|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kurcze mam nadzieje ze do jutra prad bedzie .. albo dzisiaj jak wroce z pracy to juz bedzie ![]() Cytat:
No porazka na maxa a jeszcze sie zima dobrze nie zaczela ![]() No wlasnie u nas nic na gaz nie ma wszystko na prad ![]() Cytat:
No wlasnie slyszalam ze dzisiaj u Was byla piekna pogoda .. u nas masakra teraz w pracy jestem to jak dzieciaki usna to wezme prysznic .. a pozniej do tej zimnicy
|
|
|
#3062 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
super że wizyta sie odbyła no a mężowi się nie dziwię ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3063 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, jak Wy sobie radzicie z "wymiotnym" samopoczuciem? Ja już nie daję rady
Jestem w 7. tygodniu, od zeszłego tygodnia mam straszliwe mdłości trwające przez większą część dnia. Zaczyna się jak tylko się obudzę, śniadanie jestem w stanie zjeść nie wcześniej niż 3-4 godziny po obudzeniu, do tego czasu kilka razy wymiotuję (pustym żołądkiem :/), piję słabą herbatę. Dodatkowo niemal przez cały dzień mam lekkie zawroty głowy, co mocno utrudnia mi funkcjonowanie. Wizytę u gina mam dopiero pojutrze. Te mdłości i wymioty rano to moja zmora, nawet, jak już mam zupełnie pusty żołądek, on dalej skręca się boleśnie i próbuje wymiotować ![]() Jem raczej mniej niż przed ciążą (ale nie jestem głodna), ostatni posiłek staram się zjeść przed 17, bo inaczej żołądek nie pozwala mi spać - jeśli zjem kolację, przez połowę nocy aż do rana już nie śpię, a brzuc h czuję tak, jakbym dokonała świątecznego przejedzenia. No, to się wygadałam ![]() Czy u Was też sytuacja wygląda aż tak nieciekawie? |
|
|
|
#3064 |
|
Wtajemniczenie
|
fonn ja tak miałam 2dni
plus ze 2tyg mdłosci ale musisz jeść jak kiedyś pisała śliweńka nie dopuszczać do głodu a jak nie możesz to skórka od chleba ![]() My wczoraj byliśmy na cmentarzu jak wszyscy chyba tyle, że spacer trwał 2km no to połaziłam sobie a później padłam i spałam z syniem od 12 do 16 to się nazywa siesta ![]() edit pięknie wygląda cmentarz samym wieczorem tak jak u nas znajduję się w samym lesie i nie ma latarni światło dają tylko znicze coś pięknego i nastrojowego
waga najwyzsza 130 waga najnizsza 79,9 105.....99.....95....89.. ...85.....79...75 Edytowane przez Pandzia_2010 Czas edycji: 2011-11-02 o 09:05 |
|
|
|
#3065 |
|
La Moderatoiure
|
Ależ u mnie mgła za oknem....Witam
![]() Ja się przeziębiłam niestety, zasłabłam na zewnątrz, poty zimne mnie oblały i się zaziębiłam. TŻ leczy mnie jakimiś magicznymi napojami z soku z malin, soku z pigwy, miodu, imbiru (w jednym kubku). Ale chyba pomaga bo katar powoli przechodzi i gardło też. Więc mąż popija ciepłe piwko z sokiem a ja takie paskudztwa muszę ![]() Pisałyście o bigosie, ja od 2 dni pochłaniam mojej mamy. Ale apetytu jak nie było tak nie ma. Waga stoi w miejscu, a już drugi trymestr leci... Życzę zdrówka wszystkim bo widzę, że nie tylko ja tu zakatarzona. Kism- moja ślepota nie zna granic...termin porodu jak byk jest w karcie ciąży od początku - 7 maj 2012. A wiek mam w profilu podany. |
|
|
|
#3066 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
Widzę, że temat wózków na tapecie... Niestety uważam, że nasz x-lander za ponad 2 tys jest najgorszym zakupem w moim życiu. nie wiem co mnie wtedy poniosło chyba to ze mi sie tak podobal . Uzyliśmy go może 3 razy, a potem małą przełożyliśmy do spacerówki bo nie dość że bardziej lekka to jeszcze wydawało mi się że Mała dusi się w tej gondoli. Nigdy więcej wielofuncyjnych wielkich wózków. Biorąc pod uwagę, że nasze dzieciaczki urodzą się w lecie ja bym napewno nie kupowała wózka z gondolą, są spacerówki rozkładane do pozycji leżącej tak więc my napewno będziemy wozić w niej. Najważniejszą kwestią jest to, że wg mnie nie różni się niczym od wózka za 1 tys zł... no ale tu chyba liczy się marka?przereklamowana zresztą. Pomine fakt, że nikgdy nie użyliśmy tego wózka w funkcji spacerowej, bo jest po prostu mega ciężki
|
#3067 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Już to pisałam ale wkleje jeszcze raz może Ci pomoże ![]() Zjedz w łóżku przekąskę. Jeśli nie możesz „zamówić” małego śniadania do łóżka, przygotuj je sobie poprzedniego wieczoru, żebyś nie musiała wstawać. Mogą to być 2–3 sucharki czy herbatniki, mały banan albo garść suchych płatków kukurydzianych. Przekąskę popij ciepłą herbatą z termosu. Potem poleż jeszcze 10–15 minut i dopiero wtedy powoli wstań. W ciągu dnia zjadaj 5–6 niewielkich posiłków. Nie powinnaś się ani przejadać, ani dopuszczać do wystąpienia silnego głodu. Jedz powoli i dokładnie żuj każdy kęs. Noś w torebce małe przekąski – batonik muesli, kilka migdałów, orzechów czy krakersów. Gdy poczujesz ssanie w żołądku, a nie możesz zjeść normalnego posiłku, sięgnij po przekąskę. Dzięki temu zapobiegniesz większemu spadkowi cukru we krwi, co może być przyczyną wystąpienia nudności. Zadbaj, by w codziennej diecie nie brakowało produktów bogatych w witaminę B6. Ma ona m.in. tę właściwość, że łagodzi mdłości i odruch wymiotny. Dobrymi jej źródłami są: ryby, chude mięso, banany, warzywa – zwłaszcza kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki. W dużej ilości witamina B6 występuje też w zbożach (szczególnie kiełkach pszenicy), ziarnach soi, fasoli, orzeszkach ziemnych. Unikaj potraw pikantnych i tłustych, które mogłyby podrażnić lub nadmiernie obciążyć żołądek. Zorientuj się, które zapachy i smaki wywołują u ciebie nudności (mogą to być także te, które przed zajściem w ciążę bardzo lubiłaś) i starannie ich unikaj. Nie objadaj się na noc, wieczorem staraj się nie przyrządzać potraw o intensywnym zapachu (np. kapusty). A przed snem dokładnie wywietrz mieszkanie. Staraj się dużo pić (2,5–3 l dziennie), ale niewielkie porcje i małymi łykami – osłabisz odruchy wymiotne, a w razie torsji zapobiegniesz odwodnieniu. Unikaj napojów gazowanych i słodkich, pij zaś wodę mineralną, soki warzywne i owocowe. W łagodzeniu nudności bardzo pomocne są herbatki ziołowe (z miętą, melisą, rumiankiem), bo wspomagają trawienie, a ponadto działają uspokajająco, także na żołądek. Pij herbatkę imbirową – jest znana z właściwości przeciwwymiotnych. Ważne jednak, by był to świeży imbir – możesz plasterek zalać filiżanką wrzątku albo wrzucić do zwykłej herbaty. Staraj się być aktywna – spaceruj, spotykaj się ze znajomymi, gimnastykuj się. Bezczynność pogarsza trawienie i skłania do nadmiernego wsłuchiwania się w swój organizm
|
|
#3068 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami trzeba wózek wciągnąć na chodnik czy inne podwyższenie terenu, i trójkołowcem to niezła ekwilibrystyka jest. Więc będą 4 koła. Bugaboo najpewniej... Cytat:
![]() No i w naszym przypadku nie wsadzimy chyba dzieciaka do spacerówki wcześnie, bo po 6-7 miesiącach to będzie sroga zima i jednak gondola cały czas będzie w użyciu. Cytat:
Ostatnie czego Ci trzeba, to się rozchorować. Cytat:
U mnie powrót mdłości. W 14 tygodniu. Mam nadzieję, że mi przejdzie, bo się wykończę. Wymiotów co prawda nie mam, ale w poniedziałek taki ból żołądka mnie dopadł, że myślałam, że zejdę.
|
|
|
#3069 | |||
|
Raczkowanie
|
O tak, już mi ślinka leci.
Poza tym mogłabym w kółko pomidorowe dania jeść i wszystkie z włoskiego menu.Plus pączki. Cytat:
![]() Cytat:
tyle że to jeszcze tyyyyle czasu, że na razie tylko poszłam do sklepu pomacać ![]() Cytat:
![]() Tak na marginesie - wiem że jeszcze wcześnie ale czy oprócz mnie ktoś jeszcze ma już problem ze spodniami? W żadnych dżinsach się nie dopinam choć wydaje mi się że brzuszek malutki. Może jakieś sklepy polecicie albo coś?
|
|||
|
|
|
#3070 |
|
Wtajemniczenie
|
ja ja ja
zapinam jeszcze pod brzuchem ale cisną niemiłosiernie więc poszły w odstawkę a przeprosilam leginsy
|
#3071 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko trzeba się przemóc i coś schrupać już jak robi się niedobrze, bo jak przeczekasz ten moment to może być już tylko gorzej... Poza tym zaczęłam jeść kolację, tak ok. 20-21, żebym rano nie była zbyt głodna jak się obudzę - rzeczywiście pomagało, o wiele lepiej się czułam rano i spokojnie wytrzymywałam do śniadania bez dodatkowych przekąsek. Ogólna zasada: jak zaczyna się robić niedobrze to od razu coś zjeść ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
Cytat:
To taki głupi stan przejściowy, niech już ten brzuchol wyrośnie to wskoczę w spodnie ciążowe i będzie problem z głowy, a tak to jedne za ciasne, drugie za luźne...
|
|||||
|
|
|
#3072 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() na razie noszę dłuższe bluzki ale jakby się ktoś przyjrzał ... ![]() Czyli czeka mnie wyprawa po leginsy, a jakoś zakupy przestały cieszyć wolę pospać
|
|
|
|
|
#3073 |
|
Rozeznanie
|
Pandzia, Lijuana, _Agata, Rinco - dziękuję Wam za odpowiedzi
![]() będę częściej podjadać. No i mam nadzieję, że to nie będzie trwać w nieskończoność |
|
|
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
Za nic w świecie nie woziłabym dziecka samochodem w foteliku, który jest dołączony do wózków 3w1. Fotelik to przede wszystkim bezpieczeństwo mojego dziecka, a te dołączone do wózków pozostawiają wiele do życzenia.
Lepiej więc kupić nieco tańszy wózek, a zainwestować w porządny fotelik. Spodnie noszę jeszcze normalne, brzuch ciążowy u mnie, w 14 tygodniu, jeszcze niewidoczny. Zobaczymy co będzie dalej. ![]() ![]() A widzisz fonn, różnie bywa. Mnie po kilku tygodniach spokoju wróciły mdłości. A myślałam, ze to już absolutny koniec. Nigdy nie czułam się jakoś fatalnie, nie wymiotowałam, ale chodziłam ze ściśniętym żołądkiem. Teraz jest gorzej, niestety...
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2011-11-02 o 11:39 |
|
|
|
#3075 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Widzę że o wózkach piszecie, też jestem nastawiona na boga boo nie jest tani ale cóż, tż się skrzywił jak cenę zobaczył ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2011-11-02 o 11:46 |
|
|
|
|
#3076 |
|
Zakorzenienie
|
Ja specjalnie drobna nie jestem, ale brzuch ma się gdzie schować, znaczy w tłuszczyku...
|
|
#3077 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj miałam piękny sen
miałam już swojego dzidziusia byłam z nim w jakimś opuszczonym magazynie gdzie było brudno i ciemno, maluch zaczął płakać z głodu, nie wiedziałam co zrobić i nagle oświeciło mnie że mogę nakarmić go piersią i karmiłam piersią, to było cudowne uczucie
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#3078 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
do tego dłuższy sweterek, który przykryje te nieszczęsne zapięcie z gumki no i zamek który może się jednak rozpiąć i gotowe. Muszę sobie tylko parę takich dłuższych sweterków sprawić i na razie ze spodniami problem z głowy
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#3079 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie ten sposób się nie sprawdzi, bo nienawidzę jak mi się rozporek rozsuwa... już tak próbowałam, żeby wiedzieć co i jak i niestety odpada.
Można też rozpiąć guzik w spodniach i poluzować nieco pasek, to już IMO lepiej. Teraz tak robię jak się najem za dużo
|
|
#3080 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zapytam mamę czy nie pożyczyłaby mi jakichś spodni, jest szersza, więc może jej spodnie wystarczą na razie no i wszystkie jej spodnie mają wysoki stan, więc może to pomoże Zobaczymy.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#3081 |
|
Rozeznanie
|
No no z tego co piszecie to chyba bedę musiała się zgodzic z mężem że zakup wózka bedzie trudniejszy niż kupno samochodu
ale wiecie co tak kupowac wszystko na raty osobno to tez jak dla mnie nie najlepszy pomysł mam nadzieje ze jednak można kupic wózek może 3w 1 w nie najgorszym wykonaniu bo jak dla mnie to 4000-5000 tys. za wózek to odpada
|
|
|
|
#3082 |
|
Wtajemniczenie
|
jak macie u siebie RAJ DZIECKA popatrzecie w PUławach są wyprzedawane i za spodnie można dać 19,90
muszę podjechać ja pamiętam jak z OLim byłam w ciązy i miałam obronę magistra i koszula ciązowa o zgrozo powyżej 100zl a tam kupilam za 19,90
|
#3083 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Próbę z gumką tylko robiłam, a jak się najem to pasek luzuję, ale tak od zawsze. ![]() Póki co ciążowe i tak na Ciebie będą za duże. Jak mierzyłam to sobie ten pas rozciągliwy pod pachy naciągałam. ![]() Cytat:
Cały czas będę za tym, żeby kupowac osobno fotelik. Atestowany, przebadany, bezpieczny dla dziecka.
|
|
|
#3084 |
|
Wtajemniczenie
|
popieram z fotelikiem
![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- byłam wczoraj u Babci i tak mnie upasła sałatką jarzynową i sernikiem że myślałam ze pęknę fakt nie musiałam ale takie dobre
|
#3085 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale cóż są rzeczy ważne i ważniejsze bucisze sobie kupiłam nowiutkie, ale chyba z nich nie wyrosnę tylko żebym umiejętności świeżo nabytych w rok nie straciła ;p a w sumie 2 lata.. no cóż czas pokaże na szczęście mój mężu za deską czy nartami nuie przepada, więc nie będzie mnie "prowokować"Cytat:
|
||
|
|
|
#3086 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i wciągałam. Teraz kiedy nie mogę wciągać, muszę rozpinać guziki, bo mnie gniecie a nie mogę tak przecież ciążowego brzuszka ugniatać, więc gdyby nie ten tłuszczyk to może bym jeszcze w ogóle brzuszka nie miała.
|
|
|
|
#3087 |
|
Zakorzenienie
|
Sernik dzisiaj zrobię, bo chodzi za mną... i szarlotka...
i grochówkę... i gulasz wołowy... Na szczęście udało mi się nauczyć powstrzymywać przed rzucaniem się na jedzenie. Mam nadzieję, że wpłynie to pozytywnie na moją tuszę. ![]() Nie rzucam się już tak na jedzenie, bo wiem, że to uczucie głodu i ssania w żołądku jest niezależne od stopnia najedzenia, a waga nie kłamie. ![]() kism, piękny brzuch! Dziewczyny, zaglądajcie na maila. Kto nie ma hasła, chętnie wyślę.
|
|
#3088 |
|
Wtajemniczenie
|
niby tez sie nie rzucila
tyle, ze nie jem duzo a ze salatka i tak wzdyma mnie a wzdecia i zaparcia to moi przyjaciele od pewnego czasu a serniczek mniam kawaleczek zjadlam, Babunia dala jeszcze do domu to dzis zjem troszku
|
#3089 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3090 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi jeszcze o wózki to podając kwotę 4000-5000 tyś około oczywiście to podpierałam się tylko markami które wymieniałyście jak Bugaboo przynajmniej takie kwoty za wózek są w internecie. Wiadoma sprawa ze każda z nas chciałaby dobry wózek dla swojego maleństwa stąd też te dyskusje i wymienianie opini które zawsze się przydaj tym bardziej dla przyszłych mamuś które nie kupował nigdy wózka. Jeśli chodzi o mnie to zawsze miło dowiedziec się od Was czegoś nowego jeśli wiec traficie na jakieś fajne wózki i fotelik to koniecznie dajcie znac o swoich typach.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

ja zeświruje do tego czasu, ale jak tylko bede miała jakies obawy to pojde do innego żeby sprawdzis czy wszytsko ok.

Słyszałam w wiadomościach, że te opady śniegu jakieś historyczne rekordy pobiły, ale żeby aż tak... Może jakieś grzejniki gazowe da się gdzieś kupić? Przecież w takiej temp. 9 st. to nie da się funkcjonować 

Ale na pewno je zrobię, tylko chciałabym, żeby wszystko wyszło dobrze 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Takie wózki chyba raczej są polecane do miast z idealnymi chodnikami, zjazdami i podjazdami gdzie się da 

no cóż czas pokaże