Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1476 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-19, 14:29   #44251
myszka2020
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
\
Myszko, przemiana niesamowita, czuję maksymalny wzrost motywacji do walki
Dziękuję za wszystkie zachwyty nad moimi włosami
Wiecie co, na obecną chwilę są 4 rzeczy, które moje włosy kochają - olejowanie, maski Bingo, płukanka lniana i to ukręcone serum keratynoweNie wyobrażam sobie życia bez tego. Wczoraj miałam na łebku ze 4 korkociągi po same końce Ale niestety, przeziębiłam się, przypociłam w nocy i dziś spięte

Współlokatorka się ze mnie śmieje - głównie z moich turbanów do plunkingu i olejowania Nie mówiąc już o tym, że zaczęłam do tego OCM i dbanie o paznokcie -szał
Korkociągi były Szkoda, że zdjęcia nie ma

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Założenie chustki na noc przypomniało mi dlaczego przestałam układac włosy jak kęcone Po wstaniu moim oczom ukazał się wielki kołtun z tyłu głowy, szopa po bokach i przychlast na czubku Oczywiście fal ani śladu, tylko jedno wielkie siano.

Mam ochotę wzorem starożytnych Egipcjan ogolic się na łyso i nosic perukę
Czyli chustka nie dla Ciebie A ananasa próbowałaś?
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 14:44   #44252
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Czyli chustka nie dla Ciebie A ananasa próbowałaś?
Tak, po ananasie rano mam odgniecioną sterczącą palmę nie do reanimacji...

Chyba po prostu muszę poczekac aż będą dłuższe żeby móc zrobic z nimi cokolwiek....

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 14:47   #44253
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, po ananasie rano mam odgniecioną sterczącą palmę nie do reanimacji...

Chyba po prostu muszę poczekac aż będą dłuższe żeby móc zrobic z nimi cokolwiek....
U mnie czasem spanie w pieluszce pomaga, czasem nie, ananas też różnie, choć na pewno dużo lepiej przy tej długości, niż jak miałam krótsze

Choć najczęściej nic na noc z nimi nie robię, jak nie wiercę się bardzo w nocy, to rano zmaczam i reanimuje żelem i przeważnie jakoś to wygląda.
Stary 2011-10-19, 14:56   #44254
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
U mnie czasem spanie w pieluszce pomaga, czasem nie, ananas też różnie, choć na pewno dużo lepiej przy tej długości, niż jak miałam krótsze

Choć najczęściej nic na noc z nimi nie robię, jak nie wiercę się bardzo w nocy, to rano zmaczam i reanimuje żelem i przeważnie jakoś to wygląda.
Czyli na razie zostaje mi mycie włosów rano. Trudno. Ale pocieszyłaś mnie tym że u ciebie przy dłuższych lepiej

Stary 2011-10-19, 15:06   #44255
Basai77
Raczkowanie

Witam Dziewczeta,
staram sie podczytywac ale nie zawsze mi to wychodzi.Troche mialam zajec teraz (zajmuje sie podatkami i bylam zajeta rozliczeniami).
Odnosnie wlosow-
przyszedl nieunikniony dzien,w ktorym musialam wziasc w lapke nozyczki i podciac moja dolna warstwe,ktora tak juz odstawala od reszty,ze az zaklocala cala forme fryzury,w zwiazku z czym wlosy skrocily sie niemilosiernie ale za to,nabraly wiecej objetosci i nie wygladaja juz na takie cienkie i smetne.
Pofarbowalam po raz drugi na kolor,ktory mial byc czerwnienia,niestety na koncu numeru farby,stala cyferka 4,co niestety oznacza miedziany odcien i sa coprawda czerwone ale z miedzianym polyskiem,co niezbyt mi sie podoba (szczegolnie jak x stron temu znow zobaczylam wlosy Benka!!!) ale nic to,ja na nie znajde sposob!
Nastepnie -dzis kontaktowalam sie z Pania,ktora prowadzi u nas sprzedaz kosmetykow CJ itp.(pamietacie).Radzilam sie odnosnie mego zestawu,bo ewidentnie cos bylo na rzeczy,zamienial moje loki 3c w duzo wieksze loko-fale.I one tez sa piekne,bardzo mi sie podobaja;jednak ja zatesknilam za moimi drobnymi spiralkami.Probowalam dotrzec do sedna ale ten zestaw ,jak wtedy powiedziala Rybiorek,daje zawsze te same efekty,powtarzalnosc.Zauw azalam jedynie zmiane,kiedy zamiast odzywki do mycia,bralam np.jakis delikatny szampon.
I moje przypuszczenia sie potwierdzily,mam przepielegnowane wlosy,w zwiazku z czym ,bardzo mieciutkie i bez tego efektu sprezynowania.Polecila mi Jessicurls,ktore jako jedyne maja produkty do lokow delikatnych i cienkich,bo jakims dziwnym cudem,moje wlosy zaczely teraz do takich nalezec.Wiele lat temu byly duzo grubsze ale moje cudowanie zostawilo na nich swoje pietno.
Ogolnie jednak,rzecz biorac,jestem bardzo z nich zadowolona i tak zarazilam sie bakcylem,ze powaznie zaczynam przemysliwac wyjazd do PL-kurs fryzjerski i zajac sie kreconymi wlosami tu w DE,bo deficyt niesamowity.Duzo by pisac,temat rzeka...tutejsi fryzjerzy wolaja o pomste do nieba!Tym bardziej,ze moje terazniejsze zajecie jest nudne i nieciekawe a na kontakt z ludzmi i kreciolkami,to az mi slinka cieknie.
Jak sobie tylko pomysle ilu kobietom,moglabym pokazac jaki potencjal tkwi w lokach...same wiecie)))
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 15:23   #44256
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Witam Dziewczeta,
staram sie podczytywac ale nie zawsze mi to wychodzi.Troche mialam zajec teraz (zajmuje sie podatkami i bylam zajeta rozliczeniami).
Odnosnie wlosow-
przyszedl nieunikniony dzien,w ktorym musialam wziasc w lapke nozyczki i podciac moja dolna warstwe,ktora tak juz odstawala od reszty,ze az zaklocala cala forme fryzury,w zwiazku z czym wlosy skrocily sie niemilosiernie ale za to,nabraly wiecej objetosci i nie wygladaja juz na takie cienkie i smetne.
Pofarbowalam po raz drugi na kolor,ktory mial byc czerwnienia,niestety na koncu numeru farby,stala cyferka 4,co niestety oznacza miedziany odcien i sa coprawda czerwone ale z miedzianym polyskiem,co niezbyt mi sie podoba (szczegolnie jak x stron temu znow zobaczylam wlosy Benka!!!) ale nic to,ja na nie znajde sposob!
Nastepnie -dzis kontaktowalam sie z Pania,ktora prowadzi u nas sprzedaz kosmetykow CJ itp.(pamietacie).Radzilam sie odnosnie mego zestawu,bo ewidentnie cos bylo na rzeczy,zamienial moje loki 3c w duzo wieksze loko-fale.I one tez sa piekne,bardzo mi sie podobaja;jednak ja zatesknilam za moimi drobnymi spiralkami.Probowalam dotrzec do sedna ale ten zestaw ,jak wtedy powiedziala Rybiorek,daje zawsze te same efekty,powtarzalnosc.Zauw azalam jedynie zmiane,kiedy zamiast odzywki do mycia,bralam np.jakis delikatny szampon.
I moje przypuszczenia sie potwierdzily,mam przepielegnowane wlosy,w zwiazku z czym ,bardzo mieciutkie i bez tego efektu sprezynowania.Polecila mi Jessicurls,ktore jako jedyne maja produkty do lokow delikatnych i cienkich,bo jakims dziwnym cudem,moje wlosy zaczely teraz do takich nalezec.Wiele lat temu byly duzo grubsze ale moje cudowanie zostawilo na nich swoje pietno.
Ogolnie jednak,rzecz biorac,jestem bardzo z nich zadowolona i tak zarazilam sie bakcylem,ze powaznie zaczynam przemysliwac wyjazd do PL-kurs fryzjerski i zajac sie kreconymi wlosami tu w DE,bo deficyt niesamowity.Duzo by pisac,temat rzeka...tutejsi fryzjerzy wolaja o pomste do nieba!Tym bardziej,ze moje terazniejsze zajecie jest nudne i nieciekawe a na kontakt z ludzmi i kreciolkami,to az mi slinka cieknie.
Jak sobie tylko pomysle ilu kobietom,moglabym pokazac jaki potencjal tkwi w lokach...same wiecie)))
To by była super sprawa, ponawracać lokaski i falki, które nie zdają sobie nawet sprawy, jakie mogłyby mieć piękne włoski

Pokaż zdjęcie po podcięciu
Stary 2011-10-19, 15:27   #44257
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
A które Małgosiu masz? Bo mnie kusi maska i odżywka marchewkowa
Myszko, mam ogórka i pomidora (są zgodne z CG).
Pomidor jest cięższy i pasowało mi jak dodałam do niego oliwy i nakładałam przed myciem. Natomiast ogórek - to taka idealna odzywka ds jak dla mnie (chociaż już długo nie stosuję odzywek ds, ale jak mi sie kiedyś zachce to pewnie to będzie właśnie ogórek)

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlatego, że potem mi się włosy lepiej układają. A samą odżywką nie dam rady myć, bo włosy mi się bardzo przetłuszczają. Jak łatwo się domyślić - nie chcę chodzić z tłustymi włosami na uczelnię
Aha, no jasne, też bym nie chciała mieć tłustych.

Chociaż polecam Ci bardzo spróbować kiedyś umyć odżywką z makiem. Mnie ostatnio włosy się za szybko przetłuściły jak bs nałożyłam pokrzywę i chyba ją też zostawię sobie do mycia włosów.
Jesli chciałabyś jeszcze popróbować z myciem odzywką, to można do niej dodać octu jabłkowego albo soku z cytryny - wzmacniają działanie myjące odżywki.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 16:53   #44258
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Założenie chustki na noc przypomniało mi dlaczego przestałam układac włosy jak kęcone Po wstaniu moim oczom ukazał się wielki kołtun z tyłu głowy, szopa po bokach i przychlast na czubku Oczywiście fal ani śladu, tylko jedno wielkie siano.

Mam ochotę wzorem starożytnych Egipcjan ogolic się na łyso i nosic perukę
A napisz, spałaś z suchymi włosami?

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:
Tu też w FAQ jest chyba
Tak tak, już się zorientowałam
Ale za to teraz mam cały blog w ulubionych i będę go śledzić

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Pomidor jest cięższy i pasowało mi jak dodałam do niego oliwy i nakładałam przed myciem. Natomiast ogórek - to taka idealna odzywka ds jak dla mnie (chociaż już długo nie stosuję odzywek ds, ale jak mi sie kiedyś zachce to pewnie to będzie właśnie ogórek)
Przestańcie kusić

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 16:56   #44259
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Basiu, piękne loki Co ja bym dała żeby moje były takie skręcone...

Dzięki, już prawie wszystko za mną, jeszcze tylko przyszły tydzień i koniec

Przed chwilą umyłam włosy Hegronem, potem nałożyłam maskę Alterry granat i aloes, spłukałam, na to Joanna AB z proteinami mleczymi, wygniotłam żelem zielonym z Rossmanna i teraz sobie schną podpięte żabkami.
Na noc dam chustkę, ciekawam jaki będzie efekt
Jak podpinasz te wlosy zabkami? Na mokro? Sucho? Co to za zabki?
Chcialabym, by moje sianko zaczelo zmieniac sie w jakies sensowniejsze falki...
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 17:35   #44260
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
A napisz, spałaś z suchymi włosami?
Z lekko wilgotnymi. Niestety moje włosy jak śpię w jakimś ułożeniu to tak zostają. Np, śpię na plecach = plaskacz z tyłu, śpię na boku = wyglądam jakby mi ktoś przejechał żelazkiem po jednej stronie, śpię w ananasie = mam palmę, a jak w chustce to cholera wie co.
Co śmieszne jak próbuję ułożyc włosy np temperaturą a nie długotrwałym formowaniem to natychmiast wracają do poprzedniego stanu. Tak więc jedynym sposobem np. na zakręcenie moich włosów jest spanie w wałkach.
A jak je układam jak kręcone/fale po myciu to i tak się prostują zanim wyschną. Więc co bym nie robiła i tak wracam do punktu wyjścia czyli ni to prostych ni to fal.
Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość
Jak podpinasz te wlosy zabkami? Na mokro? Sucho? Co to za zabki?
Chcialabym, by moje sianko zaczelo zmieniac sie w jakies sensowniejsze falki...
Żabkami, na mokro. Żabki takie małe plastikowe kolorowe z ząbkami. Ale jak chcesz zrobic coś z siankiem to nie polecam moich metod bo jak widac ich efektem jest jedno wielkie niewiadomoco.

Stary 2011-10-19, 18:01   #44261
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Żabkami, na mokro. Żabki takie małe plastikowe kolorowe z ząbkami. Ale jak chcesz zrobic coś z siankiem to nie polecam moich metod bo jak widac ich efektem jest jedno wielkie niewiadomoco.
Juz myslalam, ze czyms takim spinasz, czym moja babcia spinala by miec fale na wlosach...Musze popracowac nad swoimi falkami- na nie niestety nie ma skali, bo 2a to za duzo, by je zakwalifikowac, a proste tez nie sa.
marza mi sie takie wlosy, jak ma myszka2020:lo ve:
Stary 2011-10-19, 18:03   #44262
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Miss, wydaje mi się, że masz problem podobny do mojego - włosy nie są elastyczne Niestety nie mam pojęcia, co z tym robić, jakich składników w odżywkach szukać. Niby kolagen poprawia sprężystość, ale jakoś nie mam przekonania, że zadziała również na włosy...

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Juz myslalam, ze czyms takim spinasz, czym moja babcia spinala by miec fale na wlosach...Musze popracowac nad swoimi falkami- na nie niestety nie ma skali, bo 2a to za duzo, by je zakwalifikowac, a proste tez nie sa.
No, Myszka ma boskie loczki, też bym takie chciała.
Stary 2011-10-19, 18:20   #44263
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dziękuję Wam za miłe słowa

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Nastepnie -dzis kontaktowalam sie z Pania,ktora prowadzi u nas sprzedaz kosmetykow CJ itp.
Ale Ci fajnie

Cytat:
Ogolnie jednak,rzecz biorac,jestem bardzo z nich zadowolona
Nic, tylko się cieszyć. Bardzo miło czyta się takie wpisy

Cytat:
i tak zarazilam sie bakcylem,ze powaznie zaczynam przemysliwac wyjazd do PL-kurs fryzjerski i zajac sie kreconymi wlosami tu w DE,bo deficyt niesamowity
Pomysł przedni. No i robiłabyś coś, co lubisz. Szkoda tylko, że nie mieszkasz w Polsce.

U mnie w pracy nie grzeją, na dworze jest ciepłej (nie przesadzam, w szkole mam sine usta, na dworze wraca kolor). Chodzę w trzech swetrzyskach, dzieciaki też poubierane. Dziś miałam na sobie tyle warstw, że ciężko było mi się ruszać (a pod spodniami miałam bawełniane leginsy). Kaszel, który leczyłam bardzo długo, wrócił.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 18:22   #44264
magdaavon
Raczkowanie

Cześć wszystkim zakręconym
Bywałam w waszym wątku i podczytywałam jak tylko pojawiła się u mnie myśl, by powrócić do moich fal.
Mam do was parę pytań i baaardz, bardzo mocno proszę o odpowiedź, bo przeczytać te wszystkie wątki to nie sposób, a nie bardzo wiem od czego zacząć swoją pielegnację.
Zacznę od tego, że kiedyś myślałam, że moje włosy są proste. Nie specjalnie je pielęgnowałam i wciąż wiązałam w kucyk.
Po którejś wizycie u fryzjera zauważyłam, że włosy się falują i zachęcona podpowiedziami koleżanek nałożyłam piankę i wyszły cudne fale
Czesałam się tak dłuższy czas, ale od tamtej pory minęło już sporo czasu, a moje włosy nie chcą się już kręcić są bardziej proste niż falowane. W sumie, sama nie wiem jakie włosy wolę u siebie
Teraz bardzo pielęgnuję włosy i zapuszczam, ale chciałabym z czas powrócić do moich naturalnych fal... może nawet na stałe już
i tutaj moje pytania:
1. Czy konieczne jest mycie odżywką? Nie przekonuje mnie to jakoś.
od pewnego czasu myję włosy metodą OMO, ale nie zauważyłam, żeby przez to bardziej się falowały.
2.Czy do metody OMO muszę wybrać jakiś specjalny szampon?
3. Jakim szamponem i co jaki czas powinnam oczyścić włosy z silikonów? Nie zwracam uwagi na skład, bo się na nim nie znam, ale wybieram produkty polecane w wątkach na wizażu.
4. Czego używać do podkreślenia skrętu? Pianka i lakier odpada, gdyż nie chcę przesuszyć włosów. Zel lniany u mnie się nie sprawdził i dziwnie pachnie, więc też nie jestem do niego przekonana
5. Pamiętam, że moje włosy, za czasów falowania się, wyglądały ładnie tylko pierwszego dnia. Kolejnego, po nocy, niestety były wygniecione i wcale ładnie nie wyglądały. Czy macie na to jakiś sposób? Myję włosy co 2-3 dni i nie chce tego robić codziennie tylko po to by mieć ładny skręt.

Pomóżcie i pokierujcie mnie trochę.
Wiem, że pewnie większość informacji o które pytam, pojawiła się już tutaj, ale nie jestem w stanie przeczytać wszystkich części wątku. Jeśli znajdzie się osoba, która odpowie na moje pytania bez złośliwości to będę wdzięczną
magdaavon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 18:30   #44265
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Hej pokręcone
Ależ się wczoraj "zirytowałam"... No wściekłam się niezmiernie. A wszystko przez Was Tak tak, bo co rusz oglądam zdjęcia Waszych włosów, takie miękkie, nawilżone pomijając już skręt różnego rodzaju i aż mnie skręcało. Coś w mojej pielęgnacji było nie tak. Zero postępu. Przysiadłam, pomyślałam i zauważyłam, że od lipca chyba nie robiłam masek nakładanych pod czepek, trzymanych w cieple i może tu tkwi problem.
W wyniku tych przemyśleń siedzę teraz z turbanem na głowie z istnie wybuchową mieszanką
- odżywka Garnier Avokado i Karite
- odżywka Alterra morelowa
- ok 10ml oleju kokosowego
- ok 5ml oleju z orzechów włoskich
- 15 kropli keratyny hydrolizowanej
- 15 kropli d-pantenolu
- łyżeczka octu jabłkowego

Najpierw jeszcze umyłam podwójnie szamponem z SLS i cholera wie czym tam jeszcze, w efekcie były szorstkie jak papier ścierny Wymieszałam to wszystko w zlewce bagietką niczym chemik w laboratorium oł jee... Nałożyłam na umyte, wilgotne włosy, podgrzałam suszarką, założyłam czepek i zawinęłam szczelnie ręcznikiem - ciepełko
Trzymajcie kciuki, zaraz idę to zmyć i nie mogę się doczekać efektu, mam nadzieję, że mi kłaki nie wypadną
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 18:34   #44266
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość
od lipca chyba nie robiłam masek nakładanych pod czepek, trzymanych w cieple i może tu tkwi problem.
Hmm, być może, bo pod wpływem ciepła łuski włosa uchylają się i składniki mogą łatwiej wniknąć. Trzeba pamiętać, żeby ostatnie płukanie zrobić chłodną wodą.
A czy to jest Twój problem, nie wiem. Raz na kilka miesięcy zdarza mi się założyć czepek. Najczęściej po kąpieli owijam włosy zwykłą pieluchą tetrową i to mi wystarczy.

Cytat:
W wyniku tych przemyśleń siedzę teraz z turbanem na głowie z istnie wybuchową mieszanką
Koniecznie daj znać jak efekty. Trzymam kciuki.

Stary 2011-10-19, 18:36   #44267
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Też mam 2a/b i ostatnimi czasy przestaję miec nadzieję na lepszy skręt. Chyba muszę je polubic jakie są.
Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Miss, wydaje mi się, że masz problem podobny do mojego - włosy nie są elastyczne Niestety nie mam pojęcia, co z tym robić, jakich składników w odżywkach szukać. Niby kolagen poprawia sprężystość, ale jakoś nie mam przekonania, że zadziała również na włosy...
Możliwe że tak właśnie jest. Co z nimi nie zrobię to i tak są jakie są. Nie wiem czy kolagen poprawia sprężystośc, ale dodaję go do masek bo kiedyś zamówiłam z zamiarem stosowania na skórę i się nie sprawdził. Mam wrażenie że trochę mi wygładza włosy, ale może to efekt placebo W każdym razie zmiany sprężystości nie zauważyłam.

Stary 2011-10-19, 18:57   #44268
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaavon Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim zakręconym
Bywałam w waszym wątku i podczytywałam jak tylko pojawiła się u mnie myśl, by powrócić do moich fal.
Mam do was parę pytań i baaardz, bardzo mocno proszę o odpowiedź, bo przeczytać te wszystkie wątki to nie sposób, a nie bardzo wiem od czego zacząć swoją pielegnację.
Rozumie się Epopeja
ALE. Wróć do pierwszego posta, Pigułka i FAQ odpowiedzą na większość Twoich pytań dokładnie, ja tylko napomknę.
Cytat:
Zacznę od tego, że kiedyś myślałam, że moje włosy są proste. Nie specjalnie je pielęgnowałam i wciąż wiązałam w kucyk.
Po którejś wizycie u fryzjera zauważyłam, że włosy się falują i zachęcona podpowiedziami koleżanek nałożyłam piankę i wyszły cudne fale
Jak prawie każda fala
Cytat:
1. Czy konieczne jest mycie odżywką? Nie przekonuje mnie to jakoś. od pewnego czasu myję włosy metodą OMO, ale nie zauważyłam, żeby przez to bardziej się falowały.
Czym? Miej świadomość że mniej się niszczą niż podczas mycia typowym szamponem
Cytat:
2.Czy do metody OMO muszę wybrać jakiś specjalny szampon?
Koniecznie bez silikonów, dobrze byłoby bez SLS itp, np Babydream, Hipp
Cytat:
3. Jakim szamponem i co jaki czas powinnam oczyścić włosy z silikonów? Nie zwracam uwagi na skład, bo się na nim nie znam, ale wybieram produkty polecane w wątkach na wizażu.
Trudno powiedzieć, na oko czyli jak się włosy robią ciężkie i bez życia ;] Dość ortodoksyjnym CG wystarczy z raz na miesiąc. Byle nie co mycie
Bez silikonów, np Barwa ziołowa
Cytat:
4. Czego używać do podkreślenia skrętu? Pianka i lakier odpada, gdyż nie chcę przesuszyć włosów. Zel lniany u mnie się nie sprawdził i dziwnie pachnie, więc też nie jestem do niego przekonana
Lniany można nakładać na kilka sposobów, na ociekające próbowałaś?
Żel aloesowy też jest dobry (taki apteczny na skórę) lub odżywki bez spłukiwania. Lub balsam Nivea Flexible Care . Lub zielony krem do rąk z biedronki
Cytat:
5. Pamiętam, że moje włosy, za czasów falowania się, wyglądały ładnie tylko pierwszego dnia. Kolejnego, po nocy, niestety były wygniecione i wcale ładnie nie wyglądały. Czy macie na to jakiś sposób? Myję włosy co 2-3 dni i nie chce tego robić codziennie tylko po to by mieć ładny skręt.
Im zdrowsze tym łatwiej.
Ja lekko moczę końce, wcieram np odżywkę b/s i daję im wyschnąć samym. Po prawdzie co głowa to sposób

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 19:00   #44269
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ogórek i pomidor dopisane do moich dalszych marzeń do zrealizowania

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość

Tak tak, już się zorientowałam
Ale za to teraz mam cały blog w ulubionych i będę go śledzić
Cieszę się bardzo

Cytat:
Zawstydziłaś mnie Kochana Dziękuję Ci strasznie, bardzo miło się takie rzeczy czyta, nie wiedziałam, że moje włosy mogą się komuś tak podobać

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość

No, Myszka ma boskie loczki, też bym takie chciała.
I Tobie dziękuję Kochana
Może spróbujcie dziewczyny na elastyczność elastyny, na ZSK jest. Mi ogólnie takie elastyczne włosy robią oleje wielonienasycone (orzech włoski, konopny, kiełki pszenicy, lniany).

Cytat:
Hej pokręcone
Ależ się wczoraj "zirytowałam"... No wściekłam się niezmiernie. A wszystko przez Was Tak tak, bo co rusz oglądam zdjęcia Waszych włosów, takie miękkie, nawilżone pomijając już skręt różnego rodzaju i aż mnie skręcało. Coś w mojej pielęgnacji było nie tak. Zero postępu. Przysiadłam, pomyślałam i zauważyłam, że od lipca chyba nie robiłam masek nakładanych pod czepek, trzymanych w cieple i może tu tkwi problem.
- odżywka Garnier Avokado i Karite
- odżywka Alterra morelowa
- ok 10ml oleju kokosowego
- ok 5ml oleju z orzechów włoskich
- 15 kropli keratyny hydrolizowanej
- 15 kropli d-pantenolu
- łyżeczka octu jabłkowego

Najpierw jeszcze umyłam podwójnie szamponem z SLS i cholera wie czym tam jeszcze, w efekcie były szorstkie jak papier ścierny Wymieszałam to wszystko w zlewce bagietką niczym chemik w laboratorium oł jee... Nałożyłam na umyte, wilgotne włosy, podgrzałam suszarką, założyłam czepek i zawinęłam szczelnie ręcznikiem - ciepełko
Trzymajcie kciuki, zaraz idę to zmyć i nie mogę się doczekać efektu, mam nadzieję, że mi kłaki nie wypadną
Mieszanka iście wybuchowa, ciekawam efektów, napisz koniecznie

A ja nieskromnie się pochwalę i napiszę, że dawno tak skręconych włosów nie miałam, to chyba naprawdę zasługa Słoneczka w brzuszku i oleju z kiełków pszenicy Szczegóły pielęgnacji w codzienniku -->
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=831
Stary 2011-10-19, 19:01   #44270
magdaavon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Rozumie się Epopeja
ALE. Wróć do pierwszego posta, Pigułka i FAQ odpowiedzą na większość Twoich pytań dokładnie, ja tylko napomknę.

Jak prawie każda fala

Czym? Miej świadomość że mniej się niszczą niż podczas mycia typowym szamponem

Koniecznie bez silikonów, dobrze byłoby bez SLS itp, np Babydream, Hipp

Trudno powiedzieć, na oko czyli jak się włosy robią ciężkie i bez życia ;] Dość ortodoksyjnym CG wystarczy z raz na miesiąc. Byle nie co mycie
Bez silikonów, np Barwa ziołowa

Lniany można nakładać na kilka sposobów, na ociekające próbowałaś?
Żel aloesowy też jest dobry (taki apteczny na skórę) lub odżywki bez spłukiwania. Lub balsam Nivea Flexible Care . Lub zielony krem do rąk z biedronki

Im zdrowsze tym łatwiej.
Ja lekko moczę końce, wcieram np odżywkę b/s i daję im wyschnąć samym. Po prawdzie co głowa to sposób
Dziekuję Ci, naprawde mi pomogłas Na pewno wyprobuje produkty, o ktorych naisalas i zobacze co sie u mnie sprawdzi jeszcze raz dziekuje za odpowiedz
magdaavon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 19:05   #44271
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Ogórek i pomidor dopisane do moich dalszych marzeń do zrealizowania
Ja mam odżywkę ogórkową. Kupiłam ją w promocji. W regularnej cenie pewnie bym się nie skusiła, choć odżywka do małych nie należy.
Bardzo ją lubię. O tej porze roku wolę coś bardziej emolientowego, ale w lecie była idealna.

Ja też, ja też mam Twój blog w ulubionych

Cytat:
A ja nieskromnie się pochwalę i napiszę, że dawno tak skręconych włosów nie miałam, to chyba naprawdę zasługa Słoneczka w brzuszku i oleju z kiełków pszenicy Szczegóły pielęgnacji w codzienniku -->
Rzeczywiście, jest się czym pochwalić. Jest idealnie.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

magdaavon, witaj
przejrzyj jeszcze wątek z listą kosmetyków analizowanych. Większość najpopularniejszych znajdziesz w Rossmanie

Stary 2011-10-19, 19:55   #44272
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Niekoniecznie balsam, pianka FC też jest ok. U mnie lepiej się sprawdza niż balsam, a też nie ma denata ani nic strasznego

Cytat:
Może spróbujcie dziewczyny na elastyczność elastyny, na ZSK jest. Mi ogólnie takie elastyczne włosy robią oleje wielonienasycone (orzech włoski, konopny, kiełki pszenicy, lniany).
Ten kolagen który mam jest właśnie z elastyną Ale może sama działałaby inaczej? Muszę zamówic następnym razem (a to już niedługo bo keratyna się kończy).

Twoje włosy pięknieją z dnia na dzień

Jutro mam na 12 więc rano znów podejmę próbę ułożenia włosów tak żeby były fale. Mam w planach olejowanie olejem babassu, mycie BD, maskę bingo kaszmir i kolagen, odżywkę AP z proteinami mlecznymi, a do stylizacji piankę FC. A i odrobinkę serum silikonowego na końce (zdecydowanie silikony w czystej postaci i małej ilości służą moim końcówkom jako ochrona przed uszkodzeniami).

Oby coś z tego było, bo jak nie to

Stary 2011-10-19, 20:26   #44273
tekila901
Zakorzenienie

hej ho, hej ho, hej ho
wylądowałam tu za zachętą Ajrisz Marty
od dzisiaj miałam być kręconowłosa, ale jak na razie jestem karbowana trwała z jakiegoś powodu na moich włosach nie wyszła. ale łudzę się jeszcze nadzieją, że może sama jakoś je wystylizuję tak, bym mogła wyjść do ludzi bez kaptura na głowie.
na razie jeszcze nie ogarniam tego o czym piszecie, te wszystkie kosmetyki to dla mnie jakiś kosmos moja łazienkowa półka mimo, że cała zapchana różnego rodzaju piankami do włosów, lakierami, silikonami (tak, przyznaję się do tego, że grzeszę w ten sposób... ale nie znam innego sposobu na to by ujarzmić moje nierozgarnięte włosy), to wszystkie te kosmetyki są tych popularnych marek - Wella, Pantene, Dove. Olejku używam, ale tylko rycynowego, o tych Waszych jeszcze nie słyszałam
Stary 2011-10-19, 20:37   #44274
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Hmm, być może, bo pod wpływem ciepła łuski włosa uchylają się i składniki mogą łatwiej wniknąć. Trzeba pamiętać, żeby ostatnie płukanie zrobić chłodną wodą.
A czy to jest Twój problem, nie wiem. Raz na kilka miesięcy zdarza mi się założyć czepek. Najczęściej po kąpieli owijam włosy zwykłą pieluchą tetrową i to mi wystarczy.

Koniecznie daj znać jak efekty. Trzymam kciuki.
Oczywiście płukanie zimną wodą - zawsze A jak pamiętam to robię płukanką octową na zimnej wodzie, włosy są po niej niesamowicie gładkie.

Przy okazji Twoje czarne loki są dla mnie niedoścignionym wzorem Ten skręt i połysk.

Cytat:
Mieszanka iście wybuchowa, ciekawam efektów, napisz koniecznie

O jacie kręcę, jakież piękne koki-loki Od początku mojego CG Twoje zdjęcia przed i po z dziennika regeneracji są dla mnie ogromną motywacją. Niestety dla mnie raczej nieosiągalne, wydaje mi się, że mam całkiem inny typ włosów niż Twoje. No nic, pozostaje podziwiać

------------------------------------------

Melduję, że maska hand made zmyta, a włosy są nadal na swoim miejscu, schną podpięte dzisiaj nabytymi pelikanami O dziwo wypadło ich mniej niż przy poprzednich myciach. Tam gdzie podeschły przy skalpie czuję, że są "mięciutkie jak kaczuszka", reszty boję się dotykać, niech se schną

Fotki postaram się zrobić jak wyschną, teraz nie mogę, bo jakieś zwierzę futerkowe śpi mi na kolanach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ziuta.jpg (83,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kiciusie.jpg (77,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg koty allegro1 mini.jpg (86,3 KB, 35 załadowań)
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 20:55   #44275
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Ja mam odżywkę ogórkową. Kupiłam ją w promocji. W regularnej cenie pewnie bym się nie skusiła, choć odżywka do małych nie należy.
Bardzo ją lubię. O tej porze roku wolę coś bardziej emolientowego, ale w lecie była idealna.

Ja też, ja też mam Twój blog w ulubionych

Rzeczywiście, jest się czym pochwalić. Jest idealnie.
Dziękuję Basiu Zerknę na składy tych odżywek, choć zauważyłam, że moje włosy lubią mocno emolientowe z ekstraktami i olejami

Cytat:

Ten kolagen który mam jest właśnie z elastyną Ale może sama działałaby inaczej? Muszę zamówic następnym razem (a to już niedługo bo keratyna się kończy).

Twoje włosy pięknieją z dnia na dzień

Jutro mam na 12 więc rano znów podejmę próbę ułożenia włosów tak żeby były fale. Mam w planach olejowanie olejem babassu, mycie BD, maskę bingo kaszmir i kolagen, odżywkę AP z proteinami mlecznymi, a do stylizacji piankę FC. A i odrobinkę serum silikonowego na końce (zdecydowanie silikony w czystej postaci i małej ilości służą moim końcówkom jako ochrona przed uszkodzeniami).

Oby coś z tego było, bo jak nie to

A kochana suszysz naturalnie, czy suszarką z dyfuzorem? Bo powiem Ci, że u mnie dopiero dyfuzor zaczął działać cuda, inaczej skręt był sporo mniejszy.

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
hej ho, hej ho, hej ho
od dzisiaj miałam być kręconowłosa, ale jak na razie jestem karbowana trwała z jakiegoś powodu na moich włosach nie wyszła. ale łudzę się jeszcze nadzieją, że może sama jakoś je wystylizuję tak, bym mogła wyjść do ludzi bez kaptura na głowie.
na razie jeszcze nie ogarniam tego o czym piszecie, te wszystkie kosmetyki to dla mnie jakiś kosmos moja łazienkowa półka mimo, że cała zapchana różnego rodzaju piankami do włosów, lakierami, silikonami (tak, przyznaję się do tego, że grzeszę w ten sposób... ale nie znam innego sposobu na to by ujarzmić moje nierozgarnięte włosy), to wszystkie te kosmetyki są tych popularnych marek - Wella, Pantene, Dove. Olejku używam, ale tylko rycynowego, o tych Waszych jeszcze nie słyszałam
Poczytaj powoli pigułkę, FAQ, powoli się odnajdziesz I witamy kolejną zakręconą

Cytat:

O jacie kręcę, jakież piękne koki-loki Od początku mojego CG Twoje zdjęcia przed i po z dziennika regeneracji są dla mnie ogromną motywacją. Niestety dla mnie raczej nieosiągalne, wydaje mi się, że mam całkiem inny typ włosów niż Twoje. No nic, pozostaje podziwiać

------------------------------------------

Melduję, że maska hand made zmyta, a włosy są nadal na swoim miejscu, schną podpięte dzisiaj nabytymi pelikanami O dziwo wypadło ich mniej niż przy poprzednich myciach. Tam gdzie podeschły przy skalpie czuję, że są "mięciutkie jak kaczuszka", reszty boję się dotykać, niech se schną

Fotki postaram się zrobić jak wyschną, teraz nie mogę, bo jakieś zwierzę futerkowe śpi mi na kolanach
Jaki boski kociak Zakochałam się, też marzy mi się kotek, zwłaszcza po oglądnięciu Twojego i Basi

Kochana, ja też z początku nie spodziewałam się, że moje włosy będą tak wyglądać, kto wie, co będzie u Ciebie za jakiś czas
Stary 2011-10-19, 20:59   #44276
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
A kochana suszysz naturalnie, czy suszarką z dyfuzorem? Bo powiem Ci, że u mnie dopiero dyfuzor zaczął działać cuda, inaczej skręt był sporo mniejszy.
Próbowałam i tego i tego. Przy dyfuzorze efekt jest lepszy, owszem, ale i tak po parunastu minutach prostuję się do tego co osiągam przy naturalnym schnięciu.
Za to ogólna kondycja włosów coraz lepsza, dzięki pielęgnacji.

yoanka, piękne kociaki!

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-10-19 o 21:00
Stary 2011-10-19, 21:02   #44277
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
NO
Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
hej ho, hej ho, hej ho
Fajnie Stąd będzie mi łatwiej i jest nas więcej

Najpierw zajrzyj do pierwszego posta - jedne z pierwszych linków FAQ i Pigułkę proponuję przeczytać, lepiej zrozumiesz o czym tu piszemy
Wyznajemy zasadę dogłębnej kompleksowej pielęgnacji, uczymy się obsługi naszych włosów na nowo Wspólnemi siłami udało nam się wyprowadzić na prostą (zakręconą ) wiele wysuszonych czupryn. Niczego nie ryzykujesz poza może pogłębieniem zakupoholizmu :P
Sama moge powiedzieć, że praktykuję metody tutejsze od ponad roku, mam super zdrowe włosy pomimo kosmicznej alergii
Oczywiście sama jestem też dowodem, że metoda CG służy też włosom po trwałej

O której masz zajęcia jutro? Obmyślimy szybko co zrobić rano. Myć nie powinnaś, żeby nie fundować włosom znowu huśtawki pH, ale spłukać wodą i nałożyć coś dobrego jak najbardziej
Cytat:
na razie jeszcze nie ogarniam tego o czym piszecie, te wszystkie kosmetyki to dla mnie jakiś kosmos
moja łazienkowa półka mimo, że cała zapchana różnego rodzaju piankami do włosów, lakierami, silikonami
Oleje są super Co masz w kuchni? Zazwyczaj kuchenne wystarczą Oliwa, winogronowy, lniany, kokosowy
Przeczytaj pigułkę i powiedz czy chcesz się w to bawić Na zachętę - moje zdjęcia 1 2 i 3 4
W razie pytań wal

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:04   #44278
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Jestes dla mnie niedoscignionym wzorem..Fasolki to ja raczej juz miec nie bede, no ale idac Twoim wzorem z sianka jakas polfalka chociaz wyjdzie?
na razie, po miesiacu pielegnacji uzyskalam:
1. miekkie wlosy
2. piekny polysk
3. mniejsze przetluszczanie
4. takie samo wypadanie
5. 10x wiecej butelek i pudelek z odzywkami/maseczkami/olejami w lazience
Stary 2011-10-19, 21:36   #44279
Volyova
Rozeznanie

Basiu, malgosiu, czy te właśnie Yes To miałyście?
Yes To Tomatoes Daily Volumizing Conditioner
Yes to cucumbers, Color Care, Daily Makeover Conditioner (d/s)
Yes to cucumbers, Color Care, Leave In Conditioner

bo nie wiem, czy są może jeszcze jakieś inne
takie leciutkie mi się wydają po składzie

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc

Edytowane przez Volyova
Czas edycji: 2011-10-19 o 21:38
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:38   #44280
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Oczywiście płukanie zimną wodą - zawsze A jak pamiętam to robię płukanką octową na zimnej wodzie, włosy są po niej niesamowicie gładkie.
Tak, po zimnej wodzie łuski się domykają i włoski błyszczą. Po płukance tym bardziej.
Rzadko robię płukanki, nie mam nawyku. A szkoda.

Cytat:
Przy okazji Twoje czarne loki są dla mnie niedoścignionym wzorem Ten skręt i połysk.
loki dziękują

Cytat:
Super
Cytat:
Fotki postaram się zrobić jak wyschną,
Nie mogę się doczekać.
Cytat:
teraz nie mogę, bo jakieś zwierzę futerkowe śpi mi na kolanach
Jak można mieć tak piękne kociaki. Mogłabym na nie patrzeć bez końca.

Moja Mała gdzieś buszuje po mieszkaniu. Nie lubi leżeć na kolanach, co najwyżej na klawiaturze, bądź innym przedmiocie, który aktualnie jest mi potrzebny. Chodzi za mną jak piesek

Cytat:
Zerknę na składy tych odżywek, choć zauważyłam, że moje włosy lubią mocno emolientowe z ekstraktami i olejami
To dokładnie jak moje włosy. Uwielbiają takie składniki jak Twoje. Zauważyłam, że zawsze dodajesz coś do odżywek.

Ok, wracam do pracy. Kończę robić Gunzburga moim dzieciom klasowym. Jeszcze tylko zrobić opis do tego. Ha i kolejny papier do kolekcji. Ale za to lepiej się potem pracuje i widać nad trzeba popracować.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości