|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
a co instrukcja pisze?
|
#3962 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tarczyca może zacząć chorować myślę nie po porodzie, tylko po ciąży po prostu, po burzy hormonalnej w organiźmie kobiety ![]() Swoją drogą przeglądnęłam pobieżnie google'a i jak jest masa artykułów o leczeniu tarczycy w ciąży, tak o wpływie na poród nic nie znalazłam poza tym jednym niewiele mówiącym zdaniu, które zacytowałaś. Aż zapytam z ciekawości gina i endo przy następnych wizytach, ale dla mnie wyrównana i leczona choroba tarczycy nie ma żadnego wpływu na życie poza drobnym szczegółem, że rano pół godziny przed jedzeniem połykam malusią tabletkę ![]() ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cóż, tak jak napisałam poprzednio, nie chcę ani ja, ani żeby moje dziecko było tym 1/1000, które ma z tego powodu powikłania, ale każdy ma prawo wybrać, co mu pasuje
|
|
|
|
|
#3963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tylko moje obawy, Ty już raz rodziłaś więc jesteś spokojniejsza ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- ulotka jest w innych językach, tż zna dobrze angielski ale nic tam pomocnego nie wyczytał.
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#3964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokladnie tak
|
|
|
#3965 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mama z ciocią szaleją? ![]() Tak, ciuszki w neutralnych kolorach, także będą super i dla dziewczynki i dla chłopca ![]() Cytat:
pierwszy dzidziuś w rodzinie się szykuje, także musimy wszystko sami kompletować. Od skarpeteczki po łóżeczko Super, że dostałaś ciuszki, zazdroszczę![]() Cytat:
Ale takie piękne były i w super cenie, taka okazja mogła się więcej nie trafićHa! A Ty już coś tam upolowałaś! A może jakieś zdjęcia to pocieszymy oko? ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30447672]Ja wczoraj zaczęłam trzecie i ostatnie opakowanie, mam nadzieję, że po odstawieniu nic się nie stanie, ale faktycznie chciałabym już przestać brać, nie lubię brać żadnych takich leków, które trzeba łykać regularnie, raz musiałam się z powodu D. wracać z drogi do pracy, bo zapomniałam o tabletce... A ja dzisiaj mam wolny dzień, w miarę dobrze się czuję, a nie umiem się zmobilizować, żeby wstać z łóżka :/ Sama jestem na siebie zła, ale nie umiem się ruszyć :/[/QUOTE] Trzymam kciuki za powrót energii ![]() Cytat:
też planuję po lumpkach buszować! dużo uzbierałaś?![]() Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że przyślą nowy i sprawny!Cytat:
![]() Kism ale Wam fajnie, że wyjeżdżacie
|
|
#3966 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To na allegro kupiłaś?Też się cieszę ogromnie, choć to tylko 3 dni. Ale zastanawiałam się nad tym trochę - z kasą jest tak sobie dla Maluszka będzie dużo wydatków, a tu na benzynę, nocleg, żarcie trochę pójdzie, ale nie byliśmy w tym roku na żadnych wakacjach, bo było dużo wydatków na urządzenie mieszkania, więc czasem trzeba gdzieś pojechać odpocząć
|
|
|
|
|
#3967 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jesteście już poumawiane na usg połówkowe?? Właśnie mnie oświeciło że to tuż, tuż bo robi sie je od 18 do 22 tc
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#3968 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, mama i ciocia szaleją - mama kupiła body, pajacyki po 1 zł w realu ![]() Cytat:
![]() Fryteczki się smażą a ja przejrzałam stronkę IKEA i jutro tam pojedziemy po foremki do ciasteczek i złote podkładki na stół Mamy bordowy obrus ze złotymi świeczkami, więc idealnie będą pasować ![]() Ja już idę, bo mężu chce kompa ![]() Miłego wieczoru, smacznych kolacji, dobrej nocy i zero wymiotów i porannych mdłości
|
|
#3969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mieszkam koło reala więc jutro zajrzę i jak jeszcze będą to kupię
|
|
|
|
#3970 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję, energii wróciło na tyle, że zrobiłam obiad (kartofelki, schabowe z serkiem, buraczki) i upiekłam murzynek, jeszcze ogarnęłam mieszkanie, ale teraz czeka mnie już błogie lenistwo z kawałkiem ciasta (jak mi obiad przejdzie
) i filmem A jutro do roboty |
|
|
|
#3971 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30452122]Dziękuję, energii wróciło na tyle, że zrobiłam obiad (kartofelki, schabowe z serkiem, buraczki) i upiekłam murzynek, jeszcze ogarnęłam mieszkanie, ale teraz czeka mnie już błogie lenistwo z kawałkiem ciasta (jak mi obiad przejdzie
) i filmem A jutro do roboty Biedactwo ja od rana zrobiłam śniadanie i obiad jeszcze czeka mnie ogarnięcie mieszkania i pranie
|
|
|
#3972 |
|
Konto usunięte
|
Pranie odkładam w nieskończoność, jak mi zaczyna czegoś brakować, to wtedy o nim myślę :P Straszne to
|
|
|
|
#3973 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze się nie wciągam w kupowanie, tak profilaktycznie, bo jak się już zacznie, to... ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30447672]A ja dzisiaj mam wolny dzień, w miarę dobrze się czuję, a nie umiem się zmobilizować, żeby wstać z łóżka :/ Sama jestem na siebie zła, ale nie umiem się ruszyć :/[/QUOTE] Ja dziś przeleżałam cały dzień z książką, dopiero niedawno wstałam Rzadko mi się zdarzają takie błogie chwile, więc trzeba korzystać jak jest okazja
|
|
|
|
|
#3974 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Idę dalej konsumować fryty
|
|
#3975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30452355]Pranie odkładam w nieskończoność, jak mi zaczyna czegoś brakować, to wtedy o nim myślę :P Straszne to [/QUOTE]He he to tak jak ja, ale już nie mam w czym chodzić
|
|
|
|
#3976 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
ale coś mam kolejna dostawa od bratowej ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30452355]Pranie odkładam w nieskończoność, jak mi zaczyna czegoś brakować, to wtedy o nim myślę :P Straszne to [/QUOTE]to ja prasowanie odkładam
|
|
#3977 |
|
Konto usunięte
|
A prasowanie to w ogóle dla mnie ostateczność i prasuję tylko, gdy coś naprawdę i ewidentnie tego wymaga i gdy nie da się tego przykryć swetrem. I to nie jest kwestia ciąży, mam tak od zawsze.
Dlatego trochę przeraża mnie wizja prasowania wszystkiego dziecku, ewentualnie coś czuję, że zatrudnię do tego pomocnika w osobie teściowej lub okazjonalnie mamy
|
|
|
|
#3978 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieje ze pochwalisz sie jak tylko paczka dojdzie Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30453066]A prasowanie to w ogóle dla mnie ostateczność i prasuję tylko, gdy coś naprawdę i ewidentnie tego wymaga i gdy nie da się tego przykryć swetrem. I to nie jest kwestia ciąży, mam tak od zawsze. Dlatego trochę przeraża mnie wizja prasowania wszystkiego dziecku, ewentualnie coś czuję, że zatrudnię do tego pomocnika w osobie teściowej lub okazjonalnie mamy [/QUOTE]noooo, bedziemy bardzo busy ale co tam, damy rade i jak ma kto pomoc to tym bardziej lepiej
|
||
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Ale mam dziś dzień... Masakra jakaś... Bez przerwy muli, jestem głodna muli, boli głowa... I nerwowa strasznie jestem... Ja bym chyba wolała cc, ale też unikam jeszcze myśli... Mam sporą wadę wzroku, muszę do okulisty pójść i skonsultować... Duuużo napisałyście! ![]() Cytat:
Mała okazała się dziewczynką w około końca ósmego miesiąca. Wiem, że tak już niewiele do terminu brakowało. Podobno lekarz też był mocno zszokowany... Co do kurtki, też się tego obawiam, więć pewnie jeszcze nic nie kupię. Jak się nie będę mieścić w zeszłoroczną a będzie jeszcze zimno - pomyślimy. Uciekam leżeć, bo kiepścizna... |
|
|
|
|
#3980 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz pozostał tylko wielki, nieustający głód, z którym muszę sobie jakoś radzić, bo jak sobie pofolguję to będę wielorybem. A wolałabym tego uniknąć ![]() Mnie czasami też rura pali, teraz już właściwie nie mam problemu, ale miałam tak, że co 2-3 dni przez pół dnia czułam palenie... I nic nie pomagało. Cytat:
A jako że nie chcę mówić każdemu z osobna to musimy zorganizować jakieś spotkanie w szerszym gronie. Ale jak to zawsze bywa, komuś nie pasuje. Myślę, że w przyszły weekend się uda i będziemy mieli wszystkich poinformowanych.Cytat:
Oczywiście traci się na przesyłce, co przy tańszych rzeczach nie jest dobrym biznesem, ale jak większe zakupy to warto zwrócić. Ja np. biustonosze kupuję przez net. Zamawiam 5-6 z zbliżonych wymiarach, i jak mi coś pasuje (najczęściej nie) to zostawiam, a resztę zwracam. ![]() Jakoś w ogóle nie lubię rzeczy używanych. Cytat:
Te kilka dni różnicy nie robi Tak samo jak część z nas pewnie rozpakuje się w kwietniu, a któraś może przenosić do lipca. Oczywiście na inne propozycje czekamy ![]() Może jeszcze coś wymyślę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas też wakacji w tym roku nie było (pisząc wakacje mam na myśli jakiś dalszy i dłuższy wyjazd). Mąż zmieniał pracę we wrześniu i musiał wykorzystać zaległy urlop z poprzedniej firmy. A jako, że zawsze wyjeżdżamy na przełomie września i października to w tym roku wyszło jak wyszło. Na całe szczęście dobrze na tym wychodzimy. ![]() Ostatnio byliśmy w ubiegłym roku, po ślubie, pod koniec listopada, na Maderze. Wspaniałe 15 dni. W tym roku nic się nie szykuje, ale może w styczniu gdzieś wyskoczymy wygrzać tyłki... ![]() Najważniejsze to odpoczywać, nie żałuj sobie. My też będziemy z początkiem roku mieszkanie wykańczać, siebie przy okazji też... mam nadzieję, że skończymy zanim się rozsypię. ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30453066]A prasowanie to w ogóle dla mnie ostateczność i prasuję tylko, gdy coś naprawdę i ewidentnie tego wymaga i gdy nie da się tego przykryć swetrem. I to nie jest kwestia ciąży, mam tak od zawsze. Dlatego trochę przeraża mnie wizja prasowania wszystkiego dziecku, ewentualnie coś czuję, że zatrudnię do tego pomocnika w osobie teściowej lub okazjonalnie mamy [/QUOTE]Ja też prasować nienawidzę. Jedyne co robię regularnie, to mężowi koszule co weekend, na cały tydzień. Bo jak sobie sierotka sam uprasuje, to wstyd wśród ludzi. Zatrudniaj kogo możesz, będziesz mieć więcej czasu dla siebie. Moi teściowie tak czekają na wnuka, że na wszystko się zgodzą, co zamierzam wykorzystywać.
|
|
|
#3981 |
|
Konto usunięte
|
Mój mąż właśnie teraz zmienia pracę i obawiam się, że będę musiała mu prasować koszule :/ Bo on jest ogólnie informatykiem (tak w dużym skrócie) i wygląda jak typowy informatyk, co w firmie, w której pracował 7 lat, nikogo już nie dziwiło, ale teraz idzie do nowej i musi zrobić jakieś pierwsze wrażenie. To będę musiała prasować. Na szczęście od grudnia planuję iść na zwolnienie - powoli nie daję rady, zmęczenie wygrywa ze mną na całej linii, a dodatkowo mam w pracy mini-syberię i energii mam totalne zero, dodatkowo problemy żołądkowe jakieś non-stop - jak już będę cały dzień w domu, to się zmuszę i będę prasować sumiennie.
|
|
|
|
#3982 |
|
Zakorzenienie
|
O ile w ogóle prasuję od wielkiego dzwonu, i to tylko pojedyncze rzeczy, czyli to co akurat potrzebuję. nigdy hurtem, to te koszule raz w tygodniu. Gdybym miała robić to codziennie, po jednej, to już dawno bym się wykończyła.
Żebyś wiedziała jaki nerw mnie łapie przy prasowaniu, bez kija nie podchodź.
|
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
agata normalnie bym wzięła ranigast no ale ciąża wygrywa nad zgagą więc trzeba przeżyć wegetacje z nudnościami przeżyłam więc zgagę tez trzeba
|
#3984 |
|
Konto usunięte
|
Mnie też, prasowanie to dla mnie istna strata czasu i nie ukrywam, że często wybieram sobie ubrania pod kątem tego, ile się trzeba przy nich narobić. Jeśli czuję, że będą problematyczne w praniu i później w prasowaniu, to nie biorę... Mam parę fantastycznych bluzek, których nie muszę prasować, kupiłabym takich z 10, gdybym wiedziała, że będą takie świetne. A niektóre już dobre parę lat...
Dziewczyny zadam głupie pytanie: po co jest pas ciążowy? Widziałam na allu jako dodatek do jakichś ubrań ciążowych... |
|
|
|
#3985 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę, ja jakąś masochistką jestem.
Boli mnie głowa - nie biorę tabletki, chociaż boli od wielkiego dzwonu i raz na 2-3 miesiące tabletka nie zaszkodzi... Boli mnie brzuch, no-spa w apteczce, ale ja nie wezmę, chociaż wiem, że mogę. Ta nieszczęsna zgaga... raz czy dwa zjadłam migdały, nie pomogły. Piłam mleko, jogurt - bez efektu.... o lekarstwach nawet nie pomyślałam... ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30455981]Mnie też, prasowanie to dla mnie istna strata czasu i nie ukrywam, że często wybieram sobie ubrania pod kątem tego, ile się trzeba przy nich narobić. Jeśli czuję, że będą problematyczne w praniu i później w prasowaniu, to nie biorę... Mam parę fantastycznych bluzek, których nie muszę prasować, kupiłabym takich z 10, gdybym wiedziała, że będą takie świetne. A niektóre już dobre parę lat... Dziewczyny zadam głupie pytanie: po co jest pas ciążowy? Widziałam na allu jako dodatek do jakichś ubrań ciążowych...[/QUOTE] Robię tak samo, bluzki kupuję dopasowane z dodatkiem jakiegoś elastanu czy strechu i problem prasowania się rozwiązuje... ![]() To samo z praniem ręcznym. Nie kupuję ubrań, które trzeba prać ręcznie. A te, które już mam od lat, piorę w pralce. I mają się dobrze. Pas ciążowy to taki szeroki pas materiałowy, taki golf. ![]() Zakładasz do krótszych bluzek, coby Ci brzuch na wierzch nie wyłaził.
|
|
#3986 |
|
Konto usunięte
|
Pranie ręczne robiłam ostatnio, jak jeszcze nie miałam pralki, teraz o tej traumie wolę zapomnieć
![]() Aha, dzięki, teraz kapuję, choć póki co problem nie dla mnie
|
|
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tylko będę miała zmywarkę to, przysięgam, nic ręcznie nie umyję.
![]() Nad takim pasem zastanawiam się na zimę, ale tylko dlatego, żeby mi cieplej w brzuch było. Bluzki mam długie, więc problemu nie mam, ale dodatkowa warstwa na brzuch i nery może się przydać
|
|
#3988 |
|
Konto usunięte
|
Ja dostałam zmywarkę w prezencie i jest to po pralce najcudowniejszy sprzęt w moim domu. Prędzej się pozbędę kompa niż zmywarki :P Czasami muszę jakiś nieformatowy gar umyć ręcznie, ale większość rzeczy staram się jednak powierzać maszynie. Na swoje usprawiedliwienie mam jednak to, że kiedyś nie miałam w kuchni ciepłej wody (poprzednia bardzo mądra lokatorka odcięła dopływ), więc wiecie, nosiłam w misce z łazienki, jak chciałam umyć naczynia, koszmar.
Ale i tak jak tak czytam siebie, to się czuję, jak rozpieszczone dziecko, nie wypierze w rękach, nie wyprasuje... A tak nie jest, lubię sprzątać, gotować i bardzo lubię piec, ale teraz na wszystko brakuje sił A jak się już raz zazna pomocy sprzętu elektronicznego, to za nic nie chce się wrócić do starych metod...
|
|
|
|
#3989 |
|
Zakorzenienie
|
No coś Ty?
Leniwa? Rozkapryszona?Po prostu praktyczna! ![]() Po co robić coś co może być za nas robione? Ja zamiast teraz miętolić pranie na tarze, wolę wałkować ciasto na rogale marcińskie. Jutro zamiast stać przy desce do prasowania, upiekę chleb. Leniwa? Nie. Mam czas na przyjemności, kto by się tam przejmował stertą garów w zlewie.![]() Aaa... sprzątać nienawidzę. Właściwie tonie umiem. Co bym nie robiła, to nie będzie tak jakbym chciała. Jak idę do znajomych i oni mówią, że mają nieposprzątane, a ja bym mogła u nich z podłogi jeść. Ładne mi nieposprzątane!
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2011-11-11 o 22:24 |
|
|
|
#3990 |
|
Konto usunięte
|
Muszę się przyjrzeć tym poznańskim rogalom, jak dzisiaj je zobaczyłam w DDTVN, stwierdziłam, że muszę tego spróbować.....
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.

Na razie to szaleje moja mama i ciocia 

Ale takie piękne były i w super cenie, taka okazja mogła się więcej nie trafić
ja mam kilka z lumpa ciuszków i z tesco po przecenie w wakacje kupiłam teraz czekam aż do bratowej pojadę zobaczyć co ma dla mnie, chciałam kupić przewijak ale bratowa nakrzyczała na mnie że mam nie kupować bo mam coś zostawić do kupienia dla nich 
Mam nadzieję, że przyślą nowy i sprawny!
dla Maluszka będzie dużo wydatków, a tu na benzynę, nocleg, żarcie trochę pójdzie, ale nie byliśmy w tym roku na żadnych wakacjach, bo było dużo wydatków na urządzenie mieszkania, więc czasem trzeba gdzieś pojechać odpocząć 

) i filmem