|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#44161 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-10-17 o 23:07 |
|
|
|
|
#44162 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Zły dzień w pracy :/ Mrymry
Cytat:
![]() Cytat:
Są zdrowe jak piernik po miesiącu na shea (Bingo) więc nie trza im wiele ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Sądzisz, że rozruszanie łuski może być szkodliwe? Mam pod ręką tylko moją pancerną łuskę, one zniosą wiele ;] Cytat:
Nie wyglądają na cienkie, zwłaszcza góra. Bo te ogonki niestety smętne, obawiam się że może być potrzeba je obciąć. Na cudowne ujędrnienie jest szansa ale nieduża Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- eiri - jaki blask i ja dobranoc
|
|||||||
|
|
|
#44163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje włosy wiatru nienawidzą, to już wolę wilgotną pogodę, mżawkę, ale nie wiatr Cytat:
Ale też mam typ włosów podatny na odgniatanie, w ananasie ciężko, teraz testuję odgniecione z pieluchą na głowie, ogólnie ciężko z nimi po nocy, najlepiej wyglądają w dzień umycia, po nocy konieczna reanimacja żelem na wilgotne włosy i jakoś wyglądam Czekam na zdjęcie ![]() U mnie ładnie, odgniotłam już, choć potrzebują widzę podcięcia, już trochę za długie i za ciężkie, w listopadzie z TŻ-tem jedziemy do fryzjera, bo on za 2 tygodnie będzie wyglądał już jak zarośnięty rumcajs
|
||
|
|
|
#44164 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Także już teraz jak tylko zaczyna lekko wiać wiatr, zakładam kaptur na głowę
|
|
#44165 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#44166 |
|
Raczkowanie
|
Na tą chwilę mam 1/3 włosów w porównianiu do tego, co było 3-4 lata temu
a to wynik tego, że przez ten cały okres włosy kruszyły mi się, łamały, odpadały... ścinałam na krótko kilkakrotnie, dobrze było przez jakiś czas, a potem znowu to samo... nie zetnę tym razem, bo fatalnie czuję się w krótkich. Zrobię wszystko, aby już nic im nie zaszkodziło, nie tknę farby, prostownicy, suszarki, środków do stylizacji... chę je doprowadzić do jako takiego ładu i składu i jak te wykruszone podrosną do długości mniej więcej do łopatek, to wtedy obetnę te smętne ogonki a czuję że już bliżej niż dalej jest, bo pod spodem, widzę pełno krótkich, zdrowych lokasów czyli odrastają! pojutrze w świetle dziennym zrobie im zdjęcie i pokaże też całość, bo tamte zdjęcie było 2 miesiące temu robione. Ale tak czy siak potrzebuję do tej "reanimacji" was i waszego doświadczenia i wiedzy |
|
|
|
#44167 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Np. żel lniany
|
|
#44168 | ||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na razie motywacja pełną parą W sumie w zimie najważniejsze to żeby było ciepło, to co się podoba schodzi na drugi plan. Cytat:
Zastanawiałaś się czy może by nie podciąć tych kilka kosmyków z tyłu? Cytat:
Oleje możesz spokojnie nakładać na całą noc, na pewno nie zaszkodzi ![]() Odżywka Garniera jest ok. Zamiast jedwabiu możesz na same końcówki nakładać odrobinę oleju, no kokosa albo winogronowego. Do stylizacji spróbuj lnianego, jest super i odżywia włosy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Z takim startem to już niedługo będzie bosko! ![]() Dlatego mam nadzieję że zostaniesz tu z nami? ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ---------- Cytat:
Nie znaczy to że od razu masz ścinać na krótko, że piszesz że nie chcesz mieć krótkich. Jak podetniesz 10cm to wcale krótkie nie będą a fryzura odżyje ![]() Cytat:
![]() Piękne włosy chciałaby mieć, ale nie na tyle żeby w końcu zacząć je pielęgnować, pff. Cytat:
|
|
#44169 |
|
Zadomowienie
|
super, zdjęcie dodałam w tym co dzienniku, i to co robiłam oczywiście
|
|
|
|
#44170 | |||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W ogóle moje włosy są tej samej długości co twoje ![]() Cytat:
Moja mama wczoraj mówi do mnie i do siostry: Dziewczyny a może ja wam dam troche pieniędzy i kupicie sobie olejki do włosów? Cytat:
masz super kolor Cytat:
włożyłam do koszyka i odłożyłam z powrotem na półkę Cytat:
tak na 1 hi było idealnie.Może tak spróbuj ? Cytat:
- - - - - - - - - - - - - - - - - Wczoraj byłam mega zadowolona nie dość,że odebrałam zamówienie z apteki to jeszcze listonosz przyniósł paczuszkę z jantarem
|
|
#44171 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję kochana
![]() Cytat:
Cytat:
Moja zawsze była zdania, że do włosów to tylko szampon, który musi się bardzo pienić, bo inaczej słabo umyje włosy, a odżywki nie odżywią i nie nawilżą, są tylko do ułatwiania rozczesywania Ale teraz zmieniła zdanie, jak widzi, co wydziwiam z włosami, ale są tego efekty ---------------------------------------------------------------- Spanie w pieluszce się powiodło, nic się prawie nie odgniotło i wygląda prawie tak jak wczoraj. TŻ się śmiał, że wyglądam jak arab Dzień dobry Lokaski
|
||
|
|
|
#44172 | |||||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Oleje można zostawić na całą noc. Dobrze jednak sprawdzić - i to tyczy się nie tylko olejów - w jaki sposób działają po kilku godzinach. Czasem niektóre lepsze dają efekty po krótkim niż długim czasie.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jako b/s najwyżej oceniam lnianą. Cytat:
cisza głosowa by się przydała Przy takich wariacjach zdrowotnych to i włosy się buntują. Cytat:
Ale ten temat wraca co jakiś czas Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak się składa, ze większość tych specyfików ma skład odbiegający od oczekiwań. W niektórych pojawia się nawet denat bardzo wysoko. Jest ok dla receptury, ale dla włosów już nie, szczególnie gdy masz zamiar stosować ciepło...Cytat:
Cytat:
Wszystko to, co nakładasz podczas olejowania zmywasz niemal do czysta silnym szamponem. Nie wiem, czy to konieczne, bo podejrzewam, że włosy wypijają wszystko, co im dasz. Wówczas wystarczyłoby umyć odżywką. Do tego nie masz żadnej porządnej odżywki do spłukiwania - zaznaczam, ze nie znam tego, co wymieniłaś - a wygląd włosów w większości zależy od niej. Do tego domknięcie łusek płukanką octową lub zimną wodą - obowiązkowe! Cytat:
Zauważyłam też, że sporo zależy od samej apteki. Sama mam jedną wypróbowaną, która wysyła powiadomienia o dostarczeniu na mejla. Wcześniej parę razy trafiłam na takie, z których informacji nie było. Kiedyś ktoś inny odebrał moje zamówienie... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Strasznego stanu nie zaobserwowałam. Chcą tylko pić.
|
|
#44173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przyzwyczaiła się w koncu w grudniu juz bedzie rok przygody olejowej Natomiast mój tata jest taki jak twoja mama no gorszy bo twoja mama już dostrzegła jakie to ma dobre skutki na włosy
|
|
#44174 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moje włosy nie lubią "widzieć" zbyt dużej ilości odżywek![]() co do olejów...hmm....oliwe z oliwek bardzo lubię natomiast z kokosem jest różnie...na wiosnę było bardzo na plus, ale w trakcie lata, już nie bardzo dziewcznyn mówiły, żeby odstawić do późnej jesieni..teraz muszę do tego wrócić bardzo, bardzo dziękuje Ci za radyWszystkim dziewczyną, również dziękuję Little.b.blue też mam nadzieję, że dłużej tutaj zabaluję
Edytowane przez KaRaa xD Czas edycji: 2011-10-18 o 10:14 |
|
|
|
|
#44175 | |
|
Raczkowanie
|
Lejesz miod na moje stare serduszko.
Po miesiacu pielgnacji juz zauwazylam roznice, wlosy sa bardziej miesiste, lsniace, mniej sie przetluszczaja, jeszcze wypadaja, ale duzo mniej. Walcze dalej.
|
|
|
#44176 | |||||||||||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie ustawaj w walce o piękne loki.Cytat:
Cytat:
niedobór emolientów, nieopanowaną niczym ucieczkę wody z włosa, wydotykane włosy w ciągu dnia. Czy czymkolwiek odświeżasz włosy w ciągu dnia? Moim zdaneim warto. Cytat:
Pomyśl jak mogą wyglądać kilka godzin po takiej transformacji w warunkach podobnych do naszych ![]() Cytat:
Cytat:
Nie powinno być gorzej po fryzjerze pod warunkiem, że nie wytnie za wysoko. Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
Przycięcie ich sprawi, ze będą wyglądały na gęstsze. Do tego przydałoby się cieniowanie warstwowe. Ja też mam niewiele włosów i sprawdziłam, że tak duże odstępy między warstwami nie wyglądają najkorzystniej. Ale - to Twoje włosy i sama wiesz, jak wyglądają najlepiej. Cytat:
Wspaniale! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Chętnie bym zobaczyła Co z nimi robiłaś?Ale którego? Cytat:
Do produktów trzeba dołączyć jeszcze odpowiednie techniki mycia - w FAQ - i czesania (a właściwie nieczesania) - też w FAQ. Cytat:
Cytat:
za to my wierzymy i jesteśmy z Tobą w tym kryzysie
|
|
#44177 |
|
Rozeznanie
|
Eloe77 Wax'a L'biotica do suchych i zniszczonych z miodem i olejem ze słodkich migdałów
a co do Mypy, to maska
|
|
|
|
#44178 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Znalazłam fajną nową odżywkę, która ładnie "loczkuje" włosy
Eva natura odżywka do włosów farbowanych i zniszczonych z lnem, kaszmirem i proteinami pszenicy. Skład: aqua,cetearyl alcohol,behentrimonium chloride,macadamia ternifolia seed oil, trimethylsilylalamodimeth icone/C11-15 pareth-0, parfum, hydrolized keratin, hydrolized wheat protein,hydroxyethylcellu lose, cetrimonium chloride,propylene glycol/linum usitatissimum(linseed) seed extract, benzophenone-3, methylparaben, panthenol, lactic acid, propylparaben Kosztuje 5 zł Do spłukiwania.
|
#44179 | ||||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() W ogóle to ciesze się niesamowicie ze zmiany pogody, ponieważ znowu mogę myć włosy co 3 dni Cytat:
Cytat:
Jednak... zniszczone proste też wyglądają czasem na kręcone ![]() Cytat:
Oj, bardzo ładnie Cytat:
ciesze się, że motywacja jest. Cieszę się, ze idzie zima, choć dla mnie najważniejsze, by śniegu było mnóstwo ![]() Dziś przyjechały moje nowe rękawiczki do jazdy Jestem w zachwytach
|
|
#44180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podaję skład szamponu i odżywki w sprayu b/s. (niestety nie mogłam odszukać w necie) zatem: Szampon Helen Seward Hydra 5/S - cena ok. 40 zł skład: aqua, sodium laureth sulfate, magnesium laureth sulfate, lauramidopropyl betaine, cocamide MIPA, disodium laureth sulfosuccinate, methoxy PEG/PPG-7/3, aminopropyl dimethicone, citrus aurantium dulcis, orange fruit extract, actinidia chinensis kiwi fruit juice, cucumis melo melon juice, tocopheryl acetate, ascorbyl tetraisopalmitate, retinyl palmitate, citrus medica limonum lemon peel extract, guar hydroxypropyltrimonium chloride, dimethylPABAmidopropyl laurdimonium tosylate, sodium lauroyl lactylate, sodium dicocoylethylenediamine PEG-15 sulfate, hydroxyethylcellulose, glycerin, styrene/arcylates copolymer, PEG-8, PEG-150/decyl alcohol/SMDI copolymer, propylene glycol, propylene glycol stearate, trideceth-12, PEG-3 disterate, maltodextrin, sodium chloride, citric acid, parfum, disodium EDTA, phenoxyethanol, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, limonete Odżywka w sprayu b/s Helen Seward - cena ok.20/25 zł skład: aqua, amodimethicone, panthenol, polyquaternium-11, sodium lactate, sodium citrate, hydrolyzed silk, cetrimonium chloride, PEG-30 glyceryl cocoate, citric acid, parfum, geraniol, linalool, benzyl salicylate, citronellol, limonete, cinnamyl alcohol, hydroxycitronellal, citral, tetrasodium EDTA, imidazolidinyl urea, methylparaben |
|
|
|
|
#44181 | |||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Szkoda że nie umiem powiedzieć, jak się ma zabawa temperaturą (maska pod czepkiem) względem różnicy pH? Lekko kwaśna płukanka służy i na dłuższą metę Cytat:
![]() A ja będę mieszać jak wrócę do dom Większość fantów z ZSK jeszcze nie ruchana
|
|||
|
|
|
#44182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taka lekka, pięknie pachnie, no i ta moja ma lekki silikon z PEG na początku, ale z tego co wiem, łatwo zmywalny. U Ciebie widzę tu chyba cięższy silikon, od czasu do czasu będzie trzeba mocniejszego szamponu ![]() Eloe - cieszę się razem z Tobą z rękawiczek A babyhair to może i zasługa Lokaski w brzuszku
|
|
|
|
|
#44183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie bardzo ten szampon i odzywka![]() plukanka octowa zamyka luski wlosa wiec nalezy ja stosowac jako ostatnie plukanie ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- eloe a ja jestem w zachwytach jak czytam o twojej pasji to naprawde fajna sprawa miec pasje i dopieszczac ja w kazdym calu
|
|
|
#44184 | |||
|
|
Dla fal to akurat normalne - dużo nie znaczy dobrze. Jednak OMO najlepiej sprawdzało się właśnie na tego typu włosach w przeciwieństwie do mycia odżywką.
Kiedy i co nakładasz? Tak szczegółowo. Bo często nie grają ze sobą produkty i to sprawia, że włosom coś nie pasuje. Na dodatek nie tylko o ilość, ale o jakość odżywek idzie. Dobrze by było, byś także zerknęła do dziennika i codziennika, skupiając się na tym, co stosują dziewczyny z falami. I jeszcze - odstawiłabym na jakiś czas szampony z siarczanami i silikony. Daj włosom więcej ochrony olejami, mniej wysuszenia szamponem. Cytat:
Będzie coraz lepiej Cytat:
Często zdarza się, że jakiś silikon nam nie pasuje. Warto sprawdzić, który. Cytat:
![]() Beautystyleandme z płukanką octową trzeba w miarę ostrożnie. Po pierwsze ocet jabłkowy, ewentualnie winny. Byle nie spirytusowy. Po drugie kombinujesz z recepturą (wyjściowa to 1 łyżka octu na litr wody), bo nie zawsze wyjściowa jest wystarczająca. Może też być z cytryny (sok z połowy i litr wody - wyjściowa receptura), jeśli z lekkim rozjaśnieniem Ci po drodze. Po trzecie lepiej co drugie lub co trzecie mycie niż po każdym, by nie przesadzić z obniżeniem pH. W dni, gdy myjesz włosy, a nie stosujesz płukanki, możesz spłukać zimną wodą. PH nie obniży, ale domknie łuski. Po czwarte płukankę stosuje się jak płyn do płukania prania - na samym końcu mycia. Po niej już tylko odżywka b/s i stylizator, suszenie. Po piąte ważne jest pozostawienie płukanki jakiś czas na włosach. Zapach odparowuje, więc nie ma co bać się octu (bardziej daje po nosie l-cysteina ). Jeśli jednak to dla Ciebie nie do wytrzymania, spłucz po 15 minutach. Czystą chłodną/zimną wodą ![]() O składach Helen cośtam mogę powiedzieć tyle, że mnie się one nie podobają Psikacz nada się do zabezpieczania, bo na miano odzywki to sobie nie zasłużył.
|
|
#44185 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie umiem za bardzo czytać składów.. wiem tylko, że powinnam unikać alkoholu .. sprawdzałam te składniki tutaj i przy odżywce są w większości sylikony dość łatwo zmywalne? eeeh... trudno.. i tak jestem w trakcie zakupu szamponów i odżywek które chwalicie tutaj. ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
nie mam się co dziwić, że moje włosy wyglądają jak wyglądają. ![]() maskę tej samej firmy już skończyłam i wyrzuciłam pudełko-podejrzewam, że skład był równie cudownie upiększający! |
||
|
|
|
#44186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nigdy z nich nie korzystam raz mialam maske z marixa i loreala ale skladu tez nie znalam jednak milo wspominam...odkad jestem na wizazu juz wiem ze nie nalezy przeplacac za takie kosmetyki bo mozna znalezc cos w sklepie dobrego i za mniejsza kase
|
|
|
#44187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za ten cudownie leczniczy zestaw zapłaciłam prawię 100zł... masakra jakaś.. strasznie się cieszę, że tutaj trafiłam ![]() wiesz co..? jestem dość mocno wnerwiona na tą fryzjerkę, przecież widziała co się dzieje z moimi kłaczkami.. nieraz wspominała, że ich kondycja jest słaba.. no chyba potrafi czytać składy kosmetyków? kto jak nie fryzjer? |
|
|
|
|
#44188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj za 100zl mialabys caly worek dobrych odzywek ja kiedys mialam zawsze jedna dobra maske tak mi sie wydawalo ze jest dobrze przeciez tyle kosztuje i firmowa a teraz mam cala mase roznych odzywek i szamponow co mnie cieszy mam w czym wybierac to istna rozkosz dla mnie i dla wlosowa wlasnie dopiero umylam wloski odzywka isana z babasu zobaczymy co bedzie ze skretem czy bedzie bardziej sprezysty
Edytowane przez caskada Czas edycji: 2011-10-18 o 15:32 |
|
|
|
|
#44189 | ||
|
|
Cytat:
Bym nie czytała u Ciebie tego, co sama teraz pisze (skalp Cytat:
na pewno jakoś się ma. Tylko że nie wiem, czy to będzie miało na tym etapie znaczenie. I czy przy takiej ilości zmiennych można będzie mówić o zmianie pH wywołanej wyłącznie wahaniem temperatury. I jakiej zmiany temperatury potrzeba, by pH wzrosło zauważalnie i nie zaszkodziło to włosom?Reszta później
|
|
#44190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama się z tym spotkałam. Patrząc tak na składy niektórych, naprawdę drogich masek, w których jest kupka silikonów i trochę keratyny daleko w składzie po zapachu, to chyba naprawdę stwierdzam, że płaci się za markę. My tu mamy choćby odżywki alterry za niecałe 10 zł ze świetnym składem czy garniera z karite. Choć nie powiem, mam ochotę na trochę droższe, ale z ładnym składem, np. na maskę z Yes to Carrots (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,30823,yes-to-carrots-hair-and-scalp-mud-mask-maseczka-nawilzajaca-do-wlosow-i-skory-glowy.html) czy z Pat&Rub (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43823,maska-regenerujaca-do-wlosow.html). |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

warto w ogóle walczyć? Są w strasznym stanie? 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Mam wrażenie,że moje włosy nie są takie typowo "suche"...
Ale zmoczyłam je za pomocą arafatki, ugniotłam i dałam odżywki, zrobiły się już ładne.
Także już teraz jak tylko zaczyna lekko wiać wiatr, zakładam kaptur na głowę
a to wynik tego, że przez ten cały okres włosy kruszyły mi się, łamały, odpadały... ścinałam na krótko kilkakrotnie, dobrze było przez jakiś czas, a potem znowu to samo... nie zetnę tym razem, bo fatalnie czuję się w krótkich. Zrobię wszystko, aby już nic im nie zaszkodziło, nie tknę farby, prostownicy, suszarki, środków do stylizacji... chę je doprowadzić do jako takiego ładu i składu i jak te wykruszone podrosną do długości mniej więcej do łopatek, to wtedy obetnę te smętne ogonki 

przemknęły mi Twoje zdjęcia - oby nie minął, bo takie śliczności przyjemnie oglądać.

cisza głosowa by się przydała
tak się składa, ze większość tych specyfików ma skład odbiegający od oczekiwań. W niektórych pojawia się nawet denat bardzo wysoko. Jest ok dla receptury, ale dla włosów już nie, szczególnie gdy masz zamiar stosować ciepło...
na pewno jakoś się ma. Tylko że nie wiem, czy to będzie miało na tym etapie znaczenie. I czy przy takiej ilości zmiennych można będzie mówić o zmianie pH wywołanej wyłącznie wahaniem temperatury. I jakiej zmiany temperatury potrzeba, by pH wzrosło zauważalnie i nie zaszkodziło to włosom?