|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ II
Małgosia
![]() ![]() Skład khadi masz tutaj. ja go mam i jest ok ![]()
#4322 | ||
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() W składzie glinki: Kaolin,Goats Milk,Honey i parfum... ale to nie jest INCI,więc do końca pewnie nie wiadomo ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o ałun to jak sądzę - w normie. Tzn, tak na 100% nie chroni,ale wiadomo,jak mi dzieciak wraca po ośmiu godzinach ze szkoły,po wfie to bym chciała,żeby ta ochrona była skuteczniejsza,ale co mi tam ![]() ![]() Cytat:
![]() No kamień z serca ![]() ![]() Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2011-11-05 o 09:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wiesz, jeśli syf konserwuje to pomału zaczynam byc skłonna zacząć używać ![]()
![]() |
#4324 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4325 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Radości życia rodzinnego,są najpiękniejsze na świecie, a radość, jakiej rodzice doświadczają na widok swych dzieci, jest najświętsza. Johann Heinrich Pestalozzi Spełniona w związku.Szczęśliwa w życiu. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Wtajemniczenie
|
Szampon Hipp ułatwiający rozczesywanie znam
![]() ![]() ![]() Prosiłam nawet o analizę składu, wklejam co napisała Shawtty: "Myślę, że nazwa jest właściwa, bo ma kondycjonery powłokotwórcze - sztuczna powłoka wygładzi i ułatwi rozczesanie. Detergenty stosunkowo delikatniejsze niż typowo używane w kosmetyce. Dośc spora zawartość soli, wrażłiwców może podrażnić mimo wszystko. Ekstrakt z migdałów na dośc przyzwoitym miejscu. Dodatkowo rozrzucone humektanty zatrzymujące wodę i neutralizujące działanie detergentów, emolient i kwas mlekowy. Całkiem do rzeczy, o ile ktoś nie unika kondycjonerów i soli." Ps Jeśli miałybyście pytania odniśnie Hipp'a i dr. Hauschki służę radą. Przetestowałam z Hipp'a wszystko, z dr.Hauschki bardzo dużo produktów. Mam jeszcze znajomą kosmetyczkę w Niemczech pracującą tylko na kosmetykach dr.Hauschki i ona jest skarbnicą wiedzy. Edytowane przez margoltka Czas edycji: 2011-11-05 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Zadomowienie
|
Witam Was! kotwilka dzięki za link do artykułu! - faktycznie jestem zdania, że ilość kosmetyków z różnymi paskudztwami chemicznymi robi swoje, a jeden krem z parabenami nie spowoduje katastrofy. Też do końca nie podoba mi się ten artykuł, bo widać, że lobbing obrony kosmetyków tradycyjnych jest wciąż mocny. Sama się o tym ostatnio przekonałam, próbując uświadamiać większe grono konsumentek... Ale nie o tym chciałam...
Wklejam mój aktualny zbiór: 1) ciało - żel po prysznic lilliputz - balsam do ciała babydream - samoopalacz do ciała green people - olejek na cellulit Alterra - perfumy ylang ylang balm-balm - dezodorant crystal essence - peeling do ciała deep forest 2) kolorówka - puder bambusowy z BU - krem koloryzujący Living Nature - krem koloryzujący z filtrem Pat&Rub - tusz do rzęs alva - balsam do ust Phenome - błyszczyki kolorowe Logona - balsam do ust Lip Smacker melonowy - balsam do ust Dr. Hauschka miętowy - próbki podkładów mineralnych Lily Lolo, everyday minerals - kredka do oczu czarna alva 3) twarz - peeling z białej glinki Cattier - zielona glinka Argile Verde - płyn micelarny do demakijażu twarzy i oczu Pat&Rub - mleczko do demakijażu Sanoflore - krem przeciwzmarszczkowy AOK na noc - krem po oczy Pat&Rub - krem extrasensitive babydream (kupiłam bo wycofali calendula krem, ale tamten był lepszy) - krem na trądzik TriAcneal Avene - krem łagodzący AA eco - olejek arganowy z ZSK 4) włosy - olejek rycynowy na końcówki - płyn do układania włosów Logona - szampon do włosów przetłuszczających Pat&Rub - odżywka do włosów przetłuszcających Pat&Rub
Reklama kosmetyków na mnie nie działa, dopiero lista składników ![]() naturalnie proste Edytowane przez Sicilia Czas edycji: 2011-11-05 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A mogłabys wiecej tych produktach napisać? Odzywaj się czasem, bo sie martwię...
![]() |
#4329 |
Rozeznanie
|
ale sama go używasz?! ja dzień w dzień wysmarowuję całą buzię nigella a w ogóle jej nie ubywa!
#4330 | ||
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Sicilia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4331 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 |
Zadomowienie
|
O niektórych kosmetykach już wcześniej pisałam, ale po kolei
![]() Lillyputz żel pod prysznic jest rewelacja, dobrze się pieni i nie ma żadnego zapachu (niebieskie babydreamy zrobiły mi się z czasem mdłe ![]() ![]() Olejek Alterra bardzo mi się podoba, wcieram rano po kąpieli i delektuje sie cytrusowym zapachem. Perfumy balm-balm niestety nie mogą konkurować z chemicznymi Diorami i Chanelami. Niby ok, ale to nie jest powalający zapach. Crystal essence - same wiecie, jeden z lepszych eko. Peeling do ciała dostałam w prezencie, pachnie miętą i lasem ![]() Kolorówka w skrócie: krem LN kryje bardzo lekko, to nie jest podkład, więc nie należy spodziewać się po nim efektów kryjących, raczej nadaje cerze tzw. glow i zdrowy wygląd. Trochę lepiej kryje P&R. Z tuszu alva jestem bardzo zadowolona. Jest wydajny, mam go już ze dwa miesiące, jak nie więcej, w ogóle nie śmierdzi (normalne tusze zawsze trochę śmierdzą z czasem - przynajmniej ja mam takie wrażenie), kredka też fajna, ale znika z oka pod koniec dnia. Błyszczyki Logona bardzo przypadły mi do gustu. Byłam w firmowym sklepie Logony w Szczecinie i oniemiałam. Tam po prostu jest wszystko. Chciałabym, żeby tak wyglądały drogerie albo żeby chociaż był taki podobny sklep w Warszawie ![]() Micel P&R i mleczko Sanoflore oba ładnie pachną, dobrze zmywają makijaż i nie szczypią w oczy. Oba polecam z czystym sumieniem ![]() Krem na noc AOK kupiłam przypadkowo w TK Maxx - nota bene trzeba tam czasami poszperać, bo można znaleźć fajne ekologiczne kosmetyki w dobrych cenach, oczywiście pod warunkiem, że opakowanie nie jest zmasakrowane, co czasami tam się zdarza. Nie wszystkim pasują szampony i odżywki P&R. Z różnych opinii wiem, że raczej nie sprawdzają się przy cienkich włosach. Ja mam grube i być może dlatego nie narzekam. Fajny jest spray do układania włosów Logony. Ma fajny zapach (lekko podszyty alkoholem) i po nim faktycznie włosy się układają. To tyle w dużym skrócie ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- cloche krem LN nadaje się do tłustej skóry, bo taką właśnie mam i nic mi po nim nie wyskoczyło. Ma naprawdę lekką konsystencję, prawie pianki i nie powinien podrażniać, chyba że ktoś jest uczulony na miód, bo LN bazuje na miodzie manuka jako jednym z głównych składników. anula peeling z białą glinką pachnie miętowo i lekko chłodzi, ma małe drobinki i nie szoruje jak tarka. Jest bardzo wydajny. Kupiłam go ponad pół roku temu i wciąż jest. Używam raz w tygodniu, czasami rzadziej, jak zapomnę ![]() Krem pod oczy P&R jak dla mnie trochę za bardzo się leje i muszę go łapać, żeby nie uciekał z palca. Ale jak już wyląduje pod oczami, to bardzo ładnie się wchłania i faktycznie odżywia. Nie migruje do oka, ma delikatny zapach. mhm0808 ![]()
Reklama kosmetyków na mnie nie działa, dopiero lista składników ![]() naturalnie proste Edytowane przez Sicilia Czas edycji: 2011-11-05 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Rozeznanie
|
jesteś moim mistrzem! chyba Cię już nie dogonię :P
#4334 |
Raczkowanie
|
dziewczynki zamówienie na helfach dopiero zrobie w poniedziałek bo mam wtedy wypłate. no i pokazywałam wam że kupie sese i ten olejek khadi na wypadanie ale to bardziej dla mamy a sesa dla mnie. ale tak myśle skoro ta sesa tak jedzie to może zamiast nie wezme ten olejek amla TAKI
jak myślicie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Zadomowienie
|
Sicilia ja wiem że avene nie jest naturalny, ale zauważyłam go w Twoich zbiorach i czy mogłabyś mi powiedzieć czy według Ciebie jest wart kupna? Będę bardzo wdzięczna
![]() ![]()
Radości życia rodzinnego,są najpiękniejsze na świecie, a radość, jakiej rodzice doświadczają na widok swych dzieci, jest najświętsza. Johann Heinrich Pestalozzi Spełniona w związku.Szczęśliwa w życiu. ![]() ![]() Edytowane przez magnesita Czas edycji: 2011-11-05 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4336 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wpadaj częściej do nas założycielko wątku ![]() Cytat:
![]() ![]() Ten olejek amla też wydaje się być świetny.Ja go miałam wziąć,ale wzięłam ten stumulujący porost.Amla kupię jak wykończe te co mam. ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4337 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Radości życia rodzinnego,są najpiękniejsze na świecie, a radość, jakiej rodzice doświadczają na widok swych dzieci, jest najświętsza. Johann Heinrich Pestalozzi Spełniona w związku.Szczęśliwa w życiu. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Zadomowienie
|
anakazar
![]() magnesita Triacneal to taki mój wyjątek, chociaż nie ma najgorszego składu (wolę ten krem niż np. effaclar-duo). Używałam wcześniej diacneal, teraz triacneal i jestem z niego zadowolona. Usuwa drobne zaskórniaki i sprawia, że skóra jest równa. Podrażnił mi szyję, więc omija zarówno szyję, jak i skrzydełka nosa i okolice oczu. Nie stosuję go tylko latem.
#4339 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Sicilio
![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 |
Zakorzenienie
|
#4341 |
Zadomowienie
|
Bo Ty masz cud buziaka i nie potrzebujesz takich specjałów
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
Zakorzenienie
|
![]() Cud buziaka to mają chyba tylko Panie/Panowie po photoshopie ![]() Mnie chyba tak czyści mydło dudu-osun,bo odkąd go używam to wywaliło mi aż 5 pryszczy ![]() ![]() Moją siostre też po dudu wywala ![]() Anulka na Ciebie też tak dudu działa?
#4343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sicilia - dziękuję za informację ![]() alva to ostatni tusz jaki miałam zamiar wypróbować z naturalnych.... trochę to odwlekam, bo nie chce się rozczarowac tak jak innymi naturalnymi do tej pory ![]() ![]()
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2011-11-07 o 08:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4344 |
Wtajemniczenie
|
Jestem totalnie zachwycona próbkami szamponu i odżywki nawilżającej Madre Labs - włosy nawilżone, aż takie ciężkie, gładziutkie i wyprostowane bez prostownicy, do tego zapach truskawki
![]() ![]() http://www.iherb.com/Madre-Labs-Mois...-ml/38090?at=1 http://www.iherb.com/Madre-Labs-Mois...-ml/38091?at=1
#4345 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Witam w poniedziałek;załączam fotkę - pokłosie weekendu zniżek z InStyle
![]() Z Organique mydła aleppo - jedno dla dziecka z atopią,drugie dla dziecka z trądzikiem (kochane dzieci,dbają o mamusiną pasję ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2011-11-20 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam podobną cerę, teraz trochę "wyprowadzoną na prostą" ![]() Polecam po kolei: - olejek myjący do dzioba - albo biochemia albo samoróbka ![]() - hydrolat u mnie najlepiej się sprawdza oczarowy (a to nowość ![]() - oleje do twarzy - świetnie się sprawdza macerat brzozowy - nawilża, lekko natłuszcza, wchłania się do matu. Z pestek czarnej porzeczki i malin - ba fajne, ale mają jak dla mnie słodko-mdlący zapach i lekko barwią na zielono ![]() mhm ![]() ![]() Cytat:
![]() Przepiękny zbiór, no, ale w sumie czego innego się po Matce Założycielce spodziewać ![]() Zainteresował mnie szczególnie peeling Deep Forest (te leśne zapachy ![]() Postanowiłam dać Alterze jeszcze jedną szansę i umyłam włosy końcówką szamponu z granatem... efekt... puch powywijany w każdą stronę ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4347 | |||
Zakorzenienie
|
Piękny jak zawsze
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() U mnie w rossmanie nie ma Hippa.. w drugim, dalej od domu też nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zakupy piękne! ![]() Ja testowałam w weekend mydło Plaster miodu z LF i jestem zachwycona! ![]() ![]()
![]() |
#4348 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Co do Aleppo - pamiętam,jakby to było wczoraj ![]() ![]() To dla atopików ma 8-12% to dla cery trądzikowej 5-8% zawartości oleju laurowego. Oba syryjskie. Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2011-11-07 o 09:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Zakorzenienie
|
dzięki raz jeszcze za wszystkie porady
![]() na początek zamówiłam skromnie hydrolat, 2 oleje (jeden dla mamy w prezencie) i masło shea ![]() kupiłam też ostatnio polecany przez was krem do mycia twarzy Alterry i jestem zachwycona ![]() ![]() tak samo odżywka do włosów z granatem i aloesem świetnie się u mnie sprawdza - lekka, nie obciąża, łatwo się spłukuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 |
Zakorzenienie
|
mhmo a Ty masz krem z phenome prawda?zadowolona jesteś czy raczej średnio?bo ja szukam czegoś na dzień i sama nie wiem na co się zdecydować.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.