|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Timii, jeśli chodzi o PAPPa to ja mam takiego lekarza, który zawsze zleca wszystkie dostępne badania. Często kosztuje mnie to dużo, ale za to mam większą pewność, że wszystko jest ok. Innym dziewczynom chyba żaden lekarz tego nie zlecił. PatkaM84, co za wstrętna su....nia trafiła Ci się przy porodzie Ja muszę dokładnie wypytać lekarza ile będzie mnie kosztowała jego pełna dyspozycyjność przy porodzie. Słyszałam, że 2tys. Ciekawe czy z położną, z którą się teraz spotykam przed wizytą z lekarzem, też będę mogła się umówić. Wolałabym mieć przy sobie znaną i pewną ekipe.. Z tym gazem rozweselającym to słyszałam w radiu wypowiedzi lekarzy i kobiet. Sam gaz nie rozsmiesza, że rodząca pada tam ze śmiechu, ale sprawia , że kobieta jest spokojniejsza, bardziej opanowana i w ogóle jest lepiej. Też muszę wypytać o to lekarza. A tak swoja drogą to mdłości miałam chyba w 7 i 8 tc,a potem był spokój i tu nagle wróciły!!! Przy 12tc juz by sobie dały spokój. A ja dzisiaj bardzo, bardzo zgrzeszyłam....Byłam na zakupach i kupiłam sobie ogromne kawałki makowca, sernika i jabłecznika. Są tak pyszne, że miały być na 3 dni, a ja je chyba do jutra pożre!!! A waga niech mi się nawet nie waży drgnąć!!! A teraz moje drogie dziewczynki, przypomnijcie mi jeszcze raz jak się cytuje bo juz umiałam i zapomniałam, a widze, że nie tylko ja mam problemy. Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2011-10-28 o 23:30 |
|
|
|
#2972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie, jeżeli chcesz zacytować więcej niż jeden post to obok cytuj jest taki przycisk i wciskach go w tych postach w których na coś chcesz odpowiedzieć. I tyle. Hehe, ale jakoś zawile to napisałam, mam nadzieje, że zrozumiesz ![]() Dzisiaj od rana znowu się obudziłam z okropnym bólem głowy i lekkimi mdłościami. już nie mogę się doczekać aż mi przejdzie
|
|
#2973 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze dziewczyny ja powoli zaczynam się martwić co bym się nie odwodniła....jeść praktycznie wcale nie dam rady, bo nawet sucha buła powoduje u mnie odruch wymiotny i powitanie z muszelką, ale teraz też co wypije to umiem zwymiotować
![]() Miałyście tak?
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wymiotowałam ani razu, ale tez jest mało rzeczy które moge jesc. Nie jadam wedlin ani miesa, bo mnie cofa. Przerzuciłam sie na ser biały, zółty i dzem. Z tym jem tylko kanpki.
|
|
|
|
#2975 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nadrobić Was po 2 dniach to graniczy z cudem
narazie przelecialam po łebkach, wieczorem nadrobie resztę ![]() Co do porodu... ja dobrowolnie zdecydowałam się na cesarkę. Czemu? boje sie potwornie bólu, a po drugie chciałam mieć miłe wspomnienia po porodzie i takie właśnie mi zostały, 2 poród też będzie napewno przez cc , owszem pierwsze 24h lezalam plackiem, ale potem naprawde mnie nie bolało i byłam w stanie normalnie funkcjonować. Dziewczyny które były ze mną na sali, a i owszem kilka godzin po porodzie mogły wstać, przebrać dzidzie a ja leżałam. Natomiast one kilka tyg nie mogły normalnie usiąść, umyć się, a ja po 24h bylam w pelni sprawna. Nie mówię, że naturalny poród jest jakiś bee czy fee tylko wiem że ja bym się nie zdecydowała... pozdrawiam miłego weekend
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety ja teraz bede mniej dyspozycyjna, maz skrecil kostke, nie moze w sumie woglole chodzic i wszytkie obowiazki musze przejac;/ takze bede podczytywala, ale pewnie nie dam rady nadrobic wszytkiego
|
|
#2977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój lekarz powiedział że jakby coś takiego się zdarzyło - wymioty o takiej sile, to natychmiast do lekarza albo do niego bo to zagraża ciąży - zatem na Twoim miejscu skątaktowałabym sie z kimś -musisz się fatalnie czuć, jeśli już nawet po piciu wymiotujesz - mi się to tylko raz zdarzyło, że napiłam się herbaty i miałam cofkę, ale raz to nic, jeśli trwa dłużej powinnaś się martwić. |
|
|
|
|
#2978 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Znowu mam ambitny plan na sb i nd - byczenie się, więc spokojnie właśnie zasiadłam do nadrobienia Was U mnie nic nowego, dalej dużo śpię, choć wczoraj zaczęłam już 13 tc, sama nie dowierzam ![]() La Monica, ghosst, witajcie Efijy, fonn, debesciara, andzya, gratuluję dobrych wieści po wizycie zabcia, gratuluję załatwienia ubezpieczenia Teraz wreszcie możesz spokojnie oczekiwać na wizytę ![]() Co do wspólnych porodów to zdania są podzielone i dobrze - para musi się na to świadomie i dobrowolnie zdecydować. I to i kobieta, i mężczyzna muszą być przekonani, że tego chcą lub nie, żadne naciski nie będą tu dobre. Ja Maksa rodziłam z mężem. Długo się wahał, ale w końcu się zdecydował. Teraz znowu się waha... ale na razie daję mu czas na przemyślenia, mam nadzieję, że się zdecyduje, bo nie wyobrażam sobie rodzenia bez niego Jeszcze zanim poczęliśmy Okruszka, jak mi powiedział, że raczej nie chce być teraz przy porodzie, to powiedziałam, że nie będzie w takim razie żadnego dziecka ![]() Z moich obserwacji wynika niestety, że na porodówce kobieta z mężem jest lepiej traktowana, pomijając już ten aspekt, że sale rodzinne są lepiej wyposażone z oddzielną łazienką, itp. a wspólna sala to często tylko płaskie łóżka oddzielone parawanami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
paskiem ręczników papierowych i prosi tż do gabinetu.Cytat:
Najczęściej ciążę liczy się od OM, ale jeśli kobieta miała baaardzo długie cykle, to lekarz jednak chyba będzie kierował się usg. Na razie nie martw się na zapas, rozumiem, że lekarz nic niepokojącego nie widział. Dzieciaczki na początku rosną w bardzo różnym tempie, nic się nie martw Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chodzi o kał, to właśnie po to robi się lewatywę, żeby uniknąć mimowolnego oddania stolca i kontaktu dziecka z kałem. A krew... no cóż, to fakt jest nieunikniona... Zazwyczaj mówi się, że tż stoi koło głowy i nie musi tego dokładnie widziec, a widok własnego dziecka w pierwszych minutach życia i przecięcie pępowiny to niezapomniane przeżycia. Do tego ja byłam długo szyta (ok. godziny, bo mocno popękałam, Maksiu ważył 4040 g) i przez ten czas tż trzymał Maksa na rękach, siedzieli w pokoiku obok, a ja nie martwiłam się co się dzieje z moim dzieckiem, potem ich wpuścili, nakarmiłam Maksia i tak 2 h w trójkę sobie byliśmy spokojnie jeszcze na porodówce.Odnośnie jeszcze obecności tż - kobieta, która była ze mną na położnictwie, a rodziła sama, mówiła, że kilka minut szycia było gorsze niż poród, musieli nawet jej nie dać znieczulenie, a męża nie było i nie miał się kto upomnieć Ale jeszcze raz podkreślę, że to musi być wspólna decyzja pary Cytat:
Teraz się waha m.in. z tego powodu, więc mu mówię, żeby następnym razem nie zapomniał języka w gębie i powiedział, że chce stać koło głowy. Poza tym dla niego najgorsza była bezsilność, że nie może nic zrobić, żeby zmniejszyć mój ból ale ja mu zawsze powtarzam, że psychicznie dla mnie jego obecność była nieoceniona.Cytat:
Uff, doczytałam wszystko, jeszcze dopiszę nowe mamusie i wybieram się na spacer .Do usłyszenia |
|||||||
|
|
|
#2979 |
|
Zakorzenienie
|
Kism - opis porodu kapitalny
jestem tego samego zdania - ja swojemu R mówię wszystko czego się dowiem, żeby potem nie było że się dziwi, że to takie straszne - ale i tak ciągle mi powtarza że mam tylko 50 procent do powiedzenia na temat tego czy ma ze mna rodzic czy nie, bo on ma drugie 50... zobaczymy na co sie zdecyduje....
|
|
|
|
#2980 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
w końcu Cytat:
eh mi waga spadła 300g ;( Cytat:
Cytat:
|
|
#2981 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam wadę wzroku i zawsze myślałam, że automatycznie będę miała skierowanie na cesarkę i już się nawet tak nastawiłam, ale ostatnio słyszałam, że to nie zależy od wielkości wady tylko od stanu siatkówki i że krótkowidze też mogą normalnie rodzić jak mają dobrą siatkówkę. Nie byłam jeszcze u okulisty, ani nie gadałam na ten temat z ginem, ale zastanawiam się czy bym nie wolała mieć cesarki. Bólu się nie boję, tylko tego, że coś może być nie tak przy porodzie i dziecku się coś stanie. Cytat:
Szczerze to nie wyobrażam sobie tego, choć w tym momencie to mi się to trochę zabawne wydaje, gorzej jak sama trafię na taką salę ![]() A w ogóle to w którym szpitalu zamierzasz rodzić? ![]() U mojego gina ta leżanka koło USG jest tak ustawiona, że się podchodzi do niej od strony wstydu Co prawda wszystko jest za parawanem, więc jakby ktoś nawet wtargnął do gabinetu to nic by nie było widać, ale jakby mąż chciał wejść pod ekran USG w trakcie badania to pierwsze co by zobaczył to końcówkę głowicy wystającą z wiadomego miejsca A tak z innej beczki: macie jakieś domowe sposoby na ból gardła?
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2011-10-29 o 17:49 |
|||
|
|
|
#2982 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W większości szpitali takie leżanki między parawanami to norma.Ja na razie nie mam zielonego pojęcia, jak jest w naszych szpitalach i dalej chodzi mi po głowie myśl, żeby jechać do Krakowa tam, gdzie rodziłam Maksa, choć nie zdziwiłabym się gdyby ktoś nazwał to głupotą Ale o ile pewniej i bezpieczniej bym się tam czuła, znając warunki i zwyczaje choć też od tego czasu parę lat minęło i mogło się coś pozmieniać.U nas na razie zupełnie się nie orientuję, gdzieś w okolicach 6-7 mies. może przejdę się do jednego i drugiego szpitala zobaczyć porodówkę Na razie jedyny argument, jaki mam za którymś ze szpitali to taki, że w starym moja ciocia jest położną, ale ona nawet jeszcze nie wie o ciąży.W przyszły weekend zamierzam właśnie zaprosić różne ciotki i kuzynów do mojego nowego mieszkania, bo jeszcze nie byli (mieszkam w nim od sierpnia), więc przy okazji powiem o ciąży i coś może o porodzie pogadam. To akurat będzie już dobry czas, bo będzie 14 tc ![]() A Ty jesteś już na któryś szpital zdecydowana? Ja jeszcze mam koleżankę, która rodziła miesiąc temu, ale na razie nie chciała, żeby ją z maluszkiem odwiedzać. W listopadzie mamy się spotkać, więc będę miała informacje z pierwszej ręki, choć nie wiem nawet w którym szpitalu rodziła ale się dowiem
|
|
|
|
|
#2983 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi też przechodziła przez głowę myśl, żeby rodzić w Krakowie, w szpitalu gdzie pracuje ten mój drugi gin z Krakowa, ale chyba jednak się nie porwę na coś takiego. On pracuje na Siemiradzkiego, a Ty w którym w Krakowie rodziłaś?
|
|
|
|
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje wszystkim dziewczynom za mile slowa
![]() Wczoraj bylismy u znajomych i tak mnie ciagnelo zeby im powiedziec ze bedziemy rodzicami ... zwlaszcza jak jedna z nich zapytala kiedy bedziemy miec swoje dzieci ( juz na koncu jezyka mialam powiedziec .. za 8 miesiecy ) ale sie wstrzymalam .. czekam cierpliwie do wizyty a u nas ... pada wlasnie snieg !! ![]()
|
|
#2985 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
Czy mozna sie przyłączyć ?? Wczoraj byłm u gina ciąża potwierdzona 5 tydzien i tp na 26.06.2012 jestem mama Kamilki która w listopadzie skonczy 2 lata Raczej nie dam rady nadrobic tego co juz naprodukowane bo idziecie strasznie szybko ale postaram sie byc na bieżąco, jak mnie przyjmiecie do grona
|
#2986 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Ależ tu sobotnia cisza nastała
![]() Mój spacer był bardzo przyjemny, ale wiecie co - zaczęła mnie w jego trakcie boleć głowa Może za bardzo się dotleniłam, bo dawno nie byłam na spacerze Cytat:
Żartujesz! To normalne u Ciebie o tej porze roku? Wiesz, wiem że w różnych częściach Stanów różny klimat jest, ale jak to konkretnie u Ciebie. Ja za 3 tyg. mam wyjazd z pracy - konferencję regionalną w Zakopanem, więc się nie zdziwię, jak tam będzie śnieg, ale w naszym Tarnówku jeszcze dość ładna jesień i póki co na śnieg się nie zanosi ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
![]() Kojarzę Cię z tarnowskich mam, gdzie raz się przywitałam i które mam zasubskrybowane, ale ciągle mi brakowało czasu, żeby więcej popisać ![]() Może Ty jeszcze pomożesz mi i rinco w zdobyciu opinii o tarnowskich szpitalach Rodziłaś może Kamilkę w Tarnowie?
|
||
|
|
|
#2987 |
|
Zakorzenienie
|
cisza bo weekend
ja spadam na mam talent a jutro do pracy
|
#2988 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2989 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wlasnie tu nigdy tak wczesnie nie ma sniegu ( stan NY ) pod koniec listopada to jest bardzo wczesnie .. nie wiem co to sie z pogoda podzialo No w zakopanem to juz snieg jest nie? ![]() Pozdrowienia z zasniezonego Mahopac
|
|
|
#2990 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wow, zima na całego! A u nas prognozy na przyszły tydzień - słońce, słońce, słońce i ok. 15 stopni
|
||
|
|
|
#2991 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2011-10-29 o 22:47 |
|
|
|
|
#2992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- jak mawia mój tata
|
|
#2993 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. A przy poczęciu nic ich nie obrzydzało Na szczęście jeden poród rodzinny mam za sobą, nic mi Tż nie obrzydziło, poza tym z tym kałem to bym nie przesadzała, organizm przed porodem raczej się oczyszcza. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2994 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry! Jak tam, wyspane po długiej nocy?
![]() Cytat:
![]() A w Zakopanem no tak, możliwe że już jest śnieg, nie zastanawiałam się W górach na pewno już leży.
|
|
|
|
|
#2995 |
|
Wtajemniczenie
|
piekne to zdjecie
JA CHCE TAKICH SWIAT białych
|
#2996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pięknie, ale narazie u mnie tak nie chce
|
|
#2997 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I teraz też zamierzasz tam rodzić, czy nie zastanawiałaś się jeszcze nad tym? W sumie masz jeszcze dużo czasu
|
|
|
|
|
#2998 |
|
Zakorzenienie
|
ludzie - od wczoraj jak zobaczyłam ten śnieg - to chyba zbieram zapasy na zimę, bo jak w Irlandii ma być gorsza zima niż w zeszłym roku - a w zeszłym było -15 -u nich to tragedia narodowa, nikt nie jeździ do pracy bo nie potrafią jeździć po lodzie, szkoły pozamykane, bo ogrzewania dobrego nie ma, z resztą domy wtedy też do najcieplejszych nie należą, czasami mi się wydaje że oni budują domy z kartonu a co najgorsze wszystkie rury są na zewnątrz - czyli woda zamarza, kanalizacja zamarza, wszystko zamarza
![]() a tak z innej beczki od wczoraj chodzę ciągle głodna... nie wytrzymam
|
|
|
|
#2999 |
|
Wtajemniczenie
|
ja wczoraj 3 dokladki bigosu takze nic nie mów
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
tylko trzy? z resztą bigos to większości warzywo
ja ciągle z głową w lodówce, od początku ciązy nie byłam tak straszliwie głodna..co jest?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

narazie przelecialam po łebkach, wieczorem nadrobie resztę 

U mnie nic nowego, dalej dużo śpię, choć wczoraj zaczęłam już 13 tc, sama nie dowierzam 
Teraz wreszcie możesz spokojnie oczekiwać na wizytę
Jeszcze zanim poczęliśmy Okruszka, jak mi powiedział, że raczej nie chce być teraz przy porodzie, to powiedziałam, że nie będzie w takim razie żadnego dziecka 

W większości szpitali takie leżanki między parawanami to norma.
Może za bardzo się dotleniłam, bo dawno nie byłam na spacerze