bardzo często robi świetną robotę.
Osobiście używam lnianego i aloesowego (wcześniej z Lidla, teraz Gorvita)
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jestem oazą spokoju...
Mam bezpłatne nadgodziny, urok małej prywatnej firmy. Szlag mnie tylko trafia że nigdy nie wiem kiedy wyjdę i czy mam weekend, szef wpada na takie pomysły w ostatniej chwili ;]
Jestem oazą spokoju
Cytat:
Nie wiem, gdzie to czytalam - chyba na naturallycurly, ze wlosy typu coarse potrzebuja malo protein. Ale keratyna chyba im nie zaszkodzi
Powinna się lepiej zacowywać niż proteiny np roślinne bo ma najmniejszą cząsteczkę. Teoretycznie świetne powinny tu być aminokwasy. Nie mamy listy kosmetyków z aminokwasami, ale szukałam i wyszukałam Jantara Plus można kupić cysteinę na ZSK czy gdzieś ale ponoć strasznie śmierdzi ;]
Cytat:
Uzywalam kiedys I BD i Hipp, ale mam bardzo wrazliwa skore glowy i nie wiem dlaczego, ale mi nie sluzyly, musze poszukac innych, lagodnych szamponow.
Też mam wrażliwą skórę i też te dwa szampony mi nie przypasowały. W moim blogu wizażowym jest wpis dla wrażliwców (w opisie) plus zestawienie kosmetyków, które mi pasowały bądź nie w jakimś okresie czasu.
Odważysz się umyć włosy żelem do higieny intymnej? Oczywiście nie każdym. Taki np Lactacyd czy rossmanowski sprawdziłam i są OK

Stary 2011-10-08, 20:50   #43643
Elaen
Raczkowanie

Cytat:

Też mam wrażliwą skórę i też te dwa szampony mi nie przypasowały. W moim blogu wizażowym jest wpis dla wrażliwców (w opisie) plus zestawienie kosmetyków, które mi pasowały bądź nie w jakimś okresie czasu.
Odważysz się umyć włosy żelem do higieny intymnej? Oczywiście nie każdym. Taki np Lactacyd czy rossmanowski sprawdziłam i są OK
Juz ten wpis dla wrazliwcow zapisalam sobie i musze go czytac czesto...wiekszosci szamponow nie moge uzywac-pierwsze, drugie mycie jest ok, a potem zaczyna mnie swedziec glowa, sypie mi sie z glowy lupiez niczym snieg-w zasadzie zluszcza mi sie cala skora glowy, no i robia sie strupy-nie odkrylam do dzis, co powoduje u mnie taka reakcje, a mialam juz szampony i odzywki z kazdego przedzialu cenowego i uwag, ktore zebralas we wpisie o wrazliwcach sa dokladnym potwierdzeniem moich obserwacji.
Zelem inymnym spokojnie moge sie umyc, w koncu to myjal do szczegolenj okolicy..
Stary 2011-10-08, 20:59   #43644
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
próbowałaś gotować żel lniany? Najtańszy, naturalny a bardzo często robi świetną robotę.
Osobiście używam lnianego i aloesowego (wcześniej z Lidla, teraz Gorvita)

J
Jeszcze nie, ale jutro będę próbować, mogła byś powiedzieć ile tego siemienia lnianego nasypać i ogólnie jak to zrobić??

Kolejna rzecz, wyczytałam, że do kręconych włosów nie można używać froty, no i tak przeszperałam wszystko i doszłam do wniosku, że wszystkoe moje ręczniki to frota !!! No i tak zajrzałam do szafki pod stołem i znalazłam jakieś stare lniane ręczniki, czy coś innego... Mogą być takie?? Używała bym ich tylko do włosów...
Stary 2011-10-08, 21:15   #43645
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Cytat:
Zapisuj sobie czego użyłaś przy jednej okazji i jaki był efekt, łatwiej obserwować i wyciągać wnioski z taką ściągą

A tam Rulony jak się patrzy Witaj

Zaraz doczytasz się że ten zestaw to mało
Napisz coś więcej o Twoich włosach, czy są suche, sztywne, miękkie, łatwo się puszą, ile czasu schną, jaka jest skóra, czy włoski są zniszczone itd. Znajdziemy Ci jakąś głowę do naśladowania na dobry początek

Faq i pytania przerobione ach, ileż wiedzy sobie władowałam do główki
żeby tak szybko wchodziła mi matma -,-
O matko, nie masz pojęcia, jak mi miło, że zaoferowałaś swoją pomoc, naprawdę!
Moje włosy zawsze się puszyły, jak byłam młodsza, mama zmuszała mnie do nakładania jedwabiu - 'żeby tak nie stały.' -,- są dość cienkie, miękkimi bym ich nie nazwała, ale mocno sztywne też nie są. Skórę mam wrażliwą, trudno mi o dobranie szamponu - służą mi krótko, potem robi się łupież, albo swędzenie. -,- Zniszczone nie powinny być - niefarbowane, nie prostuję i nie suszę. Zdarza mi się spać w mokrych, bo schną długo. Ależ się rozpisałam.

Ag Rafko - no tak, zdjęcie robione telefon, więc jakość jest, jaka jest.
Jak będę mieć więcej czasu zrobię lepsze. Tak, spiralki zniknęły , czasem pojawią się, kiedy dłużej ich nie umyję. Pojęcia nie mam, czy to wina cieniowania, czy fakt, że troszkę urosły haha.

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog

Edytowane przez mayletka
Czas edycji: 2011-10-08 o 21:19
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 21:25   #43646
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem oazą spokoju...
Mam bezpłatne nadgodziny, urok małej prywatnej firmy. Szlag mnie tylko trafia że nigdy nie wiem kiedy wyjdę i czy mam weekend, szef wpada na takie pomysły w ostatniej chwili ;]
Jestem oazą spokoju
Nasza szefowa uklada grafik z wyprzedzeniem na cztery tygodnie, wiec zawsze wiem, kiedy jest robota w weekend. Plus taki, ze potem jest dzien wolny w srodku tygodnia mam czas na pielegnacje i wlosowe eksperymenty.
Co do cysteiny, to zanotowalam w pamieci - dzieki ja sie tam zapachow specjalnie nie boje. Smrodkow, znaczy sie.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 21:27   #43647
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze nie, ale jutro będę próbować, mogła byś powiedzieć ile tego siemienia lnianego nasypać i ogólnie jak to zrobić??
FAQ -> żel lniany
Cytat:
No i tak zajrzałam do szafki pod stołem i znalazłam jakieś stare lniane ręczniki, czy coś innego... Mogą być takie?? Używała bym ich tylko do włosów...
Czy są szorstkie? Dobrze jakby były miękkie. My używamy starych spranych pieluch (dwuletnie sprane pieluchy wymiatają!), ściereczek do sprzątania z mikrofibry
Cytat:
Juz ten wpis dla wrazliwcow zapisalam sobie i musze go czytac czesto...wiekszosci szamponow nie moge uzywac-pierwsze, drugie mycie jest ok, a potem zaczyna mnie swedziec glowa, sypie mi sie z glowy lupiez niczym snieg-w zasadzie zluszcza mi sie cala skora glowy, no i robia sie strupy-nie odkrylam do dzis, co powoduje u mnie taka reakcje, a mialam juz szampony i odzywki z kazdego przedzialu cenowego i uwag, ktore zebralas we wpisie o wrazliwcach sa dokladnym potwierdzeniem moich obserwacji.
Brzmi jak u mnie. A mi szkodzi, o ile wydedukowałam, wszystko co chociaż minimalnie wysusza (o to może chodzić z szamponami BD i Hipp, one mają nawet sorbitol czy ekstrakty ale ani grama oleju żeby przytrzymać wilgoć w skórze), a że skóra "nie chce pić" to wystarczy że jak nie nawilża to już wysusza ;]
Długi temat, mogę tam godzinami
Cytat:
Zelem inymnym spokojnie moge sie umyc, w koncu to myjal do szczegolenj okolicy..
Mają mniej zapachów i upiększaczy, plus wierzę w pozytywne działanie kwasu mlekowego

Stary 2011-10-08, 21:44   #43648
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
FAQ -> żel lniany

Czy są szorstkie? Dobrze jakby były miękkie. My używamy starych spranych pieluch (dwuletnie sprane pieluchy wymiatają!), ściereczek do sprzątania z mikrofibry
Raczej miękkie, powinny dobrze chłonąć wodę tak myślę Też są stare i sprane, ale często te stare rzeczy są dobre
Stary 2011-10-08, 21:48   #43649
Elaen
Raczkowanie

Cytat:

Brzmi jak u mnie. A mi szkodzi, o ile wydedukowałam, wszystko co chociaż minimalnie wysusza (o to może chodzić z szamponami BD i Hipp, one mają nawet sorbitol czy ekstrakty ale ani grama oleju żeby przytrzymać wilgoć w skórze), a że skóra "nie chce pić" to wystarczy że jak nie nawilża to już wysusza ;]
Długi temat, mogę tam godzinami
Ja niestety nie doszlam do zadnej konkluzji, zabraklo mi cierpliwosci do tropienia tego, co mi szkodzi. jesli mi cos nie pasuje, np szampon-uzywam do mycia ciala, a jesli i tu sie nie sprawdza, to uzywam do prania, a ostatecznie wykoncza wszystko moja corka, gorzej z odzywkami, bo i one potrafia mi zalegac...szkoda, ze maz juz wlosow nie ma, to by uzywal
mam sporo do obczytania o falach-chcialabym miec ladniejsze wlosy, jak chyba kazda kobieta tutaj
Stary 2011-10-08, 21:49   #43650
Volyova
Rozeznanie

Wygrzebałam z archiwum CurlTalk taki wątek (pierwszy post sprzed 2 lat )
Spritz & Condish
Ciekawa jestem, czy któraś z Was kiedyś o tym słyszała/wypróbowała?

Wątek zawiera 19 stron entuzjastycznych postów na temat tej metody.
Forumowiczki podkreślają, że ich włosy wyglądaja dużo lepiej, szybciej schną i mniej się puszą, a nawet, że przy regularnym stosowaniu szybko stają się wręcz przenawilżone.
Metoda jest szczególnie polecana dla włosów o dużej porowatości, ponieważ zapobiega nadmiernemu nasiąkaniu włosów wodą podczas mycia - stąd też krótszy czas schnięcia.

W skrócie:
(O)
1. Psikamy włosy wodą, aż będą mokre, ale nie ociekające.
2. Nanosimy odżywkę/maskę.
3. Trzmamy 5-10 minut (lub więcej)
(M+O)
4. Spłukujemy, myjemy skalp odżywką/wodą/delikatnym szamponem
5. Opcjonalnie zabezpieczamy końce nową porcją odżywki.
(Z i S)
6. Spłukujemy
7. Kontynuujemy ze standardowym zabezpieczeniem i stylizacją

Dzisiaj to wypróbowałam.
Włosy wyglądają b.dobrze, ale wydaje mi się, że to raczej zasługa żelu lnianego i garniera AiK niż tej metody. Nie zauważyłam też znaczącego skrócenia czasu schnięcia. Wypróbuję jeszcze parę razy.

W każdym razie wklejam, jakby ktoś jeszcze chciał spróbować

Dumna fala (klik)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości