|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Cytat:
i tak jak nic nie słyszałam o modelu szczura również nic nie obilo mi się o uszy a propos modelu czlowieka, więc jak masz jakieś artykuły albo strony na których jest to opisane byłabym wdzięczna o udostepnienie
|
|
|
|
|
#4712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja jem sporadycznie, kiedyś zresztą nie jadłam wcale kosmetyki też kupuję tylko mineralne albo w yves rocher, przecież to nic nie kosztuje, poza odrobiną pomyślunku, a jest głosowaniem portfelem za firmami nietestującymi
|
|
#4713 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przykre, ze zwierzeta musza znosic cos takiego, ale jestli to moze komus zycie uratowac to ja sie z tym zgadzam. Natomiast wsadzanie im do oczu kosmetykow i niepozwalanie im mrugac przez 3 doby dla naszego dobrego wygladu wola o pomste do nieba ;/ A czasem trudno dojsc, np lakiery OPI, chwalili sie, ze nie testuja na zwierzetach, potem ich kupil coty zdaje sie, ktory testuje. I co teraz, testuja czy nie testuja, nie wiadomo. |
|
|
|
|
#4714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obiady też nie składają się wyłącznie z kotletów i ziemniaków ( i piwa do tego ), bo moja Mama gotuje genialnie również potrawy bez mięsa. Jednak u mnie wygrywa mięso z warzywami niż same warzywa ![]() Niestety, wege pasztety, kotlety czy inne cuda mnie nie przekonują, zwyczajnie mi to nie smakuje ...
|
|
|
#4715 |
|
Raczkowanie
|
wszyscy się dziwią że nie lubie ziemniaków;/ blee.
|
|
|
|
#4716 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja też nie lubię
Chyba, że w formie chipsów ![]() Wiem... Sama wychodzę z założenia, że w tego typu sytuacjach po prostu firma jest niepewna. I nie kupuję produktów tej firmy.
|
#4717 |
|
Zadomowienie
|
Ja nigdy nie lubiłam ziemniaków, a jakiś czas temu wyszła mi alergia na te paskudy :P Niestety przez to odpadają mi też kluski, placki i frytki ...
|
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, co do wege to nie wiem jak to jest procentowo. Może i wege przybyło. Niemniej ja wege być nie zamierzam, choć wiadomo, każdemu może się coś odmienić, jednak jak na razie się na to nie zanosi.
|
|
|
|
#4719 | |
|
Konto usunięte
|
A firma original source? Na opakowaniu jest napisane VEGAN... Muszę przyznać że są naprawdę świetne, te zapachy są po prostu szalone. Czy mogę ufać znakowi na opakowaniu? Bo nie wiem czy to chwyt marketingowy czy serio takie oznaczenie istnieje
---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
nie otóż po prostu nie wyobrażam sobie lasagne bez mięsa, czy kurczaka w sosie szpinakowym bez kurczaka. A to jak często i ile jem mięsa to moja sprawa, możesz jedynie wierzyć że nie jestem mięsożercą z kiełbachą w ręce a moja dieta jest zrównoważona i bardzo różnorodna
|
|
|
|
|
#4720 |
|
Zakorzenienie
|
Candycotton, i dobrze, że nie rusza, bo podczas, gdy ja naprawde rozumiem, że ktoś może nie jeść mięsa, to tak samo myślę, że przydaje się, by wege byli też tolerancyjni, że jemy mięso i tego nie zmienią. Dla mnie to po prostu osobisty wybór.
Ja jak pisałam mięso jem często, niemal codziennie, bo lubię i to daje mi energii, ale jem oprócz tego też owoce, warzywa, też raczej codziennie, więc witaminki sobie dostarczam. Ale ja to ogólnie uwielbiam jeść . I czasem umiem z tym przesadzić .Teraz wcinam 4 kanapki z salami . I piszę to serio. [żeby nie było, że chce kogolwiek zdenerwować].A ziemniaki to ja kocham też .
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-20 o 23:22 |
|
|
|
#4721 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie mówi jednak niczego o testowaniu na zwierzętach. Niestety, tej firmie niczego nie wiem. Ale zaraz poszukam informacji. ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Już znalazłam. Original Source należy do Cussons. Testuje
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4722 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze jedna wada, firmy, które pewnie nie testują na zwierzętach pewnie też drogie. ale ja ogólnie się nie wypowiem, bo ja nie stosuję za bardzo kosmetyków, nie maluję się, więc moje główne kosmetyki to żel do ciała, antyperspirant i tonik, żeby jakoś się odświeżyć.
Chatul, a tak z ciekawości, u Ciebie w rodzinie, wśród znajomych jest wiele wege? Ciekawa jestem jak to jest . U mnie akurat nie, ale w sumie mam znajomą co chyba jest wege.--------- znalazłam taką ciekawostkę , ale to z 2008 roku, więc trochę mogło ulec zmianie: Ilu wegetarian jest na świecie? Oto statystyki z różnych źródeł, które udało nam się zebrać: Australia: 20.385903 (mln mieszkańców), Wegetarian: 611,577 | 3 % (szacunkowo) Austria: 8.1 (mln mieszkańców), Wegetarian: 243,000 | 3 % | Belgia: 10.2 (mln mieszkańców), Wegetarian: 204,000 | 2 % | Kanada: 31.9 (mln mieszkańców), Wegetarian: 1,276,000 | 4 % | (szacunkowo) Chorwacja: 4.5 (mln mieszkańców), Wegetarian: 166,500 | 3.7 % | Czechy: 10.2 (mln mieszkańców), Wegetarian: 153,000 | 1.5 % | ±0.5 Dania: 5.4 (mln mieszkańców), Wegetarian: 81,000 | 1.5 % | ±0.5 (szacunkowo) Francja: 60 (mln mieszkańców), Wegetarian: poniżej 1,200,000 | poniżej 2 % | Hiszpania: 40.5 (mln mieszkańców), Wegetarian: 1,620,000 | 4 % | (szacunkowo) Holandia: 16.3 (mln mieszkańców), Wegetarian: 700,900 | 4.3 % | Indie: 997.5 (mln mieszkańców), Wegetarian: 399,000,000 | 40 % | Irlandia: 4.1 (mln mieszkańców), Wegetarian: 246,000 | 6 % | (szacunkowo) Izrael: 7 (mln mieszkańców), Wegetarian: 595,000 | 8.5 % | Niemcy: 82 (mln mieszkańców), Wegetarian: 7,380,000 | 9 % | Norwegia: 4.6 (mln mieszkańców), Wegetarian: 92,000 | 2 % | Polska: 38.6 (mln mieszkańców), Wegetarian: poniżej 386,000 | poniżej 1 % | Portugalia: 10 (mln mieszkańców), Wegetarian: 30,000 | 0.3 % | Rumunia: 21.7 (mln mieszkańców), Wegetarian: 868,000 | 4 % | Słowacja: 5.4 (mln mieszkańców), Wegetarian: 54,000 | 1 % | (szacunkowo) Stany Zjednoczone: 265.9 (mln mieszkańców), Wegetarian: 10,636,000 | 4 % | Szwecja: 9 (mln mieszkańców), Wegetarian: 270,000 | 3 % | (szacunkowo) Szwajcaria: 7.3 (mln mieszkańców), Wegetarian: 657,000 | 9 % | Wielka Brytania: 59.6 (mln mieszkańców), Wegetarian: 5,364,000 | 9 % | Włochy: 57 (mln mieszkańców), Wegetarian: 5,700,000 | 10 % | Niestety nie udało nam się uzyskać informacji dotyczących wszystkich państw na świecie. Jeśli macie jakieś dane statystyczne - dajcie znać!!! Jak widać nie ma u nas zbyt wiele wege, tym bardziej jak spojrzeć na inne państwa. Ale w sumie mnie to nie zaskoczyło, generalnie jesteśmy narodem, który lubi mięso. Indie mnie nie zaskoczyły, Włochy trochę tak. W Austrii tak myślałam, że jest mało, bo tam chyba bardzo lubią jakieś mięsko i piwko do tego. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-20 o 23:34 |
|
|
|
#4723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój ex był typem wybitnego pochłaniacza wyłacznie mięcha, lub potraw z dużym dodatkiem mięcha. No i kiedyś sporym wysiłkiem namówiłam go do zjedzenia takiego kotleta sojowego odpowiednio przezemnie przyprawionego. Mimo dalszego czynnego oporu ( bo kiedyś próbował robionego przez jego mamę i był nie do przełknięcia) udało mi się wcisnąć mu kawałek do spróbowania i eureka, to to jest zjadliwe, a nawet całkiem dobre Oczywiście z mięska nie zrezygnował, ale dla odmiany zjadł coś z menii wegetariańskiego nie kręcąc nosem zaciekle I jak wspomniałam na początku, cały smak zależy od użytych przypraw (i nie mowa o samej soli z pieprzem).
Edytowane przez Liliet666 Czas edycji: 2011-11-20 o 23:29 |
|
|
|
|
#4724 |
|
Konto usunięte
|
Pasztety sojowe to jest mistrzostwo świata. A paprykarz sojowy... mmm Naprawdę uwielbiam, z pomidorkiem albo szczypiorkiem... Sojvity chyba, niebo w głębie
|
|
|
|
#4725 |
|
Zakorzenienie
|
ktoś jeszcze gdzieś napisał, że wege jedzą np kotlety sojowe, bo brakuje im mięsa i sami się oszukują, ja tam nie wiem, wiem, że każdy ma prawo do swojego wyboru
.A kotleta sojowego próbowałam, po prostu z ciekawości, i tak bym nie rzuciła mięsa. Nie smakowało mi szczególnie. A z warzyw, to chyba najbardziej lubię pomidroa, ogórka, mniam .pasztetu sojowego nie jadłam, zazwyczaj miałam takie np z zająca Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-20 o 23:50 |
|
|
|
#4726 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
To te bardziej znane, a tanie ![]() Cytat:
)...Cytat:
|
|
#4727 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo, to fajnie. Lubię szampony Ziai i są tanie, więc tu nic nie tracę
.Chyba brali wszystkich wegetarian pod uwagę. Myślę, że mogą być dobre, wszędzie piszą, że u nas jest około procenta albo niewiele więcej. Wiecie, te tematy są kontrowersyjne. Jedni zawsze będą uważać tak, a inni tak. Np niektórzy twierdzą, że jeśli nie jesteś weganinem, to i tak szkodzisz zwierzętom, bo jesz jajka od nich itp. A jednak przecież ciężko tak z wszystkiego rezygnować niemalże, dlatego niewielu jest wegan, czyli tych restrykcyjnych bardziej wege. Czytałam jeszcze z mojej czystej ciekawości, że jest też coś takiego jak Frutarianizm, czyli jedzenie samych owoców i warzyw, których zerwanie nie powoduje śmierci rośliny. No, ale wiadomo takich ludzi, którzy tak jedzą można policzyć na palcach obu rąk. Oni np nie uznają jedzenie nawet marchwi
|
|
|
|
#4728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I nie wiem co to do tego ma oszukiwanie siebie, ja tam jem kotleta sojowego bo mam ochote na kotleta sojowego A nie jakiś subtytut mięsa. W sumie takowego nie potrzebuje bo mieso też jem, ale w małych ilościach i jak już to kurczaka, innego nie rusze bo mnie odrzuca .. A co do kotleta który ci nie smakował, nie ma co porównywać, bo tego którego próbowałaś nie jadłam, a ty mojej produkcji kotletów też nie jadłaś. Przez tekst nie dam rady stwierdzić czy poprostu to nie Twoje smaki, czy trafiłaś na egzemplarz zbliżony smakowo do podeszwy |
|
|
|
|
#4729 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Sporo wege je soję, bo lubi jej smak. No i kotelety sojowe są tanie i łatwe do zrobienia.Zresztą, moi mięsożerni znajomi też lubią soję. Po prostu im smakuje. Jak zrobię im wegetariański obiad to też jedzą i nie narzekają ![]() ---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Co do soi jeszcze - dziwią mnie kotlety sojowe "a'la schabowe o smaku kurczaka". Tak, widziałam coś takiego. Są smaczne, ale no ten tego... ![]() Na szczęście nie. Ją przecież np. kotlety z jajek. Któż z nas ich nie jadł w piątek w szkolnej stołówce ![]() ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- Cytat:
![]() Ja sama rozumiem wegan, choć z produktów typu jajka nie zamierzam rezygnować. Po prostu kupuję jajka oznaczone zerem, a nie trójką, bo chów klatkowy to moim zdaniem dręczenie zwierząt. Szkoda, że na mleku i na serach nie ma tego typu oznaczeń
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4730 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kotlety sojowe jadam, ale zwyczajne też jadam. Generalnie lubię mięso, co nie oznacza, że popieram trzymanie kurczaków w małych klateczkach czy znęcanie się nad świnkami.
Zresztą, mam rodzinę na wsi i wieprzowina, jajka oraz kurczęta spływają do mnie stamtąd. Zwierzęta żyją sobie dobrym życiem, są dobrze karmione, mają dużo miejsca, a kiedy dobiega ich czas profesjonalista zabija je bez zbędnego okrucieństwa i w ten sposób mam kotleta. I kaszankę i kiełbasę i salceson i pasztetową (bo prawie nic z takiego zwierza się nie marnuje). Nie popieram za to myślistwa (całej tej "kultury" związanej z zabijaniem dzikich zwierząt...) i nie noszę futer, bo zabijanie tylko dla skóry to dla mnie za dużo.
|
|
#4732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no, ale nawet jak je się mięso, to na pewno czasem warto zjeść coś z soi, ponieważ jest zdrowa, nie znaczy to, że trzeba rezygnować z czegoś, może to być urozmaiceniem, dla zdrowszego jedzenia ja próbowałam też mleko czekoladowe sojowe chyba i tu nie narzekam, bo było OK. --- no tak, na jajkach są oznaczenia. ja chyba tylko ryb nie lubię jeść, oprócz pangi. a czy Was zaskoczyły wyniki tej sondy ile jest wege na świecie i w poszczególnych krajach? Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-21 o 00:19 |
|
|
|
|
#4733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Osobiście wole jednak jeść te zwykle albo mexykańskie, choć ostatnio nie moge trafić na nie w sklepie :/ A np takie tofu, zwykłe smakuje dla mnie no.. średnio ;p Za to wędzone to inna historia, w sam raz na kanapke ![]() Candy_lips Panga? Oj radziła bym coś poczytać na temat jak są hodowane, mi się obiło o uszy, chyba w radiu o tym mówili, wiecej nei ruszyłam pangi. Karpia nie zjem, za dużo ości do zabawy xp Pstrąg jest świetny, byle nie walił mułem, zresztą każda ryba jak wali mułem to się nie nadaje do jedzenia, bo to sporo mówi o tym jak była hodowana :/ (Pomijam ryby które poprostu muszą tak śmierdzieć, bo mają takie upodobania bytowe i będa walić mułem choćby nie wiem co) Edytowane przez Liliet666 Czas edycji: 2011-11-21 o 00:34 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4734 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, chyba bardzo niezdrowa, ale jem naprawdę rzadko, więc nie ma tragedii. Wiem, że są zdrowsze ryby. Ewentualnie mintaj w kostce.
|
|
|
|
#4735 |
|
Raczkowanie
|
To że są mało zdrowe to jedno, ale bardziej chodzi mi o ich hodowle, podobno jeden wielki horror dla nich :/
Ja w pełni rozumiem cel hodowli bydła, drobiu czy ryb, nie bedzie ich nikt głaskał, a potem w domu trzymał, jako pupila. Ale fundowanie im takich okropnych warunków, za życia, a potem co się dzieje w ubojni z nimi.. jedna wielka tragedia. |
|
|
|
#4736 |
|
Zakorzenienie
|
Ok rozumiem
.a tak zmieniając temat, taka rzecz co mnie zdziwiła dziś, zdenerwowała, to jak pewien znajomy z klasy powiedział do mnie na uczelni: "Gdzie Twój chłopak, Piotrek"? Od razu ironiczny ton. Ubzdurał sobie, że to mój facet Tzn, wiem, że my gadamy często, ale przecież z kolegą też można często gadać, ale jak widać wielu ludzi dorabia sobie ideologię ,że jak gadają na każdej przerwie to wiadomo. To ja odpowiedziałam krótko i na temat, że mam chłopaka i nie jest nim Piotrek [co jest prawdą]. Na co on, że pewnie, gdybym była sama, to bym z nim była. Bezczelny typek.
|
|
|
|
#4737 | ||||
|
Zakorzenienie
|
To Twój pogląd i go szanuję. Ale, według mnie - musi, bo tak tego paskudnego człowieka ewolucja ukształtowała . I nie przekonuje nie stwierdzenie, że przecież rodzaj pożywienia nie powoduje u wegetarian żadnych chorób.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I to, jak na mój gust, jest najlepsze podsumowanie dyskusji o wyższości wegetarianizmu nad mięsożerstwem . Nic dodać, nic ująć . |
||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4738 |
|
Wtajemniczenie
|
Niezmiennie zadziwia mnie to, że ludzie wyleżą choroby tylko łażą do szkoły/pracy/sklepów i zarażają innych. Rok temu jakaś kobitka z dzieckiem przeokrutnie kaszlącym chwaliła się ekspedientce, że to tylko mały kaszelek. A dzieciak brzmiał jak palący gruźlik.
Nie wiem czy, czy ludzie nie zdają sobie sprawy, że narażają zdrowie innych? |
|
|
|
#4739 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Także wiesz.
|
|
|
|
|
#4740 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Gdyby natura chciała, żeby człowiek jadł mięso, to wyposażyłaby nas w możliwość zabijania zwierząt, zamiast przystosowywać nas do jedzenia owoców głównie i zbieractwa. Dałaby nam silne pazury, mocne i długie zęby, bylibyśmy zwinniejsi i szybsi, mielibyśmy dobry wzrok i węch, grubą skórę etc. Nie mamy żadnej z tych rzeczy. A to, że cywilizacyjnie człowiek przystosował się do jedzenia mięsa to tylko przeczy temu, co powiedziałaś, bo jak wiadomo natura i cywilizacja, z antropologicznego punktu widzenia, stoją w opozycji do siebie. Nasz organizm nawet nie potrafi dobrze strawić mięsa i jego nadmiar może nas po prostu zabić, nadmiernie zakwaszając i obciążając organizm. ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2011-11-21 o 12:36 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

Łatwiej zrobić szczura. Bo raz, że jest mniej skomplikowany, a dwa, że o wiele lepiej poznany niż człowiek.
), bo moja Mama gotuje genialnie również potrawy bez mięsa. Jednak u mnie wygrywa mięso z warzywami niż same warzywa
Chyba, że w formie chipsów 

.