Visanne = walka z endometriozą - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-08, 18:00   #961
ania5134
Raczkowanie

Dot.: Visanne = walka z endometriozą

dziewczyny wejdźcie na link i przeczytajcie najświeższy post http://www.endometrioza.aid.pl/forum...=2621&start=20 i teraz nie wiem czy Visanne ma kosztować 3,20 zł czy 175 zł
ania5134 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 20:55   #962
franekiandzia
Przyczajenie

dzięki dziewczyny za odpowiedź.uspokoiłam się trochę co do tych plamień.jestem pierwszy raz na takim forum mimo że choruję od 8 lat.będę tu zaglądać często.u nas ten problem jest mało znany, nie ma z kim pogadać, nikt nie rozumie po co biegam w kółko po ginekologach i wydaję kupę kasy na jakieś tabletki.pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka
franekiandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 21:45   #963
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez franekiandzia Pokaż wiadomość
hej. jestem w połowie drugiego opakowania visanne. 3 tyg.temu dostałam okres i mam cały czas plamienia. lekarz mówi że to normalne, ale ja się obawiam czy tak długie krwawienie(plamienie) nie zaszkodzi mi. jestem ostatnio osłabiona,przemęczona. czy tak długie plamienia to norma przy visanne?
to normalny objaw. Zdrowo się odżywiaj, wysypiaj, a przemęczenie i osłabienie minie. Ja odstawiłam zupelnie cukier i słodkie rzeczy, piję gorzką herbatę, jem warzywa, owoce i generalnie rzeczy z jak najmniejszą zawartością chemii i czuję się wyśmienicie .

Cytat:
Napisane przez ania5134 Pokaż wiadomość
dziewczyny wejdźcie na link i przeczytajcie najświeższy post http://www.endometrioza.aid.pl/forum...=2621&start=20 i teraz nie wiem czy Visanne ma kosztować 3,20 zł czy 175 zł
dziewczyny na forum są zdania, że refundacja to pewniak, więc trzymajmy kciuki, by tak było

a u mnie z nowości to to, że jestem na 11 op visanne. Czuję się świetnie, ale to dlatego, że prowadzę bardzo zdrowy tryb życia, wysypiam się, uprawiam sport, ćwiczę, czuję się naprawdę bardzo dobrze. Wyniki mam super (gęstość kości, marker, ekg serca, usg konczyn dolnych, żył płucnych, d-dimer)
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 21:50   #964
kcmg25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
to normalny objaw. Zdrowo się odżywiaj, wysypiaj, a przemęczenie i osłabienie minie. Ja odstawiłam zupelnie cukier i słodkie rzeczy, piję gorzką herbatę, jem warzywa, owoce i generalnie rzeczy z jak najmniejszą zawartością chemii i czuję się wyśmienicie .

dziewczyny na forum są zdania, że refundacja to pewniak, więc trzymajmy kciuki, by tak było

a u mnie z nowości to to, że jestem na 11 op visanne. Czuję się świetnie, ale to dlatego, że prowadzę bardzo zdrowy tryb życia, wysypiam się, uprawiam sport, ćwiczę, czuję się naprawdę bardzo dobrze. Wyniki mam super (gęstość kości, marker, ekg serca, usg konczyn dolnych, żył płucnych, d-dimer)

Jade do gin we czwartek.... Mam pytanie... Czy te wszystkie badanie sa konieczne przy Vissane?

Bo to juz moje 8 op z 2-wu msc przerwa.

Edytowane przez kcmg25
Czas edycji: 2011-11-08 o 21:55
kcmg25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 22:23   #965
sylwka21
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość

Kilianna super ze swietnie sie czujesz

Masz racje, przy endo zdrowa dieta i sport sa bardzo wazne

Ja tez staram sie zdrowo odzywiac, uprawiam sport i czuje sie super

No i miejmy nadzieje ze refundacja w koncu dojdzie do skutku i oby byla to cena logiczna a nie pare zlotych taniej. 3mam za to kciuki
sylwka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 22:33   #966
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kcmg25 Pokaż wiadomość
Jade do gin we czwartek.... Mam pytanie... Czy te wszystkie badanie sa konieczne przy Vissane?

Bo to juz moje 8 op z 2-wu msc przerwa.
nie, nie są koniecznie. Ja zrobiłam, bo po danazolu miałam nieciekawe wyniki i chciałam sie upewnić, czy teraz wszystko będzie ok. Zrobiłam je na własną rękę, ale gin doradzał konkretnie co to ma być.]

sylwka, ja też mam nadzieję, że ta refundacja się ziści

jadę do gina za około 2-3 tyg. na kontrolę. Przypominam, że po 5 torbielach nie został ani jeden zostały tylko 2 ogniska endo, malutkie na jajniku i chcę spr. czy i z nimi wszystko ok. Visanne biorę tak długo, bo zaczęło działać dopiero po około pól roku tak jak trzeba

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2011-11-08 o 22:34
Stary 2011-11-08, 23:36   #967
Laila85
Raczkowanie

Dziewczyny!!!!!!!!!!!!!!! !!!
To już jest na 100% pewne, że Visanne jest od 16.11 za 3,2.
Endometrioza została uznana za chorobę przewlekłą, a dziwiłam się że znajoma ginekolog załatwiła mi 2 op. gratis.
Link http://www.datum.pl/news.aspx zmiany w limitach i cenach urzędowych str.23.
A jednak to panstwo jeszcze nas bierze pod uwagę.

Pozdrawiam serdecznie
Laila85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 00:05   #968
kcmg25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Laila85 Pokaż wiadomość
Endometrioza została uznana za chorobę przewlekłą, a dziwiłam się że znajoma ginekolog załatwiła mi 2 op. gratis.
Link http://www.datum.pl/news.aspx zmiany w limitach i cenach urzędowych str.23.

Pozdrawiam serdecznie
Oby to była prawda...
Stary 2011-11-09, 07:20   #969
ania5134
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Laila85 Pokaż wiadomość

Pozdrawiam serdecznie
Już byłam zła a tu proszę taka poprawa humoru, powiedziałabym za✂✂✂.....cie!!!!!klask i:
ania5134 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 08:57   #970
kilianna
Zakorzenienie

To jest super wiadomość. Szkoda, że tak późno weszlo visanne, jak już wydałam ponad 2000 zł na ten lek, ale lepiej późno niż wcale. Przyda się innym chorym
Stary 2011-11-09, 09:19   #971
hyzia
Raczkowanie

Dokładnie, szkoda, że tak późno ale bardzo dobrze, że w końcu jest refundacja
hyzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 10:06   #972
dzemilun
Przyczajenie

ja uwierzę w refundację za 3,20 jak poproszą mnie o taką cenę w aptece
na razie sceptycznie to tego podchodzę
dzemilun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 13:13   #973
elzbietam
Przyczajenie

Refundacja - w końcu dobra wiadomość.
Wziełam już 3 i pół opakowania 26 i 27 krwawiłam i dziś znowu krwawie. Od kilku dni źle się czuję, jestem osłabiona i ciągle zmęczona. Mam nadzieje, że szybko mi przejdzie. Po 16 listopada pojadę do lekarza po nową receptę na refundowany Visanne to się przebadam.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Dzwoniłam właśnie do apteki i Pan wyjaśnił mi, że R przy Visanne oznacza że będzie lekiem na ryczałt czyli 3,2 zł ale limit cenowy wynosi 175,03. Czyli jeśli lek w aptece będzie kosztował 200 zł to zapłacimy: 3,2 zł +(różnicę: 200 zł - 175,03 zł) 24,97 = 28,17.
Więc Visanne będzie kosztowało 28,17
elzbietam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 19:15   #974
giselka 86
Przyczajenie

ale nie kumciam
dlaczego mamy jeszcze dopłacac ta różnice??
ja 3mies temu znalazłam apteke gdzie za Visanne chcieli 280zł.
wiec nie jest zabawne
giselka 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 21:41   #975
LadyCurly
Raczkowanie

pytalam dzis w dwoch aptekach i nikt nie slyszal o nowej liscie leków refundowanych od 16 listopada, uslyszalam tylko termin 1 stycznia. nie wiadomo tez czy na recepcie ma byc "P" czy nie. ja mam receptę bez "P" i zapisałam się na wszelki wypadek do lekarza, jesli refundacja okaze sie prawdą poproszę o receptę z "P".
ale szczerze mówiąć dopoki nie zobaczę, to nie uwierze w tą refundację
Stary 2011-11-09, 22:56   #976
kcmg25
Przyczajenie

Dziewczynki... Minelo 2 tyg od laparoskopii, jak myslicie moge juz cwiczyc no: Callanetics?
Stary 2011-11-10, 21:22   #977
strufka
Raczkowanie

Cześć kobietki pomóżcie mi troszkę. Jestem nowa w tym temacie.
Mam 25 lat i pani doktor powiedziała, że mam endometrioze.
Zwróciłam się do niej z powodu bólu przy miesiączce, który ostatnimi czasy się bardzo nasilił,
no czasami jestem bliska omdleniu.
Zrobiła mi usg po miesiączce i stwierdziła, że mam malutkie pęcherzyki na jednym jajniku,
jeden wielkości 14 milimetrów. Mówi, że to małe i nie wymaga operacji,
dała mi czas na zastanowienie się nad kuracją hormonalną, by zahamować ten proces.
Powiem szczerze, że potomstwa nie planuje raczej nigdy,
ale nie chcę iść pod nóż.
Spytała, czy potrzebuje anty koncepcji, bo jak nie to przepisze coś słabszego, mniej ingerującego w zdrowie.
Czy da się to wyleczyć?
strufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-10, 22:50   #978
Mixi89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez strufka Pokaż wiadomość
Zwróciłam się do niej z powodu bólu przy miesiączce, który ostatnimi czasy się bardzo nasilił,
Zrobiła mi usg po miesiączce i stwierdziła, że mam malutkie pęcherzyki na jednym jajniku,
dała mi czas na zastanowienie się nad kuracją hormonalną, by zahamować ten proces.
Spytała, czy potrzebuje anty koncepcji, bo jak nie to przepisze coś słabszego, mniej ingerującego w zdrowie.
Czy da się to wyleczyć?
Poczytaj forum a znajdziesz wszystkie odpowiedzi na pytania o endometriozie, pisałyśmy chyba o wszystkim.
Powiem krótko, endometriozę można leczyć, leczyć i jeszcze raz leczyć...

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Byłam dzisiaj u innego lekarza, wrażenie pozytywne, dzięki za radę by poradzić się kogoś innego również. No więc wybrałam wcześniej 3 op, miał być koniec, w sensie staranki już, ale pani doktor poradziła bym wzieła jeszcze choć 2 op, później 3 op jakiegoś cerazette, no i w końcu czyli w kwietniu staranki.
Może to i lepiej, może warto dokładnie się podleczyć by torbiele nie wróciły(tak szybko), Mam nadzieję że kwietniowe i dalsze starania będą sensowne i owocne hehe.
Wiem, wiem wyobrażam sobie, Wy czytając moje wypowiedzi myslicie sobie, że pewnie o niczym innym nie myślę, tylko o dziecku. Ale od kąt straciłam pracę(z powodu decyzji o operacji, bo człowiek jest tylko dobry jak codziennie odlicza się w pracy) nie mam za bardzo co robić...

Edytowane przez Mixi89
Czas edycji: 2011-11-10 o 22:51
Mixi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 09:25   #979
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Czy da się to wyleczyć?
jeżeli to endometrioza, to nie da się tego niczym wyleczyć, można tylko zaleczać. A żeby stwierdzić, czy to endometrioza, trzeba iść na laparoskopię. Nic Ci niestety nie poradzimy, nie masz stwierdzonej endo, możesz jedynie brać na ślepo różne leki licząc, że pomogą.

Mixi, myślę, że lekarka dobrze Ci poradziła. Im dłużej się leczysz, tym bardziej zasuszone będziesz miała ogniska. Może te op. które wybrałaś to stanowczo za mało i teraz byś tylko pobudziła endo próbując starać się o dziecko bez zabezpieczenia lekami? Na razie pobierz leki, po czym staraj się o dzidziusia. Ja bym tak zrobiła I to, że bardzo chcesz go mieć, to jest cudowne i masz nasze 100% wsparcie
Bardzo mi przykro, że straciłaś pracę miałaś umowę i CIę zwolnili? czy jak to było? Niemniej jednak bardzo chamskiego miałas szefa. Pewnie gdybyś zaszła w ciążę, też by robił problemy !!!

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2011-11-11 o 09:27
Stary 2011-11-11, 10:17   #980
Mixi89
Raczkowanie

Tak umowa do końca roku ale powiedział, że mojego etatu już nie ma, i co nic nie poradzę. Tak bardzo chamski, bo nie wymyśliłam sobie operacji. Teraz szukam nowej i mam nadzieję, że znajdę
Dzięki za wsparcie, ale ja jestem osoba bardzo niecierpliwą, kiedy w końcu ten kwiecień och och

A co do refundacji, ja się nie dam wkręcić, wtedy też miało być niby pewne we wrześniu tak jak teraz. Nie dam się wkręcić w ich obietnice jak zobaczę to uwierzę.
Pozdrowienia dziewczyny.
Stary 2011-11-11, 12:42   #981
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mixi89 Pokaż wiadomość
Tak umowa do końca roku ale powiedział, że mojego etatu już nie ma, i co nic nie poradzę. Tak bardzo chamski, bo nie wymyśliłam sobie operacji. Teraz szukam nowej i mam nadzieję, że znajdę
Dzięki za wsparcie, ale ja jestem osoba bardzo niecierpliwą, kiedy w końcu ten kwiecień och och

A co do refundacji, ja się nie dam wkręcić, wtedy też miało być niby pewne we wrześniu tak jak teraz. Nie dam się wkręcić w ich obietnice jak zobaczę to uwierzę.
Pozdrowienia dziewczyny.
szukaj, szukaj, póki nie jesteś w ciąży. Będę trzymała kciuki, abyś znalazła coś odpowiedniego. Twój szef to cham, bo mógł chociaz do konca roku Cię potrzymać, skoro na koniec roku redukują etat. Miałabys chociaż kasę i więcej czasu na szukanie nowej pracy w spokoju, a nie w panice, że nie masz pracy. Trzymam kciuki!
Stary 2011-11-11, 16:18   #982
Mixi89
Raczkowanie

To tylko do mnie taka info że mój etat, a naprawdę to jest przyjęty ktoś inny na moje miejsce, ktoś kto jest zdrowy i nie wymyśli sobie operacji ...
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, tylko trzeba czasu.
Stary 2011-11-11, 16:50   #983
sylwka21
Przyczajenie

Cytat:
Dziewczynki... Minelo 2 tyg od laparoskopii, jak myslicie moge juz cwiczyc no: Callanetics?
Ja bym tak szybko nie ryzykowala, nie wiem wydaje mi sie ze 2 tygdonie to za krotko, te szwy wewnetrzne rozpuszczaja sie przeciez do 3 miesiecy. Nie wiem czy moga popekac. Ale lepiej zapytaj lekarza kiedy bedziesz mogła cwiczyc. W kazdym razie mnie po laparo lekarz ktory mnie operował powiedzial ze powinnam sie wstrzymac z cwiczeniami(bo tez o to zapytalam) do 8 tygodni.

Jesli rzeczywiscie Visanne bedzie tak tanie ( nawet te 30 zl) to byloby super

Kilianna to daj znac zaraz po kontroli co i jak u Ciebie 3mam kciuki

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:
Czy da się to wyleczyć?
Strufka endometrioza jest nieuleczalna niestety, można ją zaleczać i starać się by nie wracała. Trzeba brać leki. No i jak kilianna napisała, jedynym sposobem potwerdzenia cy ma sie endo jest laparoskopia.

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Mixi89 Pokaż wiadomość

Pozdrowienia dziewczyny.
Przykre ze zwolniono Cie z powodu na ktroy nie masz wplywu, Ale jak mialas miec takiego szefa to moze rzeczywiscie lepiej szukac nowej pracy No i od kwietnia zaczniesz starania o upragnionego dzidziusia wiec twoje zdrowie jest teraz najważniejsze, a wiadomo ze stres ( w pracy) tez negatywnie na to wplywa wiec relax a potem do dziela. 3mam kciuki

Edytowane przez sylwka21
Czas edycji: 2011-11-11 o 16:45
Stary 2011-11-11, 19:38   #984
aiwlys75
Przyczajenie

Czy nadal jesteś zainteresowana odkupieniem leku?
aiwlys75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 17:34   #985
kcmg25
Przyczajenie

Mnie tez umowa kończy sie w grudniu. Zatruniono juz 3 dziewczyny... "casting" chyba czy cos takiego.
Boje sie strasznie, ze strace pracę. Tylko tego mi teraz w życiu brakuje. Ja w tym roku byłam 2 msc na zwolnieniu ... Tak wiec jestem pewna ze na 99% mnie wyleja.
Stary 2011-11-12, 22:48   #986
SoYa
Rozeznanie

Witam,
Jestem po wizycie , torbiel zmniejszyła się do 3 cm, ale jakoś lekarz nie był z tego zadowolony, liczył na to ze będzie mniejsza lub zupełnie zniknie..., kazał ponownie zrobić marker, kolejne opakowanie.. no i czekam na wynik, zobaczymy.
Pozdrawiam

Yo, Mika!

SoYa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 15:40   #987
sylwka21
Przyczajenie

Cytat:
Mnie tez umowa kończy sie w grudniu. Zatruniono juz 3 dziewczyny... "casting" chyba czy cos takiego.
Boje sie strasznie, ze strace pracę. Tylko tego mi teraz w życiu brakuje. Ja w tym roku byłam 2 msc na zwolnieniu ... Tak wiec jestem pewna ze na 99% mnie wyleja.
Niestety pracodawcy nie sa dla nas wyrozumiali przez te ciagle zwolnienia z pracy. Ale 3mam kciuki by Twoje obawy sie nie zrealizowały

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Cytat:
Napisane przez SoYa Pokaż wiadomość
Witam,
Jestem po wizycie , torbiel zmniejszyła się do 3 cm, ale jakoś lekarz nie był z tego zadowolony, liczył na to ze będzie mniejsza lub zupełnie zniknie..., kazał ponownie zrobić marker, kolejne opakowanie.. no i czekam na wynik, zobaczymy.
Pozdrawiam
Najważniejsze chyba, że w ogole cos drgnelo, ze sie zmniejsza oby visanne dalej bylo skutecznie i bys sie pozbyla calej torbieli. pozdrawiam
Stary 2011-11-13, 17:56   #988
azsuitak
Raczkowanie

Mixi89, kcmg25... trzymam kciuki, abyście znalazły pracę jaka was satysfakcjonuje i oby szef był bardziej ludzki.

Tak naprawę jeżeli możecie udowodnić, że dlatego zostałyście zwolnione możecie go pozwać do sądu.
azsuitak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 08:04   #989
moonikaa83
Raczkowanie

wczoraj pytałam w swojej aptece i panie potwierdziły, że 16 wchodzi visanne
zapis w liście refundacyjnej ch-r (to co jest przy visanne) oznacza, że jest to choroba przewlekła i lek z ryczałtem
ale nie potrafiły mi nic powiedzieć dokładniej, bo nie da się odnieść ceny do dnia dzisiejszego, bo po refundacji cena w hurtowniach może być niższa
na mój rozumek, może się okazać również tak, że od 16 hurtownie będą miały limit ceny 175 zł a chora zapłaci tylko te 3,20
moonikaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 20:45   #990
agniesz1
Raczkowanie

No tu http://datum.lo.pl/download/ibd/zmia...16-11-2011.pdf jest natej 23 stronie napisane jak byk "opłata pacjenta" i tam jest to 3,2 zł
Jutro zejdę do apteki, bo już zamknięta i się dowiem. Ja akurat 16 mam zacząć 3 opakowanie.
Ja dopiero zaczynam się ruszac i zdrowo życ, bo ost rok sie troche zasiedzialam (rowniez przez depreche, bo mnie tak blokowal estriadol chyba) i tak: pierwsze opakowanie czułam się świetnie, a teraz pod koniec drugiego zauważam:

- puchnięcie (brzuch, buzia, palce u rąk)
- zatrzymywanie wody
- przewlekłe wzdęcia (nowy objaw totalnie u mnie)
- ból w okolicy woreczka
- bóle nóg
- humory
i mam już serdecznie dość i się zastanawiam, czy przy mojej drobnej postaci choroby nie p....nąć tego wszystkiego i przez pół roku nic nie brać i zrobić potem rezonans? a nóż nie wróci cholerstwo?
Czy tez miałyście taki kryzys przy 3 opakowaniu? ponoć potem jest lepiej?

dzwoniłam do Taty i czytałam mu tą tabelke i twierdzi, że 3,2 zł to będzie cena dla nas, więc konieczne jest przepisanie recepty, tak żeby było "P"

Edytowane przez agniesz1
Czas edycji: 2011-11-14 o 21:05 Powód: dodatkowe info
agniesz1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości