Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 ! - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku !
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! 5 8,93%
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. 0 0%
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! 6 10,71%
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. 16 28,57%
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. 1 1,79%
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. 3 5,36%
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! 1 1,79%
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. 0 0%
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. 24 42,86%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-21, 10:29   #2041
madzia1k1
Raczkowanie

Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Dzien dobry.

Dziękujemy bardzo za kciuki. Szczepienia poszły nie najgorzej. Wiki zaplakala dwa razy. Przy wkluciach tylko i szybko sie uspokoiła. Niestety nie ominęła nas gorączka. O 22 miała 37,3 a o 4 Juz 38,4. Dałam jej paracetamol w czopku i teraz rano miała Juz tylko 37. Jest tez jakaś osowiala i bolą ja nóżki bo przy przewijaniu poplakuje.

Jak dlugo taki stan sie z reguły utrzymuje?

Musze sie tez pochwalić. Dzis kończymy 8 tygodni
zazwyczaj 2 dni
Brawa z piękny wiek

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Tak, dostał pierwszy raz

A o tych duchach to tak troszkę z mrugnięciem oka napisane.

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Bratanek męża ma 7 lat, i opowiadał ost. ze w nocy widział jak wysoki mężczyzna zagląda do pokoju, albo schyla się nad jego mamą. Ale jak ona otwiera oczy to znika. I opowiada to zawsze tak samo.

Moja kuzynka miała 3 lata jak umarł dzidzia, i płakała. Poszła do osobnego pokoju(dzidzia mieszkał w tym domu) i za chwilkę przyszła i mówi,że dzidziuś u niej był.Wszyscy w szoku... Wiec może faktycznie.
O ja ale upiornie się zrobiło...aż mi ciarki przechodzą...Nie słyszałam wcześniej o tym, ale może coś w tym jest. Dobrze że Dominik nie uśmiecha się do pustej ściany, bo bym chyba nie usnęła w takim pokoju wrrr
Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Dziewuszki !!!
Filip obrócił się z pleców na brzuch !!!!!!
dla Filipka, nasz Dominik to nie wiem kiedy nauczy obracania z brzucha na plecki, a co dopiero na odwrót, bo strasznie nie lubi tej pozycji. trochę mnie to martwi, ale ćwiczmy też główkę inaczej, czyli na na moim brzuszku w takiej pozycji trochę po skosie, albo układam go na kolanach na brzuszku i chodzę z nim też w tej pozycji.

Brumku bardzo się cieszę, że w końcu zaszczepią naszego dzielnego Tymka.
My w przyszłym tygodniu idziemy na pobieranie krwi, ciekawe jak Dominik to zniesie?
A jakie miałaś dokładnie badania, tylko morfologię? Bo my mamy morfologię, żelazo i tsh.

Marinko jestem tego samego zdania co dziewczyny - jeszcze wszystko przed Tobą, młoda jesteś i zobaczysz że za kilka lat Twoje życie będzie wyglądało zupełnie inaczej - w sensie LEPIEJ. Ja też jeszcze 3 lata temu nie miałam dosłownie nic, mieszkałam z rodzicami i byłam na ich utrzymaniu, bo się uczyłam. A teraz co mam pracę o której marzyłam, mam męża od 2 lat, mieszkanko od 1,5 roku(oczywiście na kredyt) i ukochanego synka od 3 miesięcy. Mój mąż zawsze mówi : Na wszystko przyjdzie czas. zawsze to powtarzał, gdy się jego pytałam, kiedy ślub będzie?kiedy będziemy mieli własne mieszkanie?kiedy dzidziuś?

Dziubku zdjęcie przesłano.

A i jeszcze wam opowiem o wizycie lekarskiej. Otóż pierwszy raz byliśmy u naszego wybranego lekarza, bo na pierszym szczepieniu miał nasza lekarka urlop. I jakoś nam nie przypadła do gustu. Wydaje nam sie taka jakaś flegmatyczna i nadgorliwa. 6tyg. temu inny lekarz mówił, że Dominik jest okazem zdrowia, że jest piekny, różowiutki, żadnych szmerów na serduszku. A teraz naszemu lekarzowi nie podobało się że jest blady "pewnie ma anemię", że słyszy szmery, że trzeba zrobić usg brzuszka. Moze źle ja oceniam i faktycznie coś jest nie tak z Dominikiem, ale on mi wcale nie wygląda na to że ma anemie - ładnie je, jest bardzo żywym dzieckiem, przybiera na wadze i to że blady - ja blada i mąż tez blady, więc dziwne by było, gdyśmy Dominik miał inna karnację. No nic póki co przeleciałm ineternet i faktycznie 2 2-3miesiacu często anemia występuje jako niedokrwistość, więc może ma racje. tu podaje link moze komuś się przyda: http://www.forumpediatryczne.pl/spec...c-u-niemowlaka

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:34   #2042
Zmalowana
Zakorzenienie

Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !

madzia1k1 mój też z brzuszka na plecy tylko jeden jedyny raz się obrócił i więcej nie chciał Więc to nie ma reguły jak widać

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:43   #2043
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Dziewuszki !!!
klask i:
Stary 2011-10-21, 10:53   #2044
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!
Melduje się po najgorszej nocy z ostatnich jakie były.
Łącznie 2 godziny spania.
Moje dziecko to wyjec.
I znów się drze.
Ah jak ja kocham macierzyństwo...;/

Dałam mu o dwudziestej 150 ml mleka i 1,5 łyżeczki kleiku kukurydzianego z wielką myślą, że pośpi dłużej, a no i ja się wyśpię ( WKOŃCU!)
A tu...pospał 25 min i się zaczeło.
Płacz do 2 godz. A raczej wycie, darcie, nie wiem jak to opisać.
Myśłałam, że zleję go na kwaśne jabłko, ale oczywiście cały czas go nosiłam i starałam się uspokoić. Potem pobudka o 3.30 na żarcie i o 6.

Co Wy robicie, że Wasze dzieci są spokojne, nie płaczą?

Z innej beczka: dziewczyny mam takie jedno miejsce w ,,domu", że jak kładę młodego to zaczyna śmiać się do ściany ( nic na niej nie ma, taka jak każda inna biała), za chwilę gwałtownie płakać ( teraz ) i znów się śmiać. No i grucha do tego miejsca na ścianie. Słyszałam, że małe dzieci widzą duchy. Może tam uch jest, co? Naprawdę dziwnie to wygląda. Teraz tak robi. Milion reakcji na pustą ścianę na suficie
co robie? nic, chyba lepiej sie przylozylam do robienia dziecka i zrobilismy spokojniejsza kopię... a tak serio - to charakter dziecka okresla czy jest wrzeszczonem czy nie. moje starsze nadal wrzeszczy, biega, skacze, a mala spokojna. chociaz wczoraj to juz nie moglam bo wrzeszczeli oboje i ja juz do glowy dostawalam. mala chyba skok przechodzi, maly ma wieczny skok a mi sie melisa skonczyla... chyba bede ja dożylnie wstrzykiwac bo od wczoraj dre sie na mlodego i na mala juz tez. on prawie placze, mala prawie tez, ja tez... chyba zbyt intensywny tydzien jak dla mnie i dla nich...

co do duchow tez slyszalam ale wg mnie to jakies cienie na scianie bo moja patrzy na rolete i w okno albo sufit obok okna i sie zaciesza

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość

dla Filipka, nasz Dominik to nie wiem kiedy nauczy obracania z brzucha na plecki, a co dopiero na odwrót, bo strasznie nie lubi tej pozycji. trochę mnie to martwi, ale ćwiczmy też główkę inaczej, czyli na na moim brzuszku w takiej pozycji trochę po skosie, albo układam go na kolanach na brzuszku i chodzę z nim też w tej pozycji.
ja tez tak robilam. moze i cos tam sie miesnie cwicza ale moja pediatra zwrocila uwage ze jak nie lezy na płaskim to nie cwiczy miesni brzucha wiec mam klasc na łóżku a nie na sobie - oczywiscie jak da rade. moja w koncu to polubila troche i juz dluzej niz sekunde polezy. raz mi nawet tak zasnela. pediatra zwrocila uwage ze wtedy moze nawet przepuklina wystapic bo miesnie za wiotkie brzucha są.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:01   #2045
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie: konczy mi sie umowa o prace, wraz z końcem urlopu macierzyńsiego- umowy dalej nie dostane- i własnie... czy bedać na urlopie macierzyńskim liczy mi sie też urlop wypoczynkowy? W sensie czy powinni mi za urlop wypoczynkowy zapłacic, skoro go nie wykorzystam i tak samo czy powinni mi zapłaci za te dni ktore sie nazywaja opieka nad dzieckiem czy cos takiego?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:05   #2046
Zmalowana
Zakorzenienie

Carmelka może ja odpowiem, bo jestem na bieżąco. Tak więc mi umowa kończy się 31 grudnia. Urlop macierzyński mam do 11 grudnia (już z tymi dwoma dodatkowymi tygodniami), urlopu wypoczynkowego mam 30 dni. Kazali mi napisać podanie o urlop do 31 grudnia, umowy nie przedłużą, a za resztę dni (czyli 16) urlopu zapłacą, tak to wygląda.

Stary 2011-10-21, 11:10   #2047
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Carmelka może ja odpowiem, bo jestem na bieżąco. Tak więc mi umowa kończy się 31 grudnia. Urlop macierzyński mam do 11 grudnia (już z tymi dwoma dodatkowymi tygodniami), urlopu wypoczynkowego mam 30 dni. Kazali mi napisać podanie o urlop do 31 grudnia, umowy nie przedłużą, a za resztę dni (czyli 16) urlopu zapłacą, tak to wygląda.
Dzieki za odpowiedz 30dni? rozumiem ze coś ze starego roku Ci zstało? Ja też mam 4 dni z zeszłego roku. A co z ta opieka na dziecko?
Ja dodatkowego macierzyńskiego nie dostanie bo nie mam umowy już, poprosiłam żebyu mi przedłuzyli o te 2 tyg. przecież to i tak kasa z Zusu, ale sie nie zgodzili

Edytowane przez CarmelaSoprano
Czas edycji: 2011-10-21 o 11:11
Stary 2011-10-21, 11:14   #2048
Zmalowana
Zakorzenienie

Tak, ze starego roku zostało mi 10 dni. A z opieki na dziecko są 2 dni, ale mi w kadrach nic nie powiedzieli :/ Ale ja chyba na początku podpisywałam oświadczenie że nie będę z tego korzystała, to było przy podpisywaniu umowy.

Stary 2011-10-21, 11:15   #2049
wodaqua
Zadomowienie

Carmela coś mi się zdaje, że nie mogą odmówić Ci tych 2 tygodni...
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:16   #2050
83monia
Zakorzenienie

Co do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, to zastosowanie ma tu art. 171 § 1 Kodeksu pracy, który mówi, że „w przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny”. Jeśli więc strony nie zdecydują się zawrzeć kolejnej umowy – pracodawca będzie zobowiązany za niewykorzystany w tym roku urlop wypoczynkowy wypłacić ekwiwalent urlopowy.

Pamiętać należy w tym przypadku o zasadzie, która wynika z art. 1551 § 1 Kodeksu pracy – mianowicie w roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy z pracownikiem uprawnionym do kolejnego urlopu, pracownikowi przysługuje urlop u dotychczasowego pracodawcy – w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego u tego pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, chyba że przed ustaniem tego stosunku pracownik wykorzystał urlop w przysługującym mu lub w wyższym wymiarze.

Oznacza to, że pracodawca wypłaci ekwiwalent tylko za okres do dnia rozwiązania umowy o pracę. http://www.prawo-pracy.pl/urlop_maci...ace-p-501.html

i

Zgodnie z nowymi przepisami Kodeksu pracy dotyczącymi urlopów macierzyńskich zmiany w zakresie obligatoryjnej części urlopu macierzyńskiego (art. 180 § 1 Kodeksu pracy) mają zastosowanie także do pracowników, którzy korzystają z urlopu macierzyńskiego lub z urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w dniu wejścia ustawy w życie (zgodnie z art. 11 ustawy o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw – Dz. U. Nr 237, poz. 1654).

Oznacza to, że pracownik, który w dniu 1 stycznia 2009 r. korzystał z urlopu macierzyńskiego, poniekąd automatycznie nabywa prawo do dodatkowych 2 tygodni, jeśli dotychczas wymiar jego urlopu wynosił 18 tygodni. Jest to także równoznaczne z tym, że okres pobierania zasiłku macierzyńskiego będzie wydłużony bez konieczności składania wniosku – pod warunkiem że na wcześniej złożonych dokumentach była informacja o liczbie dzieci urodzonych przy ostatnim porodzie. (tu akurat bylo o 18 tyg ale dotyczy to i obecnych 20tyg macierzynskiego!)z tego co mi wiadomo pracodawca nie moze odmowic tego dodatkowego urlopu jesli w ciagu przynajmije 7 dni przed zakonczeniem macierzynskiego przyniesiesz pismo z prosba o ten dodatkowy.

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-10-21 o 11:19
Stary 2011-10-21, 11:20   #2051
Zmalowana
Zakorzenienie

Z tymi dodatkowymi 2 tygodniami też mi się wydaje że nie mogą odmówić.
Carmelka, a nie masz jakichś darmowych porad prawnych w mieście ?

Stary 2011-10-21, 11:23   #2052
editka2022
Rozeznanie

Cytat:

Z innej beczka: dziewczyny mam takie jedno miejsce w ,,domu", że jak kładę młodego to zaczyna śmiać się do ściany ( nic na niej nie ma, taka jak każda inna biała), za chwilę gwałtownie płakać ( teraz ) i znów się śmiać. No i grucha do tego miejsca na ścianie. Słyszałam, że małe dzieci widzą duchy. Może tam uch jest, co? Naprawdę dziwnie to wygląda. Teraz tak robi. Milion reakcji na pustą ścianę na suficie
marina u mnie to samo ma takie miejsce wybrane w pokoju gdzie wisi zdjecie mojego brata ktory niezyjhe,i zawsze sie w to miejsce patrzy jak jest w tym pokoju i sie smieje gada do niego,w drugim pokoju zawsze patrzy w jeden kat na scianie io grucha do niego,ja tez wlasnie od razu pomyslalam ze male dzieci widza duchy,a ja sie strasznie boje takich rzeczy,mojej mamy kolezanki z pracy zmarl maz i mieli male dziecko ok 2lat i zawsze o tej samej porze zamykal sie w drugim pokoju i mowil ze tata do niego przychodzi i sie bawia
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:23   #2053
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
Dziubek w Sosnowcu, w przychodni na ul. Teatralnej 10
oczywiście prywatnie, ale takiemu lekarzowi nie żal zapłacić
dziekuję

Cytat:
Hej!
Melduje się po najgorszej nocy z ostatnich jakie były.
Łącznie 2 godziny spania.
Moje dziecko to wyjec.
I znów się drze.
Ah jak ja kocham macierzyństwo...;/

Dałam mu o dwudziestej 150 ml mleka i 1,5 łyżeczki kleiku kukurydzianego z wielką myślą, że pośpi dłużej, a no i ja się wyśpię ( WKOŃCU!)
A tu...pospał 25 min i się zaczeło.
Płacz do 2 godz. A raczej wycie, darcie, nie wiem jak to opisać.
Myśłałam, że zleję go na kwaśne jabłko, ale oczywiście cały czas go nosiłam i starałam się uspokoić. Potem pobudka o 3.30 na żarcie i o 6.

Co Wy robicie, że Wasze dzieci są spokojne, nie płaczą?

może faktycznie ten kleik mu jakiś dyskomfort spowodował bo 1 raz ??
a co do duchów to mój łobuz też patrzy tyle że na sufity i zaciesza jakby go ktoś rozśmieszał

Cytat:
Dzien dobry.

Dziękujemy bardzo za kciuki. Szczepienia poszły nie najgorzej. Wiki zaplakala dwa razy. Przy wkluciach tylko i szybko sie uspokoiła. Niestety nie ominęła nas gorączka. O 22 miała 37,3 a o 4 Juz 38,4. Dałam jej paracetamol w czopku i teraz rano miała Juz tylko 37. Jest tez jakaś osowiala i bolą ja nóżki bo przy przewijaniu poplakuje.

Jak dlugo taki stan sie z reguły utrzymuje?

Cytat:
Podpinam się pod pytanie.
Ale ja dodaje od siebie, że prócz tabletek dla karmiących, to jakie polecacie na włosy dla niekarmiących?
Mi wypadają okropnie, i nawet ostatnio były w pępku igora...
mnie też lecą na potęgę, całe garści masakra a małemu cały czas wyciągam włosy z rączek , nie wiem jak on je znajduje

Cytat:
Bratanek męża ma 7 lat, i opowiadał ost. ze w nocy widział jak wysoki mężczyzna zagląda do pokoju, albo schyla się nad jego mamą. Ale jak ona otwiera oczy to znika. I opowiada to zawsze tak samo.

Moja kuzynka miała 3 lata jak umarł dzidzia, i płakała. Poszła do osobnego pokoju(dzidzia mieszkał w tym domu) i za chwilkę przyszła i mówi,że dzidziuś u niej był.Wszyscy w szoku... Wiec może faktycznie.
brrrr aż mnie ciarki przeszły, ale ja to maniaczka takich opowieści już się nie mogę doczekać wizyty w kinie na paranormal activity 3 to pisałam ja , maniaczka horrorów

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
No Ja też nie mam najniższej krajowe,ale zdecydowanie nie wyobrażam sobie teraz aby mieć kredyt i spłacać miesięcznie 800zł ( tyle Nam wyszło jak dopytywaliśmy się o rodzinie na swoim) z wkładem własnym oczywiście który najpierw musielibyśmy nazbierać

Mnie się marzy własne ale ciasne,
mimo że mieszkam w domu.
ja też sobie nie wyobrazałam ale jak teraz jestem w swoim mieszkanku to wiem że warto , sami sobie, od nikogo nie zależna w sensie wspólnych łazienek, pokoi i mały ma swój pokoik przygotowany. Tak jak piszesz ciasne ale własne !!

Cytat:
Dziubku zdjęcie przesłano.
dziekuję

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie: konczy mi sie umowa o prace, wraz z końcem urlopu macierzyńsiego- umowy dalej nie dostane- i własnie... czy bedać na urlopie macierzyńskim liczy mi sie też urlop wypoczynkowy? W sensie czy powinni mi za urlop wypoczynkowy zapłacic, skoro go nie wykorzystam i tak samo czy powinni mi zapłaci za te dni ktore sie nazywaja opieka nad dzieckiem czy cos takiego?
musza Ci zapłacic za zaległy urlop !!!

Cytat:
Dzieki za odpowiedz 30dni? rozumiem ze coś ze starego roku Ci zstało? Ja też mam 4 dni z zeszłego roku. A co z ta opieka na dziecko?
Ja dodatkowego macierzyńskiego nie dostanie bo nie mam umowy już, poprosiłam żebyu mi przedłuzyli o te 2 tyg. przecież to i tak kasa z Zusu, ale sie nie zgodzili
a nie możesz pisać o ten dodatkowy do zusu????? On się nalezy każdej mamie , też bezrobotnej i czytałam gdzieś że dziewczyny do zusu pisały o udzielenie tego dodatkowego urlopu macierzyńskiego

no to teraz bry
nocka tradycyjna spał od 18:30 do 2 , jedzonko, spanie do 5:30 jedzonko, marudzenie do chyba 6:30 i spał do 8 tyle że na to marudzenie to nie zwracamy uwagi bo dosypia rano z nami wiec tylko na spiaco smoka wtykamy i spimy dalej
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:30   #2054
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
z tego co mi wiadomo pracodawca nie moze odmowic tego dodatkowego urlopu jesli w ciagu przynajmije 7 dni przed zakonczeniem macierzynskiego przyniesiesz pismo z prosba o ten dodatkowy.
Sprawa wyglada tak ze umowa konczy mi sie 8 listopada i macierzyński też 8 listopada, więc napisał odmowe o dodatkowe 2 tygodnie bo juz nie bede jego pracownikiem.

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
a nie możesz pisać o ten dodatkowy do zusu????? On się nalezy każdej mamie , też bezrobotnej i czytałam gdzieś że dziewczyny do zusu pisały o udzielenie tego dodatkowego urlopu macierzyńskiego
Oooo tego nie wiedziałam, ale sprawdze to! Bardzo dziekje zaraz bede dzwoniła

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość

ja też sobie nie wyobrazałam ale jak teraz jestem w swoim mieszkanku to wiem że warto , sami sobie, od nikogo nie zależna w sensie wspólnych łazienek, pokoi i mały ma swój pokoik przygotowany. Tak jak piszesz ciasne ale własne !!
My też mamy mieszkane z kredytem na 30 lat... ale za to nasze...no poki co banku, ale bank z nami nie mieszka

Stary 2011-10-21, 12:03   #2055
brumek
Zakorzenienie

Hej
Czytam sobie o Waszych nockach, a u nas kompletnie na odwrót Tzn. Tymek spałby i spał i na wszytskie karmienia ja go budziłam

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
wg mnie 2910g to wcale nie lekkie dziecko. niby problemy moga byc jak ma ponizej 2500 (u nas ponizej tej wagi nie wypuszczalu ze szpitala az do niej nie dobije), bo to zwykle wczesniaki. 2900 to mialo wiekszosc dziewczynek (poza moim kloickiem) na oddziale jak rodzilam! tylko chlopaki wieksze, rpzecietnie 3200-4000g
Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Brumek ja też uwazam że Tymonek wcale nie jest taki leciutki ponizej 2500 to jest mała waga
No dokładnie. Wg nas też nie, i wg neurologa i innych pediatrów! Ale nie wg naszej cudownej pani dr P.

Cytat:
Dziewuszki !!!
klask i:

Cytat:
Napisane przez marmutita Pokaż wiadomość
Dziewczyny piszą o unormowaniu laktacji, a to może jest ten słynny kryzys laktacyjny?

Swoją drogą, to zabawne, nie cierpię mieć pustych flakowatych piersi a jednocześnie denerwują mnie także jak są nabrzmiałe mlekiem i twarde z dwojga złego w tej sytuacji wolę to drugie ..
E tam, żaden kryzys, tylko schizy młodych mamusiek A ja akurat lubiłam wypełnione piersi Zresztą dziś już takie są

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Tak jak dziewczyny piszą.Unormowana laktacja.
Ja mam nabrzmiałe tylko kiedy mam przerwę 12h nawet.
Jak dam z prawej piersi o 17stej potem z lewej piersi o 20stej do snu,
to jak Emi śpi do 4-5 to wtedy czuje że kanaliki mam pełne.
Rzadko już się zdarza, że mam je mega twarde.

Nie mam słów co do pediatry.
Solidarność bez sensu.
Dzięki Żanetko

Cytat:
My w przyszłym tygodniu idziemy na pobieranie krwi, ciekawe jak Dominik to zniesie?
A jakie miałaś dokładnie badania, tylko morfologię? Bo my mamy morfologię, żelazo i tsh.
Mimo wszystko może mieć anemię, bo tego po zachowaniu raczej nie widać. Ale to nic groźnego i wystarczy podawać żelazo albo witainki
My mieliśmy podstawową morfologię + Aspat i Alat + żelazo + bilirubinę.
Stary 2011-10-21, 12:04   #2056
aania_20
Zakorzenienie

dzień dobry

Miałam pozaznaczane i wylogowało mnie w międzyczasie i teraz nie wiem co mam komu odpisać :/

Brumek, miło mi że pamiętasz Znalazłam w Krakowie - Stapelka, dzięki za namiary! - zrobią ale zastanawiam się jaką metodę wybrać, bo koszt będzie albo 40 albo 200 zł więc spora różnica...Bo że zeszczupleję ja, a co za tym idzie - palce, to nie liczę

Duchy....brrrr... jak to czytam - chyba bym zawału dostała w takiej sytuacji...

Idziemy dziś na szczepienie

Upiekłam właśnie snickersa

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 12:18   #2057
agadus
Wtajemniczenie

Marina wiem o czym mówisz, z tymi duchami, moja Oliwka kiedyś nam niezłego stracha napędziła, aż się sama bałam, jak miała ze 2 lata zaxczeła widzieć u nas w pokoju pod oknem, wieczorem pana jakiegoś, i to ze 2 tygodnie go widziała, ja zbagatelizowałam ale widze, że dziecko czegos sie boi, kiedyś łóżeczko stało u nas w pokoju, teraz Oli spi sama, i jak ja usypiałam, czytałam bajeczki, spiewałam to kiedys Oli zapatrzyła się w jedno miejsce, jak sie zapytałam na co się taprzysz to powiedziała, że na pana, to jej powiedziałam, żeby wyszła z łóżeczka i podeszła do tego pana i pokazała mi palcem gdzie on stoi, doszła do połowy pokoju pokazała palcem i płacz
poszliśmy do księdza poświęcił nam krzyżyk, i powiesilismy nad łóżeczkiem, do tego zaczeliśmy się z mężęm wieczorem modlić nad łóżeczkiem i ustapiło
a jakiś miesiąc może 2 temu Oli oglądała scooby doo ( chyba tak to się pisze) i mi mówi, że boi się duchów, ja jej mówię że nie ma duchów, a ona mi na to ,że duchy Ci udowodnią że są i tym momencie spadły takie liście zasuszone, wisiały nad lustrem taka pamiątka, Oliwka zeszłej jesieni zebrała, to się troche przestraszyłam
a gdzieś czutałam, że dzieci do 3-5 roku życia mają szósty zmysł, później on zanika

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

a tak w ogóle to witam sie ładnie i idę nadrogić

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

a i ma zakaz ogladanie scooby doo, tylko bajeczki na minimini

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 12:24   #2058
83monia
Zakorzenienie

u nas kroluje diabel i jego sie boi - wynik czytania w ksiazeczce legendy o madejowym łożu... maly mowi ze mamy nad nim czuwac (najlepiej w jego pokoju!). co wieczor modli sie do aniola stróza wiec mu mowie ze aniolek do ktorego sie modli specjalnie go pilnuje i te diably odgania. skutkuje.

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-10-21 o 12:26
Stary 2011-10-21, 12:44   #2059
editka2022
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
Marina wiem o czym mówisz, z tymi duchami, moja Oliwka kiedyś nam niezłego stracha napędziła, aż się sama bałam, jak miała ze 2 lata zaxczeła widzieć u nas w pokoju pod oknem, wieczorem pana jakiegoś, i to ze 2 tygodnie go widziała, ja zbagatelizowałam ale widze, że dziecko czegos sie boi, kiedyś łóżeczko stało u nas w pokoju, teraz Oli spi sama, i jak ja usypiałam, czytałam bajeczki, spiewałam to kiedys Oli zapatrzyła się w jedno miejsce, jak sie zapytałam na co się taprzysz to powiedziała, że na pana, to jej powiedziałam, żeby wyszła z łóżeczka i podeszła do tego pana i pokazała mi palcem gdzie on stoi, doszła do połowy pokoju pokazała palcem i płacz
poszliśmy do księdza poświęcił nam krzyżyk, i powiesilismy nad łóżeczkiem, do tego zaczeliśmy się z mężęm wieczorem modlić nad łóżeczkiem i ustapiło
a jakiś miesiąc może 2 temu Oli oglądała scooby doo ( chyba tak to się pisze) i mi mówi, że boi się duchów, ja jej mówię że nie ma duchów, a ona mi na to ,że duchy Ci udowodnią że są i tym momencie spadły takie liście zasuszone, wisiały nad lustrem taka pamiątka, Oliwka zeszłej jesieni zebrała, to się troche przestraszyłam
a gdzieś czutałam, że dzieci do 3-5 roku życia mają szósty zmysł, później on zanika

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

a tak w ogóle to witam sie ładnie i idę nadrogić

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

a i ma zakaz ogladanie scooby doo, tylko bajeczki na minimini
o siet to niezle,ja bym chyba zemdlala ze strachu,strasznie bojaca jestem,poki malej niebylo to niemoglam zostac w nocy w pokoju bez zapalonego swiatla
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 12:50   #2060
DaKaro
Zadomowienie

U nas kolejna piękna nocka . Malwinka wstała o 4.40, potem o 8.40. Ach, rozpieszcza mnie moje dziecko.

Cytat:
Cytat:

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
marina u mnie to samo ma takie miejsce wybrane w pokoju gdzie wisi zdjecie mojego brata ktory niezyjhe,i zawsze sie w to miejsce patrzy jak jest w tym pokoju i sie smieje gada do niego,w drugim pokoju zawsze patrzy w jeden kat na scianie io grucha do niego,ja tez wlasnie od razu pomyslalam ze male dzieci widza duchy,a ja sie strasznie boje takich rzeczy,mojej mamy kolezanki z pracy zmarl maz i mieli male dziecko ok 2lat i zawsze o tej samej porze zamykal sie w drugim pokoju i mowil ze tata do niego przychodzi i sie bawia
Cytat:
Dziewczyny, mam ciarki na plecach...Wierzę, że istnieją duchy, zawsze się bałam takich rzeczy.

Cytat:

Cytat:
Dziewuszki !!!

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
Idziemy dziś na szczepienie

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 13:04   #2061
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Kazali? A jakbyś poszła na wychowawczy na te kilka dni?
a za urlop będą Ci musieli wypłacić ekwiwalent ?

Nie może Cię pracodawca zmusić do urlopu
a co zrobisz jeżeli na tym urlopie wezwie Cie do pracy,
bo ma taką możliwość ?!

Cytat:
Tak powinni Ci wypłacić ekwiwalent za nie wykorzystany urlop
a za opiekę nad dzieckiem nie wiem, wiem że przysługuje, ale jak nie wybierzesz to nie wiem czy wypłacają.

Idę dzisiaj na spacer z Emi.
Będę się bujać nowym wózkiem ha!

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 13:57   #2062
jacieeeee
Wtajemniczenie

O Maryjko. Co za opowieści z rana
Agadus przestraszyłaś mnie nie na żarty

U Nas jedzenie o 00.40 i 4.40 ... coraz krócej śpi moje dziecię w nocy, częściej woła jeść
Za to jak rano zjadł o 8.25 tak dopiero teraz o 13.40 mu dałam bo pojechaliśmy na zakupy i jak zasnął to zapomniał o jedzeniu
A teraz znowu marudzi. Czyli co? Skoku ciąg dalszy?

No i o 13tej skończyliśmy 12 tygodni

Dominik 29.07.2011r

Edytowane przez jacieeeee
Czas edycji: 2011-10-21 o 13:59
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:15   #2063
Marina1
Zakorzenienie

Cytat:
[B]Marina[/B że dzieci do 3-5 roku życia mają szósty zmysł, później on zanika[COLOR="Silver"]
Mi to mówił znajomy ksiądz, brat chrzestnej igorka. Spytam się go co to może być z tą ścianą.

Potem odpiszę więcej, bo mały woła.

Madzia dziękję za odpowiedz. Podniosłaś mnie na duchu
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:35   #2064
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
No i o 13tej skończyliśmy 12 tygodni
Brawa za piekny wiek, rosna nam dzieciaczki.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:51   #2065
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Mi to mówił znajomy ksiądz, brat chrzestnej igorka. Spytam się go co to może być z tą ścianą.

Potem odpiszę więcej, bo mały woła.

Madzia dziękję za odpowiedz. Podniosłaś mnie na duchu
Chyba nie tylko dzieci, w zeszłym roku jak jechaliśmy od moich rodziców w święta Wielkanocne, wieczorem to mój mąż zobaczył postać mężczyzny opartego o drzewo, zaraz koło naszego domu,ja nie widziałam bo akurat przeleciał zając i na niego patrzyłam... a do tamtego czasu wcale w duchy nie wierzył...
i mieliśmy jechać wtedy na zabawę wiejską i nie pojechaliśmy, bo trząsł się jak osika
Stary 2011-10-21, 14:59   #2066
Lilkaa82
Rozeznanie

Ellika malutka Karolcia dostanie aparat sluchowy i wszytsko bedzie dobrze, bedzie sie nadal rozwijala jak zdrowe dziecię trzymam kciuki za pomyslnosc brawa za 3 m-ce

Carmelka brawa dla Sarci za 4 m-ce !!

Scio powiem Ci ze Dynia z ziemniaczkami za pierwszym razem chyba srednio posmakowala hehe nawet sie ze dwa razy otrzepala ale pozniej zjadla 3-4 lyzeczki a wczoraj podalam jej drugi raz to samo to zjadla chyba ze 6 lyzeczek jakby za pierwszym i drugim razem zjadla tyle samo to poszedlby caly sloiczek bo widac dno juz pomalu bylo hehe az jestem dumna z mojej cory wczoraj robila normalne kupki a dzis takie bardziej zbite ale mieciutkie i juz trzy małe kupeczki poszly ale mini dzis znow dostanie sloiczek narazie dalej dynia
A Agatka slicznie na fotce wyszla jak wcina ile Twoja krolewna zjadla ? Napisz, jestem ciekawa

Marina mam nadzieje i wierze w to ze jednak wszytsko sie ulozy i z nastaniem wiosny po zimie wszytsko zacznie wygladac coraz lepiej teraz taka pora ze mniej swiatla i czlowiekowi czarne mysli przychodza do glowy, ale trzymaj sie dzielnie, bedzie tylko lepiej !!!

Natka gratulacje zdrowych bioderek

Zaneta88 ja czekalam na becikowe dokladnie miesiac

Youyou my tez przed szczepieniem mamy zrobic morfologie, jemy zelazo i beda to kontrolne badania

Stronczek brawa za 8 tygodni

Zmalowana wow ja bym bardzo chciala zeby mojej sie tak chcialo Karolcia niestety nie chce sie przewracac nawet z brzuszka na plecki

Marmutita i Marina ja tez sie podpinam !! Normalnie leca ze mnie wlosy ze masakra, sa wszedzie, naprawde wszedzie Od tygodnia jem witaminy Regital sie nazywaja ale jeszcze nie widze zadnej roznicy chyba trzeba poczekac minimum miesiac.. co polecacie z witamin ??

Carmela powinni zaplacic Ci za urlop ekwiwalent a za 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem to nie wiem

Ania20 kciuki za szczepienia

Jacieee gratki za 12 tygodni

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-10-21 o 15:04
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 15:05   #2067
Marina1
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie tylko dzieci, w zeszłym roku jak jechaliśmy od moich rodziców w święta Wielkanocne, wieczorem to mój mąż zobaczył postać mężczyzny opartego o drzewo, zaraz koło naszego domu,ja nie widziałam bo akurat przeleciał zając i na niego patrzyłam... a do tamtego czasu wcale w duchy nie wierzył...
i mieliśmy jechać wtedy na zabawę wiejską i nie pojechaliśmy, bo trząsł się jak osika
Bella ja też widziałam ducha. Na własne oczy. A co najlepsze widziała go też moja przyjaciółka, a kierowca ( kolega ) już nic nie widział.
Ale mało co nie spowodował wypadku, gdy zaczęłyśmy nagle krzyczeć w niebogłosy, a on nie wiedział o co chodzi ( a prowadził ).
A wcześniej nie wierzyłam w duchy, ba, nawet śmiałam się z takich historii.

Przebiegła nam przez szosę ( jechaliśmy w nocy z dyskoteki ) postać na koniu. Przysięgam, możecie mi wierzyć lub nie, ale tak było.
Mam ją w pamięci ze szczegółami.
Koń był biały- ogromny, na nim ułan (?)- mężczyzna w stroju jak za czasów tych filmów a la ,,janosik".
Mówiłam babci, inni mi nie wierzyli. Okazało się, że w tamtym miejscu był cmentarz żydowski.

A, no i dla wyjaśnienia nie byłyśmy pod wpływem alkoholu.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."

Edytowane przez Marina1
Czas edycji: 2011-10-21 o 15:06
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 15:06   #2068
Lilkaa82
Rozeznanie

A u nas wporzadku troszke Karolinka marudzila wczoraj wieczorem i placzliwa byla ale mysle ze to moze byc po sloiczku. Nom nic zobaczymy jak bedzie dzis spala ladnie od 20 do 5:30 zjadla zrobila kupke i poszla spac dalej wstając ostatecznie o 9:30 a mamusia razem z nią pozniej po jedzonku bawilysmy sie do 12 i pozniej spanko do 13 teraz po kolejnym czasie zabaw ide dac malej papu lezy kolo mnie moja krolewna i macha raczkami i nozkami jakby gdzies biegla a przy tym smieje sie hehe ahaaaa moja Karolcia od dwoch dni smieje sie na glos tak cudnie i popiskuje ale to pieknie brzmi jak sie slucha to serce sie raduje smieje sie tylko podczas lub po kapieli i tylko do taty mnie jeszcze ten zaszczyt nie kopnal hehe

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-10-21 o 15:07
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 15:14   #2069
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Bella ja też widziałam ducha. Na własne oczy. A co najlepsze widziała go też moja przyjaciółka, a kierowca ( kolega ) już nic nie widział.
Ale mało co nie spowodował wypadku, gdy zaczęłyśmy nagle krzyczeć w niebogłosy, a on nie wiedział o co chodzi ( a prowadził ).
A wcześniej nie wierzyłam w duchy, ba, nawet śmiałam się z takich historii.

Przebiegła nam przez szosę ( jechaliśmy w nocy z dyskoteki ) postać na koniu. Przysięgam, możecie mi wierzyć lub nie, ale tak było.
Mam ją w pamięci ze szczegółami.
Koń był biały- ogromny, na nim ułan (?)- mężczyzna w stroju jak za czasów tych filmów a la ,,janosik".
Mówiłam babci, inni mi nie wierzyli. Okazało się, że w tamtym miejscu był cmentarz żydowski.

A, no i dla wyjaśnienia nie byłyśmy pod wpływem alkoholu.
wierzę Ci
szwagier męża przyniosł coś na gore, jakiś młynek czy coś pokimś... i jak wróciłam z dziewczynkami do domu ze szpitala (oni mieszkają na górze) to w nocy(12-3) jak karmiłam to słyszałam kroki, szuranie, przesuwanie i pytam ich czy chodza po górze? A oni,że nie. Dopiero jak szwagierka skapła się i usunęła ów przedmiot się skończyło...

I co więcej moje Balbiny też do ściany się śmieją...
Stary 2011-10-21, 15:17   #2070
83monia
Zakorzenienie

wlasnie przyszła mata dla Kingusi - jest SUPER!!!! http://allegro.pl/mata-edukacyjna-ti...879944294.html mala juz sie do niej ślini i próbuje złapać zabawki... SUPER!!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości