Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r. - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-18, 14:43   #2071
P0P70
Zakorzenienie

Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.

Ja zasadniczo to prasowac lubię ale ze nie muszę to nie prasuje.

Co do wymiotow to Oliwka do dzisiaj potrafi wymusić ale nie robi tego często na szczęście.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 15:46   #2072
evitka21
Zakorzenienie

dziewczyny, bardzo dziękuję za wasze wczorajsze wirtualne tulaski-naprawdę było mi od tego lepiej. Dziękuję, że jesteście

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Niedługo zawisną na wszelakich wystawach i balkonach te wszystkie świecące pier.dolniki i w ogóle będzie śłitaśnieDobrze, że mieszkam na wiosce to nie będę musiała tego na codzień oglądać.
kochana, już są . Ja te dekoracje światełkowe bardzo lubię-mieszkam w samiutkim centrum, więc jest tego sporo. W w rynku ten jarmark świąteczny-takie drewniane domki-sklepiki z rzeczami świątecznymi i nie tylko i jedzeniem-zawsze mi się z nimi kojarzy np zapach orzechów w karmelu

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
A za samą wigilią nie przepadam od kąd nie ma mojego taty i nie mam takiej prawdziwej swojej rodziny. Mogę pojechać do siostry ale tam oni spędzają święta jeszcze z rodziną szwagra. A u mojego TZ jest znowu jego rodzina. Brakuje mi mojej rodziny i właśnie w wigilie często o tym myślę.
Jak pisałam lubię te ustrojone ulice, ale od zeszłego roku samych świąt już nie-wprawiają mnie w smutek i tęsknotę jeszcze większą-w zeszłym roku to tylko czekałam żeby już po wszystkim było...

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Ostatnio nie chciała zjeść brokuły, powiedziałam że to ogórek i zjadła wszystko
dobre , moja ogórki kiszone i konserwowe lubi

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
ja tez bardzo lubię atmosferę świąt, ale nie cierpię tych kolejek w sklepach i tego zastaw się a postaw się. Uwielbiam zapach świąt
kolejek też nie znoszę.
Ludzie to nawet głupieją jak są jeden dzień sklepy nieczynne-np.11.11-durnieją dzień przed i dzień po, a przy świętach to juz armagedon

Cytat:
Przyszły mi te klocki hello kitty i rozpakowałam tylko te w pudle,bo reszta w kartonowym opakowaniu to ich nie ruszam.Same klocki to jak duplosyJak dla mnie niczym się nie różną,tak samo jak masełko wchodzą w siebie,ludziki też świetne(myślałam,że będą gorszej jakości)Jestem bardzo zadowolona i polecam

Teraz się zastanawiam czy jeszcze willi nie dokupić
o dzięki za opinie, super ze super. A przypomnij jakie ty zestawy wzięłaś oprócz tych w pudełku plastikowym

a ja chyba jako jedna z nielicznych lubię prasować, ale od jakiegoś czasu robię to rzadko-znaczy właśnie ładnie rozwieszam, wygładzam, a prasuję tylko to co muszę

a tż właśnie pojechał odstawić młodą na cały weekend do teściów , oł jea

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 15:55   #2073
mloda1989
Zakorzenienie

o jej ale zazdroszczę wolnego weekendu.... a z jakiej to okazji??
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 16:05   #2074
evitka21
Zakorzenienie

tak po prostu, parę razy już była, potem miała znów jechać, ale a to teściowa była chora dwa razy, potem się pokłóciłyśmy i się 2 miechy nie odzywałyśmy, teraz już się odzywamy, byliśmy w niedzielę i uzgodniliśmy, że robimy podrzuta.

Zanim się pokłóciliśmy z teściową to sobie pomyśleliśmy, że tak co drugi moglibyśmy ją w leasing dawać , a potem się odroczyło aż do teraz

Stary 2011-11-18, 16:20   #2075
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

moja tesciowa jest taka THE BEST ze jak pojechalismy na komunie w maju to 1 telefon mielismy po obiedzie o ktorej bedziemy wracac.
W tamtym tyg bylismy na obiedzie i tz musial wyjsc na chwile niespodziewanie a ja szlam odwiedzic ciocie w szpitalu.
OCZYWISCIE SIE NIA ZAJME
i co zrobila?
szwagierka szla na spacer z dzieckiem wiec tez jej mala wcisnela...
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 16:24   #2076
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
o dzięki za opinie, super ze super. A przypomnij jakie ty zestawy wzięłaś oprócz tych w pudełku plastikowym
Ja mam to pudło i fajne te większe są do budowania na nich(a w duplo tych co mam ich nie miałam)mam jeszcze basen i stadnine.
Nie wiem czy dobrać wille czy duplo dom

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:48   #2077
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
o jej ale zazdroszczę wolnego weekendu.... a z jakiej to okazji??
Ja też zazdroszczę ale nawet jakbym miała komu podrzucić to tz nie chce

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 19:16   #2078
mloda1989
Zakorzenienie

mniam mniam mnian - uwielbiam makaron ze szpinakiem i feta ! ! !
Stary 2011-11-18, 19:28   #2079
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
moja tesciowa jest taka THE BEST ze jak pojechalismy na komunie w maju to 1 telefon mielismy po obiedzie o ktorej bedziemy wracac.
W tamtym tyg bylismy na obiedzie i tz musial wyjsc na chwile niespodziewanie a ja szlam odwiedzic ciocie w szpitalu.
OCZYWISCIE SIE NIA ZAJME
i co zrobila?
szwagierka szla na spacer z dzieckiem wiec tez jej mala wcisnela...
pamiętam jak o tej komunii pisałaś

Cytat:
Ja mam to pudło i fajne te większe są do budowania na nich(a w duplo tych co mam ich nie miałam)mam jeszcze basen i stadnine.
Nie wiem czy dobrać wille czy duplo dom
jutro będę w leclercu to sobie pooglądam

ja się z duplowym domem na razie wstrzymam, bo jednak za tą cenę to mało elelmetów tam jest, z drugiej strony to jednak duplo...żeby nie było mi wisi tzw.metka,tylko bym chciała żeby się nie rozsypały po kilku miesiącach zabawy.
No i póki co najbliższa jestem temu żeby wziąć domek z jdlt,
http://allegro.pl/klocki-jdlt-szczes...931384405.html
http://allegro.pl/jdlt-klocki-family...928612850.html
żeby mieć te plansze do budowania i ścianki i te fajne mebelki, kibelki wózeczki, ☠☠☠☠☠☠☠etki.
A oprócz tego będę okazyjnie lub używki duplowe dokupywać i może też jakieś konstrukcyjne (te zwykłe do budowania, co często w pudełkach są)
Tak na razie wymyśliłam, choć jak wiadomo nie wiadomo czy mi się nie zmieni

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Ja też zazdroszczę ale nawet jakbym miała komu podrzucić to tz nie chce
a jakie ma przeciwskazania?
z tego co pisałaś to sam się średnio kwapi do zajmowania (czy się mylę)

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
mniam mniam mnian - uwielbiam makaron ze szpinakiem i feta ! ! !
se przypomniałaś

Stary 2011-11-18, 19:44   #2080
mloda1989
Zakorzenienie

sie pochwalilam - bo wcinam to kilka razy w tyg.... heheh nauczę sie smażyć nalesniki i bedzie alternatywa dla makaronu hehe
Stary 2011-11-18, 19:57   #2081
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
a jakie ma przeciwskazania?
z tego co pisałaś to sam się średnio kwapi do zajmowania (czy się mylę)
Zajmuje się coraz więcej Tylko ile mnie to gadania kosztowało. Niestety najgorsze rzeczy typu zmiana obsranej pieluchy i mycie w ekstremalnych warunkach czyli z gipsem w umywalce należą do mnie
A przeciwwskazania - hmmm w sumie nei wiem jakie - on się strasznie o Michałka martwi. Nie chce go nikomu zostawić. W sumie z kimś bez nas to najdłużej był na początku września jak byliśmy na weselu... Tak to ciągle z nami, głównie ze mną...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 20:22   #2082
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
sie pochwalilam - bo wcinam to kilka razy w tyg.... heheh nauczę sie smażyć nalesniki i bedzie alternatywa dla makaronu hehe
ja tez to uwielbiam-szczególnie wstazki makaron.
z mozarella lub serem plesniowym tez pycha

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Zajmuje się coraz więcej Tylko ile mnie to gadania kosztowało. Niestety najgorsze rzeczy typu zmiana obsranej pieluchy i mycie w ekstremalnych warunkach czyli z gipsem w umywalce należą do mnie
A przeciwwskazania - hmmm w sumie nei wiem jakie - on się strasznie o Michałka martwi. Nie chce go nikomu zostawić. W sumie z kimś bez nas to najdłużej był na początku września jak byliśmy na weselu... Tak to ciągle z nami, głównie ze mną...
dobrze ze więcej, ale szkoda ze nie chce go na trochę "sprzedać"-mi to bardzo pomaga w zachowaniu zdrowia psychicznego.
A u was w grę wchodzą jakieś dziatki czy kto?
a boi się że mu się tam krzywda stanie, czy że się te ktosie będą źle zajmować, czy że mały będzie tęsknił.
Bo wiadomo jak się nie ma komu podrzutka zrobić, to trudno, ale jak się ma to warto czasem skorzystać. I dla młodzieży też lepiej jak się z innymi ludźmi stykają na dłużej, a nie tylko z rodzicami

Stary 2011-11-18, 20:27   #2083
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej laski
Ja dzisiaj dopiero teraz mogłam się dostać do kompa. Wprawdzie włączyłam wcześniej ale mi Zosia za bardzo skakała wiec wyłączyłam. Mała koza odmówiła spania południowego i dopiero przed chwila zasnęła.

Co do świąt to z jednej strony je lubię ale teraz coraz bardziej przyjmują formę komercji i to mnie wkurza. Juz coraz bardziej święta są mało świąteczne. Ja lubię takie tradycyjne rodzinne, wspólne, takie jakie pamiętam z dzieciństwa. Lubię coś sobie sama przygotować w domu ale też nie porywam się z motyka na słońce i część rzeczy kupuję gotowe. Nie znoszę tych kolejek w sklepach i szaleństwa zakupowego, ludziska kupują wszystko co się da a po świętach albo najdalej po nowym roku wywalają do śmietnika bo się zepsuło albo termin minął itp.

Jeśli chodzi o jedzenie to na szczęście nie mamy problemu. Zosia czasem pogrymasi i nie zjada wszystkiego ale ja nie nalegam, nie latam z talerzykiem, miseczką itp. NO i nie karmię w wannie. Nie chce jeść to nie, jak zgłodnieje to sama poprosi. Nie ma mowy żebym tez latała w nocy z jedzeniem . Ze słyszenia wiem że to nie słuzy nawet niejadkom.

machaj - zdjęcia cudne

aixa - masz niezłą pomocnicę

libra - ja juz niestety wiem tez co się dzieje w gimnazjach i później dalej w szkołach. Ogólne szaleństwo z zadaniami domowymi. Niektóre dzieciaki zwłaszcza te zdolniejsze olewają wszystko i się nie przygotowują. Na efekty nie trzeba długo czekać bo z dobrych uczniów później kończą na tym ze ledwo gimnazjum kończą
Stary 2011-11-18, 20:40   #2084
evitka21
Zakorzenienie

a propos jedzenia to lenka je całkiem ładnie, wiadomo, nie wszystko lubi, ale jak lubi to zje
Dalej nie jest fanką warzyw, surowych nie tknie, gotowane do obiadku to marchew, groszek kukurydza i zupy-kremy-ze-łyzka-stoi jada, także dobre i to

i ciągle "chce" (znaczy prosi o) mięsko, rodzynki,płatki (kukurydziane), ogórka (kiszonego/konserwowego),rybę, tuwę (parówę),paluszki, chrupki (kukurydz.)

Stary 2011-11-18, 20:52   #2085
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
A ja padam...wczoraj po 7 godzinach w szkole jeszcze miałam radę o 17ej i skończyliśmy o 20.30! w domu byłam na 21.00, zdążyłam tylko Kubusia wykąpać, nakarmić i iść spać a no i wcześniej jeszcze siebie wykąpać....byłam tak zła, że uryczałam się jak bóbr w łazience, wydarłam się na tż, bo Kubuś wczoraj 2 razy rzygnął, a mnie nie było! i nie wiem, czy go podrzucali znowu jak piłkę, huśtali i dlatego rzygnął, czy coś mu dolega oczywiście nikt prawdy nie powie nie wiem, chyba z nim do lekarza jakiegoś pójdę, bo on ostatnio coraz częściej pawia puszcza i nie wiem co mu na kolację jeść dawać, mleka nie chce, kaszy już też nie, wczoraj ledwo połowę miski zjadł jak dam mu kanapkę to zje z połowę tego środka, jak dam parówkę, to zje z połowę, jak dam jajko, jajecznicę, serek - nie ruszy wcale ile wasze dzieci i co zjadają na kolację??jak kanapkę to ile jej zjedzą? nie mam siły, nie wiem co mu dawać....z drugiej strony rozumiem go, bo on do południa ciągle jada jedno i to samo - mleko na śpiochu porannym, potem danio, kanapka, obiad - ojciec mu nie urozmaici diety (no chyba że słodyczami), bo on gotować nie umie...a żeby go do jajecznicy przekonać, to trzeba by mu ją robić co jakiś czas w dzień, a tu dupa bo ja w szkole ehhh
Moja prawie nic nie je na kolacje najczęściej to wypija actimela zje ze dwa gryzy kanapki czasem pół kubka mleka wypije i tyle ale śpi całą noc więc jej sprawa .

czemu dajecie dzieciom same środki z kanapek

Cytat:
Darusia ja też wszystko prasuje, ręczniki, posciel,nawet tż bokserki
ja prasuję tylko ubrania piżam nawet nie prasuję , prasuję to co musi wygladać ok

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
to poradź coś , bo mleka nie ruszy ,sera też nie za bardzo w ja jestem zdania że musi jeść nabiał ,
zetrzyj mu ser żółty do obiadu
Stary 2011-11-18, 20:56   #2086
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

u mnie ze świętami były co roku mniejsze emocje,w sumie to zwykła kolacja tylko z wykwintnymi daniami ale w tym roku bardzo czekam na święta raz-ze względu na Danielka(już widzę jaką będzie miał frajdę z ubierania choinki,mikołaja,sanek,na gwiazdkę`z prezentów itp)a po drugie u mnie w rodzinie w tym roku jakaś kumulacja chorób jest i bardzo się cieszę,że nadal jesteśmy razem,więc nadzieję,że będą piekne święta a jescze fajniejsze przywitanie roku

ale mi narobilyscie smaku wczoraj kupilam szpinak ale nie robilam,a jak robicie z fetą,na zimno?
ja robię taki sos z cebuli,pieczarek,szpinaku plus śmietana 30,makaron szpinakowy posypane wszytko parmezanem
ale fete tez mam moze zrobie tak,tylko napiszcie dokładniej

co do jedzenia to Daniel tez zjadł nie całą kanapkę teraz,on ma humorki bo czasami zje całego ogórka kiszonego a teraz miał na kanapce i wypluł,czasami je rybe a czasami weźmie do ust i od razu wypluwa,bardzo lubi pomidora z jogurtem nat. płatki kukurydziane,a z jedzenia treściwego to różnie,zupy to najlepiej z cieniutkim makaronem,chociaz ostatnio bardzo mu grochowa smakowała

a jak dajecie ziemniaki,suche czy z sosem lub masłem?

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2011-11-18 o 21:05
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 20:58   #2087
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Moja prawie nic nie je na kolacje najczęściej to wypija actimela zje ze dwa gryzy kanapki czasem pół kubka mleka wypije i tyle ale śpi całą noc więc jej sprawa .

ja prasuję tylko ubrania piżam nawet nie prasuję , prasuję to co musi wygladać ok

Zosia je chlebek ze skórką, nie wiem właśnie czemu bez skórek dziewczyny dają

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 21:01   #2088
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
a gdzie dukan muszę spróbować tagiatelle ze szpinakiem i fetą wszystko osobno lubię to razem pewnie też będzie dobre.
Młoda nie robisz naleśników. Ja mam czasami dosyć bo co niedziela na śniadanie są smażę na maśle klarowanym pycha.

Izazula nie dziwię się że tyle zadają nie wyrabiają ze wszystkim na lekcjach ale kto do cholery wymyśla te programy.Wszędzie trąbią jaki to w polsce wysoki poziom w porównaniu z innymi krajami tylko iekawe dlaczego bardziej liczą się zagrniczne uczelnie na świecie.
Najgorzej że większość z tych zagmatwanych zagadnień się naszym dzieciom absolutnie do niczego nie przyda.

Evitka mój to by nie przełknął takiego że łyżka stoi ,od razu paw,warzyw surowych niet ,gotowanych też nie bardzo ,dzisiaj o dziwo zjadł zupę kalafiorową alleluja! ogórki kiszone młuci mówi żeby mu dać "ogór"

POlecę wam dobrą tartę dzisiaj robiłam na drugie , prosta ,nie droga i jaka pyszna do tej pory czuję na języku smak ,wkrótce powtórka to ta http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30272 nie wiem czy widzicie zdjęcia ,trzeba się zalogować,ogólnie to polecam to forum ,kopalnia przepisów
o tu może widaćhttp://escapadegourmande.blogspot.co...e-flambee.html
a ciasto super do pizzy robiłam to z cin cina z drożdżami
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 21:03   #2089
mloda1989
Zakorzenienie

ja podsmazam szpinak, przyprawiam go tymiankiem, bazylia, pieprzem i 2 zabki czosnku, fete mam turecka do ktorej sama robilam zaprawe i tak lezy sobie w sloiku i do tego sosu wrzucam tak z 5 kostek 2x2 i ja czekam az sie rozpusci, do tego makaron - penne, troche jeszcze podsmazam a jak nakladam na talerz to posypuje jeszcze parmezanem

dukana nie ma a nie tyje i leci mi pomalu waga ale nie jem chleba reszta w umierkowanej ilosci

nalesniki mi nie wychodza caly czas sobie tłumaczę ze to przez to ze nie mam patelni do naleśników...

Edytowane przez mloda1989
Czas edycji: 2011-11-18 o 21:04

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 21:09   #2090
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
ta żeby jeszcze on ten obiad zjadł , albo dziubnie troszkę albo je na zimno z zaskoczenia mu wciskam co chwila , no normalnie ciężki przypadek
dzisiaj na kolację zrobiłam małą odmianę ,kluski lane i jakoś zjadł

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
ja podsmazam szpinak, przyprawiam go tymiankiem, bazylia, pieprzem i 2 zabki czosnku, fete mam turecka do ktorej sama robilam zaprawe i tak lezy sobie w sloiku i do tego sosu wrzucam tak z 5 kostek 2x2 i ja czekam az sie rozpusci, do tego makaron - penne, troche jeszcze podsmazam a jak nakladam na talerz to posypuje jeszcze parmezanem

dukana nie ma a nie tyje i leci mi pomalu waga ale nie jem chleba reszta w umierkowanej ilosci

nalesniki mi nie wychodza caly czas sobie tłumaczę ze to przez to ze nie mam patelni do naleśników...
mmmm pysznie brzmi ,muszę jutro fetę kupić i makaron szpinak mam swój w zamrażarce , ogólnie uwielbiam makarony z różnymi dodatkami.

A co Ci w naleśnikach nie wychodzi , patelnia może być zwykła.
Ja robię na oko ciasto jakoś pół litra mleka ,3 jajka , szczypta cukru szczypta soli i później ok. 2 szkl mąki zależy od mąki i wielkości jajek tak łyżką sprawdzam czy jest dość gęste ,lepiej zrobić za gęste niż za rzadkie zawsze można wody dolać i smażę zawsze na tłuszczu ,obracam drewnianą płaską łopatką
Stary 2011-11-18, 21:14   #2091
mloda1989
Zakorzenienie

pala mi sie, albo rozwalają... i nie mozna ich odwrocic.... kiedys często z kolezanka smażyłyśmy nalesniki i byly super tylko to bylo jakies 8 lat temu a teraz mi lipa wychodzi i tlumacze to sobie tym ze patelnia ma za wysokie boki i nie moge ich odwrócić i sie rozwalaja;/
Stary 2011-11-18, 21:24   #2092
libra777
Zakorzenienie

może spróbuj dodać więcej jajek, jajka sklejają ciasto
Stary 2011-11-19, 07:10   #2093
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Zosia je chlebek ze skórką, nie wiem właśnie czemu bez skórek dziewczyny dają
Nina wcina normalnie ze skórką chleb.Wieki temu dawałam jej chleb bez skóry.
Cytat:

Brzmi fajnie.Też spróbuje
Mi też naleśniki coś nie wychodzą,a wcześniej robiłam fajneTaka lipa mi wychodzi,że przestałam robić.
Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
ta żeby jeszcze on ten obiad zjadł , albo dziubnie troszkę albo je na zimno z zaskoczenia mu wciskam co chwila , no normalnie ciężki przypadek
dzisiaj na kolację zrobiłam małą odmianę ,kluski lane i jakoś zjadł

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

mmmm pysznie brzmi ,muszę jutro fetę kupić i makaron szpinak mam swój w zamrażarce , ogólnie uwielbiam makarony z różnymi dodatkami.

A co Ci w naleśnikach nie wychodzi , patelnia może być zwykła.
Ja robię na oko ciasto jakoś pół litra mleka ,3 jajka , szczypta cukru szczypta soli i później ok. 2 szkl mąki zależy od mąki i wielkości jajek tak łyżką sprawdzam czy jest dość gęste ,lepiej zrobić za gęste niż za rzadkie zawsze można wody dolać i smażę zawsze na tłuszczu ,obracam drewnianą płaską łopatką
No niby ja też tak robie,a mi one przeważnie takie gumowate wychodzą.Moja mama ostatnio zrobiła to takie pyszne były-jak normalne naleśniki.
Mi to niedoroby wychodzą

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2011-11-19, 07:15   #2094
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
pala mi sie, albo rozwalają... i nie mozna ich odwrocic.... kiedys często z kolezanka smażyłyśmy nalesniki i byly super tylko to bylo jakies 8 lat temu a teraz mi lipa wychodzi i tlumacze to sobie tym ze patelnia ma za wysokie boki i nie moge ich odwrócić i sie rozwalaja;/
ja smaze na zwyklej patelni z tefala i wychodza, tylko kapkę oleju. Kiedyś kolezanka kazała mi robić na maślance że niby pyszne, to mi się tylko poprzyklejały i spaliły, nawet oderwać tego nie mogłam od patelni. Może zrób jak ja kiedyś zrobiłam ciasto i tz postawilam przy patelni, robił sliczne takie cieniusie naleśniki. No niestety raz się wykazalam że też umiem i już naleśnikow nie robi.
Może dzisiaj na obiad tez nalesniki zrobię tylko ja to robię z twarozkiem i dzemem, czasami to tego karmelizowane banany i bita śmietana :P Ze ja tego nie jem

Mój Erwinek nie je kanapek. Czasami mu coś się przestawi i zje nawet z 2-3 kawałki, ale to tak raz w miesiącu ;/Daję mu codziennie do naszego sniadania kanapke chleba z masłem bardzo cienko posmarowanym, to siedzi i czasami je, ale to takie najmniejsze kromeczki. Głównie śniadania i kolacje to kaszki, idą u nas tego ilości hurtowe, bo on zjada taka z 400 ml wody(gotowca) lub z 450 ml mleka kaszka manna
Serki homo lub jogurty to 1-2 szt na dzień idą. Do zupy czasami mu ser tarty daję. Robię też pulpety z mielonego z tartym serem. Ale mleka z butli nigdy nie pił, i nie ruszy. Czasami sam chce z butelki takiej z mlekiem bezpośrednio się napić, ale z takiej dla niemowlaków, i MM to nie ruszy.

Ja też uwielbiam spaghetti. W chwilach desperacji(czyt. głód przedokresowy) to jadam makaron z sosem czosnkowym i np łososiem wędzonym(uwielbiam takie połączenie)U mnie zawsze jest makaron ugotowany lub do ugotowania i sos czosnkowy własnej roboty

I ja z tych wyrodnych co żelazka ostatni raz używałam do prasowanki. A tak prasuję na święta obrus, i Erykowi koszule jak musi być na galowo. Mam jedną sukienkę co czasami jak ubiorę to powinna być prasowana, to na sobie para tylko przeprasowuję :P bo już mi się nie chce deski wyciągać.
Jak byłam w ciąży prasowałam wszystko co się dało, pościel, majtki, każdą ściereczkę. Teraz nie mam kiedy, a raczej czas zawsze można wygospodarować, tylko po co

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

ja mam troche inny przepis na naleśniki niż libra bo dodaję jeszcze z łyżkę oleju do ciasta

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 07:44   #2095
anakazar
Zakorzenienie

Madzia a jak robisz ten sos czosnkowy?

Stary 2011-11-19, 07:49   #2096
drcron
Zakorzenienie

ja też daję łyzkę oleju do ciasta, jajko oddzielam żółtko wlewam do ciasta, a białko ubijam trzepaczką wtedy naleśniki są puszyste i mieciusie, roię też na wodzize mineralnej < zamiast mleka> wtedy dodaje garsc pietruszki zielonej i ciasto miksuje blenderem na gładka papkę, takie naleśniki po usmażeniu podaję z mieskiem, przeważnie z udźcem cielecym, albo z jakims innym mięskiem, wczesniej ugotowanym w warzywach. pychotka jest taki obiadek.
Mamy tez ta dużą elektryczna patelnię do naleśników, czasem smażę takie wielkie i robie tortille z warzywami i mięskiem mielonym.
Jula nie lubi naleśników na słodko, ale z mięskiem, albo szpinakiem to zajada.

moje dziecko wczoraj wariowało do 3.00 w nocy, a dzisiaj już szaleje od 5.30 jestem zmęczona, nie wyspana i wyglądam jak zoombie a jeszcze czeka mnie droga do Wrocka

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 07:56   #2097
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

sos czosnkowy to : smietana 300ml 18%+ 3 ząbki czosnku+ 2 łyżki majonezu+1/2 łyżeczki soli(na koniec czasami dosalam) 1/4 łyżeczki ostrej paptyki(większa szczypta) + pieprz

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 08:07   #2098
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja nalesniki tak samo jak libra robie, ale nauczylam sie je robic dopiero jakies 3 lata temu, metoda prob i bledow.
Mam o tyle dobrze, ze tz uwielbia nalesniki bez wzgledu na to czy sa udane czy nie, wiec wszystkie zjadal

4 grudnia mamy rocznice 7 lat razem,matkooo jak to zlecialo:P

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

za to tz robi najlepsza shoarme jaka jadlam , normalnie bajka, ja takiej w zyciu nie zrobie, ale to cwaniak bo sie nauczyl jak w restauracji pracowal:P
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 08:21   #2099
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
sos czosnkowy to : smietana 300ml 18%+ 3 ząbki czosnku+ 2 łyżki majonezu+1/2 łyżeczki soli(na koniec czasami dosalam) 1/4 łyżeczki ostrej paptyki(większa szczypta) + pieprz

Dziewczyny a szpinak kupujecie mrożony czy jaki?

Stary 2011-11-19, 08:47   #2100
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:

JA DAJĘ ŚRODEK, BO SKÓRKĘ MILEI STRASZNIE DŁUGO, A I TAK ZMIELONĄ WYPLUWAkapsa mi mały włączył...

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości