Visanne = walka z endometriozą - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-18, 11:01   #1051
Afrodita
Zadomowienie

Dot.: Visanne = walka z endometriozą

Czy badanie histopatologiczne a patomorfologiczne to to samo??

Otrzymałam wczoraj list z rozpoznaniem.. ale szczerze mówiąc tam nie ma żadnych konkretów..
Rozpoznanie: Tu ovarii bil. Ednometriosis susp.

Czyli tyle ile wiedziałam przed laparoskopią.. nic nowego. Przecież badania histopatologiczne miały byc konkretną 'odpowiedzia' na moje 'dolegliwości'.

Nic nie rozumiem..
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 13:05   #1052
koti777
Przyczajenie

Wreszcie znalazłam czas na rejestrację! Witam wszystkie forumowiczki.
Temat o vissane przeczytałam cały we wrześniu, kiedy miałam przepisaną pierwszą receptę na ten lek. Czytam Was regularnie i wasze historie znam.
Teraz czas na mnie
Zaczynając - oprócz vissane w pierwszy dzień cyklu dostaję również zastrzyk z zoladexu. (Czy któraś z was też ma takie leczenie zarekomendowane?).
Aktualnie jestem w trakcie 3 opakowania V i szykuję się na wizytę do gina (22.11). Kiedy zdecydujemy co robimy dalej? Akurat jak vissane kosztuje 3,2 zł to chętnie bym przedłużyła nim leczenie jeszcze na grudzień (ale zoladexem już niekoniecznie). Chcę przedłużyć, bo po tym 3mc leczeniu mam mieć laparoskopię. Jestem jednym z tych niewielu przypadków kiedy lekarze potwierdzili u mnie endometriozę, mimo że nie miałam laparo.. ale objawy u mnie były stuprocentowe:
- strasznie bolesne miesiączki szczególnie 2 dni przed i 2 na początku (bez przeciwbólowych nie ruszałam się z domu/łóżka),
- podwyższony CA 125
- no i najgorsze: czyli nieudane starania o dziecko przez ok. 9 mc
- poza tym w badaniu ginekologicznym mój lewy jajnik jest tak bolesny, że gdy ktoś go dotknie to zwijam się z bólu.. na tej podstwie jeden z bardzo dobrych specjalistów zdecydował o podawaniu przez 3mc V, żeby zaleczyć trochę endo i dopiero wtedy zrobić laparo.
- nie wiem jak jest u mnie z tymi torbielami endometrialnymi, tzn. w trakcie starań brałam różne wspomagacze, które spowodowały powstanie takich różnych jajeczek wypełnionych krwią (jakoś tak zostało to opisane na usg) ale żaden lekarz mi wprost tego nie nazwał torbielą
Podsumowując cieszę się, że jest to forum, na którym możemy powymieniać doświadczenia, a przede wszystkim powspierać się wzajemnie
PS. strasznie boję się laparoskopii, w szczególności znieczulenia etc. proszę napiszcie mi jak długo po operacji byłyście na zwolnieniu/dochodziłyście do siebie?? Z uwagi na strach przed operacją - chciałabym przedłużyć leczenie V na jeszcze jeden mc (przecież zaraz są święta, sylwester...). A z drugiej strony chciałabym mieć to za sobą i móc ZAJŚĆ W CIĄŻĘ!!!
koti777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 13:43   #1053
Mixi89
Raczkowanie

Ja również zażywam wieczorem,
Dzisiaj spróbuję iść do rodzinnego, wieczorem dam znać czy przepisał czy nie. Chociaż wątpię...
Mixi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 20:17   #1054
szywia
Raczkowanie

Ja brałam Visanne o 16 :00 i też było ok.
szywia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 21:02   #1055
franekiandzia
Przyczajenie

laski o co chodzi z tym badaniem"marker" i za co on odpowiada? bo mój lekarz takich badań mi nie zlecał a może warto je zrobić
franekiandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 00:54   #1056
moonikaa83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez franekiandzia Pokaż wiadomość
laski o co chodzi z tym badaniem"marker" i za co on odpowiada? bo mój lekarz takich badań mi nie zlecał a może warto je zrobić
jeśli są jakieś podejrzenia o endo na jajnikach - torbiele - to warto zrobić, bo wtedy wyjdzie podwyższony.
Ale nie zawsze to badanie daje odpowiedź na pytania. U mnie wyszedł w normie, a endo mam.
moonikaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 10:34   #1057
yessabell
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moonikaa83 Pokaż wiadomość
jeśli są jakieś podejrzenia o endo na jajnikach - torbiele - to warto zrobić, bo wtedy wyjdzie podwyższony.
Ale nie zawsze to badanie daje odpowiedź na pytania. U mnie wyszedł w normie, a endo mam.
ale to jest to samo co USG?
Stary 2011-11-19, 13:30   #1058
franekiandzia
Przyczajenie

czy też macie problem z dostaniem w aptekach visanne po refundacji? za zamówiłam i lipa, nie ma w hurtowniach. jutro mam ostatnią tabletkę.objeździłam dziś wszystkie apteki, wszyscy dzwonią do hurtowni i nic. rodzina mi znalazła ostatnie opakowanie w aptece 100 km dalej, ale dopiero na wtorek
Stary 2011-11-19, 13:50   #1059
franekiandzia
Przyczajenie

czy też macie problem z dostaniem visanne w aptekach po refundacji? bo ja dziś objeździłam wszystkie apteki i lipa! nawet w hurtowniach nie ma!
Stary 2011-11-19, 16:32   #1060
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koti777 Pokaż wiadomość
Temat o vissane przeczytałam cały we wrześniu, kiedy miałam przepisaną pierwszą receptę na ten lek. Czytam Was regularnie i wasze historie znam.
Teraz czas na mnie
Zaczynając - oprócz vissane w pierwszy dzień cyklu dostaję również zastrzyk z zoladexu. (Czy któraś z was też ma takie leczenie zarekomendowane?).
Aktualnie jestem w trakcie 3 opakowania V i szykuję się na wizytę do gina (22.11). Kiedy zdecydujemy co robimy dalej? Akurat jak vissane kosztuje 3,2 zł to chętnie bym przedłużyła nim leczenie jeszcze na grudzień (ale zoladexem już niekoniecznie). Chcę przedłużyć, bo po tym 3mc leczeniu mam mieć laparoskopię. Jestem jednym z tych niewielu przypadków kiedy lekarze potwierdzili u mnie endometriozę, mimo że nie miałam laparo.. ale objawy u mnie były stuprocentowe:
- strasznie bolesne miesiączki szczególnie 2 dni przed i 2 na początku (bez przeciwbólowych nie ruszałam się z domu/łóżka),
- podwyższony CA 125
- poza tym w badaniu ginekologicznym mój lewy jajnik jest tak bolesny, że gdy ktoś go dotknie to zwijam się z bólu.. na tej podstwie jeden z bardzo dobrych specjalistów zdecydował o podawaniu przez 3mc V, żeby zaleczyć trochę endo i dopiero wtedy zrobić laparo.
- nie wiem jak jest u mnie z tymi torbielami endometrialnymi, tzn. w trakcie starań brałam różne wspomagacze, które spowodowały powstanie takich różnych jajeczek wypełnionych krwią (jakoś tak zostało to opisane na usg) ale żaden lekarz mi wprost tego nie nazwał torbielą
Podsumowując cieszę się, że jest to forum, na którym możemy powymieniać doświadczenia, a przede wszystkim powspierać się wzajemnie
PS. strasznie boję się laparoskopii, w szczególności znieczulenia etc. proszę napiszcie mi jak długo po operacji byłyście na zwolnieniu/dochodziłyście do siebie?? Z uwagi na strach przed operacją - chciałabym przedłużyć leczenie V na jeszcze jeden mc (przecież zaraz są święta, sylwester...). A z drugiej strony chciałabym mieć to za sobą i móc ZAJŚĆ W CIĄŻĘ!!!
Ale jak to? Przyjmujesz zarówno visanne jak i zoladex? Na ulotce visanne napisane jest, by nie przyjmować żadnych innych leków hormonalnych przy leczeniu visanne, a zoladex to goserelina, czyli analog hormonu wyzwalającego GnRH
Stosowałam zoladex i nigdy nie odwazylabym się go mieszać z visanne. Na niemieckich forach internetowych wyczytałam już ponad rok temu, że przy visanne nie wolno brać innych leków na endometriozę, wymieniano nie tylko zoladex, ale i danazol oraz wszystkie antyki.

Co do laparoskopii, ja wyszłam na 3 dzień po operacji, na zwolnieniu bylam 2 tygodnie.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 19:29   #1061
moonikaa83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yessabell Pokaż wiadomość
ale to jest to samo co USG?
usg, to usg
a marker, to marker
to są zupełnie różne badania - usg wiadomo jak się robi, a marker to badanie z krwi
moonikaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 21:24   #1062
szywia
Raczkowanie

Cytat:
Teraz czas na mnie
- podwyższony CA 125
Witaj radziłabym Ci zasięgnąć opini innego lekarza, bo stosowanie dwóch leków na endometriozę wiąże ze sobą mnóstwo powikłań, szczerzę to niesamowicie dziwi mnie jak można przepisać komuś dwa leki i kazać brać w tym samym czasie...jeżeli natomiast chodzi o samą laparoskopię, to naprawdę nie masz się czego obawiać, ja jeszcze tego samego dnia chodziłam i nie potrzebowałam nawet środków przeciwbólowych, rozumiem Twoje obawy, bo każda operacja nawet ta najmniej inwazyjna, sieję za sobą strach...Znieczulenie nie jest niczym strasznym, nawet nie zdążysz o tym pomyśleć a już będzie po wszystkim.Życzę powodzenia.
Stary 2011-11-20, 00:30   #1063
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szywia Pokaż wiadomość
Witaj radziłabym Ci zasięgnąć opini innego lekarza, bo stosowanie dwóch leków na endometriozę wiąże ze sobą mnóstwo powikłań, szczerzę to niesamowicie dziwi mnie jak można przepisać komuś dwa leki i kazać brać w tym samym czasie...jeżeli natomiast chodzi o samą laparoskopię, to naprawdę nie masz się czego obawiać, ja jeszcze tego samego dnia chodziłam i nie potrzebowałam nawet środków przeciwbólowych, rozumiem Twoje obawy, bo każda operacja nawet ta najmniej inwazyjna, sieję za sobą strach...Znieczulenie nie jest niczym strasznym, nawet nie zdążysz o tym pomyśleć a już będzie po wszystkim.Życzę powodzenia.
mam takie samo zdanie - tym bardziej, że przy leczeniu visanne jest absolutnie zakazne przyjmowanie czegoś innego na endo..

Szywiu, jak tam samopoczucie?
Stary 2011-11-20, 11:14   #1064
dominika_81s
Raczkowanie

hej dziewczyny
kończę 2 opakowanie i czuje się dość dobrze
odczuwam czasem ból podbrzusza ale może to nie efekt uboczny tylko coś tam się goi po operacji
poza tym skończyło mi się plamienie
no i zmieniam nawyki żywieniowe więcej owoców i warzyw no i więcej posiłków a mniejszych wtedy czuje się lepiej

a wracając do refundacji to chyba ktoś kto układał tą listę miał wśród bliskich kogoś chorego na endometriozę

pozdrawiam
damy radę
dominika_81s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 15:12   #1065
Mysia1234
Raczkowanie

GG do Mysia1234

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
hej! a jaka diagnoza, co zobaczyli lekarze w brzuchu, co mówili? Wracaj szybciutko do zdrówka, pozdrowienia
Hej hej, na wypisie jest napisane: Wycięcie ogniska endometriozy w bliźnie po cięciu cesarskim.
Dzisiaj mija 6 dzień od operacji, miewam się dobrze. Robie wszystko jak przed operacją, czyli dzwigam itp... niby powinnam się oszczędzac no ale córka wróciła od teściów z gorączką 39,3 więc jak jej nie nosic...
W szpitalu spędziłam aż 8 dni. Przyjeli mnie w środę a ciachneli dopiero w poniedziałek (długi weeken przeleżałam i ''pachniałam'') a wyszłam w czwartek. Miałam znieczulenie od pasa w dól jak przy cc ale dostałam też jakąs niebieską tableteczkę bodajże nazwa na D się zaczyna, i odleciałam więc niewiele pamiętam 24 h na sali pooperacyjnej poźniej wstajemy i już było ok Rana nie boli mnie wogóle o dziwo, za to ręka z siniakiem po kroplówce daje znac o sobie Niestety cewnik mi się ''zapchał'' i myślałam że mi pęcherz rozerwie, ale szybka reakcja mojego tż sprawiła iż wyciągneli go i mogłam sisi zrobic. No to chyba tyle z samego pobytu.
Na wynik badania hist mam czekac 21 dni i dopiero iśc do gina. Nie dostałam żadnych leków itp.. więc dostanę normalną @ i tu mnie to dziwi bo przecież może mi się już to odnowic

Razem od 18.03.2005
Zaręczyny 29.07.2009
Ślubowaliśmy 12.02.2011
Mysia1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 16:01   #1066
szywia
Raczkowanie

Cytat:
mam takie samo zdanie - tym bardziej, że przy leczeniu visanne jest absolutnie zakazne przyjmowanie czegoś innego na endo..

Szywiu, jak tam samopoczucie?
Dziękuję u mnie wszystko pomalutku się normuję, najwidoczniej bóle brzucha były spowodowane zmianą sposobu leczenia i braniem innych leków, czuję się dobrze, kontrolę u lekarza mam dopiero w styczniu, no chyba że będzie się coś niepokojącego działo to wtedy wcześniej.Cieszę się że Visanne jest wreszcie refundowane, co prawda ja się na nią już nie załapałam, ale innym będzie łatwiej.
Stary 2011-11-21, 10:36   #1067
Mixi89
Raczkowanie

Koti777 witaj, fajnie, że się zarejestrowałaś, ja również uważam, że powinnaś iść do innego lekarza zobaczyć co on o tym wszystkim myśli. Ostatnio dziewczyny mi też tak radziły, miałam już skończyć Visanne, a okazało się, że teraz starania raczej mogły by nie przynieść skutku, więc mam 5 kolejnych op i dopiero starania o dzidzię. A swoją drogą to pamiętaj, że na laparo czeka się minimum miesiąc.

Mysia1234 ja po ostatniej operacji umówiłam się wcześniej z moim lekarzem i wyszłam ze szpitala z recepta. Z tym dźwiganiem uważaj, niech ktoś Cię odciąży, żeby Ci nic tam nie popękało w brzuchu, to jest takie świeże.

Ja natomiast nie poszłam do rodzinnego po przeprawienie recepty, tylko umówiłam się z lekarką, wypisze i mi wyśle - jedyny lekarz któremu nie chodzi tylko o kasę. Ponieważ poprzedni kazał mi przychodzić po same recepty do gabinetu, co wiadomo wiążę się z normalną opłatą jak za wizytę. Jak dotąd jestem zadowolona i cieszę się, że zmieniłam lekarza, dzięki dziewczyny za radę.

Pozdrowienia dla wszystkich, dziewczyny po opracjach wracajcie do zdrowia.

Edytowane przez Mixi89
Czas edycji: 2011-11-21 o 10:37
Stary 2011-11-21, 10:44   #1068
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia1234 Pokaż wiadomość
Na wynik badania hist mam czekac 21 dni i dopiero iśc do gina. Nie dostałam żadnych leków itp.. więc dostanę normalną @ i tu mnie to dziwi bo przecież może mi się już to odnowic
zdecydowanie po operacji powinnaś dostać coś na zasuszenie ognisk, których lekarze mogli nie dostrzec. Często takie się zdarzają i później nowa torbiel rośnie. Już niejedna dziewczyna z tego forum miała taki przypadek - tydzień po operacji i torbiel, bo nie dostała leku. Ja po operacji dostałam natychmiast receptę na danazol, który lekarz kazał brać jak najszybciej.
Stary 2011-11-21, 13:14   #1069
dzemilun
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez franekiandzia Pokaż wiadomość
czy też macie problem z dostaniem visanne w aptekach po refundacji? bo ja dziś objeździłam wszystkie apteki i lipa! nawet w hurtowniach nie ma!

ja nie miałam problemu i u mnie kosztuje 3,20 zł
dzemilun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 13:36   #1070
koti777
Przyczajenie

Cytat:
Moja gin to b. dobry endokrynolog. Całkowicie jej zaufałam z tym leczeniem. Ale rzeczywiście też dziwiłam się, że muszę 2 leki na raz przyjmować. Dokładnie wygląda to tak: zastrzyk z zoladexu miałam aplikowany w 1-szy dzień cyklu, to był zarazem 1 dzień przyjmowania opakowania Vissane (i tak przez 28 dni x 3mc). Przez ten czas nie miałam okresu, ani nawet plamienia (poza 1 cyklem kiedy plamienie trwało ok. 2 tyg).
Tak jak pisałam to leczenie już kończę także może wywalczę receptę na Vissane na grudzień, ale już bez zoladexu.

Mixi89 - dziękuję za miłe powitanie wiem, że na laparoskopię się czeka ok. 1 mc. Także już po 22.11 jak odwiedzę gin mam zamiar się udać po wszelkie skierowania etc. na laparo, żeby w styczniu mieć to za sobą. Ale nie chcę jeszcze w grudniu dostać miesiączki...

Dziękuję za wszelkie odp. dot. operacji. Czy jako bardziej doświadczone koleżanki możecie mi jeszcze powiedzieć, czy:
- zawsze są pobierane jakieś wycinki z tkanek, aby potwierdzić endo, czy jakoś osobno muszę o to poprosić lekarza?
- czy jak ma się robioną laparoskopię zwiadowczą to też lekarz przyprowadzający operację może jakoś niwelować ogniska endo, czy może powinnam mieć jakiś inny rodzaj laparoskopii "przypisany"?

Po lekturze forum koniecznie zanotowałam sobie, aby podczas laparo "wywalczyć" zrobienie również HSG (tym bardziej, że chcę od razu po operacji zacząć starania), no i dodatkowo dopilnować aby podali mi ten lek na zrosty (tzn. oczywiście jak ja dodatkowo wcześniej za niego zapłacę ).
koti777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 15:40   #1071
LadyCurly
Raczkowanie

Koti777 jaki lekarz by nie byl cudowny nigdy nie odwazylabym sie brac dwoch leków na endometriozę bez konsultacji z innymi. w szoku jestem.

ja bylam u lekarza i dostalam receptę z P na 8 pudełko Visanne. zapłaciłam 3,2 a to krwawienie ktore mialam zniknęło. lekarz długo patrzyl na usg i polecil zrobić test ciążowy, ale ja na pewno wiem ze nie jestem w ciazy. troche brzuch mnie pobolewa po tej kilkudniowej przerwie. ciesze sie ze wreszcie nie musze wdawac majatku na tabletki
Stary 2011-11-21, 18:05   #1072
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Moja gin to b. dobry endokrynolog. Całkowicie jej zaufałam z tym leczeniem. Ale rzeczywiście też dziwiłam się, że muszę 2 leki na raz przyjmować. Dokładnie wygląda to tak: zastrzyk z zoladexu miałam aplikowany w 1-szy dzień cyklu, to był zarazem 1 dzień przyjmowania opakowania Vissane (i tak przez 28 dni x 3mc). Przez ten czas nie miałam okresu, ani nawet plamienia (poza 1 cyklem kiedy plamienie trwało ok. 2 tyg).
Tak jak pisałam to leczenie już kończę także może wywalczę receptę na Vissane na grudzień, ale już bez zoladexu.

Mixi89 - dziękuję za miłe powitanie wiem, że na laparoskopię się czeka ok. 1 mc. Także już po 22.11 jak odwiedzę gin mam zamiar się udać po wszelkie skierowania etc. na laparo, żeby w styczniu mieć to za sobą. Ale nie chcę jeszcze w grudniu dostać miesiączki...

Dziękuję za wszelkie odp. dot. operacji. Czy jako bardziej doświadczone koleżanki możecie mi jeszcze powiedzieć, czy:
- zawsze są pobierane jakieś wycinki z tkanek, aby potwierdzić endo, czy jakoś osobno muszę o to poprosić lekarza?
- czy jak ma się robioną laparoskopię zwiadowczą to też lekarz przyprowadzający operację może jakoś niwelować ogniska endo, czy może powinnam mieć jakiś inny rodzaj laparoskopii "przypisany"?

Po lekturze forum koniecznie zanotowałam sobie, aby podczas laparo "wywalczyć" zrobienie również HSG (tym bardziej, że chcę od razu po operacji zacząć starania), no i dodatkowo dopilnować aby podali mi ten lek na zrosty (tzn. oczywiście jak ja dodatkowo wcześniej za niego zapłacę ).
uwierz mi , że ja chodziłam do wielu "cudownych" lekarzy. "Zaliczyłam" prawie cały POznań, chodziłam po najlepszych i najdroższych ordynatorach i wiem, że nie można polegać na opinii 1 lekarza, czasem jest tak, że nie można polegać na opinii 2, czy 3 lekarzy. Ja od 14 roku życia cierpię na endo i trochę przeżyłam w związku z tą chorobą, przyjmowałam wszystkie możliwe leki. Jestem wręcz pewna, że przyjmowanie 2 leków na endo jednocześnie jest absolutnie zabronione, przeczytaj dokładnie obie ulotki, polecam także zapoznać się dobrze z informacjami na temat tych leków. W NIemczech visanne jest przyjmowane znacznie dluzej niz u nas, na forach ginekologicznych czytalam, iż absolutnie trzeba odstawić antyki, danazol, zolade oraz kilka innych leków, ktorych nazw nie znam, gdyż u nas są one niedostępne. Dobrze Ci Mixi radziła, byś skonsultowała to z innym. Ale to Twoja decyzja, zrobisz jak zechcesz, my tylko staramy się zawsze doradzić jak najlepiej możemy, gdyż niektóre z nas od bardzo dawna leczą się na endo, mają ogromną wiedzę i doświadczenie w kwestii leczenia oraz przeszły multum lekarzy, a i często po kilka operacji. My chcemy dla Ciebie jak najlepiej, bo jesteś jedną z nas - chorych na endo

Co do laparoskopii - tak, pobierają sami do badania i sprawdzają co i jak, przy laparoskopii zwiadowczej raczej nie usuwa się nic, tylko ogląda co i jak.

Cytat:
Napisane przez LadyCurly Pokaż wiadomość
Koti777 jaki lekarz by nie byl cudowny nigdy nie odwazylabym sie brac dwoch leków na endometriozę bez konsultacji z innymi. w szoku jestem.

ja bylam u lekarza i dostalam receptę z P na 8 pudełko Visanne. zapłaciłam 3,2 a to krwawienie ktore mialam zniknęło. lekarz długo patrzyl na usg i polecil zrobić test ciążowy, ale ja na pewno wiem ze nie jestem w ciazy. troche brzuch mnie pobolewa po tej kilkudniowej przerwie. ciesze sie ze wreszcie nie musze wdawac majatku na tabletki
kochana, bardzo się cieszę, że wreszcie mozesz taniej kupić ten lek ;* wiem, że to dla Ciebie było ważne A jak się ogolnie czujesz?

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2011-11-21 o 18:07
Stary 2011-11-21, 20:03   #1073
Mixi89
Raczkowanie

LadyCurly,
Kochana zrób test, koniecznie, byś wiedziała na 100%
Ja bym pewnie z 2 lub 3 zrobiła w takiej sytuacji heh...

Edytowane przez Mixi89
Czas edycji: 2011-11-21 o 20:05
Stary 2011-11-22, 07:36   #1074
strufka
Raczkowanie

Proszę proszę niech ktoś mi podpowie dziś idę do gin. Miałam robione po zakończeniu miesiączki usg i pani stwierdziła, że mam pęcherze na jajniku i to endometrioza. Kazała poczytać o tym i wrócić powiedziała, że przepisze jakieś łagodne hormony nawet nie anty, ale ja chciałabym więcej badań niż usg. Sprawdzić czy nie ma tego więcej we mnie. O jakie badania poprosić. Po marnym usg nie zacznęł żreć hormonów podobno rezonans magnetyczny wykrywa różne zmiany, marker CA 125, nawet głupi poziom hormonów?? Proszę napiszcie coś mam czas do 16 potem wizyta.
strufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 08:30   #1075
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strufka Pokaż wiadomość
Proszę proszę niech ktoś mi podpowie dziś idę do gin. Miałam robione po zakończeniu miesiączki usg i pani stwierdziła, że mam pęcherze na jajniku i to endometrioza. Kazała poczytać o tym i wrócić powiedziała, że przepisze jakieś łagodne hormony nawet nie anty, ale ja chciałabym więcej badań niż usg. Sprawdzić czy nie ma tego więcej we mnie. O jakie badania poprosić. Po marnym usg nie zacznęł żreć hormonów podobno rezonans magnetyczny wykrywa różne zmiany, marker CA 125, nawet głupi poziom hormonów?? Proszę napiszcie coś mam czas do 16 potem wizyta.
marker wskazany jak najbardziej, ale nie można się nim sugerować ostatecznie
Rezonans magnetyczny wykrywa uszkodzenia endometrium ,moze być pomocnym badaniem, ale też nie można się nim sugerować w 100%. Mialam to i nic za bardzo nie pokazało.
Jeżeli chcesz dodatkowe badania, zrób marker, możesz zrobić rezonans.
Wybacz, ale to, że lekarka na podstawie usg stwierdza, że masz endometriozę, to źle o niej świadczy. Ja bym zwiewała do innego. tym bardziej dziwi jej metoda leczenia. Na endometriozę jakieś hormony, nie wiadomo jakie, ale nie anty? Dziwne ma podejście.
Nie powinna przede wszystkim wydawać takiej diagnozy, że to endo, skoro nie było laparoskopii - jedynego pewnego źródła informacji.
Moja rada? Zrób marker, udaj się do innego lekarza na konsultację. Nie brałabym żadnych leków na Twoim miejscu, skoro nie wiadomo na pewno, co to jest. Niech inny ginekolog zobaczy i wyrazi swoją opinię.
Stary 2011-11-22, 11:34   #1076
strufka
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź )
Jako tako czytając objawy endo... mam je wszystkie ona własnie na podstawie tego z czym się do niej zwróciłam i usg wydała taką opinie.
Mam obfite miesiączki wręcz baaardzo i od jakiegoś roku
to ból w czasie okresu jest tak silny,
że kilka razy bym już zemdlała.
Inna pani doktor powiedziała mi, że mam policystyczne jajniki
ze względu na pęcherzyki na nich,
ale wtedy się jakoś tym nie przejęłam.
Pójdę dziś i zarządam rezonansu mag. jamy brzusznej i miednicy małej, poziomu hormonów i to CA 125.
Jeśli nie będzie chciała współpracować i wypisze tabsy to poczytam co dała ale zażywac nie muszę.
Pójdę do innego ehhh
strufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 13:12   #1077
LadyCurly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mixi89 Pokaż wiadomość
LadyCurly,
Kochana zrób test, koniecznie, byś wiedziała na 100%
Ja bym pewnie z 2 lub 3 zrobiła w takiej sytuacji heh...

doszło do niepokalanego poczęcia?, zrobię od razu 5 żeby mieć pewność i wkleję Wam zdjecią jednej kreski, amen.
Stary 2011-11-22, 13:33   #1078
aga779
Raczkowanie

Kochane a ja mam problem z kupieniem visanne po refundacji.U nas w żadnej aptece nie ma,nawet w tej w której do tej pory kupowałam
aga779 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 14:16   #1079
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga779 Pokaż wiadomość
Kochane a ja mam problem z kupieniem visanne po refundacji.U nas w żadnej aptece nie ma,nawet w tej w której do tej pory kupowałam
a na zamówienie?
Stary 2011-11-22, 14:30   #1080
giselka 86
Przyczajenie

witam!!
ja juz nie jestem na Visanne. Teraz to sa podejscia do zaciazenia.zobaczymy czy 2grudnia dostane @.
a co do leku to ja pytałam z ciekawosci o cene i tez w dwóch aptekach nie było.
ale pewnie za jakis czas jak wystko sie uspokoi to beda jak dawniej.
Usciski dla wszykich
giselka 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości