Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-05, 18:53   #121
Czarnaroe
Rozeznanie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
A jak w ogóle oceniacie te książki Edgara?
Jeśli chodzi o język hiszpański to jest świetny i to dosłownie dla początkujących

Cytat:
Napisane przez zakrecona_pozytywka Pokaż wiadomość
Ok, no to najpierw literówki oraz drobne pomyłki:
1) Na stronie 42 w ćwiczeniu 7, w przykładzie 3 trzeba wpisać po hiszpańsku "wysoką kobietą", więc ja bym wpisała mujer alta. W odpowiedzi natomiast podane jest żeby wpisać mujer grande. Myślałam, że przymiotnik "grande" to "wielki/wielka". Czy można go też stosować w sensie "wysoki/wysoka" czy jednak jest pomyłka?

Powiem Ci, że też się z tym spotkałam ostatnio gdzieś, chyba w internecie więc może to jest jednak poprawne, dowiem się

2) Na stronie 44 w drugim "Uwaga!" jest napisane "Przymiotnik superior ma dwa znaczenia - główne "górny" oraz metaforyczne (osoba lub rzecz o wyższej randze). Tak samo jak przymiotnik interior (dolny), który może również oznaczać rzecz lub osobę o niższej randze". Zamiast inferior jest interior.

Niestety nie mam pojęcia.

3) Na stronie 47 w ćwiczeniu 10, w przykładzie 5 jest est zamiast es.

Zapewne błąd

4) Na stronie 131 na samym dole wśród czasowników ze spółgłoską -g- w pierwszej osobie dwa razy wymieniony jest ten sam czasownik: "salir (wychodzić) - yo salgo"
Tak, wiem. Czepiam się.

oj tam oj tam

Teraz inne, poważniejsze wątpliwości, które narodziły się z rozbieżności z Profesorem Pedro:
1) Na stronie 31 jest napisane "istnieje też grupa rzeczowników, których używa się wyłącznie w liczbie mnogiej, na przykład: los pantalones (spodnie)". W Profesorze Pedro (i chyba w No hay problema 1 też) zaś występuje określenie "el pantalón" na spodnie, a więc w liczbie pojedynczej. Jak to więc jest? Gdzie jest błąd?
2) Na stronie 31 jest napisane "rzeczowniki niepoliczalne lub abstrakcyjne używane są wyłącznie w liczbie pojedynczej, na przykład: la información (informacja/informacje)". W Profesorze Pedro występuje to słowo w liczbie mnogiej, ale w kontekście wiadomości radiowych, czyli "las informaciones radiofónicas".

Oj sama jestem ciekawa też się dowiem, wtedy dam znać

3) Jak to jest z tymi liczebnikami porządkowymi?
- W "Gramatyce" na stronie 84 wymienione są bez rodzajników, a w Profesorze Pedro jak zapomnę się i wpiszę bez rodzajnika "el", pokazuje mi błąd.

Z tego co wiem to się używa:
En la primera imagen veo unas calabazas.

Mnie denerwuje, że np w "Blondynka na językach" jak czyta pojedyncze słowa to nigdy nie czyta rodzajników, chociaż później można wywnioskować z dalszych zdań to i tak mnie to ... grrr :p

- W "Gramatyce" wszystkie liczebniki porządkowe od 11 do 20 pisane są łącznie, np. decimoctavo, podczas gdy w Profesorze Pedro niektóre składają się z dwóch wyrazów (plus rodzajnika) czyli np. el decimo octavo.
- W "Gramatyce" w liczebnikach od 11 do 19 akcent w decimo pada tylko w tych liczebnikach, w których decimo występuje na końcu liczebnika, np. duodécimo, undécimo, a w tych, w których decimo występuje na początku liczebnika, akcentu nie ma, np. decimotercero, decimocuarto. decimosexto itp. Wydaje się to logiczne, ale znów mam wątpliwości bo w Profesorze Pedro ta reguła nie istnieje i np. liczebnik "szesnasty" pisany jest z akcentem, czyli el décimo sexto.
- Jakie liczebniki stosuje się przy imionach i nazwiskach (królowie, nazwiska rodowe, itp.), porządkowe czy główne? Pytam bo najpierw na stronie 85 "Gramatyki" jest napisane "Uwaga! Należy pamiętać, że liczebniki porządkowe występują z reguły przed rzeczownikiem, natomiast liczebniki główne w funkcji liczebników porządkowych - po rzeczowniku. Wyjątkiem są liczebniki porządkowe przy imionach i nazwiskach (królowie, nazwiska rodowe, itp.), których używa się po rzeczowniku, na przykład: Fernando Primero (Ferdynand I), Juan Pablo Segundo (Jan Paweł II).", a potem w ćwiczeniu 4 na stronie 86, w przykładzie 10 - "Benedicto.......(16) (Benedykt Szesnasty)" w odpowiedzi jest napisane dieciséis, a więc wychodzi na to, że trzeba użyć liczebnika głównego w funkcji liczebnika porządkowego zamiast sugerowanego na poprzedniej stronie liczebnika porządkowego decimosexto.

Dowiem się

A na sam koniec, czy mógłby mi ktoś podać odmianę czasownika "oler"(czuć, wąchać, pachnieć) w czasie teraźniejszym - Presente de indicativo?

Stronka: http://www.wordreference.com/conj/EsVerbs.aspx?v=oler
Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Dziewychy

Właśnie strzelił mi do głowy pomysł.
Założylam chomika specjalnie na "wątkowe potrzeby". Fajnie by było jakby został zalinkowany w pierwszym poście. Jak ogarnę więcej to dam jakieś opcje, żebyście też mogły wrzucać swoje materiały, to co znajdziecie i w ten sposób może stworzymy fajną bazę materiałów. Jak wam się widzi ten pomysł?
Można spróbować, chociaż ja na swoim chomiku mam dział hiszpański i mi to wystarczy :p

Edytowane przez Czarnaroe
Czas edycji: 2011-11-05 o 18:55
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 19:44   #122
Choji
Zakorzenienie

Cześć!
Witam Was ponownie. Wieki się chyba nie udzielałam, ale to z racji wstydu jaki mnie ogarniał na widok waszych postępów, a mojego zacofania w nauce jezyków.
Uczę się niemieckiego na lektoracie na studiach (poziom A1 - Studio D), wcześniej uczyłam się niemieckiego w liceum, ale długi brak kontaktu z tym językiem sprawił że większość rzeczy zapomniałam.
Co polecacie do gramatyki, tak żeby ją gruntownie przerobić?
Zależy mi też na podcastach, te które do tej pory znalazłam są na razie zbyt skomplikowane dla mnie
Zarejestrowana jestem też na Lang-8.com, dziś zamieściłam swoje pierwsze online 'wypociny'
I czy możecie mi polecić dobry słownik- zarówno ten komputerowy jak i taki online?

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 19:52   #123
Undercia
Imperatorowa Undi I

Jeśli chodzi o niemiecki to dla mnie numerem 1 jest "Gramatyka Niemiecka z Ćwiczeniami dla Początkujących" Stanisława Bęzy. Jest też druga część (Nowe Repetytorium) ale to już bardziej dla zaawansowanych.
Zaś jeśli chodzi o słownik to ponoć dobry jest ten: http://pl.pons.eu/

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost

Edytowane przez Undercia
Czas edycji: 2011-11-05 o 19:54
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 21:28   #124
ouuGlamour
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Undercia Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o niemiecki to dla mnie numerem 1 jest "Gramatyka Niemiecka z Ćwiczeniami dla Początkujących" Stanisława Bęzy. Jest też druga część (Nowe Repetytorium) ale to już bardziej dla zaawansowanych.
zgadzam się w 100%. Zarówno ta kniga do gramy, jak i słownik są świetne polecam również.

A ja mam pytanie, jaką "talię" a Ance do nauki ang. na poziomie początkującym/ srednio zaaw. polecacie?
Właśnie zainstalowałam ten program i nie mogę się połapać
a nie chcę słownictwa z kosmosu
ouuGlamour jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 21:42   #125
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ouuGlamour Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie, jaką "talię" a Ance do nauki ang. na poziomie początkującym/ srednio zaaw. polecacie?
Ja zainstalowałam Anki kiedyś, ogarnęłam to, a potem stwierdziłam że to mi nic nie daje :p kiepski program - według mnie
Stary 2011-11-05, 21:55   #126
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Jest świetna wielokrotnie słyszałam że to powinna być biblia dla uczących się niemieckiego. Ze swojej strony jeszcze polecę "gramatik kein problem" też bardzo dobra dla początkujących.

Zastanawiam się czy zakupić e-tudora i mam wyjątkowo tendencyjne pytanie: warto? Jest lepszy od Henrego? Bo przyznam szczerze że nie przypadliśmy sobie do gustu
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 22:11   #127
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez ouuGlamour Pokaż wiadomość
zgadzam się w 100%. Zarówno ta kniga do gramy, jak i słownik są świetne polecam również.

Cytat:
Napisane przez pinkswan Pokaż wiadomość
Jest świetna wielokrotnie słyszałam że to powinna być biblia dla uczących się niemieckiego. Ze swojej strony jeszcze polecę "gramatik kein problem" też bardzo dobra dla początkujących.

Zastanawiam się czy zakupić e-tudora i mam wyjątkowo tendencyjne pytanie: warto? Jest lepszy od Henrego? Bo przyznam szczerze że nie przypadliśmy sobie do gustu
Dziękuję bardzo Zamieściłam dziś pierwsze 'wypracowanie' na Lang-8 i jestem w szoku jak szybko ludzie je sprawdzają. Rewelacja!
Spędziłam też 2 godziny osłuchując się z językiem i przerabiając fragment książki

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

I mam jeszcze pytanie. Czy to "Nowe Repetytorium" jest faktycznie drugą częścią, czy po prostu uaktualnioną pierwszą?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-05, 22:14   #128
Martii=*
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Dziewychy

Właśnie strzelił mi do głowy pomysł.
Założylam chomika specjalnie na "wątkowe potrzeby". Fajnie by było jakby został zalinkowany w pierwszym poście. Jak ogarnę więcej to dam jakieś opcje, żebyście też mogły wrzucać swoje materiały, to co znajdziecie i w ten sposób może stworzymy fajną bazę materiałów. Jak wam się widzi ten pomysł?

Standardowy adres, nazwa "chomikjezykowy" dostęp do chomika będzie na hasło. Hasło takie jak nazwa działu, w którym znajduje się ten wątek (multi......) pisane z małych liter bez spacji
ja mam u siebie dużo materiałów, do różnych języków MartiiX
są m.in. profesory

Edytowane przez Martii=*
Czas edycji: 2011-11-05 o 22:16
Martii=* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 22:17   #129
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość

I mam jeszcze pytanie. Czy to "Nowe Repetytorium" jest faktycznie drugą częścią, czy po prostu uaktualnioną pierwszą?
Nowe jest tak jakby kontynuacją, przeznaczoną już dla bardziej zaawansowanych osób. Z tego co pamiętam to w Gramatyce niemieckiej masz wyjaśnione wszystkie podstawowe zagadnienia, a w Nowym repetytorium jest już wyższa szkoła jazdy, bardziej skomplikowane zagadnienia itd.

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Stary 2011-11-05, 22:32   #130
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Nowe jest tak jakby kontynuacją, przeznaczoną już dla bardziej zaawansowanych osób. Z tego co pamiętam to w Gramatyce niemieckiej masz wyjaśnione wszystkie podstawowe zagadnienia, a w Nowym repetytorium jest już wyższa szkoła jazdy, bardziej skomplikowane zagadnienia itd.
Aż specjalnie wzięłam do ręki to nowe repetytorium (starego nie mam) i jest tylko napisane że jest poprawione, dostosowane do nowych zasad gramatyki ble ble ble i że wprowadzono wiele nowych interesujących ćwiczeń.
A ksiązka zaczyna się od najprostszych rzeczy: rodzajników, rodzajów przez zaimki, przyimki więc raczej nie jest to nic skomplikowanego.
Więc ja bym zaryzykowała że to to samo, tylko ulepszone
Stary 2011-11-05, 22:34   #131
Undercia
Imperatorowa Undi I

Mam obie wersje i naprawdę - jest różnica

Stary 2011-11-05, 22:35   #132
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Mam obie wersje i naprawdę - jest różnica
to dobrze wiedzieć
Stary 2011-11-06, 00:25   #133
Esency
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
ja mam u siebie dużo materiałów, do różnych języków MartiiX
są m.in. profesory
Ja mam chomika z abonamentem, gdzie na koncie jest 10GB, więc jak ktoś coś chciałby pobrać, to nie ma problemu, udostępnię w ramach free transferu, tylko piszcie co byście chciały

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
Ja zainstalowałam Anki kiedyś, ogarnęłam to, a potem stwierdziłam że to mi nic nie daje :p kiepski program - według mnie
Mi też jakoś nie odpowiada, zdecydowanie wolę Henrego

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
bym zapomniała się pochwalić...
wykupiłam dziś przedłużkę na tutka... na rok za 89zł... aż boję się pomyśleć ile mi zaraz wyskoczy zaległych powtórek... (jakby ktoś chciał, to promocja ważna do czasu trwania promocji z groupona, czyli jeszcze kilka godzin...
pako napisał o niej na forum tutora... niestety przeczytałam to w przeglądarce w telefonie, a na kompie nie mogę znaleźć tego wątku, więc nie podam linku

edit, udało mi się przepisać link z telefonu... ale dziwne że w nim normalnie mi się wyszukuje a w komputerze tak jakby go nie było...

http://www.etutor.pl/pytania-jezykow..._i_mydeal.html
A to nie jest oferta dla nowych użytkowników? Bo w sumie zastanawiałam się czy nie kupić i coś tam czytałam i było napisane, że trzeba założyć konto... blablabla

Ostatecznie w sumie i tak nie wykupiłam, bo korzystam z Henrego i to chciałabym skończyć, może jakoś od nowego roku, albo po jak skończę wszystkie 4 poziomy w Henrym to skusiłabym się, żeby podszkolić słownictwo, które w fajny sposób można dodawać z diki
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 09:02   #134
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
ooo, rewelacja, wreszcie jakiś dobry słownik niemiecki pomagam jednemu chłopakowi z podstawówki w niemieckim i potrzebowałąm właśnie jakiegoś dobrego słownika online
Cytat:
Napisane przez pinkswan Pokaż wiadomość
to ja mam z kolei odwrotnie, bardzo się polubiłam z Henry'm i boję się, że Tutor będzie gorszy i i tak będę korzystała z Henry'ego

promocja jeszcze aktualna: 89 zł zamiast 348 zł: roczny internetowy kurs języka angielskiego i egzamin na platformie eTutor.pl
Stary 2011-11-06, 09:33   #135
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
ja wlasnie bylabym mniej przekonana do tych mniej popularnych jezykow, bo po prostu malo kto jest w stanie sprawdzic czy sa w nich bledy
tak na przyklad istnieje slowniczek do finskiego z masa bledow
Oczywiście zgadzam się z Tobą, że trzeba uważać na buble Często słowniki japońsko - polskie też są wybrakowane, podobno najlepsze są elektroniczne, ale nie miałam kasy, więc wypytałam nauczyciela, poszukałam w sieci i sprowadziłam ze sklepu internetowego, ważne, że jest dobry
Chodziło mi bardziej o to, że skoro jest tyle dobrych książek z angielskiego, hiszpańskiego czy niemieckiego, to czemu kupować Edgarda, mam wrażenie że to jakieś pójście na skróty. Ale oczywiście co kto lubi.

Poproszę o dopisanie do pierwszego postu: http://englishtips.org/ można znaleźć dużo ciekawych rzeczy, tylko trzeba się wcześniej zalogować i nie bać rosyjskiego, bo czasem przeskakuje Ale są ikonki, więc powinno być bez problemu

A teraz czas na niemiecki
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 09:58   #136
magda88
Zadomowienie

Dziewczyny a znacie coś dobrego do nauki slangu brytyjskiego? może listy mailingowe z jakiejś strony albo sama strona? Mam słownik slangu wyd Oxford z 1999r ale nie wiem czy nie ma tam dużo przestarzałych wyrażeń skoro ma tyle lat...
Stary 2011-11-06, 10:14   #137
aniusiek
Przyczajenie

Można jeszcze dołączyć?
aniusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 10:51   #138
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
tu jest fajna stronka na ktorej mozna sobie odmieniac czasowniki
http://www.conjugation.org/
Bardzo przydatna stronka. Nie znałam i już sobie zapisuje.

Czarnaroe
, tylko gdzie to sprawdzić? Które źródło jest najbardziej wiarygodne? Jest dużo stron w internecie i masa materiałów do hiszpańskiego, ale pojawia się w nich sporo rozbieżności.

To co podałam to nie wszystko. Mam jeszcze kilka wątpliwości co do pisowni niektórych słów czy zwrotów w hiszpańskim tym razem w porównaniach Profesora Pedro z No hay problema 2. Sama bym chętnie sprawdziła jak ma być poprawnie. Pytanie tylko gdzie?
zakrecona_pozytywka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 10:53   #139
Martii=*
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
ooo, rewelacja, wreszcie jakiś dobry słownik niemiecki pomagam jednemu chłopakowi z podstawówki w niemieckim i potrzebowałąm właśnie jakiegoś dobrego słownika online

to ja mam z kolei odwrotnie, bardzo się polubiłam z Henry'm i boję się, że Tutor będzie gorszy i i tak będę korzystała z Henry'ego

promocja jeszcze aktualna: 89 zł zamiast 348 zł: roczny internetowy kurs języka angielskiego i egzamin na platformie eTutor.pl
Ja używam Henrego, i dostałam 7 dni etutora gratis... prawdę mówiąc, nie mam zamiaru kupować etutora, bo nie przypadły mi do gustu powtórki, chyba, że będzie do niemieckiego i hiszpańskiego, to chętnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-06, 12:24   #140
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniusiek Pokaż wiadomość
Można jeszcze dołączyć?
Oczywiście, chyba każdy może dołączyć, prawda?

Cytat:
Napisane przez zakrecona_pozytywka Pokaż wiadomość
Bardzo przydatna stronka. Nie znałam i już sobie zapisuje.

Czarnaroe
, tylko gdzie to sprawdzić? Które źródło jest najbardziej wiarygodne? Jest dużo stron w internecie i masa materiałów do hiszpańskiego, ale pojawia się w nich sporo rozbieżności.

To co podałam to nie wszystko. Mam jeszcze kilka wątpliwości co do pisowni niektórych słów czy zwrotów w hiszpańskim tym razem w porównaniach Profesora Pedro z No hay problema 2. Sama bym chętnie sprawdziła jak ma być poprawnie. Pytanie tylko gdzie?
Stronka najlepsza
Jeśli chodzi o wątpliwości, napisałam wczoraj do koleżanki z busuu.com (hiszpanki) ona zawsze mi fajnie tłumaczy o co chodzi, więc cierpliwości. Myślę, że na dniach odpisze, a te Twoje kolejne wyszukane błędy wyślij mi na PW to też się zapytam
Stary 2011-11-06, 12:42   #141
aniusiek
Przyczajenie

Zmotywowałam się. Mam nadzieję, że to coś długotrwałego a nie tak jak zawsze.

Od dziś zaczynam metodę callana, powtórkę z czasów present simple i present continious. No i jeszcze sobie potłumaczę słowka z książki English for International Tourism Pre-Intermediate, z której niedługo zacznę uczyć się na korkach. I przede wszystkim nie odwoływać korków......
Dzisiaj jak na razie mam za sobą tylko pierwszą lekcję z bbc.
aniusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:24   #142
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniusiek Pokaż wiadomość
Zmotywowałam się. Mam nadzieję, że to coś długotrwałego a nie tak jak zawsze.

Od dziś zaczynam metodę callana, powtórkę z czasów present simple i present continious. No i jeszcze sobie potłumaczę słowka z książki English for International Tourism Pre-Intermediate, z której niedługo zacznę uczyć się na korkach. I przede wszystkim nie odwoływać korków......
Dzisiaj jak na razie mam za sobą tylko pierwszą lekcję z bbc.
Trzymam za Ciebie kciuki
Stary 2011-11-06, 13:25   #143
Malinka_gosiaczek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magda88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a znacie coś dobrego do nauki slangu brytyjskiego? może listy mailingowe z jakiejś strony albo sama strona? Mam słownik slangu wyd Oxford z 1999r ale nie wiem czy nie ma tam dużo przestarzałych wyrażeń skoro ma tyle lat...
znalazłam przypadkiem coś takiego nie korzystała jednak
http://www.supermemo.net.pl/course/slang_angielski
Malinka_gosiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 14:21   #144
Peru
Zadomowienie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dojść chcemy.

Dziewczyny,
do pierwszego wpisu będę dodawała linki (chodzi o angielski oraz hiszpański), których nie ma na blogu Comy.

2015 24

Edytowane przez Peru
Czas edycji: 2011-11-06 o 14:42
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 21:18   #145
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Esency Pokaż wiadomość

A to nie jest oferta dla nowych użytkowników? Bo w sumie zastanawiałam się czy nie kupić i coś tam czytałam i było napisane, że trzeba założyć konto... blablabla
sam groupon tak, ale na prośby użytkowników pako napisał, że obecni użytkownicy tez mogą z niego skorzystać, tylko pieniądze należy wpłacić nei przez groupon, tylko bezpośrednio na konto tutora z jakimś tam dopiskiem (podałam wcześniej link do tego wątku)

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 22:00   #146
Esency
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
sam groupon tak, ale na prośby użytkowników pako napisał, że obecni użytkownicy tez mogą z niego skorzystać, tylko pieniądze należy wpłacić nei przez groupon, tylko bezpośrednio na konto tutora z jakimś tam dopiskiem (podałam wcześniej link do tego wątku)
Aha, ok Tak tylko zapytałam, bo w sumie tamtego wątku nie czytałam a byłam ciekawa
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 11:39   #147
Miss Saeki
Zakorzenienie

Dziewuszki... doskonalę CV... jak bedzie lepiej i poprawniej?

English - good command of written and spoken (language)
English - good command in writing and speaking

Czy jakoś inaczej?
English musi być na początku, a później już nie chce się potwarzać.
Stary 2011-11-07, 20:55   #148
Peru
Zadomowienie

Napisałam do wydawnictwa Colorful media z zapytaniem, czy znowu będzie prenumerata magazynów do nauki języków za pomocą zakupów grupowych. Ciekawe co odpiszą

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 22:48   #149
Choji
Zakorzenienie

Peru, było by super jakby były

Stary 2011-11-07, 22:49   #150
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
Stronka najlepsza
Jeśli chodzi o wątpliwości, napisałam wczoraj do koleżanki z busuu.com (hiszpanki) ona zawsze mi fajnie tłumaczy o co chodzi, więc cierpliwości. Myślę, że na dniach odpisze, a te Twoje kolejne wyszukane błędy wyślij mi na PW to też się zapytam
Dzięki Jak tylko znajdę wolną chwilę to zbiorę te błędy w całość i do Ciebie napiszę.

Cytat:
Napisane przez Peru Pokaż wiadomość
Napisałam do wydawnictwa Colorful media z zapytaniem, czy znowu będzie prenumerata magazynów do nauki języków za pomocą zakupów grupowych. Ciekawe co odpiszą
A ja czekam aż w końcu pojawi się w kioskach ich nowy magazyn do rosyjskiego. Reklamę widziałam już w połowie września. Mamy początek listopada a magazyn nadal nie jest dostępny.
zakrecona_pozytywka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości