|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku !
|
|||
| . Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
|
5 | 8,93% |
| Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
|
0 | 0% |
| Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
|
6 | 10,71% |
| Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
|
16 | 28,57% |
| Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
|
1 | 1,79% |
| Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
|
3 | 5,36% |
| Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
|
1 | 1,79% |
| To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
|
0 | 0% |
| Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
|
24 | 42,86% |
| Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
Brawa z piękny wiek ![]() Cytat:
Cytat:
![]() dla Filipka, nasz Dominik to nie wiem kiedy nauczy obracania z brzucha na plecki, a co dopiero na odwrót, bo strasznie nie lubi tej pozycji. trochę mnie to martwi, ale ćwiczmy też główkę inaczej, czyli na na moim brzuszku w takiej pozycji trochę po skosie, albo układam go na kolanach na brzuszku i chodzę z nim też w tej pozycji.Brumku bardzo się cieszę, że w końcu zaszczepią naszego dzielnego Tymka. My w przyszłym tygodniu idziemy na pobieranie krwi, ciekawe jak Dominik to zniesie? A jakie miałaś dokładnie badania, tylko morfologię? Bo my mamy morfologię, żelazo i tsh. Marinko jestem tego samego zdania co dziewczyny - jeszcze wszystko przed Tobą, młoda jesteś i zobaczysz że za kilka lat Twoje życie będzie wyglądało zupełnie inaczej - w sensie LEPIEJ. Ja też jeszcze 3 lata temu nie miałam dosłownie nic, mieszkałam z rodzicami i byłam na ich utrzymaniu, bo się uczyłam. A teraz co mam pracę o której marzyłam, mam męża od 2 lat, mieszkanko od 1,5 roku(oczywiście na kredyt) i ukochanego synka od 3 miesięcy. Mój mąż zawsze mówi : Na wszystko przyjdzie czas. zawsze to powtarzał, gdy się jego pytałam, kiedy ślub będzie?kiedy będziemy mieli własne mieszkanie?kiedy dzidziuś? ![]() Dziubku zdjęcie przesłano. A i jeszcze wam opowiem o wizycie lekarskiej. Otóż pierwszy raz byliśmy u naszego wybranego lekarza, bo na pierszym szczepieniu miał nasza lekarka urlop. I jakoś nam nie przypadła do gustu. Wydaje nam sie taka jakaś flegmatyczna i nadgorliwa. 6tyg. temu inny lekarz mówił, że Dominik jest okazem zdrowia, że jest piekny, różowiutki, żadnych szmerów na serduszku. A teraz naszemu lekarzowi nie podobało się że jest blady "pewnie ma anemię", że słyszy szmery, że trzeba zrobić usg brzuszka. Moze źle ja oceniam i faktycznie coś jest nie tak z Dominikiem, ale on mi wcale nie wygląda na to że ma anemie - ładnie je, jest bardzo żywym dzieckiem, przybiera na wadze i to że blady - ja blada i mąż tez blady, więc dziwne by było, gdyśmy Dominik miał inna karnację. No nic póki co przeleciałm ineternet i faktycznie 2 2-3miesiacu często anemia występuje jako niedokrwistość, więc może ma racje. tu podaje link moze komuś się przyda: http://www.forumpediatryczne.pl/spec...c-u-niemowlaka
|
|
#2042 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
madzia1k1 mój też z brzuszka na plecy tylko jeden jedyny raz się obrócił i więcej nie chciał
Więc to nie ma reguły jak widać
|
#2043 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2044 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do duchow tez slyszalam ale wg mnie to jakies cienie na scianie bo moja patrzy na rolete i w okno albo sufit obok okna i sie zaciesza ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie: konczy mi sie umowa o prace, wraz z końcem urlopu macierzyńsiego- umowy dalej nie dostane- i własnie... czy bedać na urlopie macierzyńskim liczy mi sie też urlop wypoczynkowy? W sensie czy powinni mi za urlop wypoczynkowy zapłacic, skoro go nie wykorzystam i tak samo czy powinni mi zapłaci za te dni ktore sie nazywaja opieka nad dzieckiem czy cos takiego?
|
|
|
|
#2046 |
|
Zakorzenienie
|
Carmelka może ja odpowiem, bo jestem na bieżąco. Tak więc mi umowa kończy się 31 grudnia. Urlop macierzyński mam do 11 grudnia (już z tymi dwoma dodatkowymi tygodniami), urlopu wypoczynkowego mam 30 dni. Kazali mi napisać podanie o urlop do 31 grudnia, umowy nie przedłużą, a za resztę dni (czyli 16) urlopu zapłacą, tak to wygląda.
|
#2047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
30dni? rozumiem ze coś ze starego roku Ci zstało? Ja też mam 4 dni z zeszłego roku. A co z ta opieka na dziecko?Ja dodatkowego macierzyńskiego nie dostanie bo nie mam umowy już, poprosiłam żebyu mi przedłuzyli o te 2 tyg. przecież to i tak kasa z Zusu, ale sie nie zgodzili
Edytowane przez CarmelaSoprano Czas edycji: 2011-10-21 o 11:11 |
|
|
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ze starego roku zostało mi 10 dni. A z opieki na dziecko są 2 dni, ale mi w kadrach nic nie powiedzieli :/ Ale ja chyba na początku podpisywałam oświadczenie że nie będę z tego korzystała, to było przy podpisywaniu umowy.
|
#2049 |
|
Zadomowienie
|
Carmela coś mi się zdaje, że nie mogą odmówić Ci tych 2 tygodni...
|
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
Co do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, to zastosowanie ma tu art. 171 § 1 Kodeksu pracy, który mówi, że „w przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny”. Jeśli więc strony nie zdecydują się zawrzeć kolejnej umowy – pracodawca będzie zobowiązany za niewykorzystany w tym roku urlop wypoczynkowy wypłacić ekwiwalent urlopowy.
Pamiętać należy w tym przypadku o zasadzie, która wynika z art. 1551 § 1 Kodeksu pracy – mianowicie w roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy z pracownikiem uprawnionym do kolejnego urlopu, pracownikowi przysługuje urlop u dotychczasowego pracodawcy – w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego u tego pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, chyba że przed ustaniem tego stosunku pracownik wykorzystał urlop w przysługującym mu lub w wyższym wymiarze. Oznacza to, że pracodawca wypłaci ekwiwalent tylko za okres do dnia rozwiązania umowy o pracę. http://www.prawo-pracy.pl/urlop_maci...ace-p-501.html i Zgodnie z nowymi przepisami Kodeksu pracy dotyczącymi urlopów macierzyńskich zmiany w zakresie obligatoryjnej części urlopu macierzyńskiego (art. 180 § 1 Kodeksu pracy) mają zastosowanie także do pracowników, którzy korzystają z urlopu macierzyńskiego lub z urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w dniu wejścia ustawy w życie (zgodnie z art. 11 ustawy o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw – Dz. U. Nr 237, poz. 1654). Oznacza to, że pracownik, który w dniu 1 stycznia 2009 r. korzystał z urlopu macierzyńskiego, poniekąd automatycznie nabywa prawo do dodatkowych 2 tygodni, jeśli dotychczas wymiar jego urlopu wynosił 18 tygodni. Jest to także równoznaczne z tym, że okres pobierania zasiłku macierzyńskiego będzie wydłużony bez konieczności składania wniosku – pod warunkiem że na wcześniej złożonych dokumentach była informacja o liczbie dzieci urodzonych przy ostatnim porodzie. (tu akurat bylo o 18 tyg ale dotyczy to i obecnych 20tyg macierzynskiego!)z tego co mi wiadomo pracodawca nie moze odmowic tego dodatkowego urlopu jesli w ciagu przynajmije 7 dni przed zakonczeniem macierzynskiego przyniesiesz pismo z prosba o ten dodatkowy. Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-10-21 o 11:19 |
|
|
|
#2051 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi dodatkowymi 2 tygodniami też mi się wydaje że nie mogą odmówić.
Carmelka, a nie masz jakichś darmowych porad prawnych w mieście ?
|
#2052 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2053 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
może faktycznie ten kleik mu jakiś dyskomfort spowodował bo 1 raz ?? a co do duchów to mój łobuz też patrzy tyle że na sufity i zaciesza jakby go ktoś rozśmieszał ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() już się nie mogę doczekać wizyty w kinie na paranormal activity 3 to pisałam ja , maniaczka horrorów ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
no to teraz bry nocka tradycyjna spał od 18:30 do 2 , jedzonko, spanie do 5:30 jedzonko, marudzenie do chyba 6:30 i spał do 8 tyle że na to marudzenie to nie zwracamy uwagi bo dosypia rano z nami wiec tylko na spiaco smoka wtykamy i spimy dalej
|
||||||||
|
|
|
#2054 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2055 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Czytam sobie o Waszych nockach, a u nas kompletnie na odwrót Tzn. Tymek spałby i spał i na wszytskie karmienia ja go budziłam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() Cytat:
A ja akurat lubiłam wypełnione piersi Zresztą dziś już takie są ![]() Cytat:
Cytat:
My mieliśmy podstawową morfologię + Aspat i Alat + żelazo + bilirubinę.
|
|
#2056 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Miałam pozaznaczane i wylogowało mnie w międzyczasie i teraz nie wiem co mam komu odpisać :/ Brumek, miło mi że pamiętasz Znalazłam w Krakowie - Stapelka, dzięki za namiary! - zrobią ale zastanawiam się jaką metodę wybrać, bo koszt będzie albo 40 albo 200 zł więc spora różnica...Bo że zeszczupleję ja, a co za tym idzie - palce, to nie liczę ![]() Duchy....brrrr... jak to czytam - chyba bym zawału dostała w takiej sytuacji... Idziemy dziś na szczepienie ![]() Upiekłam właśnie snickersa
|
|
#2057 |
|
Wtajemniczenie
|
Marina wiem o czym mówisz, z tymi duchami, moja Oliwka kiedyś nam niezłego stracha napędziła, aż się sama bałam, jak miała ze 2 lata zaxczeła widzieć u nas w pokoju pod oknem, wieczorem pana jakiegoś, i to ze 2 tygodnie go widziała, ja zbagatelizowałam ale widze, że dziecko czegos sie boi, kiedyś łóżeczko stało u nas w pokoju, teraz Oli spi sama, i jak ja usypiałam, czytałam bajeczki, spiewałam to kiedys Oli zapatrzyła się w jedno miejsce, jak sie zapytałam na co się taprzysz to powiedziała, że na pana, to jej powiedziałam, żeby wyszła z łóżeczka i podeszła do tego pana i pokazała mi palcem gdzie on stoi, doszła do połowy pokoju pokazała palcem i płacz
poszliśmy do księdza poświęcił nam krzyżyk, i powiesilismy nad łóżeczkiem, do tego zaczeliśmy się z mężęm wieczorem modlić nad łóżeczkiem i ustapiło a jakiś miesiąc może 2 temu Oli oglądała scooby doo ( chyba tak to się pisze) i mi mówi, że boi się duchów, ja jej mówię że nie ma duchów, a ona mi na to ,że duchy Ci udowodnią że są i tym momencie spadły takie liście zasuszone, wisiały nad lustrem taka pamiątka, Oliwka zeszłej jesieni zebrała, to się troche przestraszyłam a gdzieś czutałam, że dzieci do 3-5 roku życia mają szósty zmysł, później on zanika ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- a tak w ogóle to witam sie ładnie i idę nadrogić ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- a i ma zakaz ogladanie scooby doo, tylko bajeczki na minimini |
|
|
|
#2058 |
|
Zakorzenienie
|
u nas kroluje diabel i jego sie boi - wynik czytania w ksiazeczce legendy o madejowym łożu... maly mowi ze mamy nad nim czuwac (najlepiej w jego pokoju!). co wieczor modli sie do aniola stróza wiec mu mowie ze aniolek do ktorego sie modli specjalnie go pilnuje i te diably odgania. skutkuje.
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-10-21 o 12:26 |
|
|
|
#2059 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2060 | ||||
|
Zadomowienie
|
U nas kolejna piękna nocka
. Malwinka wstała o 4.40, potem o 8.40. Ach, rozpieszcza mnie moje dziecko . Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
|
||||
|
|
|
#2061 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a za urlop będą Ci musieli wypłacić ekwiwalent ? Nie może Cię pracodawca zmusić do urlopu ![]() a co zrobisz jeżeli na tym urlopie wezwie Cie do pracy, bo ma taką możliwość ?! Cytat:
a za opiekę nad dzieckiem nie wiem, wiem że przysługuje, ale jak nie wybierzesz to nie wiem czy wypłacają. Idę dzisiaj na spacer z Emi. Będę się bujać nowym wózkiem ha!
|
||
|
|
|
#2062 |
|
Wtajemniczenie
|
O Maryjko. Co za opowieści z rana
![]() Agadus przestraszyłaś mnie nie na żarty ![]() U Nas jedzenie o 00.40 i 4.40 ... coraz krócej śpi moje dziecię w nocy, częściej woła jeść Za to jak rano zjadł o 8.25 tak dopiero teraz o 13.40 mu dałam bo pojechaliśmy na zakupy i jak zasnął to zapomniał o jedzeniu A teraz znowu marudzi. Czyli co? Skoku ciąg dalszy? ![]() No i o 13tej skończyliśmy 12 tygodni
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2011-10-21 o 13:59 |
|
|
|
#2063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem odpiszę więcej, bo mały woła. Madzia dziękję za odpowiedz. Podniosłaś mnie na duchu
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#2064 |
|
Zadomowienie
|
Brawa za piekny wiek, rosna nam dzieciaczki
.
|
|
|
|
#2065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mieliśmy jechać wtedy na zabawę wiejską i nie pojechaliśmy, bo trząsł się jak osika
|
|
#2066 |
|
Rozeznanie
|
Ellika malutka Karolcia dostanie aparat sluchowy i wszytsko bedzie dobrze, bedzie sie nadal rozwijala jak zdrowe dziecię
trzymam kciuki za pomyslnosc Carmelka brawa dla Sarci za 4 m-ce !!Scio powiem Ci ze Dynia z ziemniaczkami za pierwszym razem chyba srednio posmakowala hehe nawet sie ze dwa razy otrzepala ale pozniej zjadla 3-4 lyzeczki a wczoraj podalam jej drugi raz to samo to zjadla chyba ze 6 lyzeczek jakby za pierwszym i drugim razem zjadla tyle samo to poszedlby caly sloiczek bo widac dno juz pomalu bylo hehe az jestem dumna z mojej cory i juz trzy małe kupeczki poszly ale mini dzis znow dostanie sloiczek narazie dalej dynia ![]() A Agatka slicznie na fotce wyszla jak wcina ile Twoja krolewna zjadla ? Napisz, jestem ciekawa ![]() Marina mam nadzieje i wierze w to ze jednak wszytsko sie ulozy i z nastaniem wiosny po zimie wszytsko zacznie wygladac coraz lepiej teraz taka pora ze mniej swiatla i czlowiekowi czarne mysli przychodza do glowy, ale trzymaj sie dzielnie, bedzie tylko lepiej !!! Natka gratulacje zdrowych bioderek ![]() Zaneta88 ja czekalam na becikowe dokladnie miesiac ![]() Youyou my tez przed szczepieniem mamy zrobic morfologie, jemy zelazo i beda to kontrolne badania ![]() Stronczek brawa za 8 tygodni ![]() Zmalowana wow ![]() ja bym bardzo chciala zeby mojej sie tak chcialo Karolcia niestety nie chce sie przewracac nawet z brzuszka na plecki Marmutita i Marina ja tez sie podpinam !! Normalnie leca ze mnie wlosy ze masakra, sa wszedzie, naprawde wszedzie Od tygodnia jem witaminy Regital sie nazywaja ale jeszcze nie widze zadnej roznicy chyba trzeba poczekac minimum miesiac.. co polecacie z witamin ??![]() Carmela powinni zaplacic Ci za urlop ekwiwalent a za 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem to nie wiem ![]() Ania20 kciuki za szczepienia ![]() Jacieee gratki za 12 tygodni
Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-10-21 o 15:04 |
|
|
|
#2067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mało co nie spowodował wypadku, gdy zaczęłyśmy nagle krzyczeć w niebogłosy, a on nie wiedział o co chodzi ( a prowadził ). A wcześniej nie wierzyłam w duchy, ba, nawet śmiałam się z takich historii. Przebiegła nam przez szosę ( jechaliśmy w nocy z dyskoteki ) postać na koniu. Przysięgam, możecie mi wierzyć lub nie, ale tak było. Mam ją w pamięci ze szczegółami. Koń był biały- ogromny, na nim ułan (?)- mężczyzna w stroju jak za czasów tych filmów a la ,,janosik". Mówiłam babci, inni mi nie wierzyli. Okazało się, że w tamtym miejscu był cmentarz żydowski. A, no i dla wyjaśnienia nie byłyśmy pod wpływem alkoholu.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-10-21 o 15:06 |
|
|
|
|
#2068 |
|
Rozeznanie
|
A u nas wporzadku
troszke Karolinka marudzila wczoraj wieczorem i placzliwa byla ale mysle ze to moze byc po sloiczku. Nom nic zobaczymy jak bedzie dzis spala ladnie od 20 do 5:30 zjadla zrobila kupke i poszla spac dalej wstając ostatecznie o 9:30 a mamusia razem z nią pozniej po jedzonku bawilysmy sie do 12 i pozniej spanko do 13 teraz po kolejnym czasie zabaw ide dac malej papu lezy kolo mnie moja krolewna i macha raczkami i nozkami jakby gdzies biegla a przy tym smieje sie hehe ahaaaa moja Karolcia od dwoch dni smieje sie na glos tak cudnie i popiskuje ale to pieknie brzmi jak sie slucha to serce sie raduje mnie jeszcze ten zaszczyt nie kopnal hehe
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-10-21 o 15:07 |
|
|
|
#2069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szwagier męża przyniosł coś na gore, jakiś młynek czy coś pokimś... i jak wróciłam z dziewczynkami do domu ze szpitala (oni mieszkają na górze) to w nocy(12-3) jak karmiłam to słyszałam kroki, szuranie, przesuwanie i pytam ich czy chodza po górze? A oni,że nie. Dopiero jak szwagierka skapła się i usunęła ów przedmiot się skończyło... I co więcej moje Balbiny też do ściany się śmieją...
|
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie przyszła mata dla Kingusi - jest SUPER!!!! http://allegro.pl/mata-edukacyjna-ti...879944294.html mala juz sie do niej ślini i próbuje złapać zabawki... SUPER!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:32.

Więc to nie ma reguły jak widać

klask i:
Naprawdę dziwnie to wygląda. Teraz tak robi. Milion reakcji na pustą ścianę na suficie
zębole
30dni? rozumiem ze coś ze starego roku Ci zstało? Ja też mam 4 dni z zeszłego roku. A co z ta opieka na dziecko?

ponizej 2500 to jest mała waga
bez sensu.

ha!
chyba trzeba poczekac minimum miesiac.. co polecacie z witamin ??