|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tym klubem.... nie dlatego, że jestem "nowa" na wizazu bo nie jestem.
Kto niby wysyła zaproszenia i jakie są kryteria? takie to troche dziwne dla mnie, że ktoś ocenia moją "fajność" i albo daje zaproszenie albo nie. Rozumiem, że klub jest po to, że można w gronie "zaufanych" pisać o intymnych rzeczach tylko nie rozumiem po co pisać na głównym forum np " ...napisze w klubie..." skoro tu jest wiele osób które się udzielają a w klubie nie są ( nie mają zaproszenia lub zwyczajnie nie chcą...) I to nie tylko na tym wątku tak jest... klub na wizazu traktowany jest jak jakaś elita, wyróżnienie. dziwne... To tylko moje osobiste zdanie nie mające na celu nikogo obrażać. ot takie moje spostrzeżenia
|
#2702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest kilka wątków, z których dziewczyny przeszły z forum do klubu i tylko tam piszą. Na innym wątku mamy wspólną pocztę gdzie wymieniamy się zdjęciami itd.
|
|
|
|
|
#2703 |
|
Raczkowanie
|
fonn - witaj
W takim razie nie tylko ja będę tutaj nowa Ja już zdążyłam się przyzwyczaić do tego, że każda z nas przechodzi ciążę zupełnie inaczej. Moja ciąża jest całkowicie nieprzewidywalna. Potrafię rano czuć się rewelacyjnie a w drodze do domu z pracy pogarsza mi się na tyle, że wbiegam do mieszkania i od razu do łazienki nie zdążywszy nawet ściągnąć kurtki czy szalika Ale dobra wiadomość w każdej chwili objawy mogą ustąpić Tak, że mam nadzieję, że wkrótce Twoje problemy ze snem się skończą . Trzymam kciuki ![]() kism - mówiłam mojej lekarce obecnej o tych problemach, ale nie chciałam żadnych leków. Mam porównanie z tym jak było na początku szóstego tygodnia (myślałam, że się wykończę) a jak jest teraz. I teraz chociaż jest źle i wymiotuje to przeważnie przynajmniej trzy dni w tygodniu są w miarę normalne i coś tam mogę zjeść. Dlatego staram się odpoczywać i myśleć pozytywnie. Jak mogę to coś jem, jak nie mogę też jem ale przeważnie wtedy zwracam. Ale nie jest aż tak źle. Wiem, że może być gorzej ![]() Dziewczyny ja wczoraj zaszalałam Do 15 po prostu umierałam w pracy. Wymiotowałam i normalnie myślałam, że nie wytrzymam do 17. A o 15 jak ręką odjął przeszło. Wychodząc z pracy byłam taka głodna, że przeszłam na drugą stronę ulicy na stację benzynową i kupiłam sobie hot doga Normalnie moja radość była ogromna, gdy parówka mi pachniała Zrobiłam zakupy bo mój mąż miał wrócić później i stwierdziłam, że zrobię mu normalny obiad skoro trochę mi lepiej. Niestety mój tramwaj jakoś zmienił trasę i suma sumarum wróciłam do domu dopiero po 2 i pół godzinie od momentu wyjścia z pracy Ale i tak byłam zadowolona bo zjadłam w domu trochę żurku, który wspólnie z mężem ugotowaliśmy sobie i poczułam się zmęczona więc poszłam spać Niestety w nocy dopadła mnie inna przypadłość. Ból gardła. Początkowo myślałam, że to od wymiotów ale nie. To przeziębienie. Teraz siedzę w pracy i piję jakąś herbatkę ziołową bo już zaczynam mieć też katar. Kurcze mam nadzieję, że ta infekcja nie zaszkodzi maluszkowi. Boję się brać cokolwiek i tylko herbatkę z sokiem malinowym pije. Teraz jakąś ziołową herbatkę dostałam od koleżanki może coś to pomoże. Najgorsze jest to, że zapomniałam dziś z domu kluczy a mój mąż ma jakiś audit i znów będzie później. Czekają mnie więc albo zakupy albo muszę pomyśleć, gdzie by tutaj się skryć na kilka godzin. Cena badania USG - pytałyście dziewczyny o to ile kosztuje USG w poszczególnych miastach to już wam mówię, jak to wygląda u mnie. Standardowo Katowice, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec - wizyta + USG - 100 zł. Zdarza się oczywiście drożej, raczej nie zdarza się taniej Oczywiście ja też musiałam wybrać prywatną opiekę w trakcie ciąży bo jak dzwoniłam po ginekologach, do których kiedyś chodziłam na NFZ to albo w tym roku już nie ma terminów albo termin za 3 miesiące. Boże, to jest dla mnie abstrakcja. Jak kobieta w ciąży ma o siebie dbać i być pod kontrolą lekarza skoro terminy są tak odległe? Z lekarzem na NFZ jest też tak, że w większości przypadków, jak miałam jakiś pilny problem to i tak musiałam pójść prywatnie bo najszybciej mógł mnie przyjąć za tydzień. Jak można z poważnym problemem czekać tydzień? W takiej sytuacji potrzebowałam wizyty na już. Prywatnie lekarz przyjmował mnie np. pomiędzy pacjentkami tego samego dnia. Oczywiście wszystko zależy od człowieka. Tak samo prywatnie jak i na NFZ można znaleźć naprawdę dobrych lekarzy z tym, że dostęp do tych drugich jest dość utrudniony moim zdaniem i jeszcze jakieś chore limity. Aaaa całkiem niedawno miałam taką sytuację, że byłam u lekarza na NFZ, który przyjmował do godziny 20 a od 18 mówił pacjentkom, że mu się limity skończyły i trzeba dopłacić 20 zł do wizyty. Przy czym kupony drukował oczywiście cały czas Tak więc jedna wielka ściema. Mnie jako osobie nowej (byłam tam pierwszy raz) nie zaproponował tego rozwiązania i przyjął mnie na NFZ ale babeczki w poczekalni mówiły o tym stąd wiem. Nie będę się wypowiadała na temat kompetencji tego lekarza bo wiedziałam więcej od niego na temat leków, które przyjmowałam tak, że wyszłam bardzo rozczarowana. Tym bardziej, że to był lekarz z polecenia. No i znów się rozpisałam i będziecie miały dużo czytania, sorki
|
|
|
|
#2704 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja jestem na jednym z wątków i tam też mają klub i od razu mi powiedziały, że mnie nie zaproszą bo już się znają Może dołączyłaś do wątku później niż klub powstał pewnie przeczyta założycielka to Ci wyśle zaproszenie
|
|
#2705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi pasuje pisanie tutaj, mimo, że nie wiele z Was jeszcze kojarze, Ciebie napewno będę kojarzyć Pandzia z efektem odchudzania i że będziesz moją muzą za rok
|
|
#2706 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2707 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem nieco skołowana, czuję się naprawdę nie za dobrze, a wynik testu oboje nas mocno zaskoczył przez ostatnich kilka dni wykańczam część mieszkania po remoncie, m.in. maluję farbą olejną - i od wczoraj już nie mogę tego ruszać, jak tylko się do tego zabieram w wolnej chwili, od razu kręci mi się w głowie. Niby farby teraz są już niemal bezzapachowe, a ja zapachy farb zawsze lubiłam. Teraz dostaję szału ![]() No i te noce - budzę się codziennie ok. 4:30 i już nie daję rady zasnąć. Od poniedziałku natychmiast po przebudzeniu mam potworne nudności, które trwają właściwie cały dzień, z niewielkimi przerwami. Za dwie godziny mam umówionego lekarza
|
|
|
|
|
#2708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że na te pytania odpowiadają przeważnie osoby, które mają z nimi problem przez całą ciążę bo inne po prostu cieszą się ciążą i nie mają czasu siedzieć na forach Tymczasem niektóre mają mdłości tylko przez kilka dni, inne przez kilka tygodni a jeszcze inne wcale Lepiej myśleć pozytywnie - a może już jutro ich nie będzie ? a nie dołować się, że będą jeszcze przez 4 czy 5 tygodni albo do końca ciąży. Wyobraź sobie, że mnie pierwsze mdłości dopadły w dniu, w którym wracałam z Liverpoolu samolotem. Myślałam, że umrę. Oczywiście jak zawsze usiadłam koło okna, a potem musiałam prosić jakiegoś faceta, żeby się ze mną zamienił bo mam problem z żołądkiem i muszę mieć dostęp do toalety Tak dziwnie na mnie patrzył, że szok. Pracujesz zawodowo czy masz to szczęście, że możesz odpoczywać? Daj koniecznie znać jak tam po wizycie u lekarza. |
|
|
|
|
#2709 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieję, że u mnie to szybko pójdzie, i Tobie też tego życzę ![]() Pracuję, ale prowadzę działalność, więc sama sobie organizuję dzień
|
|
|
|
|
#2710 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja do tej pory w piekarniku, wychodziły super, na zakwasie, przeważnie z mąki orkiszowej/żytniej, ale cos się ostatnio spierdzieliło i robią mi się zakalce - tzn chleb niby rośnie pięknie, ale jak wyjmuję, to okazuje się że wyrośnięta jest tylko skórka, a w środku dziura i zakalec ![]() fonn, powodzenia u lekarza! |
|
|
|
|
#2711 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2712 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą przez ostatnie 2 lata zdarzało mi się pójść na wizytę do innych ginów w związku z infekcjami (bez usg, tylko samo badanie) to też płaciłam tak ok 70zł.Cytat:
![]() Cytat:
Pół nocy przesypiam, potem się nagle budzę i potem przez resztę nocy przewracam się z boku na bok, co prawda zasypiam w międzyczasie, ale to taki przerywany sen, bo co chwilę się budzę i zasypiam, potrafię tak z 10-20 razy zmieniać pozycję. Mam tak gdzieś od tygodnia, wcześniej normalnie spałam. W dodatku jak już sie obudzę to zazwyczaj muszę iść do WC, bo mi brzuch rozsadza, więc to mnie też trochę rozbudza. Za to jak budzik dzwoni o 6.20 to nie mogę wstać...
|
|||
|
|
|
#2713 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
CO do problemu, to winę może ponosić zbyt luźne ciasto (spróbuj zmniejszyć ilość wody w cieście) lub zbyt długi czas wyrastania ciasta. Jak przerośnie, to skóra się zapieka a środek zapada. Temperatura raczej winy nie ponosi.
|
|
|
#2714 | |
|
Zakorzenienie
|
tylko np. podam swój przykład jak pisałam o tym co u mnie w pracy się działo jak przyszłam pierwszy dzień po chorobowym wolałam pisac w k. bo koleżanka z pracy udziela się na wizażu a tez wystarczy wpisać w google jakiś temat i wyskoczy nasz wątek i niektóre osoby mają swoje zdjęcie w nicku albo w profilu tyle informacji że ktoś inny może ja znaleźć i okazać sie że ją zna a ja akurat nie chce by każda osoba w Polsce czy na świecie wpisała sobie hasło w google i znalazła np. zdjęcie moje usg, dlatego to sa plusy klubu
Cytat:
|
|
#2715 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() nadrabiam zaległości, bo mi się weekend do wczoraj przedłużył i chyba dniówkę w pracy spędzę dziś na zaległościach ![]() W każdym razie co się tyczy becika i 10tego tygodnia, to pracowałam w rodzinnych i troszku wiem na ten temat. Do końca tego roku trzeba było dostarczyć tylko zaświadczenie, że było się w ciąży pod opieką lekarską (nieważne kiedy). Po 2011r. jak się nic nie zmieni, to wróci obowiązek zaświadczenia trzech wizyt w konkretnych tygodniach ciąży. Z tym że takie zaświadczenie wypisuje lekarz przed końcem ciąży, lub po porodzie.. więc wydaje mi się że nie ma co się napinać teraz na kartę ciąży, jeśli chodzi się od początku do jednego lekarza, to wypisze wszystko zgodnie z prawdą, lub troszkę ją naciągnie myślę jeśli trzeba. O ile w ogóle nie zlikwidują becika
|
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieje że nie
ja właśnie myślałam czy przed porodem gin wystawi takie zaśw. czy po połogu jak pójdę
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-10-26 o 11:13 |
|
|
|
#2717 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kism;30151337]Efijy, Balbina, ja też jadłam dziś i wczoraj pomidorową
Uwielbiam Ale specjalnie zrobioną przez tż na poniedziałkowym świeżym rosołku Dobrze mam z nim, jeszcze teraz jak siedzi z Maksiem w domu, to codziennie po pracy mam pyszny obiad na stole I ta powinno by żeby o nas dbali ![]() Efijy, spokojnie Ja to bardziej już obawiałam się, czy serduszko dalej bije, czy wszystko dobrze... Nawet nie mówiłam o tym na głos, starałam się nie myśleć, ale odetchnęłam dziś zdecydowanie Staram się myśleć pozytywnie ale wiesz jak to jest kto jak kto ale kobiety zawsze znajdą sobie powód do zmartwień, chodź dziś czuję się jakoś wybitnie osłabiona więc to wygrywa. Mam nadzieje że wieczorem będę już spokojniejsza. |
|
|
|
#2718 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#2719 |
|
Zakorzenienie
|
O rany... 5 godzin snu... umarłabym w końcu z niewyspania.
![]() W pierwszych tygodniach nie byłam jakoś specjalnie senna, dopiero około 2 tygodnie temu, w 10 tygodniu mnie dopadło. Pozbyłam się mdłości i ssania w żołądku, ale jak mnie zetnie czasami po pracy (a czasami i w pracy), to nie ma przebacz. Zasypiam na stojąco...
|
|
#2720 |
|
Zakorzenienie
|
A ja znów od 5 tyg. byłam senna, a teraz od 7 jakby troszke mniej
|
|
|
|
#2721 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jest znowu przesada w drugą stronę.---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Wynika z tego że każda z nas jest inna i każda inaczej przechodzi ciążę Ja mam tylko jedną wielką nadzieję - że wreszcie skończą mi się te okropne mdłości, bo się wykończę.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#2722 |
|
Zakorzenienie
|
Skończą się
|
|
#2723 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie jak zaczyna mdlić to cukierki miętowe idą w ruch - mi pomagają
|
|
|
|
#2724 |
|
Zakorzenienie
|
ja myślałam że mi sie kończą a tu dziś mdli a do pracy trzeba isc ;(
|
#2725 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jak mam wolne potrafie brać dzień na cztery razy,bo co chwila śpie,choćby 20 minut i jest lepiej,wstaje jak nowo narodzona,w nocy ostatnio tez spać nie mogę obudzę się i dwie godziny patrze w sufit,kiedy już zasypiam dzwoni budzik
A teraz czas na obowiązki-barszczyk biały,który chodzi za mna już jakis czas. |
|
|
|
#2726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja co rano budziłam się z nadzieją, że może dziś już ich nie będzie i w końcu nie ma (mam nadzieję, że to nie zmyłka i że już tak zostanie )
|
|
|
|
|
#2727 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pracuję w sklepie dużym(nie będe wymieniała nazwy) ale dużo razy siedząc na kasie myślałam ze zwymiotuje na wszystkich ludzi stojących do kasy...
|
|
|
|
#2728 |
|
Wtajemniczenie
|
justys1358 mnie pomagają Zozole, ale na krótko. Co chwilę Zozolek i się zasłodzę niedługo.
avelaaa w którym jesteś tygodniu? anulka4771, ja też pracuję w sklepie ale takim małym, nie samoobsługowym, i cały czas mam obawy, co zrobię jak mnie zemdli i będę musiała do toalety, a akurat będą klienci? Jestem sama na zmianie i co mam zrobić? zostawić ludzi i lecieć?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2011-10-26 o 12:11 |
|
|
|
#2729 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2730 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli jesteś w 9tc bo tak to się liczy. To znaczy że Tobie mdłości już się skończyły? Szczęściaro. Chcę nadal pracować, ale te mdłości mnie wykańczają, i po prostu czuję się w pracy źle. W domu jak mnie coś bierze mogę się położyć a w pracy niestety nie mam takiej możliwości - musiałabym pracować w hotelu, albo w sklepie z łóżkami hehe
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

Dlatego zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie.
Pół nocy przesypiam, potem się nagle budzę i potem przez resztę nocy przewracam się z boku na bok, co prawda zasypiam w międzyczasie, ale to taki przerywany sen, bo co chwilę się budzę i zasypiam, potrafię tak z 10-20 razy zmieniać pozycję. Mam tak gdzieś od tygodnia, wcześniej normalnie spałam. W dodatku jak już sie obudzę to zazwyczaj muszę iść do WC, bo mi brzuch rozsadza, więc to mnie też trochę rozbudza. Za to jak budzik dzwoni o 6.20 to nie mogę wstać...

Ale specjalnie zrobioną przez tż na poniedziałkowym świeżym rosołku
Ja to bardziej już obawiałam się, czy serduszko dalej bije, czy wszystko dobrze...
Nawet nie mówiłam o tym na głos, starałam się nie myśleć, ale odetchnęłam dziś zdecydowanie