Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku
Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 9 23,68%
Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 0 0%
Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 0 0%
Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 0 0%
Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 1 2,63%
Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 2 5,26%
Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 0 0%
"Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 0 0%
I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 1 2,63%
Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 22 57,89%
Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 0 0%
Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 3 7,89%
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-15, 14:48   #3691
marta_27
Zadomowienie

Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011

cześć dziewczyny
u nas dziś kłopoty ze spaniem. Mati po jedzeniu pospał 30min i obudził się z płaczem. 45min próbowałam go uśpić, w końcu dałam za wygraną bo zbliżała się pora jedzenia zjadł, pobawił się i nareszcie zasnął

u nas zimno bardzo ale przynajmniej słońce świeci więc na spacerek sobie pójdziemy. wczoraj 2h łaziłam po lesie z Mateuszem. dotleniliśmy się za wszystkie czasy

dziś było podejście drugie do wprowadzania glutenu. ugotowałam pół łyżeczki kaszy w 30ml wody i dodałam to do obiadku. nie pamiętam która z was, chyba kasiuni_a, podawała proporcje. baaardzo dziękuję bo wcześniej dodałam za mało wody i mi jeden wielki glut wyszedł

zmykam ogarnąć mieszkanie póki dziecię śpi. nadrobię was w poniedziałek bo jak zawsze w weekend czasu nie mam

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 14:53   #3692
n.ik.a
Zadomowienie

hej kobitki
my tak ja iizabella wybraliśmy się wczoraj na zakupy, Mała została z babcią bo nie chiałam jej męczyć no i kupiłam sobie fajny sweterek w mohito a Niuni ocieplany bezrękawnik w 5.10.15
http://www.51015kids.eu/niemowlak/ka...wl-5b2101.html
i czapeczkę w Smyku (oczywiście za dużą)

a zrobiłam jej wczoraj krem z brokuła...spróbowałam i łeeeeee...a moje dziecie jak zobaczyło zieloną zupkę i spróbowało to zjadła 150 g potem dojadła dserkiem a wszystko popiła moim mlekiem i dziś zrobiła 3 mega kupy

co do usypiania to moja Kala sama nie zaśnie jak jest bardzo zmeczona to wystarczy położyć się obok. Zazwyczaj jednak trzeba ją miziać po nosku lub trzęś dupką to zostało od narodzin kiedy Mała prawdopodobnie miała kolki i małż usypiał ją na rękach w pionie podtrzymując pupkę i lekko nią potrząsając

Montii Kalinie jak szły zęby to też bardzo gorączkowała + 3-dniówka, nie chciała jeść, ani cycka ani butelki ledwo szło ją nakarmić łyżeczką...nawet melko tak podawałam, na szczęście trwało to tylko 3 dni

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 14:54   #3693
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
no nie Ty masz anioła nie dziecko zazdroszczę takich nocek

U nas nocka to przynajmniej 2 pobudki i cycek
patrycja, u nas tak samo :/

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, u my po koszmarnej nocy, Leoś od 20.20 do 01.00 budził się co 30 i 20 minut. Do tego ja chora i dzisiaj nie pojechałam na zjazd...
aguchaw mój niestety tylko przy cycku zasypia.
Chociaż.....wczoraj pierwszy raz od niepamiętnych czasów Leoś zasnął na spacerze...był ubrany w kombinezon zimowy....no, a ja za lekko i stąd choroba. Okropna pogoda u nas i wieje ciągle.
szymelka nie wiem co to za zgrubienie, ale ja u Leosia wyczułam takie ruchome coś na potylicy. Ja mam taką jakby grudkę w szczęce, więc może odziedziczył, ale zapytam jeszcze w przyszłym tygodniu pediatry na szczepieniu.
współczuje nocki i zdrówka życzę!!!

tra, i ja skorzystam z linka z utworami dla maluszków
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 15:02   #3694
aguchaw1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Witajcie!
U nas znowu kiepska noc. Lenka budziła sie wiele razy, o 1 była mega zielna kupa i ciągle ten katar, poprostu leje Jej sie z nosa! :/
chcieliśmy iść wczoraj do lekarza, ale Nasza lekarka nie dobiera tel :/
Jestem wykończona tym Jej spaniem, a raczej nie spaniem
Iweczka Współczuję takich nocek. Masz maść majerankową ? Słyszałam, że ona przynosi uglę dzieciaczkom kiedy mają katar. (LAtwiej się im oddycha)
Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
hej kobitki
my tak ja iizabella wybraliśmy się wczoraj na zakupy, Mała została z babcią bo nie chiałam jej męczyć no i kupiłam sobie fajny sweterek w mohito a Niuni ocieplany bezrękawnik w 5.10.15

a zrobiłam jej wczoraj krem z brokuła...spróbowałam i łeeeeee...a moje dziecie jak zobaczyło zieloną zupkę i spróbowało to zjadła 150 g potem dojadła dserkiem a wszystko popiła moim mlekiem i dziś zrobiła 3 mega kupy

co do usypiania to moja Kala sama nie zaśnie jak jest bardzo zmeczona to wystarczy położyć się obok. Zazwyczaj jednak trzeba ją miziać po nosku lub trzęś dupką to zostało od narodzin kiedy Mała prawdopodobnie miała kolki i małż usypiał ją na rękach w pionie podtrzymując pupkę i lekko nią potrząsając

Montii Kalinie jak szły zęby to też bardzo gorączkowała + 3-dniówka, nie chciała jeść, ani cycka ani butelki ledwo szło ją nakarmić łyżeczką...nawet melko tak podawałam, na szczęście trwało to tylko 3 dni
Nika piękna ta kamizelka!!!
Sposób na usypianie całkiem fajny
JA się dziwię, że tym naszym dzieciaczkom smakują takie niedobre potrawy:PP jeszcze jak sama coś ugotuję to nie jest to takie złe, ale te słoiczki Niektóre z nich to Szymek tak zajada, że nie nadarzam łyżeczką nabierać:PP jak będzie starszy to mu kupię, żeby zobaczył co mu smakowało jak był maluchem hehe

aguchaw1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 15:09   #3695
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguchaw1 Pokaż wiadomość
Iweczka Współczuję takich nocek. Masz maść majerankową ? Słyszałam, że ona przynosi uglę dzieciaczkom kiedy mają katar. (LAtwiej się im oddycha)
aguchaw, tak mam od kilku dni smaruję małej pod noskiem
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 16:32   #3696
coralady
Wtajemniczenie

Hejka

Nie zaglądałam ostatnio na forum,jakos czasu nie mam ostatnio Chyba nie nadrobie ostatnich dni

A my byłyśmy dziś na basenie z Lila pierwszy raz Ale pływała ta moja rybka.Nie mogliśmy się z Tż nadziwić.Nagrałam kilka filmików,ale zdjęc mam tylko kilka,bo mi aparat siadł Baaaardzo jej sie pdobało,a mamie podobało sie najbardziej to,ze spala po basenie prawie 2h
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 16:47   #3697
ptysza
Zadomowienie

dziewczyny u nas zapaleniu uszu myslalam ze to zeby w koncu bo jeszcze nic nie wyszlo, mala dostawala goraczki 38,5 stopnia, nie chciala jesc i czesto plakala, taka marudna byla, no to poszlam wczoraj do lekarza i to uszy 10 dni antybiotyk, ale te zęby to tez na bank ida bo widze ze jej strasznie przeszkadzaja te dziasla no i dzisiaj troche biegunke dopstala po tym antybiotyku stawiam

ona placze a ja razem z nia wszystko na raz, przeciez to dla takiego malucha jest straszne

przechodzila ktoras zapalenie ucha? bo nie pamietam, co robic czego nie robic, jak ulzyc dziecku? po jakim czasie przy antybiotyku powinna byc poprawa?
pomocyyy
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 17:19   #3698
aguchaw1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Hejka

Nie zaglądałam ostatnio na forum,jakos czasu nie mam ostatnio Chyba nie nadrobie ostatnich dni

A my byłyśmy dziś na basenie z Lila pierwszy raz Ale pływała ta moja rybka.Nie mogliśmy się z Tż nadziwić.Nagrałam kilka filmików,ale zdjęc mam tylko kilka,bo mi aparat siadł Baaaardzo jej sie pdobało,a mamie podobało sie najbardziej to,ze spala po basenie prawie 2h
Cora dodaj fotki z basenu)) Super, że Lilce się podobało Mój Szymonek też czuje się w basenie jak rybka w wodzie
Byliście na takim zwyczajnym basenie, czy jakims specjalnym dla dzieci?

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość
dziewczyny u nas zapaleniu uszu myslalam ze to zeby w koncu bo jeszcze nic nie wyszlo, mala dostawala goraczki 38,5 stopnia, nie chciala jesc i czesto plakala, taka marudna byla, no to poszlam wczoraj do lekarza i to uszy 10 dni antybiotyk, ale te zęby to tez na bank ida bo widze ze jej strasznie przeszkadzaja te dziasla no i dzisiaj troche biegunke dopstala po tym antybiotyku stawiam

ona placze a ja razem z nia wszystko na raz, przeciez to dla takiego malucha jest straszne

przechodzila ktoras zapalenie ucha? bo nie pamietam, co robic czego nie robic, jak ulzyc dziecku? po jakim czasie przy antybiotyku powinna byc poprawa?
pomocyyy
Ptysza życzę zdrówka córeczce, mam nadzieje, że zapalenie uszu szybko minie. Niestety nie pomogę Ci bo my nie mieliśmy takich problemów..
Musisz być silna. Trzymaj się, wszystko będzie dobrze

Stary 2011-10-15, 17:56   #3699
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
mi też
ale u mnie c&a jest lipne
a ja wczoraj tam 2 bodziaki kupiłam bo było -20% na wszystko,
fajne jakościowo

Cytat:
Aga u nas wyjątki zdarzają się baardzo rzadko i w większości sytuacji usypia też na rękach, gdy widzę, że jest zmęczony to biorę na ręce i spiewam i trwa to max 5 min.
Zasadniczo nie jest to męczące dla mnie, ale myślę, że jeśli nie zaczne oduczać teraz to on sam się raczej nie oduczy tego:|| z drugiej strony nie chce męczyć dziecka.. a chyba im dziecko mniejsze tym łatwiej (chyba)

ja też mam na kompie książkę o zasypianiu "uśnij wreszcie"
gdyby moja miała problem z zasypianiem i np. co dzień przed snem by były płacz itp
to pewnie bym się posiłkowała jakimiś metodami,

bo taka nieumiejętność zasypiania to wg mnie nie męczy tylko rodziców ale także dziecko,
i jeśli coś by miało sprawić, że po kilku dniach "męczenia się" nie było by problemów ze snem to wg mnie warto
ale ja "serca nie mam"
Stary 2011-10-15, 18:13   #3700
n.ik.a
Zadomowienie

iweczka my męczymy się z katarem 2 tyg.dziś jest lepiej, bo Kala już oddycha normalnie tylko troszkę sapie. Leczyłyśmy się wodą morską (afrin) Nasivinem soft (tylko 5 dni i w momentach gdy Małą miała ogromny problem z oddychaniem) w kńcu nasza pani dr. kazała kupić tANTUM PROTECT i powiem, że kika dni stosowania i pomogło...albo samo przeszło

aguchaw1 ja Małej zazwyczaj gotuję ale zdarzająs ie dni kiedy posiłkujemy się słoiczkami...jej wszystko smakuje...za wyjątkiem bananów - gdy jej daję takiego świeżego od razu ma cofki i wymiotuje...nie pomaga ucieranie z innymi owocami zjada go tylko jak jest w słoiczku z innymi owocami. Dziś nie polubiła też musu z owocó leśnych z jogurtem (gerbera) spróbowała 3 łyżeczki i wywaliła jęzor.
fajny pomys z tym słiczkiem...ja dam dziś spróbować 4 - letniej chrześnicy zobaczymy czy zje

kochane muszę mojej dziuni odstawić marchew bo bardzo ma żólty nosek i wewnętrzna część rączek też zaczyna nabiertać takiego koloru...dodatkowo od kilku dni Małą ma delikatną wysypkę na czole i skroniach...taka drobną kaszkę...nie wiem od czego, bo jdyną nowością wprowadzoną była ryż a on chyba nie uczula

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 20:25   #3701
Tity
Zakorzenienie

Zdycham....nos mi odpadnie...mąż szczęśliwie przyjechał z zajęć. Ja poszłam się kąpać, a tu Leonek uśpiony po kaszce.... Ślini się okropnie, maruda cały dzień, prawie nie spał i już mi się na wieczór w głowie zaczęło kręcić. Chyba mu zęby idą. Tylko dziąsło na dole ma takie wybielone trochę i widać jakby kreskę w miejscu jednego zęba, no ale poczekamy zobaczymy. Mogłoby już powoli wychodzić te zęby....

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 21:02   #3702
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny u nas zapaleniu uszu
pomocyyy
biedactwo zdrowka zycze... Anessy Adriano chyba ma teraz zapalenie ucha...

Cytat:

Dodaj fotki

My mamy pierwszego zeba

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 21:17   #3703
coralady
Wtajemniczenie

Ptysza bardzo wam współczuje i zycze duuuużo zdrówka!!!

Cytat:
Cora dodaj fotki z basenu)) Super, że Lilce się podobało Mój Szymonek też czuje się w basenie jak rybka w wodzie
Byliście na takim zwyczajnym basenie, czy jakims specjalnym dla dzieci?
Bylismy na zwykłym basenie.Aparat mi siadł i zrobiłam tylko kilka fotek moim kompaktem,ale nastepnym razem postrzelam fotki moim wypasioną lustrzanką
Dwie foty w albumie

Fiodor Dostojewski
Stary 2011-10-15, 21:19   #3704
kwartalinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
hejo
wpadam tak na chwile, bo ostatnio mało mam czasu na internet, tylko wieczorami, gdy Nadia już spi.
gratuluje wszystkich nowych zebulkow, nabytych umiejętności i skończonych miesięcy
choraskom życzę zdrówka

ja wróciłam do roboty dwa tygodnie temu, Nadia poszła do żłobka, który uwielbia, gdy tylko wchodzimy do środka, to mi niemal wyskakuje z nosidła z radości Bawi się z dziećmi i widac, ze jej służy codzienny kontakt z nimi.
przez ten czas nabrała dużej prędkości w raczkowaniu,. umie sama siadać i siedzi stabilnie.
teraz zaczęła już stawać, podtrzymując się czegoś.

Pozdrawiam wszystkich
hej
super, że Nadusia robi takie postępy
no i fajnie, że podoba jej się w żłobku

Cytat:

Dziewczyny , mamy już 4 zębolki !
ale była jazda z tymi jedynkami , hoho

trzymam żeby pozostałe ząbki tak go nie męczyły przy wychodzeniu

Cytat:
dla mnie tez to byłoby ciężkie,szczegolnie, ze dziecko musi sie wtedy czuć bardzo samotne. W dzien zazwyczaj usypiała sama w chwile, zdarzało jej sie kimnac, zanim zdazylam wyciągnąć z kzeselak do karmienia, teraz w zlobku usypia normalnie w lozeczku i spi zazwyczaj 3 godziny, raz sie zdarzyły 4. w nocy usypia w łóżeczku, ale ja jestem w sypialni, póki nie uśnie, gdy marudzi, to podejde, poglaszcze po glowce, czasem wyjmę, przytule i odloze. ostatnio szybciej mi usypia, gdy jest w śpiworku, bo tak to a to siadała, a to raczkowała i sie tak rozpraszała. Bardzo fajnie na nia dzialaja takie utwory muzyki klasycznej w wersji dla dzieci, od dnai narodzin ja wyciszają.
ależ długo śpi w żłobki
pięknie

Cytat:
hej kobitki
fajny ten bezrękawnik

Cytat:
Hejka

super, że Lilce tak się podobało na basenie
może i my się z Łucją w końcu wybierzemy

Cytat:

pomocyyy
biedna Emilka
jeśli dobrze pamiętam to Nino Aneski miał chore uszka

kobietki a ja chciałam się pochwalić

Łucja ma pierwszego ząbka

dokładnie 7 miesięcy i 1 tydzień zrobiła nam niespodziankę bo przecież nic nie zapowiadało jego wyjścia
u nas praktycznie bezobjawowo na szczęście

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 21:52   #3705
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwartalinka Pokaż wiadomość

dokładnie 7 miesięcy i 1 tydzień zrobiła nam niespodziankę bo przecież nic nie zapowiadało jego wyjścia
Super zab wyszedl w tym samym dniu co Lenie
Lena ma 6 miesiecy i13 dni:P

Stary 2011-10-15, 22:05   #3706
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
ja wróciłam do roboty dwa tygodnie temu, Nadia poszła do żłobka, który uwielbia, gdy tylko wchodzimy do środka, to mi niemal wyskakuje z nosidła z radości Bawi się z dziećmi i widac, ze jej służy codzienny kontakt z nimi.
przez ten czas nabrała dużej prędkości w raczkowaniu,. umie sama siadać i siedzi stabilnie.
teraz zaczęła już stawać, podtrzymując się czegoś.

Pozdrawiam wszystkich
Super, ze w zlobku tak jej dobrze! Wielki kamien z serca, prawda?

Cytat:
Dziewczyny , mamy już 4 zębolki !
ale była jazda z tymi jedynkami , hoho

Cytat:
Anessa daj przepis na ciasto)
Rozumiem, że ta medota 5,2... polega na wychodzeniu na ten czas i wracaniu np po 5 min ? a Jeśli on płacze całe 5 min to jesteś twarda i czekasz?czy dajesz za wygrana?
Ja sie boję, że nie dam rady czekać jak on będzie płakał;/ i wymiękne i wrocimy do starego sposobu usypiania..
Ciasto takie - pyyyycha i latwizna ale miliard kalorii
http://mojewypieki.blox.pl/2007/06/C...chocolate.html

Metoda to 5 minut zostawiasz dzidzie a poznej wracasz na 2 minuty - glaszczesz, szepczesz do uska, uspakajasz ale nie bierzesz na rece. Pozniej znow wychodzisz na 5 minut i jesli trzeba wracasz na 2. A pozniej na 10 i znow wracasz na 2 i tak do skutku.
Wiem, ze metoda jest bardzo skuteczna, trzeba byc tylko konsekwentnym. Ja w gruncie rzeczy nie musze tak naprawde jej stosowac, bo uczylam Nino zasypiac samemu w lozeczku od samego poczatku ale tylko w nocy, w dzien jeszcze do niedawna spal w bujaczku ale juz z niego wyrasta i widzialam jak mu niewygodnie, wiec zaczelam klasc go do lozeczka. Ogolnie nie mam z tym problemu, bo chya synek wie, ze w lozeczku sie spi i jest do niego przyzwyczajony ale jak przegapie ten jego moment na sen to pozniej jest marudzenie na wyzszym pozioie
I wtedy stosuje ta metode. Zazwyczaj nie wracam juz tych dwoch pierwszych 5 minutach.
Wiem, ze to wydaje sie traumatyczne dla dziecka ale pomyslcie co bedzie kiedy dziecko bedzie coraz starsze i bedzie przybiegac do was lozka z placzem, ze ono sie boi zasnac samo. To dla mnie jest wieksza trauma, bo dziecko juz rozumie wiecej i stres jest wiekszy a przede wszystkim - pamieta go
A dzieki tej metodzie w kilka dni naprawde dziecko moze nauczyc sie zasypiania bez pomocy i w przyszlosci przybiegnie tylko wtedy kiedy przysni sie jakis okropny stwor i tylko rodzice go beda w stanie odgonic

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Witajcie!
U nas znowu kiepska noc. Lenka budziła sie wiele razy, o 1 była mega zielna kupa i ciągle ten katar, poprostu leje Jej sie z nosa! :/
chcieliśmy iść wczoraj do lekarza, ale Nasza lekarka nie dobiera tel :/
Jestem wykończona tym Jej spaniem, a raczej nie spaniem
Zdrowka zycze!

Cytat:

pomocyyy
My
Moj mial 40*c ale antybiotyk pomogl mozna powiedziec expresowo, bo juz tego samego dnia wieczorem Nino spal bez goraczki. Bral go przez tydzien.
Dawalam duzo picia, jadl dosyc chetnie ale ograniczylam sie tylko do mleka przez pierwsze dni, bo nie chcialam meczyc mu brzuszka. Tez mial kiepskie kupki az w koncu wyszlo spore odparzenie, wiec uwazaj i smaruj moze zapobiegawczo Nino mial zawsze piekna pupcie i nigdy zadnych odparzen jak byl malutki wiec to po prostu byl szok dla nas obojga Az krew byla Ale sudocrem zdzialal cuda + wietrenie pupska przez caly dzien W zyciu tye pieluszek wielorazowych nie poszlo na jego sikansko

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość

Dodaj fotki

My mamy pierwszego zeba
Jeeee! 'gratulacje

Cytat:

I kolejny zebol!! Brawo, brawo!

T wrocil Adriano bardzo mu sie podejrzliwie przygladal ale jak tatus zaczal go laskotac jak to zawsze robi, to pamiec synkowi wrocila
Ide spac Padam kobitki...
Dobranoc!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:05   #3707
Natka3008
Rozeznanie

Cytat:

Dodaj fotki

My mamy pierwszego zeba
Gratulacje

Cytat:
hej
super, że Nadusia robi takie postępy
no i fajnie, że podoba jej się w żłobku

Gratulacje

Cyprian
29.10.2016 r.
Natka3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:16   #3708
kasienkakg
Zadomowienie

Cytat:
dla mnie tez to byłoby ciężkie,szczegolnie, ze dziecko musi sie wtedy czuć bardzo samotne.
Ja myślę dokladnie tak samo. Uważam, że dzieciństwo ma swoje prawa i jesli dziecko płacze , to oczekuje od nas - dorosłych i inteligentnych osób pomocy. Ale kazdy ma swoje dziecko, swoje przeczucia co do wychowywania i niech każdy robi jak uważa najlepiej.
Moja Lila miala problemy ze spaniem jak byla mniejsza, ale to dlatego, ze miala kolki. Problemow z zasnieciem nigdy nie miala. Jedyne co, to wlasnie czesto budzila sie i plakala, bo chciala spac, a tu brzuszek boli i pierdziochy nie chcą wyjsc. Cale szczescie wyrosla z tego, a ja przestalam wygladac jak zombie (a może to ten lepszy podkład ).
Teraz Lila zasypia lulana, wtulona albo w rodzica albo w pieluchę. Czasami pada ze zmeczenia podczas zabawy albo na siedząco w kółku do siedzenia. W wozku i w samochodzie nie ma problemow z zasnieciem - jak robi się zmęczona i chwilę potrzęsie, to spi.

Cytat:
hej kobitki
Moja miala podobny bezrękawnik i miala go ubrany dluzej niz 15 minut raz - jak robilam jej zdjecie. Ale ja- durna matka - kupilam jej to na rozmiar 56 Zresztą hitem moich najmniejszych zakupow byla dzinsowa sukienka na szeleczkach bombka i druga typowo balowa suknia bordowa z kokardami , ktorych starczyloby na 3 inne sukienki

Cytat:

A my byłyśmy dziś na basenie z Lila pierwszy raz
Fotki - super! My rowniez wybieramy sie na basen i cos dojsc nie mozemy. Bylismy juz co prawda na balkonie na test - czy nie bedzie sie bac halasu i bylo ok.
Jaka Lila ma pieluszke? Little swimmers z happy?
Chcialam jeszcze zapytac czy nie bylo jej zimno i ile czasu byliscie?
pierwszy raz widze maluszka w samej pieluszce. CHcialam mojej kupic takie wdzianko z rekawkiem i nogawkami , ktore ma podobno utrzymywac temperature, ale nie wiem czy warto , skoro Wasza Lila w samej pieluszce plywala

Cytat:
My mamy pierwszego zeba

Cytat:

Corolady - fotki postaram sie dodac z chrztu jeszcze dzisiaj, ale musze najpierw ciasto dokonczyc i salatke zrobic

Mielismy straszna noc! Budzila się z wrzaskiem!! co 10-15minut. Nie wiem o co jej chodzilo. ANi to bąki, ani głód ani wypadniecie smoka ani zly sen . Glaskalam ją po glowce, przytulalam i zasypiala dalej. Ale tak jęczala jakby żalila sie. No i mniej wiecej co 4 pobudke nie chciala zasnac i meczylismy sie jakby znowu byla noworodkiem i miala kolki. Nie wiem sama... moze to te zeby? A moze znowu na nie zganiam, bo nie mam innego pomyslu
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:20   #3709
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg Pokaż wiadomość
Fotki - super! My rowniez wybieramy sie na basen i cos dojsc nie mozemy. Bylismy juz co prawda na balkonie na test - czy nie bedzie sie bac halasu i bylo ok.
pierwszy raz widze maluszka w samej pieluszce. CHcialam mojej kupic takie wdzianko z rekawkiem i nogawkami , ktore ma podobno utrzymywac temperature, ale nie wiem czy warto , skoro Wasza Lila w samej pieluszce plywala

Corolady - fotki postaram sie dodac z chrztu jeszcze dzisiaj, ale musze najpierw ciasto dokonczyc i salatke zrobic

Mielismy straszna noc! Budzila się z wrzaskiem!! co 10-15minut. Nie wiem o co jej chodzilo. ANi to bąki, ani głód ani wypadniecie smoka ani zly sen . Glaskalam ją po glowce, przytulalam i zasypiala dalej. Ale tak jęczala jakby żalila sie. No i mniej wiecej co 4 pobudke nie chciala zasnac i meczylismy sie jakby znowu byla noworodkiem i miala kolki. Nie wiem sama... moze to te zeby? A moze znowu na nie zganiam, bo nie mam innego pomyslu
My mamy takie wdzianko i ubralismy z 3 razy, teraz na golasa kapala sie w mrozu w pazdzierniku, a w basenie plywala w little swimmers

My mamy bezrekawnik zwykly bezowy... mysle, ze w zimie ubiore :P

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-10-15 o 22:23
Stary 2011-10-15, 22:25   #3710
traicionera
Zakorzenienie

gratuluje nowych zebulkow, ten weekend jest bardzo ofity w forumowe zabki

ptysza- zdrowka dla Emilki

anessa- tak, to duza ulga
co do usypiania i stresu, to ja akurat nie kupuje nigdy argumentu, ze ten z niemowlectwa to dziecko zapomni, a ten z pozniejszego dziecinstwa bedzie gorszy, to, ze dziecko nie mowi, nie oznacza, ze nie zapamietuje pewnych sytuacji. Wystarczy mi wyobraic sobie, jakby to bylo, gdybym sama lezala w takim lozeczku i chiala, aby ktos do mnie przyszedl i byla skazana na samotny placz przez iles tam minut.

kasienka- moze to zabek wreszcie
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:39   #3711
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Hej dziewczyny, u my po koszmarnej nocy, Leoś od 20.20 do 01.00 budził się co 30 i 20 minut. Do tego ja chora i dzisiaj nie pojechałam na zjazd...
współczuję
Cytat:

jakoś zaczynają nam się regulować noce

ostatnie 2 dni Łucja miała 3 drzemki (wcześniej 2), doszła nam wieczorna tak ok.17-18

zwykle kąpaliśmy ją ok.19 bo była już zmęczona, potem jedzonko i spać
zasypiała ale miała czujny sen i zanim porządnie usnęła to przez 2 godziny do niej chodziłam , jak już usypiała to ja też padałam

teraz wykąpaliśmy ją trochę później bo po wieczornej drzemce nie była tak wcześnie zmęczona, jedzonko i zasnęła już na dobre, tak ok.21

no i na karmienie obudziła się przed północą, po 3 i ok.6

takie noce są super
super, że nocka lepsza
Cytat:
Fabian nic nie chciał bo chyba jedzenie łyżeczką sprawiało mu ból
pić z butelki też nie, albo tak bokiem pił żeby nie dotykać jedynek

ale dzisiaj już jadł z łyżeczki ale musiałam b.delikatnie mu podawać
żeby nie dotknąć obolałych dziąseł
biedaczek tyle musi się umęczyć
Cytat:
No proszę ale z Lil pływaczka super
Cytat:

pomocyyy
współczuję
Cytat:
co do usypiania i stresu, to ja akurat nie kupuje nigdy argumentu, ze ten z niemowlectwa to dziecko zapomni, a ten z pozniejszego dziecinstwa bedzie gorszy, to, ze dziecko nie mowi, nie oznacza, ze nie zapamietuje pewnych sytuacji. Wystarczy mi wyobraic sobie, jakby to bylo, gdybym sama lezala w takim lozeczku i chiala, aby ktos do mnie przyszedl i byla skazana na samotny placz przez iles tam minut.
tra zgadzam się w 100% Próbowałam usypiać Alanka w ten sposób i po 3 dniach zrezygnowałam nie nadaję się do tego Alan jest bardzo charakterny i uparty, potrafi płakać baaardzo długo a ja nie wytrzymuję jak on tak strasznie płacze

Byłam dzisiaj na urodzinach u babci i oczywiście zapomniałam, że mam dziecko bo jak ciotki wzięły Alanka o 17 do oddały o 19
Coś mój mały buntuje się i nie chce zasypiać wieczorem sam w łóżeczku a nigdy nie było z tym problemu Dzisiaj musiałam go wziąć na ręce i śpiewać "kotki dwa" i dopiero usnął.

Edytowane przez patrycja_22
Czas edycji: 2011-10-15 o 22:41
patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:45   #3712
traicionera
Zakorzenienie

Słyszałam o dzieciach, które potrafią tak płakać do zachrypnięcia, nie wiem, jak można sobie czekać i patrzeć na zegarek w takiej sytuacji. Mam taki odruch, ze gdy Nadia płacze, to chce być blisko, pogłaskać, przytulic, żeby czuła, ze nie jest sama. Zresztą szybko interwencja można zapobiec poważniejszemu płaczowi.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:49   #3713
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Słyszałam o dzieciach, które potrafią tak płakać do zachrypnięcia, nie wiem, jak można sobie czekać i patrzeć na zegarek w takiej sytuacji. Mam taki odruch, ze gdy Nadia płacze, to chce być blisko, pogłaskać, przytulic, żeby czuła, ze nie jest sama. Zresztą szybko interwencja można zapobiec poważniejszemu płaczowi.
Dokładnie lepiej szybko zareagować i pocieszyć dziecko niż doprowadzić do "wielkiego" płaczu. Z tym zachrypnięciem to na 99% mój by zachrypnął jakbym go nie wyjęła z łóżeczka jakby płakał.

Edytowane przez patrycja_22
Czas edycji: 2011-10-15 o 23:01
patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:51   #3714
coralady
Wtajemniczenie

Cytat:

Gratulacje!!!I super,że tak bezproblemowo

Czy tylko my zostałyśmy bez ząbka?

Cytat:
Powiem szczerze,że nawet nie zwróiłam uwagi jaka to pieluszka bo dostałam w kasie.Pamiętam tylko,ze było od 7kg i opakowanie było niebieskie.

Czy było jej zimno-to nie wiem.Była zadowolona i szalała.Własnie pływanie na brzuszku sprawiało jej najwięcej frajdy,dodatkowo była piłka w basenie i chciała ją złapać-śmiesznie to wyglądało.Bylismy z jakieś 20 minut,bo woda nie była zbyt ciepła.Ja nawet nie pomyślałam o wdzianku na basen.Jak ja wyciągnęliśmy z wody opatuliłam ja w szlafroczek i myknełam do szatni sie przebierac,a Tż poszedł popływać.

Szczerze mówiąc cięzko mi sie było z tym całym majdanem zabrać(2 aparaty,torba,Lilka,reczn ik itd.)Nie byłam w stroju tylko normalnie ubrana i na szczęscie,bo nie wiem jak dałabym radę się przebrać i pilnowac dziecka,żeby z przewijaka nie spadło.

Tak na przyszłośc dobra rada,żeby wybierać się w dwójkę,najlepiej z jakąs inną kobietą,żeby popilnowała dziecko jak będziecie się przebierać.Druga sparwa jak sie wyjmie dziecko z wody to od razu zciągnąc pieluche,bo strasznie dużo w niej wody i szybko moczy ręcznik.

Fiodor Dostojewski
Stary 2011-10-15, 22:57   #3715
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
heh dokładnie, młody zasnął o 19.00 a o 22.00 w łóżeczku płakał
ani lulanie,ani śpiewanie, żalił się strasznie
nie mogłam go zostawić, leży z nami i ogląda walkę Jonaka

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 23:10   #3716
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Hejka

łaaa, super, zapiszę sobie gdzieś Twoje rady odnośnie basenu i skorzystam kiedyś

Cytat:

pomocyyy

jejku nie pomogę niestety ale współczuję bardzo

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość

ja też mam na kompie książkę o zasypianiu "uśnij wreszcie"
gdyby moja miała problem z zasypianiem i np. co dzień przed snem by były płacz itp
to pewnie bym się posiłkowała jakimiś metodami,

bo taka nieumiejętność zasypiania to wg mnie nie męczy tylko rodziców ale także dziecko,
i jeśli coś by miało sprawić, że po kilku dniach "męczenia się" nie było by problemów ze snem to wg mnie warto
ale ja "serca nie mam"
słyszałam że jest jeszcze książka "zasypianie bez płaczu", z kolei polecana przez przeciwników "wypłakiwania", nie czytałam, więc nie wiem, co tam jest, ale jak dorwę to opowiem

Cytat:

ptysza- zdrowka dla Emilki

anessa- tak, to duza ulga

kasienka- moze to zabek wreszcie
zgadzam się z Tobą, ja tą Hogg próbowałam uskuteczniać i niby działało, ale ja to robiłam po swojemu bo nie potrafiłam Krzysia odłożyć jak płakał, tylko lulałam, aż zasnął i odkładałam do łóżeczka, aż w końcu w ogóle zrezygnowałam i w ciągu dnia tam nie śpi, w nocy póki co nie mamy problemów, ale nie wyobrażam sobie zostawić płaczącego dziecka. Moim zdaniem to się jednak gdzieś tam w podświadomości zapisuje...

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Montii, brawo za zębole!

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 00:07   #3717
kwartalinka
Raczkowanie

Cytat:
My mamy pierwszego zeba
gratulacje

Cytat:
Super zab wyszedl w tym samym dniu co Lenie
Lena ma 6 miesiecy i13 dni:P
z pewnością klimat na to wpłynął
a swoją drogą mogłabyś przysłać trochę ciepła a nie tylko sami z niego korzystacie
u nas zimnica niesamowita, chyba czas kozaki z szafy wyciągać

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
Metoda to 5 minut zostawiasz dzidzie a poznej wracasz na 2 minuty - glaszczesz, szepczesz do uska, uspakajasz ale nie bierzesz na rece. Pozniej znow wychodzisz na 5 minut i jesli trzeba wracasz na 2. A pozniej na 10 i znow wracasz na 2 i tak do skutku.
Wiem, ze metoda jest bardzo skuteczna, trzeba byc tylko konsekwentnym. Ja w gruncie rzeczy nie musze tak naprawde jej stosowac, bo uczylam Nino zasypiac samemu w lozeczku od samego poczatku ale tylko w nocy, w dzien jeszcze do niedawna spal w bujaczku ale juz z niego wyrasta i widzialam jak mu niewygodnie, wiec zaczelam klasc go do lozeczka. Ogolnie nie mam z tym problemu, bo chya synek wie, ze w lozeczku sie spi i jest do niego przyzwyczajony ale jak przegapie ten jego moment na sen to pozniej jest marudzenie na wyzszym pozioie
I wtedy stosuje ta metode. Zazwyczaj nie wracam juz tych dwoch pierwszych 5 minutach.
Wiem, ze to wydaje sie traumatyczne dla dziecka ale pomyslcie co bedzie kiedy dziecko bedzie coraz starsze i bedzie przybiegac do was lozka z placzem, ze ono sie boi zasnac samo. To dla mnie jest wieksza trauma, bo dziecko juz rozumie wiecej i stres jest wiekszy a przede wszystkim - pamieta go
A dzieki tej metodzie w kilka dni naprawde dziecko moze nauczyc sie zasypiania bez pomocy i w przyszlosci przybiegnie tylko wtedy kiedy przysni sie jakis okropny stwor i tylko rodzice go beda w stanie odgonic
ja się do takich metod nie nadaję
od początku byliśmy "na każde zawołanie" Łucji
jak chciała żeby ją ponosić to nosiłam, jak chciała się przytulać to przytulałam, jak chciała non stop jeść to karmiłam itp.
jak mówię ludziom, że Mała śpi z nami w łóżku to zwykle mają nietęgie miny, a dla nas to niesamowita sprawa być tak blisko z naszym dzieckiem
myślę, że to w jaki sposób się zachowujemy względem Łucji sprawiło że jest niesamowicie pogodnym dzieckiem
jest ciekawa świata, nie czuje zagrożenia w obcym środowisku (pod warunkiem, że rodzice są w zasięgu wzroku), rozdaje uśmiechy ludziom na ulicy i przy tym wszystkim nie daje nam w kość
nie sprawdziły się wszelkie strachy typy: wyśpijcie się, nie będziecie mieli dla siebie czasu itp.
ciąża, poród i rodzicielstwo doświadczyły nas jedynie pozytywnie

Cytat:
Napisane przez Natka3008 Pokaż wiadomość
Gratulacje
dziękujemy

Cytat:

dziękujemy
a co do nocy to może rzeczywiście ząbki
albo ewentualnie skok

Cytat:

dziękujemy
ja też tego nie kupuję, nie wyobrażam sobie zostawienia płaczącego dziecka
najbardziej odnajduję się w rodzicielstwie bliskości - tak się to pięknie nazywa

Cytat:
Gratulacje!!!I super,że tak bezproblemowo

Czy tylko my zostałyśmy bez ząbka?
dziękujemy
chyba nie tylko Wy, niedawno sprawdzałam i sporo dzieciątek jeszcze bezzębnych

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
zgadzam się z Tobą, ja tą Hogg próbowałam uskuteczniać i niby działało, ale ja to robiłam po swojemu bo nie potrafiłam Krzysia odłożyć jak płakał, tylko lulałam, aż zasnął i odkładałam do łóżeczka, aż w końcu w ogóle zrezygnowałam i w ciągu dnia tam nie śpi, w nocy póki co nie mamy problemów, ale nie wyobrażam sobie zostawić płaczącego dziecka. Moim zdaniem to się jednak gdzieś tam w podświadomości zapisuje...
a Hogg zaleca odkładanie płaczącego dziecka
to chyba niedokładnie czytałam
bo już na początku książki napisała o podmiotowym traktowaniu dzieci i jakoś mi to nie pasuje

uciekam spać
do jutra kobietki

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**

Edytowane przez kwartalinka
Czas edycji: 2011-10-16 o 00:10
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 08:27   #3718
Tity
Zakorzenienie

tajka, kwartalinka gratuluję ząbków
My nadal czekamy.....
Cytat:
Ja też tak nie potrafię. Zwłaszcza, że Leoś nie leży, tylko się wspina na szczebelki, staje przy drzwiach i płacze do nich, błagając, żeby ktoś przyszedł....
No i w związku z tym zastosowałam metodę prunelle () z uspokajaniem i odkładaniem nie zawsze się udaje, ale dziecko nie zapłakuje się na śmierć.
Ja znowu opuściłam zjazd. Cała głowa mnie boli, no trudno.
Leoś budził się 2 razy na jedzenie i raz płakał. A teraz ciągle śpi.

L
J

Edytowane przez Tity
Czas edycji: 2011-10-16 o 08:28
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 10:02   #3719
aguchaw1
Raczkowanie

Cytat:
Zdycham....nos mi odpadnie...mąż szczęśliwie przyjechał z zajęć. Ja poszłam się kąpać, a tu Leonek uśpiony po kaszce.... Ślini się okropnie, maruda cały dzień, prawie nie spał i już mi się na wieczór w głowie zaczęło kręcić. Chyba mu zęby idą. Tylko dziąsło na dole ma takie wybielone trochę i widać jakby kreskę w miejscu jednego zęba, no ale poczekamy zobaczymy. Mogłoby już powoli wychodzić te zęby....
Tity zdrówka zabek pewnie lada dzień się pojawi

Cytat:

Dodaj fotki

My mamy pierwszego zeba
Gratulacje ząbka!!

Cytat:
Ptysza bardzo wam współczuje i zycze duuuużo zdrówka!!!

Bylismy na zwykłym basenie.Aparat mi siadł i zrobiłam tylko kilka fotek moim kompaktem,ale nastepnym razem postrzelam fotki moim wypasioną lustrzanką
Dwie foty w albumie
Super fotki, faktycznie, woda to jej żywioł

Cytat:

Gratulacje zębola!!!

Cytat:

Kasienka ja też jak byłam na basenie z Szymonkiem to pływał tylko w samej pieluszce. Nie sprawiał wrażenia jakby mu było zimno

Cytat:
Ja również należe do takich matek które mają taki odruch i wczoraj sprobowałąm tej metody ale po 3 minutach zrezygnowałam. Wolałam przytulić go, żeby poczuł się bezpiecznie, ze jestem przy nim.
Będę musiała poszukać innego sposobu, bo ten sposób nie jest dla mnie.

Cytat:
ja się do takich metod nie nadaję
od początku byliśmy "na każde zawołanie" Łucji
jak chciała żeby ją ponosić to nosiłam, jak chciała się przytulać to przytulałam, jak chciała non stop jeść to karmiłam itp.
jak mówię ludziom, że Mała śpi z nami w łóżku to zwykle mają nietęgie miny, a dla nas to niesamowita sprawa być tak blisko z naszym dzieckiem
myślę, że to w jaki sposób się zachowujemy względem Łucji sprawiło że jest niesamowicie pogodnym dzieckiem
jest ciekawa świata, nie czuje zagrożenia w obcym środowisku (pod warunkiem, że rodzice są w zasięgu wzroku), rozdaje uśmiechy ludziom na ulicy i przy tym wszystkim nie daje nam w kość
nie sprawdziły się wszelkie strachy typy: wyśpijcie się, nie będziecie mieli dla siebie czasu itp.
ciąża, poród i rodzicielstwo doświadczyły nas jedynie pozytywnie

dziękujemy

dziękujemy
a co do nocy to może rzeczywiście ząbki
albo ewentualnie skok

dziękujemy
ja też tego nie kupuję, nie wyobrażam sobie zostawienia płaczącego dziecka
najbardziej odnajduję się w rodzicielstwie bliskości - tak się to pięknie nazywa
Pięknie to napisałaś. My też należymy do takich rodziców, którzy można powiedzieć, są na każde "Zawołanie" I wczoraj przekonałąm się, że ja również nie nadaje się do takiego typu metod. Wymiękłam po 3 minutach. Przekonałam się, że nie dałabym rady siedzieć obok i słuchać płaczu, nie reagując. Od razu zrobiło mi się bardzo smutno.. Musiałam go wziąć i przytulić

U nas nocka ok.
Jedno co postanowiłam i będę starała się to zrealizować to to, że oduczę Szymusia to jedzenie w nocy
W książce przeczytałam, że tak naprawdę budzi się z przyzwyczajenia, a nie na jedzenie. Że dziecko po 6 miesiącu będące na mm nie musi jeść w nocy. No i dziś obudził się o 2. Dałam mu wody i spał dalej o 5.45. Wtedy dałam mleko bo myślałam, że był już głodny ale zjadł tylko 30 ml i jadł dopiero o 8 - tylko 120 ml.
Mam nadzieje, że za kilka dni w ogóle zrezygnuje z tej pobudki ok 2 w nocy. Może stwierdzi, że na wodę nie warto się budzić)

Stary 2011-10-16, 11:12   #3720
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Hej!

Nino dzis ma proby glosu i mojej wytrzymalosci W zyciu tyle nie krzyczal i huczal i buczal co tego ranka Leb mi juz peka a on szczesliwy

Co do samodzielnego zasypiania - istotne jest, zeby dziecko nie bylo rozdraznione i juz placzace kiedy je pierwszy raz odkladamy, bo wtedy naprawde bedzie plakalo wiecej i wiecej i bedzie sie czulo samotnie. I ja wtedy biore Nino na rece, tule, spiewam i uspakajam albo zabieram na dol bo widze, ze jest zbyt roztrzesiony, zeby samodzielnie spac.
Moze dla mnie ta metoda jest najlepsza, bo tak naprawde Nino wie jak sam zasypiac i moze 10 razy przez cale te 5 miesiecy jego zycia mialam sytuacje, ze plakal tak bardzo, ze bralam go na rece i tulilam, wiec nigdy nie mialam sytuacji, ze jest ciezko, ze robie krzywde sykowi, zostawiajac go samemu sobie.
Ja nawet czesto nie wychodze z pokoju, tylko przycupne blisko lozeczka i jak zaczyna miec ton ostrzegawczy, to zaczynam robic "szzzzzzzzz..." co go bardzo uspakaja, wlaczam znow muzyke i znow przykucam.
Nie sadze, ze Nino jest przez to nieszczesliwy ale moze to tylko dzieki temu, ze uczylam go od poczatku, ze lozeczko to jego krolestwo snu i tam mu bedzie najlepiej i najwygodniej.
Synek budzi sie radosny, wypoczety, jest bardzo pogodnym dzieckiem - pomijajac czasy kolek - i wierze, ze krzywdy mu nie robie i nie robilam. Pragne aby usamodzielnial sie bezstresowo i w sposob dlugotrwaly bez traumy i dlatego pewne zasady wprowadzilam juz od urodzenia. Taka moja metoda, takie moje przemyslenia - wierze, ze kazda z was zrobi wszystko dla swoich dzieci i uda sie kazdy krok w doroslosc i samodzielnosc Wazne aby byc w zgodzie ze swoim sercem i rozumem

Mialo dzis lac a tu widze, ze znow piekna pogoda Jak TZ wstanie, to moze go namowie na spacer po parku, bo szkoda niedzieli w domu spedzic
Buziaki dla wszystkich!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości