|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część VI :)
Cytat:
aga, sorry ![]() Oliwka moze juz spokojnie wychodzic![]() martynko dziewczyny sie posypaly i nie maja bidne czasu, Karli juz nie widzialam dawno, ale studia i Amelka pewnie niezla ja zajmuja... mam nadzieje, ze jak my trzy sie jeszcze rozpakujemy to calkiem tu ruch nie ''zamrze'' matko, wczoraj to myslalam, ze urodze bylam u tej kobity po chuste, dzwonie domofonem, ona mowi ''zapraszam na 9 pietro'' ja do windy, a tam od PRL chyba nie zmieniana (budynek dosc stary), mala, obskurna i od razu czarne wizje, ze stanie miedzy pietrami, ja zaczne rodzic i nikt nie bedzie wiedzial itd, itp'' i wlazlam na te dziewiate piechota mina babki, jak mnie z tym brzuchem pod drzwiami zobaczyla bezcennap.s. na dol zjechala ze mna, zeby mi nie przyszlo do glowy znowu isc ![]() no a wieczorem mialam takie bole z krzyza do podbrzusza, ze prawie zeszlam do tego mlody sie prawie nie ruszal, no ale w nocy przeszlo
Edytowane przez muffinka90 Czas edycji: 2011-10-09 o 14:53 |
|
|
|
|
#1352 |
|
Zadomowienie
|
Zosiu, e tam ślub masz jeszcze czas.. jak na razie to chyba tylko dwie dziewczyny tu mają męża a reszta będzie miała nieślubne dzieci :P więc wiesz nie przejmuj się a na pewno nie zawracaj sobie głowy tym co ludzie pomyślą/powiedzą.. bo to szkoda czasu i nerwów na takie głupoty.
![]() Agnes, no to dobrze, że przebiegło to spotkania bez problemowo 38? a jak tam poród? już się do szpitala nie wybierasz? co do małej to może się wiercić bo się jeszcze ustawie Muffinka, o boziu! serio weszła po schodach? kobieto że Ci się chciało chusta fajna? podobają mi się one ale nie wiem czy bym się nie bała nosić w niej dziecka. ;x Dobra wymyślam już sama.. moja mama to się ze mnie już śmieje.. ;x no bo serio skąd będę wiedziała że mały ma kolkę no przecież mi nie powie to takie wkurzające !
|
#1353 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej kochane
Wróciłam właśnie od teściów i tż-ta, jak zwykle wyszło, że zostałam tam spać W nocy wszystko mnie bolało ale nic się z tego nie zrobiło.. ech jestem coraz bardziej poirytowana Zaczynamy dziś 40 tydzień ![]() Filip wychodź.. ! A teraz biorę się za nadrabianie
|
|
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
Moj tz na pocieszenie kupil mi szczeniaka.....
|
|
|
|
#1355 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki ![]() a piesek yorkshire terrier ![]() Slodki jest. Wiec zamiast mama zostalam dumna posiadaczka malego pieska
|
|
|
|
|
#1357 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny podjadę chyba na IP sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Jak coś to dam znać. Buziaki.
|
|
|
|
#1358 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymamy kciuki!!!
![]() **
|
|
|
|
#1359 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow to juz 38tydzien? Cytat:
![]() ![]() Ty wariacie haha juz sobie wyobrazam mine tej babki Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1360 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wracam z IP
Na ktg skurcze wychodziły co minutę, dwie, trzy, a o dziwo ja ich w ogóle nie czułam Rozwarcie nie wiem jakim cudem ale na 2 cm Miałam do wyboru zostać na obserwacji albo wrócić do domu- wybrałam to drugie. Jak pojawią się skurcze co 10 minut mam wracać z powrotem ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
Dziękujemy ![]() Powiem Wam, że teraz już wiem jak wyglądają te skurcze, i na dodatek doszły mi podczas ktg te krzyżowe więc wiem że nie da się tego przeoczyć. Teraz siedzę i liczę co ile będą występować, kurcze no, ja chcę dziś już urodzić
Edytowane przez Patiisia Czas edycji: 2011-10-09 o 18:24 |
|
|
|
|
#1361 |
|
Wtajemniczenie
|
Patisia, az mi sie usmiech na twarzy pojawił jak przeczytałam, że juz sie cos u Ciebie zaczyna
A mogę o cos zapytac? Co z tż-tem? Będzie z Tobą przy porodzie? Albo chociaz w szpitalu? |
|
|
|
#1362 |
|
Zadomowienie
|
Pati, to świetne wieści znaczy no bo prawie rodzisz
mi przy ktg też łapały cholerne skurcze w krzyżu w sumie tylko takie miałam ale dziwiłam się czemu wtedy się wzmacniają? No ale oby dziś coś ruszyło jak coś to ma kto Cię zawieść do szpitala? To teraz siedzisz jak na szpilkach? Dziś jest 9 a mówiłaś coś że do dziś chciałabyś urodzić.. czy jakoś tak więc może Ci się uda.
|
#1363 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy porodzie go nie będzie, gadałam dzisiaj z nim na ten temat i powiedział że boi się widoku tej pępowiny, krwi itp. bo prawdopodobnie by zemdlał.. Wyśmiałam go trochę na początku, ale mówił to z takim przerażeniem i powagą że mu potem uwierzyłam Ma czekać na zewnątrz.Cytat:
Biorę się teraz za chodzenie po pokoju i tańczenie (mimo że wolałabym iść spać), może coś ruszy. Kurcze mogłam jednak zostać na tej obserwacji. Trzymajcie proszę kciukasy ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- A zawieść ma mnie teściowa bądź teściu ![]() ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Ech coś się obawiam, że nic z tego nie będzie, spać mi się chce jak cholera w krzyżu booli Chyba zaraz się położę |
||
|
|
|
#1364 |
|
Zadomowienie
|
Pati, ja miałam też w sumie nie przespaną noc.. a jak wieźli mnie na porodówkę to dostałam takiej mocy że to już zaraz będzie że ja nie wiem.. ale spróbuj się położyć spać. Mi na ból w krzyżu pomogło jak miałam nogi wyżej.
|
#1365 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Prześpię się akurat żeby jutro mieć siły (bo spałam dziś niecałe 3h) i mam nadzieję że już jutro urodzę.---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- No teraz miałam skurcz po 4 minutach.. i jak tu liczyć na swój własny rozregulowany organizm echh ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- A najlepsze było jak przyszłam na IP z teściem i siostrami tż-ta bo byli niedaleko i po mnie przyjechali, a lekarka do mnie: czy to kolejna ciąża? A ja mówię że niee, a ona do mnie że myślała że tamte dzieci to moje |
|
|
|
|
#1366 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oby się wyregulowały i jakoś szybko to ruszyło ale rano żebyś się wyspała Kochana to już prawie.. ! a mi się coś chce tak strasznie ale nie wiem co..nie wiem co mam z sobą zrobić.. mały się obudzi niedługo dam mu jeść i pójdę spać.. ah.
|
|
#1367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję aga, skurcze nie ustają więc mam nadzieję że jutro będzie po wszystkim. Zazdroszczę Ci że masz tego maluszka obok, ja bym chyba nie mogła oderwać od niego wzroku
|
|
|
|
|
#1368 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Filip wynocha z brzucha![]() Cytat:
![]() Jak slodko ![]() Cytat:
![]() nie boj nic, na pewno sama nie bedziesz, ja sie postaram w miare mozliwosci zagladac dziewczyny na pewno tez![]() Cytat:
oby jak najszybciej i najmniej bolesnie poszlo zobacz jakie grzeczne dziecko, na termin czekalo ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- http://allegro.pl/bebelulu-kangalu-c...825071543.html taka mam, tylko bezowa, babka nosila synka od urodzenia do trzech lat, bo jest chory i dlugo nie chodzil, pokazala mi co i jak z tym zrobic i dala jeszcze ksiazeczke, wiec chyba dam rade
|
||||
|
|
|
#1369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A chusta bardzo fajna Kładę się spać, niedobrze mi już się robi przez ten twardniejący brzuch
|
|
|
|
|
#1370 |
|
Zadomowienie
|
Muffinka, fajna.. do 3 lat? może też w taką zainwestuje mam jakieś takie nosidełko na brzuch ale nie wiem na ile to posłuży
więc zobaczę bo jak pomyślę, że zacznie siadać i nie będzie chciał siedzieć w wózku tylko na ręce to ja podziękuje..bo ręce to mi już wysiadają. Pati, to Ci tych dzieci dodała a Ty jednego nie możesz wyprosić.. ah. Co do odrywania wzroku oj tak niektóre minki są boskie ale najlepiej jak śpi wtedy i jak odpoczywam więc wole nawet nie patrzeć bo boje się że się obudzi Dobranoc spokojnej nocy
Edytowane przez aguu00 Czas edycji: 2011-10-09 o 21:40 |
|
|
|
#1371 |
|
Zakorzenienie
|
Nie moge miec dzidzi to chociaz inne malenstwo do opieki i kochanie, moze nasz maly Stitch(bo tak nazwalismy yorka) przyniesie nam szczescie
![]() Patiisia - bez stresu Filipek sam wybierze moment na wyjscie ![]() Poloz sie i odpoczywaj poki mozesz ![]() Beda Ci potrzebne sily na porod i zajmowanie se malenstwem
|
|
|
|
#1372 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej Wam
![]() wróciłam przed chwilą z Tżem od rodziców mogę powiedzieć,że to była bardzo udana wizyta Cytat:
![]() dziękujemy Cytat:
dziękujemy Jak urodzimy, to ja też mam nadzieje,że na watku ciągle będzie się działo? Jak Ty weszłaś po tych schodach? ![]() ja czasem nie daje rady przejść się do sklepu, a co dopiero po tylu schodach!! Cytat:
w sumie... na chwilę obecną mogę rodzić już nawet zaraz ale pewnie jutro znowu zmienię zdanie i będę przerażona! co do ustawiania... Ona to robi w bardzo nie delikatny sposób. ehh chcę zobaczyć zdjęcie! Cytat:
Oby dzisiaj wszystko się ruszyło! A ja jestem lekko zmartwiona, bo w tym tyg. wszyscy pracują na nocki. Tż, moi rodzice, teściu... Oby Oliwka nie rodziła się w nocy, bo wtedy oszaleję ze stresu! kładę się spać. ledwo siedzę... oczy się zamykają, plecy bolą... więc nic tu po mnie dobranoc
|
|
#1373 |
|
Zakorzenienie
|
Patiisia - Filip no nie drocz sie z mamusia wychodz na ten swiat juz! juz !!!
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
Pati juz niedlugo bedziesz miala dzidzie przy sobie
za szybkie rozkrecenie sie akcji.aguu nie martw sie, kolke latwo rozpoznac akurat wiec jak by (odpukac) dopadla Twoje dziecko, to tego nie przeoczysz (zasada trzech trojek: dziecko wrzeszczy co najmniej trzy godziny dziennie przez co najmniej trzy dni w tygodniu przez co najmniej trzy tygodnie- na 100% kolka), z tym, ze nie trzeba czekac 3 tygodnie zeby sie domyslec co jest grane. Po prostu ciezko wtedy uspokoic dziecko, placze kilka godzin az w koncu pada ze zmeczenia- tak to u nas wygladalo. Kiedy dziecko jest glodne, to placze blisko pory karmienia- jak juz bedzie starsze, to zacznie jesc w miare regularnie wiec jak bedzie plakalo 3-4 godz od ostatniego karmienia, to wiadomo, ze glodne. Jak nakarmione i marudzi, to prawdopodobnie ma mokro. A jak jest najedzone, ma sucho, nie ma kolek ani goraczki to najprawdopodobniej potrzebuje przytulic sie do mamusi.
|
|
|
|
#1375 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Widzę, że jeszcze wszystkie w komplecie i żadnych niespodzianek Patisia ja też miałam taką męczarnię ze skurczami, że były regularne co 3 minuty przez godzinę i nagle mijały ale jak już przyszło co do czego to wiedziałam, że to już czas A co do odejścia wód to lekarz mi mówił, że codziennie przychodzą na IP kobiety mówiąc, że odeszły im wody a to po prostu było jednorazowe 'popuszczenie' moczu. Kiedy odchodzą wody to jest tego tyle, że szkoda gadać Trzymam kciuki za regularne skurcze ![]() We wtorek czeka mnie wizyta...nareszcie
|
|
|
|
#1376 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
Noc przespałam, brzuch twardniał i miałam bóle jak na @, ale nic się zbytnio nie rozkręciło.. teraz trochę się uspokoiło i pobolewa w większych odstępach czasowych.Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowo Cytat:
Mi trochę tylko pociekło, i na pewno nie był to mocz, bo mocz nie jest przeźroczysty i nie ma takiego zapachu ![]() Kciuki za wizytę! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Gdyby chociaż to jedno wyszło w końcu z brzucha ucieszyłabym się jak szalona |
|||
|
|
|
#1377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Artykuł : Przedwczesne odpłynięcie płynu owodniowego stanowi zagrożenie dla płodu. Najczęściej prowadzi do wystąpienia porodu przedwczesnego. Sączenie lub wyciek płynu owodniowego są dowodem na to, że została przerwana ciągłość błon płodowych. Bardzo istotne jest różnicowanie odpłynięcia wód z nietrzymaniem moczu. Ucisk ciężarnej macicy na pęcherz moczowy może powodować wyciekanie niewielkiej ilości moczu często mylone z sączeniem wód. Jeżeli płyn odpływa w pozycji leżącej może to sugerować, że są to wody płodowe a nie mocz. Czasami może dojść do tzw. wysokiego pęknięcia pęcherza wówczas nie dochodzi do nagłego odpłynięcia wód a jedynie do ich sączenia. Odchodzenie płynu owodniowego może stwierdzić lekarz podczas badania ginekologicznego. Po rozpoznaniu wycieku wód płodowych przeprowadza się szereg badań diagnostycznych tj. ocena ilości płynu w badaniu USG czy też test krystalizacji, mających na celu określenie dalszego postępowania. Jest ono uzależnione od wielu czynników m in. od wieku ciążowego, czasu od odpłynięcia wód, stanu ogólnego płodu i ciężarnej oraz wielu innych równie istotnych dla podjęcia odpowiedniej decyzji. Najbardziej korzystne jest odpłynięcie wód płodowych tuż przed rozpoczęciem akcji porodowej w terminie porodu. Zbyt długi okres od odpłynięcia wód może spowodować zakażenie wewnątrzmaciczne, którego najczęstszymi objawami są: gorączka, tachykardia, podwyższona liczba leukocytów we krwi. Przedwczesne odpłynięcie wód może również powodować wcześniactwo, niedotlenienie płodu, powikłania okołoporodowe, wypadnięcie pępowiny lub części drobnych. Do tego powikłania może dojść w wyniku stanów zapalnych kanału rodnego, licznych ciąż, niedoboru kwasu askorbinowego, wad płodu i macicy oraz wielu innych przyczyn. Leczenie - kiedy udać się do lekarza W przypadku, gdy istnieje nawet najmniejsze podejrzenie, że wyciekający z pochwy płyn może być wodami płodowymi należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Po przeprowadzeniu niezbędnych badań stwierdzi on czy wyciekający płyn jest rzeczywiście płynem owodniowym. Niezmiernie istotny jest czas jaki upłynął od momentu pojawienia się wycieku. Postęp medycyny pozwala na to, by dalsze postępowanie lecznicze było jak najkorzystniejsze dla płodu. W przypadku odpłynięcia wód niezbędna jest bezwzględna hospitalizacja w celu ścisłej obserwacji. Pierwsza pomoc - leczenie domowe W przypadku odpłynięcia wód nie ma żadnej innej możliwości jak zgłoszenie się do lekarza i hospitalizacja. Po stwierdzeniu wycieku z pochwy watro złożyć wkładkę by móc określić ilość, zabarwienie oraz zapach wydzieliny. Warto również położyć się i zaobserwować czy w tej pozycji płyn również wypływa. Stanowi to istotną wskazówkę dla lekarza. Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia tego powikłania warto pamiętać o higienicznym trybie życia, ograniczaniu wysiłku fizycznego, odpowiedniej diecie bogatej w witaminy i mikroelementy, leczeniu stanów zapalnych kanału rodnego oraz systematycznych kontrolach lekarskich. Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-10-10 o 09:21 |
|
|
|
|
#1378 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A na 100% to nie był mocz, ani żaden śluz. Zresztą 15 minut przed wyciekiem byłam w toalecie i opróżniłam pęcherz że tak powiem , a po wyjściu z toalety nic nie piłam.Znalazłam wyjście z sytuacji. Zapiszę się dziś zamiast jutro do mojej lekarki i niech ona mi zrobi ponownie ktg i sprawdzi wszystko dokładnie. Jakby coś się działo poproszę o skierowanie do szpitala, bo schizuję już z tych nerwów, a wolę być pod stałą opieką lekarską i na spokojnie to wszystko przeżywać. Żałuję, że wczoraj nie zostałam na obserwacji! Zresztą może na ktg wyjdą regularne skurcze (bo znów coś się nakręca) i sama mnie tam wyśle
Edytowane przez Patiisia Czas edycji: 2011-10-10 o 09:59 |
|
|
|
|
#1379 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też miałam taką sytuację tylko, że u mnie się sączyły i pomimo pozostawienia mnie w szpitalu doszło do wewnątrzmacicznego zapalenia płuc u Miłosza ale lekarz niestety uznał, że wód jest dosyć i powstrzymali sączenie. Dobrze, że urodził się niedługo po tym bo mogłoby dojść do gorszych powikłań. Jak widzisz nie masz się czym martwić bo gdyby to był płyn owodniowy to na pewno byś została
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-10-10 o 10:04 |
|
|
|
|
#1380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A lekarka tylko sprawdzała rozwarcie i potem dała mi wybór, ze względu na to że skurcze były ale rozwarcia nie bardzo. Nie robiła żadnego testu czy to wody płodowe czy nie.Za namową cioci która rodziła w tym szpitalu idę do ginki i poproszę o skierowanie do szpitala.. Położna przy rejestracji nawet powiedziała, że w takim przypadku przyjęliby mnie i bez tego, ale wolę iść najpierw do mojej ginki, żeby zobaczyła jak to wygląda. A wiadomo że lepiej jednak być pod stałą opieką lekarską, i się przynajmniej nie denerwować. Zresztą każdy z rodziny w nerwach jest, dziadkowie tym bardziej, a nie chcę żeby coś im się stało, bo to nigdy nie wiadomo.. wczoraj podobno mojemu dziadkowi wszystko z rąk leciało jak byłam na IP A Filipka czuję teraz momentami strasznie nisko, bóle okresowe coraz bardziej się nasilają, więc mam nadzieję że to dziś 10.10 to piękna data..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.

haha 

a jak tam poród? już się do szpitala nie wybierasz? co do małej to może się wiercić bo się jeszcze ustawie
chusta fajna?
podobają mi się one ale nie wiem czy bym się nie bała nosić w niej dziecka. ;x
Wróciłam właśnie od teściów i tż-ta, jak zwykle wyszło, że zostałam tam spać

**
Miałam do wyboru zostać na obserwacji albo wrócić do domu- wybrałam to drugie. Jak pojawią się skurcze co 10 minut mam wracać z powrotem 

mi przy ktg też łapały cholerne skurcze w krzyżu w sumie tylko takie miałam ale dziwiłam się czemu wtedy się wzmacniają? No ale oby dziś coś ruszyło 
Chyba zaraz się położę