|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#44101 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
A u mnie olei coraz więcej Tej apaszki muszę spróbować dziś, bo jutro na labki i tak muszę spiąć więc każdy efekt będzie do zniesienia
|
|
#44102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to pokazuję Wam moją obecną tragedię na głowie. ![]() rozjaśniać już na pewno nie chcę, ale w zupełnie ciemnych nie bardzo się czuję.. przeczytałam wszystkie posty z Waszą wiedzą w pigułce itd., ale wszystkich rad naraz nie powinnam chyba stosować? od czego zacząć? co radzicie..?
|
|
|
|
|
#44103 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje o dziwo nie chcą dobroci - kolejny olej / cukier / maska nie chce się zmyć. Chciałabym je zaimpregnować bo zbliżamy się do zera ;] Tajne źródła donoszą, że Polska jest w strefie rekordowej ilości przejść temperatury przez zero, a fakt przejścia bardzo daje w pupę wytrzymałości zmęczeniowej ;] Dotyczy głównie mostów ale włos to też konstrukcja ![]() Cytat:
Anwen, traktuj moje podpowiedzi przez pół ;] Dobrze byłoby, jakbyś opisała czego używasz ostatnio i co masz na tych włosach. Założyłam że są w dobrej kondycji, może się mylę? Są regularnie farbowane ale na ciemno, jeszcze ostatnio henna? Znam przypadek włosów regularnie rozjaśnianych, w idealnej kondycji (dziewczę prostowłose, używa szamponów z SLS i odżywki Hegron więc magia silikonów nie ma dużego pola do popisu. Marzy dziewczę o trwałej i zastanawiam się czy jej włosy mają szansę to przeżyć ;]) Cytat:
Cytat:
Zdjęcie mega Ciekawe, jaka w tym zasługa hormonów, a na ile włoskom się przestawiło na skutek pielęgnacji
|
||||
|
|
|
#44104 | ||||||
|
Zadomowienie
|
To jest u mnie długość kryzysowa - ani to pióra do pasa, ani kosmyki przy twarzy. Przeważnie przy takiej długości moje zapuszczanie się kończy, ale chyba nie tym razem
![]() Cytat:
U Ciebie też dzisiaj pięknie! Razem z przyozdobieniem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A że się u mnie sprawdzała dawniej to...na razie czeka na użycie ![]() Jojobą się dzisiaj wyolejowałam ![]() Jeszcze Cię pomęczę, jak i ile tego NMFu do żelu lnianego dodawałaś? Bo w wątku o nim pisałaś, że fajnie się sprawuje i postanowiłam spróbować ![]() Tak jest! W sumie szkoda by mi było wyjarać prostownicą te wszystkie mazidła ponakładane i ich efekt na włosach ![]() Cytat:
Raz mi nie spadła ale czułam mrowienie na czole, chyba było za ciasno
|
||||||
|
|
|
#44105 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja się poważnie zastanawiam nad jakimś filtrem do zmiękczania wody bo mamy strasznie twardą
|
|
|
|
|
#44106 |
|
Rozeznanie
|
patrzę na wasze włoski i mnie zazdrość dopada.
ja spędziłam moją pierwszą noc z olejem, dokładniej oliwą. ![]() niestety nie mogłam ich zmyć, mysłałam, że już spłukane, a potem miałam włosy, jakbym nie myła ich rok może mam za słaby szampon? dziś im odpuścilam,jedynie umyłam.
|
|
|
|
#44107 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
az się boje pytac jak cudne byly przed rozwianiem Cytat:
kusisz... kusisz... A włoski fajniutkie ![]() jaaakie skręcone aż żal ze rano było kiepsko... No ale to pewnie przez wiercenie ![]() spokojnie po to tu jesteśmy zeby sobie pomagac o widzisz nic dziwnego ze jestes GURU heheh ja czasem wracam do prostych bo wtedy nie musze sie tak martwić o puszaka, zakładanie czapki, spanie itpCytat:
![]() oby nie wolę sibie jednak w kręconych ![]() Cytat:
Ekspertem nie jestem więc poczekaj na dziewczyny - niech doradzą jak regenerować...
|
|
#44108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim oleje! Poszukaj co masz w kuchni, im bardziej naturalny tym lepszy ale każdy jest dobry ![]() Cytat:
![]() Dzięks Nie wiem czy nie dzięki keratynie głównie
|
||
|
|
|
#44109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zazdroszczę perspektyw na miękką wodę ![]() ja już planowałam zamontować zmiękczacz na ujęciu głównym, ale to drogie diabelstwo i dużo zachodu (np. musi mieć przygotowane ujście do kanalizacji). tyle robię na razie, ze zawsze ostatnie płukanie robię woda przefiltrowaną w dzbanku
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#44110 |
|
Raczkowanie
|
Witam kręconowłose
2 miesiące temu pojawiłam się w wątku "pochwalmy się swoimi włosami", tam dziewczyny doradziły mi, abym przeniosła się na forum dla zakręconych i tak też zrobiłam. Czytam was praktycznie codziennie, jak tylko mam czas. Oglądam przy tym wasze piękne lokasy i zazdrość mnie zżera Zdecydowałam się na zmiane pielęgnacji, tylko nie za bardzo wiem co robić dokładnie... strasznie dużo tego do czytania, przebrnęłam chyba przez wszystkie przydatne wątki, ale po zebraniu tego do kupy stwierdzam że nadal nie wiem co robić Opiszę swoją pielęgnacje, a wy może doradzicie mi co robie źle, co wykluczyć, a co dorzucić...? Mam też kilka pytań, a zatem: -mówię stanowcze NIE farbom do włosów od 7 miesięcy (z trudem spaceruje w drogeriach pomiędzy farbami z kilometrowym odrostem, ale jak narazie daję rade i mam nadzieję że tak zostanie) - wewnętrznie Vitapil, codziennie od 4 miesięcy (nie wiem czy coś daje, ale już się do niego przyzwyczaiłam ) - od 6 tygodni wcieram Jantar (też nie wiem czy coś daje, ale wcieram z nadzięją na przyrost- a tak wogóle to mam zakończyć kurację po tych 7 tygodniach jak jest napisane na butelce, czy mogę kontynuować?- o ile jest po co ) - kilka dni temu rozpoczęłam słynne olejowanie- olejkiem Babydream fur mama (nałożyłam jak dotąd raz na 3 godziny przed myciem i mogę powiedzieć tylko tyle, że nie pamiętam kiedy ostatnio miałam takie mięciutki końcówki - i tu pytanie, jak często mogę go nakładać i na jak długo, aby napewno nie zaszkodził?) - zmieniłam szampon na Babydream (chyba jest ok, ale bez odżywki nie dała bym rady ich po nim rozczesać napewno) - odżywka d/s Garnier z awokado i karite (ale to już od dawna, bo bardzo się polubiłyśmy , co swoją drogą też nie wiem czy dobrze ) - na mokre włosy, na całą długość nakładam niewielką ilość jedwabiu CHI, aby je trochę zmiękczyć (powinnam???) - suszarki na oczy już nie widziałam baaardzo długo, o prostownicy nawet nie chcę wspominać... - nie używam NIC do stylizacji, bo wszystkiego się boję- naprawdę, po tym co przeżyły moje włosy po tych wszystkich piankach, lakierach i mleczkach boję się nałożyć na nie cokolwiek (mogłybyście mi doradzić coś bezpiecznego do wypróbowania?- tyle tylko że w żel lniany jakoś nie chciało by mi się chyba bawić ) No i to tyle chyba... jakiś czas temu odstawiłam WAX ( bo nie wiem czy cokolwiek dobrego robił, a boję się, że może zaszkodzić) i maskę, którą wcierałam w skalp na 20 minut z nafty, jajka i olejku rycynowego (powinnam do niej wrócić?). No i chyba brakuje mi tu odżywki b/s?? Ale też nie wiem na jaką się zdecydować... Co myślicie? Wiem że zadaję dużo pytań, dla was pewnie banalnych i może nawet głupich, ale w tym natłoku informacji trochę się pogubiłam i nie wiem czy dobrze podchodzę do tych moich biednych kręciołów... Edytowane przez xxxSoniaxxx Czas edycji: 2011-10-16 o 23:22 |
|
|
|
#44111 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Namiastka kuracji olejowej swoją drogą ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Acz suszenie nie musi być złe Ale jak nie potrzebujesz to good for youCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jeszcze brakuje protein. Po takiej bombie olejowej jaką im planujesz serwować jakieś "mienso" się przyda bo mogą się zrobić gumowe Lista odżywek z proteinami u mnie w podpisie. Osobiście wielbię keratynę, ale inne też mogą być zacne ![]() Odżywkę b/s i odżywkę z proteinami wybierz taką, żeby miała jeszcze jakąś funkcję, np nadawała się do mycia / OMO (odżywki myjące też u mnie w podpisie) - taniej Chyba że chcesz się skusić na zakupy na Mazidłach to wtedy keratyna hydrolizowana wymiataDobranoc!
|
|||||||||||
|
|
|
#44112 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja już sama nie wiem...może gdybym miała tak silny skręt jak Ty to nie miałabym takich dylematów ![]() ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#44113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, wracam z podkulonym ogonem po długiej nieobecności tutaj...
![]() Cytat:
Przyozdobienie cudowne, uśmiech aż sam się nasuwa ![]() Gratuluję córeczki ![]() Z tego co zapamiętałam, to: nez123- co za skręt, zero puszaka, no cudo little.b.blue śliczne falki, zazdroszczę długości i gęstości kascysko- piękne efekty po SPA ![]() AjriszMarta- ale super zawijaski Ci się robią! ![]() Milena798 ideał włosowy Jak miło wracać i widzieć tyle pięknych lokasków, aż wraca zapał i chęci. ![]() Co do uzależniającego prostowania to trochę to niestety znam, bo zaniedbałam włosy ostatnimi czasy, często tylko szampon + odżywka i to wszystko, zero porządnej pielęgnacji(wiem, należą się baty...), albo rozczesywanie po myciu i związywanie, ale zaczęło mi strasznie brakować moich korkociągowych sprężynek, dlatego zaczęłam akcję powrotu. I bardzo się cieszę, że tu jestem.niedługo miną 2 lata z odpowiednią pielęgnacją(nie zawsze była CG, ale i tak uważna). Dobranoc
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#44114 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Za to kupiłam dwie Joanny z serii Naturia. Tę: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,8000,naturia-odzywka-z-miodem-i-cytryna-do-wlosow-farbowanych-suchych-i-zniszczonych.html&next=1 i tę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3629,joanna-naturia-odzywka-z-pokrzywa-i-zielona-herbata-do-wlosow-przetluszczajacych-sie-i-normalnych.html&next=1. Mam nadzieję, że będą się nadawały do mycia włosów... Bo szukałam czegoś lekkiego. Jednak moje włosy łatwo obciążyć...
|
|
#44115 | |||||
|
Raczkowanie
|
Jestem już w trakcie trzeciej! Przez pierwsze trzy tygodnie zeszło mi 1,5 butli, zrobiłam tydzień przerwy (jak zaleca producent), no i za 9 dni kończe następne "trzy tygodnie". A co dalej?
Cytat:
Cytat:
a swoją drogą, to po tym CHI mam dziwne włosy, takie jakby strąki mi się robią może faktycznie nie potrzebuję tego wcaleCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dziękuję za pomoc ![]() ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- Edytowane przez xxxSoniaxxx Czas edycji: 2011-10-17 o 01:09 |
|||||
|
|
|
#44116 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
Jak nie masz cienkich włosów to mogą pokochać shea (np w kremie do rąk z Biedr )Zmiękczacz. Póki masz suche i sztywne będzie OK (ale jest niezgodna z CG!) a potem lepiej jaka keratyna Cytat:
A nawet powinnaś, niech wiemy nad czym pracujemy ![]() Moje już nie są takie pikne I straszna sahara, i skalp i skóra ogólnie... Trudno ![]() Ranyy spaaaać!! <ziew> |
||||
|
|
|
#44117 |
|
Rozeznanie
|
Hej, kochane lokaski. Mam nadzieję,że dziś po południu w końcu Was nadrobię. Wczoraj byłam w Poznaniu i zrobiłam małe zakupy włosowe, ale z nowości dostałam tylko hegrona z różową nakrętką i balsam nivea fc.
Zaraz wypróbowałam, hegroan do mycia-fajne, mięsiste się zrobiły w trakcie, nivea do stylizacji. Wczoraj po dyfuzorze było ładnie. Ale dziś wstałam z pogniecionym czymś na głowie, okropieństwo, nie mogłam nawet dobrze odgnieść żelu lnianego. Z rozpaczy rozczesałam, ale tez nic nie pomogło, w końcu pomoczyłam rękoma dość mocno,starając się zebrać warstwy tego , co się nagrpomadziło, dałam Joaśkę i lniany, potem dyfuzorem po nich. Jeszcze dosycham, a zaraz muszę wyjść... Stęskniłam się za Wami.
|
#44118 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Moje nie bardzo się chcą falować, tzn. falują ale mało, w związku z czym postanowiłam ich nie męczyć. Pielęgnuję, odżywiam cały czas, ale nie wymagam żeby się kręciły ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#44119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i wlosy kreca mi sie mimo rozjasniania ktore robie ponad 8 lat![]() to co rzucilo mi sie w oczy to straszna susza na glowie jaka jest twoja pielegnacja bo wydaje mi sie mimo rozjasniania cos zle robisz jeszcze? stosujesz oleje?pozatym czym rozjasniasz te wlosy ze ci sie krusza nigdy nie mialam takich akcji zeby wlosy mi sie kruszyly
|
|
|
#44120 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#44121 | |
|
Zadomowienie
|
Caskada, Eloe, 123nez
Cytat:
Mnie się wydaje, że z długości obcięłam tylko spodnią warstwę - żeby nie odstawała za bardzo od reszty Tutaj mogłam obciąć nawet ok. 2 cm.Nie planuję niczego specjalnego robić z włosami, tylko dodatkowo spryskać lakierem, żeby się dłużej trzymały. Chciałam trochę pokombinować, np. z wałkami, ale nie miałam czas rozejrzeć się za czymś odpowiednim ![]() Bardzo podobają mi się włosy na zdjęciach, które pokazujecie Myszko, przyłączam się do gratulacji! ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Chatul, co do odzywek Joanny, to ja (za Rybiorką ) mogę polecic tę z makiem (czerwona). Dla mnie jest najlepsza do mycia. I jeszcze ta z pokrzywą (zielona) też jest ok.Jeśli chodzi o o dżywki bez spłukiwania, to wolę te pozostałe, czyli z wrzosem (fioletowa), z lnem (niebieska) i z cytryną(żółta). Co do ciężkości różnych odzywek, to już kiedyś o tym dyskutowałyśmy i nasz opinie się trochę różniły W tej chwili dla mnie cięższe odżywki to: z pokrzywą i z makiem. Z cytryną też jest dość ciężka (tak po środku bym ją umiejscowiła). Następnie z lnem i z wrzosem (z wrzosem jest chyba najlżejsza ze wszystkich). |
|
|
|
|
#44122 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
Dzisiaj w kiepskim samopoczuciu. Męczy mnie okropny ból gardła, a w pracy muszę ciągle gadać i do 20 tu siedzieć Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#44123 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje faluja tylko, jak sa mokre, a potem schnac prostuja sie, prostuja i zostaje nic..ale pielegnuje je poczciwie nie stawiajac sobie za cel loczkow na glowie
|
|
|
#44124 | |
|
Zadomowienie
|
Ajrisz, 'mienso'!
Wczoraj taką miałam chęć na jakieś mięcho, ale u mnie w lodówce rzadko ono bywa..a jednak przynajmniej włosy się keratyną nażarły ![]() Cytat:
Zastanawiałam się ostatnio która Joanna jest najlżejsza. Mam zieloną i trochę mnie już nudzi/męczy, czasami wydaje mi się, że jest za ciężka..To może też ją wypaćkam do mycia ![]() Edit: Udało mi się przespać całą noc w chustce, trochę się pogniotły ale i tak najlepszy jest lokas z przodu, który chciałby sterczeć poziomo
Edytowane przez yarrowia Czas edycji: 2011-10-17 o 11:15 |
|
|
|
|
#44125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
historia jak z horroru niestety tak to dokładnie wyglądało Odnośnie rozjaśniania - zawsze chodziłam do fryzjera i naprawdę nie zwracałam uwagi na to jaki rozjaśniacz stosuje pani fryzjerka. Dziwił mnie tylko fakt, że trwało to ok. godzinki (było mi to bardzo na rękę ze względu na moje zapracowanie) a wszystkie moje koleżanki, które rozjaśniały włoski siedziały po trzy. teraz to wygląda tak: olejowanie co drugi dzień kokosem i sesą na zmianę. Szampon i odżywka z apteczki babuni (ze skrzypem), szampon joanny rzepa, ostatnio trafiłam też na szampony Helen seward hydra 5/S, maska i odżywka w sprayu (używam jej do reanimacji po nocy) też tej samej firmy. Wszystko stosuję zamiennie. dzisiaj mam zamiar (oprócz olejowania kokosem) zrobić płukankę octową. trwa to już mniej więcej miesiąc i efektów nie widzę.. nie wiem czy mam coś zmienić czy po prostu na efekty muszę poczekać dłużej?
|
|
|
|
|
#44126 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#44127 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Spróbuj mycia odżywką albo OMO, bywa przełomem bo nie dobijasz szamponem. Oleje może nie te? Może nie moment na oleje? Poleciłabym Ci Garniera Avocado Karite odżywkę, pomógł mi na masakrę po trwałej lata temu Ajrisz, do pracy!
|
||
|
|
|
#44128 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Jak znam swój włosowy zakupoholizm pewnie jeszcze w tym tygodniu polece kupić ![]() No u mnie od dziś 2 olejki są już nie jest tak źle ze słodkich migdałów i rycynowy.Włosy po tej chuście są na prawdę bardzo fajne tylko niewygodnie mi się z tym spało Cytat:
![]() Cytat:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - Dziś odebrałam zamówienie z DOZ-u żel Aloesowy, olejek ze słodkich mogdałów.Jeszcze rycynowy dokupiłam Okazało się,że od środy leżało w aptece No nic na drugi raz będe wiedziała,że już na drugi dzień można odbierać zamówienia ![]() Najważniejsze że, kryzys olejowy jako tako zażegnany Olejek ze słodkich migdałów niepachnący to nierafinowany tak?
|
|
#44129 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na pewno skorzystam!poprawy niestety żadnej - zaobserwowałam zmianę jedynie włosów przy karku - zaczęły się kręcić w "rurki". To wygląda komicznie bo na wierzchu siano pod spodem coś na kształt "rurek" chyba podetnę te końcówki
|
|
|
|
|
#44130 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja wciąż się łudzę, że znajdę sposób na prostą i szybką pielęgnację, choć ostatnio znów miałam kryzys, że chodzę wokół tych włosów jak na rzęsach a one i tak mają mnie w nosie i robią co chcą :PCytat:
![]() To w sumie nie jest wcierka, ale bardzo delikatna odżywka - muszę ją przetestować na różne sposoby (przed myciem, po myciu, ze spłukiwaniem i bez spłukiwania). Wczoraj nałożyłam ją po raz drugi po myciu silnym szamponem z sles - chcę wiedzieć, czy jest w stanie koić drażniące działanie detergentów. Gdyby tak było, mogłabym częściej eksperymentować z silikonami i parafiną. Cytat:
Nie spodziewałam się...SLP użyłam, bo akurat go miałam, ale z tego co czytam, lecytyna będzie o wiele lepsza, bo ma działanie kondycjonujące skórę. Idea była taka, żeby stworzyć emulsję, która re-nawilży i ochroni skórę głowy i jednocześnie będzie nośnikiem witamin. Myślę, że można pożonglować składnikami, być może przydałaby się w zestawie dodatkowo alantoina lub mocznik (tylko nie wiem, czy mocznik nie przeszkadza w emulgowaniu?). A ta w ogóle, Eloe - miałam Cię spytać o szampon Fitomed, bo chyba go używasz. Czy on radzi sobie ze zmywaniem cięższych rzeczy typu dimethicone?
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

SPA to był trafny wybór

Tej apaszki muszę spróbować dziś, bo jutro na labki i tak muszę spiąć
więc każdy efekt będzie do zniesienia

Pokaż nam włosy, może coś da sie uratować. No, główka do góry
no to pokazuję Wam moją obecną tragedię na głowie. 
już nigdy.. przenigdy nie pozwolę nałożyć go na włosy!
Raz mi nie spadła ale czułam mrowienie na czole, chyba było za ciasno 

dziś im odpuścilam,
wszystko rokuje jak najlepiej 

Są cudowne! Długie, skręcone, mięsiste... Z jakiej długości cięłaś?