|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
|
|
|
|
#4202 |
|
Konto usunięte
|
Ja dzisiaj zaczęłam 10. tydzień
Za 1,5 tygodnia idę do lekarza, bardzo bym chciała USG, bo póki co miałam tylko jedno, na którym było widać jedynie pęcherzyk (było to wcześnie, koło 5-6 tygodnia...). Ogólnie jest OK, w pracy marznę jak mało kiedy, foch na męża trwa. Pokoik jest boski, ile ja bym dała za taką wyobraźnię... Ja się cieszę, jak dobiorę kolor ścian do paneli, a co dopiero taką komnatę urządzić... I od 2 tygodni zbieram się na zakupy (swoje, ciuchowe!) i zebrać się nie mogę, to niepodobne do mnie, żeby mi się nie chciało jechać do sklepu.... Ale teraz już wręcz potrzeba nagli, bo mam jedne spodnie tylko dobre
|
|
|
|
#4203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to ja nie chcę krakać ale jest szansa na dziewczynkę jak teraz jeszcze nic nie widać
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#4204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ono nawet nie było tak położone też fajnie by zmierzyć od pupci do główki tak było wygięte tak tańcowało że zmierzyć nie szło nawet ![]() tak sądzisz że bedzie dziewczynka ??
|
|
#4205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z moich obserwacji wynika że płeć żeńska jest póżniej rozpoznawana, lekarze nie są pewni i mówią że nie wiadomo, tak jak patrzę po moich koleżankach to w 12-14 tc już wiedziały że na 80% chłopca będą miały bo coś tam dyndało między nóżkami, a te co miały dziewczynki to długo żyły w niepewności. Po ostatnim usg też mam nadzieję na dziewczynkę bo nic tam nie dyndało
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2011-11-14 o 20:42 |
|
|
|
|
#4206 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() sliwenka ale ci fajnie ze Ty wlasnie po wizycie, ja tez chce do gina podejrzec malucha!!!!
|
|
|
|
|
#4207 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4208 |
|
Raczkowanie
|
A może złożymy się wspólnie na aparat USG i będziemy go sobie przesyłać
liveinhope jakie wyczucie czasu
|
|
|
|
#4209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#4210 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4211 |
|
Zakorzenienie
|
zapewne by utknęło u jednej z nas
to prawda fajnie jest pooglądać kręcącego się malucha....ojć fajnie... Timii a Ty chodzisz do lekarza polskiego czy idziesz wg tego co oni oferuja? czyli szpital i GP? |
|
|
|
#4212 | |||||
|
Zakorzenienie
|
super
![]() Cytat:
![]() Cytat:
super pokoi Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
to widze ze mamy termin tego samego dnia
|
|
|
#4213 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja w środę mam wizytę i to będzie już 13 tydzień, to może już będzie coś widać między nogami
Fajnie by było ![]() martita dopiero teraz zobaczyłam, ale zarąbisty pokoik!!! Świetny pomysł z tym drzewem
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2011-11-14 o 21:00 |
|
|
|
#4214 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
u mnie nie było widać, wtedy gin bardziej skupił się na przezierności
|
|
#4215 |
|
Zadomowienie
|
Sliwenko, jak pieknie!!! Gratuluje olbrzymka
|
|
|
|
#4216 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny!
Rzadko pisze ale czytam Was regularnie Po pracy jestem tak padnieta ze nie mam sily na nic, potrafie 2 godziny przespac o ile malz nie ma dyzuru i moze zajac sie Mackiem. Pisalyscie wczoraj o sytuacji w pracy i mnie tez to martwi. Dzis od rana bardzo ze sie czulam, od 4 rano mialam mdlosci i juz nie moglam spac. Wiedzialam ze bede miala kiepski dzien no ale to nie pierwszy i nie ostatni taki. Siedzialam jak przejechana walcem ale myslalam ze jakos przetrwam. Okolo 12 poszlam do szefa, wychodzac zrobilo mi sie slabo i ocknelam sie dopiero jak koledzy sadzali mnie na krzesle. Pierwszy raz w zyciu zemdlalam. Stalo sie to tak szybko ze nawet nie zdarzylam usiasc, padlam jak dluga na ziemie. Szef tez sie wystraszyl i kazal isc do domu odpoczac. Mialam kilka spraw do zalatwienia i w sumie wyszlam dopiero po godzinie. Najbardziej zabolaly mnie slowa mojej kierowniczki, ktora na moje slowa ze zemdlalam i chce sie zwolnic odpowiedziala: "Skoro musisz". No cholera jasna!! Ale to taki typ kobiety. Pamietam ze ktorakolwiek z dziewczyn w pracy zaszla w ciaze i poszla na zwolnienie to komentowala ten fakt najglosniej. Ja poprzednia ciaze tez dosc wczesnie poszlam na zwolnienie i pewnie mi tez sie oberwalo. Najlepsze jest to ze jak jej corka zaszla w ciaze to od razu kazala jej isc na zwolnienie, bo po co ma sie dziewczyna meczyc. Jak wrocilam po macierzynskim to nastapila redukcja etatow, wrocialm w sama pore i tym samym zachowalam swoje stanowisko. Problem w tym ze zakres obowiazkow po moim zwolnionym koledze przejelam ja. Za ta sama place!! Od stycznia ciagne dwa etaty i nie mam czasu sie po tylku podrapac. Nawet zjesc nie mam kiedy przez co mecza mnie mdlosci. Wszyscy mowia zebym szla na zwolnienie bo dlugo tak nie pociagne i mimo ze czuje ze szefa glownego mam po swojej stronie, to kierowniczke niekoniecznie. Obawiam sie ze moze mi byc nieprzychylna. O czym zreszta przekonalam sie po powrocie z macierzynskiego. Pracowalam juz ale wykorzystywalam zalegly urlop wypoczynkowy. Tak sie zlozylo ze byly dawane awanse za przepracowane lata. Oczywiscie mnie awans ominal bo kierowniczka, ktora wowczas byla zastepca poprzedniego szefa-zapomniala o mnie. Pozniej tlumaczyla ze przeciez bylam na macierzynskim pol roku i mi sie awans nie nalezal. Tymczasem dwie dziewczyny byly tez na macierzynskim ale o nich ich kierownik nie zapomnial. Dopiero jak przyszedl nowy szef to z miejsca mnie awansowal, co kierowniczke wyraznie zeźliło Tak wiec kierowniczki nie mam po swojej stronie. I teraz nie wiem co robic. Jestesmy w jednostce 4 kobity razem z kierowniczka, jesli odejde, to moje obowiazki spadna na dwie moje kolezanki bo kierowniczka na pewno nie wezmie nawet czesci na siebie. Lubie te dziewczyny, maja duzo swojej roboty i z tego wzgledu nie chce isc na zwolnienie. Z drugiej strony martwie sie o siebie i dziecko, przede wszystkim o dziecko. Praca ponad sily i stres z tym zwiazany wykancza mnie fizycznie i psychicznie, boje sie ze szkodze dziecku. W przyszla srode mam wizyte, moj gin na pewno bedzie pytal czy nie chce zwolnienie a ja nie wiem co robic
Edytowane przez ałła Czas edycji: 2011-11-14 o 21:49 |
|
|
|
#4217 |
|
Raczkowanie
|
Ałła, bezdyskusyjnie myśl na pierwszym miejscu o dziecku.
Ja miałam też dość skomplikowaną sytuację w pracy w pierwszej ciąży a poza tym wydawało mi się, że bez problemu podołam i niestety nie udało się. Dlatego teraz jestem przekonana, że na pierwszym miejscu ma być dziecko. Dopóki da się to łączyć, zamierzam pracować - tym bardziej że tym razem dogadałam się i pracuję w sumie tyle, na ile mam siły. Ale jeśli lekarz mi powie, że mam iść na zwolnienie albo sama będę miała taką potrzebę, to nie będę się wahać. |
|
|
|
#4218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy inni na Twoim miejscu by się przejmowali? od razu na zwolnienie, albo na chorobowe - więc się nie zastanawiaj tylko bierz i odpoczywaj jeśli jest taka potrzeba.... |
|
|
|
|
#4219 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja już po wizycie. Maluch ma całe 52 mm, 54 gramy, nogi, ręce głowy
na miejscu Serce bije w normie i oprócz przezierności karkowej wszystko jest dobrze. Jutro jadę do kliniki zapytać o możliwość zrobienia USG genetycznego u nich i jeżeli wynik wyjdzie też ponad normę, to wtedy zrobię dalsze badania. Pytałam panią o stosowanie tych rybek Dermogal z wit. A i E i można stosować, ale raz w tygodniu. Co do ochronnej maści z wit A. to powiedziała, że nawet nie warto jej stosować, bo witaminy jest jej tam tyle, co kot napłakał. Teraz czas najwyższy spać, bo dziś był męczący dzień. Muszę się przespać z tymi "nowymi"wiadomościami . Mam nadzieję, że wszystko dalej będzie dobrze. Dobranoc Mamy
|
#4220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak to oprócz przezierności
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2011-11-15 o 00:46 |
|
|
|
|
#4221 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Urządzanie mieszkania po swojemu to wielka frajda i faktem jest, że w mojej 'nowej' kuchni znacznie lepiej mi się gotuje ![]() Może pochwalisz się zdjęciami Waszych czterech kątów? ![]() Cytat:
![]() W ogóle to mój synek od początku miał 'zalewane' uszka wodą podczas kąpieli Cytat:
Nie martw się, większość mam martwi się żeby nie zrobić krzywdy dziecku ![]() W ogóle jeśli komuś podoba się pomysł z 'chatką puchatka' to bardzo łatwo ją zrobić - za pomocą ścianki z nidy robiąc w niej otwór aby dziecko mogło sobie do niej wejść a z boku wstawiając parawan (żeby wejść do środka i choćby posprzątać)
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-11-15 o 08:16 |
||||
|
|
|
#4222 |
|
Raczkowanie
|
Ale pędzicie wyjechałam na 3 dni a czytałam zaległe posty pół dnia
![]() Mam pytanie jak sobie radzicie z zębami?? mnei w niedziele taki ból nagle złapał ze wczoraj wylądowałam u dentysty. Dał mi znieczulenie i zatruł zęba..ehh ale sie boje czy znieczulenie nie zaszkodzi maleństwu. Myślałam że zrobie ząbki po porodzie a tu masz babo placek
|
#4223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym w ciąży jak najbardziej zalecane są wizyty u dentysty więc nie warto czekać z leczeniem do porodu bo mogą się jeszcze bardziej 'posypać'
|
|
|
|
|
#4224 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Ja planując ciążę wyleczyłam wszystkie zęby bo nie chciałam mieć problemu, tym bardziej, że spodziewałam się, że jeden będzie leczony kanałowo a wolałam w ciąży nie robić RTG. Wczoraj wypiłam herbatę imbirową i myślałam, że umrę, nie dość, że mdliło mnie po niej bardziej to jeszcze brzuch mnie zaczął boleć i klop stał się moim przyjacielem. aneczka240 to wynik przezierności wyszedł jakiś niezbyt? W ogóle to sobie ze 2 dni temu uświadomiłam, że termin mam na dzień ojca, będzie miał mój Tż prezencik
|
|
|
|
#4225 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4226 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4227 |
|
Raczkowanie
|
Tak mówiłam i nawet dzwoniłam do mojego ginekologa czy moge ale obawa i tak jest bo nie chce faszerować maluszka jakimiś lekami czy znieczuleniami. I cos mi się wydaje że bede musiała jeszcze pare razy odwiedzić dentyste
![]() 8ewus8 moja ciąża nie była planowana..a miałam sobie juz rok temu zrobić porządek z zębami na "w razie co" ale ja się tak boje dentysty że unikałam jak ognia i przekładałam na póżniej
|
#4228 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czy nie było takich sytuacji, że ktoś szedł na zwolnienie, a inni musieli za niego załatwiać sprawy? Na pewno były. Kierowniczką się nie przejmuj, bo widać to taki typ, co jej nie dogodzisz. ![]() Miałam kiedyś taką kierowniczkę. Jak ze mną rozmawiała to słodziła mi, aż się rzygać chciało. Jaka to ja zaradna, jak się szybko nauczyłam... a wystarczyło, że wyszłam za drzwi, albo gadała do prezesa. Co się póxniej okazało, słodziła wszystkim, bo wiadomo, człowiek czuł się dowartościowany, a później na każdego gadała. ![]() Ja czasami tak sobie myślę, że fajnie by było posiedzieć w domu, odpocząć, nie zawracać sobie głowy tymi wszystkimi projektami, rysunkami i innymi pierdołami. Ale im dłużej myślę, tym bardziej wiem, że posiedziałabym tydzień, może dwa, i chyba bym zwariowała. Wiadomo, że można iść na spacer, na zakupy, można czytać, sprzątać, spotykać się ze znajomymi (o ile w ciągu dnia ktoś będzie miał czas), ale dla mnie to wszystko ma granice. Oszalałabym chyba. Ja nie wiem jak wytrzymam na koniec ciąży w domu, kiedy to nie będę mogła za dużo pochodzić, przemęczać się nie wolno. Pozostanie siedzenie i przekładanie się z boku na bok. Ja też będę miała taką sytuację, że ktoś będzie musiał przejąć moje obowiązki, ale takie życie. Po to powiedziałam o ciąży wcześniej, żeby dało się to wszystko jakoś z głową przeorganizować na czas mojej nieobecności. ![]() Cytat:
Musi być dobrze. Cytat:
|
|
|
#4229 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli będziesz teraz leczyć to z tego co ja wiem są specjalne znieczulenia dla kobiet w ciąży i myśle, że nie ma się co przejmować. Ja się najgorzej bałam tego RTG, bo naczytałam się, że w pierwszych 3 miesiącach lepiej nie ryzykować z prześwietlaniem. |
|
|
|
|
#4230 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny,
ale się cieszę, że część z Was ma już takie "duże" Maleństwa ![]() Ja umówiłam się na usg genetyczne na 5.12, ale nie wiem czy go nie przesunę tydzień wcześniej, bo TŻ bardzo chce ze mną jechać, a wtedy akurat go nie ma. Kurcze,ja bym już tak bardzo chciała poznać płeć dziecka, a to dopiero 10 tydzień:-(
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.

Za 1,5 tygodnia idę do lekarza, bardzo bym chciała USG, bo póki co miałam tylko jedno, na którym było widać jedynie pęcherzyk (było to wcześnie, koło 5-6 tygodnia...).
pomierzył gin wszystko i ma już ok.169 gramów (TŻ powiedział że do porodu do kilograma nie daleko
na kolejne usg, i mam zrobić na nie morfologie i mocz
Dobrze, że w pracy trzymam ciśnienie.

nadrobiłam ale już nie pamiętam co komu miałam napisać ehhh...

Poza tym w ciąży jak najbardziej zalecane są wizyty u dentysty więc nie warto czekać z leczeniem do porodu bo mogą się jeszcze bardziej 'posypać'