|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Hej!
Ja też dziś po wizycie. Okruszek ma już 7,5 cm Nie było długiego oglądania, bo gin sprawdzał przede wszystkim łożysko (żeby zdecodować o odstawieniu luteiny - i mam 2 tyg. mniejszą dawkę a potem koniec ). Spytałam też, czy widać coś między nogami, ale gin mi pokazał dokładnie, jak mały łobuz/łobuzica wypiał na nas pupę, podwinął nóżki i nic nie pokazał GaTTa, witaj, oczywiście zapraszamy Cytat:
Chociaż ja sobie tego nie wyobrażam U nas Maluszek będzie mieć swój pokój i pasowałoby go wyremontować i urządzić przed porodem, bo potem sił i czasu na to nie będzie, a znowuż fajnie by było kupić jakieś ładne "płciowe" mebelki i tapetę ![]() Gratulacje To możesz być spokojniejsza o przyszłość Cytat:
![]() Mój tż chodzi ze mną za każdym razem (oprócz pierwszej wizyty, na którą pobiegłam 3 dni po zrobieniu testu, czyli jeszcze nic a nic nie było widać na usg), czyli jak do tej pory byliśmy 4 razy Cytat:
Nie za dużo tych wymiotów u Ciebie? Czy chociaż pijesz wystarczająco?A do szefowej też jestem za tym, żeby najprościej jak się da - iść i powiedzieć "jestem w ciąży" Masz jakąś nieciekawą sytuację w pracy, że tak się tego obawiasz?Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3722 |
|
Zakorzenienie
|
ehh... ja myślałam podczas USG, że pępowina to siurek...
![]() O rany! Jutro zaczynam 15 tydzień. Ale zleciało, niedawno test robiłam...
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2011-11-08 o 21:42 |
|
|
|
#3723 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha, jeszcze jedno - ja poważnie pisałam o tym wymyśleniu tytułu, bo z tego to raczej kiepska jestem
a podobają mi się te wierszyki w tytułach. Co Wy na to? Czekam na propozycje i jak dobijemy gdzieś do 4500 postów, to poproszę Wiktorynkę (tylko ona może to zrobić) o wstawienie sondy do wątku i zagłosujemy sobie na tytuł następnej części
|
|
|
|
#3724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
O nie nie, bez uzgodnienia to nigdy, a już na pewno nie pozwalam ani mamie ani teściowej nic nie kupować sobie do domu. Już miałam spięcie i z jedną i z drugą o to i już mi nic nie kupują (do dziś pamiętam te koszmarne firanki od teściowej i kolejne miseczki od mamy.. bo ci się przydają.. aha, a meble to mam z gumy). Tylko tutaj akurat uważam, że mama mi dobrze doradzi (w końcu wywoziła dwójkę dzieci w wózkach), ja mam na razie tylko jedno kryterium (te nieszczęsne kółka, no i żeby był solidny), a co do reszty myślę, że jakoś się dogadamy
|
|
|
|
|
#3725 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nic innego nie robię tylko nad tytułem myślę.
![]() Myślałam też o tym, żeby jednak zacząć wcześniej nowy wątek, bo tutaj nie mamy możliwości nanoszenia zmian na początku, a jednak dobrze by było uaktualniać. A te kilkaset postów jeszcze trochę nam zajmie... ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30402240]O nie nie, bez uzgodnienia to nigdy, a już na pewno nie pozwalam ani mamie ani teściowej nic nie kupować sobie do domu. Już miałam spięcie i z jedną i z drugą o to i już mi nic nie kupują (do dziś pamiętam te koszmarne firanki od teściowej i kolejne miseczki od mamy.. bo ci się przydają.. aha, a meble to mam z gumy). Tylko tutaj akurat uważam, że mama mi dobrze doradzi (w końcu wywoziła dwójkę dzieci w wózkach), ja mam na razie tylko jedno kryterium (te nieszczęsne kółka, no i żeby był solidny), a co do reszty myślę, że jakoś się dogadamy [/QUOTE]To rewelacyjnie. O to to! Kupowanie artykułów do domu bez uzgodnienia. Ja na szczęście problemu z tym nie mam, ale ile koleżanki mają pierdół nikomu nie potrzebnych i zupełnie do niczego niepasujących...
|
|
#3726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Eee, ostatnie 40 stron (tyle ile mniej więcej mamy do końca wątku) zrobiłyśmy w 2 tyg. A lista w pierwszym poście jest przecież aktualizowana - co kilka dni wysyłam info do Wiktorynki i ona przekleja moją listę do swojego postu. W sumie mogę sklecić jakiś krótki tekst o naszym mailu i klubie i dorzucić też do tego O hasło do maila, to napiszę, żeby do Ciebie, agata, się zwracać, ok? Już zostaniesz naszym opiekunem maila
|
|
|
|
|
#3727 |
|
Konto usunięte
|
A jeśli chodzi jeszcze o spodnie ciążowe, to ja zrobiłam dobry interes kilka miesięcy temu, kupując modne w tym czy w zeszłym sezonie spodnie z podwyższonym stanem i zakładkami, wiecie takie szerokie u góry i wąskie w nogawkach. W tej chwili w dżinsach mi ciężko, a te są jak zbawienie
Mam nadzieję, że jakiś czas mi jeszcze posłużą
|
|
|
|
#3728 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wszytskie aparaty moga nagrywac, ale mam nadzieje ze Twoj lekarz posluguje sie takim, ktorym bedzie mogl nagrac u mnie tez niestety nie ma dzwieku, ale co tam...najwaniejsze ze widac Malucha ![]() ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
fajnie ze dane nam jest cieszyc sie maluszkami |
||
|
|
|
#3729 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Mam już nabytek w domu
na dzień dobry walnęłam 100 stron Podoba mi się to, że jest pisana z fajnym poczuciem humoru, ogólnie lekka i przyjemna ale można też się dowiedzieć najważniejsze rzeczy.Cytat:
Cytat:
Jak pracowałam, to robiłam całą masę różnych rzeczy, teraz mam zaległości ze wszystkim chyba ![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30399298]Katka przybij piątkę, ja dostałam podwyżkę, a 2 tygodnie później poinformowałam o ciąży...[COLOR=Silver] Ja z kolei jutro idę na badanie moczu i mam okropnie głupie pytanie (bo dawno albo wcale takiego badania nie przechodziłam) - czy pojemniczek na mocz trzeba wyparzyć czy on jest sterylny już sam z siebie (taki oczywiście apteczny)??? [/QUOTE] a u mnie to było tak z pracą, że część obowiązków przejęłam na zastępstwo za dziewczynę, która tyle co urodziła i tylko 3 tygodnie to trwało, bo okazało się że jestem w ciąży także tego tam bardzo wczułam się w jej stanowisko![]() ja pojemniczka nigdy nie wyparzałam ![]() Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30401917] Co do opisu badania, też już to gdzieś czytałam Czuję się w te chwili jak wariatka, co mam zamiar kupić na obiad, to sprawdzam w internecie, czy kobiety w ciąży mogą to jeść, paranoja :[/QUOTE] ja też mam swoje dziwne obawy i paranoje, także witam w klubie a wcześniej taką dość rozsądną osobą byłam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3730 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko raz na jakis czas sobie zerkne na zdjecie Cytat:
![]() ![]() wytrzymasz wytrzymasz Cytat:
Cytat:
![]() i dziekuje Cytat:
jestem za ![]() ![]() Cytat:
napewno kupuje ta ksiazke ![]() czesc ciotka
|
|
|
#3731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak dla mnie można tylko dodać coś o tym, że dobijamy do 2 trymestru czy coś w tym stylu i już
|
|
|
|
|
#3732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż ja też wolę krótkie, proste i czytelne tytuły, to można coś sklecić... "Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy... mamy maj-czerwiec 2012" ![]() ![]() ![]() "Szybko rosną nam brzuchy/brzuszki, a w nich nasze maluchy/maluszki... mamy maj-czerwiec 2012" ![]() "Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekamy.... mamy maj-czerwiec 2012" ![]() Nie lubię słowa "mamusie", jakoś tak... ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30402861]A jeśli chodzi jeszcze o spodnie ciążowe, to ja zrobiłam dobry interes kilka miesięcy temu, kupując modne w tym czy w zeszłym sezonie spodnie z podwyższonym stanem i zakładkami, wiecie takie szerokie u góry i wąskie w nogawkach. W tej chwili w dżinsach mi ciężko, a te są jak zbawienie Mam nadzieję, że jakiś czas mi jeszcze posłużą [/QUOTE]Ja właściwie wszystkie mam z wyższym stanem, ale okazuje się, że już zaczyna mi brakować miejsca. Załozyłam dziś spodnie, w których nei chodziłam 2 tygodnie i czuję, że ciaaaaaaaaaaasssno. No i jakieś 3 kg do przodu, w sumie nie pamiętam ile dokładnie ważyłam przed ciażą. Ale będę bezkarnie gruba. ![]() ![]() Cytat:
Żeby było dokładnie to musiały by być wątki każdego miesiąca osobno.Ja np. jestem z początku maja, a teraz dopiero kilka dziewczyn z końca czerwca się ujawniło. Ja 15 tydzień, one 7.
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2011-11-09 o 08:49 |
||
|
|
|
#3733 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tytuł obstawiam pierwszy no a ja już 16 tydzień jak ten czas leci---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
mam takie same myśli
|
|
#3734 |
|
Zakorzenienie
|
Ponieważ dołączyło kilka nowych mam, a i nas "starszych" też czekają kolejne badania, to wkleję link do listy badań obowiązkowych i zalecanych w kolejnych tygodniach ciąży.
Jak już będzie nowy wątek, to wkleimy go do pierwszego posta. https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1398
|
|
#3735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W tym układzie obstawiam drugą Twoją propozycję tytułu
|
|
|
|
|
#3736 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko zmieniłabym jednak, żeby było tak "Szybko rosną nasze brzuchy/brzuszki, a w nich nasze maluchy/maluszki... mamy maj-czerwiec 2012"
![]() Albo taki: "Nasze brzuszki/brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną... mamy maj-czerwiec 2012" ![]()
|
|
#3737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#3738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie też rodzice zaproponowali że kupią wózek bo oni tak maja już że wózek musi być od dziadków ze to niby dziadkowie kupują mojej siostrze też kupili wiec nie chcą robić pewnie różnicy, ale u mnie rodzice nigdy z niczym się nie narzucają i wiadomo że to ja wybiorę wózek a rodzice albo sfinalizują jeśli będzie ich stać albo się dołożą. Wiadoma sprawa ze przedział cenowy jest duży w wózkach ja też nie chciałabym ich ani naciągać ani stawiać w trudnej sytuacji wiec normalnie to uzgodniliśmy ze jak coś wybiorę to oni się dorzucą albo sfinansują jak to nie bedzie kosmiczna cena oni będą zadowoleni i ja
|
|
|
|
|
#3739 |
|
Raczkowanie
|
Też mi się podoba
A tak w ogóle to zazdroszczę Wam rodzin, które się dorzucają do wyprawki. Też liczyłam, że może jakieś ubranka nam spłyną po dzieciach rodzeństwa, ale niestety moja siostra dała wszystkie koleżance z byłej pracy, szwagierki miały przechodnie ciuszki od znajomych i im zwracają. Na wózek od dziadków też nie ma co liczyć. Najwyżej dostaniemy jakieś grzechotki czy inną drobiznę przy okazji odwiedzin. Pocieszam się, że przynajmniej wybierzemy sobie takie ciuszki jak chcemy, czyli najładniejsze w sklepie
Edytowane przez Freya_85 Czas edycji: 2011-11-09 o 10:13 |
|
|
|
#3740 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciekawe Jak tylko dowiedzieli się o ciąży powiedzieli że kupią nam wózek(oczywiście my wybierzemy, nie ma innej opcji), siostrze męża też kupili.. Generalnie nie mam nic przeciwko, skoro mają taki gest muszę tylko powiedzieć mojej mamie, żeby nie była dłużna ;p
|
|
|
|
|
#3741 |
|
Raczkowanie
|
U nas też dziadkowie moi rodzice i teściowie ogłosili że kupują wózek. Więc sami muszą rozstrzygnąć którzy kupią, bo są bardzo chętni na zakup
![]() Więc my mamy o jedne wydatek mniej ![]() A słyszałyście zamieszanie z tym drukiem co mam być wypełniony na becikowe. Co jakiś czas w gazetach pokazuje się wiadomość że kobiety który urodzą po 1 stycznia 2012 muszą mieć zaświadczenie na specjalnym druku, tylko jak narazie nikt takiego druku nie widział.... ?? |
|
|
|
#3742 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3743 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie pojawi się w styczniu.. o becik można występować przez rok od urodzenia dziecka, więc pośpiechu nie ma.. tak mi się przynajmniej wydaje
|
|
|
|
#3744 |
|
Raczkowanie
|
Tu macie linka do artykułu
![]() http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,..._becikowe.html |
|
|
|
#3745 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Tak duzo piszecie, ze Was tylko podczytuje.Wczoraj odebrałam ostatnie wyniki i wszystko jest ok. Tylko z krwi wyszło ze mam ponizej normy wszystko, hemoglobina, krwinki. Jutro wizyta, wiec pewnie cos lekarz zadecyduje co z tym zrobić ![]() Cos o badaniach hiv pisałyscie, moj powiedział ze nie sa obowiązkowe-niestety, ale zaleca. No i stwierdziłam ze zrobie, dla czystego sumienia, przynajmniej wiem ze jestem zdrowa. |
|
|
|
#3746 |
|
Raczkowanie
|
Tu jest całkiem fajna stronka odnośnie becikowego http://www.becikowe.com/
Tam jest ten wniosek który trzeba mieć jak się ubiega, ale jak dla mnie gin może go wypełnić w każdym momencie, bo w zasadzie tylko informuje że byłyśmy przed 10 tyg u niego Gratki wszystkim mamusiom które były na usg, okropnie Wam zazdroszczę że takie duże macie bobasy (mam teraz taką fazę że najchętniej to już chciałabym mieć na rękach)Jak dla mnie wierszyki ok
|
|
#3747 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane jeszcze raz bardzo dziękuję Wam za troskę
Wiem, że moje wymioty strasznie dają popalić, ale Pani doktor podczas wizyty powiedziała mi, że mam wyniki na 6 i że widocznie muszę przez to przejść. Odwodnić się nie odwodnię, bo w porównaniu do okresu z przed ciąży teraz naprawdę dużo piję, co wiadomo na mój plus. Jeśli chodzi o sytuację w firmię bardzo boję się powiedzieć szefowej o dziecku, bo to typowy przykład Pani interesu, dla której dzieci mogłyby nie istnieć i przykro mi powiedzieć, ale jej są dla niej chyba tylko ciężarem. Tym bardziej od początku miesiąca dostałam podwyżkę i usłyszałam hasło "Tylko jak będziesz planowała dzieci to stosunkowo wcześnie mnie uprzedź..." Ehh masakra, to jest typ osoby, która strasznie siada na psychice, a ja zawsze martwie się o wszystko wokół, a wiem że powinnam teraz myśleć tylko i wyłącznie o sobie. Kochane poproszę o login i hasło na maila, też wrzucę pierwsze zdjęcie naszej pociechy i z chęcią pooglądam Wasze. Kurcze tak bym już chciała kupować ciuszki takie maleńkie
|
#3748 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm... zupełnie nie rozumiem w czym problem z rym zaświadczeniem do becikowego. Autor przywołuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 września 2010 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką, a nie zadaje sobie e jak wół stoi tam to zaświadczenie. Żenua.
Jak zwykle tyle krzyku o nic. ![]() Rozporządzenie, proszę bardzo: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20101831234
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2011-11-09 o 11:04 |
|
|
|
#3749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3750 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.

Nie było długiego oglądania, bo gin sprawdzał przede wszystkim łożysko (żeby zdecodować o odstawieniu luteiny - i mam 2 tyg. mniejszą dawkę a potem koniec
). Spytałam też, czy widać coś między nogami, ale gin mi pokazał dokładnie, jak mały łobuz/łobuzica wypiał na nas pupę, podwinął nóżki i nic nie pokazał 
pierwsze dziecko i zasadniczo jest nam obojętne co będzie.. decyzja jeszcze nie zapadła, ale chyba tak właśnie będzie
U nas Maluszek będzie mieć swój pokój i pasowałoby go wyremontować i urządzić przed porodem, bo potem sił i czasu na to nie będzie, a znowuż fajnie by było kupić jakieś ładne "płciowe" mebelki i tapetę 
To możesz być spokojniejsza o przyszłość
Nie za dużo tych wymiotów u Ciebie? Czy chociaż pijesz wystarczająco?
A lista w pierwszym poście jest przecież aktualizowana - co kilka dni wysyłam info do Wiktorynki i ona przekleja moją listę do swojego postu. W sumie mogę sklecić jakiś krótki tekst o naszym mailu i klubie i dorzucić też do tego
Mam nadzieję, że jakiś czas mi jeszcze posłużą 

u mnie tez niestety nie ma dzwieku, ale co tam...najwaniejsze ze widac Malucha
Jak pracowałam, to robiłam całą masę różnych rzeczy, teraz mam zaległości ze wszystkim chyba 
klask i:

jak ten czas leci
Ciekawe Jak tylko dowiedzieli się o ciąży powiedzieli że kupią nam wózek(oczywiście my wybierzemy, nie ma innej opcji), siostrze męża też kupili.. Generalnie nie mam nic przeciwko, skoro mają taki gest