|
|
#961 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Visanne = walka z endometriozą
dziewczyny wejdźcie na link i przeczytajcie najświeższy post http://www.endometrioza.aid.pl/forum...=2621&start=20 i teraz nie wiem czy Visanne ma kosztować 3,20 zł czy 175 zł
|
|
|
|
|
#962 |
|
Przyczajenie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedź.uspokoiłam się trochę co do tych plamień.jestem pierwszy raz na takim forum mimo że choruję od 8 lat.będę tu zaglądać często
.u nas ten problem jest mało znany, nie ma z kim pogadać, nikt nie rozumie po co biegam w kółko po ginekologach i wydaję kupę kasy na jakieś tabletki.pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka
|
|
|
|
|
#963 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a u mnie z nowości to to, że jestem na 11 op visanne. Czuję się świetnie, ale to dlatego, że prowadzę bardzo zdrowy tryb życia, wysypiam się, uprawiam sport, ćwiczę, czuję się naprawdę bardzo dobrze. Wyniki mam super (gęstość kości, marker, ekg serca, usg konczyn dolnych, żył płucnych, d-dimer) |
||
|
|
|
|
#964 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jade do gin we czwartek.... Mam pytanie... Czy te wszystkie badanie sa konieczne przy Vissane? Bo to juz moje 8 op z 2-wu msc przerwa. Edytowane przez kcmg25 Czas edycji: 2011-11-08 o 21:55 |
|
|
|
|
|
#965 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Masz racje, przy endo zdrowa dieta i sport sa bardzo wazne Ja tez staram sie zdrowo odzywiac, uprawiam sport i czuje sie super No i miejmy nadzieje ze refundacja w koncu dojdzie do skutku i oby byla to cena logiczna a nie pare zlotych taniej. 3mam za to kciuki
|
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sylwka, ja też mam nadzieję, że ta refundacja się ziści jadę do gina za około 2-3 tyg. na kontrolę. Przypominam, że po 5 torbielach nie został ani jeden zostały tylko 2 ogniska endo, malutkie na jajniku i chcę spr. czy i z nimi wszystko ok. Visanne biorę tak długo, bo zaczęło działać dopiero po około pól roku tak jak trzeba
Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2011-11-08 o 22:34 |
|
|
|
|
|
#967 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!!!!!!!!!!!!!! !!!
To już jest na 100% pewne, że Visanne jest od 16.11 za 3,2. Endometrioza została uznana za chorobę przewlekłą, a dziwiłam się że znajoma ginekolog załatwiła mi 2 op. gratis. Link http://www.datum.pl/news.aspx zmiany w limitach i cenach urzędowych str.23. A jednak to panstwo jeszcze nas bierze pod uwagę. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#968 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
klask i:
|
|
|
|
|
|
#970 |
|
Zakorzenienie
|
To jest super wiadomość. Szkoda, że tak późno weszlo visanne, jak już wydałam ponad 2000 zł na ten lek, ale lepiej późno niż wcale. Przyda się innym chorym
|
|
|
|
|
#971 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, szkoda, że tak późno ale bardzo dobrze, że w końcu jest refundacja
|
|
|
|
|
#972 |
|
Przyczajenie
|
ja uwierzę w refundację za 3,20 jak poproszą mnie o taką cenę w aptece
na razie sceptycznie to tego podchodzę |
|
|
|
|
#973 |
|
Przyczajenie
|
Refundacja - w końcu dobra wiadomość.
Wziełam już 3 i pół opakowania 26 i 27 krwawiłam i dziś znowu krwawie. Od kilku dni źle się czuję, jestem osłabiona i ciągle zmęczona. Mam nadzieje, że szybko mi przejdzie. Po 16 listopada pojadę do lekarza po nową receptę na refundowany Visanne to się przebadam. ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Dzwoniłam właśnie do apteki i Pan wyjaśnił mi, że R przy Visanne oznacza że będzie lekiem na ryczałt czyli 3,2 zł ale limit cenowy wynosi 175,03. Czyli jeśli lek w aptece będzie kosztował 200 zł to zapłacimy: 3,2 zł +(różnicę: 200 zł - 175,03 zł) 24,97 = 28,17. Więc Visanne będzie kosztowało 28,17 |
|
|
|
|
#974 |
|
Przyczajenie
|
ale nie kumciam
dlaczego mamy jeszcze dopłacac ta różnice?? ja 3mies temu znalazłam apteke gdzie za Visanne chcieli 280zł. wiec nie jest zabawne
|
|
|
|
|
#975 |
|
Raczkowanie
|
pytalam dzis w dwoch aptekach i nikt nie slyszal o nowej liscie leków refundowanych od 16 listopada, uslyszalam tylko termin 1 stycznia. nie wiadomo tez czy na recepcie ma byc "P" czy nie. ja mam receptę bez "P" i zapisałam się na wszelki wypadek do lekarza, jesli refundacja okaze sie prawdą poproszę o receptę z "P".
ale szczerze mówiąć dopoki nie zobaczę, to nie uwierze w tą refundację
|
|
#976 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynki... Minelo 2 tyg od laparoskopii, jak myslicie moge juz cwiczyc no: Callanetics?
|
|
|
|
|
#977 |
|
Raczkowanie
|
Cześć kobietki pomóżcie mi troszkę. Jestem nowa w tym temacie.
Mam 25 lat i pani doktor powiedziała, że mam endometrioze. Zwróciłam się do niej z powodu bólu przy miesiączce, który ostatnimi czasy się bardzo nasilił, no czasami jestem bliska omdleniu. Zrobiła mi usg po miesiączce i stwierdziła, że mam malutkie pęcherzyki na jednym jajniku, jeden wielkości 14 milimetrów. Mówi, że to małe i nie wymaga operacji, dała mi czas na zastanowienie się nad kuracją hormonalną, by zahamować ten proces. Powiem szczerze, że potomstwa nie planuje raczej nigdy, ale nie chcę iść pod nóż. Spytała, czy potrzebuje anty koncepcji, bo jak nie to przepisze coś słabszego, mniej ingerującego w zdrowie. Czy da się to wyleczyć? |
|
|
|
|
#978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem krótko, endometriozę można leczyć, leczyć i jeszcze raz leczyć... ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Byłam dzisiaj u innego lekarza, wrażenie pozytywne, dzięki za radę by poradzić się kogoś innego również. No więc wybrałam wcześniej 3 op, miał być koniec, w sensie staranki już, ale pani doktor poradziła bym wzieła jeszcze choć 2 op, później 3 op jakiegoś cerazette, no i w końcu czyli w kwietniu staranki. Może to i lepiej, może warto dokładnie się podleczyć by torbiele nie wróciły(tak szybko), Mam nadzieję że kwietniowe i dalsze starania będą sensowne i owocne hehe. Wiem, wiem wyobrażam sobie, Wy czytając moje wypowiedzi myslicie sobie, że pewnie o niczym innym nie myślę, tylko o dziecku. Ale od kąt straciłam pracę(z powodu decyzji o operacji, bo człowiek jest tylko dobry jak codziennie odlicza się w pracy) nie mam za bardzo co robić... Edytowane przez Mixi89 Czas edycji: 2011-11-10 o 22:51 |
|
|
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mixi, myślę, że lekarka dobrze Ci poradziła. Im dłużej się leczysz, tym bardziej zasuszone będziesz miała ogniska. Może te op. które wybrałaś to stanowczo za mało i teraz byś tylko pobudziła endo próbując starać się o dziecko bez zabezpieczenia lekami? Na razie pobierz leki, po czym staraj się o dzidziusia. Ja bym tak zrobiła Bardzo mi przykro, że straciłaś pracę miałaś umowę i CIę zwolnili? czy jak to było? Niemniej jednak bardzo chamskiego miałas szefa. Pewnie gdybyś zaszła w ciążę, też by robił problemy !!!
Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2011-11-11 o 09:27 |
|
|
|
|
|
#980 |
|
Raczkowanie
|
Tak umowa do końca roku ale powiedział, że mojego etatu już nie ma, i co nic nie poradzę. Tak bardzo chamski, bo nie wymyśliłam sobie operacji. Teraz szukam nowej i mam nadzieję, że znajdę
Dzięki za wsparcie, ale ja jestem osoba bardzo niecierpliwą, kiedy w końcu ten kwiecień och och A co do refundacji, ja się nie dam wkręcić, wtedy też miało być niby pewne we wrześniu tak jak teraz. Nie dam się wkręcić w ich obietnice jak zobaczę to uwierzę. Pozdrowienia dziewczyny. |
|
|
|
|
#981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#982 |
|
Raczkowanie
|
To tylko do mnie taka info że mój etat, a naprawdę to jest przyjęty ktoś inny na moje miejsce, ktoś kto jest zdrowy i nie wymyśli sobie operacji ...
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, tylko trzeba czasu. |
|
|
|
|
#983 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jesli rzeczywiscie Visanne bedzie tak tanie ( nawet te 30 zl) to byloby super ![]() Kilianna to daj znac zaraz po kontroli co i jak u Ciebie 3mam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
No i od kwietnia zaczniesz starania o upragnionego dzidziusia wiec twoje zdrowie jest teraz najważniejsze, a wiadomo ze stres ( w pracy) tez negatywnie na to wplywa wiec relax a potem do dziela. 3mam kciuki
Edytowane przez sylwka21 Czas edycji: 2011-11-11 o 16:45 |
|||
|
|
|
|
#984 |
|
Przyczajenie
|
Czy nadal jesteś zainteresowana odkupieniem leku?
|
|
|
|
|
#985 |
|
Przyczajenie
|
Mnie tez umowa kończy sie w grudniu. Zatruniono juz 3 dziewczyny... "casting" chyba czy cos takiego.
Boje sie strasznie, ze strace pracę. Tylko tego mi teraz w życiu brakuje. Ja w tym roku byłam 2 msc na zwolnieniu ... Tak wiec jestem pewna ze na 99% mnie wyleja.
|
|
|
|
|
#986 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
Jestem po wizycie , torbiel zmniejszyła się do 3 cm, ale jakoś lekarz nie był z tego zadowolony, liczył na to ze będzie mniejsza lub zupełnie zniknie..., kazał ponownie zrobić marker, kolejne opakowanie.. no i czekam na wynik, zobaczymy. Pozdrawiam
|
|
#987 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
oby visanne dalej bylo skutecznie i bys sie pozbyla calej torbieli. pozdrawiam
|
||
|
|
|
|
#988 |
|
Raczkowanie
|
Mixi89, kcmg25... trzymam kciuki, abyście znalazły pracę jaka was satysfakcjonuje i oby szef był bardziej ludzki.
Tak naprawę jeżeli możecie udowodnić, że dlatego zostałyście zwolnione możecie go pozwać do sądu. |
|
|
|
|
#989 |
|
Raczkowanie
|
wczoraj pytałam w swojej aptece i panie potwierdziły, że 16 wchodzi visanne
zapis w liście refundacyjnej ch-r (to co jest przy visanne) oznacza, że jest to choroba przewlekła i lek z ryczałtem ale nie potrafiły mi nic powiedzieć dokładniej, bo nie da się odnieść ceny do dnia dzisiejszego, bo po refundacji cena w hurtowniach może być niższa na mój rozumek, może się okazać również tak, że od 16 hurtownie będą miały limit ceny 175 zł a chora zapłaci tylko te 3,20 |
|
|
|
|
#990 |
|
Raczkowanie
|
No tu http://datum.lo.pl/download/ibd/zmia...16-11-2011.pdf jest natej 23 stronie napisane jak byk "opłata pacjenta" i tam jest to 3,2 zł
Jutro zejdę do apteki, bo już zamknięta i się dowiem. Ja akurat 16 mam zacząć 3 opakowanie. Ja dopiero zaczynam się ruszac i zdrowo życ, bo ost rok sie troche zasiedzialam (rowniez przez depreche, bo mnie tak blokowal estriadol chyba) i tak: pierwsze opakowanie czułam się świetnie, a teraz pod koniec drugiego zauważam: - puchnięcie (brzuch, buzia, palce u rąk) - zatrzymywanie wody - przewlekłe wzdęcia (nowy objaw totalnie u mnie) - ból w okolicy woreczka - bóle nóg - humory i mam już serdecznie dość i się zastanawiam, czy przy mojej drobnej postaci choroby nie p....nąć tego wszystkiego i przez pół roku nic nie brać i zrobić potem rezonans? a nóż nie wróci cholerstwo? Czy tez miałyście taki kryzys przy 3 opakowaniu? ponoć potem jest lepiej? dzwoniłam do Taty i czytałam mu tą tabelke i twierdzi, że 3,2 zł to będzie cena dla nas, więc konieczne jest przepisanie recepty, tak żeby było "P" Edytowane przez agniesz1 Czas edycji: 2011-11-14 o 21:05 Powód: dodatkowe info |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

.u nas ten problem jest mało znany, nie ma z kim pogadać, nikt nie rozumie po co biegam w kółko po ginekologach i wydaję kupę kasy na jakieś tabletki.pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka

klask i: