|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#482 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Dzień dobry w ten piękny słoneczny dzień
![]() moja córcia zasnęła mi dziś jak jej gruszką czyściłam nosek ![]() jako jedyna chyba załapałaś ![]() Cytat:
wieczorem gotujemy wode do termosu(takiego zwykłego do herbaty/kawy) studzimy do odp temp, zamykam termos i mam na noc gotową wodę do butli. Jak mała zacznie kwękać wstajemy oboje i jedno z nas ją przebiera, drugie szykuje mleko, rach-ciach i gotowe, nie zajmuje to dłużej niż 5min na pewno. Dajemy jej jeść( ja lub mąż zależy czyja kolej pobudka w nocy jest jedna bo po kąpieli zasypia i śpi mniej więcej do 2-3, potem budzi się około 7 rano i zazwyczaj kończy się spanie ![]() Cytat:
raz w tyg myję płynem i wygotowuję( położna nam tak powiedziała, ze po myciu płynem butelkę trzeba wygotować) Cytat:
zauważyłam tylko, że w nocy zjada ok 90 a potem rano nadrabia i nawet 140zje. ogólnie dobowo chyba wychodzi tyle co na opakowaniu piszą Cytat:
![]() jejciu jak Ty ją stroisz świetnie wygląda ![]() Cytat:
![]() hihi zobaczysz sama jak to jest
|
|
#483 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
mały koszmar najgorzej jak małego zaleję w nocy ![]() Cytat:
|
|
|
#484 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
jestem, jestem archi i witam sobotnio
)Cytat:
Cytat:
jesteś matka-polka karmiąca, może zacznij na all sprzedawać mleko? pamiętacie jak w ddtvn była babka co ma zamrożonych 12 butelek 1,5 l swojego poakrmu i to sprzedaje Cytat:
, barwo dorośleje Adaś Cytat:
Cytat:
anciu ja wyżej napisałam jak mleczko szykuje. a w leżaczku półleżąco z wibrą. wczoraj parsowałam, mała spała w wibrującym leżaczku postawiony na kanapie na której siedziałam to i mi powibrowało a ja ci powiem, że nie mogę Małej zostawić - mamy zaproszenie na te andrzejki, ale ja nie chcę iść. gdyby Agacia miała zostać z moją siotrą to bym ją zostawiła, a z teściową czy szwagierką nie mogę, nie nie mogę. wiecie ja się boje, ze one nie będą stosowac się do moich zasad, tylko będą robić to co wg nich lepsze. nie wiem czemu tak uważam.... Cytat:
Cytat:
a ta poza tym już nie karmię, minęło 10 tyg od porodu a ja nadal nie mam okresu. wkręciłam se , że może (nie daj Boże ) wpadła zaś ![]() Cytat:
Cytat:
padłam aha - ja sterylizuję butelki, smoczki, łyżeczki, końcówkę od fridy co dzień, lub co dwa dni, a co dzień kilka razy wyparzam.
|
|
#485 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...ciu_34533.html Cytat:
i myje oczywiscie plynemCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
wczoraj dostalismy wlasnie na chrzciny taki fajny, śnieżnobialy komplecik na zime, mam nadz ze Mikul nie wyrosnie z niego do marca![]() Cytat:
tez staram sie nie przegrzewac![]() Cytat:
mozesz przemywac glowke wacikiem nasaczonym w krochmalu i wyczesywac---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- A ja sie dzisiaj pokładam po prostu, słaniam sie ze tak powiem; Mikul dokladnie co 3 godz sie nadziera na papu kukułka powinna mu wyskakiwac z ust
|
|
|
#486 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-11-12 o 11:33 |
|||
|
|
|
#487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mój Filipenko ma jakiś budzik w sobie, co dzień wstaje7- 7:15, pojedliśmy i zasnęłam z nim i spaliśmy do teraz. Od razu człowiekowi lepiej jak tyle pośpi. Co prawda zasnełam z cyckiem na wierzchu i nie chcę myśleć nawet jak to wyglądało i trochę "zmokłam", ale grunt że pospałam
![]() Cytat:
![]() Więc jakiś wydatek w końcu odpada ![]() ![]() Cytat:
A z termosem to dobry motyw. Tyle, że ja mam jakiś taki metalowy/aluminiowy (?) i chyba bym się bała- chociaż w sumie sama nie wiem czego ![]() A z ą gruszką- mega Nie wyobrażam sobie żeby mój przy tym zasnął |
||
|
|
|
#488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzieki
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do ciemieniuchy i skazy to wiem że tak jest to samo łuszczące się uszka
|
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
Małgosia a mały miał np. kaszkę na udkach albo ciele? Takie szorstkie miejsca? Czy ta skóra mu schodziła tak mocno?
|
|
|
|
#491 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
odkąd nie mogę karmić przy kompie to mam probl z nadrobieniem
tez pierwszy raz słyszałam, a ponoć to takie znane ![]() Odruch moro został, mały jeszcze nie jest dużo spokojniejszy , wiec chyba nie ![]() Cytat:
![]() Wiesz- ja tez sobie tego nie wyobrażam- Babcia chciała lizać dziecko to niech se liże ![]() Cytat:
Cytat:
2-ale o co cho- bo ja tak na szybciocha ost. czytam i nie wiem a tez chce sie pośmiać ![]() 3-nieeeeeeeeee no pełna organizacja ![]() 4-to uff, a wcześniej w czym wychodziliście na dwór ![]() 5- no już się nie mogę doczekać! Cytat:
U mnie lizanie nie pomogło odruch został, no ale 1 nocka tutaj była mega spokojna ![]() Cytat:
Cytat:
Taaa- będziemy jak szympansice- ciągać kończyny górne po bezdrożach ![]() A co Mikuś robi w międzyczasie darcia się? Mój ma tak małe przerwy między marudzeniem,ze dla mnie 3h to duzo ![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Małgosia- a pokażesz tę ciemieniuszkę jak wygląda? Edytowane przez archinta Czas edycji: 2011-11-12 o 12:04 |
||||||
|
|
|
#492 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale chyba Ancia pisała, że chce zdobyć takiego klipsa, wiec wkleiłam dla chętnych---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Rozmawiałam dziś z Calteą - Lidka nie ma dostępu do neta tymczasowo, więc proszę się nie martwić. Znów zrobił jej się zastój, Leoś zdrowy tylko łapie często powietrze podczas płaczu. Biedny maluszek, a i mama zdenerwowana przez to A co z anetiką?? Mućką? |
||
|
|
|
#493 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Przysiegam ze nasz synek nas zagazuje, dzizas takie bączule i pierdzioszki ze koniec
|
|
|
#494 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to nie narzeka tylko karmi sesja bączkowa Cytat:
![]() Cotka my mamy taki zwykly termos za 20z z biedronki ![]() w kurteczce, pod spodem body z dlugim, spiochy lub polspiochy i przykryta kocykiem. na glowie czapeczka pokapielowka tzw teraz na body i spiochy pojdzie kombinezonik polarowy i czapke zmieniam na cieplejsza ![]() Indygo, Archi, odnośnie śmiania to chodziło o to --- > dokładnie moja odpowiedz na Anci zdanie KLIK
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#496 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
narazie to mama ma większą radochę z tych wszystkich przebieranek niż Sara... ![]() tak.ja tylko te mam podaje Sarze kupiłam już nawet kolejne..bo Sarze pasują..a mi się podobają..szczególnie z napisami ![]() Cytat:
ja tylko napisze to,co nie tylko ja pisałam tu...jeśli kolki by były od jedzenia..to czemu dzieci karmione butelką je mają?? a jelitka z czasem dojdą do siebie ..i lepiej żeby dziecko do tego czasu dostawało wszystko . ale to moje zdanie ![]() uwielbiam na nią patrzeć wtedy ![]() Cytat:
smycz w aptece..tam gdzie smoki Cytat:
![]() 2 dziękować ![]() 3 oo super Cytat:
współczuje nocki Cytat:
![]() a u Nas nocka średnia... do 23 się Sara przebudzała... potem koło 2, koło 5.30, koło 8...i spałyśmy do 10 wogóle..powiem Wam hit.. wczoraj trochę okrzyczałam tż-ta..że to ja idę jak trzeba 5ty raz dać smoka Sarze,,i że jak ma wolne na drugi dzień to on powinien wstawać przebierać i przynosić do sypialni małą... Sara miała gorszą noc...i zamiast po 4 pierwsza pobudka ok.2.. obudziłam sie..ale patrze..tż wstaje poszedł.,, za chwilę słysze że mała płacze..to pomyślałam że ją przebiera... po paru minutach widzę,że światło się tam zapala..a za chwile cisza i zły tz wraca..szukał te kilka minut smoka koło małej buzi i w okolicy-po omacku..a zaspany nie pomyślał,by popatrzeć na przewijak(tam smok leży jak mała uspypia i go wypluwa )
|
|
#497 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i z rączek mu schodziła skóra na początku Poóźniej wkleje zdjęcia co mamy na główce... w uszkach.. Cytat:
Nie wiem czy chcecie to oglądać... później zrobie zdjęcie jak mały mi wstanie, bo kima i kima, tęsknie za nim normalnie, ale jak się tylko obudzi to mi się odwidzi
|
|
|
#498 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
Jestem po zupełnie nie przespanej nocy, synek dzisiaj był strasznie głodny i marudził.. a do tego zwymiotował mi rano, mimo iż po każdym karmieniu w nocy mu się odbijało, no a jedząc z piersi chyba nie mógł się przejeść, no bo w końcu sam sobie dozował ilość pokarmu (a może się mylę?) u Was też taka pogoda idealna na spacer z dzieckiem?
|
|
|
|
#499 | |
|
Zadomowienie
|
Hej Wam =)
Cytat:
---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Ja mam tak samo =))) he he |
|
|
|
|
#500 |
|
Raczkowanie
|
Hej Mamusie!
Przepraszam ze bez nadrabiania ale nie dość że zawrót głowy z tym pakowaniem to jeszcze z tż beznadzieja Stwierdziłam że ewidentnie przechodzi słynny skok rozwojowy! Mam nadzieje że przez tydzien jak nas nie będzie to wyjdzie na prostą ![]() Chciałam tylko powiedziec "papa" i poprosic o kciuki zeby podróż przebiegla bezproblemowo bo zaczynam łapać stresa Wylatujemy o 18.30. jak będę u mamy to napewno do Was zajrzę i nadgonię.Buziaki |
|
|
|
#501 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#502 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ma te kupki ze śluzem- co niby też może oznaczać jakieś nietolerancje pokarmowe.... Nie wiem jak ja bez nabiału dam radę. Ciągle chodzi za mną inka ze spienionym mleczkiem
|
|
|
|
|
#504 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
za podróż
|
|
#505 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy ze spacerku.
Ale zimno brrrrr I mąły jak zwykle przebudza sie jak już jesteśmy pod domem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A tak serio- to te nowe mleko? Cytat:
! A dopiero co mi pomagała telefonicznie z moim zastojemJakbyś do niej jeszcze pisała to uściskaj ode mnie- ja nie mam tu zasięgu Cytat:
Cytat:
Cytat:
bardzo dobre zdanie ![]() Ja tez jestem wtedy oczarowana mały gestykulatorem ![]() A TŻ - cóż- no dzielnie walczył ![]() Cytat:
Chcemy oglądać- jakby miało nas spotkać to wiesz- będzie wiadomo o co kaman. I ja tez za moim tęsknie jak tak śpiocha, a jak się obudzi i marudzi to,,, Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#506 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
No po prostu super, M. zaraził mnie i Benia, choć ja smarkam bez porównania najgorzej
Benia wzięłam w obroty, może uda się powstrzymać choróbkę na początkowym etapie.Patisia, ładnego masz tego Filipa ![]() O co chodzi z tym pudełkiem? Już Ancia pisała, a ja nie wiem ![]() Sara ma niezłe ciuszki ![]() Cytat:
Cytat:
No tak, jak babcia mnie w upalne lato trzymała w beciku z pierza, to moje ubieranie syna na pewno jej za lekko wygląda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja nawet na leżąco nie umiałam karmić (za mało rąk do wijącego się dziecka), więc i tak nie pospałabym w tym czasie ![]() U nas karmienie wygląda tak: mam czajnik, który podgrzewa do określonej temperatury, więc tylko podgrzewam przegotowaną wcześniej wodę (robię jej zawsze więcej) do 40 stopni, co trwa niecałą minutę, wsypuję proszek i voila ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem czy to to, ale poczytałam
|
|
#507 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() taaaaaaa- mader- i już to uczyniła ![]() Cytat:
Mi też czasem brakuje rąk do małego przy karmieniu- ale jak mu dawałam butle to podobnie
|
|||
|
|
|
#508 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witam się wieczorowo
Mam pół godz, bo tz zabrał małego do babci, miała przyjść do nas, ale okazało się, że wieszała pranie na stołku i stołek się rozwalił i coś jej się z nogą zrobiło i musi leżeć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
za spokojną podróżDziewczyny jak karmicie w nocy dzieciaczki na leżąco to potem podnosicie do odbicia? Wiem, głupie pytanie, ale mój w nocy nie chce za bardzo odbijać i jakoś tak mi wygodniej na siedząco karmić i nie wiem ![]() Jeszcze mem pewien problem, Adaś bardzo ulewa, najgorzej w trakcie jedzenia, normalnie ciągnie i za chwilę zaczyna sporo ulewać, to ubranko zalane, potem płacz , odczekujemy trochę i za chwilę znowu chce do cycka, a myślałam, że to ulewanie od tego, że za dużo zjadł , no nie mówię, że przy mocniejszym odbiciu ulewa albo tak po prostu , ma któraś podobie? Bo już się zastanawiam, czy nie kupić jakiegoś specyfiku na to ulewanie, tylko nie wiem czy konsultować to z pediatrą czy można samemu?![]() No już powinni być z powrotem a ich jeszcze nie ma, a nie lubię jak Adaś jest u teściowej bez mojej kontroli
|
|
#509 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A z takich praktycznych rad - u nas wiecznie pielucha w ruchu. Do karmienia motam mu pod szyją a la śliniaczek, a potem leży z pieluchą pod głową, bo we śnie tez mu się ulewa, nawet sporo po karmieniu.
|
|
#510 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
dobry wieczór
![]() u nas dzis znow marudzenie od rana do 17... ja nie wiem co z tą moją małą jest, boli ją coś czy co widac ze chce jej sie spać ale nie da sie uspic ani na klacie, ani na rękach...takze mam lekko dość a zwłaszcza moje plecki Cytat:
wg mnie najszybsza metoda2) my na hippie i tam napisane jest ze powinna zjesc juz 150 Cytat:
Cytat:
tesciowa kupila Nuśce taki komplecik spiochy, kaftanik i czapeczka, nawet ładne, nie typowo chrzcielne. No i mamy biały zimowy kombinezon to w nim obleci kosciółdo spowiedzi musze isc...nie wiem kiedy Cytat:
Cytat:
termos robi robotę Cytat:
dobre z tym lizaniem musze wyprobowac bo moja tez Moro prezentuje czestoCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
zdrówka dla was |
|||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

jako jedyna chyba załapałaś 

Czapa bawełniana i kombinezon jesienny- jak mama wczoraj chciała przykryć małego kocykiem to warczałam
, jak to może wyglądać, nawert sobie nie umiem wyobrazić
, barwo dorośleje Adaś
a ta poza tym już nie karmię, minęło 10 tyg od porodu a ja nadal nie mam okresu. wkręciłam se , że może (nie daj Boże
aleś jej sesję relaksacyjna zapodała 

a tez chce sie pośmiać 

! A dopiero co mi pomagała telefonicznie z moim zastojem