|
|
#3841 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Dzięki dziewczyny, wiecie jak podnieść człowieka na duchu
(Dalej mam obawy, ale ciiii) Teraz zostaje tylko wziąć się za siebie, i ruszyć w końcu do ortodonty! Jak tak piszecie o tych boleściach, to aż mi słabo...
|
|
|
|
|
#3842 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny.
Jak dlugo czekałyście na pierwszą wizyte do ortodonty? BO ja bd musiała czekać ok 6 miesięcy ;O ;/ |
|
|
|
|
#3843 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, zwłaszcza jak rodzinka je co chce, a ja nadal tylko miękkie pokarmy![]() Cytat:
Cytat:
Ja czekałam miesiąc![]() Dziewczyny, a jak to jest z wyrywaniem zębów (ósemki/dziewiątki), kto je wyrywa? Można je wyrwać u zwykłego stomatologa czy trzeba u chirurga? Gdzieś czytałam, że chirurg usuwa tylko w poważniejszych przypadkach... Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2011-11-06 o 13:59 |
|||
|
|
|
|
#3844 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Pierścienie są zakładane w zależności od wady. Niekiedy nie są potrzebne - to orto decyduje o czymś takim. W każdym razie z tego co wiem, w którymś momencie może ci je jednak założyć, gdyby zęby się nie przesuwały jak trzeba. |
||
|
|
|
|
#3845 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja czekałam kilka dni, ale to prywatnie. Ja na Twoim miejscu szukałabym innego orto. Powoli mija mi ból zębów, mogę juz coraz więcej jeść, ale kanapkami nadal mam problem Przez ostatnie kilka dni wieczorem piłam sobie piwko albo 2 lampki wina, żeby ból uśmierzyć i powiem Wam, że nieźle działa
|
|
|
|
|
|
#3846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3847 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3848 | ||
|
Raczkowanie
|
Hej! Dzisiaj juz o wiele lepiej z moimi rankami
powoli ładnie się wszystko goi na szczescie chociaz nadal boję sie trochę jeść ale próbuje i z myciem zębów tez jest troche problem muszę bardzo uważać żeby nie podrażnic tych miejsc przez co boję się ze nie szczotkuję ich dokladnie, ale jak juz sie zagoi to tak je wymyje, ze beda lsnic dziekuje za wszystkie slowa otuchy Hollyhock wiem o czym mowisz ten dziwny smak w ustach na szczescie juz go nie czuję faktycznie ciezko to okreslic taki dla mnie"krwawy" smak... już się staram jesc normalnie, ale wszystko co miękkie i staram sie jesc tylnymi zębami zeby nie dotykac i nie podrazniac moich dziur. Ciężko jest sie przyzwyczaic do tych szpar na poczatku to byl duzy szok, mam nadzieje, ze po zalozeniu aparatu szybko się to zejdzie...---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3849 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
To już jutro!!!!!! Zdejmuję to żelastwo ))Ale powiem Wam że tak nie do końca jestem przekonana co do jego zdjęcia bo wydaje mi się że zęby nie są do końca proste ![]() Wiem że to też zależy od kształtu zęba itd ale z drugiej storny od kilku miesięcy nie zaobserwowałam żadnych zmian w zębach i chyba nie da się już nic z tym zrobić Jutro dam foty ))) i opowiem jak było )))
|
|
|
|
|
#3850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wieczorem zaczął mnie tak obcierać aparat, że zrobiła mi się ranka z ropą nie mogłam się uśmiechać za bardzo bo mnie bolało, ale poszłam na urodziny i ból minął gorzej było rano bo jeszcze bardziej bolało
|
|
|
#3851 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja sama nie mogę się już doczekać ściągnięcia tego żelastwa... niby się z nim zaprzyjaźniłam, ale jednak bardziej komfortowo będę się czuła z białym uśmiechem No... ale u mnie jeszcze nie czas na marzenia o ściąganiu ![]() Czekamy na fotki!
|
|
|
#3852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już widzę, że moje leczenie się przeciągnie, bo dół i góra mi w ogóle nie współgrają ze sobą
|
|
|
|
|
|
#3853 | |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje
Ależ Ci zazdroszczę ![]() Cytat:
Ja dopiero co założyłam aparat, a już marzę o ściąganiu |
|
|
|
|
|
#3855 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny.
bylam na konsultacji u ortodonty. pokazła mi dwa oaparaty metalowy 1500 za łuk i samoligaturujacy za 2300 za łuk. mowila ze tym drugim leczenie trwa szybciej i wizyty co dwa miesiace... ktory wybrac??
|
|
#3856 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też miałam podobny wybór, nie mam wad zgryzu itp, Orto doradziła mi metalowy ![]() Ostatnio Mama telefonowała do Ciotki z którą dawno nie rozmawiała i opowiada co u mnie słychać: "...zęby ją bolą bo założyła sobie wczoraj yyy (zabrakło widocznie słowa ) PROTEZĘ! Ma na dole i na górze." Myślałam że nie wyrobię
|
|
|
#3857 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3858 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#3859 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3860 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#3861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też już chciałabym zdejmować ![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Pod jakim względem góra i dół nie współgrają Ci ze sobą?
|
|
|
#3862 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za opd.
![]() gwiazdka93 - to bardzo krótko czekałaś, u mnie ten proble ze ta ortodontka jest podobno na prawde dobra, a mieszkam w małym mieście Tarnów;/, a Ty skąd jesteś? |
|
|
|
|
#3863 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Więc mimo, że zęby już się wyprostowały to łuki muszą się dopasować, więc jeszcze 3 miesiące do pół roku ponoszę
|
||
|
|
|
|
#3864 |
|
Raczkowanie
|
Jak ja czegoś nie odstawię to nie jestem sobą. Dostałam od swojej orto odlewy do domu, zresztą jak wszyscy... i chyba je przypadkiem wyrzuciłam ale dopatrzyłam się tego dopiero gdy wróciłam z pierwszej wizyty od założenia aparatu ponieważ dostałam nie mały OPR za to że nie wożę ich ze sobą na kontrolę tylko trzymam w domu. Po powrocie więc szukałam i nie znalazłam dopiero później przypomniało mi się, że w koszu wylądowało "coś" twardego zawiniętego w chusteczkę i to nie były kanapki z pracy
|
|
#3865 |
|
Rozeznanie
|
I ja jestem po kolejnej wizycie.. Pan ortodonta, który jest w zastępstwie troche mnie uspokoił, ponieważ powiedział, że nie widzi potrzeby wyrywania 6tek, oby moja orto też tak uważała bo chwilowo jest na urlopie macierzyńskim
No i dostałam od 3 do 3 metalowe ligatury na górze i na dole na 3kach. , a ligatury wybrałam taki jaki róż metaliczny, ciężko mi opisać ten kolor troche nietypowy :PKolejna wizyta 19 grudnia ![]() madzieeek, mamy tego samego orto teraz... dr Moszyński już go lubię za to,że mnie pocieszył odnośnie tych 6tek
Starania od 2015 r. 3x iui 2x ivf Artvimed 10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ? Edytowane przez oska99 Czas edycji: 2011-11-07 o 19:58 |
|
|
|
|
#3866 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też... jedynie pomarzyć mogę na razie tr13823 wyrzuciłaś odlewy? To nieźle... orto ot tak dała Ci je do domu? Mój nawet mi czegoś takiego nie proponował, ani ja jemu, bo pewnie by mnie wyśmiał - przecież to dokumentacja leczenia... Współczuję.
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3868 |
|
Zakorzenienie
|
myslalam o tym aparacie...
nie stac mnie na ten samoligaturujacy a orto polecala samoligaturujacy ale chyba zdecyduje sie na ten metalowy ze wzgledu na koszty
|
|
#3869 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny
Załamka Zdjełam i .... kompletnie nie podobają mi się moje zęby ![]() Jakieś takie końskie, duże mi się wydają. Naprawdę jestem rozczarowana... Aż sobie drinka zrobiłam i pije z rozpaczy. Nie podoba mi się i koniec Orto powiedziała że tak ma być i że kształtu zęba się nie zmieni ale ja nie wiem, no i że generalnie nie powinnam patrzeć na ustawienie każdego zęba z osobna tylko na całokształt Ok, są prostsze ale nie tak jak się spodziewałam Może potem zamieszczę zdjęcie ale cóż Dwa lata noszenia i uważam że efekt nie adekwatny do czasu i wydanych pieniędzy. |
|
|
|
|
#3870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jeśli kształt to może musisz się przyzwyczaić tak jak do zębów w aparacie?
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.

(Dalej mam obawy, ale ciiii) Teraz zostaje tylko wziąć się za siebie, i ruszyć w końcu do ortodonty! Jak tak piszecie o tych boleściach, to aż mi słabo...

Ja czekałam miesiąc

powoli ładnie się wszystko goi na szczescie chociaz nadal boję sie trochę jeść ale próbuje i z myciem zębów tez jest troche problem muszę bardzo uważać żeby nie podrażnic tych miejsc przez co boję się ze nie szczotkuję ich dokladnie, ale jak juz sie zagoi to tak je wymyje, ze beda lsnic 
Ja sama nie mogę się już doczekać ściągnięcia tego żelastwa... niby się z nim zaprzyjaźniłam, ale jednak bardziej komfortowo będę się czuła z białym uśmiechem