Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-08, 21:39   #3721
kism
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Hej!
Ja też dziś po wizycie. Okruszek ma już 7,5 cm Ech, już raz przez to wszystko przechodziłam, ale znowu nie mogę uwierzyć, że tam w moim brzuchu już taki duży dzidziol siedzi Nie było długiego oglądania, bo gin sprawdzał przede wszystkim łożysko (żeby zdecodować o odstawieniu luteiny - i mam 2 tyg. mniejszą dawkę a potem koniec ). Spytałam też, czy widać coś między nogami, ale gin mi pokazał dokładnie, jak mały łobuz/łobuzica wypiał na nas pupę, podwinął nóżki i nic nie pokazał

GaTTa, witaj, oczywiście zapraszamy

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
a my chyba zrobimy sobie niespodziankę pierwsze dziecko i zasadniczo jest nam obojętne co będzie.. decyzja jeszcze nie zapadła, ale chyba tak właśnie będzie
debesciara, czemu nie Chociaż ja sobie tego nie wyobrażam U nas Maluszek będzie mieć swój pokój i pasowałoby go wyremontować i urządzić przed porodem, bo potem sił i czasu na to nie będzie, a znowuż fajnie by było kupić jakieś ładne "płciowe" mebelki i tapetę

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
dziś sie dowiedziałam, że mam dostać umowę na czas nieokreślony
Gratulacje To możesz być spokojniejsza o przyszłość

Cytat:
Napisane przez liveinhope Pokaż wiadomość
Myślałam, że tylko ja tak przeżywam
A chodzicie ze swoimi partnerami na wizyty? U mojego gina w poczekalni jest duuuużo par.
Eee, myślę, że większość z nas tak przeżywa... Ja zawsze sobie myślę, że to ciśnienie to chyba nigdy u gina mi prawdziwe nie wychodzi, bo muszę mieć je podniesione z wrażenia
Mój tż chodzi ze mną za każdym razem (oprócz pierwszej wizyty, na którą pobiegłam 3 dni po zrobieniu testu, czyli jeszcze nic a nic nie było widać na usg), czyli jak do tej pory byliśmy 4 razy

Cytat:
Napisane przez katka_19 Pokaż wiadomość
Ehhhh, a ja głupia jeszcze boję się iść na zwolnienie, bo nie wiem jak Szefowej powiedzieć:/ Jeszcze od 1.11 podwyżkę dostałam:/
katka, uważaj na siebie Nie za dużo tych wymiotów u Ciebie? Czy chociaż pijesz wystarczająco?
A do szefowej też jestem za tym, żeby najprościej jak się da - iść i powiedzieć "jestem w ciąży" Nie musisz się tłumaczyć ani rozwodzić, jak gdzie kiedy i po co Masz jakąś nieciekawą sytuację w pracy, że tak się tego obawiasz?

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Właśnie wsunęłam wielki kawał rolady kremowej... Ukroiłam mężowi wczoraj kawałek grubości 1cm i narzekał, że słodka... Z której strony ona słodka... Smak mi się zmienia czy co?

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Z tego wszystkiego .. zapomnialam Wam przedstawic nasza mala kruszynke
Śliczna kruszynka

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
A ja ostatnie dwa dni spędziłam fizycznie bardzo intensywnie.
Basenik... I powiem Wam, że ten basen to super sprawa. Czuję jak każdy mięsień pracuje. Na pewno wynajmę trenera do ćwiczeń w wodzie.
Później biorę swoją chihuahua i idziemy na spacer do parku na ok. 2godziny. Szkoda, że jutro ostatni dzień ładnej pogody.
No i byłam na tych zajęciach dla kobiet w ciąży. Zajęcia fajne, podobały mi się. Skupianie się na oddechu, na mięśniach miednicy, na kręgosłupie. Nie były jakieś intensywne, ale momentami nie dawałam rady i już mam mega zakwasy. Szkoda, że zajęcia są organizowane tylko 2 razy w tygodniu.
Ewunia, wow, ale szalejesz Mam nadzieję, że niedługo pójdę w Twoje ślady, zwłaszcza z basenem, ciągle o tym myślę, ale jakoś nie mogę się zebrać

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
No ja już po wizycie Odetchnęłam z ulgą, bo wszystko jest OK Gin pomierzył dzidziolka i stwierdził, że dobrze się rozwija. Ma rączki i nóżki i pikające serduszko Te całe przecierności też w normie
rinco, gratulacje
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 21:40   #3722
_agata
Zakorzenienie

ehh... ja myślałam podczas USG, że pępowina to siurek...

O rany! Jutro zaczynam 15 tydzień. Ale zleciało, niedawno test robiłam...

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2011-11-08 o 21:42
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 21:43   #3723
kism
Wtajemniczenie

Aha, jeszcze jedno - ja poważnie pisałam o tym wymyśleniu tytułu, bo z tego to raczej kiepska jestem a podobają mi się te wierszyki w tytułach. Co Wy na to? Czekam na propozycje Wszystkie skrzętnie zanotowuję i jak dobijemy gdzieś do 4500 postów, to poproszę Wiktorynkę (tylko ona może to zrobić) o wstawienie sondy do wątku i zagłosujemy sobie na tytuł następnej części
Stary 2011-11-08, 21:45   #3724
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Po prostu czasami jak widzę jak rodzice coś sami kupują swoim dorosłym dzieciom, narzucają swoje zdanie, to aż mnie trzęsie. Ile to się naczytałam, że matka córce bieliznę na ślub kupiła czy buty. Bez uzgodnienia.
Po prostu czasami rodzice tacy są, że wydaje im się, że robią dobrze, dzieci się nie sprzeciwiają, a później biadolenie, że "matka znowu mi kupiła jakiś szajs".
Nic w tym personalnego do Ciebie, tylko tak właśnie odniosłam to do podobnych sytuacji. Ale fajnie, że potrafisz się z mamą dogadać w takich kwestiach

O nie nie, bez uzgodnienia to nigdy, a już na pewno nie pozwalam ani mamie ani teściowej nic nie kupować sobie do domu. Już miałam spięcie i z jedną i z drugą o to i już mi nic nie kupują (do dziś pamiętam te koszmarne firanki od teściowej i kolejne miseczki od mamy.. bo ci się przydają.. aha, a meble to mam z gumy). Tylko tutaj akurat uważam, że mama mi dobrze doradzi (w końcu wywoziła dwójkę dzieci w wózkach), ja mam na razie tylko jedno kryterium (te nieszczęsne kółka, no i żeby był solidny), a co do reszty myślę, że jakoś się dogadamy
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 21:48   #3725
_agata
Zakorzenienie

Ja nic innego nie robię tylko nad tytułem myślę.

Myślałam też o tym, żeby jednak zacząć wcześniej nowy wątek, bo tutaj nie mamy możliwości nanoszenia zmian na początku, a jednak dobrze by było uaktualniać. A te kilkaset postów jeszcze trochę nam zajmie...

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30402240]O nie nie, bez uzgodnienia to nigdy, a już na pewno nie pozwalam ani mamie ani teściowej nic nie kupować sobie do domu. Już miałam spięcie i z jedną i z drugą o to i już mi nic nie kupują (do dziś pamiętam te koszmarne firanki od teściowej i kolejne miseczki od mamy.. bo ci się przydają.. aha, a meble to mam z gumy). Tylko tutaj akurat uważam, że mama mi dobrze doradzi (w końcu wywoziła dwójkę dzieci w wózkach), ja mam na razie tylko jedno kryterium (te nieszczęsne kółka, no i żeby był solidny), a co do reszty myślę, że jakoś się dogadamy [/QUOTE]

To rewelacyjnie.
O to to! Kupowanie artykułów do domu bez uzgodnienia. Ja na szczęście problemu z tym nie mam, ale ile koleżanki mają pierdół nikomu nie potrzebnych i zupełnie do niczego niepasujących...

o
Stary 2011-11-08, 22:03   #3726
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nic innego nie robię tylko nad tytułem myślę.

Myślałam też o tym, żeby jednak zacząć wcześniej nowy wątek, bo tutaj nie mamy możliwości nanoszenia zmian na początku, a jednak dobrze by było uaktualniać. A te kilkaset postów jeszcze trochę nam zajmie...
To bardzo ładnie z Twojej strony
Eee, ostatnie 40 stron (tyle ile mniej więcej mamy do końca wątku) zrobiłyśmy w 2 tyg. A lista w pierwszym poście jest przecież aktualizowana - co kilka dni wysyłam info do Wiktorynki i ona przekleja moją listę do swojego postu. W sumie mogę sklecić jakiś krótki tekst o naszym mailu i klubie i dorzucić też do tego ale to już nie dziś
O hasło do maila, to napiszę, żeby do Ciebie, agata, się zwracać, ok? Już zostaniesz naszym opiekunem maila
Stary 2011-11-08, 22:07   #3727
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A jeśli chodzi jeszcze o spodnie ciążowe, to ja zrobiłam dobry interes kilka miesięcy temu, kupując modne w tym czy w zeszłym sezonie spodnie z podwyższonym stanem i zakładkami, wiecie takie szerokie u góry i wąskie w nogawkach. W tej chwili w dżinsach mi ciężko, a te są jak zbawienie Mam nadzieję, że jakiś czas mi jeszcze posłużą
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 22:28   #3728
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za gratulacje i za kciukasy
No właśnie myślałam o tym, a jak to się nagrywa? Tzn. pewnie trzeba przynieść swoją płytkę. Czy wszystkie te maszyny mają możliwość nagrywania? W sumie to płytkę zawsze mogę zabrać następnym razem, co mi szkodzi
5,5 cm Ale dla mnie jest ogromny, bo ostatnio jak go widziałam to miał zaledwie 1,2 cm, a teraz to zasłonił cały monitor
ja nie przynosilam swojej plytki i nawet nie zapytalam czy nam nagra. sama tak po prostu zdecydowala i okazlo sie to super prezentem dla TZ bo wlasnie mial w ten dzien urodziny nie wszytskie aparaty moga nagrywac, ale mam nadzieje ze Twoj lekarz posluguje sie takim, ktorym bedzie mogl nagrac u mnie tez niestety nie ma dzwieku, ale co tam...najwaniejsze ze widac Malucha

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Hej!
Ja też dziś po wizycie. Okruszek ma już 7,5 cm Ech, już raz przez to wszystko przechodziłam, ale znowu nie mogę uwierzyć, że tam w moim brzuchu już taki duży dzidziol siedzi
super wiadomosci!! fajnie ze dane nam jest cieszyc sie maluszkami
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-08, 23:46   #3729
centipede
Zadomowienie

Cytat:
centipede - daj znac jak sie ksiazka podoba
Mam już nabytek w domu na dzień dobry walnęłam 100 stron Podoba mi się to, że jest pisana z fajnym poczuciem humoru, ogólnie lekka i przyjemna ale można też się dowiedzieć najważniejsze rzeczy.

Cytat:
Z tego wszystkiego .. zapomnialam Wam przedstawic nasza mala kruszynke
Cześć Słodyczu

Cytat:
Napisane przez Freya_85 Pokaż wiadomość
Ja nie pracuję, ale jakoś tak mnie ta ciąża rozleniwiła, że wszystko mi tak straszne długo zajmuje, że ciągle mam jakieś zaległości
Mam to samo Jak pracowałam, to robiłam całą masę różnych rzeczy, teraz mam zaległości ze wszystkim chyba i ciężko się zmobilizować do czegokolwiek Czekam na nagły przypływ energii

Cytat:
No ja już po wizycie Odetchnęłam z ulgą, bo wszystko jest OK Gin pomierzył dzidziolka i stwierdził, że dobrze się rozwija. Ma rączki i nóżki i pikające serduszko Te całe przecierności też w normie. Tylko tak szybko to USG zrobił, że nie zdążyłam się poprzyglądać Bo ja to bym sobie tak chciała dłuuuugo popatrzyć : Na szczęście za tydzień jadę do tego mojego specjalisty do Krakowa, na taką kontrolną wizytę, a on z kolei robi bardzo powoli USG, więc liczę na to, że będę mogła się bardziej napatrzeć

W ogóle to już bym chciała mieć tego dzidziolka po drugiej stronie brzucha Czasami już się nie mogę doczekać, a tu jeszcze pół roku. A z drugiej strony jak sobie pomyślę, że to ostatnie takie bezstroskie miesiące w moim życiu to aż mnie ciary przechodzą z... przerażenia
Super, że wszystko dobrze U nas lekarz bardzo dokładnie wykonuje badanie USG i powoli także można się napatrzeć

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30399298]Katka przybij piątkę, ja dostałam podwyżkę, a 2 tygodnie później poinformowałam o ciąży...[COLOR=Silver]

Ja z kolei jutro idę na badanie moczu i mam okropnie głupie pytanie (bo dawno albo wcale takiego badania nie przechodziłam) - czy pojemniczek na mocz trzeba wyparzyć czy on jest sterylny już sam z siebie (taki oczywiście apteczny)???
[/QUOTE]
a u mnie to było tak z pracą, że część obowiązków przejęłam na zastępstwo za dziewczynę, która tyle co urodziła i tylko 3 tygodnie to trwało, bo okazało się że jestem w ciąży , a potem w związku z bólami i plamieniami musiałam leżeć także tego tam bardzo wczułam się w jej stanowisko

ja pojemniczka nigdy nie wyparzałam
Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
To już duży dzieciaczek

Ja nie wyparzałam, wynik wyszedł dobrze już dawno zaopatrzyłam apteczkę w kilka pojemników na mocz żeby nie latać specjalnie do apteki
Sprytne, zanotuję w głowie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30401917]
Co do opisu badania, też już to gdzieś czytałam Czuję się w te chwili jak wariatka, co mam zamiar kupić na obiad, to sprawdzam w internecie, czy kobiety w ciąży mogą to jeść, paranoja :[/QUOTE]
ja też mam swoje dziwne obawy i paranoje, także witam w klubie a wcześniej taką dość rozsądną osobą byłam a teraz jak sobie coś ubzduram to nie ma zmiłuj

Cytat:
Hej!
Ja też dziś po wizycie. Okruszek ma już 7,5 cm Ech, już raz przez to wszystko przechodziłam, ale znowu nie mogę uwierzyć, że tam w moim brzuchu już taki duży dzidziol siedzi Nie było długiego oglądania, bo gin sprawdzał przede wszystkim łożysko (żeby zdecodować o odstawieniu luteiny - i mam 2 tyg. mniejszą dawkę a potem koniec ). Spytałam też, czy widać coś między nogami, ale gin mi pokazał dokładnie, jak mały łobuz/łobuzica wypiał na nas pupę, podwinął nóżki i nic nie pokazał
[

Cytat:
ehh... ja myślałam podczas USG, że pępowina to siurek...

O rany! Jutro zaczynam 15 tydzień. Ale zleciało, niedawno test robiłam...
Leci strasznie szybko! Pierwsze tygodnie mi tak nie leciały, a teraz tydzień za tygodniem goni jak szalony!
Cytat:
Aha, jeszcze jedno - ja poważnie pisałam o tym wymyśleniu tytułu, bo z tego to raczej kiepska jestem a podobają mi się te wierszyki w tytułach. Co Wy na to? Czekam na propozycje Wszystkie skrzętnie zanotowuję i jak dobijemy gdzieś do 4500 postów, to poproszę Wiktorynkę (tylko ona może to zrobić) o wstawienie sondy do wątku i zagłosujemy sobie na tytuł następnej części
Próbowałam myśleć ostatnio nad tytułem, też podobają mi się rymowanki! Mam ostatnio jakieś zwarcie intelektualne i jedyne co wymyśliłam wczoraj to to, że mamusie rymuje się z dzidziusie, ale nijak nie mogę tego ułożyć w fajną rymowankę
Stary 2011-11-09, 02:45   #3730
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Zaaaabcia, ostrzegam, że zbyt długie oglądanie zdjęcia usg uzależnia Ja to nawet w trakcie śniadania potrafię sobie wyciągnąć zdjęcia i się w nie wpatrywać... i wpatrywać...
hehehe powaznie? to u mnie jeszcze tak nie ma tylko raz na jakis czas sobie zerkne na zdjecie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
klask i:

Cytat:
No ja już po wizycie Odetchnęłam z ulgą, bo wszystko jest OK Gin pomierzył dzidziolka i stwierdził, że dobrze się rozwija. Ma rączki i nóżki i pikające serduszko Te całe przecierności też w normie. Tylko tak szybko to USG zrobił, że nie zdążyłam się poprzyglądać Bo ja to bym sobie tak chciała dłuuuugo popatrzyć Na szczęście za tydzień jadę do tego mojego specjalisty do Krakowa, na taką kontrolną wizytę, a on z kolei robi bardzo powoli USG, więc liczę na to, że będę mogła się bardziej napatrzeć
super wiadomosci

Cytat:
Napisane przez aneczka240 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Kruszynko
Jeju, ja nie wytrzymam do poniedziałku

wytrzymasz wytrzymasz

Cytat:
Fajnaaaaaaaaa.
Faktycznie jeszcze kruszynka, ale będzie rosła jak na drożdżach.
dziekuje

Cytat:
Hej!
Ja też dziś po wizycie. Okruszek ma już 7,5 cm już raz przez to wszystko przechodziłam, ale znowu nie mogę uwierzyć, że tam w moim brzuchu już taki duży dzidziol siedzi Nie było długiego oglądania, bo gin sprawdzał przede wszystkim łożysko (żeby zdecodować o odstawieniu luteiny - i mam 2 tyg. mniejszą dawkę a potem koniec ). Spytałam też, czy widać coś między nogami, ale gin mi pokazał dokładnie, jak mały łobuz/łobuzica wypiał na nas pupę, podwinął nóżki i nic nie pokazał

Śliczna kruszynka
super wiadomosci

i dziekuje

Cytat:

jestem za

Cytat:
Napisane przez centipede Pokaż wiadomość
Mam już nabytek w domu na dzień dobry walnęłam 100 stron Podoba mi się to, że jest pisana z fajnym poczuciem humoru, ogólnie lekka i przyjemna ale można też się dowiedzieć najważniejsze rzeczy.

Cześć Słodyczu
Czyli nie ma ze boli napewno kupuje ta ksiazke

czesc ciotka

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 08:23   #3731
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
A mnie osobiście się nie podobają.. no ale być może jestem inna niż wy ludzie.. Teraźniejszy tytuł mi się np bardzo podoba, krótko zwięźle i na temat Jak dla mnie można tylko dodać coś o tym, że dobijamy do 2 trymestru czy coś w tym stylu i już
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 08:46   #3732
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
To bardzo ładnie z Twojej strony
Eee, ostatnie 40 stron (tyle ile mniej więcej mamy do końca wątku) zrobiłyśmy w 2 tyg. A lista w pierwszym poście jest przecież aktualizowana - co kilka dni wysyłam info do Wiktorynki i ona przekleja moją listę do swojego postu. W sumie mogę sklecić jakiś krótki tekst o naszym mailu i klubie i dorzucić też do tego ale to już nie dziś
O hasło do maila, to napiszę, żeby do Ciebie, agata, się zwracać, ok? Już zostaniesz naszym opiekunem maila
Mogę być

Chociaż ja też wolę krótkie, proste i czytelne tytuły, to można coś sklecić...
"Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy... mamy maj-czerwiec 2012"

"Szybko rosną nam brzuchy/brzuszki, a w nich nasze maluchy/maluszki... mamy maj-czerwiec 2012"

"Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekamy.... mamy maj-czerwiec 2012"

Nie lubię słowa "mamusie", jakoś tak...

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30402861]A jeśli chodzi jeszcze o spodnie ciążowe, to ja zrobiłam dobry interes kilka miesięcy temu, kupując modne w tym czy w zeszłym sezonie spodnie z podwyższonym stanem i zakładkami, wiecie takie szerokie u góry i wąskie w nogawkach. W tej chwili w dżinsach mi ciężko, a te są jak zbawienie Mam nadzieję, że jakiś czas mi jeszcze posłużą [/QUOTE]

Ja właściwie wszystkie mam z wyższym stanem, ale okazuje się, że już zaczyna mi brakować miejsca. Załozyłam dziś spodnie, w których nei chodziłam 2 tygodnie i czuję, że ciaaaaaaaaaaasssno. No i jakieś 3 kg do przodu, w sumie nie pamiętam ile dokładnie ważyłam przed ciażą.
Ale będę bezkarnie gruba.

Cytat:
A mnie osobiście się nie podobają.. no ale być może jestem inna niż wy ludzie.. Teraźniejszy tytuł mi się np bardzo podoba, krótko zwięźle i na temat Jak dla mnie można tylko dodać coś o tym, że dobijamy do 2 trymestru czy coś w tym stylu i już
Problem w tym, że część z nas już II trymestr ciągnie, a część dopiero co sie o ciąży dowiedziała. Żeby było dokładnie to musiały by być wątki każdego miesiąca osobno.
Ja np. jestem z początku maja, a teraz dopiero kilka dziewczyn z końca czerwca się ujawniło. Ja 15 tydzień, one 7.

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2011-11-09 o 08:49
Stary 2011-11-09, 08:56   #3733
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Mogę być

"Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy... mamy maj-czerwiec 2012"

"Szybko rosną nam brzuchy/brzuszki, a w nich nasze maluchy/maluszki... mamy maj-czerwiec 2012"

"Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekamy.... mamy maj-czerwiec 2012"

Nie lubię słowa "mamusie", jakoś tak...

Ja właściwie wszystkie mam z wyższym stanem, ale okazuje się, że już zaczyna mi brakować miejsca. Załozyłam dziś spodnie, w których nei chodziłam 2 tygodnie i czuję, że ciaaaaaaaaaaasssno. No i jakieś 3 kg do przodu, w sumie nie pamiętam ile dokładnie ważyłam przed ciażą.
Ale będę bezkarnie gruba.

Problem w tym, że część z nas już II trymestr ciągnie, a część dopiero co sie o ciąży dowiedziała. Żeby było dokładnie to musiały by być wątki każdego miesiąca osobno.
Ja np. jestem z początku maja, a teraz dopiero kilka dziewczyn z końca czerwca się ujawniło. Ja 15 tydzień, one 7.

tytuł obstawiam pierwszy no a ja już 16 tydzień jak ten czas leci

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Cytat:
No ja już po wizycie Odetchnęłam z ulgą, bo wszystko jest OK Gin pomierzył dzidziolka i stwierdził, że dobrze się rozwija. Ma rączki i nóżki i pikające serduszko Te całe przecierności też w normie. Tylko tak szybko to USG zrobił, że nie zdążyłam się poprzyglądać Bo ja to bym sobie tak chciała dłuuuugo popatrzyć Na szczęście za tydzień jadę do tego mojego specjalisty do Krakowa, na taką kontrolną wizytę, a on z kolei robi bardzo powoli USG, więc liczę na to, że będę mogła się bardziej napatrzeć

W ogóle to już bym chciała mieć tego dzidziolka po drugiej stronie brzucha Czasami już się nie mogę doczekać, a tu jeszcze pół roku. A z drugiej strony jak sobie pomyślę, że to ostatnie takie bezstroskie miesiące w moim życiu to aż mnie ciary przechodzą z... przerażenia

mam takie same myśli

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 09:24   #3734
_agata
Zakorzenienie

Ponieważ dołączyło kilka nowych mam, a i nas "starszych" też czekają kolejne badania, to wkleję link do listy badań obowiązkowych i zalecanych w kolejnych tygodniach ciąży.
Jak już będzie nowy wątek, to wkleimy go do pierwszego posta.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1398

o
Stary 2011-11-09, 09:25   #3735
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Mogę być

No fakt to racja.. każdy sądzi po sobie, jak to mówią W tym układzie obstawiam drugą Twoją propozycję tytułu
Stary 2011-11-09, 09:34   #3736
_agata
Zakorzenienie

Tylko zmieniłabym jednak, żeby było tak "Szybko rosną nasze brzuchy/brzuszki, a w nich nasze maluchy/maluszki... mamy maj-czerwiec 2012"

Albo taki:
"Nasze brzuszki/brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną... mamy maj-czerwiec 2012"

o
Stary 2011-11-09, 09:37   #3737
debesciara
Zadomowienie

Cytat:

[/B]Albo taki:
"Nasze brzuszki/brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną... mamy maj-czerwiec 2012"

ekstra
Stary 2011-11-09, 10:08   #3738
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Po prostu czasami jak widzę jak rodzice coś sami kupują swoim dorosłym dzieciom, narzucają swoje zdanie, to aż mnie trzęsie. Ile to się naczytałam, że matka córce bieliznę na ślub kupiła czy buty. Bez uzgodnienia.
Po prostu czasami rodzice tacy są, że wydaje im się, że robią dobrze, dzieci się nie sprzeciwiają, a później biadolenie, że "matka znowu mi kupiła jakiś szajs".
Nic w tym personalnego do Ciebie, tylko tak właśnie odniosłam to do podobnych sytuacji. Ale fajnie, że potrafisz się z mamą dogadać w takich kwestiach

Bigos się udusił, gorący chleb pachnie, mogę się szykować do spania.

U mnie też rodzice zaproponowali że kupią wózek bo oni tak maja już że wózek musi być od dziadków ze to niby dziadkowie kupują mojej siostrze też kupili wiec nie chcą robić pewnie różnicy, ale u mnie rodzice nigdy z niczym się nie narzucają i wiadomo że to ja wybiorę wózek a rodzice albo sfinalizują jeśli będzie ich stać albo się dołożą. Wiadoma sprawa ze przedział cenowy jest duży w wózkach ja też nie chciałabym ich ani naciągać ani stawiać w trudnej sytuacji wiec normalnie to uzgodniliśmy ze jak coś wybiorę to oni się dorzucą albo sfinansują jak to nie bedzie kosmiczna cena oni będą zadowoleni i ja
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 10:09   #3739
Freya_85
Raczkowanie

Cytat:
ekstra
Też mi się podoba
A tak w ogóle to zazdroszczę Wam rodzin, które się dorzucają do wyprawki. Też liczyłam, że może jakieś ubranka nam spłyną po dzieciach rodzeństwa, ale niestety moja siostra dała wszystkie koleżance z byłej pracy, szwagierki miały przechodnie ciuszki od znajomych i im zwracają. Na wózek od dziadków też nie ma co liczyć. Najwyżej dostaniemy jakieś grzechotki czy inną drobiznę przy okazji odwiedzin. Pocieszam się, że przynajmniej wybierzemy sobie takie ciuszki jak chcemy, czyli najładniejsze w sklepie

Edytowane przez Freya_85
Czas edycji: 2011-11-09 o 10:13
Freya_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 10:15   #3740
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
U mnie też rodzice zaproponowali że kupią wózek bo oni tak maja już że wózek musi być od dziadków ze to niby dziadkowie kupują mojej siostrze też kupili wiec nie chcą robić pewnie różnicy, ale u mnie rodzice nigdy z niczym się nie narzucają i wiadomo że to ja wybiorę wózek a rodzice albo sfinalizują jeśli będzie ich stać albo się dołożą. Wiadoma sprawa ze przedział cenowy jest duży w wózkach ja też nie chciałabym ich ani naciągać ani stawiać w trudnej sytuacji wiec normalnie to uzgodniliśmy ze jak coś wybiorę to oni się dorzucą albo sfinansują jak to nie bedzie kosmiczna cena oni będą zadowoleni i ja
u moich teściów dokładnie to samo podejście/nastawienie, czy jest jakaś niepisana zasada kupna wózka przez dziadków? Przecież mogliby kupić mnóstwo innych ważnych rzeczy.. Ciekawe Jak tylko dowiedzieli się o ciąży powiedzieli że kupią nam wózek(oczywiście my wybierzemy, nie ma innej opcji), siostrze męża też kupili.. Generalnie nie mam nic przeciwko, skoro mają taki gest muszę tylko powiedzieć mojej mamie, żeby nie była dłużna ;p
Stary 2011-11-09, 10:21   #3741
GaTTa
Raczkowanie

U nas też dziadkowie moi rodzice i teściowie ogłosili że kupują wózek. Więc sami muszą rozstrzygnąć którzy kupią, bo są bardzo chętni na zakup
Więc my mamy o jedne wydatek mniej

A słyszałyście zamieszanie z tym drukiem co mam być wypełniony na becikowe. Co jakiś czas w gazetach pokazuje się wiadomość że kobiety który urodzą po 1 stycznia 2012 muszą mieć zaświadczenie na specjalnym druku, tylko jak narazie nikt takiego druku nie widział.... ??
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 10:27   #3742
Freya_85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
U nas też dziadkowie moi rodzice i teściowie ogłosili że kupują wózek. Więc sami muszą rozstrzygnąć którzy kupią, bo są bardzo chętni na zakup
Więc my mamy o jedne wydatek mniej

A słyszałyście zamieszanie z tym drukiem co mam być wypełniony na becikowe. Co jakiś czas w gazetach pokazuje się wiadomość że kobiety który urodzą po 1 stycznia 2012 muszą mieć zaświadczenie na specjalnym druku, tylko jak narazie nikt takiego druku nie widział.... ??
Chodzi o to, że aby dostać becikowe, to trzeba mieć zaświadczenie, że się jest pod opieką gina najpóźniej od 10tc? Chyba ginekolodzy będą mieć te druki i wypełniać. Na wszekli wypadek trzymaj wszystkie badania, wydruki USG itp
Freya_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 10:31   #3743
debesciara
Zadomowienie

Cytat:

Pewnie pojawi się w styczniu.. o becik można występować przez rok od urodzenia dziecka, więc pośpiechu nie ma.. tak mi się przynajmniej wydaje
Stary 2011-11-09, 10:35   #3744
GaTTa
Raczkowanie

Tu macie linka do artykułu

http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,..._becikowe.html
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 10:37   #3745
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Hej Tak duzo piszecie, ze Was tylko podczytuje.

Wczoraj odebrałam ostatnie wyniki i wszystko jest ok. Tylko z krwi wyszło ze mam ponizej normy wszystko, hemoglobina, krwinki. Jutro wizyta, wiec pewnie cos lekarz zadecyduje co z tym zrobić

Cos o badaniach hiv pisałyscie, moj powiedział ze nie sa obowiązkowe-niestety, ale zaleca. No i stwierdziłam ze zrobie, dla czystego sumienia, przynajmniej wiem ze jestem zdrowa.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 10:52   #3746
occulta24
Raczkowanie

Tu jest całkiem fajna stronka odnośnie becikowego http://www.becikowe.com/
Tam jest ten wniosek który trzeba mieć jak się ubiega, ale jak dla mnie gin może go wypełnić w każdym momencie, bo w zasadzie tylko informuje że byłyśmy przed 10 tyg u niego

Gratki wszystkim mamusiom które były na usg, okropnie Wam zazdroszczę że takie duże macie bobasy (mam teraz taką fazę że najchętniej to już chciałabym mieć na rękach)

Jak dla mnie wierszyki ok
Stary 2011-11-09, 11:00   #3747
katka_19
Wtajemniczenie

Kochane jeszcze raz bardzo dziękuję Wam za troskę
Wiem, że moje wymioty strasznie dają popalić, ale Pani doktor podczas wizyty powiedziała mi, że mam wyniki na 6 i że widocznie muszę przez to przejść. Odwodnić się nie odwodnię, bo w porównaniu do okresu z przed ciąży teraz naprawdę dużo piję, co wiadomo na mój plus.

Jeśli chodzi o sytuację w firmię bardzo boję się powiedzieć szefowej o dziecku, bo to typowy przykład Pani interesu, dla której dzieci mogłyby nie istnieć i przykro mi powiedzieć, ale jej są dla niej chyba tylko ciężarem.
Tym bardziej od początku miesiąca dostałam podwyżkę i usłyszałam hasło "Tylko jak będziesz planowała dzieci to stosunkowo wcześnie mnie uprzedź..." Ehh masakra, to jest typ osoby, która strasznie siada na psychice, a ja zawsze martwie się o wszystko wokół, a wiem że powinnam teraz myśleć tylko i wyłącznie o sobie.

Kochane poproszę o login i hasło na maila, też wrzucę pierwsze zdjęcie naszej pociechy i z chęcią pooglądam Wasze. Kurcze tak bym już chciała kupować ciuszki takie maleńkie

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 11:02   #3748
_agata
Zakorzenienie

Hmm... zupełnie nie rozumiem w czym problem z rym zaświadczeniem do becikowego. Autor przywołuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 września 2010 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką, a nie zadaje sobie e jak wół stoi tam to zaświadczenie. Żenua.
Jak zwykle tyle krzyku o nic.

Rozporządzenie, proszę bardzo: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20101831234

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2011-11-09 o 11:04
Stary 2011-11-09, 11:03   #3749
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Artykuł jak dla mnie do niczego, albo raczej cała ta afera z brakiem wzoru zaświadczenia, bo równie dobrze możesz wziąć czystą kartkę papieru wpisać swoje dane, wypisać 3 terminy kiedy byłaś u lekarza (w tym jeden przed 10tyg ciąży), lekarz Ci podpisuje i tyle. Wiem bo jeszcze rok temu sama wydawałam beciki. Wzór zaświadczenia, jest po to żeby całą tą procedurę ułatwić, a nie że jest to sztywny i jedyny możliwy dokument.
Stary 2011-11-09, 11:06   #3750
liveinhope
Raczkowanie

Cytat:
Ten najfajniejszy
ale mój tak szybko nie rośnie, chyba zacznę więcej jeść
liveinhope jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości