Aparaty ortodontyczne cz. XI - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-06, 11:50   #3841
czikago
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

Dzięki dziewczyny, wiecie jak podnieść człowieka na duchu (Dalej mam obawy, ale ciiii) Teraz zostaje tylko wziąć się za siebie, i ruszyć w końcu do ortodonty! Jak tak piszecie o tych boleściach, to aż mi słabo...
czikago jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 12:43   #3842
Angela95
Przyczajenie

Hej dziewczyny.
Jak dlugo czekałyście na pierwszą wizyte do ortodonty? BO ja bd musiała czekać ok 6 miesięcy ;O ;/
Angela95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 12:54   #3843
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadziejanna Pokaż wiadomość
Wiecie co, mam wrazenie,ze to kazdego indywidualna sprawa. Mnie na przyklad to nie bolalao, tylko uczucie bylo dziwne, no i faktycznie dziasla byly podraznione, wiec krwawily. Ja mialam to robione tymi listkami.! bedzie dobrze! co nas nie zabije to nas wzmocni i psrawi,ze bedziemy piekniejsze,niestety aby byc pieknym trzeba cierpiec (jak jak nie lubie tego zdania,od kiedy nosze aparat )!
Ja sobie to codziennie powtarzam, zwłaszcza jak rodzinka je co chce, a ja nadal tylko miękkie pokarmy

Cytat:
Napisane przez czikago Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny, wiecie jak podnieść człowieka na duchu (Dalej mam obawy, ale ciiii) Teraz zostaje tylko wziąć się za siebie, i ruszyć w końcu do ortodonty! Jak tak piszecie o tych boleściach, to aż mi słabo...
Spokojnie, nie jest aż tak źle Ja też się bałam,ale pomyśl, jaki piękny uśmiech będziesz miała

Cytat:
Napisane przez Angela95 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Jak dlugo czekałyście na pierwszą wizyte do ortodonty? BO ja bd musiała czekać ok 6 miesięcy ;O ;/
Ja czekałam miesiąc

Dziewczyny, a jak to jest z wyrywaniem zębów (ósemki/dziewiątki), kto je wyrywa? Można je wyrwać u zwykłego stomatologa czy trzeba u chirurga? Gdzieś czytałam, że chirurg usuwa tylko w poważniejszych przypadkach...

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2011-11-06 o 12:59
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 12:59   #3844
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jully Pokaż wiadomość
czikago aparaty są super i nie ma się czego wstydzić, w końcu to nie zaden wstyd że chcesz o siebie zadbać i mieć ładny uśmiech
U mnie dalsi znajomi np z uczelni wcale nie komentują mojego aparatu, moim przyaciółkom od razu po założeniu wysłałam zdjęcia i im się bardzo podoba

Zęby mnie diś masakrycznie bolą i na dole po założeniu i na górze po wymianie drucika. Któraś z was ma na dolnych zębach rurki (tak to się chyba nazywa?) zamiast pierścieni?
Ja mam rureczki na górnych i dolnych, pierścieni nie mam nigdzie i zęby się super prostują Więc nie masz się czym martwić.

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
Ja też zgryzałam zamki z dolnych zębów, ale u mnie rozwiązaniem była taka płytka podniebienna, którą miałam nosić non stop, potem tylko nocą. Ale wkurzała mnie, bo właśnie po pierwsze nie mogłam pogryźć jedzenia jak należy, po drugie sepleniłam niemiłosiernie, więc unikałam jak ognia noszenia tego dziadostwa No i szybko nauczyłam się kontrolować - tak podczas mówienia jak i jedzenia - jakoś to tak robiłam, że zamków (ani zębów ) nie uszkodziłam. Zakładałam płytkę tylko na noc. Na szczęście szybko się zęby poustawiały tak, że płytka była zbędna.

Owszem - żaden problem! Co więcej - całowałam się nawet z facetem, który również był zaaparatowany (góra i dół) - w niczym nam to nie przeszkadzało
Ja mam płytkę na noc, bo za mocno zęby zaciskam. Zamków nie przygryzam, ale żeby zębów nie obciążać mam to ustrojstwo niestety.

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Nadziejanna Pokaż wiadomość
hej, ja tez nie mam na dole pierscieni i zastanawialam sie ciagle czy to dobrze i czy aparat bez tego bedzie dzialac- hm..glupie!? separacji tez nie mialam, no ale to dlatego nie mam pierscieni- zastanawiam sie tylko- dlaczego?
Pierścienie są zakładane w zależności od wady. Niekiedy nie są potrzebne - to orto decyduje o czymś takim. W każdym razie z tego co wiem, w którymś momencie może ci je jednak założyć, gdyby zęby się nie przesuwały jak trzeba.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 13:04   #3845
Jully
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny.
Aż tak długo Ja czekałam kilka dni, ale to prywatnie. Ja na Twoim miejscu szukałabym innego orto.

Powoli mija mi ból zębów, mogę juz coraz więcej jeść, ale kanapkami nadal mam problem Przez ostatnie kilka dni wieczorem piłam sobie piwko albo 2 lampki wina, żeby ból uśmierzyć i powiem Wam, że nieźle działa
Jully jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 13:11   #3846
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja sobie to codziennie powtarzam, zwłaszcza jak rodzinka je co chce, a ja nadal tylko miękkie pokarmy

Spokojnie, nie jest aż tak źle Ja też się bałam,ale pomyśl, jaki piękny uśmiech będziesz miała

Ja czekałam miesiąc

Dziewczyny, a jak to jest z wyrywaniem zębów (ósemki/dziewiątki), kto je wyrywa? Można je wyrwać u zwykłego stomatologa czy trzeba u chirurga? Gdzieś czytałam, że chirurg usuwa tylko w poważniejszych przypadkach...
Nie każdy stomatolog ma uprawnienia, ja miałam jeszcze dłutowana ósemki, a nie wyrywane, więc była mowa tylko o chirurgu.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 13:23   #3847
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Nie każdy stomatolog ma uprawnienia, ja miałam jeszcze dłutowana ósemki, a nie wyrywane, więc była mowa tylko o chirurgu.
Aha, dzięki za odp.
Stary 2011-11-06, 16:26   #3848
ksiezycowa_pyza
Raczkowanie

Hej! Dzisiaj juz o wiele lepiej z moimi rankami powoli ładnie się wszystko goi na szczescie chociaz nadal boję sie trochę jeść ale próbuje i z myciem zębów tez jest troche problem muszę bardzo uważać żeby nie podrażnic tych miejsc przez co boję się ze nie szczotkuję ich dokladnie, ale jak juz sie zagoi to tak je wymyje, ze beda lsnic dziekuje za wszystkie slowa otuchy
Hollyhock wiem o czym mowisz ten dziwny smak w ustach na szczescie juz go nie czuję faktycznie ciezko to okreslic taki dla mnie"krwawy" smak... już się staram jesc normalnie, ale wszystko co miękkie i staram sie jesc tylnymi zębami zeby nie dotykac i nie podrazniac moich dziur. Ciężko jest sie przyzwyczaic do tych szpar na poczatku to byl duzy szok, mam nadzieje, ze po zalozeniu aparatu szybko się to zejdzie...

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Cytat:
Hej dziewczyny.
Ja miałam czekać 3 miesiące i to wydawało mi się strasznie długo na szczęście po znajomości załatwiono mi, ze jesli ktos wypadnie to wejde w jego miejsce i czekałam w sumie ok miesiąc ale pół roku to bardzo długo...

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Jully Pokaż wiadomość
Przez ostatnie kilka dni wieczorem piłam sobie piwko albo 2 lampki wina, żeby ból uśmierzyć i powiem Wam, że nieźle działa
Ja tak zrobiłam jak miałam separacje, bolało mnie mocno, ale w weekend po kilku drinkach o dziwo przestało boleć wiec naprawde działa, potwierdzam
ksiezycowa_pyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 18:22   #3849
pyzulka79
Raczkowanie

Dziewczyny!

To już jutro!!!!!!

Zdejmuję to żelastwo ))

Ale powiem Wam że tak nie do końca jestem przekonana co do jego zdjęcia bo wydaje mi się że zęby nie są do końca proste

Wiem że to też zależy od kształtu zęba itd ale z drugiej storny od kilku miesięcy nie zaobserwowałam żadnych zmian w zębach i chyba nie da się już nic z tym zrobić

Jutro dam foty ))) i opowiem jak było )))
pyzulka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 18:55   #3850
hejYou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ksiezycowa_pyza Pokaż wiadomość

Ja tak zrobiłam jak miałam separacje, bolało mnie mocno, ale w weekend po kilku drinkach o dziwo przestało boleć wiec naprawde działa, potwierdzam
ja tak znieczulałam się pierwszy dzień po założeniu aparatu wieczorem zaczął mnie tak obcierać aparat, że zrobiła mi się ranka z ropą nie mogłam się uśmiechać za bardzo bo mnie bolało, ale poszłam na urodziny i ból minął gorzej było rano bo jeszcze bardziej bolało
Stary 2011-11-06, 19:14   #3851
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pyzulka79 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!

To już jutro!!!!!!

Zdejmuję to żelastwo ))

Ale powiem Wam że tak nie do końca jestem przekonana co do jego zdjęcia bo wydaje mi się że zęby nie są do końca proste

Wiem że to też zależy od kształtu zęba itd ale z drugiej storny od kilku miesięcy nie zaobserwowałam żadnych zmian w zębach i chyba nie da się już nic z tym zrobić

Gratuluję! Ja sama nie mogę się już doczekać ściągnięcia tego żelastwa... niby się z nim zaprzyjaźniłam, ale jednak bardziej komfortowo będę się czuła z białym uśmiechem No... ale u mnie jeszcze nie czas na marzenia o ściąganiu
Czekamy na fotki!

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 19:59   #3852
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny!

To już jutro!!!!!!

Zdejmuję to żelastwo ))

Koniecznie powiedz jak było

Ja już widzę, że moje leczenie się przeciągnie, bo dół i góra mi w ogóle nie współgrają ze sobą

książki
Stary 2011-11-06, 20:15   #3853
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny!

To już jutro!!!!!!

Zdejmuję to żelastwo ))
Gratulacje
Ależ Ci zazdroszczę
Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Gratuluję! Ja sama nie mogę się już doczekać ściągnięcia tego żelastwa... niby się z nim zaprzyjaźniłam, ale jednak bardziej komfortowo będę się czuła z białym uśmiechem No... ale u mnie jeszcze nie czas na marzenia o ściąganiu
Czekamy na fotki!
Jak to nie? Ja dopiero co założyłam aparat, a już marzę o ściąganiu
Stary 2011-11-07, 09:54   #3854
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Ja niedawno zdjęłam dół i płakac mi się chce na mysl, że niedługo jeszcze góra... A potem taka smutna pustka na zebach.
Stary 2011-11-07, 11:00   #3855
lacrimachristi
Zakorzenienie

hej dziewczyny.

bylam na konsultacji u ortodonty.
pokazła mi dwa oaparaty metalowy 1500 za łuk i samoligaturujacy za 2300 za łuk.
mowila ze tym drugim leczenie trwa szybciej i wizyty co dwa miesiace...
ktory wybrac??
Stary 2011-11-07, 14:16   #3856
kaskaj24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lacrimachristi Pokaż wiadomość
hej dziewczyny.

bylam na konsultacji u ortodonty.
pokazła mi dwa oaparaty metalowy 1500 za łuk i samoligaturujacy za 2300 za łuk.
mowila ze tym drugim leczenie trwa szybciej i wizyty co dwa miesiace...
ktory wybrac??

Też miałam podobny wybór, nie mam wad zgryzu itp, Orto doradziła mi metalowy

Ostatnio Mama telefonowała do Ciotki z którą dawno nie rozmawiała i opowiada co u mnie słychać:
"...zęby ją bolą bo założyła sobie wczoraj yyy (zabrakło widocznie słowa) PROTEZĘ! Ma na dole i na górze." Myślałam że nie wyrobię
  • UCZĘ SIĘ GOTOWAĆ
  • PRZYSZŁA PANI KOSMETOLOG
kaskaj24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 14:48   #3857
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Ja niedawno zdjęłam dół i płakac mi się chce na mysl, że niedługo jeszcze góra... A potem taka smutna pustka na zebach.
Ja ściągam górę za 2-3 mies. i nie mogę się doczekać, ale bardziej samego efektu noszenia aparatu, bo aparat sam w sobie mi już aż tak nie przeszkadza

Cytat:
Napisane przez kaskaj24 Pokaż wiadomość
Ostatnio Mama telefonowała do Ciotki z którą dawno nie rozmawiała i opowiada co u mnie słychać:
"...zęby ją bolą bo założyła sobie wczoraj yyy (zabrakło widocznie słowa) PROTEZĘ! Ma na dole i na górze." Myślałam że nie wyrobię
Dobre to
Stary 2011-11-07, 15:26   #3858
mrauu_
Przyczajenie

Cytat:
Ja ściągam górę za 2-3 mies. i nie mogę się doczekać, ale bardziej samego efektu noszenia aparatu, bo aparat sam w sobie mi już aż tak nie przeszkadza
tak szybko?
mrauu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 15:34   #3859
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrauu_ Pokaż wiadomość
tak szybko?
Mam nadzieję, że tak Aparat na górze mam założony tylko po to, by wyrównać łuk (1 ząb nie jest idealnie w łuku) i przesunąć środek łuku w prawo Ale to nie koniec Za miesiąc mam mieć zakładany aparat na dół, który będę nosiła min. rok

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-07, 15:42   #3860
mrauu_
Przyczajenie

Cytat:
Mam nadzieję, że tak Aparat na górze mam założony tylko po to, by wyrównać łuk (1 ząb nie jest idealnie w łuku) i przesunąć środek łuku w prawo Ale to nie koniec Za miesiąc mam mieć zakładany aparat na dół, który będę nosiła min. rok
trzymam kciuki w takim razie.
mrauu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 16:17   #3861
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny!

To już jutro!!!!!!

Zdejmuję to żelastwo ))

Ale Ci faaaajnie
Też już chciałabym zdejmować

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Koniecznie powiedz jak było

Ja już widzę, że moje leczenie się przeciągnie, bo dół i góra mi w ogóle nie współgrają ze sobą
Pod jakim względem góra i dół nie współgrają Ci ze sobą?

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 17:13   #3862
Angela95
Przyczajenie

Dzięki za opd.
gwiazdka93 - to bardzo krótko czekałaś, u mnie ten proble ze ta ortodontka jest podobno na prawde dobra, a mieszkam w małym mieście Tarnów;/, a Ty skąd jesteś?
Angela95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 18:16   #3863
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Twoja orto Ci powiedział, że za 2, 3 miesiące Ci zdejmie?

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Ale Ci faaaajnie
Też już chciałabym zdejmować
Pod jakim względem góra i dół nie współgrają Ci ze sobą?
Górna szczęka nie pasuje do dolnej, mam uczucie jakbym zęby miała w nienaturalnym ułożeniu, do tego mam asymetrię, dolna szczęka jest za bardzo przesunięta w lewo
Więc mimo, że zęby już się wyprostowały to łuki muszą się dopasować, więc jeszcze 3 miesiące do pół roku ponoszę

książki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-07, 18:38   #3864
tr13823
Raczkowanie

Jak ja czegoś nie odstawię to nie jestem sobą. Dostałam od swojej orto odlewy do domu, zresztą jak wszyscy... i chyba je przypadkiem wyrzuciłam ale dopatrzyłam się tego dopiero gdy wróciłam z pierwszej wizyty od założenia aparatu ponieważ dostałam nie mały OPR za to że nie wożę ich ze sobą na kontrolę tylko trzymam w domu. Po powrocie więc szukałam i nie znalazłam dopiero później przypomniało mi się, że w koszu wylądowało "coś" twardego zawiniętego w chusteczkę i to nie były kanapki z pracy

Razem od Sylwestra 2008/2009

Od 23/04/2011 zaręczona
Od 05/10/2013 szczęśliwa Żona

tr13823 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 18:48   #3865
oska99
Rozeznanie

I ja jestem po kolejnej wizycie.. Pan ortodonta, który jest w zastępstwie troche mnie uspokoił, ponieważ powiedział, że nie widzi potrzeby wyrywania 6tek, oby moja orto też tak uważała bo chwilowo jest na urlopie macierzyńskim
No i dostałam od 3 do 3 metalowe ligatury na górze i na dole na 3kach. , a ligatury wybrałam taki jaki róż metaliczny, ciężko mi opisać ten kolor troche nietypowy :P
Kolejna wizyta 19 grudnia

madzieeek, mamy tego samego orto teraz... dr Moszyński już go lubię za to,że mnie pocieszył odnośnie tych 6tek
10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ?

Edytowane przez oska99
Czas edycji: 2011-11-07 o 18:58
oska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 18:53   #3866
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Gratulacje
Ależ Ci zazdroszczę

No tak... za marzenia nie karają Ja też... jedynie pomarzyć mogę na razie

tr13823 wyrzuciłaś odlewy? To nieźle... orto ot tak dała Ci je do domu? Mój nawet mi czegoś takiego nie proponował, ani ja jemu, bo pewnie by mnie wyśmiał - przecież to dokumentacja leczenia... Współczuję.

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 18:57   #3867
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
No tak... za marzenia nie karają Ja też... jedynie pomarzyć mogę na razie

tr13823 wyrzuciłaś odlewy? To nieźle... orto ot tak dała Ci je do domu? Mój nawet mi czegoś takiego nie proponował, ani ja jemu, bo pewnie by mnie wyśmiał - przecież to dokumentacja leczenia... Współczuję.
Mi orto dała jakieś bardzo stare odlewy, jeszcze z czasów aparatu ruchomego, trzeba przyznać, ze okropne miałam zęby

książki
Stary 2011-11-07, 19:30   #3868
lacrimachristi
Zakorzenienie

myslalam o tym aparacie...

nie stac mnie na ten samoligaturujacy a orto polecala samoligaturujacy ale chyba zdecyduje sie na ten metalowy ze wzgledu na koszty
Stary 2011-11-07, 20:02   #3869
pyzulka79
Raczkowanie

Dziewczyny

Załamka

Zdjełam i .... kompletnie nie podobają mi się moje zęby

Jakieś takie końskie, duże mi się wydają.

Naprawdę jestem rozczarowana...

Aż sobie drinka zrobiłam i pije z rozpaczy. Nie podoba mi się i koniec

Orto powiedziała że tak ma być i że kształtu zęba się nie zmieni ale ja nie wiem, no i że generalnie nie powinnam patrzeć na ustawienie każdego zęba z osobna tylko na całokształt

Ok, są prostsze ale nie tak jak się spodziewałam

Może potem zamieszczę zdjęcie ale cóż

Dwa lata noszenia i uważam że efekt nie adekwatny do czasu i wydanych pieniędzy.
pyzulka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:11   #3870
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny

Załamka

Zdjełam i .... kompletnie nie podobają mi się moje zęby

Jakieś takie końskie, duże mi się wydają.

Naprawdę jestem rozczarowana...

Aż sobie drinka zrobiłam i pije z rozpaczy. Nie podoba mi się i koniec

Orto powiedziała że tak ma być i że kształtu zęba się nie zmieni ale ja nie wiem, no i że generalnie nie powinnam patrzeć na ustawienie każdego zęba z osobna tylko na całokształt

Ok, są prostsze ale nie tak jak się spodziewałam

Może potem zamieszczę zdjęcie ale cóż

Dwa lata noszenia i uważam że efekt nie adekwatny do czasu i wydanych pieniędzy.
Ale nie podoba Ci się tylko kształt zęba czy ustawienie, coś jest krzywo?

Bo jeśli kształt to może musisz się przyzwyczaić tak jak do zębów w aparacie?

książki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości