|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
euphorbium jest bez recepty |
|
![]() ![]() |
![]() |
#812 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
Ale nie masz co łączyć tego z Twoim Antkiem. Po prostu masz dziecko anioła. A jaki ma poziom bil.? robiłaś, czy czekasz na wizytę u pediatry? jak teraz oglądam zdjęcia Sary po powrocie ze szpitala to żółta jak kurczak była.. Cytat:
Ja odstawiłam już wszystkie cuda na brzuch. Daję wit D i cebion multi-5 kropelek dziennie. Ale muszę zapytać czy nadal podawać, i jak z wit d. Bo skoro jest w MM, i chodzimy na dwór to czy podawanie codziennie to nie za duża dawka. Póki co sama zmniejszyłam i daję co 2gi dzień. U nas ciągle jakieś krosty na buzi, jest kilka dni że buzia ładna, czysta.. Sara ma AZS i ciągle coś wyskakuje, mimo wzmożonej pielęgnacji ( taaa oblizywanie smoka ![]() ![]() Cytat:
![]() Sara zaśnie bez smoka, i wcale się go nie domaga w dzień .. W nocy ( nad ranem) jak śpi niespokojnie to smok pomaga. Dzisiaj np 5 razy wstawałam dać smoka.. Cytat:
![]() JUŻ NIE BĘDĘ OBLIZYWAĆ. I PROMISE... Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Nie tak pospolicie w białe szaty Chcę mieć chrzciny za sobą. Ciągnie się to za mną jak cień.. Ksiądz ogłosił wczoraj że będą 30.x- czyli tak jak chcieliśmy. Najbliższa rodzina- tj. moje rodzeństwo i tz, rodzice, chrzestni i babka wychodzi 20 osób. U nas na górze nie ma tyle miejsca na tyle osób. Musimy robić na dole w salonie u teściowej. Korzystanie z jej kuchni. Nie wyobrażam sobie tego logistycznie. ![]() ![]() Będę musiała zęby zacisnąć. Cytat:
Ciągle masz pod górkę. Jesteś pewna że to kolki? Jak z kupami? Robiłaś mu mocz i krew? ja bym zrobiła. Słyszałam o kolkach trwających pół roku.. Jesteś wspaniałą mamą, przyjdzie czas że będzie lepiej z Igorem, po burzy zawsze wychodzi słońce. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak jest.- już jestem negatywnie do niej nastawiona i chyba tak zostanie. Zresztą, ona udaje sympatię do mnie-na 100%. Za plecami dobrze po mnie "jedzie". Śnił mi się mop który ma jaciee i nerola ![]() Nie umiałam go wycinąć ![]() Wczoraj nie było kąpania bo o 19 usnęła i obudziła się o 23. Przebrałam w piżamkę i nakarmiłam, potem spała d 4. I od 4-7 wstawałam 5 razy dać smoka, kwękała... Rano Sarcia spokojnie leżała u siebie w pokoju, zdążyłam odkurzyć i zmyć podłogę, wyczyścić okap w kuchni- już się lepił ![]() Dumam, co by ugotować. PYTANIA: -mamy butelkowe: za każdym razem wyparzacie butelki? Ja robię tak: mam 6 butelek, wystarczają na cały dzień. Po całym dniu myję w płynie i gotuje w garnku. I potem bezpośrednio przed karmieniem już nie sparzam- dobrze robię? -jaki środek polecacie do wyszorowania tapicerki na fotelach? Idę na śniadanie. Zajrzę na all, moze wygrałam aukcję z kombinezonem ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#813 | |
Zakorzenienie
|
marinko my tez trzymamy kciuki i wierzymy ze niedługo wyjdziecie na prosta! Jesteś dla nas mega dzielna, super dajesz sobie rade z Igorkiem, mężem, praktykami, do tego szkoła i ta wyprowadzka. Zobacz ile zmian i nowości w ciągu 4 miesięcy.
Myślisz że płacze to dajej kolki...a może już ząbki. (aaaa i wysłałam do Was kilka razy sms, ale chyba nie dochodza, bo nie mam raportów) ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
Ja nie wparzam wcale, myje PURem i tyle. A ty myjesz wszystkie na raz na koniec dnia, tzn ze resztki mleka sa w butelkach przez cały dzień... to chyba nienajlepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#814 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() do pytania o brzuch się podpinam ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie mata też nie. leżaczek tak, ale tylko przed telewizorem i tylko przy w11 ![]() ![]() i nie miej wyrzutów sumienia, nie tylko Ty sie tak denrwujesz! Ja też przeklinam, krzyczę czasami jak juz nei mam siły i pomysłów.. moim zdanim lepiej odreagować, niż miałoby się to kiedyś skumulować.. ja tak próbowałam i w końcu żeby dać upust nerwom przygrzmociłam ręką o ściane.. boooolało.. a i nie jestem chora psychicznie jakby co ![]() Dzień dobry po weekendzie ![]() korzystaliśmy z ostatnich słonecznych i w miare ciepłych dni i wczoraj cały dzień spędziliśmy nad morzem ![]() ![]() WCZORAJ ZUZIANKA SKOŃCZYŁA 11 TYGODNI ![]() a ja mam pytanie.. jak mam nauczyć moje dziecko spać na plecach?? albo na boku?? od jakiś 9 tygodni śpi tylko na brzuchu, i nie ma mowy o spaniu n a plecach.. a ja chce ją w końcu przetransportować do jej własnego łóżeczka, ale jak ja tam kłade na brzuchu, to zaraz ląduje głową w szczebelkach, bo się obraca.. ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#815 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() musisz byc dzielna ![]() Cytat:
tzn. mam 5 ale tylko z dwoch pije bo reszta nie pasi ![]() ja po kazdym jedzeniu myje butle w goracej wodzie. wieczorem w plynie NUK do butelek a raz na 2-3 dni sterylizacja ![]() Cookie - za skonczone tygodnie ...... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#816 |
Wtajemniczenie
|
witam się
![]() Natko jaki Dominik śliczny był na chrzcie ![]() ![]() Brumku ja też z tych co karmią piersią i nie piją karmi..po prostu nie cierpię!!! Marinko, Madziulka ![]() a u nas nocka jako-tako..Hania zjadła po kąpaniu ok. 19:30, po czym przysnęła na jakieś 30 minut, obudziła się rześka jak poranek i tak wojowaliśmy z nią do 23, aż w końcu usnęła...ale nie jadła bo co przystawiłam cyca to tylko polizała i nie chciała zassać... a w nocy pobudka była dopiero ok.3 rano... i to i tak ja ją lekko wybudziłam i dałam cycka bo myślałam, że mi eksploduje!!! bo do tej pory to Hania jadła co jakieś 3 godz w nocy.... a w ogóle to ona ma już 2,5 miesiąca, a jej aktywność w ciągu dnia to tak. ok 1-1,5 godziny i musi się zdrzemnąć... takie drzemki sobie ucina powiedzmy 45-50 minut i znowu bawi się godzinkę i znowu drzema...i mam pytanie: nie powinna już troszkę dłużej być aktywna???? |
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
Zakorzenienie
|
ja myję butelki odrazu po karmieniu nie używam żadnych płynów.Raz kiedy myje płynem małego bo płyn do naczyń zawiera detergenty i nie powinno się Nim myć.Ja mam jedną butelkę do mleka i nie wyobrażam sobie dopiero wieczorem mycie butelek po całym dniu
![]() cookie poważnie chcesz rozm 80 kupić? ![]() zanetta na macierzynskim jestes ubezp.Idac z mała do lekarza pokazujesz swoje aktualne ubezp. Co do smoka to nie pomoge bo moje chlopaki bezsmoczkowe.U mnie na mamusiowym pisały ze trudno odstawić od smoka im sie dłuzej czeka niektora 2,5 latki jeszcze smoka uzywają. Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-10-10 o 09:58 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#818 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
zazdraszczam i gratuluje nocek ![]() Cytat:
![]() Natka super że chrzciny udane (mój mały też był chrzczony podczas mszy i to jeszcze sumy więc też byłam mega dumna że wytrzymał ![]() ![]() hej poniedziałkowo, my też juz walczymy we dwójkę z Szymkiem, teraz przysypia jak zawsze o tej porze. Ma juz bardzo czytelny system dnia i wg niego funkcjonujemy ![]() A nocka podobna do poprzednich, czyli pobudka o 3 i 7 ale dospaliśmy jeszcze do 9 ![]() Pogoda ochydna, nawet nigdzie sie nie wybieram więc trzeba zająć malucha , pytanie czy będzie chciał współpracować ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#819 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj, zrezygnowalabym z jaskrawych iskaczacych rzeczy na ktore ma patrzec dziecko. bo takie wlasnie zmieniajace sie szybko swiatla czy kolory moga spowodowac padaczke jak sie ma do tego predyspozycje... na boczku - podłóż walek pod plecy i nawet kladz plecami do szczebelek, jak najblizej. u mnie dziala. ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-10-10 o 10:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#820 | |||||
Zadomowienie
|
Marina
![]() Cytat:
Cytat:
Kalinkap13 na początku wątku są linki i jest też o kupkach niemowlaków. Kolor może się zmienić w zależności co zjesz, więc sporadyczne różnice są ok. Śluz też się zdarza. Mi na zielone kupki lekarka poleciła dawać dziecku probiotyk (mamy BioGaia). Cytat:
![]() Dla innych potrzebujących także ![]() ![]() Cytat:
![]() Podziwiam Was dziewczyny! Cytat:
![]() ![]() Ja też karmię i karmi nie piję. Chyba nawet nigdy nie próbowałam, a teraz po prostu nie potrzebuję wspomagaczy na laktację... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#821 |
Zadomowienie
|
Hej
U nas pobudka o 2.30 szamanko i potem problem z zasnięciem ale jak sie w końcu udało to spaliśmy do 9 .30 ![]() Synek ma chyba katar ![]() ![]() ![]() Natko wiedziałam że Dominik bedzie grzeczny na swoim chrzcie ![]() ![]() Butelek nie wyparzam codziennie tylko myje woda z płynem do mycia naczyń Chyba od mojego postu zaczeła sie dyskusja na temat oblizywania smoczków ![]() Kalinka połozna kazała tak stosowac aftin ![]() Cookie rośnie Ci mała policjantka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#822 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Marinko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Zadomowienie
|
Korzystał ktoś? http://krakow.gumtree.pl/c-Sprzedam-...AdIdZ320858096
Bo wygląda to za dobrze... |
![]() ![]() |
![]() |
#824 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
powaznie! kombinezon na 68 jest juz prawie na styk.. niektore ciuszki zakladam 74 i wcale jakos tak nie wisza specjalnie.. a poza tym jesli Zuziak dalej bedzie tak szalenczo rósł, to w grudniu 74 bedzie ledwo ledwo i trzeba bedzie 80 i mam nadzieje, ze ten 80 by jej do marca posłuzył.. Zuzka ma niecal 3 miechy. w 56 smigala okolo 3-4 tygodni.. 62 to okolo 5-6 nastepnych tygodni i traz tylko 68 i czasem 74.. a ja glupia myslalam, ze w 62 to dziecko do 4 miesiaca smiga ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#825 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() a co do spania, to tak jak chyba Monia radziła, nasz książe ma położony wałek z ręcznika przy szczebelkach i kładę go na boku, pleckami do tego wałka . Mały po 2 sekundach leży juz na wznak ![]() Patik ja może jestem wyrodną matką ale ja tylko po karmieniu wlewam wrzątek do butelek , zakręcam smoka i płucze tak butlę. Nie myję płynem ani nic. Raz na jakiś czas wrzucam do garnka z wrzątkiem i czyszczę szczotką, ale to raz na kilka tygodni. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#827 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i jeszcze jedno pytanie.. CZY WITAMINA D MOŻE POWODOWAĆ JAKIEŚ SKUTKI UBOCZNE? ![]() zauważyłam dziwną prawidłowość.. dajemy wit. D co drugi dzień a właściwie wieczór.. i kiedy dajemy, to wiczorwm jest płacz i marudzenie, a kiedy nie dajemy, jest spokój i cisza i zasypia bez problemółw.. to tylko zbieg okoliczności? ale to już tak dlugo trwa.. i sama nie wiem.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#828 | |||||||
Zadomowienie
|
Jestem. Maja nie śpi, marudna bo drzemki walnęła ale po 20 minut i widzę, że mało jej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() He he to tylko ja ![]() ![]() Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2011-10-10 o 10:45 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#829 |
Zadomowienie
|
Promocja endo: http://endo.pl/?utm_source=1611011&u...m_campaign=CPC
|
![]() ![]() |
![]() |
#830 |
Zadomowienie
|
Telik Natka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#831 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cześć Mamuśki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja myślałam, że jak tak wszystkie odciągacie i mrozicie, to macie pewność, że dzieci to piją i lubią. A tu się okazuje, że niekoniecznie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Kurcze, a u nas nawet tej pierwszej nie było! ![]()
![]() |
#832 |
Zakorzenienie
|
I jestem i Ja.
Kaszel mnie dopadł suchy ![]() a nie mam weny do pisania. |
![]() ![]() |
![]() |
#833 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie mam zwyczajnie od razu czasu po jedzeniu babrać się tym. Blondynka a ja znowu nie wyobrażam sobie funkcjonowania z 1 butelką ![]() Dzięki Wszystkim Dziubek, cookie za odpowiedzi ![]() Natka, Telik i ktoś jeszcze szczepi? To kciuki ![]() W piątek w nocy zmokło mi na tarasie Sary pranie. Wisiało do dzisiaj mokre, dopiero zdjęłam i zaraz drugi raz trzeba wyprać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#834 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#835 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze miodek?? Marinko sciskam cie moocno wirtualnie i podziwiam. No ale coz Igor to od tylu czytane ROGI wiec, synek musi troche rozkow pokazac ![]() Nie smiejcie sie ze mnie, za[isalam malego na jutro do laryngologa. Pojdziemy sie sprawdzic coby matka sen spokojny miala.
![]() ![]() |
![]() |
#836 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napewno dasz radę ten jeden dzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A wiesz, że ja za pierwszym razem jak podawałam z butelki to płakać mi się chciało ![]() Teraz karmię tylko z piersi, już nie muszę zagęszczać ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#837 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To jest orientacyjnie. Rozmiar 68 jest dla 3-6 miesięcy, a moja 3 miesiące będzie mieć dopiero w czwartek. Następny 74 jest niby dla 6-9 lub nawet 12 miesięcy, a czuję, że za dwa miesiące już będziemy go nosić. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=zanetaa88;29872841]Brumek właśnie nie wiem czy ja jako bezrobotna na macierzyńskim jestem ubezpieczona? jutro tam zadzwonie i się dowiem. Ja jako tako ubezpieczenie mam te grupowe, mój tż specjalnie się tym nie martwi - cały czas mu powtarzam, że ma iść dowiedzieć się o takie ubezpieczenie np. w PKO ale zapomina. Ja nie wiem co teraz z Emi ![]() Żanetko Ty chyba mylisz dwa pojęcia. Co innego jest zarejestrowanie maluszka do swojego ubezpieczenia Zusowskiego czyli tzw ubezp. zdrowotne, a co innego jest ubezp grupowe czy tez indywidualne od nieszcześliwych wypadków i takich tam innych. To pierwsze jest obowiazkowe, każdy kto pracuje, czy jest osobą bezrobotna zarejestrowaną w Urzędzie Pracy ma odprowadzane składki na ubezp. zdrowotne. Ty będąc na macierzyńskim też, i własnie do siebie powinnaś podpiąć Emilie. To ubezp. zdrowotne jest bardzo ważne, bo upoważnia m.in. do korzystania z leczenia na kasę chorych Ciebie i Emilie. Nie zdziw się jak nieraz jak jakiś lekarz, szczególnie specjalista bedzie wymagał własnie takiego zaświadczenia, że Emilie jest u ciebie podpieta. Musisz to jak najszybciej załatwić! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A tak ja też znowu wróciłam do zapisywania, i już nawet teraz tak fajnie wrócić do tych pierwszych dni, kiedy to tak malutko jadł 20-30ml ![]() ![]() Ja oprócz zapisywania ile maluszek zjadł, piszę jak coś przełomowego się stanie, np. że powiedział nową sylabę, albo złapał grzechotkę, czy przespał w nocy więcej godzin niż dotychczas. Notuje też niepokojące rzeczy, jak oczka ropiejące, kupki, czy krostki (ale tego już długo nie było ![]() Cytat:
![]() Musisz być dzielna i wytzrmać te kilka miesiacy, i cały czas mysleć, że przyjdzie dzień kiedy dołaczysz do męża i będziecie juz zawsze razem. Swoja droga bardzo wam współczuję dziewczyny, których mężowie albo wyjeżdżają za granicę, albo pracują do późna. Mój Karol pracuje do 15 i wszystkie soboty i niedziele ma wolne, nie włóczy się też z kolegami jak już to do nas przychodzą i kulturalnie sobie wypija piwko w domku. Nie wyobrażam juz sobie innego życia. Ale wiem, że są sytuacje w rodzinie, że po prostu nie można inaczej postąpić. Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Największe szczęście dla ojca i matki Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki To ich krew - życie, to ich własne dziecię. Co im nad wszystko droższe jest na świecie. Edytowane przez madzia1k1 Czas edycji: 2011-10-10 o 12:44 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#839 |
Zadomowienie
|
Marina, co do np makijażu, to ja jak nie zrobię sobie rano razem z myciem zębów przy porannej toalecie, to później ciężko znaleźć mi na to czas. Także staram się o tym pamiętać. Może Ty też masz taki czas, gdzie możesz to wcisnąć w codzienną rutynę, od razu poczujesz się lepiej.
I jeszcze jedno, piszesz, że krzyczysz na Igora. Wiem, że Ci ciężko, ale uważaj z tym, bo ani się obejrzysz, a Igor podrośnie i będzie się źle zachowywał. Teraz to on płacze z bólu, a później ciężko będzie go oduczyć np gryzienia, bicia i np tego przeklinania. Dzieci chłoną nasze emocje. Mam nadzieję, że się nie obrazisz za moje słowa. |
![]() ![]() |
![]() |
#840 |
Zakorzenienie
|
zanettko dokładnie tak jak Madziak napisała.Jak pójdziesz np do ortopedy to musisz pokazać dok.że masz ubezp.A jak działalność to ost odcinek że ma się zapłacone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.