|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Cytat:
znalazlam: Ochrona, która wynika z przepisu art. 177 par. 1 K.p. obejmuje również przedłużenie terminowej umowy o pracę do dnia porodu. Zapewnia to ustawodawca w art. 177 par. 3 K.p. : „Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu”. Przedłużenie umowy do dnia porodu nie jest kolejną zawieraną nową umową o pracę. W dalszym ciągu jest to dotychczasowa umowa z przedłużonym okresem jej zakończenia. W związku z tym pracodawca może formalnie poinformować o tym pracownicę na piśmie. Z dniem porodu umowa ta rozwiązuje się. Na świadectwie pracy jako podstawę prawną jej rozwiązania pracodawca wpisuje art. 30 par. 1 pkt 4 K.p. w powiązaniu z art. 177 par. 3 K.p. Pracownicy przysługuje wtedy zasiłek macierzyński wypłacany przez właściwy ze względu na jej miejsce zamieszkania oddział Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (art. 30 ust. 4 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2010 r. nr 77, poz. 512).
Edytowane przez lullaby_ml Czas edycji: 2011-10-23 o 21:57 |
|
|
|
|
#3092 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Co do krwawienia/plamienia po stosunku
Ja też plamiłam parę godzin po ale to raczej taka brązowa wydzielina aniżeli krew i też się już zamartwiałam ale widzę że nie tylko ja tak miałam. Poza tym było tak sobie (w sensie pierwszy raz ) chyba byłam zbyt spięta i przestraszona![]() My już po kąpieli, właśnie się karmimy Co do skazy białkowej - moja niunia ma podejrzenie. Z polecenia pediatry odstawiłam w środę nabiał całkowicie ale póki co poprawy żadnej nie widzę Zuzia ma nadal strasznie wysypaną buźkę. Zaognia się ona podczas kąpieli, podczas aktywności, płaczu a gdy Zuzia śpi albo jest na dworze to wysypka bladnie i nie rzuca się tak w oczy więc nie wiem czy to na pewno skaza
|
|
|
|
#3093 |
|
Zakorzenienie
|
No bo niby umowa kończy się jej we wrześniu, a ona rodzi w czerwcu. I jak skończy jej się macierzyński to już stara umowa będzie nieaktualna. I czy musi dostać wtedy już na nieokreślony czy już po macierzyńskim może zostać na lodzie?
|
|
|
|
#3094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do wysypki, kurcze Miki widze ze ma na buzce cos ala potowki ale jak tak na to patrze to duzo tego jest i zaczynam sie martwic czy to nie jakas alergia czy cos ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Oni nic nie musza, jedyne czego pracodawca nie moze to zwolnic bratowej do dnia porodu a pozniej to juz od niego zalezy czy jej przedluzy umowe czy nie. czyli czysto teoretycznie po macierzynskim moze zostac na lodzie ale nie musi.
|
|
|
#3095 |
|
Zakorzenienie
|
a co do mojego pozostania w domu - do pracy tak gdzie pracowałam już na pewno nie wrócę, bo to byłby koszmar (dużo się tam zmieniło, nowi ludzie, zasady, wymogi a kasa mała). Musiałabym znaleźć coś nowego. U nas nie ma żłobka, a nie miałabym z kim zostawić Amelii. Więc lepszym rozwiązaniem jest zajść znów w ciąże na wychowawczym, bo chociaż składki będe miała opłacone i będe ubezpieczona, dzieci podrosną i potem będę myśleć co i jak. Pewnie mąż mnie wkręci w ich biznes.
|
|
|
|
#3096 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziwne, mnie położna powiedziała, że moja dieta nic nie pomoże, bo ilości białka w moim mleku nie zmniejszy...
|
|
#3097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3098 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wychowawczy raz ze jest bezplatny(chyba ze dochod w rodzinie nie przekracza chyba 400 zl czy jakos tak tam jest i wtedy sie dostaje z urzedu 400 zl) a my tez nie mozemy sobie pozwolic zeby jedno z nas nie pracowalo, a dwa-ja nigdy nie bylam typem domatorki i dostalabym na glowe
a nie chce tez dawac Mikiego do zlobka, z kolei jego babcie sa nadal aktywne zawodowo i tez nie mialby sie kto nim zajac wiec sie smieje ze bedzie pracowal ze mna
|
|
#3099 |
|
Zakorzenienie
|
Lula - też myślę podobnie z tą umową jak Ty, że może zostać na lodzie, ale moja mądra bratowa uważa, że MUSZĄ jej przedłużyć skoro w dniu ukończenia starej umowy będzie na macierzyńskim. I już zwątpiłam
![]() Mówisz, że przecudownie, no no no no
|
|
|
|
#3100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ehh nic mi nie mow, masakrejszyn po prostu
|
|
|
#3103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3104 |
|
Rozeznanie
|
Przedłużyć pracodawca musi kobiecie w ciąży do dnia porodu. Na macierzyńskim nic już nie musi....
|
#3105 |
|
Wtajemniczenie
|
a ciekawe co tam u Asi?? czy wypuścili ich dziś do domu??
|
|
#3106 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś wysłałam męża do apteki ... i
Dostał listę zakupów, a jakaś kretynka połowy rzeczy mu nie sprzedała, bo "leki dla dzieci sprzedaje się po konsultacji z lekarzem" I uzupełnij tu człowieku apteczkę
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
#3107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 02:26 ---------- Poprzedni post napisano o 02:20 ---------- dodam jeszcze,że używam cały czas-nie tylko kiedy gdzieś wychodzę
|
|
|
|
|
#3108 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
No to mamy poniedziałek... trzymam kciuki za wszystkie mamusie, które zostają od dzisiaj same z maluchami Ja będę sama dopiero od popołudnia, ale już się boję. Powodzenia![]() Aneczka ja używam perfum A Tymon przespał dziś 6 godzin postękiwał trochę, ale myślałam, że to przez sen, a teraz się zastanawiam czy może jednak nie był głodny Rano go przebrałam, wzięłam do cyca, a on possał 10 min i koniec nie wiem dlaczego nie chciał jeść. Teraz odciągam mleko i będę próbować dalej, ale śpi już jak kamień
|
|
|
|
#3109 |
|
Raczkowanie
|
Zajrzałam na chwilkę zobaczyć jak tam mamusie i dzidziusie i aż mi się buźka uśmiechnęła widząc ile mam już rozpakowanych
Gratuluję wszystkim, niech wam maleństwa pięknie rosną w siłę![]() My zmykamy dzisiaj kłaść się do szpitala bo coś dzidziuś nie śpieszy się na świat więc pewnie położą mnie od razu pod kroplówką ...za to w końcu będę miała więcej czasu żeby Was nadrobić i dokształcić się trochę przynajmniej teoretycznie w kwestii opieki nad takim maleństwem
|
|
#3110 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!!
Ale ciężka noc za mną . Nie wiem co się dzieje z moim synkiem, ale już drugą noc mamy ciężką. Budzi się, zjada z 2 sysków, ale już pod koniec jedzenia wygina się przeciąga (oczywiście z syskiem w buzi co jest dość bolesne) oczy jak 5 zł, ziewa ale zasnąć nie potrafi![]() Na kolkę mi to nie wygląda, bo nie przyciąga nóżek ani nie płacze. To takie wyginanie i marudzenie. Nawet utulenie i ukołysanie nic nie daje... I tak 2x po 2godz w nocy ![]() Mam nadzieję, że to przejściowe np w wyniku skoku... Aiszka dzasz radę...na początku pewnie będziesz lekko zdenerwowana, ale szybko Ci to minieA Tymon pięknie dziś śpiocha ![]() lulla a połóg nie trwa 6 tyg? liwaczka oby szybko poszło i wspaniałego spotkania z dzieciątkiemEdytowane przez SONIA004 Czas edycji: 2011-10-24 o 08:26 |
|
|
|
#3111 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Zuzka padła ale nie wiem na jak długo. Mama zjadła śniadanie spokojnie ![]() Ale mam powód do niepokoju niestety bo od rana krwawię i nie wiem po co i co to. Czyżby już okres mnie nawiedził jednak kurczę przecież ja karmię piersią to za szybko na okres
|
|
|
|
#3112 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
, to są okresy tzw. bezskładkowe.Też myślałam o nich.
|
|
|
#3113 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a na buzi to moze faktycznie potówki albo trądzik?Cytat:
chyba jednak ten delicol nie pomaga bo ona dalej sie pręży przy jedzeniu...teraz niby spi ale cały czas stęka i sie napina i od czasu do czasu wydaje piski straszne. W nocy krzyczała przez 2 h a potem własnie spała takim półsnem, przebudza sie co chwile. Cytat:
![]() Cytat:
łącze sie w bólu bo u nas tez noc tragiczna..oj biedaku, dobrze ze idziesz do lekarza, oby cos poradził |
||||||
|
|
|
#3114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrócić na pewno nie wrócę do byłej pracy. A szukać nowej, gdzie będą wymagać poświęcenia, mając małe dziecko to nie bardzo. Dzięki za odp odnośnie bratowej i jej umowy, myślałam podobnie jak Wy A co z Asią? Ktoś coś wie? Amelia wczoraj nie spała od 19 do 23.30 ![]() prężyła się, stękała, ale nie płakała aż tak strasznie. W brzuszku jej burczało, przekręcało się - to kolki? Czy zaparcia? Wzdęcia? |
|
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
jak tam mamusie dzis dzień ? Ja po nocce to mogę sobie zapałki w oczy włożyć mały dał czadu dobrze że mąż mi pomagał uspokajać małego, malutki spał i nagle się wybudzał z płaczem, i tak kilka razy ehhh
|
|
#3116 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Tata mial isc dzis do pracy ale spi po ciezkim tyg. z synkiem
![]() A synek nakarmiony i oczy jak 5 zł i jakie atrakcje mu zapewnic???Cytat:
![]() i za 7 tyg Szymka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dobrze ze mąż ostoja spokoju Jeszcze na spacerku nie bylismy- moze we srode pojdziemy.Aniu- a jak sie dzis czujesz??? Cytat:
za 7 tyg.a to drugie to ja tez juz bym chciala Cytat:
jak chce by po karmieniu spal- to przed. Albo jak czuc "awarie" to tez przed ![]() Cytat:
Cytat:
za kontroleCytat:
|
|||||||||
|
|
|
#3117 |
|
Zadomowienie
|
Witam Was =)
Czarek miał w nocy i teraz czas aktywności, w nocy od około 23 do 4 nie spał, a teraz od 7 nie śpi. A Ja padam |
|
|
|
#3118 |
|
KWC
|
|
|
|
|
#3119 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry mamuski
![]() mnie od rana odwiedziła położna, oczywiście zastała nas w łóżku stwierdziła że mały ładnie się chowa, jest zadowolona z pielęgnacji maluszka![]() ja również się łączę w bólu co do niespania, marudzenia i wogóle mój też dziś nie chciał spać, godzinę na rękach, oczy otwarte, a jak już usnał to też co chwile stęka, kwęka, wierci się
|
|
#3120 |
|
Zadomowienie
|
Ja teraz nie myślę o ćwiczeniach, tylko tym by zjeść i wziąć kąpiel =)
Mam pytanko: teściowa Nam oddaje "wibro-max" i zastanawiam się czy będę mogła teraz ćwiczyć czy może lepiej poczekać aż przestane wogóle krwawić ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Kurde Czarek usnął Mi na kolanach i gdy odłożyłam Go do łóżeczka to się obudził i zaczął płakać =/ Edytowane przez DzastaW Czas edycji: 2011-10-24 o 11:16 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.

) chyba byłam zbyt spięta i przestraszona
Zuzia ma nadal strasznie wysypaną buźkę. Zaognia się ona podczas kąpieli, podczas aktywności, płaczu a gdy Zuzia śpi albo jest na dworze to wysypka bladnie i nie rzuca się tak w oczy więc nie wiem czy to na pewno skaza

Ja będę sama dopiero od popołudnia, ale już się boję. Powodzenia
postękiwał trochę, ale myślałam, że to przez sen, a teraz się zastanawiam czy może jednak nie był głodny

a na buzi to moze faktycznie potówki albo trądzik?