|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Ja zasadniczo to prasowac lubię ale ze nie muszę to nie prasuje.
Co do wymiotow to Oliwka do dzisiaj potrafi wymusić ale nie robi tego często na szczęście.
#2072 | |||||
Zakorzenienie
|
dziewczyny, bardzo dziękuję za wasze wczorajsze wirtualne tulaski-naprawdę było mi od tego lepiej. Dziękuję, że jesteście
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ludzie to nawet głupieją jak są jeden dzień sklepy nieczynne-np.11.11-durnieją dzień przed i dzień po, a przy świętach to juz armagedon Cytat:
a ja chyba jako jedna z nielicznych lubię prasować, ale od jakiegoś czasu robię to rzadko-znaczy właśnie ładnie rozwieszam, wygładzam, a prasuję tylko to co muszę a tż właśnie pojechał odstawić młodą na cały weekend do teściów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2073 |
Zakorzenienie
|
o jej ale zazdroszczę wolnego weekendu.... a z jakiej to okazji??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 |
Zakorzenienie
|
tak po prostu, parę razy już była, potem miała znów jechać, ale a to teściowa była chora dwa razy, potem się pokłóciłyśmy i się 2 miechy nie odzywałyśmy, teraz już się odzywamy, byliśmy w niedzielę i uzgodniliśmy, że robimy podrzuta.
Zanim się pokłóciliśmy z teściową to sobie pomyśleliśmy, że tak co drugi moglibyśmy ją w leasing dawać ![]()
![]() |
#2075 |
Zakorzenienie
|
moja tesciowa jest taka THE BEST ze jak pojechalismy na komunie w maju to 1 telefon mielismy po obiedzie o ktorej bedziemy wracac.
W tamtym tyg bylismy na obiedzie i tz musial wyjsc na chwile niespodziewanie a ja szlam odwiedzic ciocie w szpitalu. OCZYWISCIE SIE NIA ZAJME i co zrobila? szwagierka szla na spacer z dzieckiem wiec tez jej mala wcisnela...
![]() |
#2076 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy dobrać wille czy duplo dom ![]()
![]() |
#2077 |
Zakorzenienie
|
Ja też zazdroszczę ale nawet jakbym miała komu podrzucić to tz nie chce
![]()
#2078 |
Zakorzenienie
|
mniam mniam mnian - uwielbiam makaron ze szpinakiem i feta ! ! !
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja się z duplowym domem na razie wstrzymam, bo jednak za tą cenę to mało elelmetów tam jest, z drugiej strony to jednak duplo...żeby nie było mi wisi tzw.metka,tylko bym chciała żeby się nie rozsypały po kilku miesiącach zabawy. No i póki co najbliższa jestem temu żeby wziąć domek z jdlt, http://allegro.pl/klocki-jdlt-szczes...931384405.html http://allegro.pl/jdlt-klocki-family...928612850.html żeby mieć te plansze do budowania i ścianki i te fajne mebelki, kibelki wózeczki, ☠☠☠☠☠☠☠etki. A oprócz tego będę okazyjnie lub używki duplowe dokupywać i może też jakieś konstrukcyjne (te zwykłe do budowania, co często w pudełkach są) Tak na razie wymyśliłam, choć jak wiadomo nie wiadomo ![]() Cytat:
z tego co pisałaś to sam się średnio kwapi do zajmowania (czy się mylę) ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- se przypomniałaś ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2080 |
Zakorzenienie
|
sie pochwalilam - bo wcinam to kilka razy w tyg.... heheh nauczę sie smażyć nalesniki i bedzie alternatywa dla makaronu hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A przeciwwskazania - hmmm w sumie nei wiem jakie - on się strasznie o Michałka martwi. Nie chce go nikomu zostawić. W sumie z kimś bez nas to najdłużej był na początku września jak byliśmy na weselu... Tak to ciągle z nami, głównie ze mną...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2082 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
z mozarella lub serem plesniowym tez pycha Cytat:
A u was w grę wchodzą jakieś dziatki czy kto? a boi się że mu się tam krzywda stanie, czy że się te ktosie będą źle zajmować, czy że mały będzie tęsknił. Bo wiadomo jak się nie ma komu podrzutka zrobić, to trudno, ale jak się ma to warto czasem skorzystać. I dla młodzieży też lepiej jak się z innymi ludźmi stykają na dłużej, a nie tylko z rodzicami
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Zakorzenienie
|
Hej laski
Ja dzisiaj dopiero teraz mogłam się dostać do kompa. Wprawdzie włączyłam wcześniej ale mi Zosia za bardzo skakała wiec wyłączyłam. Mała koza odmówiła spania południowego i dopiero przed chwila zasnęła ![]() Co do świąt to z jednej strony je lubię ale teraz coraz bardziej przyjmują formę komercji i to mnie wkurza. Juz coraz bardziej święta są mało świąteczne. Ja lubię takie tradycyjne rodzinne, wspólne, takie jakie pamiętam z dzieciństwa. Lubię coś sobie sama przygotować w domu ale też nie porywam się z motyka na słońce i część rzeczy kupuję gotowe. Nie znoszę tych kolejek w sklepach i szaleństwa zakupowego, ludziska kupują wszystko co się da a po świętach albo najdalej po nowym roku wywalają do śmietnika bo się zepsuło albo termin minął itp. Jeśli chodzi o jedzenie to na szczęście nie mamy problemu. Zosia czasem pogrymasi i nie zjada wszystkiego ale ja nie nalegam, nie latam z talerzykiem, miseczką itp. NO i nie karmię w wannie. Nie chce jeść to nie, jak zgłodnieje to sama poprosi. Nie ma mowy żebym tez latała w nocy z jedzeniem ![]() machaj - zdjęcia cudne aixa - masz niezłą pomocnicę libra - ja juz niestety wiem tez co się dzieje w gimnazjach i później dalej w szkołach. Ogólne szaleństwo z zadaniami domowymi. Niektóre dzieciaki zwłaszcza te zdolniejsze olewają wszystko i się nie przygotowują. Na efekty nie trzeba długo czekać bo z dobrych uczniów później kończą na tym ze ledwo gimnazjum kończą
#2084 |
Zakorzenienie
|
a propos jedzenia to lenka je całkiem ładnie, wiadomo, nie wszystko lubi, ale jak lubi to zje
Dalej nie jest fanką warzyw, surowych nie tknie, gotowane do obiadku to marchew, groszek kukurydza i zupy-kremy-ze-łyzka-stoi jada, także dobre i to i ciągle "chce" (znaczy prosi o) mięsko, rodzynki,płatki (kukurydziane), ogórka (kiszonego/konserwowego),rybę, tuwę (parówę),paluszki, chrupki (kukurydz.)
![]() |
#2085 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu dajecie dzieciom same środki z kanapek ![]() ja prasuję tylko ubrania piżam nawet nie prasuję , prasuję to co musi wygladać ok zetrzyj mu ser żółty do obiadu
![]() |
#2086 |
Wtajemniczenie
|
u mnie ze świętami były co roku mniejsze emocje,w sumie to zwykła kolacja tylko z wykwintnymi daniami ale w tym roku bardzo czekam na święta raz-ze względu na Danielka(już widzę jaką będzie miał frajdę z ubierania choinki,mikołaja,sanek,na gwiazdkę`z prezentów itp)a po drugie u mnie w rodzinie w tym roku jakaś kumulacja chorób jest i bardzo się cieszę,że nadal jesteśmy razem,więc nadzieję,że będą piekne święta a jescze fajniejsze przywitanie roku
ale mi narobilyscie smaku wczoraj kupilam szpinak ale nie robilam,a jak robicie z fetą,na zimno? ja robię taki sos z cebuli,pieczarek,szpinaku plus śmietana 30,makaron szpinakowy posypane wszytko parmezanem ale fete tez mam moze zrobie tak,tylko napiszcie dokładniej ![]() co do jedzenia to Daniel tez zjadł nie całą kanapkę teraz,on ma humorki bo czasami zje całego ogórka kiszonego a teraz miał na kanapce i wypluł,czasami je rybe a czasami weźmie do ust i od razu wypluwa,bardzo lubi pomidora z jogurtem nat. płatki kukurydziane,a z jedzenia treściwego to różnie,zupy to najlepiej z cieniutkim makaronem,chociaz ostatnio bardzo mu grochowa smakowała a jak dajecie ziemniaki,suche czy z sosem lub masłem? Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2011-11-18 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2088 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Młoda nie robisz naleśników. Ja mam czasami dosyć bo co niedziela na śniadanie są smażę na maśle klarowanym pycha. Izazula nie dziwię się że tyle zadają nie wyrabiają ze wszystkim na lekcjach ale kto do cholery wymyśla te programy.Wszędzie trąbią jaki to w polsce wysoki poziom w porównaniu z innymi krajami tylko iekawe dlaczego bardziej liczą się zagrniczne uczelnie na świecie. Najgorzej że większość z tych zagmatwanych zagadnień się naszym dzieciom absolutnie do niczego nie przyda. Evitka mój to by nie przełknął takiego że łyżka stoi ,od razu paw,warzyw surowych niet ,gotowanych też nie bardzo ,dzisiaj o dziwo zjadł zupę kalafiorową alleluja! ogórki kiszone młuci mówi żeby mu dać "ogór" ![]() POlecę wam dobrą tartę dzisiaj robiłam na drugie , prosta ,nie droga i jaka pyszna do tej pory czuję na języku smak ,wkrótce powtórka to ta http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30272 nie wiem czy widzicie zdjęcia ,trzeba się zalogować,ogólnie to polecam to forum ,kopalnia przepisów o tu może widaćhttp://escapadegourmande.blogspot.co...e-flambee.html a ciasto super do pizzy robiłam to z cin cina z drożdżami |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2089 |
Zakorzenienie
|
ja podsmazam szpinak, przyprawiam go tymiankiem, bazylia, pieprzem i 2 zabki czosnku, fete mam turecka do ktorej sama robilam zaprawe i tak lezy sobie w sloiku i do tego sosu wrzucam tak z 5 kostek 2x2 i ja czekam az sie rozpusci, do tego makaron - penne, troche jeszcze podsmazam a jak nakladam na talerz to posypuje jeszcze parmezanem
dukana nie ma a nie tyje i leci mi pomalu waga ale nie jem chleba reszta w umierkowanej ilosci ![]() nalesniki mi nie wychodza caly czas sobie tłumaczę ze to przez to ze nie mam patelni do naleśników... Edytowane przez mloda1989 Czas edycji: 2011-11-18 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#2090 | |
Zakorzenienie
|
ta żeby jeszcze on ten obiad zjadł , albo dziubnie troszkę albo je na zimno z zaskoczenia mu wciskam co chwila , no normalnie ciężki przypadek
dzisiaj na kolację zrobiłam małą odmianę ,kluski lane i jakoś zjadł ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
A co Ci w naleśnikach nie wychodzi , patelnia może być zwykła. Ja robię na oko ciasto jakoś pół litra mleka ,3 jajka , szczypta cukru szczypta soli i później ok. 2 szkl mąki zależy od mąki i wielkości jajek tak łyżką sprawdzam czy jest dość gęste ,lepiej zrobić za gęste niż za rzadkie zawsze można wody dolać i smażę zawsze na tłuszczu ,obracam drewnianą płaską łopatką |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
pala mi sie, albo rozwalają... i nie mozna ich odwrocic.... kiedys często z kolezanka smażyłyśmy nalesniki i byly super tylko to bylo jakies 8 lat temu a teraz mi lipa wychodzi i tlumacze to sobie tym ze patelnia ma za wysokie boki i nie moge ich odwrócić i sie rozwalaja;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Zakorzenienie
|
może spróbuj dodać więcej jajek, jajka sklejają ciasto
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mi też naleśniki coś nie wychodzą,a wcześniej robiłam fajne ![]() Cytat:
Mi to niedoroby wychodzą ![]()
![]() |
#2094 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może dzisiaj na obiad tez nalesniki zrobię ![]() ![]() Mój Erwinek nie je kanapek. Czasami mu coś się przestawi i zje nawet z 2-3 kawałki, ale to tak raz w miesiącu ;/Daję mu codziennie do naszego sniadania kanapke chleba z masłem bardzo cienko posmarowanym, to siedzi i czasami je, ale to takie najmniejsze kromeczki. Głównie śniadania i kolacje to kaszki, idą u nas tego ilości hurtowe, bo on zjada taka z 400 ml wody(gotowca) lub z 450 ml mleka kaszka manna ![]() Serki homo lub jogurty to 1-2 szt na dzień idą. Do zupy czasami mu ser tarty daję. Robię też pulpety z mielonego z tartym serem. Ale mleka z butli nigdy nie pił, i nie ruszy. Czasami sam chce z butelki takiej z mlekiem bezpośrednio się napić, ale z takiej dla niemowlaków, i MM to nie ruszy. Ja też uwielbiam spaghetti. W chwilach desperacji(czyt. głód przedokresowy) to jadam makaron z sosem czosnkowym i np łososiem wędzonym(uwielbiam takie połączenie)U mnie zawsze jest makaron ugotowany lub do ugotowania i sos czosnkowy własnej roboty ![]() I ja z tych wyrodnych co żelazka ostatni raz używałam do prasowanki ![]() Jak byłam w ciąży prasowałam wszystko co się dało, pościel, majtki, każdą ściereczkę. Teraz nie mam kiedy, a raczej czas zawsze można wygospodarować, tylko po co ![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- ja mam troche inny przepis na naleśniki niż libra bo dodaję jeszcze z łyżkę oleju do ciasta
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Zakorzenienie
|
Madzia a jak robisz ten sos czosnkowy?
#2096 |
Zakorzenienie
|
ja też daję łyzkę oleju do ciasta, jajko oddzielam żółtko wlewam do ciasta, a białko ubijam trzepaczką wtedy naleśniki są puszyste i mieciusie, roię też na wodzize mineralnej < zamiast mleka> wtedy dodaje garsc pietruszki zielonej i ciasto miksuje blenderem na gładka papkę, takie naleśniki po usmażeniu podaję z mieskiem, przeważnie z udźcem cielecym, albo z jakims innym mięskiem, wczesniej ugotowanym w warzywach. pychotka jest taki obiadek.
Mamy tez ta dużą elektryczna patelnię do naleśników, czasem smażę takie wielkie i robie tortille z warzywami i mięskiem mielonym. Jula nie lubi naleśników na słodko, ale z mięskiem, albo szpinakiem to zajada. moje dziecko wczoraj wariowało do 3.00 w nocy, a dzisiaj już szaleje od 5.30 ![]() ![]() ![]()
#2097 |
Zakorzenienie
|
sos czosnkowy to : smietana 300ml 18%+ 3 ząbki czosnku+ 2 łyżki majonezu+1/2 łyżeczki soli(na koniec czasami dosalam) 1/4 łyżeczki ostrej paptyki(większa szczypta) + pieprz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2098 |
Zakorzenienie
|
ja nalesniki tak samo jak libra robie, ale nauczylam sie je robic dopiero jakies 3 lata temu, metoda prob i bledow.
Mam o tyle dobrze, ze tz uwielbia nalesniki bez wzgledu na to czy sa udane czy nie, wiec wszystkie zjadal ![]() 4 grudnia mamy rocznice 7 lat razem,matkooo jak to zlecialo:P ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- za to tz robi najlepsza shoarme jaka jadlam , normalnie bajka, ja takiej w zyciu nie zrobie, ale to cwaniak bo sie nauczyl jak w restauracji pracowal:P
![]() |
#2099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny a szpinak kupujecie mrożony czy jaki?
![]() |
#2100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:15.