|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
nie to co u nas i jeszcze teraz rząd szuka oszczędności i gdzie? becikowe ma zamiar uciąć, ulgi na dzieci.. polityka prorodzinna w naszym kraju leży i kwiczy i potem jest płacz bo mamy ujemny przyrost naturalny
|
|
#872 |
|
Zakorzenienie
|
szczesciara
![]() dzi eki za odpowiedzi w sprawie ubierania ![]() ja na razie ubieram w ta krowe co na zdjeciu pokazywałam i jak rozbieram go w domku to jest ciepły, jak sprawdzam na dworze to terz jest cieply wiec nei marznie ale ulzyło mi ze nie tylko ja w polara wkładam , z tym ubieraaniem jest tak ze człowiek chce zeby maluchowi było ciepło i sie potem stresuej czy np za cienko nei ubrał jak tylko zobacze ze mu chlodno to pakuej w zimówke i juz
|
|
|
|
#873 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tu wszystko pieknie i ladnie....ale wkurza mnie jak ktos przyjedzie zero pracy ...i od razu leci zalatwiac zasilki....a mnie nie dali becikowego bo stwierdzili ze za duzo zarabialam..... tu podobno urodzilo sie wiecej polskich dzieci niz w Polsce.... i w sumie sie nie dziwie ze tak jest,.....
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nigdy nie zapomne rozmowy z laska co miała do meza do Norwego jechac, zapytałam sie czy uczy sie jezyka bo planuja juz tu nie wracac a ona na to ze nie, pytam co zamierza tam robic i usłyszałam ze jak pracy nie znajdzie to w domu bedzie siedziec, no iz e przeliczyła sobie ze 4 czy 5 dzieci mogłaby miec to fajna kase tam bedzie dostawac i wtedy pracowac nei musi |
|
|
|
|
#875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wcale się nie dziwię, że sie wkurzyłaś...moja przyjaciółka miała wracać do Polski ale się okazało, że jest w ciąży więc stwierdzili z mężem, że urodzi Marysię jeszcze tam i poczekają te 2 lata właśnie dla tych ulg i pomocy od państwa.. Ja też się nie dziwię, ze tam tak dużo polskich dzieci, są osoby co specjalnie tam jadą żeby urodzić ![]() Cytat:
i nie chodzi mi samo ciągnięcie kasy, ale o fakt siedzenia w domu, prędzej bym wykitowała
|
|
#876 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Jestem
Najpierw poodpisuję, a potem napiszę co u nas ![]() Musiałabym zajrzeć do babci (dziś już śpi), bo jej oddałam, ale pamiętam, że był tam rivanol A z tymi odparzeniami to zależy od dziecka Cytat:
Lulla, Gerda (?), z jakiego powodu jeszcze nie miałyście szczepień? Ja tam bym się nie martwiła Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Lekarka mnie osłuchała, całe szczęście nic nie znalazła, ale mam zapalenie zatok Dostałam leki, a jak mi nie pomogą do soboty, to mam jeszcze receptę na antybiotyk. Ona jest za tym, żeby jak się da uniknąć podawania antybiotyku A teraz herezje Mówię jej, że mam małe dziecko w domu i co robić, żeby unikać zarażenia. Nie polecała mi maseczki, unikania kontaktu z dzieckiem itp. Oczywiście mam go nie całować, ale poza tym: nie przegrzewać, temperatura w pokoju do spania 19 stopni i koniecznie wychodzić na spacery, koniecznie! ![]() A poza tym nawiedzili nas dziś teściowie, ale nawet mnie teściowa nie zdenerwowała za bardzo
|
|
#877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja znam tutaj duzo lasek co przyjechaly z mezami zrobili sobie dzieci i one siedza a mezowei robia za pare funtow a glownie sie utrzymuja z zasilkow.....a one nawet godziny nie przerobily w UK.... Ja tu jestem ponad 5 lat...i dopiero teraz dostaje 2 zasilki na Olivke i doplacaja mi do mieszkania.....a wczesniej to nawet nie myslalam o tym zeby ciagnac kase za siedzenie w domu....( ba ...caly czas pracowalam) Tak jak Moonik napisala ze Polak potrafi .... ....Tutaj bardzo pomagaja rodzinom i to jest ok....ale jak ktos nie pracuje tylko ciagnie to jest to nie fair.....ale coz.....kazdy kreci jako moze.... ![]() A ja musialam karmic Olivke po kapieli w samym pampersie bo tak sie darla, ze nie dalam rady jej ubrac wiec prawie na golasa jadla.....i wmucila 150 ml.....jeszcze chciala ale musialam jej zabrac ....bo co za duzo......
|
|
#878 |
|
Zadomowienie
|
hej kobitki
chciałam nadrobić..ale ciągle coś.. a to Sarunia..a to komp.. i misternie pisanego posta szlak trafił... aż nerwa załapałam ![]() więc życzę wszystkim tylko na szybko spokojnej nocki... bo już drugi raz nadrobić nie dam rady
|
#879 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wracaj szybko do zdrowka..... I dobrze ze tesciowa byla spokojna....
|
|
#880 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny i chopaki
Przyznam bez bicia ze to nadrabianie Was troche mi nie wychodzi-za bardzo napiety grafik. Jak nie zwiedzanie to zakupy Pod wieczor jestem tak padnieta ze po wykapaniu malej padam razem z nia.Podczytuje Was conieco wieczorem ale nie chce odpisywac na tematy poruszane 4dni temu ![]() Lau ![]() Lula snilas mi sie ostatnio Bylam u Ciebie z Judytka (a ze nie wiem jak wygladasz bo nie naleze do k.to mialas twarz z avka ) i Twoj Mikus juz chodzil byl wysoki mowil tak b.wyraznie i wogole taki hen do przodu wiec ja sie zalamalam ze moja J.tak w tyle z tym wszystkim i Twoj tz mnie pocieszal ze nadgoni i zaczal mi wykladac roznice w rozowju miedzy chlopcami a dziewczynkami itp. No masakra jakasNo dobra spadam bo moja siostra chce ze swoim tz na skype porozmawiac. Ja ide myc zabki i palulu. Buziaki |
|
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
Spa
haha, dobry sen nie jest zły.Ja ostatnio normalnie znak miałam senny, bo zasnęłam z fifkiem. Nie dość że ja blisko niego , to za nim poducha a ja zupełnie odpłynęłam tzn zero kontroli , że on obok. I śni mi się butelka, sięgam po nią a tu ciepełko. Aż się obudziłam a pod ręką śpiący Filipek Nie wiem dlaczego śniła mi się butelka, ale dobrze że mnie to obudziło
|
|
|
|
#882 | ||
|
Rozeznanie
|
Gratki
Kurcze...ale ten czas leci a jeszcze tak niedawno czekałyśmy na wiadomości z porodówek ![]() Cytat:
Dziecko jest głodne, rzuca się na pierś ale ze względu na cofający się pokarm piecze go przełyk i nie wiem jaki byłby głodny to nie jest w stanie normalnie jeść, bo go najprościej w świecie boli Cytat:
muszę najpierw zdać na uprawnienia projektowe abym później nie miała problemów ![]() Niooo to ze względu na jego pucusie ![]() ...a co u nas No cóż, dzisiaj byliśmy u pediatry (nagła wizyta), bo wczoraj zadzwonił do mnie lekarz, że wyniki morfologii młodego są nie za ciekawe Okazuje się, że ma lekką anemię i pozostałość po żółtaczce (bilurobina 2,1-żółtaczkę Błażejek miał bardzo wysoką bo aż 17 i już ponad miesiąc jak mu schodzi)...na anemię dostaliśmy witaminki i żelazo w kropelkach. Na razie mam się nie przejmować, ale jeśli hemoglobina spadnie poniżej 8 to to już będzie znak do strachu. Wtedy prawdopodobnie będzie musiał mieć przetaczaną krew...ale ja czuję, że wszystko będzie dobrze, tak poza tym to mój mopsik waży już 5010g i mierzy 60cm.a to zdjęcie mojego mopsika... szczela minki na śpiocha Edytowane przez bruma Czas edycji: 2011-11-16 o 23:55 |
||
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
bruma- śliczna minka
![]() Mam nadzieję, że wszystko będzie ok i medal za spokój i dobre myśli, na pewno będzie ok |
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będzie dobrze napewno no witajcie ! Miałam zajrzeć już po 6 ale miałam nadzieję że moje dziecię jeszcze zaśnie Już mi drugą kopę zrobił od godziny i se guga do karuzeli a matka co wizaż w wolnej chwili ![]() Miłego dnia laseczki!
|
|
|
#885 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do snu to Lulka też padnie Nieźle masz pokręcone te sny ![]() :brzyda l:Brumcia B. jest cudownie cudny A ja wmuszam w siebie manną z miodem. Od wczoraj jem ten miód na okragło bo mała miała problem z załatwianiem się. Oby pomogło szybko. Dziewczyny był chyba temat antykoncepcji nie? ja mam przepisane cerazette. Też się bierze bez przerwy 7dniowej i lekarz mowił że można spokojnie karmić piersią. Czy któraś to stosuje? pytam bo ja brałam tabletki tylko raz w życiu przez pół roku i fatalnie sie po nich czulam, musiałam odstawić. Teraz się waham cały czas ![]() Acelinka aile kosztuje opakowanie tej Azalii? i jak Ty po niej się czujesz? Mozna spokojnie karmić stosując? |
|
|
|
|
#886 | ||||
|
Zadomowienie
|
możliwe
Cytat:
Cytat:
pochwal sie![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale duzy chłopak i wzrostowo jak moja niuniaa minki na śpiocha sliczne
|
|
|
#887 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla dzielnego synusia ![]() tak to jest my to przeżywamy bardziej niż dzieciaczki, ja miałam łezki w oczach bo pierwszy raz zobaczyłam łezki u natalci, ale dzielna byłam bo sobie pomyslałam że nie będe sobie robić przypału w przychodni a natalcia to zaraz po wyjściu z zabiegówki miała uśmiech od ucha do ucha ![]() Cytat:
no chyba że dzieciaczki lubią ciepełko, natalka nie lubi a moja mama mi już marudzi że mam śpiowrek włożyć do wózka bo jej na pewno od dołu "ciągnie", a przecież jest ten materacyk wózkowy i na tym jeszcze kocyk, ona w ciepłej kurteczce nawet nie chce myśleć co mi będzie mówić przy minusowej temperaturze ![]() co za babsztyl bratowej tż tez raz babka powiedziała gdzie z dzieckiem wychodzi w deszcz, a to lato było, ciepło tylko troche kropiło, no to folia na wózek i wyszła bo musiała do sklepu a tu jakiś mocherek się przyczepił ![]() Cytat:
![]() a ja się nie martwie że natalka tak śpi, niech sobie śpi jak lubi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
może się uda tak zaciążyć jak z natalką, fajny czas na cąże i chodzenie z brzuszkiem moja bratowa teraz jest w 17 tygodniu już ma brzusio, w kurtką się męczy, ubierać się ciepło trzeba czuje sie jak niedźwiadek a co to będzie potem jak brzusio jeszcze bardziej urośnie i kulać się po tym śniegu, masakra.Cytat:
właśnie na tych słoiczkach i kaszkach pisze PO 4 miesiącu sprawdzałam ostatnio z ciekawości. Będe próbowac te słoiczki z babydrema i pewnie mm tez jak przyjdzie na nie pora ![]() Cytat:
suuuuper że taki zestawik się trafił mi wczoraj chrzestna natalci wynalazła cudności na all dla natalci i będziemy licytować ![]() aaa, i pochwal się tymi ciuszkami, koniecznie! ![]() Cytat:
Cytat:
ale ja mam chyba taki organizm że dobrze reaguje na hormony bo po żadnych tabletkach które brałam nie tyłam ani nic mi nie dolegało ![]() zdrówka ![]() minka debeściacka
|
|||||||||
|
|
|
#888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sa właśnie tabletki przy których można karmić lekarz mi powiedział że jak będe sie po nich czuła ok to i potem moge je brać, jak skończe karmić bo to sa te które się bierze non stop bez 7-mio dniowej przerwy i nie ma przy nich okresu a jak on to powiedział "bo co Wam okres" kupowałam potrójne opakowanie i płaciłam 82 złote, chociaz ginek twierdził że kosztują 49 ale chyba to jakaś stara cena. Jak się kupuje w pojedyńczych to drożej wychodzi
|
|
|
|
|
#889 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamusie
ja coś dziś w kiepskim nastroju . Nocka była kiepska, ( chyba za bardzo wychwaliłam Adaśka ), i ogólnie coś sie kiepsko czuję, gardło mnie zaczyna boleć i ogólnie coś mnie łamie, chyba jakiegoś doła łapięI właśnie ma pytanko: jakie tabletki mogę na gardło? Bo chyba większość jest niewskazana przy karmieniu piersią ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Chyba musimy to przeczekać, może to po prostu jelitka nie są jeszcze w pełni ukształtowane i od tego bolą brzuszki naszym maluszkom![]() Cytat:
Dobrze, że teściowa Cię nie zdenerwowała za bardzo , a my wczoraj byliśmy u teściowej z Adasiem, bo ma bardzo spuchniętą kostkę i nie może chodzić, ale na szczęście nie byliśmy długo, choć i tak musiała dowalić tekstami. Nakarmiłam go, ładnie odbił, ale i oczywiście ulał no i za chwilę dostał czkawki, no i teściowa zaraz z tekstem, że mu zimno bo ma czkawkę, a kiedyś sama mówiła, że wie , że czkawka nie jest od tego, że dziecku zimno, no ale chyba zapomniała i zaraz dotknęła rączek no i oczywiście były chłodne to znowu mówi, że mu zimno, a ja dotknęłam karczku i mówię że ciepły jest to już nic nie powiedziała![]() a i na koniec, a był jeszcze brat teśiowej z żoną, że teraz to się zupełnie inaczej dzieci chowa, no to wujek się pyta jak inacze, i ja tez zapytałam ale juz nie umiała powiedzieć ![]() a jeszcze jest brababcia, a ona ciągle mówiła,że skarpetki, które ma na stopach go uciskają i nie dochodziło do niej że nie uciskają ![]() Cytat:
Bruma trzymam za synka, na pewno po kropelkach anemia się cofnie i będzie wczystko ok, a synio sliczniutki![]() Kurczę muszę koniecznie z pediatrą o tym porozmawiać i mam nadzieję, że mnie nie mi doradzi co może maluszkowi dolegać, bo i ja zmęczona karmieniem i Adaś się męczy. a to wszystko się odbija na miom samopoczuciu bo ostatnio jestem jakaś rozdrażniona, nerwowa i pewnie to adaś wyczuwa i też staje się bardziej płaczliwy, bo wieczorami to juz nawet na rękach w swojej ulubionej pozycji marudzi i płacze
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
minio ja już też Natalci chwalić nie będe
![]() wczoraj zasnęła dopiero o 23, o 7 się obudziła na cyca i zawsze potem zasypiała i spała dalej a dziś jej się zabaw zachciało zasnęła o 8.30 i już ją słysze w łóżeczku znowu ![]() na przeziębienie to na pewno prenalen można, a co konkretnie na gardło to nie mam pojęcia
|
|
|
|
#891 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Twoja Natalcia to chociaż jak nie śpi to śię pobawi, uśmiecha, poleży sama w bujaczku czy wózku, a mój jak nie śpi to tylko na rękach jak się chodzi i w jednej pozycji nie płacze, a odłożony do bujaczka ryczy po 1 takim płaczem i łzy ciurkiem lecą, kurcze jak tz ma od pon 2 zmianę to ja się chyba wykończę, mi ręce odpadają od noszenia 5 min, a gdzie tu 5-6 godz nosić
|
|
#892 |
|
kosmitka
|
Jak ja Was nadrobię
.Archi
|
|
#893 |
|
Zadomowienie
|
Ancia jesteś
Nie nadrabiaj tylko pisz co u Ciebie i Frania:tak:
|
#894 |
|
kosmitka
|
Bruma ale słodki mopsik!!!
Aga nasz Franio też śpi tylko na spacerze, poza tym albo rzadko, albo krótko - po 15 minut, albo na rękach . Więc nie jesteś sama z tą bezsennością. Fakt, że na spacery chodzimy długie, nawet ponad 2h, ale nie zawsze cały prześpi, czasem się drze.---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Minio współczuję tego noszenia, naszego Franka też długo nosiliśmy, teraz jakby mniej, nawet nie lubi za bardzo, woli być zalulany np. w łóżeczku. Ale wieczorami jednak głównie rączki. I tak jest lepiej, bo wcześniej na rękach był całymi dniami.
|
|
#895 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i żeby choróbsko poszło sobie szybko preczmoja spi w śpiworkach bez żadnych oporów, czasem ją wkładam czasem nie ![]() Cotka szalejesz , ale fakt te malutkie rzeczy sa sliczne
|
|
|
|
|
#896 |
|
kosmitka
|
Nie było mnie, bo byliśmy z Franiem na zjeździe. I nigdy więcej!!!
Źle zniósł podróż, to za długo w foteliku, w aucie dla takiego maluszka. Robiliśmy przerwy na karmienie/przebieranie w aucie, ale wiadomo, to nie to. W 1 stronę nie spał wcale, to jak zasnął o 17 to się obudził dopiero ok północy. Pod koniec trasy to ze zmęczenia szlochał, miałam ochotę wyjąć go z tego cholernego fotelika, utulić.
|
|
#897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak Franek? Daje mamusi odpocząć?
|
|
#898 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bjutiful!!!!!
|
|
|
#899 |
|
kosmitka
|
Ja bym chciała dziecię nawet już - ale wiem, że to niemożliwe. Po cc musimy odczekać rok i pół roku po zakończeniu karmienia piersią. Musiałabym też wrócić do pracy i jakoś nadrobić dochody, bo inaczej finansowo nie damy rady. Nie wiem też, jak po cc uda się szybko zajść w ciążę. Ale starać się będziemy najszybciej jak się da, to pewne
.Chyba będę jedyną mamą, której dzieć jeździ w zimowym kombinezonie. My nie mamy żadnego polarkowego kombinezonu, miałam futerkowy na polarze, ale cienki. Ale ja sama chodzę już długo w zimowej kurtce, więc dziecię ubieram jak siebie. No i u nas na biegunie zimna jednak jest najzimniej. Ostatnio spacerowaliśmy przy temp. 0 stopni. Co prawda przykrywam kocykiem lekkim tylko nóżki, nie okrywam żadnymi kołderkami.
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie witam
i wzielam sobie za ambitny cel rozsmieszac swojego syna, po robieniu glupich min i spiewaniu piosenki"duda, duda" zobaczylam szeroki, bezzębny usmiech na jego twarzy, chyba sie jeszze powyglupiam
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.

...akurat brala te same....
i jeszcze teraz rząd szuka oszczędności i gdzie? becikowe ma zamiar uciąć, ulgi na dzieci.. polityka prorodzinna w naszym kraju leży i kwiczy i potem jest płacz bo mamy ujemny przyrost naturalny 

jak tylko zobacze ze mu chlodno to pakuej w zimówke i juz

. Wtedy zaczyna kopać nózkami, łapkami macha, drapie mnie, odpycha się odemnie, wypluwa cycka, a za sekundę rzuca się n niego, płacze, ogólnie cały się rzuca, tak jakbym mu truciznę dawała, a tak sie zachowuje niezależnie co zjem
ale mały jak w nim jest to aż piszczy, w środku tylko bodziak na nim , więc nóżki gołe
Dostałam leki, a jak mi nie pomogą do soboty, to mam jeszcze receptę na antybiotyk. Ona jest za tym, żeby jak się da uniknąć podawania antybiotyku 

aż nerwa załapałam 

Kurcze...ale ten czas leci
i mierzy 60cm.