Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-23, 13:48   #3061
19natka88
Zakorzenienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Hej Jestem z wami cały czas ale brak czasu albo rąk na pisanie. Szymek w ciągu dnia też prawie wcale nie śpi, ale na szczęście nie płacze. Ma jeszcze lekki katarek, ale przez niego mieliśmy poniedziałek i wtorek wyjęty z życia i jakby nie moja mama i babcia to chyba bym se w łeb strzeliła - mały ryczał prawie non stop. Ale już jest coraz lepiej, jutro kończymy 7 tygodni Też już zaczyna gaworzyć, śmieje się niesamowicie
Jedzenie nadal nie unormowane bo czasami chce jeść co 1h a czasami co 2h - nie powiem,że mnie to nie denerwuje szczególnie jeśli jedziemy gdzieś w gości

U nas z brzuszkiem nie najgorzej - espumisan działa, ale dzisiaj dostaniemy sab simplex i tu pytanie: jakie dawki podajecie?

A tak poza tym to podłapałam jakiegoś doła to chyba ta jesień i siedzenie w domu

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 13:56   #3062
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
Jak przyszłam to wszystkie uciekły

ja jestem czekam az tz sie ubierze potem ja a potem mala i na spacer po hustawe

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość

U nas z brzuszkiem nie najgorzej - espumisan działa, ale dzisiaj dostaniemy sab simplex i tu pytanie: jakie dawki podajecie?

ja dawalam po 15 kropli przed kazdym karmieniem

kochana nie doluj sie...masz dla kogo sie usmiechac....
Stary 2011-10-23, 13:56   #3063
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
moja pije Aptamil Comfort (polski bebilon) nie mam pojecia na jakim to mleku
Wydaje mi się że każde poza tymi hipoalergicznymi są z krowim. Dla alergików są jakieś specjalne mleka- ktoś już wymieniał. ( oczywiście nie jestem pewna tego co mówię, tak mi się wydaje )

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 14:17   #3064
spa82
Raczkowanie

Cześć MAMUSIE! (rozpakowane i te jeszcze nie). To ja mama namniejszej dziewuchy urodzonej w tym gronie
Podczytuję Was codziennie wiernie i oddanie ale nie wiem czemu nie mam weny na udzielanie

Gratuluje bardzo wszystkim dzielnym Mamusiom! Dzieciaki są tak sliczne jedno za drugim że nie raz na ich widok łezka sie zakręciła

Bardzo fajnie czyta się coś co dotyczy nas wszystkich i że wszystkie mamy takie same problemy pytania...
Cotka podziwiam Cie! Za Twoją determinację śledzę uważnie Twoje przejścia w zwiazku z tym. Ja nasczęście nie mam problemów z karmieniem (karmie od początku piersią) ale tez jakos postawiłam to sobie za punkt honoru że MUSZĘ karmić przynajmniej pół roku...nie wiem czemu to mi tak w głowie siedzi Mam nadzieję że z waga będzie wszystko w porządku i nie pójda na marne te wszystkie przejścia.

Co do dziewczyn które podejrzewają/zmagaja się ze skazą nietolerancją (Miss, Małgoś, Indygo...)...możliwe że ten problem tez i nas bedzie dotyczył. Narazie lekarz kazał obserwować bo pojawiły się krostki na twarzy które zrobiły sie szorstkie-nie kazał odtsawić nabiału tylko narazie ograniczyć. Jem dziennie np.1jogurt pare herbatników i wysypka nie znika ale tez się nie pogarsza. Nie zauwazyłam tez zadnych innych złych objawów więc hmm nie wiem jak to sie rozwinie...Dzielcie sie informacjami jak to u Was postępuje...

Kurcze chciałabym popisac na więcej tematów ale nie chce wpadac od swieta i poematów pisać Tak więc teraz bedę korzystać z drzemek Judytki i bedę pisac co tam jak tam...

A chciałam na koniec sie pochwalic że mała nie jest juz taka mała. Po porodzie ważyła 2580g przy wyjściu spadła na 2440g a po 4tygodniach podskoczyła do 3800 Lekarka w szoku była że tylko na cycu jest...teraz przybiera 200g na tydzien i juz ważymy 4300 w 6,5tygodniu wieć jestem dumna

Dobra to ja narazie sie oddalam na spacewrek.
Pa!
spa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 14:17   #3065
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
młoda kima od 11 i pewnie sie obudzi w momencie jak mamusia włozy do buzi pierwszy kęs do później
a to standard
jak byłam w szpitalu to zawsze była akcja "bufet" (jak mawia mój mąż) jak tylko mi się nazbierało na siusiu lub podawali posiłki - jak był obiad to standardem było, że jadłam zimny jakąś godzinę po przyniesieniu
W domu już trochę łatwiej, bo mała więcej śpi
Cytat:
Nasz mały jutro bedzie mial 2 tyg. tez mi szybko zleciało...
U nas jutro rano będzie tydzień
Jak ja bym już chciała pójść na spacerek z wózkiem, ale chyba wstrzymam się do przyszłej soboty i pójdziemy we trójkę. Wczoraj i dziś niestety tatuś cały dzień na zajęciach i siedzimy same
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 15:00   #3066
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
niektóre dzieci nie sypiają w ciągu dnia i wosk nawet jeśli działa nie musi przynieść zmiany

moja mała dziś od północy mało je po 10 max 15minut i też czasem po prostu ssie
a mi akurat pomogło i na spanie w dzień i w nocy, w dzień to dopiero masakra była
spróbuje ponownie bo coś mi mały ryczy jak w sypialni chce go uśpić do snu, potem jak już się obudzi to nie ma problemu

Cytat:
Hej Jestem z wami cały czas ale brak czasu albo rąk na pisanie. Szymek w ciągu dnia też prawie wcale nie śpi, ale na szczęście nie płacze. Ma jeszcze lekki katarek, ale przez niego mieliśmy poniedziałek i wtorek wyjęty z życia i jakby nie moja mama i babcia to chyba bym se w łeb strzeliła - mały ryczał prawie non stop. Ale już jest coraz lepiej, jutro kończymy 7 tygodni Też już zaczyna gaworzyć, śmieje się niesamowicie
Jedzenie nadal nie unormowane bo czasami chce jeść co 1h a czasami co 2h - nie powiem,że mnie to nie denerwuje szczególnie jeśli jedziemy gdzieś w gości

A tak poza tym to podłapałam jakiegoś doła to chyba ta jesień i siedzenie w domu
w gościach jest nagorzej, albo jak się gdzieś jedzie samochodem ... na gwałt trzeba wracać albo stawać bo mały płacze. Teraz mi już łatwiej bo smoka załapał ale wczesniej jak mi się rozbeczał w trakcie jazdy to strasznie mnie to dekoncentrowało, wolałam siedzieć w domu niż gdzieś jeżdzić

sab simplex podaje 10 kropelek przed jedzeniem, doraźnie, u mnie pomagało

nie chce zapeszyć , ale po 3 dniach chyba już mogę napisać harczenie przeszło z dnia na dzień , nie wiem jak to możliwe ale możliwe mały ma tylko lekki katarek od wczoraj a tak nie harczy mu już to coś

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 15:12   #3067
AgnesD
Rozeznanie

hello

troche mnie niebyło jakos czau brak

mały juz sypia w nocy w łózeczku, w dzien dalej problem -bbo prawie w ogółe nie sypia drzemki sobie strzela jedynie

karmie i piersia i mm, strasznie przezylam ze musialam dawac mm plakałam ale teraz juz ok

miałam opisac swoj porod a raczej co sie dzialo przed bo jak wiadomo mały sie zaparl ale jakos nie mam weny i czasu tez brak

i mam taka prosbe - nie wiem czy watkiem zajmuje sie dalej agnyska ale prosze o zmiane dnia narodzin Igorka na 16 -tego
Tyś moje dziecko, a ja... Twoja mama.
Igor ur. 16.09.2011
Mia ur. 13.08.2014

AgnesD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 17:32   #3068
81gosia
Zadomowienie

No i ja się poryczałam - chwilowo
A wszystko przez moją mamę, która mi marudzi.
Jak się wkurzę to jej nawciskam. Nie mogę małej po tulić, pozwolić pospać czasem w dzień obok na łóżku, bo tylko "odkładaj do łóżeczka i odkładaj do łóżeczka". Mała grzecznie śpi w łóżeczku, ale przecież trochę ciepła od nas też jej potrzeba. Jak przychodzi do mnie a akurat siedze z małą na łóżku i obok mam włączonego laptopa to zawsze mi zamyka ekran bo promieniowanie małej zaszkodzi No i ciągle słyszę, że mam gonić męża do roboty, bo ja to bym go najchętniej w ramki oprawiła. A on na prawdę się stara i dużo robi. Tylko, że moja mama to ma przewrażliwienie na punkcie sprzątania przez nas

któraś narzekała na zbyt dużą laktację - właśnie wyczytałam w poradniku ze szkoły rodzenia, że napar z szałwi - 2 szklanki dziennie - hamuje nieco laktację

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

ale mi przeszło nim skończyłam pisać kilka pierwszych zdań
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.

Edytowane przez 81gosia
Czas edycji: 2011-10-23 o 17:31
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 18:08   #3069
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak się wkurzę to jej nawciskam. Nie mogę małej po tulić, pozwolić pospać czasem w dzień obok na łóżku, bo tylko "odkładaj do łóżeczka i odkładaj do łóżeczka". Mała grzecznie śpi w łóżeczku, ale przecież trochę ciepła od nas też jej potrzeba. Jak przychodzi do mnie a akurat siedze z małą na łóżku i obok mam włączonego laptopa to zawsze mi zamyka ekran bo promieniowanie małej zaszkodzi No i ciągle słyszę, że mam gonić męża do roboty, bo ja to bym go najchętniej w ramki oprawiła. A on na prawdę się stara i dużo robi. Tylko, że moja mama to ma przewrażliwienie na punkcie sprzątania przez nas

któraś narzekała na zbyt dużą laktację - właśnie wyczytałam w poradniku ze szkoły rodzenia, że napar z szałwi - 2 szklanki dziennie - hamuje nieco laktację

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

moim zdaniem powinnas jej powiedziec ze wiesz co robisz ze swoja corka...i jak bedziesz chciala to mala bedzie spac w Twoim lozku....Takie malenstwo potrzebuje bardzo duzo czulosci i bliskosci.....Widze to po swojej malej jak ja poloze na macie za chwile placze i jak ja przytule to od razu przestaje.....
Nie przejmuj sie gadaniem.....
Stary 2011-10-23, 18:53   #3070
anuska_s
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość

my nie zawsze kąpiemy codziennie, czasami co dwa dni. I u nas mąż kąpie, bo ja się boję taka kruszynkę kąpać, boję się, że mi się wyślizgnie
a jak tam wasze dzieciaczki sie zachowuja przy zmianie pieluszki, przebieraniu?? bo u mnie za każdym razem ryk, mały strasznie tego nie lubi
my tez staramy sie kąpac małego codziennie. a przy zmianie pieluszki jest juz coraz spokojniejszy, ale poczatki były głośne hihihih
Cytat:

głowa do gory, nie przjmuj sie, ty wiesz najlepiej co jest najlepsze dla twojego dziecka
Stary 2011-10-23, 19:42   #3071
danika
Zakorzenienie

Ale u nas dzis pustki...

Obiadek u tesciow nam sie udał, mała sie obudziła dopiero przy deserze nakarmiłam i poszlismy na spacerek na ponad godzine ale mały żarłok dzis chce jesc co 1,5-2 h...cyce juz mi nie wyrabiają...

i znowu cos ją gniecie w tym brzuszku - jest duzo lepiej niz było po tym delicolu ale popoludniowe kwękanio-prężenia sie odbyły dzis

Gosia tak to juz jest z mamami....chcą dobrze ale ich "ja wiem lepiej:" jest strasznie męczące moja tesciowa wymysliła,ze jak my mozemy kłasc niunke na kanapie (oczywiscie na kocu albo w rozku jest) skoro tam wszyscy siadają i są bakterie... albo mopem parowym chce mi myc podłogi "żeby zdezynfekować" - no odbiło jej z lekka na tle bakterii
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 20:03   #3072
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
Ancia ja idę na 3 lata na wychowawcze, nie chce wracać do pracy. A na wychowawczym postarać się o drugiego maluszka, pociągnąć l4 i znów na wychowawcze. A co
Dzięki za odp o owce, bo zastanawiam się właśnie nad jej kupnem b. mocno
Chyba bym na wychowawczym nie wytrzymała. Już teraz często myślę o pracy, do jakiej wrócić i co zrobię. Pomijając już względy finansowe, to ogólnie bez kontaktu z ludźmi bym zeswirowała. Więc podziwiam takie kobiety jak Ty.
Cytat:
na razie spi w gondoli od wózka w sobote dostanie łózeczko turystyczne od moich przyjaciół to juz bedzie w łózeczku sobie rezydowała
Właśnie ja mam łóżeczko od teściów, ale nie mam do niego pościeli, chyba trzeba kupić 2 komplet, nie nosić się z 1 z góry na dół? Teraz śpi pod kocykiem (a raczej nie śpi, bo nie sypia w dzień), ale myślę, że może jakby była pościel, byłby otulony, to by spał . Ogólnie jak mu włożyłam do łóżeczka poduszeczkę, to jakby lepiej śpi. Na naszych poduszkach też.

Cytat:
Napisane przez SONIA004 Pokaż wiadomość
Do tego jest strasznie marudny i choć zmęczony to ciężko mu usnąć
Nasz Franek tak samo, jak zmęczony, to marudny i ciężko mu usnąć.
Archi jak kupka? Był spacerek? Miałam pisać, że świeże powietrze może pomóc, a nie zaszkodzć, ale to już i tak za późno na takie "dobre rady".
Cytat:
ciekawe co on tam sobie mówi- znaczy się co musli ,ze mówi? Zamotałam
Nie wiem, ale normalnie aż się siłuje, by cos powiedzieć.

Cytat:

dobrze, że jesteś i że wszystko z Szymkiem w porządku. Jedzenie mnie też denerwuje, bo mój im starszy to zamiast rzadziej jeść, to częściej. Głodzilla.
Sab simplex podobno 15 kropli przed jedzeniem, max 4razy dziennie.
Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
w gościach jest nagorzej, albo jak się gdzieś jedzie samochodem ... na gwałt trzeba wracać albo stawać bo mały płacze. Teraz mi już łatwiej bo smoka załapał ale wczesniej jak mi się rozbeczał w trakcie jazdy to strasznie mnie to dekoncentrowało, wolałam siedzieć w domu niż gdzieś jeżdzić
Dobrze, że smoczka polubił, nam też ułatwiło to życie, chociaż bardzo się przed nim broniłam. Teraz widać, jak to go uspokaja. Chociaż jak głodny, to zatyka go tylko na chwilę .
Cytat:
Gosia tak to juz jest z mamami....chcą dobrze ale ich "ja wiem lepiej:" jest strasznie męczące moja tesciowa wymysliła,ze jak my mozemy kłasc niunke na kanapie (oczywiscie na kocu albo w rozku jest) skoro tam wszyscy siadają i są bakterie... albo mopem parowym chce mi myc podłogi "żeby zdezynfekować" - no odbiło jej z lekka na tle bakterii
Masakra. Ja tam kładę normalnie, staram się podkładać poduszki pod głowę, ale bez przesady, dzisiaj u teściów leżał no0rmalnie na poduszce i na kocu - chciałam nawet coś podłożyć, ale nie chciałam być posądzona o przesadę . Też śpi czasem na naszych poduszkach bezpośrednio. Nie można aż tak przesadzać, dziecko też musi mieć kontakt z jakimiś bakteriami i się uodparniać. Tak myślę .

Też zaliczyliśmy obiadek u teściów, aż się inaczej czuję. Kontakt z ludźmi wpływa bardzo pozytywnie na mój nastrój.

Strasznie od wczoraj boli mnie brzuch, nie wiem od czego , aż się zastanawiam, czy na pogotowie nie jechać.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 20:08   #3073
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Dobrze, że smoczka polubił, nam też ułatwiło to życie, chociaż bardzo się przed nim broniłam. Teraz widać, jak to go uspokaja. Chociaż jak głodny, to zatyka go tylko na chwilę .

Masakra. Ja tam kładę normalnie, staram się podkładać poduszki pod głowę, ale bez przesady, dzisiaj u teściów leżał no0rmalnie na poduszce i na kocu - chciałam nawet coś podłożyć, ale nie chciałam być posądzona o przesadę . Też śpi czasem na naszych poduszkach bezpośrednio. Nie można aż tak przesadzać, dziecko też musi mieć kontakt z jakimiś bakteriami i się uodparniać. Tak myślę .

Też zaliczyliśmy obiadek u teściów, aż się inaczej czuję. Kontakt z ludźmi wpływa bardzo pozytywnie na mój nastrój.

Strasznie od wczoraj boli mnie brzuch, nie wiem od czego , aż się zastanawiam, czy na pogotowie nie jechać.
co do pogrubionego to ja tez tak myslę

moja tez smokożerca, bez smoka to chyba bym jej wogóle od cyca nie oderwała

a ten brzuch to brzuch na dole czy żołądek? moze sprobuj nospe - chociaz pewnie przy karmieniu nie mozna
Stary 2011-10-23, 20:16   #3074
anciaahk
kosmitka

Brzuch na dole, biegunka do tego od 2 dni .

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

A co do nospy - Nie wiadomo czy lek przenika do mleka matki, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania leku w okresie karmienia dziecka piersią.

Stary 2011-10-23, 20:20   #3075
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Brzuch na dole, biegunka do tego od 2 dni .

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

A co do nospy - Nie wiadomo czy lek przenika do mleka matki, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania leku w okresie karmienia dziecka piersią.
nie wiem niestety co ci poradzić oprócz herbatki mietowej i melisy...z tą nospą to tak myslałam
Stary 2011-10-23, 20:33   #3076
anciaahk
kosmitka

Cytat:
nie wiem niestety co ci poradzić oprócz herbatki mietowej i melisy...z tą nospą to tak myslałam
Próbowałam i melisy i mięty, ehh.
Boję się, czy to nie jest pęknięta torbiel.

Stary 2011-10-23, 20:40   #3077
MoniaZ82
Wtajemniczenie

ale tu spokoj....

zastanawiam sie jak dlugo moje dziecie bedzie usypialu w ciagu dnia na moich rekach...
Stary 2011-10-23, 20:41   #3078
martunia_199
Zakorzenienie

Witam wieczorową porą

My dzisiaj kończymy 7 tygodni

Młoda właśnie leży na kocyku i sobie macha nóżkami i rączkami i coś tam gaworzy pod noskiem

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 20:46   #3079
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Witam wieczorową porą

Młoda właśnie leży na kocyku i sobie macha nóżkami i rączkami i coś tam gaworzy pod noskiem

za skonczone 7 tyg

a moja juz od 30 min wcina mleko........ tatus karmi....
Stary 2011-10-23, 20:49   #3080
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

dobry wieczór Mamuśki
dzis dzien odwiedzin, byl moj brat z rodzinka no i troche posiedzieli. mam bratanka w wieku 5 lat no i taj sie cieszyl z kuzyna, tak go glaskal po glowce, kochany
Cytat:
Napisane przez Aiszka22 Pokaż wiadomość
Tak się chwaliłam, że mam ogromne wsparcie psychiczne ze strony TŻ.... a nie wsparcie. TŻ i jego mama myśleli, że śpię i rozmawiali... dowiedziałam się, że jestem histeryczką, hipochondryczką i to, że tak martwię się o dziecko jest "nienormalne". Ogólnie w ich oczach nie nadaję się na matkę... TŻ jak zobaczył, że nie śpię i wszystko słyszałam nakrzyczał tylko na mnie, że "mam się ogarnąć" i że ma dość rozmów o niczym, cokolwiek to znaczy.. zupełnie inny człowiek. Byłam pewna, że rozumie co się teraz ze mną dzieje i że potrzebuję czasu, żeby przestać emocjonalnie podchodzić do każdego problemu... A byłam pewna, że jest jedyną osobą, która mnie rozumie i wspiera
co za facet
Cytat:
Jeśli to nie taje3mnica, to napisz czemu?

Widzę, że podobnie myślimy i z tym, żeby szybko nie rósł i o tej córce.

Masakra, walnąć takiego w potylicę!!! Przecież to normalny stan. szczególnie przy 1 dziecku, hormony, strach o dziecko czy przewrażliwienie.
Współczuję.

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Aha zapomniałam najważniejsze - Franek znów spał do 8 .
I dzisiaj skończył 9 tygodni!!! Macie pojęcie jak ten czas leci!
kurcze 9 tygodnikiedy to zlecialo
Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
dorośleje ci dziecko, skoro do 8ej spał nastolatki lubią długo sypiać
u Ciebie 9 tyg Frania , u nas 7 Agatki - takie mamy niedzielne dzieci. ja nie wiem kiedy to zleciało, może ktoś mi wyjaśni ?
dlaa Agatki
Cytat:
Wczorajszy wieczór spoko- mały grzecznie spał, ale za to obudził się po 5 i do po 7 masakra maruder. I w ogole prezy sie i prezy i koopy nie ma już 8h Ja już mam oczywiście stresa- dobrze ,ze TŻ jest sama serio będę świrować w takich sytuacjach
to super ze Piotrus dal mamie pospac

Kąpiemy o 20, chodzimy spać różnie- jak maly zaśnie to spimy. Rytm dnia u nas nie istnieje. A kąpiele u nas na razie co 2 dni i idziemy na łatwe- kąpiemy na gąbce a nie w rękach w "powietrzu"

My więcej wiemy dzieki Wam- Ty z Franiem przetarliście szlak
Gdyby mamuśki nie pisały o swoich problemach to przecież tez byly bysmy zielone jak szczypiorek na wiosnę

No właśnie- gdzie Natka????????

Wieczór na szczescie spoko- z nocą gorzej.

A nie łam się tą bratową- zobacz ile stresów już unikniesz ciążowych Masz Amelkę ładniutką, zdrowiutką i zaraz będzie gugać i w ogole, a ona tylko brzuch
dz za odp o spacerkach- może dzis wyjdziemy chociaz nei wiem jak on ma zaparcie ech... i temp. spadla bardzo. No zobaczymy jak bedzie pozniej.

Piotrek przy przebieraniu tez "spiewa" , a jak już zaczynam wkladac nózki w spiochy to zaczyna sie uspakajac.

No może ja tak jeszcze mysle

to dzielnaś!

W potylice go i to porzadnie!!!

Znow 8- ulala- rozpieszcza Cię
9 tyg- szok!
Nasz mały jutro bedzie mial 2 tyg. tez mi szybko zleciało... ale wolałabym by miał juz pare m-cy Szkoda tylko,ze wtedy macierzynski sie konczy
Cytat:
Hej Jestem z wami cały czas ale brak czasu albo rąk na pisanie. Szymek w ciągu dnia też prawie wcale nie śpi, ale na szczęście nie płacze. Ma jeszcze lekki katarek, ale przez niego mieliśmy poniedziałek i wtorek wyjęty z życia i jakby nie moja mama i babcia to chyba bym se w łeb strzeliła - mały ryczał prawie non stop. Ale już jest coraz lepiej, jutro kończymy 7 tygodniTeż już zaczyna gaworzyć, śmieje się niesamowicie

oj wspolczuje kochanadobrze ze juZ jest lepiej
Cytat:
Napisane przez spa82 Pokaż wiadomość
Cześć MAMUSIE! (rozpakowane i te jeszcze nie). To ja mama namniejszej dziewuchy urodzonej w tym gronie
Podczytuję Was codziennie wiernie i oddanie ale nie wiem czemu nie mam weny na udzielanie

Gratuluje bardzo wszystkim dzielnym Mamusiom! Dzieciaki są tak sliczne jedno za drugim że nie raz na ich widok łezka sie zakręciła

Bardzo fajnie czyta się coś co dotyczy nas wszystkich i że wszystkie mamy takie same problemy pytania...
Cotka podziwiam Cie! Za Twoją determinację śledzę uważnie Twoje przejścia w zwiazku z tym. Ja nasczęście nie mam problemów z karmieniem (karmie od początku piersią) ale tez jakos postawiłam to sobie za punkt honoru że MUSZĘ karmić przynajmniej pół roku...nie wiem czemu to mi tak w głowie siedzi Mam nadzieję że z waga będzie wszystko w porządku i nie pójda na marne te wszystkie przejścia.

Co do dziewczyn które podejrzewają/zmagaja się ze skazą nietolerancją (Miss, Małgoś, Indygo...)...możliwe że ten problem tez i nas bedzie dotyczył. Narazie lekarz kazał obserwować bo pojawiły się krostki na twarzy które zrobiły sie szorstkie-nie kazał odtsawić nabiału tylko narazie ograniczyć. Jem dziennie np.1jogurt pare herbatników i wysypka nie znika ale tez się nie pogarsza. Nie zauwazyłam tez zadnych innych złych objawów więc hmm nie wiem jak to sie rozwinie...Dzielcie sie informacjami jak to u Was postępuje...

Kurcze chciałabym popisac na więcej tematów ale nie chce wpadac od swieta i poematów pisać Tak więc teraz bedę korzystać z drzemek Judytki i bedę pisac co tam jak tam...

A chciałam na koniec sie pochwalic że mała nie jest juz taka mała. Po porodzie ważyła 2580g przy wyjściu spadła na 2440g a po 4tygodniach podskoczyła do 3800 Lekarka w szoku była że tylko na cycu jest...teraz przybiera 200g na tydzien i juz ważymy 4300 w 6,5tygodniu wieć jestem dumna

Dobra to ja narazie sie oddalam na spacewrek.
Pa!
hej mamusko, za ladny przyrost wagi
i wpadaj czesciej
Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
hello

troche mnie niebyło jakos czau brak

mały juz sypia w nocy w łózeczku, w dzien dalej problem -bbo prawie w ogółe nie sypia drzemki sobie strzela jedynie

karmie i piersia i mm, strasznie przezylam ze musialam dawac mm plakałam ale teraz juz ok

miałam opisac swoj porod a raczej co sie dzialo przed bo jak wiadomo mały sie zaparl ale jakos nie mam weny i czasu tez brak

i mam taka prosbe - nie wiem czy watkiem zajmuje sie dalej agnyska ale prosze o zmiane dnia narodzin Igorka na 16 -tego
hejka czekamy na zdjecie dzieciatka i obiecany opis porodu
Cytat:
Chyba bym na wychowawczym nie wytrzymała. Już teraz często myślę o pracy, do jakiej wrócić i co zrobię. Pomijając już względy finansowe, to ogólnie bez kontaktu z ludźmi bym zeswirowała. Więc podziwiam takie kobiety jak Ty.

Właśnie ja mam łóżeczko od teściów, ale nie mam do niego pościeli, chyba trzeba kupić 2 komplet, nie nosić się z 1 z góry na dół? Teraz śpi pod kocykiem (a raczej nie śpi, bo nie sypia w dzień), ale myślę, że może jakby była pościel, byłby otulony, to by spał . Ogólnie jak mu włożyłam do łóżeczka poduszeczkę, to jakby lepiej śpi. Na naszych poduszkach też.

Nasz Franek tak samo, jak zmęczony, to marudny i ciężko mu usnąć.
Archi jak kupka? Był spacerek? Miałam pisać, że świeże powietrze może pomóc, a nie zaszkodzć, ale to już i tak za późno na takie "dobre rady".

Nie wiem, ale normalnie aż się siłuje, by cos powiedzieć.

dobrze, że jesteś i że wszystko z Szymkiem w porządku. Jedzenie mnie też denerwuje, bo mój im starszy to zamiast rzadziej jeść, to częściej. Głodzilla.
Sab simplex podobno 15 kropli przed jedzeniem, max 4razy dziennie.

i jak brzuch kochana?

dziewczyny mam pytanko: kiedy zminiacie pieluszke? przed karmieniem czy po? bo ja zawsze zmieniałam przed i mały tak sie darl ze szok, a dzis sprobowalam po cycu i spokoj bo maly prawie juz zasypia. a po drugie czesto bylo tak ze maly w trakcie karmienia walil kupke i w efekcie znow trzeba bylo go przebrac no i kolejna pielucha do kosza

Emilka ur. 05.05.14

Edytowane przez Martusiaaa21
Czas edycji: 2011-10-23 o 20:51
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 20:53   #3081
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Witam wieczorową porą

jak slodko

a ja jednym okiem na wizazu, jednym ogladam taniec z gwiazdami, a przy cycu maly sie karmi

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:11   #3082
mucka21
Rozeznanie

Hej
Wpadłam na chwilę, bez nadrabiania mam nadzieję że wybaczycie, ale jak mam chwilę wolnego to korzystam i robię coś w domu, albo mam gości.

Mam pytanie o pępuszki dzieciaczków, bo mojej Izuni po odpadnięciu kikuta było ok, a później zauważyłam zaschniętą krew w środku pępka, przemywam spirytusem, nie widzę wogóle skąd mogłaby być ta krew. Najczęściej jest po kąpieli i czasem rano jeszcze zauważam, w ciągu dnia czystko. Na necie pisze że może być to normalne do 2 tyg a gdzie indziej że jak tak jest to do lekarza. A jak jest u was?

ps pochwaliłam małą i teraz w nocy wstaje co 2 godz a w dzień je co 1-1,5 godziny co utrudnia mi zajmowaniem się obowiązakami

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:

dziewczyny mam pytanko: kiedy zminiacie pieluszke? przed karmieniem czy po? bo ja zawsze zmieniałam przed i mały tak sie darl ze szok, a dzis sprobowalam po cycu i spokoj bo maly prawie juz zasypia. a po drugie czesto bylo tak ze maly w trakcie karmienia walil kupke i w efekcie znow trzeba bylo go przebrac no i kolejna pielucha do kosza
moja Izunia to czasami płacze bo nie wie co chce - chce żeby zmienić jej pampersa i dać cycunia jednocześnie jak się przystawi to płacze, jak się zmienia pieluszkę to też. W sumie na pampersach jej nie oszczędzam kupujemy z dady to nie są takie drogie

Aiszka ojej, współczuję Ci! Co za facet! Sam fakt że słyszałaś ich rozmowę sprawia przykrość a tu jeszcze ta reakcja tż
05.02.2011- nasz aniołek jeden bliźniak [*]
Izunia jest już z nami
30.IX.2011 g.17:20, 2790g, 57cm
Kochamy Cię

Edytowane przez mucka21
Czas edycji: 2011-10-23 o 21:24
mucka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:17   #3083
stokrotka_
Zadomowienie

hej mamuśki i brzuchatki nasze

my dziś spałyśmy do 11 ( pobudka koło 3.30,7.00,9.00 ) a potem mała się najadła i pojechałyśmy do centrum handlowego. ja spędziłam milo czas z koleżanką.. pochodziłyśmy,potem kawka.. a tż z kol. mężem .. więc miałyśmy czas na ploty... Sara była przekochana. potem u znajomych i do domku wieczorem dotarliśmy.. miły dzień tylko pogoda do d... leje cały boży dzień... a jutro jedziemy na 6tyg na kontrol do lekarza...mam nadzieje,że nie będzie padać

później coś ponadrabiam...teraz nie cytuje,bo młoda przy cycu. no i kąpiel jeszcze nas czeka ( u nas po 20 jest)

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:22   #3084
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanko:

Bratowa ma umowę do września 2012 r. Potem powinna dostać umowę na czas nieokreślony. Jeśli jest w ciąży i tp ma na czerwca czy może dostać tylko umowę do końca macierzyńskiego czy musi dostać już tę na czas nieokreślony??

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:27   #3085
AneczkaJ
Rozeznanie

Cytat:
i znowu cos ją gniecie w tym brzuszku - jest duzo lepiej niz było po tym delicolu ale popoludniowe kwękanio-prężenia sie odbyły dzis
a co było po Delicolu?

Cytat:

Ja najczęściej przed karmieniem. Zasada jest taka, że jest sen potem się budzi i jest kupal do przebrania i potem karmienie. Choć czasem po karmieniu też zaraz zrobi i nie zaśnie, wtedy też przebieram oczywiście.

Używacie perfum, wód toaletowych? Ja się trochę boję, żeby małej nie uczulić i nie wiem jak zareaguje na mój inny zapach... A jednocześnie fajnie byłoby się psiknąć jak gdzieś wychodzę
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:41   #3086
lullaby_ml
Zakorzenienie

Hej dziewczynki, ja sie tylko przywitam i mykam dalej, podgladam was ale nie zawsze moge napisac, heh..
Natka ja tez zaczynam cos lapac dola i byle do wiosny bo ta pogoda juz sie robi naprawde srednia
Agus podziwiam Cie ryba, naprawde, ja bym chyba nie dala rady byc tyle czasu w domku, chociaz i tak kminie jak to wszytsko wykombinowac zeby pracowac ale byc razem z synkiem i cos czuje ze wroce na chwile tam gdzie teraz pracuje ale raczej skonczy sie na wlasnej dzialalnosci i Miki bedzie sie rozwijal zawodowo razem z mama
Ancia gratuluje wieku synka co do bolu brzucha-boli Cie w jaki sposob? bardziej w podbrzuszu? a moze to jajniki po prostu..? kurcze trzymaj sie kochana
Martusiaa u nas nie ma reguly na zmiane pieluszek, generalnie zawsze jak zmieniam i poprzedna jest sucha bo akurat nic nie bylo to po karmieniu Miki i tak robi kupsztalka i pozniej znowu zmieniam i tak co chwila albo nasiusia na mame w trakcie zmiany pieluszki ale to juz raczej taki rytual..
Stary 2011-10-23, 21:43   #3087
DzastaW
Zadomowienie

Hej Wam

Cytat:
Napisane przez mucka21 Pokaż wiadomość
Hej
Mam pytanie o pępuszki dzieciaczków, bo mojej Izuni po odpadnięciu kikuta było ok, a później zauważyłam zaschniętą krew w środku pępka, przemywam spirytusem, nie widzę wogóle skąd mogłaby być ta krew. Najczęściej jest po kąpieli i czasem rano jeszcze zauważam, w ciągu dnia czystko. Na necie pisze że może być to normalne do 2 tyg a gdzie indziej że jak tak jest to do lekarza. A jak jest u was?
:
Mój miał krew do wczoraj (odpadła pepowina w środę)

[reebok_a]606817[/reebok_a]

Edytowane przez DzastaW
Czas edycji: 2011-10-23 o 21:45
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:47   #3088
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko:

Bratowa ma umowę do września 2012 r. Potem powinna dostać umowę na czas nieokreślony. Jeśli jest w ciąży i tp ma na czerwca czy może dostać tylko umowę do końca macierzyńskiego czy musi dostać już tę na czas nieokreślony??
Wydaje mi sie ze do konca macierzynskiego a pozniej przedluzenie na czas nieokreslony chyba

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość
a co było po Delicolu?

Ja najczęściej przed karmieniem. Zasada jest taka, że jest sen potem się budzi i jest kupal do przebrania i potem karmienie. Choć czasem po karmieniu też zaraz zrobi i nie zaśnie, wtedy też przebieram oczywiście.

Używacie perfum, wód toaletowych? Ja się trochę boję, żeby małej nie uczulić i nie wiem jak zareaguje na mój inny zapach... A jednocześnie fajnie byłoby się psiknąć jak gdzieś wychodzę
Uzywam, tzn psikam sie czasami i chyba nic malemu nie jest
Stary 2011-10-23, 21:47   #3089
DzastaW
Zadomowienie

A Ja po wizycie teściów, nawet jakoś to przeżyłam,
Teściowie jadą do Anglii i zaproponowali żebyśmy pomieszkali u Nich (razem z bratem i siostrą męża) i mąż się napalił na ten pomysł, a Ja się zgodziłam... Chociaż nie chcę, ale On bardzo chce...

[reebok_a]606817[/reebok_a]
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 21:49   #3090
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie ze do konca macierzynskiego a pozniej przedluzenie na czas nieokreslony chyba
ale muszą jej dać tą na czas nieokreślony czy mają prawo jej nie przedłużyć?

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości