|
|
#1051 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Visanne = walka z endometriozą
Czy badanie histopatologiczne a patomorfologiczne to to samo??
![]() Otrzymałam wczoraj list z rozpoznaniem.. ale szczerze mówiąc tam nie ma żadnych konkretów.. Rozpoznanie: Tu ovarii bil. Ednometriosis susp. Czyli tyle ile wiedziałam przed laparoskopią.. nic nowego. Przecież badania histopatologiczne miały byc konkretną 'odpowiedzia' na moje 'dolegliwości'. Nic nie rozumiem.. |
|
|
|
|
#1052 |
|
Przyczajenie
|
Wreszcie znalazłam czas na rejestrację! Witam wszystkie forumowiczki.
Temat o vissane przeczytałam cały we wrześniu, kiedy miałam przepisaną pierwszą receptę na ten lek. Czytam Was regularnie i wasze historie znam. Teraz czas na mnie Zaczynając - oprócz vissane w pierwszy dzień cyklu dostaję również zastrzyk z zoladexu. (Czy któraś z was też ma takie leczenie zarekomendowane?). Aktualnie jestem w trakcie 3 opakowania V i szykuję się na wizytę do gina (22.11). Kiedy zdecydujemy co robimy dalej? Akurat jak vissane kosztuje 3,2 zł to chętnie bym przedłużyła nim leczenie jeszcze na grudzień (ale zoladexem już niekoniecznie). Chcę przedłużyć, bo po tym 3mc leczeniu mam mieć laparoskopię. Jestem jednym z tych niewielu przypadków kiedy lekarze potwierdzili u mnie endometriozę, mimo że nie miałam laparo.. ale objawy u mnie były stuprocentowe: - strasznie bolesne miesiączki szczególnie 2 dni przed i 2 na początku (bez przeciwbólowych nie ruszałam się z domu/łóżka), - podwyższony CA 125 - no i najgorsze: czyli nieudane starania o dziecko przez ok. 9 mc - poza tym w badaniu ginekologicznym mój lewy jajnik jest tak bolesny, że gdy ktoś go dotknie to zwijam się z bólu.. na tej podstwie jeden z bardzo dobrych specjalistów zdecydował o podawaniu przez 3mc V, żeby zaleczyć trochę endo i dopiero wtedy zrobić laparo. - nie wiem jak jest u mnie z tymi torbielami endometrialnymi, tzn. w trakcie starań brałam różne wspomagacze, które spowodowały powstanie takich różnych jajeczek wypełnionych krwią (jakoś tak zostało to opisane na usg) ale żaden lekarz mi wprost tego nie nazwał torbielą Podsumowując cieszę się, że jest to forum, na którym możemy powymieniać doświadczenia, a przede wszystkim powspierać się wzajemnie PS. strasznie boję się laparoskopii, w szczególności znieczulenia etc. proszę napiszcie mi jak długo po operacji byłyście na zwolnieniu/dochodziłyście do siebie?? Z uwagi na strach przed operacją - chciałabym przedłużyć leczenie V na jeszcze jeden mc (przecież zaraz są święta, sylwester...). A z drugiej strony chciałabym mieć to za sobą i móc ZAJŚĆ W CIĄŻĘ!!! |
|
|
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
Ja również zażywam wieczorem,
Dzisiaj spróbuję iść do rodzinnego, wieczorem dam znać czy przepisał czy nie. Chociaż wątpię... |
|
|
|
|
#1054 |
|
Raczkowanie
|
Ja brałam Visanne o 16 :00 i też było ok.
|
|
|
|
|
#1055 |
|
Przyczajenie
|
laski o co chodzi z tym badaniem"marker" i za co on odpowiada? bo mój lekarz takich badań mi nie zlecał a może warto je zrobić
|
|
|
|
|
#1056 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale nie zawsze to badanie daje odpowiedź na pytania. U mnie wyszedł w normie, a endo mam. |
|
|
|
|
|
#1057 |
|
Wtajemniczenie
|
ale to jest to samo co USG?
|
|
|
#1058 |
|
Przyczajenie
|
czy też macie problem z dostaniem w aptekach visanne po refundacji? za zamówiłam i lipa, nie ma w hurtowniach. jutro mam ostatnią tabletkę
|
|
|
|
|
#1059 |
|
Przyczajenie
|
czy też macie problem z dostaniem visanne w aptekach po refundacji? bo ja dziś objeździłam wszystkie apteki i lipa! nawet w hurtowniach nie ma!
|
|
|
|
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stosowałam zoladex i nigdy nie odwazylabym się go mieszać z visanne. Na niemieckich forach internetowych wyczytałam już ponad rok temu, że przy visanne nie wolno brać innych leków na endometriozę, wymieniano nie tylko zoladex, ale i danazol oraz wszystkie antyki. Co do laparoskopii, ja wyszłam na 3 dzień po operacji, na zwolnieniu bylam 2 tygodnie. |
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1062 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szywiu, jak tam samopoczucie? |
|
|
|
|
|
#1064 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
kończę 2 opakowanie i czuje się dość dobrze odczuwam czasem ból podbrzusza ale może to nie efekt uboczny tylko coś tam się goi po operacji poza tym skończyło mi się plamienie no i zmieniam nawyki żywieniowe więcej owoców i warzyw no i więcej posiłków a mniejszych wtedy czuje się lepiej a wracając do refundacji to chyba ktoś kto układał tą listę miał wśród bliskich kogoś chorego na endometriozę pozdrawiam damy radę
|
|
|
|
|
#1065 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiaj mija 6 dzień od operacji, miewam się dobrze. Robie wszystko jak przed operacją, czyli dzwigam itp... niby powinnam się oszczędzac no ale córka wróciła od teściów z gorączką 39,3 więc jak jej nie nosic... W szpitalu spędziłam aż 8 dni. Przyjeli mnie w środę a ciachneli dopiero w poniedziałek (długi weeken przeleżałam i ''pachniałam'') a wyszłam w czwartek. Miałam znieczulenie od pasa w dól jak przy cc ale dostałam też jakąs niebieską tableteczkę bodajże nazwa na D się zaczyna, i odleciałam więc niewiele pamiętam 24 h na sali pooperacyjnej poźniej wstajemy i już było ok Rana nie boli mnie wogóle o dziwo, za to ręka z siniakiem po kroplówce daje znac o sobie Niestety cewnik mi się ''zapchał'' i myślałam że mi pęcherz rozerwie, ale szybka reakcja mojego tż sprawiła iż wyciągneli go i mogłam sisi zrobic. No to chyba tyle z samego pobytu.Na wynik badania hist mam czekac 21 dni i dopiero iśc do gina. Nie dostałam żadnych leków itp.. więc dostanę normalną @ i tu mnie to dziwi bo przecież może mi się już to odnowic
|
|
|
#1066 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Raczkowanie
|
Koti777 witaj, fajnie, że się zarejestrowałaś, ja również uważam, że powinnaś iść do innego lekarza zobaczyć co on o tym wszystkim myśli. Ostatnio dziewczyny mi też tak radziły, miałam już skończyć Visanne, a okazało się, że teraz starania raczej mogły by nie przynieść skutku, więc mam 5 kolejnych op i dopiero starania o dzidzię. A swoją drogą to pamiętaj, że na laparo czeka się minimum miesiąc.
Mysia1234 ja po ostatniej operacji umówiłam się wcześniej z moim lekarzem i wyszłam ze szpitala z recepta. Z tym dźwiganiem uważaj, niech ktoś Cię odciąży, żeby Ci nic tam nie popękało w brzuchu, to jest takie świeże. Ja natomiast nie poszłam do rodzinnego po przeprawienie recepty, tylko umówiłam się z lekarką, wypisze i mi wyśle - jedyny lekarz któremu nie chodzi tylko o kasę. Ponieważ poprzedni kazał mi przychodzić po same recepty do gabinetu, co wiadomo wiążę się z normalną opłatą jak za wizytę. Jak dotąd jestem zadowolona i cieszę się, że zmieniłam lekarza, dzięki dziewczyny za radę. Pozdrowienia dla wszystkich, dziewczyny po opracjach wracajcie do zdrowia. Edytowane przez Mixi89 Czas edycji: 2011-11-21 o 10:37 |
|
|
|
|
#1068 |
|
Zakorzenienie
|
zdecydowanie po operacji powinnaś dostać coś na zasuszenie ognisk, których lekarze mogli nie dostrzec. Często takie się zdarzają i później nowa torbiel rośnie. Już niejedna dziewczyna z tego forum miała taki przypadek - tydzień po operacji i torbiel, bo nie dostała leku. Ja po operacji dostałam natychmiast receptę na danazol, który lekarz kazał brać jak najszybciej.
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1070 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak jak pisałam to leczenie już kończę także może wywalczę receptę na Vissane na grudzień, ale już bez zoladexu. Mixi89 - dziękuję za miłe powitanie wiem, że na laparoskopię się czeka ok. 1 mc. Także już po 22.11 jak odwiedzę gin mam zamiar się udać po wszelkie skierowania etc. na laparo, żeby w styczniu mieć to za sobą. Ale nie chcę jeszcze w grudniu dostać miesiączki...Dziękuję za wszelkie odp. dot. operacji. Czy jako bardziej doświadczone koleżanki możecie mi jeszcze powiedzieć, czy: - zawsze są pobierane jakieś wycinki z tkanek, aby potwierdzić endo, czy jakoś osobno muszę o to poprosić lekarza? - czy jak ma się robioną laparoskopię zwiadowczą to też lekarz przyprowadzający operację może jakoś niwelować ogniska endo, czy może powinnam mieć jakiś inny rodzaj laparoskopii "przypisany"? Po lekturze forum koniecznie zanotowałam sobie, aby podczas laparo "wywalczyć" zrobienie również HSG (tym bardziej, że chcę od razu po operacji zacząć starania), no i dodatkowo dopilnować aby podali mi ten lek na zrosty (tzn. oczywiście jak ja dodatkowo wcześniej za niego zapłacę ).
|
|
|
|
|
|
#1071 |
|
Raczkowanie
|
Koti777 jaki lekarz by nie byl cudowny nigdy nie odwazylabym sie brac dwoch leków na endometriozę bez konsultacji z innymi. w szoku jestem.
ja bylam u lekarza i dostalam receptę z P na 8 pudełko Visanne. zapłaciłam 3,2 a to krwawienie ktore mialam zniknęło. lekarz długo patrzyl na usg i polecil zrobić test ciążowy, ale ja na pewno wiem ze nie jestem w ciazy. troche brzuch mnie pobolewa po tej kilkudniowej przerwie. ciesze sie ze wreszcie nie musze wdawac majatku na tabletki
|
|
#1072 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do laparoskopii - tak, pobierają sami do badania i sprawdzają co i jak, przy laparoskopii zwiadowczej raczej nie usuwa się nic, tylko ogląda co i jak. Cytat:
A jak się ogolnie czujesz?
Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2011-11-21 o 18:07 |
||
|
|
|
|
#1073 |
|
Raczkowanie
|
LadyCurly,
Kochana zrób test, koniecznie, byś wiedziała na 100% Ja bym pewnie z 2 lub 3 zrobiła w takiej sytuacji heh... Edytowane przez Mixi89 Czas edycji: 2011-11-21 o 20:05 |
|
|
|
|
#1074 |
|
Raczkowanie
|
Proszę proszę niech ktoś mi podpowie dziś idę do gin. Miałam robione po zakończeniu miesiączki usg i pani stwierdziła, że mam pęcherze na jajniku i to endometrioza. Kazała poczytać o tym i wrócić powiedziała, że przepisze jakieś łagodne hormony nawet nie anty, ale ja chciałabym więcej badań niż usg. Sprawdzić czy nie ma tego więcej we mnie. O jakie badania poprosić. Po marnym usg nie zacznęł żreć hormonów podobno rezonans magnetyczny wykrywa różne zmiany, marker CA 125, nawet głupi poziom hormonów?? Proszę napiszcie coś mam czas do 16 potem wizyta.
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rezonans magnetyczny wykrywa uszkodzenia endometrium ,moze być pomocnym badaniem, ale też nie można się nim sugerować w 100%. Mialam to i nic za bardzo nie pokazało. Jeżeli chcesz dodatkowe badania, zrób marker, możesz zrobić rezonans. Wybacz, ale to, że lekarka na podstawie usg stwierdza, że masz endometriozę, to źle o niej świadczy. Ja bym zwiewała do innego. tym bardziej dziwi jej metoda leczenia. Na endometriozę jakieś hormony, nie wiadomo jakie, ale nie anty? Dziwne ma podejście. Nie powinna przede wszystkim wydawać takiej diagnozy, że to endo, skoro nie było laparoskopii - jedynego pewnego źródła informacji. Moja rada? Zrób marker, udaj się do innego lekarza na konsultację. Nie brałabym żadnych leków na Twoim miejscu, skoro nie wiadomo na pewno, co to jest. Niech inny ginekolog zobaczy i wyrazi swoją opinię. |
|
|
|
|
|
#1076 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
)Jako tako czytając objawy endo... mam je wszystkie ona własnie na podstawie tego z czym się do niej zwróciłam i usg wydała taką opinie. Mam obfite miesiączki wręcz baaardzo i od jakiegoś roku to ból w czasie okresu jest tak silny, że kilka razy bym już zemdlała. Inna pani doktor powiedziała mi, że mam policystyczne jajniki ze względu na pęcherzyki na nich, ale wtedy się jakoś tym nie przejęłam. Pójdę dziś i zarządam rezonansu mag. jamy brzusznej i miednicy małej, poziomu hormonów i to CA 125. Jeśli nie będzie chciała współpracować i wypisze tabsy to poczytam co dała ale zażywac nie muszę. Pójdę do innego ehhh |
|
|
|
|
#1077 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
doszło do niepokalanego poczęcia?, zrobię od razu 5 żeby mieć pewność i wkleję Wam zdjecią jednej kreski, amen.
|
|
|
#1078 |
|
Raczkowanie
|
Kochane a ja mam problem z kupieniem visanne po refundacji.U nas w żadnej aptece nie ma,nawet w tej w której do tej pory kupowałam
|
|
|
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1080 |
|
Przyczajenie
|
witam!!
ja juz nie jestem na Visanne. Teraz to sa podejscia do zaciazenia.zobaczymy czy 2grudnia dostane @. a co do leku to ja pytałam z ciekawosci o cene i tez w dwóch aptekach nie było. ale pewnie za jakis czas jak wystko sie uspokoi to beda jak dawniej. Usciski dla wszykich |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:09.

24 h na sali pooperacyjnej poźniej wstajemy i już było ok
Niestety cewnik mi się ''zapchał'' i myślałam że mi pęcherz rozerwie, ale szybka reakcja mojego tż sprawiła iż wyciągneli go i mogłam sisi zrobic. No to chyba tyle z samego pobytu.
a to krwawienie ktore mialam zniknęło. lekarz długo patrzyl na usg i polecil zrobić test ciążowy, ale ja na pewno wiem ze nie jestem w ciazy. troche brzuch mnie pobolewa po tej kilkudniowej przerwie. ciesze sie ze wreszcie nie musze wdawac majatku na tabletki