|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1442 |
Rozeznanie
|
pare fotek z wakacji mojej corci
![]()
#1443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- i nie wychodzi z pokoju? moja to zaraz do drzwi ,za klamke otwiera i wychodzi (hjeszcze drzw za soba zamknie ) i ze schodow na tylku zjezdza
![]() |
#1444 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Wyjaśniła się sprawa tajemniczego zaginięcia i śmierci kobiety w lesie. Okazuje się że kobieta zmarła z przyczyn naturalnych, to oficjalne oświadczenie policji. Strasznie dużo plotek się pojawiło na osiedlu i w mieście że musieli reagować. Ulżyło mi ale jeszcze się nie zapędzamy do lasu ![]() darusia i ania - ja tam głowy nie dam czy sab simplex jest francuski czy niemiecki ale pierwsze opakowania kupowliśmy w Niemczech a później zamawiałam u faceta z Poznania (chyba) i na opakowaniach były francuskie napisy. Muszę przyznać że krople były dużo gęściejsze i jak na moje wrażenia subiektywne bardziej skuteczne. Podobno szkoda kasy na czeskie bo są nieskuteczne. megi - Zosia śpi raczej codziennie od 40 min do 3 godz. Zdarzyło się parę razy że nie chciała za nic usnąć na drzemkę a wieczorami jakby w nią dodatkowy diabeł na baterie wstępował. Im bardziej zmęczona tym bardziej "żywa" i upierdliwa. W nocy zasypia i śpi we własnym łóżeczku. Popołudniu to najlepiej jak mi uśnie na dworze w wózku, zmęczona hasaniem po placyku i boisku. Jak zasypia w domu to muszę się koło niej położyć na kanapie i mamy cyrki z gadaniem, wołaniem taty, oglądaniem zdjęć na ścianie itp. ![]() mrowak - mi się łóżko podoba no i wymiary też już praktycznie normalnego łóżka, czyli na długo powinno starczyć. Faktycznie materac mozecie inny dokupić. Spróbuj może z nimi negocjować koszty przesyłki. Przy takiej kwocie mogliby sobie darować. Zosia śpi w łóżeczku ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- minka - odpoczywajcie bez stresu i w ciepełku ![]() kogluś - Twoja córa ![]()
#1445 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
świetne zdjęcia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1446 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() probowałam, smakuje dobrze, choć moim zdanie dość twarda jest. Może jak sie kilka dni przegryzie będzie lepiej. Tylko wolę nastepnym razem szynkę piec lub gotować bo duzo mniej roboty niż z tą kiełbasa ![]() Ja dzisiaj wziełam Erwinka na to zaległe szczepienie. Noż szok bo myślaam że jakieś jedno kłucie a tutaj aż trzy, dwa w lewą i jedno w prawa rączkę. Mały jak poszedł do pokoju z pediatrą, to jak ją zobaczył to stanął na początku jak wmurowany w koncie, i tak sał i myślał, potem w długa do drzwi, otworzył i chciał uciekać. To nie musze mówic co się działo jak trafił do pomieszczenia ze szczepionkami ![]() Lekarka powiedziała że 5 -tki ma na wyjściu, ale jakoś nie marudzi za bardzo przy nich, że nawet nie zaglądałam mu do paszczy. Chyba że na ząbkowanie można zwalić, to że biega teraz jak na turbo doładowaniu, i wszyscy się śmięją że dla takiego jedna mama do pilnowania to mało ![]() W porównaniu co do niektórych to mój waży dopiero 12,900, a wzrostu ma 89 cm. Rozmiar stopy mnie przeraża, bo my z tz mamy male stopy, a on ma już 25, a na zime będę musiała mu kupić 26, bo grubsza skarpetka, może starczą. Takie ma kajaki. Ciągle mam w oczach ostatnie zdjęcie P0Powej Oliwki, bo na fotkach widać że ma malusie stópki. A ten mój to jak się nic nie zmieni, to jako nastolatek będzie miał buty na zamówienie ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedak musiał się nacierpieć przy szczepieniu i musiał sie wyrywać przy 3 kłuciach. Biedactwo
![]() |
#1449 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1450 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mrowak ja dzisiaj byłam w szkole po swoją siostre i załapałam się na przerwę i trochę się naoglądałam,bo moja Aga to się tak grzebie ![]() ![]() ![]() Co do wózka to jakoś mnie to nie dziwi ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nina w dzień śpi 3-4 godziny.Noce całe od 19.30 do 8-9 rano.Śpiocha mam strasznego co mnie bardzo cieszy ![]()
![]() |
#1451 |
Zakorzenienie
|
ana zycze ci 2 moze nie bedzie taki spioch, bedziesz wiedziala wtedy co znaczy miec dziecko i nie przespane nocki, 2 podobne jest inne
![]() i BUJAJ SIE Z TYM SPANIEM NINY My dzisiaj ccuuuudem jakims do 8 spalysmy, ale to sie zdarza--hmmmm zbyt zadko.
![]() |
#1452 | |
Zakorzenienie
|
Sara pokupowałaś coś z lidlowych ubrań?Ja dzisiaj wpadłam i świetne rzeczy są.Ten gruby polarek tylko 33zł,a w smyku podobny tylko bez aplikacji był po 80zł i te sweterko golfiki kupiłam,bo nic się z nimi dziać raczej nie powinno(kulki czy coś-jak to często bywa przy swetrach.No i te bluzeczki też wzięłam,bo śliczne.
Im się rozmarówka popieprzyła coś,bo ja wszystko kupiłam na 110-116-małe to jak na 98-104. Nina waży 11,2 kg ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Drugiego nie będzie ![]() ![]()
![]() |
#1453 |
Zakorzenienie
|
nie szkoda ci Ninki samej zostawiac?
zwalszcza, ze ona taka fajna, spioszek to nie powinnas miec urazu do srochow ![]() wszystko co najgorsze cie ominelo, kolki itp. tylko pozazdroscic ![]() ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- mloda ostatnio wazyla 14,5 wiec mysle ze teraz kolo 15 bedzie-lekka nie jest;/
![]() |
#1454 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale mi się zdawało ze 25/26 to duża stopa, bo szwagierki córa ma ponad 3 lata i nosi 27, a jej kuzyn w tym samym wieku co ona i ma 26 czyli tak samo jak mój ![]() ![]() Po tym szczepieniu troche marudzi bo się położyć nie może a śpiący jest. Rączki go bolą, i co się zapomni to płacz
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Zakorzenienie
|
Wpadłam na chwilke bo w końcu kupiłam ładowarkę do baterii i mogłam zrobic kilka zdjęc... tylko kupiłam jakis paździerz i 3 dni w ładowarce a po zrobieniu 6 fotek juz pikało że słaba bateria...
fuck.. a moje dziecko przez ostatnie 1,5 msc nie ma ani jednej fotki... dopiero dzis
![]() |
#1456 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja zawsze na basenie zazdrościłam tym co mają duże stopy. Taki jeden z drugim machneli tymi swoimi płetwami i już basen przepłyneli. A ja ta moją 36 musiałam sie napachać. Dłonie też mam małe. Moja nosi 21 a 22 to jakieś takie wielkie mi sie wydają i jak nie założę jej dodatkowych skarpet (czyli rajtuzy i skarperty albo dwie pary skarpet) i to tych grubych to zlatują jej z nogi.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2011-11-08 o 15:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczynki prześliczne ![]()
![]() |
#1458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lisci nie zazdroszczę w ogródku choć pięknie wygladają ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- madzia - ja ostatnio rozmawiałam z sąsiadką, kótra ma synka 8 m-cy i jest przerażona bo mały ma stopę 20 ![]() I dziewczyny dzisiaj na placyku była dziewczynka w ślicznych małych fioletowych glanikach z Emela. Ale mi się podobały aż musiałam sprawdzić czyje to.
![]() |
#1459 |
Zakorzenienie
|
zaczełam czytac ksiązke która de facto powinnam przeczytac w zeszłym semestrze na egzamin z psychologii.. ale nie wyrobiłam sie.. Polecam "psychologia rozwojowa i wychowawcza wieku dzicięcego"
Zwyczajnie chce poznac kilka naukowych wskazówek czego nie robic a co robic aby wspomóc naturlany proces rozwoju mojego dziecka i aby go nie zaburzyc.. a o to bardzo łatwo... Tak akurat jestem na czytaniu o tym aby nie rozpoczynać nauki lub stymulowania rozwoju w danej dziedzinie przedwcześnie, i w druga strone zbyt późno. Przedwczesne ćwieczenie przynosi przewaznie wiecej szkody niz pozytku gdyż natrafia na niedojrzały jeszcze organizm wskutek niedostatku uprzedniego doświadczenia. Przykłady: Podobnie jak rzeczą niewskazaną a nawet szkodliwą bywa przyuczanie niemowlecia do czystości, zanim nabędzie umiejętności samodzielnego siadania, tak też nierozsądnie postepują nadmiernie troskliwe matki wykonując za dziecko przez dłuzszy czas proste czynności samoobsługowe lub też zbyt gorliwie mu przy tym pomagając. Dziecko w 2-3 roku zycia chce samo jeść łyzką, myć ręce czy wkładac buciki.. Jesli jednak jest myte, karmione i ubieraneprzez rodziców jeszcze w wieku przedszkolnym, przestaje bawić je ćwiczenie samodzielności. Kaprysi i pozwala obsługiwac się przez dorosłych, jego zainteresowania sa juz skierowane na inne obiekty i czynności. Czasem rodzice uczą czytac i pisać o wiele wczesniej niż przewidują to programy pedagogiczne. nie jest to wskazane, gdyz nauczanie tych sprawności wymaga fachowego wykształceniaa niespecjalista może przy okazji wyuczyc dziecko złych nawyków. Nie nalezy tez dziecku zabraniac odwzorowywania liter lub prób sylabizowania i odczytywania wyrazów, gdy samo ma na to ochotę. ..Takie przykłady mozna by mnozyc. to cyt. z ksiązki. oczywiście ma swoje zdanie na ten temat bo jak w kazdej dziedzinie zycia mozna zaszkodzic ale i pomóc... i może bezpośrednio pisac uczyc nie bede literek itd.. ale bede podsuwała mnóstwo manualnych "zabawek" i pomocy naukowych.. jak w przedszkolach M. Montesori.. np. zbieram materiały aby wykonac samodzielnie takie ramki i jedna to beda guziki i dziurki oczywiście ![]() Michasia juz wczoraj przez 15 minut próbowała zapiac mój guzik od koszuli
![]() |
#1460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie dlatego,że Ninka w ogóle popalić mi nie dała to z drugim ryzykować nie mogę(i nie chcę)bo limit szczęścia mam wyczerpany i pewnie przy drugim to w ogóle bym nie spała i masa innych nieszczęść ![]() ![]()
![]() |
#1461 |
Zakorzenienie
|
Ana byłam w lidlu i kupiłam tą bluzę z polaru, nic więcej nie było. Chciałam te bluzeczki jeszcze ale malutkie zostały, a były śliczne.
Ale jestem zła na siebie, myślałam że od czwartku jest moda dziecięca;/
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2011-11-08 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#1462 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
KOglus i Madziwniaśliczne wasze panny ![]() Madzia nie chciałam na Tobie wypróbować ![]() Rzeźnik nam zawsze taką robi jak świnię bijemy i przyprawy w sumie te same daje ,ja sobie tylko później w słoiki pakuję. Żeby nie była twarda to trzeba coś tłustszego dodać np. trochę słoniny zmielonej albo jakieś podgardle,albo niech postoi przed jedzeniem trochę na kredensie. Biedny Erwi, ale to już ostatnia , jutro już pewnie nie będzie pamiętał Wiecie co, wróciłam do dzieciowych zupek, kupuje te w tych większych miseczkach to z hippa i z gerbera oczywiście są jedzone na siłe, zrobiłam tak dlatego że mój wywrot absolutnie nie je warzyw ,bo chyba ogórka kiszonego jako warzywo wartosciowe traktować nie można ![]() Moich zup absolutnie nie ma szans od razu ma cofkę a te jakoś przełyka. Tak pięknie wszystko jadł ,jak wychodziły mu 5 to się zepsuł ,stracił apetyt i tak mu zostało ![]() Z owocami już lepiej bo zje banana,jabłko czy kiwi albo gruszkę a warzyw jeszcze ewentualnie marchewkę surową poszczerbi co najwyżej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1464 |
Zakorzenienie
|
oliwka guziki ma opracwane.
Ksiazke czytalam , to wszystko jest niby proste i cudownie i pieknie opisane, nie wszystko sa sie jednak zastosowac w odpowiednim czasie,rozne sa dzieciaczki, roznie sie rozwijaja , rozne rzeczy je interesuja i tak dalej, ale fakt ze ksiazka fajna jest. Jeszcze byla fajna abc rozwoju czy jakos tak, juz nie pamietam dokladnie, troche tego przeczytalam generalnie w kazdej to samo opisane tylko roznymi slowami. ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Madziwnia nauka Montessori byla swietna, wiem ze pare przedszkoli Montessorianskich jest , fajne to ze dzieciaki mialy wszystko w zasiegu reki, robily same, uczyly sie samodzielnosci, tylko teraz dzieci sa tez inaczej wychowywane i np tam gdzie ja siedzialam w przedszkolu by to nie przeszlo, niestety. Sama z checia bym poslala mala do takiego przedszkola, chyba nawet o tym kiedys pisalam.
![]() |
#1465 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
![]() Na obiady robie jej kartofle z roznymi rodzajami sosikow , warzywno m iesnych . A jak na szybko chce zebyb gdzies dojadla kupuje hippa organic spagetti , rewelacja, polecam dania z tej seri jak jest sie gdzies na wyjezdzie. Moja lubi warzywa , tylko gotowane , krzyczy na ich widok ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- dziewczyny co wasze lubia robic najbardziej w ciagu dnia Moja lubi naklejac naklejki i magnetyczne zwierzatka na metalowe rrzeczy, niestety nie usiedzi minuty zebym mogla jej przeczytac ksiazeczke , jedyne co to przeglada gazeki dzieciece junior disney, bo tam sa postacie z jej ulubionych bajek
22.04.2010 kochana córcia Alicja 3630g 02.09.2012 kochany Oskarek 4350g http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png Edytowane przez koglus Czas edycji: 2011-11-08 o 17:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1466 |
Zakorzenienie
|
My rysujemy, malujemy farbkami, ostatnio obrazki z lisci robilysmy, mloda lubi klocki ukladac i generalnie robic bajzel i na zlosc
![]() po kazdej zabawie mega sprzatanie ale ile ma zabawy to ma. ksiazeczek mamy mase,interesuje sie jak caly dywan nimi zawalony,inaczej wcale.
![]() |
#1467 |
Zakorzenienie
|
Madziwnia od 25 4 dni będę w Koszalinie. Może uda nam się w końcu spotkać?
#1468 |
Zakorzenienie
|
koglus, moja uwielbia "czytać" czyli oglądać obrazki w książeczkach i je nazywać i żebyśmy jej mówili co gdzie jest. Jej ulubione, to obrazkowe słowniki, szczególnie taki jeden z mojego dzieciństwa disneya. Poza tym bawi się figurkami zwierzątek-ustawia je w domku, ścieli im posłania itp, ogląda bajki czasem, zaczepia psa lubi mi pomagać typu wieszać pranie, czasem klocki jakieś.
U nas dziś pobudeczka pierwsza o 4.20 była, i krzyki "mamusiu/tatusiu mlećko", ale ją olałam. Trochę się darła i chyba zasła, bo obudziła się na dobre o 5.45. Już kilka dni koło 5 się zrywa, a ja już ledwo żyję...
![]() |
#1469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- czemu sie nie polozysz w dzien razem z nia ,czy nie da sie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1470 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale super!! w końcu ![]() a bedziesz sama czy z Adasiem.. znaczy z Igorkiem hahaha jak z Igorkiem? to ja bym pomyślała nad Michaliną ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
Jakis czas temu Michalina sie po 2 w nocy przebudziła i wołała mama pić, to ja sok,, a on nie mama am.. i wypiła 150 ml mleka ktore zawsze spija ok 6-7
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.