Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-17, 12:18   #931
madzialena-lublin
Rozeznanie

Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)

Jakoś nie mogę wrócić do Was...

Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy. Karmię ją w naszym łóżku, czekam aż uśnie i przekładam ją do siebie. Ale ona skubana od razy oczy jak 5 zł... W ciągu dnia też tylko na cycku by spała, a spróbować ja przenieść to od razu wyczuwa. Koleżanka mnie straszy żebym tak nie uczyła bo potem będzie problem, z kolei położna mówiła że takie maleństwo potrzebuje bliskości i że przy mamie czuje się bezpiecznie i żeby na razie jej nie odzwyczajać. Tylko na to spanie w swoim łóżeczku kazała zwrócić uwagę, bo im później tym większy problem. Będziemy próbować...
Boję się tylko czy jej nie przewiało, bo jakiś katarek jej się zrobił (dzisiaj nawet fridą jej odciągałam rano) i parę razy pokasływała Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...

Któraś pytała o męża- jest przekochany Robi mi jedzonko, przytula, a w Kamci jest zakochany. Zabawia, przytula, fajnie popatrzeć jak się rozczula i głaszcze ją po główce

Sorki, że tak tylko o sobie, ale nie mam czasu ani siły żeby nadrabiać. I dzięki za wszystkie pocieszenia
Stary 2011-11-17, 12:23   #932
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
Hello

a moja panna dziś się obudziła po 5 zjadła i pospała do 9- szok! bo zwykle już o 7 koniec spania zjadła i leży pod karuzelą krzyczy do niej, piszczy coś tam gada, moja małpeczka a po jedzeniu obdarowała mnie taką porcją uśmiechów, że wymiękałam

aa pamiętacie jak Wam pisałam że zasnęła przy usuwaniu glutków gruszką - dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać widać dla mojego dziecka jest to niesamowita atrakcja

o mater, najlepiej zamknąć dziecko w 4 ścianach nie zapominając, żeby ubrać 88warstw, zeby dziecko przypadkiem nie zmarzło

no i ja właśnie z tego samego powodu bym chciała następną ciążę w tym samym czasie co teraz
uśmiechy wymiatają

i nie wietrzyć bo zimne powietrze niezdrowe
Cytat:
z bajkami dla dzieci- wczoraj oglądałam- bardzo ładne wydania, kolorowe, dużo obrazków, dużo bajek, są różne rodzaje- dla chłopców, dziewczynek, magiczne, do podusi... myślimy czy dla naszej nie wziąć. I na prezent super się nadają a koszt albo 23,99 albo 29,99 w każdym razie cena nie wygórowana
o, fajnie ja też powoli będe kolekcjonować książeczki

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Jaka fajna pioseneczka! Ty to znasz pewno dużo takich przedszkolnych, a ja wymyślam jakieś durne tekściki na znane melodie, ale mały i tak się cieszy Bardzo też lubi jak podczas śpiewania macham mu rączkami albo nóżkami.

Mówisz, faza jakaś była?
innego wytłumaczenia nie ma

a nati to najbardziej lubie jak na "lubie miodek kocham miodek" pocieram jej brzuszek albo "i pociągam rurką" tak jej stukam paluszkiem w bródke

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
Do tego kupki nie robi od niedzieli
Ponoc dzieci karmione piersia moga nie robic kupki nawet tydzien czasu bo pokarm matki trawi sie w 100%.. No i wazne zeby byly mokre pieluszki i dziecko puszczalo baczki.... u nas tak jest ale do tego mala czesto sie prezy i wyglada jakby chciala kupke zrobic a jej nie wychodzi...
Wczoraj probowalam dac jej kawalek czopka glicerynowego ale co jej wlozylam do pupki to ona go wycisnela Niewiem czy to ja taka nieudolna czy co... Czy ktoras aplikowala czopki? i jak to robila ?
nati juz od dłuższego czasu kupke robi raz na tydzień, raz jej dałam ćwiartke tego czopka to nie wychnęła go i zrobiła ładną kupke, normalnie wsadziłam nie za głęboko
Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Ale fajna piosenka, pozwolisz ze ja sobie przywlaszcze i bede nucila Mikiemu? tzn sama pewnie sie zdam na inwencje tworcza co do melodii ale slowa sa super
jasne że możesz jak wpiszesz słowa w google to powinno Ci znajść jakąś wersje na you tube to będziesz miała melodie
Cytat:
rozumiem w 100%. W naszym kraju nie da sie normalnie zyc, no chyba ze jestes lekarzem albo prawnikiem, albo prezesem jakiejs duzej korporacji to jest chore i przykre ale wszystko rozbija sie o pieniadze, zobaczcie, gdybyscie mialy stabilna pozycje finansowa-nie zastanawialybyscie sie czy miec druga dzidzie; my chcemy za pare lat nastepna dzidziulke, ale najpierw chcemy wyjsc na ladna prosta z finansami, nie wyobrazamy sobie z Ł zeby malenstwu mialo czegokolwek zabraknac dlatego narazie ze wzgledow zdrowotnych(ja cc) i finansowych zostajemy przy jednym, choc bardzo bysmy chcieli drugie. No ale mam nadz ze za pare lat sytuacja nam sie zmieni i bedziemy mogli miec drugiego maluszka. Jeszcze zabiora becikowe ktore i tak jest smiechem na sali i niech pozabieraja nam w ogole wszystko coraz bardziej i czesciej zastanawiamy sie nad wyjazdem stad na stale, bo tu jest coraz gorzej.
szkoda gadać. My jako tako dajemy rade, nie narzekamy no ale tż pracuje po 12 godzin, czasai wiecej. Nie chce myśleć jaką miałby wypłate gdyby pracował normalnie po 8. Tylko że to nie jest tak że on dobrowolnie bierze nadgodziny czy coś, po prostu cała firma tak pracuje "bo terminy". Już nie raz miał propozycje wyjazdu za granice tam przy jego zawodzie miałby prace jak marzenie ale ja się jakoś boje, poza tym teraz trzymają mnie studia, ale jak je skończe to kto wie
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy na wizycie u ortopedy ważyli wasze dzieciaczki? Bo tż mi mówi że na pewno a mi coś nie za bardzo pasuje , usg to usg a nie wizyta kontrolna
u ortopedy nie ważą, chyba nawet tam wagi nie mieli
Cytat:
Napisane przez KarlaM Pokaż wiadomość

Jak już jesteśmy przy "tych tematach" to przyznam się, że byliśmy wczoraj u audiologa. Badanie przesiewowe słuchu w szpitalu (po urodzeniu) w ogóle nie wychodziło. Przez miesiąc martwiłam się, że moje dziecię nie słyszy ale wszystko jest ok!! Wszystkie opuchlizny zeszły i teraz reaguje na wszystkie dźwięki... nawet na spadający z gałązki kwiatek storczyka Ulżyło, że piiiiip
a to super
natalce dopiero za 3 razem udało się zbadać w szpitalu.

Przerwałam prasowanie bo nati się obudziła ale nim wszystko pochowałam znowu zasnęła teraz to ja ją jakoś delikatnie będe musiała obudzić bo musimy się zbierać powoli

rozwala mnie jak ssie kciuka a reszte paluszków wkłada sobie w oko
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 12:24   #933
acelinka
Zakorzenienie

zdublowany post

Edytowane przez acelinka
Czas edycji: 2011-11-17 o 14:05
Stary 2011-11-17, 12:24   #934
acelinka
Zakorzenienie

kropka

dwa razy tego samego posta mi dodało, dziwnie

Edytowane przez acelinka
Czas edycji: 2011-11-17 o 12:33
Stary 2011-11-17, 12:30   #935
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Dalej karmie cycem bo sutki w miare doszly do siebie..
Tez mam takie pieczenie , bol w piersiach jak pisalyscie i nie moge sie doczekac kiedy to minie..
Dalam kilka razy Kiarze MM i puszczala mi po nim pawiki... ( a ona nawet nie ulala nigdy )
Niewiem czy moze za duzo jej nie dalam bo wszamala po 110 ml i ona dalej by jadla...
A ma dopiero 3 tygodnie.... No i tez jej dalam raz moje odciagniete mleko z butli tez ok 100 ml i tez byl pawik ale mniejszy....Niewim dlaczego tak wymiotuje ..

Do tego kupki nie robi od niedzieli
Ponoc dzieci karmione piersia moga nie robic kupki nawet tydzien czasu bo pokarm matki trawi sie w 100%.. No i wazne zeby byly mokre pieluszki i dziecko puszczalo baczki.... u nas tak jest ale do tego mala czesto sie prezy i wyglada jakby chciala kupke zrobic a jej nie wychodzi...
Wczoraj probowalam dac jej kawalek czopka glicerynowego ale co jej wlozylam do pupki to ona go wycisnela Niewiem czy to ja taka nieudolna czy co... Czy ktoras aplikowala czopki? i jak to robila ?

Pisalyscie ze u Was juz snieg
i takie temeratury bliskie zeru... brryyyy..
Nie lubie zimy...
U nas tak jeszcze po 9-12 stopni jest chociaz juz tez z dnia na dzien zimniej...

Jak bede miala kiedys czas to sie odezwe.. A teraz niestety musze spadac obiad gotowac poki mala spi ..

Buziaczki....

a my w końcu zamówiliśmy Bartusiowi leżaczek-bujaczek i matę edukacyjną, bo to nasze dziecię jakieś ograniczone, żadnych atrakcji rodzice mu nie zapewniają, trzeba się zabrać za kupowanie zabawek pomału

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 12:33   #936
madzialena-lublin
Rozeznanie

Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy. Karmię ją w naszym łóżku, czekam aż uśnie i przekładam ją do siebie. Ale ona skubana od razy oczy jak 5 zł... W ciągu dnia też tylko na cycku by spała, a spróbować ja przenieść to od razu wyczuwa. Koleżanka mnie straszy żebym tak nie uczyła bo potem będzie problem, z kolei położna mówiła że takie maleństwo potrzebuje bliskości i że przy mamie czuje się bezpiecznie i żeby na razie jej nie odzwyczajać. Tylko na to spanie w swoim łóżeczku kazała zwrócić uwagę, bo im później tym większy problem. Będziemy próbować...
Boję się tylko czy jej nie przewiało, bo jakiś katarek jej się zrobił (dzisiaj nawet fridą jej odciągałam rano) i parę razy pokasływała Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...

Któraś pytała o męża- jest przekochany Robi mi jedzonko, przytula, a w Kamci jest zakochany. Zabawia, przytula, fajnie popatrzeć jak się rozczula i głaszcze ją po główce

Sorki, że tak tylko o sobie, ale nie mam czasu ani siły żeby nadrabiać. I dzięki za wszystkie pocieszenia
Stary 2011-11-17, 12:35   #937
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość

hej kochana, na pewno z czasem się wszystko unormuje i mała nauczy się spać w łóżeczku a Ty będziesz mieć więcej czasu dla siebie
Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
a nati to najbardziej lubie jak na "lubie miodek kocham miodek" pocieram jej brzuszek albo "i pociągam rurką" tak jej stukam paluszkiem w bródke
Acelinko to Ty nagraj jak śpiewasz Natalce i wrzuć nam tutaj będziemy miały z czego skopiować

dobra zmykam zaszykować coś do obiadu, póki mały jeszcze śpi, a później na spacerek miłego popołudnia

Emilka ur. 05.05.14

Edytowane przez Martusiaaa21
Czas edycji: 2011-11-17 o 12:36
Stary 2011-11-17, 12:37   #938
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny a czy na wizycie u ortopedy ważyli wasze dzieciaczki? Bo tż mi mówi że na pewno a mi coś nie za bardzo pasuje , usg to usg a nie wizyta kontrolna
U nas tylko ręczne badanie (wywijanie nóżkami) i usg.

Cytat:
Jak już jesteśmy przy "tych tematach" to przyznam się, że byliśmy wczoraj u audiologa. Badanie przesiewowe słuchu w szpitalu (po urodzeniu) w ogóle nie wychodziło. Przez miesiąc martwiłam się, że moje dziecię nie słyszy ale wszystko jest ok!! Wszystkie opuchlizny zeszły i teraz reaguje na wszystkie dźwięki...
To super

Cytat:
1... No to widze ze chyba przesadzilam z tym mlekiem..
A jeszcze mi powiedz ile wazy Beny... Bo to chyba tez powinno sie troche na wage dziecka patrzec co..??? Niewiem sama... Bo mala jest spora.. Wazy 4600 , wiec ja myslalam ze wiecje jej potrzeba ..... Jak cos to nastepnym razem dam jej z 80 ml ... zobaczymy czy po tym bedzie wymiotowac....

2...dzieki ... ja wczoraj sie poddalam z tym czopkiem.. Ale dzis na wieczor chyba jeszcze raz sprobuje jak mala nic nie zrobi....

3.... Ja w kieszonce nosilam ciagle ALana i to wizanie najlepiej mi szlo... Tylko ze ALan umial juz dobrze glowke trzymac a Kiarze to jeszcze opada ....
1. Oj tam, może troszkę Beny dobija chyba do 6 kilo. Daję mu raczej mniejsze porcje, bo po dużych więcej ulewa (mniejsza porcja to dla niego 90 ml).
3. Moja chusta jest na tyle szeroka, że mogę w kieszonce zaciągnąć mu materiał aż za głowę

Ciekawe czy się uda, miałam database error przed chwilą

Madzialena
Nie martw się, z czasem Kamila nauczy się sama spać. Ja wyznaję zasadę "nic na siłę". Nasz Benio ma takie dni, że lubi być tulony, blisko nas, popołudnia tylko z nami na kanapie, a nie w swoim łóżeczku, nocki w naszym łóżku. A są takie dni, że spokojnie śpi u siebie, w dzień sam się sobą zajmuje na macie czy w łóżeczku. Takie małe dziecko potrzebuje być blisko, jedno mniej drugie bardziej, a czasem to i od dnia zależy. Trzeba wyczuć po prostu jak jest u Was

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2011-11-17 o 12:43
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 12:39   #939
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:

na czułości jest czas jak dziecko nie śpi, a jak dla mnie spać ma w swoim łóżku i już ja też od początku biore do swojego łóżka na karmienie a potem odkładam, jak się obudzi i płacze to znowu biore na ręce na chwile i próbuje odłożyć
w weekendy jak jest tatuś to jak sie obudzi bierzemy ją do naszego wyrka i sie cieszymy w trójke

a spacerki są wskazane nawet przy katarku, więc moze nie rezygnuj z tego werandowania, co?

dla tż
Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość

a my w końcu zamówiliśmy Bartusiowi leżaczek-bujaczek i matę edukacyjną, bo to nasze dziecię jakieś ograniczone, żadnych atrakcji rodzice mu nie zapewniają, trzeba się zabrać za kupowanie zabawek pomału
trzeba trzeba bo się dziecko obrazi i co wtedy?

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Acelinko to Ty nagraj jak śpiewasz Natalce i wrzuć nam tutaj będziemy miały z czego skopiować

nie chciałybyście tego słuchać
Stary 2011-11-17, 12:40   #940
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 12:51   #941
agnieszka 0605
Zakorzenienie

bruma to będziemy się starać pewnie w podobnym terminie o maluszka 3mam kciuki za Błażejka, na pewno po żelazie wszystko będzie dobrze

Cytat:

tak może się uda tak zaciążyć jak z natalką, fajny czas na cąże i chodzenie z brzuszkiem moja bratowa teraz jest w 17 tygodniu już ma brzusio, w kurtką się męczy, ubierać się ciepło trzeba czuje sie jak niedźwiadek a co to będzie potem jak brzusio jeszcze bardziej urośnie i kulać się po tym śniegu, masakra.
ja też będe chciała "wstrzelić" się w ten sam termin co teraz

Cytat:
Napisane przez minio1984 Pokaż wiadomość
Agnieszka no właśnie nie wiem, wczoraj np jadł cały dzień spokojnie. Muszę się lekarki zapytać jak będziemy na wizycie za tydz
a jak ma takie akcje, że pluje cycyem to ma twardy brzuszek??
Ja już jem normalnie (wiadomo, że bez kapuchy, czosnku i cebuli), ale smażone itp. to jem. Jak uważałam to małą brzuch bolał, teraz jem normalnie i też są akcje

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Aga nasz Franio też śpi tylko na spacerze, poza tym albo rzadko, albo krótko - po 15 minut, albo na rękach . Więc nie jesteś sama z tą bezsennością. Fakt, że na spacery chodzimy długie, nawet ponad 2h, ale nie zawsze cały prześpi, czasem się drze.[COLOR="Silver"]
i Ty też się tak "męczysz" ....

Cytat:
Chyba będę jedyną mamą, której dzieć jeździ w zimowym kombinezonie. .
ważne żeby Franiowi było ciepło. Ja też Amelie opatulam bardzo ciepło, bo ja też taki zamrzluch jak i Ty.

[

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:05   #942
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
A lekarkę wybrałam przede wszystkim dlatego, że nie wciska mi za każdym razem antybiotyku. Powiem więcej: do tej pory zawsze wyleczyła mnie bez antybiotyku, czyli się da. A poprzedni lekarz za każdym razem wciskał mi antybiotyk. Teraz choruję rzadziej i raczej nic poważniejszego I ta sama lekarka została wybrana dla Benika
no i dobrze, bo tak właściwie antybiotyki są potrzebne w naprawdę ciężkich syt a lekarze na byle katar daja antyb i w efekcie sie uodparnia człowiek na jeo działanie i jak jest potrzebny to nie daje efektu takiego jak trzeba. Ja brałam raz w życiu jak miałam ropę w zębie i zapuchnięte pół twarzy...

Cytat:
Jak już jesteśmy przy "tych tematach" to przyznam się, że byliśmy wczoraj u audiologa. Badanie przesiewowe słuchu w szpitalu (po urodzeniu) w ogóle nie wychodziło. Przez miesiąc martwiłam się, że moje dziecię nie słyszy ale wszystko jest ok!! Wszystkie opuchlizny zeszły i teraz reaguje na wszystkie dźwięki... nawet na spadający z gałązki kwiatek storczyka Ulżyło, że piiiiip
super

Cytat:
1... No to widze ze chyba przesadzilam z tym mlekiem..
A jeszcze mi powiedz ile wazy Beny... Bo to chyba tez powinno sie troche na wage dziecka patrzec co..??? Niewiem sama... Bo mala jest spora.. Wazy 4600 , wiec ja myslalam ze wiecje jej potrzeba ..... Jak cos to nastepnym razem dam jej z 80 ml ... zobaczymy czy po tym bedzie wymiotowac.....
Kellys moja ma 6tyg i wazy kolo 5200 i dopiero od niedzieli zjada na raz 120ml, chyba faktycznie przeadziłaś z tym mleczkiem dla Kiary

Cytat:

taaaaaak i tez Ci (znaczy sobie ) tak grzebie w tym oku?

Cytat:

Martusia zawsze mozecie spróbować z gruszką

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:20   #943
agnyska81
Zakorzenienie

Co się robi na macie edukacyjnej? Śpi Świeżutkie zdjęcie sprzed chwili Aniołek mi się trafił
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mata.jpg (120,2 KB, 60 załadowań)

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2011-11-17 o 13:28
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:21   #944
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
hellomały śpi to korzystam i na wizaż

A ja mam pytanie czy któraś będzie zakładać spiralę?? Bo mnie położna zachęca do jej założenia, ze niby wygodniejsze, a zawsze można wyciagnąć i w gruncie rzeczy tańsze.

A czy któraś szczepiła dzieciaczka szczepionkami nieskojarzonymi ale dodatkowo na pneumokoki i rotawirusy?? jaki jest koszt dawki?
Ja chce zakladac spirale ale jeszcze nie bylam u gina zeby sie doinformowac co i jak..

Cytat:

Kellys moja ma 6tyg i wazy kolo 5200 i dopiero od niedzieli zjada na raz 120ml, chyba faktycznie przeadziłaś z tym mleczkiem dla Kiary

t:
\
No to faktycznieprzesadzil am
Ale ze mnie mamuska...wydawa lo mi sie ze ten moj glodomorek moze tyle zjesc a widac ze jeszcze zolodeczek maly......

ok...spadam bo jest chyba kupka !!!

Stary 2011-11-17, 13:27   #945
stokrotka_
Zadomowienie

ja tam na chwilkę..bo niedługo się zbieram na ważenie z Sarą..
nocka minęła nam super..ale boję się pisać..bo jak się pochwaliłam ostatnio..to następna była kiepska

MAMY PASZPORT A TYM SAMYM MAŁĄ IROLKĘ W DOMU

Dziękuję za wszystkie kciukasy Wam:dzieku je:

AGUS
Kupiłam Saruni konika morskiego . narazie to Nam się On bardziej podoba niż Jej... ale naprawdę fajny jest i milusi. przyzwyczai się pewnie póki co u Nas Sara woli swoje "pianinko" z fp

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:34   #946
tusia872
Zadomowienie

Cytat:
Acelinka to i tak ci długo spała, mój Adaś usnął o 21.30, potem obudził się o o 24.30 i walczyliśmy z uśnięciem do 2.30, a przy okazji strasznie poulewał, musiałam go całego przebrać. No i na koniec musiałam przyprawadzić do sypialki wózek i w nim go bujać a no i włączyć z kom suszarkę bo inaczej nie chciał usnąć, no a potem pobudka po 6, no i na szczęście od 1,5 godz śpi, ale widzę że już się kręci i pewnie zaraz się obudzi, bo j\koś długo śpi jak na niego.
A Twoja Natalcia to chociaż jak nie śpi to śię pobawi, uśmiecha, poleży sama w bujaczku czy wózku, a mój jak nie śpi to tylko na rękach jak się chodzi i w jednej pozycji nie płacze, a odłożony do bujaczka ryczy po 1 takim płaczem i łzy ciurkiem lecą, kurcze jak tz ma od pon 2 zmianę to ja się chyba wykończę, mi ręce odpadają od noszenia 5 min, a gdzie tu 5-6 godz nosić
wspolczuje nocki ja to wczoraj przezywałam dzis bylo lepiej zasnela o 21 obudziła sie koło 24 pozniej o 3 i walczyłam do 4:30 zeby zasneła znowu nie wiem czemu ale zawsze przy 2 karmieniu w nocy mi sie rozbudza
Cytat:
Chyba będę jedyną mamą, której dzieć jeździ w zimowym kombinezonie. My nie mamy żadnego polarkowego kombinezonu, miałam futerkowy na polarze, ale cienki. Ale ja sama chodzę już długo w zimowej kurtce, więc dziecię ubieram jak siebie. No i u nas na biegunie zimna jednak jest najzimniej. Ostatnio spacerowaliśmy przy temp. 0 stopni. Co prawda przykrywam kocykiem lekkim tylko nóżki, nie okrywam żadnymi kołderkami.
nie jestes sama my tez juz w zimowym smigamy na spacerki ta jak przyjdzie prawdziwa zima to bede dodatkowo wkładac do spiworka takiego z polarkiem co miałam w komplecie do wózka a teraz to tylko kocyk i ta zakrywa z wózka czy jak to tak sie nazywa

Cytat:
A ja sie witam siedze wlasnie z herba z cytryna i probuje sie wykurowac bo jest jeszcze gorzej, obym nie zarazila Mikiego i wzielam sobie za ambitny cel rozsmieszac swojego syna, po robieniu glupich min i spiewaniu piosenki"duda, duda" zobaczylam szeroki, bezzębny usmiech na jego twarzy, chyba sie jeszze powyglupiam
ja tez sie musze czegos nauczyc spiewac bo ja tylko aaa kotki dwa... spiewam
mam nadzieje ze sie szybko wykurujesz
Cytat:
Minio Franek nie śpi do południa .
A z popalaniem różnie, ma dni cudowne, że potrafi sam usnąć na kanapie , ale są i takie, że drze się jak opętany .

Martwi mnie, że Franek nie trzyma główki, że nie chwyta się za ręce do podnoszenia jak Wasze dzieci. A już za 4 dni kończy 3 miesiące!
nie martw sie napewno wszystko szybko nadrobikazde dziecko inaczej sie rozwija
Cytat:
Lulla ja mam takie same odczucia co do naszego kraju, także nie dziwie Ci się, że się wnerwiasz. Ja już prawie 2 miesiące na kaskę z PZU, a niedawno pszyszło pismo, że nie dostaniemy tych pieniędzy bo nie ma roku czasu od podpisania umowy i że podpisywałam umowę 31 sierpnia czyli na drugi dzień po porodzie, i okazało się, że ktoś pomylił datę i powinno być 31.08.2010 na napisane 2011 i teraz trzeba czekać drugie tyle na rozpatrzenie wniosku i przysłanie pieniędzy
wspolczuje ze takie problemy
ja mialam szczescie złozylam wniosek w piatek a we wtorek juz mialam pieniadze na koncie nawet mi przyznali za kazdy dzien pobytu w szpitalu ze ze wgledu na cc
Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Cześć z rana!
Oczywiście syn nie pozwolił na rozmowę z Wami w pon. Teraz zasiadłam i już kwęka. Pospał z 30 min! Wow!!!

Cytat:
uda duda buba buba
ja też różne pierdółki śpiewam Natalci a ona się cieeeeszy najbardziej lubi "jedna łapka, druga łapka, ja jestem niedźwiadek, jedna nóżka, druga nóżka, a to jest mój zadek. Lubie miodek, kocham miodek i kradne go pszczółkom, jedna łapką, drugą łapką lub pociągam rurką" przy tym jej macham tymi nóżkami i łapkami a ona się cieszy niesamowicie
tez chce taka piosenke spiewac mojej niuni zaraz bede sie uczyc
Cytat:
aa pamiętacie jak Wam pisałam że zasnęła przy usuwaniu glutków gruszką - dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać widać dla mojego dziecka jest to niesamowita atrakcja
jak ty to robisz?? moja tak sie przy tym wydziera jakby ja ze skóry obdzierali
Cytat:

Kamilki tak maja ze chce spac z mamami w łózku moja tez spi ze mna cały czas ale planuje ja nauczyc jak zanowimy wreszcie karuzele do łóżeczka

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
tusia872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:35   #947
tusia872
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość

nocka minęła nam super..ale boję się pisać..bo jak się pochwaliłam ostatnio..to następna była kiepska

AGUS Kupiłam Saruni konika morskiego . narazie to Nam się On bardziej podoba niż Jej... ale naprawdę fajny jest i milusi. przyzwyczai się pewnie póki co u Nas Sara woli swoje "pianinko" z fp
super

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
tusia872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:45   #948
AneczkaJ
Rozeznanie

Cytat:
(...)
A to rozstrojenie wieczorne to może nie tylko bolący brzuch był, ale i wizyta teściów (jednak narobili wiele hałasu, a moja teściowa non stop trajkotała do dziecka i nosiła go na rękach, huśtała itp. - pewno za dużo bodźców i musiał odpocząć)
Monia też zawsze marudna po wizycie u babci. Moja rodzina jest bardzo głośna, ciągle sie prawie przekrzykują... No i branie na rączki przez babcię jak mała tylko kwęknie przez sen Ja wiem, że ona się chce nacieszyć jedyna wnusią,szkoda tylko że my potem wracamy do domu z wymęczonym dzieckiem...

Cytat:
No wlasnie, Miki podnosi glowke w kazdej pozycji, wygina sie strasznie ale nie jak lezy na brzuszku, jak go klade na brzuszku to po prostu lezy i mnie to troche martwi jak widze ze inne maluszki w jego wieku juz sobie radza; chyba za rzadko go kladlam na brzuszku i nie jest przyzwyczajony, meczy sie i to go wneriwa a co za tym idzie-odpuszcza bo jest malym leniem, nie wiem jak go "zmusic" to trzymania glowki wysoko jak lezy na brzuszku.
Monia nie cierpi leżeć na brzuchu, jak ja odwracam to jest wrzask. Dziś pierwszy raz wypróbowałam matę edukacyją i do niej jest podusia "chwile dla brzuszka" to ze dwie minutki poleżała spokojnie na brzuszku i raz podniosła główkę. Mama była dumna.

Cytat:
zdrówka! żeby Cię bardziej nie rozłożyło a na gardlo tantum verde nie można? jak w ciązy był dozwolony to może i przy karmieniu piersią też ?
Specjalnie sprawdziłam ulotkę, mam w tabletkach. I niby nie pisze, że nie wolno. Ale oczywiście napisali, że wolno stosować tylko po konsultacji z lekarzem.
Cytat:
Nie ważyli. A nie możesz podejść do przychodni na samo ważenie? U nas pielęgniarki ważą i nie trzeba się umawiać na wizytę u pediatry.

Pierwszy raz na macie :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0014.jpg (108,3 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0016.jpg (84,0 KB, 47 załadowań)
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 13:53   #949
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Co się robi na macie edukacyjnej? Śpi Świeżutkie zdjęcie sprzed chwili Aniołek mi się trafił
cudny aniolek

Cytat:

AGUS
Kupiłam Saruni konika morskiego . narazie to Nam się On bardziej podoba niż Jej... ale naprawdę fajny jest i milusi. przyzwyczai się pewnie póki co u Nas Sara woli swoje "pianinko" z fp
super ze paszport jest!!

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość
Monia też zawsze marudna po wizycie u babci. Moja rodzina jest bardzo głośna, ciągle sie prawie przekrzykują... No i branie na rączki przez babcię jak mała tylko kwęknie przez sen Ja wiem, że ona się chce nacieszyć jedyna wnusią,szkoda tylko że my potem wracamy do domu z wymęczonym dzieckiem...

Monia nie cierpi leżeć na brzuchu, jak ja odwracam to jest wrzask. Dziś pierwszy raz wypróbowałam matę edukacyją i do niej jest podusia "chwile dla brzuszka" to ze dwie minutki poleżała spokojnie na brzuszku i raz podniosła główkę. Mama była dumna.

Specjalnie sprawdziłam ulotkę, mam w tabletkach. I niby nie pisze, że nie wolno. Ale oczywiście napisali, że wolno stosować tylko po konsultacji z lekarzem.

Nie ważyli. A nie możesz podejść do przychodni na samo ważenie? U nas pielęgniarki ważą i nie trzeba się umawiać na wizytę u pediatry.

Pierwszy raz na macie :
cudna niunka

Stary 2011-11-17, 14:01   #950
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
A czemu 3 lata to kiepsko? Ja właśnie myślałam zacząć starania jakoś w 2014, ale się zobaczy co życie pokaże
mnie sie tez wydaje ze 3 lata to fajna róznica wieku poza tym w 2014 bedzie dłuzszy macierzynski - 26 tygodni

Cytat:
ehhh super
nie to co u nas i jeszcze teraz rząd szuka oszczędności i gdzie? becikowe ma zamiar uciąć, ulgi na dzieci.. polityka prorodzinna w naszym kraju leży i kwiczy i potem jest płacz bo mamy ujemny przyrost naturalny
tu najłatwiej zabrac - górnicy pójdą palic opony pod sejm, a mamuski i dzieci nie

Cytat:
Jestem Najpierw poodpisuję, a potem napiszę co u nas

Lekarka mnie osłuchała, całe szczęście nic nie znalazła, ale mam zapalenie zatok Dostałam leki, a jak mi nie pomogą do soboty, to mam jeszcze receptę na antybiotyk. Ona jest za tym, żeby jak się da uniknąć podawania antybiotyku
A teraz herezje Mówię jej, że mam małe dziecko w domu i co robić, żeby unikać zarażenia. Nie polecała mi maseczki, unikania kontaktu z dzieckiem itp. Oczywiście mam go nie całować, ale poza tym: nie przegrzewać, temperatura w pokoju do spania 19 stopni i koniecznie wychodzić na spacery, koniecznie!

A poza tym nawiedzili nas dziś teściowie, ale nawet mnie teściowa nie zdenerwowała za bardzo
super ze wytrzymałaś z tesciową zdrówka życzę

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
A ja musialam karmic Olivke po kapieli w samym pampersie bo tak sie darla, ze nie dalam rady jej ubrac wiec prawie na golasa jadla.....i wmucila 150 ml.....jeszcze chciala ale musialam jej zabrac ....bo co za duzo......
mała głodzilla moja wczoraj zjadła 150 ml...a tak to 120 normalnie wpyla az sie uszy trzęsą, a mojego mleka to nawet 140 zje (jak tyle udoje )

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Już mi drugą kopę zrobił od godziny i se guga do karuzeli a matka co wizaż w wolnej chwili

Miłego dnia laseczki!
dzielny Stanisław

Cytat:
Nie było mnie, bo byliśmy z Franiem na zjeździe. I nigdy więcej!!!
oj to sie wymordowaliscie oboje z Franiem...dobrze, ze juz w domku

Cytat:
Chyba będę jedyną mamą, której dzieć jeździ w zimowym kombinezonie. My nie mamy żadnego polarkowego kombinezonu, miałam futerkowy na polarze, ale cienki. Ale ja sama chodzę już długo w zimowej kurtce, więc dziecię ubieram jak siebie. No i u nas na biegunie zimna jednak jest najzimniej. Ostatnio spacerowaliśmy przy temp. 0 stopni. Co prawda przykrywam kocykiem lekkim tylko nóżki, nie okrywam żadnymi kołderkami.
moja tez w zimowym jezdzi, ale pod spód ubrana tak po domku. Dizisaj ją wsadziłam w polarowy bo było 10 stopni , ale tak to ja tez w zimowej kurtce i czapce pomykam

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Cześć z rana!
Oczywiście syn nie pozwolił na rozmowę z Wami w pon. Teraz zasiadłam i już kwęka. Pospał z 30 min! Wow!!!
ja tego posta juz produkuje od 9 rano Olga tez nie pozwala mamusi na internetowe szalenstwa
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 14:30   #951
minio1984
Zadomowienie

Cytat:

Minio- mi w szpitalu pozwolili Cholinex brac...

Swoją drogą wczoraj Filip zjadł tylko 90ml mm. Znowu zaczynam wariować, że się nie najada, że spadnie z wagi. Musze się umówić na ważenie, albo wagę kupić
O to dobrze wiedzieć o mam w domu to sobie wezmę, bo teraz to mnie nachrzania już nieźle

Cytat:
No wlasnie, Miki podnosi glowke w kazdej pozycji, wygina sie strasznie ale nie jak lezy na brzuszku, jak go klade na brzuszku to po prostu lezy i mnie to troche martwi jak widze ze inne maluszki w jego wieku juz sobie radza; chyba za rzadko go kladlam na brzuszku i nie jest przyzwyczajony, meczy sie i to go wneriwa a co za tym idzie-odpuszcza bo jest malym leniem, nie wiem jak go "zmusic" to trzymania glowki wysoko jak lezy na brzuszku.
Ja próbuję wtedy zabawić go jakąś grzechotką, bo inaczej to ryk, ale ostatnio to i to nie pomaga i nie chce wcale leżeć na brzuszku, a tak jeszcze niedawno mógł spać tak nawet 2 godz w ciągu dnia Spróbuj, może na Twojego Mikusia podziała

Cytat:
Hello

Jeju Moonik ale Ty to masz ciekawy egzemplarz w domciu, ja jak małemu mam wyciągnąć glutki fridą to jeszcze go tym nie dotknę a już się drze jak opętany, pewnie go w całym bloku słychać
Cytat:
Minio, ja jestem jedynaczka i żyję Powiem tylko z własnego doświadczenia, że mój największy problem to nie brak towarzystwa, tylko nadopiekuńczy rodzice i ich duże wymagania wobec mnie
Gadanie rodzinki i znajomych wpuszczaj jednym uchem i wypuszczaj drugim, nic im do tego ile i kiedy będziecie mieć dzieci Jak Adaś nie będzie miał rodzeństwa, to wcale nie będzie znaczyło, że krzywda mu się dzieje

Ancia A czemu Frania brałaś na zjazd? I jak byłaś na zajęciach to gdzie on był?

Idę zrobić sobie kawę, a potem fuuura prasowania dziecięcych ciuszków, bo Benek nie ma już prawie w czym chodzić
Dzięki Aga za te słowa, miło to słyszeć. Staram się nie słuchać rodziny, ale ostatnio mówię, że już sporo ubranek odłożyłam, to moja ciocia mówi, że pewnie dla braciszka lub siostrzyczki a jak powiedziałam, że nie, że może komuś oddamy lub sprzedamy bo nie planuję rodzeństwa dla Adasia, to się strasznie zdziwiła i mówi, że jak ja to mogę zrobić Adasiowi i takie tam. A teściowa to w ogóle juz wymysliła, że będziemy mieć córeczkę i damy jej na imię Ewa

Cytat:

Wczoraj probowalam dac jej kawalek czopka glicerynowego ale co jej wlozylam do pupki to ona go wycisnela Niewiem czy to ja taka nieudolna czy co... Czy ktoras aplikowala czopki? i jak to robila ?.
Hej Kellys
Ja też miałam problem z włożeniem czopka bo też wypychał, ale mama mi podpowiedziała, żeby włożyć głęboko jak się da i ścisnąć pośladki i się sprawdziło już nie wypychał.
A mój Adaś też miał problem z kupką i nie robił prawie tydz, i mi lekarka powiedziała, że jak do trzech dni nie zrobi to dać czopka glicerynowego całego i nie bać się że cały bo mówiła, że na oddziale juz noworodkom dają jak trzeba to cały.
I tak raz zrobiłam, to po godz taką kupę walnął że szok, i od tego czasu robi sam jedną raz nadzień czy dwa

Cytat:
U mnie nie ważyli, chociaż wizyta była w tym samym pokoju co normalnie pediatra przyjmuje, ale to był inny lekarz i szybko sprawę załatwiał( sprawdzał bioderka może 1 min

Cytat:
Skad ja to znam wczoraj mama Ł probowala na sile odwrocic Mikiemu glowke jak lezal na brzuszuku i w ogole stwierdzila ze ma zimno w stopy chociaz napalilam w kominku i maly byl ubrany w spodenki ze stopkami, ale przeciez jemu jest za zimno ehh...
Lulla ja mam identycznie, nawet wczoraj się ciągle dopytywała, czy mu nie za zimno

Kurcze miałam jeszcze tyle do odpisania ale płaczkuń się obudził i muszę na razie kończyć.
Może wieczorkiem mi się uda wejść
Pa

30.05.2009

30.08.2011 Adaś

minio1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 14:46   #952
AneczkaJ
Rozeznanie

Cytat:
dzieki za linka ....ale swoja droga napisane tam jest Nowy schemat zywieniowy....wiec chcialabym zobaczyc Stary schemat zywieniowy....bo co to oznacza, ze ktos sobie siedzi i zmienia od ktorego miesiaca maluszki moga jesc....??

Aż mnie to zastanowiło też i poszukałam od kiedy jest nowy schemat i wychodzi na to, że od 2007r.
Wcześniej wprowadza się wg niego ryby i gluten, oraz dłużej podaje mleko początkowe.

"Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ryby można podawać niemowlętom już po ukończeniu 6. m.ż. " wcześniej 11-12m.ż.

"Dotychczas zalecano, by produkty zbożowe zawierające gluten (np. kaszę mannę) wprowadzać do diety dziecka dopiero w 10. m.ż. Najnowsze wyniki badań dowodzą jednak, że wcześniejsze, stopniowe wprowadzanie glutenu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby trzewnej, szczególnie jej utajonej postaci. Dlatego według najnowszego schematu żywienia do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią można stopniowo wprowadzać gluten już w 5. m.ż., a karmionym sztucznie nieco później - w 6. m.ż."

"Zgodnie z dotychczasowym schematem żywienia dzieci karmionych sztucznie mleko modyfikowane początkowe zalecano przez pierwsze 4 miesiące życia. W myśl aktualnej (2006 r.) dyrektywy Unii Europejskiej zaleca się podawanie niemowlętom mleka początkowego przez całe pierwsze półrocze"

minio1984 kropelki stosujemy bobotic, cebion i dicoflor (na wzdęcia, wit. C i probiotyk)
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 14:48   #953
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
nie

Cytat:
a może mały aktor??

Cytat:
:
przyzwyczai się na pewno u nas super sprawdza się na spacerach ten koń
a za paszport , super, że Wam się udało

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
mnie sie tez wydaje ze 3 lata to fajna róznica wieku poza tym w 2014 bedzie dłuzszy macierzynski - 26 tygodni

tu najłatwiej zabrac - górnicy pójdą palic opony pod sejm, a mamuski i dzieci nie
1. głupi zawsze ma szczęście
2. Zawsze możemy się zorganizować i z wózkami pod sejm

Stary 2011-11-17, 15:35   #954
aa2
Zakorzenienie

dzien dobry
maly zasnoł wiec mam chwilke cos dzis maluszek lubi u mamusi na raczkach spac a jak go odkladam to yk ech mój slodzaiak

Cytat:
moj ma identycznie , na rekach jak go trzymam to ta głowe trzyma jak nie wiem , a jak kłade na brzuchu to tylko nerwy, no i tez mało to robie bo on sie wkurza
Cytat:
Napisane przez SONIA004 Pokaż wiadomość
minio my też nie planujemy drugiego dzidziusia... niestety z tego samego powodu co Wy...
Też wszyscy naokoło namawiają...że przecież wszystko już mamy, że szkoda małego, żeby był sam... ale przecież wyprawka to nie wszystko.
My z mężem do najmłodszych nie należymy do tego kredyt na 30 lat...i choć serce się kraje...takie są realia. Więc nie jesteś sama
u nas na razie taka sama decyzja, na dzien dzisiejszy jesli sytuacja sie nei poprawi to bedziemy miec jednego babla , chyba ze zmienimy mieszkanei na wieksze albo co to pomyslimy, za duzo czasu na to tez nie mamy

kochane jak stosujecie te krople sab simplex?
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 15:42   #955
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Martusia zawsze mozecie spróbować z gruszką
ta jasnemój to sie zaraz drze
Cytat:
no jak słodziutko
Cytat:

klask i:super, że się udało tak szybo
Cytat:

Pierwszy raz na macie :

Emilka ur. 05.05.14
Stary 2011-11-17, 15:59   #956
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Dziewczyny - jak macie chwile zobaczcie na tvn, rozmowy w toku

Stary 2011-11-17, 16:10   #957
danika
Zakorzenienie

dziecie mi usnęło czekam na męża, moze zdążymy obiad zjesc razem

byłysmy dzis 1,5 h na spacerze, śliczna była pogoda...mam nadzieje ze jutro tez bedzie tak ładnie to wysle mame z nią na spcaer a ja do pracy musze na chwile pognać...

Cytat:
Niewiem czy moze za duzo jej nie dalam bo wszamala po 110 ml i ona dalej by jadla...
A ma dopiero 3 tygodnie.... No i tez jej dalam raz moje odciagniete mleko z butli tez ok 100 ml i tez byl pawik ale mniejszy....Niewim dlaczego tak wymiotuje ..
oj kochana chyba troszke za duzo jej dałaś

moja 6 tyg ma i teraz wcina 120 ml jak miala 3 tyg to 60- 90 wszamała

Cytat:
rozumiem w 100%. W naszym kraju nie da sie normalnie zyc, no chyba ze jestes lekarzem albo prawnikiem, albo prezesem jakiejs duzej korporacji to jest chore i przykre ale wszystko rozbija sie o pieniadze, zobaczcie, gdybyscie mialy stabilna pozycje finansowa-nie zastanawialybyscie sie czy miec druga dzidzie;
to prawda wszystko a w dodoatku nigdy nie ma pewnosci czy bedzie powrót do pracy po macierzynskim....

Cytat:
Najlepsze wyprzedaże to i tak będą w UK. Może się zgadamy z dziewczynami i zrobimy mega zamówienie z Mothercare i Next? U nas te firmy są mega drogie. Np. ciuszek w UK po 6 funtów u nas 100 zł. Normalnie żyjemy w kraju milionerów
ja bym była chętna na takie zakupy za posrdnictwem oczywiscie o ile nasze dziewczyny z UK/Irl sie zgodzą nas wspomóc

Cytat:

Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy.
a moze spróbuj ją uspic w łózeczku? moja nie cierpi byc odkładana na spiaco bo potem jak sie przebudzi to nie wie gdzie jest (chyba) i sie rozbudza, dlatego staram sie kłaść ja usypiającą ale obudzoną, tak zeby zasnęła juz w łóżeczku. U nas ta metoda lepiej sie sprawdza

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
ja też będe chciała "wstrzelić" się w ten sam termin co teraz

[
tez bym chciała tak urodzic koncem lata -jesienią drugie dziecko, to chyba najlepszy termin

Cytat:
1)Monia też zawsze marudna po wizycie u babci. Moja rodzina jest bardzo głośna, ciągle sie prawie przekrzykują... No i branie na rączki przez babcię jak mała tylko kwęknie przez sen Ja wiem, że ona się chce nacieszyć jedyna wnusią,szkoda tylko że my potem wracamy do domu z wymęczonym dzieckiem...

2)Monia nie cierpi leżeć na brzuchu, jak ja odwracam to jest wrzask. Dziś pierwszy raz wypróbowałam matę edukacyją i do niej jest podusia "chwile dla brzuszka" to ze dwie minutki poleżała spokojnie na brzuszku i raz podniosła główkę. Mama była dumna.
1 - to samo mam z tesciami..noszą ją, stoją nad nią i gadają non stop...i potem bidula ze zmęczenia zasnąć nie moze

2- Gunia tez wrzeszczy, ale zauważyłam ze wrzeszczy mniej jak ja sie poloze obok niej
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 16:13   #958
anciaahk
kosmitka

Ale u nas dzisiaj zimno brrrrr, normalnie szron na trawie. Śmiesznie po spacerze Franek ma takie różowe poliki od tego mroźnego powietrza , jak bałwanek mały.

A nadrobić Was nawet z dzisiaj to jakaś masakra.

Cytat:
Ancia ja też sakładam Adasiowi kombinezon zimowy, bo tez nie mam takiego welurkowego na teraz, z tych co miał to wyrósł a inne są jeszcze dużo za duże a nie opłacało mi się kupować teraz takiego i zakładam zimowy, a wtedy nie zakładam nic grubego pod spód, a u nas też nie za ciepło, wczoraj 3 st tylko były

Ancia mój Adas też nie lubi wyjazdów, tylko w domku czuje się najlepiej i jak byliśmy w odwiedzinach u dziadów, a to było tylko 30 km w jedną stronę, to w powrotną nie spał, choć oczy mu się zamykały ( a w samochodzie zawsze zasypiał, nawet jak jechaliśmy 10 min) i potem w domu płakusiał cały wieczór i nie mógł wieczorem usnąć ,także nie dziwię się, że Franio źle zniósł taką podróż. ale dobrze, że potem odespał i już jest wszystko po staremu
Minio u nas dzisiaj 1 stopień, więc zimówka idzie w ruch, ale pod spód normalnie body i rajstopki, a okrywam tylko takim letnim kocykiem. Na zimę zakupię śpiworek z wełenką.

Podróż znosił wcześniej dobrze, ale takiemu maluszkowi najlepiejw domku, poza domkiem ma za dużo atrakcji.
Cytat:
czyli maly sie meczyl taka dluga podroza?? Ile trwala ta podroz...?? Ciekawe jak sie moja zachowa....? mam nadzieje ze bedzie dobrze, chociaz planuje robic postoje co 4 godz....
Podróż trwała ok 3,5h w jedną stronę i przerwy były co 1,5h. Jeśli wasze dzieci lubią bujaczki, to pewnie będzie inaczej, mój najlepiej lubi leżeć, a zasypiać lubi np. na boczku jak jest zmęczony.
Cytat:
A to rozstrojenie wieczorne to może nie tylko bolący brzuch był, ale i wizyta teściów (jednak narobili wiele hałasu, a moja teściowa non stop trajkotała do dziecka i nosiła go na rękach, huśtała itp. - pewno za dużo bodźców i musiał odpocząć)
Agnyska wiesz, że ja też mam takie wrażenie, że jak jest za dużo wrażeń, to Franio płakusia więcej, jest zmęczony. To jeszcze maluszki, lubią pewnie ciszę i spokój .
Cytat:
Lulla u nas tak samo, wkurza się jak leży na brzuszku, nie umiem go zmotywować. Jutro spytam o to pediatry.
Cytat:
cieszę się, że jesteś

Jak Ty to robisz, że Twoja panna tyle śpi. Tak myślę, czy to zasługa mm?? Bo moj na cyca w nocy się budzi co 2-3h.
Cytat:
A czemu Frania brałaś na zjazd? I jak byłaś na zajęciach to gdzie on był?
Też jestem jedynaczką, w sumie wspominam to fajnie. Teraz jest gorzej .
A jak byłam na zajęciach, to Franio był z tatusiem u siostry. (tzn siostry męża). Jechałam z nim, bo to zjazd 2-dniowy, a szkołę mam daleko (250km).
Cytat:
coraz bardziej i czesciej zastanawiamy sie nad wyjazdem stad na stale, bo tu jest coraz gorzej.
Tylko Lulla niektórzy wracają, bo podobno gdzie indziej wcale nie jest lepiej .
Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
ja mialam szczescie złozylam wniosek w piatek a we wtorek juz mialam pieniadze na koncie nawet mi przyznali za kazdy dzien pobytu w szpitalu ze ze wgledu na cc
Woow to u nas za pobyt w szpitalu związany z ciążą nie należy się kasa. Ale mamy ubezpieczenie grupowe w Axa, nie w PZU.
Cytat:
Wcześniej wprowadza się wg niego ryby i gluten, oraz dłużej podaje mleko początkowe.
Dlatego według najnowszego schematu żywienia do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią można stopniowo wprowadzać gluten już w 5. m.ż., a karmionym sztucznie nieco później - w 6. m.ż."

"Zgodnie z dotychczasowym schematem żywienia dzieci karmionych sztucznie mleko modyfikowane początkowe zalecano przez pierwsze 4 miesiące życia. W myśl aktualnej (2006 r.) dyrektywy Unii Europejskiej zaleca się podawanie niemowlętom mleka początkowego przez całe pierwsze półrocze"
Z tego wniosek, że teraz przez pierwsze 4 miesiące wyłącznie mleko, a rozszerzanie diety dopiero od 5 miesiąca - czyli po skończonym 4? I widzialam, że nie zaczynamy od jabłuszka tylko od razu zupa???
nic nie rozumiem.

Jutro mamy pediatrę i II szczepienie, to chyba o to zapytam.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
dzien dobry
maly zasnoł wiec mam chwilke cos dzis maluszek lubi u mamusi na raczkach spac a jak go odkladam to yk ech mój slodzaiak
Zawsze masz tyle cierpliwości ?

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
ja bym była chętna na takie zakupy za posrdnictwem oczywiscie o ile nasze dziewczyny z UK/Irl sie zgodzą nas wspomóc
Ja też, ja też, ja też .

Muszę doczytać, kiedy Wy te dzieci planujecie, bo jakoś ominęłam chyba.

Pamiętam tylko, że Cotka małolata boi się 3-letniej przerwy.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 16:14   #959
Aiszka22
Raczkowanie

Uff Tymon w końcu zasnął w leżaczku (co prawda na wibrze i ze smokiem), a ja mam chwilę na wizaż

Cytat:

Madzialena nie stresuj się tym, później przyzwyczaisz Malutką do spania w łóżeczku, a narazie jeśli tak Wam dobrze to korzystajcie i śpijcie razem No i gratuluję męża!

Cytat:
1. Oj tam, może troszkę Beny dobija chyba do 6 kilo. Daję mu raczej mniejsze porcje, bo po dużych więcej ulewa (mniejsza porcja to dla niego 90 ml).
3. Moja chusta jest na tyle szeroka, że mogę w kieszonce zaciągnąć mu materiał aż za głowę
No właśnie też się zastanawiam czy 130ml dla mojego to nie za dużo Ma niecałe 6 tygodni, a ostatnio problemy z ulewaniem i wymiotami po jedzeniu, może to przez to.

Cytat:
Aleee słodziak

A my dzisiaj po wizycie kontrolnej - Tymon przybrał 500g w ciągu tygodnia! Co prawda jesteśmy już na prawie samym mm, bo pokarm mi zanika (chyba przez ten stres w szpitalu wszystko się zaczęło), ale i tak sukces!
A mój TŻ ma mi chyba za złe, że prawie nie karmię piersią Ma do mnie żal, że nie siedzę z laktatorem cały dzień i nie pobudzam cycków do produkcji mleka, a ja zwyczajnie nie mam na to czasu. Poza tym wreszcie Mały przybiera i ja jestem spokojniesza, więc mi z tym dobrze. Ale facet to jednak facet i w ogóle mnie nie rozumie

I podejrzewam u mojego synka skazę białkową - ma okropną suchą wysypkę na buzi i na główce, a do tego co raz mocniej ulewa i kilka razy zwymiotował mi po jedzeniu. Pediatra narazie nie kazała się martwić, bo ładnie przybiera na wadze, ale ja oczywiście jako matka wariatka i tak się martwię Myślicie, że to mogą być objawy skazy???

Ocho już się Stworek przebudza, może później jeszcze wrócę
Aiszka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 16:23   #960
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę doczytać, kiedy Wy te dzieci planujecie, bo jakoś ominęłam chyba.

Pamiętam tylko, że Cotka małolata boi się 3-letniej przerwy.
ja też Małolata
i byłoby super żeby maluszek pojawił się na świecie lato/jesień 2014 (tylko z chińskiego wychodzi znów dziewczyna)

Edytowane przez agnieszka 0605
Czas edycji: 2011-11-17 o 16:34
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości